ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Σε λάθος κατεύθυνση ο Προϋπολογισμός του 2016

1. Η σημασία της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού κάθε χρόνο, έγκειται στο γεγονός ότι ο κρατικός προϋπολογισμός δεν είναι απλά ένας ισολογισμός εσόδων – εξόδων. Ο κρατικός προϋπολογισμός κατά κύριο λόγο, εκφράζει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, και αποτελεί το κατ’ εξοχήν εργαλείο υλοποίησης της δημοσιονομικής πολιτικής της, μια και τη νομισματική πολιτική για ένα κράτος της Ευρωζώνης, όπως είναι η Κύπρος, την ασκεί η ΕΚΤ.

2. Συνεπώς ένας προϋπολογισμός θα πρέπει να κρίνεται λογιστικά, αλλά στη βάση του κατά πόσο αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα προβλήματα της οικονομίας: την ύφεση, την ανεργία, τα διαρθρωτικά προβλήματα, αλλά και τα ευρύτερα κοινωνικά προβλήματα που δημιουργεί η οικονομική κρίση.

3. Ασφαλώς δεν μηδενίζονται ούτε οι προσπάθειες που γίνονται, ούτε και τα κάποια θετικά αποτελέσματα που υπάρχουν, όπως μια τάση για θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, μια τάση για χαμηλές αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων.

4. Όμως εκείνο που έχει σημασία είναι την ουσία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, και κατά πόσον αυτή η οικονομική πολιτική είναι η οικονομική πολιτική που χρειάζεται σήμερα ο τόπος μας.

5. Η κυβέρνηση με τον προϋπολογισμό του 2016 επιβεβαιώνει ακόμα για μια χρονιά την πλήρη ταύτιση της με τις πολιτικές της Τρόικας. Τη στιγμή που το κίνημα αμφισβήτησης αυτών των πολιτικών ογκώνεται στην Ευρώπη, η δική μας κυβέρνηση ταυτίζεται πλήρως με τις πολιτικές της λιτότητας και της ύφεσης, τις πολιτικές που δεν μπορούν να οδηγήσουν έξω από την κρίση, έξω από τα κοινωνικά προβλήματα και την ανεργία. Εκείνο που επιβάλλεται να γίνει σήμερα είναι να αναζητηθούν τρόποι που θα βγάλουν επιτέλους τη χώρα μας από την κρίση, που θα οδηγήσουν ξανά στην ανάπτυξη, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.

6. Η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης θέτει ως πρώτη προτεραιότητα τη δημοσιονομική πειθαρχία, τοποθετώντας την πάνω από πολύ πιο άμεσες ανάγκες όπως η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας και η αποφυγή του τεράστιου κοινωνικού κόστους από την παρατεταμένη παραμονή στην κρίση. Η κυβερνητική πολιτική υποβαθμίζει τις μόνιμες κοινωνικές βλάβες που ήδη διαφαίνονται, όπως είναι η μετανάστευση της νέας γενιάς και η μαζική φτωχοποίηση.

7. Θα έπρεπε οι άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης να ήταν η αποτελεσματική αντιμετώπιση των καυτών προβλημάτων της πραγματικής οικονομίας: ΜΕΔ, ανεργία, ύφεση, ρευστότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κοινωνικά προβλήματα. Ο ισοσκελισμός του προϋπολογισμού είναι σωστός στόχος, αλλά δεν λύει τα υπάρχοντα προβλήματα.

8. Μας λέει η κυβέρνηση ότι αύξησε τις αναπτυξιακές δαπάνες κατά 5%. Στη βάση ποιου αναπτυξιακού μοντέλου; Όλοι μιλούν για την ανάγκη ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου, ενός μίγματος από παραδοσιακούς τομείς, που πρέπει να ενισχυθούν, και νέους τομείς που πρέπει να δημιουργηθούν. Δεν είδαμε ακόμα, γιατί δεν υπάρχει ένας ολοκληρωμένος στρατηγικός σχεδιασμός για αυτό το νέο αναπτυξιακό μοντέλο. Και χωρίς νέο οικονομικό μοντέλο δεν υπάρχει και ούτε προσέλκυση ξένων κεφαλαίων. Γι’ αυτό δεν υπήρξε μέχρι σήμερα καμιά μεγάλη και ουσιαστική ξένη επένδυση στην Κύπρο.

9. Αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις. Δεν υπάρχει ούτε ενιαία στρατηγική ούτε ενιαία λογική για την πολιτική αναφορικά με τους δημόσιους οργανισμούς. Υπάρχει ο βασικός στόχος της αδιάκριτης ιδιωτικοποίησης, και απ’ εκεί και πέρα βλέπουμε μια σειρά από αντιφατικές αποφάσεις. Από τη μια νομοσχέδια που αποκρατικοποιούν και από την άλλη νομοσχέδια που ενισχύουν τον κρατικό έλεγχο πάνω στους ημικρατικούς και τη δημόσια υπηρεσία.

10. Η ΕΔΕΚ θα μελετήσει με ιδιαίτερη προσοχή τους προϋπολογισμούς και θα καταθέσει εισηγήσεις που να απαμβλύνουν όσο μπορεί να γίνει τα αρνητικά τους στοιχεία. Θα επιμείνομε στην ανάγκη αλλαγής της συνολικότερης οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και υιοθέτησης μιας πιο φιλολαϊκής, πιο αποτελεσματικής πολιτικής.

You may also like