ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Διακήρυξη Κ.Σ. ΕΔΕΚ για την επέτειο της τουρκικής εισβολής  

Εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο Ιούλιος 1974
43 χρόνια μετά το έγκλημα του 1974 οφείλουμε στο πλαίσιο της αποκατάστασης της ιστορικής αλήθειας να αποκαλύψουμε το πλέγμα της συνομωσίας. Oχι για σκοπούς ανάξεσης του διχασμού, αλλά επειδή ο λαός μας πρέπει να γνωρίζει ποιοι και γιατί τον πρόδωσαν, ποιοι και πόσοι τον υπερασπίσθηκαν.
43 χρόνια μετά οφείλουμε να επαναλάβουμε πως ήδη από τη δεκαετία του 1960 η Τουρκία προσπαθεί να επιβάλει τους στόχους της οι οποίοι δεν είναι η λύση του κυπριακού ούτε η διασφάλιση προνομίων στους Τουρκοκύπριους, αλλά η ολική κατάληψη της πατρίδας μας. Τελικός στόχος της Τουρκίας η ενδιάμεση λύση, η διζωνική ομοσπονδία με γεωγραφικό διαχωρισμό και η αλλοίωση της δημογραφικής αναλογίας με τον εποικισμό. Αυτό το οποίο δεν κατόρθωσαν στρατιωτικά να επιτύχουν το 1974, οι ίδιοι κύκλοι επιχείρησαν να το εφαρμόσουν  πολιτικά  το 2004  με το γνωστό σχέδιο Ανάν, το οποίο ο λαός μας απέρριψε.

Τα αποτελέσματα της εγκληματικής συνομωσίας του 1974 εξακολουθούν να είναι οδυνηρά και ορατά: η παράνομη κατοχή του 36,2% της πατρίδας μας από την Τουρκία, ο ξεριζωμός χιλιάδων συμπατριωτών μας, οι εν ψυχρώ δολοφονίες, το εθνικό ξεκαθάρισμα, οι αγνοούμενοι, ο σφετερισμός των περιουσιών και των πλουτοπαραγωγικών πόρων του τόπου μας, η λεηλασία της χιλιόχρονης πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η σημαία της κατοχής στον Πενταδάκτυλό μας.

Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές η σκέψη μας στρέφεται σε αυτούς που όρθωσαν το ανάστημά τους και αντιστάθηκαν στον ξένο εισβολέα διασώζοντας την αξιοπρέπεια του λαού μας. Η θυσία των ηρώων μας είναι η παρακαταθήκη του αγώνα μας και η θύμηση για το χρέος που έχουμε για συνεχή αγώνα μέχρι την απελευθέρωση.

Με αφορμή αυτή τη θλιβερή επέτειο η ΕΔΕΚ τονίζει ότι παραμένει προσηλωμένη στον εθνικό στόχο της απελευθέρωσης και απευθύνει ξανά μήνυμα αγώνα και ενότητας. Αγώνα στο όνομα των χιλιάδων επώνυμων και ανώνυμων ηρώων της κυπριακής ελευθερίας για δημοκρατική, δίκαιη και λειτουργική  λύση που να διασφαλίζει στις μελλοντικές γενιές ασφάλεια. Αγώνα για μια Κυπριακή Δημοκρατία στην οποία όλοι οι νόμιμοι κάτοικοι να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα, χωρίς διακρίσεις και εθνοτικούς ή θρησκευτικούς διαχωρισμούς, χωρίς παρεκκλίσεις από το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο. Αγώνα για να αποκλεισθεί διαπαντός το ενδεχόμενο τρίτες χώρες και κύρια η κατοχική Τουρκία να ασκούν άμεσα ή έμμεσα κηδεμονία στη λειτουργία του κράτους. Αγώνα για μια λύση που να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ασφάλεια και πρόοδο του κυπριακού λαού.

Για να το πετύχουμε αυτό επιβάλλεται να σταματήσουν οι συνεχείς υποχωρήσεις οι οποίες δεν οδηγούν σε δίκαιη, δημοκρατική και λειτουργική λύση αλλά υπονομεύουν την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας, υποβαθμίζουν ή διαγράφουν την κατοχή και νεκρανασταίνουν σχέδια λύσης που απέρριψε ο κυπριακός λαός. Χρειάζεται μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική στη βάση των πραγματικών δεδομένων και των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια νέα στρατηγική που θα ισχυροποιεί την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Λευκωσία, 20 Ιουλίου 2017

You may also like