ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μ. Βασιλειάδου: H Τουρκία σκόπιμα εντείνει τις προκλήσεις στην ΑΟΖ και στο FIR της ΚΔ

Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη μία διαδικασία για την επανάληψη της Διάσκεψης της Γενεύης, διαδικασία που κατά την άποψή μας στηρίζεται σε λανθασμένη βάση λόγω των συνεχών υποχωρήσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας, η Τουρκία σκόπιμα εντείνει τις προκλήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και στο FIR της Κυπριακής Δημοκρατίας, με προφανή στόχο την αμφισβήτηση και ακύρωση οποιωνδήποτε ενεργειακών προγραμμάτων του νόμιμου κράτους.

Να υπενθυμίσουμε πως ανάλογες προκλήσεις υπήρχαν από την πλευρά της Τουρκίας και το 2015 οι οποίες οδήγησαν, με τη συγκατάθεση της Κυπριακής Κυβέρνησης τότε, στη διακοπή των γεωτρήσεων από την ΕΝΙ και την επανέναρξη των συνομιλίων όπου μετά από δύο χρόνια κατέληξαν στο σημερινό αλαλούμ ερμηνειών.

Ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση δεν θα έχει και αυτή τη φορά την ίδια υποχωρητική στάση. Αναμένουμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα διεκδικήσει τα αυτονόητα:

  1. Για να προχωρήσει η διαδικασία των συνομιλιών θα πρέπει η Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες και
  2. Να διασφαλίσει ότι στις συνομιλίες η Τουρκία θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις όχι μόνο στα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων αλλά και της καθολικής αποχώρησης των Τουρκικών στρατευμάτων.

 

Λευκωσία, 13 Ιουνίου 2017

You may also like