ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σιζόπουλος: Επιλογές που εξυπηρετούν τα συμφέροντα μιας ολιγαρχίας

Από την πρώτη στιγμή της οικονομικής κρίσης η ΕΔΕΚ είχε προτείνει προς την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία για συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων με στόχο τη διαμόρφωση μιας κοινής πολιτικής η οποία:

 • να μειώνει τις επιπτώσεις του αντι-αναπτυξιακού μνημονίου στην κυπριακή κοινωνία
 • να ενισχύει την αξιοπιστία του τραπεζικού τομέα για προσέλκυση ξένων επενδύσεων
 • να προωθεί ώριμα έργα ανάπτυξης με γρήγορες διαδικασίες
 • να δημιουργεί άμεσα νέες θέσεις εργασίας για να αποτραπεί το κύμα μετανάστευσης κυρίως των νέων Κύπριων επιστημόνων προς το εξωτερικό

Δυστυχώς αντί η κυβέρνηση να ακολουθήσει το δρόμο της εποικοδομητικής συνεργασίας και της κοινής πολιτικής, επέλεξε ένα μοναχικό δρόμο με κύριο στόχο να εξυπηρετήσει μικροπολιτικές σκοπιμότητες και συμφέροντα κυρίως μιας μερίδας της οικονομικής ολιγαρχίας σε βάρος του συνόλου του κυπριακού λαού.

Δυόμιση χρόνια μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης, διαπιστώνεται ότι όχι μόνο η συνολική εικόνα της κυβέρνησης είναι αρνητική, αλλά ότι σε θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης κυριαρχούν ξεπερασμένες αντιλήψεις και επιλεκτικά ευνοιοκρατικές συμπεριφορές την ώρα που οι πολίτες αγωνίζονται καθημερινά για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

 1. Την προνομιακή ενημέρωση που είχαν κάποιοι και έβγαλαν τα χρήματα τους στο εξωτερικό πριν από το κούρεμα
 2. Τον επιλεκτικό συμψηφισμό σε ορισμένους ιδιώτες του κουρέματος με εταιρικά δάνεια
 3. Τη μεγάλη καθυστέρηση στη διερεύνηση της χρηματοδότησης άμεσα ή έμμεσα των δύο μεγάλων πολιτικών κομμάτων από τη Focus και κυρίως το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν προχωρήσει οι έρευνες για τα υπόλοιπα 48 εκατομμύρια ευρώ που μοιράστηκαν από τη Focus στην Κύπρο.
 4. Το γεγονός ότι δεν έχει προχωρήσει ακόμη η διερεύνηση των μεγάλων τραπεζικών σκανδάλων που οδήγησαν σε εξαπάτηση των πολιτών και σε κατάρρευση της Λαϊκής Τράπεζας
 5. Τις ευθύνες υψηλόβαθμων στελεχών της Κεντρικής Τράπεζας για την καταστροφή της κυπριακής οικονομίας και το ξεπούλημα των κυπριακών υποκαταστημάτων στην Ελλάδα
 6. Το διπλό συμβόλαιο της Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας και την παράτυπη αποζημίωση του τέως Διοικητή με μπόνους €265.000
 7. Τους κομματικούς διορισμούς στην Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας
 8. Τη φωτογραφική διάταξη που υπήρχε στο αρχικό νομοσχέδιο του καζίνο για εκμετάλλευση κρατικής γης, η οποία αποσύρθηκε μετά τις αντιδράσεις της ΕΔΕΚ
 9. Την απαλλαγή από τη φορολόγηση κεφαλαιουχικών κερδών (δυστυχώς με τη συναίνεση της Βουλής) και την αποστέρηση από το κράτος εκατομμυρίων ενώ την ίδια στιγμή στραγγαλίζονται οι μικροϊδιοκτήτες με τις βαριές φορολογίες και το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας. Με το άνοιγμα της Βουλής και δεδομένου ότι δεν τίθεται θέμα αποστέρησης εσόδων από το κράτος, η ΕΔΕΚ θα καταθέσει πρόταση για ακύρωση της συγκεκριμένης νομοθεσίας απαλλαγής της φορολόγησης των κεφαλαιουχικών κερδών.
 10. Την παραχώρηση μαζικών πολεοδομικών κινήτρων σε μεγαλοεπιχειρηματίες χωρίς να έχει προηγηθεί καμιά μελέτη και χωρίς να διασφαλίζονται τα ανάλογα οικονομικά οφέλη για το κράτος.

Παρ’ όλα αυτά έχει διαπιστωθεί δυστυχώς ότι η κυβέρνηση σε κρίσιμα ζητήματα (όπως το έγγραφο Ντάουνερ και τις συζητήσεις για τα δικαιώματα του έποικου-χρήστη) επιχειρεί να αποκρύψει την αλήθεια και να παραπλανήσει τα πολιτικά κόμματα και τον κυπριακό λαό.

Η ΕΔΕΚ ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη θα συνεχίσει να επιδιώκει την εποικοδομητική και θετική συνεργασία στα μεγάλα θέματα που αφορούν την πατρίδα μας αλλά δεν πρόκειται να ανεχθεί φαινόμενα κακοδιοίκησης και επιλογών που εξυπηρετούν τα συμφέροντα μιας μικρής ολιγαρχίας σε βάρος του λαού.

You may also like