ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δ. Παπαδάκης: Τίποτα λιγότερο από μια λειτουργική και βιώσιμη λύση

Οι στιγμές για το μέλλον του Κυπριακού είναι ιδιαίτερα κρίσιμες και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με ιδιαίτερη σοβαρότητα ανεξαρτήτως τελικού αποτελέσματος χωρίς να διάκεινται με ευσεβοποθισμούς και επιπόλαιες προσεγγίσεις,.

Στόχος όλων μας είναι η τελική κατάληξη των συνομιλιών να έχει ως αποτέλεσμα ένα σχέδιο λύσης λειτουργικό και βιώσιμο για να μπορεί να αντέξει στο χρόνο και να μην δημιουργεί τριβές και εντάσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Είναι αχρείαστες οι τοποθετήσεις όπως αυτές του κ.΄Άιντα ο οποίος προσπαθεί να λειτουργήσει εκβιαστικά ως προς το χρόνο κατάληξης των συνομιλιών με τέτοιο τρόπο που να θυμίζει τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα του 2004. Καλό θα ήταν ο Ειδικός Απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών να επικεντρωθεί στη διαδικασία του διαλόγου έχοντας πάντοτε κατά του τα περί Κύπρου ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε ποιοι είναι οι τόσο σοβαροί λόγοι που επιβάλλουν να καταλήξουμε σε συμφωνία μέχρι το τέλος αυτού του μήνα. Δηλαδή εάν υπάρχουν εκκρεμότητες θα πρέπει να διακοπούν οι συνομιλίες γιατί έληξε ο χρόνος τους όπως αυτός ορίζεται από τον κ. Άιντα;

Εξάλλου, πώς είναι δυνατό να διατείνεται ο κ. Άιντα και ο κ. Αναστασιάδης για το καλό κλίμα που επικρατεί στις συνομιλίες και για τις καλές προθέσεις της Τουρκίας στο Κυπριακό, τη στιγμή που τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας τους διαψεύδουν με τον πιο εμφανή τρόπο.

Οι πρόσφατες συνεχιζόμενες παρενοχλήσεις της Τουρκικής φρεγάτας σε υπό κυπριακή σημαία πλοίο, οι συμφωνίες μεταξύ Τουρκίας-Κατεχομένων για μεταφορά ενέργειας, νερού κ.ά., η πρόσφατη επίσκεψη του κ. Ακιντζί στην Τουρκία αλλά και η επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ στα κατεχόμενα, επιβεβαιώνουν πως τον τελικό λόγο στις συνομιλίες τον έχει η Τουρκία η οποία καθορίζει τη στάση και τις θέσεις της Τουρκοκυπριακής πλευράς. Ταυτόχρονα όμως τεκμηριώνουν τις τουρκικές προθέσεις που δεν είναι άλλες από την προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία και τη μετατροπή του νησιού σε τουρκική επαρχία.

Η δική μας πλευρά με τις τοποθετήσεις της οφείλει να είναι ξεκάθαρη ότι σε καμία περίπτωση δεν αποδέχεται υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας ξεκαθαρίζοντας ότι στην περίπτωση σύγκλησης πολυμερούς τόσο η Κυπριακή Δημοκρατία όσο και οι δύο κοινότητες θα είναι παρόντες.

Οι γεωστρατηγικές εξελίξεις και αλλαγές στην ευρύτερη περιοχή μας δεν αφήνουν ανεπηρέαστη και τη δική μας τύχη. Η κυβέρνηση οφείλει να το αντιληφθεί αυτό όσο το δυνατό συντομότερα για να μπορεί να κινείται στη βάση του ρεαλισμού και της πραγματικότητας.

You may also like