ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ακόμα μια δέσμευση του Νίκου Αναστασιάδη που δεν θα υλοποιηθεί

Η εκπρόσωπος τύπου της ΕΔΕΚ Μαρία Παναγιώτου

Της Μαρίας Παναγιώτου

Εκπρόσωπος Τύπου ΕΔΕΚ, Μέλος Κ.Ε. ΕΔΕΚ

Το ακούσαμε και αυτό. Ήρθε να προστεθεί και τούτη η εξαγγελία στον «κατάλογο των μέτρων» που αίφνης θυμήθηκε ο Νίκος Αναστασιάδης τον Νοέμβριο του 2017: η αποκατάσταση των κουρεμένων! Αυτών δηλαδή που εξαπάτησε δεσμευόμενος ότι δεν θα κουρεύονταν, έρχεται τώρα να δεσμευτεί πως θα τους αποκαταστήσει.

Είναι ειλικρινείς οι προθέσεις του Νίκου Αναστασιάδη; Η απάντηση δίνεται από τα πιο κάτω:

  • Στο διάστημα 2012-2017 ο Νίκος Αναστασιάδης έδωσε 6 δεσμεύσεις προς τους κουρεμένους κατόχους αξιογράφων για αποκατάστασή τους τις οποίες έχει αθετήσει. Έχει αγνοήσει ακόμα και το γεγονός ότι η αποκατάστασή τους ήταν μνημονιακή υποχρέωση που όφειλε να είχε υλοποιήσει και δεν το έπραξε.
  • Το 2013 με πρόταση της ΕΔΕΚ δημιουργήθηκε το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης αλλά παρέμεινε αδρανοποιημένο. Τον Μάιο του 2015 η κυβέρνηση Αναστασιάδη κατέθεσε πρόταση κατάργησης αυτού του Ταμείου και στις 2 Οκτωβρίου 2017 έγινε συζήτηση στη Βουλή για την κατάργησή του.
  • Το 2015 η ΕΔΕΚ κατέθεσε στη Βουλή πρόταση για αποκατάσταση των κατόχων αξιογράφων (συμψηφισμός δανείων, εξασφάλιση 100χιλ ευρώ κ.ά.). Ο Ν. Αναστασιάδης δεν στήριξε την πρόταση.
  • Το 2016 η ΕΔΕΚ και το ΔΗΚΟ κατέθεσαν στη Βουλή πρόταση για να δοθεί το 10% του πρωτογενούς πλεονάσματος για αποκατάσταση των κουρεμένων. Την ίδια χρονιά κατέθεσαν πρόταση για αποκατάσταση του 75% των κουρεμένων ταμείων προνοίας. Καμία από τις δύο προτάσεις δεν στηρίχθηκε από τον Νίκο Αναστασιάδη.
  • Στις 7 Ιουλίου 2017, οι Αβέρωφ Νεοφύτου και Γιώργος Λιλλήκας κατέθεσαν πρόταση νόμου για σύσταση ταμείου παρόμοιου με το Ταμείο Εθνικής Αλληλεγγύης. Εν γνώσει και των δύο η πρόταση ήταν αντισυνταγματική αφού δημιουργείτο ξεκάθαρη παρέμβαση νομοθετικής εξουσίας στο έργο της εκτελεστικής.
  • Μόλις την προηγούμενη βδομάδα ο Αβέρωφ Νεοφύτου αρνήθηκε να θέσει προς συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών την πρόταση νόμου του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας, Νικόλα Παπαδόπουλου, με την οποία τροποποιείται ο Περί Ίδρυσης Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης νόμος. Η εν λόγω πρόταση νόμου επιδιώκει την θεσμοθέτηση των εμβασμάτων στο εν λόγω ταμείο μέσω ετήσιας συνεισφοράς του κράτους ώστε να αποκατασταθούν όλοι οι κουρεμένοι.

Τα πιο πάνω επιβεβαιώνουν πως ο Νίκος Αναστασιάδης δεν έχει καμία ειλικρινή πρόθεση να αποκαταστήσει όσους κουρευτήκαν το 2013.

Η πρότασή του για αποκατάσταση των κουρεμένων λίγες μόνο βδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές είναι ένα ακόμη προεκλογικό πυροτέχνημα. Είναι μία ακόμη δέσμευση του Νίκου Αναστασιάδη που δεν θα υλοποιηθεί όπως δεν υλοποιήθηκαν τόσες άλλες.

Ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε πως επαναδιεκδικεί μία δεύτερη και τελευταία θητεία. Είναι άξιο απορίας τι θα τον δεσμεύει να υλοποιήσει οποιαδήποτε δέσμευσή του όταν δεν θα έχει καμία ανάγκη τις ψήφους όλων αυτών στους οποίους επανειλημμένως δεσμεύτηκε και επανειλημμένως κορόιδεψε;

Αν πράγματι ήθελε να υλοποιήσει την εν λόγω πρόταση είχε το θεσμικό πλαίσιο και τα μέσα να το πράξει. Η απουσία πολιτικής βούλησης όμως και ο εμπαιγμός του λαού από τον Νίκο Αναστασιάδη επιβεβαιώνονται για ακόμα μια φορά από τα ίδια τα γεγονότα.

Οι Δυνάμεις της Αλλαγής που στηρίζουμε την υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου έχουμε ως βασική αρχή την αποκατάσταση των κουρεμένων. Για το λόγο αυτό οι προτάσεις μας στοχεύουν στην έμπρακτη υλοποίηση αυτής ακριβώς της αρχής.

You may also like