ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Υιοθέτηση Έκθεσης Προόδου της Τουρκίας για το 2015

Στη σημερινή ψηφοφορία επί της Εκθέσεως Προόδου της Τουρκίας για το 2015, στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τη συμβολή όλων των Κύπριων Ευρωβουλευτών έγιναν αποδεκτές θετικές για την Κύπρο τροπολογίες.

Είναι σημαντικό ότι καταδικάζεται η πολιτική παράνομου εποικισμού της Τουρκίας και καλείται να απόσχει από την περαιτέρω εγκατάσταση Τούρκων πολιτών στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, η οποία αντιβαίνει στη Σύμβαση της Γενεύης και στις αρχές του διεθνούς δικαίου. Στην έκθεση περιλαμβάνεται επίσης αναφορά στην αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου του 2005.

Επισημαίνεται η άρνηση της Τουρκίας να εκπληρώσει την υποχρέωσή της για πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου της συμφωνίας σύνδεσης ΕΚ-Τουρκίας έναντι όλων των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επίσης καλείται η Τουρκία να εφαρμόσει πλήρως και χωρίς διακρίσεις, έναντι όλων των κρατών μελών, τα κριτήρια που προσδιορίζονται στον χάρτη πορείας για την ελευθέρωση των θεωρήσεων.

Υιοθετήθηκε επίσης τροπολογία μας για να τεθεί τέλος στα σχέδιά της Τουρκίας για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού ηλεκτρικής ενέργειας στο Akkuyu.

Στα αρνητικά καταγράφεται η αναφορά για άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων και η απουσία αναφοράς σε λύση η οποία θα είναι συμβατή με το κεκτημένο της ΕΕ και τις αξίες και τις αρχές στις οποίες εδράζεται η ΕΕ (κάτι το οποίο θα διεκδικήσουμε να συμπεριληφθεί στο τελικό ψήφισμα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου τον προσεχή Απρίλιο) καθώς και κάποιες άλλες αναφορές για αυτό το λόγο τήρησα αποχή στην τελική ψηφοφορία.

You may also like

EASTMED1400

ΓΚΟΥΤΕΡΕΣ

ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΑΚΚΙΝΤΖΙ

Μαυρογιάννης & Ναμί