ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΔΕΚ Μ. ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΥ

 

Ένα χρόνος μετά την αποδοχή της Πενταμερούς

Συμπληρώνεται σήμερα ένας χρόνος από το δείπνο της 1ης Δεκεμβρίου 2016 όπου ουσιαστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανατρέποντας όλες τις προηγούμενες τοποθετήσεις του, αποδέχθηκε τη συμμετοχή σε μια Πενταμερή Διάσκεψη για την επίλυση του κυπριακού, προβάλλοντας ως βασική δικαιολογία:

  • είτε να βρεθεί λύση στο κυπριακό
  • είτε να χρεωθεί η Τουρκία το αδιέξοδο και την ευθύνη για την μη επίλυση.

Τελικά η Πενταμερής έγινε σε δύο φάσεις: τον Ιανουάριο στη Γενεύη και τον Ιούνιο – Ιούλιο στο Κραν Μοντανά. Όχι μόνο δεν υπήρξε λύση αλλά με την έκθεσή του ο Γενικός Γραμματέας δεν επιρρίπτει ευθύνες στην Τουρκία αλλά θεωρεί εποικοδομητική τη στάση της και επιρρίπτει ευθύνες σε ποσοστό 50% στην δική μας πλευρά.

Την ίδια στιγμή παραμένουν στο τραπέζι οι υποχωρήσεις τις οποίες ο Προέδρος της Δημοκρατίας έκανε αναφορικά με:

  1. την εκ περιτροπής προεδρία,
  2. την περαιτέρω αριθμητική εξίσωση των Τουρκοκυπρίων στα θεσμικά όργανα του κράτους,
  3. το θέμα του βέτο σε όλα τα θεσμικά όργανα που δεν υπάρχει αριθμητική εξίσωση
  4. τις 4 Βασικές Ελευθερίες στους Τούρκους υπηκόους και
  5. την παραχώρηση κατά προτεραιότητα του δικαιώματος απόκτησης των περιουσιών στην Τουρκοκυπριακή περιοχή από τους χρήστες, παράνομους σφετεριστές των περιουσιών μας, τους έποικους.

Παρόλα αυτά ενώ ήδη αυτή η διαδικασία που ξεκίνησε από το 2008 οδηγήθηκε σε ένα αδιέξοδο με αρνητικές περιπτώσεις για την Κυπριακή Δημοκρατία και χωρίς την επίλυση του κυπριακού, τόσο ο κ. Αναστασιάδης όσο και ο κ. Μαλάς ως υποψήφιος του ΑΚΕΛ, επιμένουν ότι θα πρέπει να συνεχίσει αυτή η διαδικασία από εκεί που έμεινε, στη βάση δηλαδή των υποχωρήσεων και παραχωρήσεων αλλά και των κινδύνων που ελλοχεύουν για την προοπτική διατήρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο και από την πλευρά της ΕΔΕΚ εκτιμούμε ότι είναι η ώρα για μια αλλαγή, για μια απαλλαγή για όλα αυτά τα βαρίδια τα οποία προκλήθηκαν όσον αφορά τη διαχείριση του Κυπριακού και την εφαρμογή μιας νέας στρατηγικής και τακτικής η οποία να επαναφέρει το κυπριακό στη σωστή του βάση, ως θέματος εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής και εθνοκάθαρσης που να μπορεί να οδηγήσει, σε ενδεχόμενο λύσης, σε ένα φυσιολογικό, σε ένα κανονικό κράτος όπως είναι τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ.

Η πρόσφατη παραδοχή του κ. Αναστασιάδη ότι τα όσα έχει αποδεχθεί μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σε κανένα σύνταγμα και σε κανένα κράτος του κόσμου, υποδηλώνουν ότι ο κ. Αναστασιάδης, ο κ. Μαλάς και οι ηγεσίες των κομμάτων ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ που υποστηρίζουν την υποψηφιότητά τους, στην ουσία επιδιώκουν σε περίπτωση λύσης, να προκύψει ένα κράτος πειραματόζωο, ένα κράτος τουρκικών προδιαγραφών όπου στην ουσία θα ακυρώνει όλα τα υπόλοιπα πλεονεκτήματα που έχουμε αποκτήσει τις διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις που έχει υπογράψει η Κυπριακή Δημοκρατία.

You may also like