ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Χρειάζονται προσεκτικοί χειρισμοί για να αποτραπεί η αναβάθμιση Ακιντζί και οι αυξημένες αρμοδιότητες της Τουρκίας στην Κύπρο

Στο πλαίσιο των συνομιλιών για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιβάλλεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός ώστε να αποτραπεί η αναβάθμιση του κ. Ακιντζί μέσα από την ενδεχόμενη τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη. Επιπρόσθετα, στο θέμα των εγγυήσεων, όπως για πολλοστή φορά τόνισε η ΕΔΕΚ, το θέμα πρέπει να τύχει σωστού και επιδέξιου χειρισμού για να μην αποτελέσει «δούρειο ίππο» κακής λύσης στο Κυπριακό.

Μπροστά στο ενδεχόμενο η Τουρκία να αποσύρει το αίτημά της για εγγυήσεις για να πάρει ως αντάλλαγμα αυξημένες αρμοδιότητες που θα της εκχωρηθούν στα συνιστάμενα τμήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, τότε θα της δοθεί, θεσμοθετημένα πλέον, η δυνατότητα άμεσης ή έμμεσης παρέμβασης στη λειτουργία του κυπριακού κράτους.

Η σημερινή επίθεση της Τουρκίας στη Συρία αλλά και η επεκτατική συμπεριφορά της σε άλλες χώρες όπως το Ιράκ και η Βοσνία, αποδεικνύει πως δεν χρειάζεται εγγυήσεις για να προχωρήσει είτε σε στρατιωτικές επεμβάσεις είτε σε πολιτικές σε βάρος άλλων χωρών.

Γι’ αυτό η ΕΔΕΚ επιμένει στην ανεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στην οποία θα διασφαλίζεται η δημοκρατική λειτουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας με πλήρη σεβασμό και κατοχύρωση των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών, την αποφυγή του γεωγραφικού διαχωρισμού στη βάση εθνοτικής και θρησκευτικής προέλευσης, καθώς και την πλήρη εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου σε όλη την Κυπριακή επικράτεια.

You may also like