ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γυναίκες και Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σε κάθε εκλογική διαδικασία το θέμα της ανάδειξης γυναικών σε πολιτειακά ή άλλα αξιώματα επανέρχεται στο προσκήνιο.

Στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές του περασμένου Μαΐου ομολογουμένως κατεβλήθη, σε κάποιο βαθμό, σοβαρή προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή.

Η Κύπρος μάλιστα ακολουθώντας την Ευρωπαϊκή σύσταση κινήθηκε σε δύο επίπεδα:

Να πειστούν τα κόμματα να τοποθετήσουν στα ψηφοδέλτια τους γυναίκες σε ποσοστό 40%.
Να πειστεί η κοινή γνώμη να εκλέξει γυναίκες στη νέα Βουλή.

Όσον αφορά στο πρώτο επίπεδο μπορεί να λεχθεί ότι έγιναν σημαντικά βήματα προόδου. Όσον αφορά στο δεύτερο. Παρά την εκλογή αριθμού γυναικών στη νέα Βουλή, είναι σαφές ότι έχουμε ακόμη δρόμο διανύσουμε.

Ουδείς πιστεύει βεβαίως ότι μπορούν να γίνουν θαύματα από τη μια μέρα στην άλλη. Ωστόσο, αξιοποιώντας τα όποια θετικά βήματα σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια οφείλουμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια.

Κι επειδή όλο θα πρέπει να γίνουμε πλέον σοφότεροι, είναι αναγκαίο να εντάξουμε την όλη προσπάθεια σε συγκεκριμένο πλαίσιο και να τροχοδρομήσουμε την υλοποίηση του στόχου στη βάση συγκεκριμένης, ολοκληρωμένης και μακροπρόθεσμης στρατηγικής.

Εάν το θέμα της συμμετοχής των γυναικών επανέρχεται ευκαιριακά με αφορμή κάποια εκλογική διαδικασία είμαστε καταδικασμένοι ν΄ αποτύχουμε.

Οι Δημοτικές και Κοινοτικές Εκλογές αποτελούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για ένα νέο ουσιαστικό ξεκίνημα.

Ούτως ή άλλως ο αριθμός των υποψηφίων είναι τεράστιος και ο αριθμός εκείνων οι οποίοι τελικά θα εκλεγούν σημαντικός. Ως εκ τούτου θέσεις υπάρχουν για όλους, όσοι βεβαίως ειλικρινά και πραγματικά θέλουν να προσφέρουν στις τοπικές κοινωνίες.

Σ΄ αυτές τις εκλογές οι γυναίκες θα πρέπει να έχουν την τιμητική τους, όχι κατά χάριν, αλλά ούτε και στο πλαίσιο ικανοποίησης κάποιας συμβατικής υποχρέωσης.

Η πολιτική διάσταση των θεμάτων Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα θέματα κεντρικού και περιφερειακού ενδιαφέροντος είναι πιο κοντά στην ιδιοσυγκρασία, τα οράματα και τις οργανωτικές δυνατότητες της γυναίκας.

Προς αυτή την κατεύθυνση οι γυναικείες οργανώσεις και άλλοι φορείς θα πρέπει ν΄ αναλάβουν πρωτοβουλίες καθορίζοντας κοινούς στόχους και κοινή γραμμή πλεύσης.

Τα κόμματα από τη πλευρά τους είναι αναγκαίο να καταστούν κοινωνοί αυτής της προσπάθειας όχι λόγοις, αλλά έργοις.

Το πρώτο βήμα είναι η συμπερίληψη μεγάλου αριθμού γυναικών στα ψηφοδέλτια τόσο για τους Δήμους όσο και για τις κοινότητες.

Το δεύτερο είναι η δημιουργία συνθηκών και προϋποθέσεων για εκλογή γυναικών στο πλαίσο υγιούς, ισότιμου συναγωνισμού μεταξύ όλων των υποψηφίων ανδρών και γυναικών.

Το πιο σημαντικό όμως είναι οι ίδιες οι γυναίκες να τολμήσουν και να αποφασίσουν να πάρουν την τύχη τους στα ίδια τους χέρια.

Να πιστέψουν πρώτα και κύρια ότι είναι σε θέση, επειδή έχουν την ικανότητα, τη θέληση και τις γνώσεις, να ανταποκριθούν πλήρως στις απαιτήσεις της παρουσίας τους σ΄ ένα Δημοτικό ή Κοινοτικό Συμβούλιο.

Το επόμενο βήμα είναι να διεκδικήσουν οι ίδιες την εκλογή τους με κριτήρια αξιοκρατικά και όχι κατά χάριν. Αυτό σημαίνει εμπλοκή στον προεκλογικό αγώνα και επαφή με τους πολίτες και την κοινωνία.

Δρόμος είναι μακρύς αλλά είναι ανοικτός. Αυτό που απομένει είναι ν΄ αποφασίσουμε να το βαδίσουμε. Αν θα φτάσουμε στο τέλος αυτό εξαρτάται από εμάς τους ίδιους.

Η εποχή των λόγων έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Το λόγο έχουν τώρα τα έργα.