ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σιζόπουλος: ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ θυσιάζουν τη Δημοκρατία για κομματικά και οικονομικά συμφέροντα

Η εφαρμογή των δημοκρατικών θεσμών δεν μπορεί να βρίσκεται στη βάση της προώθησης ή της εκπλήρωσης κομματικών συμφερόντων και σκοπιμοτήτων. Αυτό το οποίο επιχειρούν οι ηγεσίες των δύο κομμάτων, ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ, σε συνδυασμό με τον τρόπο παραχώρησης της κρατικής χορηγίας συνιστά μια δημοκρατική εκτροπή. Κυρίως θυσιάζεται η Δημοκρατία για να ευνοηθούν κοινοβουλευτικά και οικονομικά τα δύο μεγάλα κόμματα.

Έχουμε τονίσει πολλές φορές ότι από τη στιγμή που έχουμε Προεδρική Δημοκρατία και δεν κινδυνεύει η πολιτική σταθερότητα στον τόπο, θα πρέπει στο Κοινοβούλιο να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή εκπροσώπηση κομμάτων και ομάδων πολιτών ώστε να είναι ακόμα πιο αποτελεσματική η λειτουργία του νομοθετικού σώματος –και όσον αφορά τη νομοθεσία, και όσον αφορά τον έλεγχο της εξουσίας. Γι’ αυτό το λόγο από την ίδρυση της η ΕΔΕΚ είχε πρωταγωνιστήσει στην υιοθέτηση της απλής ανόθευτης αναλογικής ως εκλογικού συστήματος για την εκλογή των βουλευτών.

Στο παρελθόν διάφορες σκοπιμότητες και συμφέροντα δεν επέτρεψαν να εφαρμοστεί η απλή και ανόθευτη αναλογική. Το εκλογικό σύστημα που έχουμε σήμερα αποτελεί τη δεύτερη εκδοχή δημοκρατικού εκλογικού συστήματος. Εμείς προτείνουμε να «μετακινηθούμε» στο πρώτο δημοκρατικό εκλογικό σύστημα που είναι η απλή ανόθευτη αναλογική, όπως την έχουμε καταθέσει ως πρόταση νόμου στο Κοινοβούλιο.

Την ίδια στιγμή τονίζουμε ότι η πρόταση μας αυτή δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί και να εφαρμοστεί στις επόμενες εκλογές. Πρέπει να τηρηθεί η πάγια απόφαση των κομμάτων να μην αλλάζει ο εκλογικός νόμος τον τελευταίο χρόνο πριν τις εκλογές κάτι το οποίο επιχειρείται να παραβιαστεί από τις ηγεσίες των άλλων δύο κομμάτων.

Καλούμε τους πολίτες και όσους ενδιαφέρονται για τη δημοκρατία, την πολυφωνία και τη διαφάνεια να ασκήσουν με τις παρεμβάσεις τους όσο το δυνατόν πίεση προς τα δύο μεγαλύτερα κόμματα ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο αυτή της δημοκρατικής εκτροπής.

You may also like