ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΣ: Σε άκρως επικίνδυνο σημείο οι συνομιλίες

Η εντατικοποιημένη φάση της διαδικασίας των συνομιλιών φαίνεται να οδηγείται σε άκρως επικίνδυνο σημείο. Μεταξύ άλλων η επικινδυνότητα προέρχεται:

  1. Από τις συνεχείς αδικαιολόγητες υποχωρήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας όπου μετά από το συνεταιρισμό και την πολιτική ισότητα των δύο συνιστών τμημάτων που έχει αποδεχθεί, προχώρησε στην υιοθέτηση και της αριθμητικής ισότητας σε μια σειρά σημαντικών θεσμικών οργάνων λειτουργίας του κράτους όπως στο Ανώτατο Δικαστήριο (4/4), στη Γερουσία (20/20), στην Επιτροπή Δημόσια Υπηρεσίας (3/3), στην Επιτροπή Περιουσιών (1/1), αλλά και πρόσφατα με την αποδοχή της αριθμητικής εξίσωσης διά κληρώσεως να οδηγεί τους Ελληνοκυπρίους σε μειοψηφία στα Σώματα Επίλυσης των Αδιεξόδων. Είναι πια προφανές ότι δια μέσου αυτού του συστήματος οι Τουρκοκύπριοι από μειοψηφία μετατρέπονται σε πλειοψηφία και σε καθοριστικούς συντελεστές λειτουργίας και διακυβέρνησης του κράτους. Την ίδια στιγμή οι Ελληνοκύπριοι μετατρέπονται σε μειοψηφία.
  2. Η τακτική η οποία ακολουθεί η Τουρκία αναφορικά με το θέμα των εγγυήσεων όπου, αφού έχει κατοχυρώσει με άλλους τρόπους τον επεμβατικό της ρόλο (μέσα από τις αρμοδιότητες και τις εξουσίες που έχουν παραχωρηθεί στους Τουρκοκυπρίους), διαφαίνεται ότι κάτω από το βάρος του διεθνούς περιβάλλοντος είναι έτοιμη να αποσύρει το ενδιαφέρον της για τις εγγυήσεις και τα επεμβατικά δικαιώματα και να μας παγιδεύσει στην υποχρεωτική αποδοχή ενός διχοτομικού σχεδίου τουρκικών προδιαγραφών. Γι’ αυτό το ενδεχόμενο η ΕΔΕΚ προειδοποίησε κατ’ επανάληψη εδώ και αρκετό καιρό χωρίς όμως ποτέ οι προειδοποιήσεις της να ληφθούν υπόψη.
    Είναι πλέον καιρός πέρα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τόσο ο διαπραγματευτής όσο και ο καθένας ξεχωριστά από την ομάδα των συμβούλων του Προέδρου να τοποθετηθούν δημόσια επί αυτών των εξελίξεων και να δηλώσουν εάν και κατά πόσο συμφωνούν. Θα πρέπει να κατανοήσουν πως η όποια αρνητική εξέλιξη τους καθιστά όχι απλά συνυπεύθυνους αλλά και συνένοχους αυτής της εκτροπής.

Τέλος, η ΕΔΕΚ θεωρεί αναγκαίο από τα στιγμή που η συζήτηση περιλαμβάνει τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων, πριν από τη μετάβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου με την ελληνική πολιτική ηγεσία.

You may also like