ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ορθή η αντίδραση Λευκωσίας — Αθήνας για τις κυρώσεις της Ρωσίας

Εκφράζουμε την ευαρέσκεια μας για τη στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Έλληνα Πρωθυπουργού όσον αφορά την επιβολή νέων κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης εις βάρος της Ρωσίας. Αυτή τη στάση θα έπρεπε να είχε επιδείξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και την προηγούμενη φορά που τέθηκε παρόμοιο ζήτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ίδια στιγμή να το διασυνδέσει:

i. με ενδεχόμενες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας η οποία συνεχίζει να κατέχει το 40% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και

ii. παραβιάζει κατά τρόπο προκλητικό την Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη προκαλώντας αστάθεια στην περιοχή.

Με αυτά τα δεδομένα η ΕΔΕΚ επαναφέρει την πρόταση της όπως η κυπριακή Κυβέρνηση προχωρήσει άμεσα σε δύο ενέργειες:

  • Πρώτον, άμεσος και μονομερής τερματισμός της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας σε όλα τα επίπεδα των σχέσεων της με την Ευρωπαϊκή Ένωση εάν και εφόσον δεν προχωρήσει σε αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και υλοποίηση των δεσμεύσεων της που πηγάζουν από το Πρωτόκολλο της Άγκυρας και τη Συμφωνία του Σεπτεμβρίου του 2005 της Ευρ. Ένωσης.
  • Και δεύτερον, άμεση κατάθεση αιτήματος στην Ευρ. Ένωση για υιοθέτηση κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας εάν και εφόσον συνεχίσει την παράνομη και προκλητική της συμπεριφορά στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

You may also like