ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η αποδοχή και χρήση εκτουρκισμένων κυπριακών τοπωνυμιών συνιστά σοβαρή πολιτική εκτροπή

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΣΗΜΑΙΑ

Η αποδοχή και η χρήση εκτουρκισμένων κυπριακών τοπωνυμίων από τη δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά συνιστά σοβαρή πολιτική εκτροπή καθώς επί της ουσίας αποδέχεται και εμπεδώνει το διαχωρισμό, την πολιτιστική λεηλασία και τα παράγωγα μιας σειράς εγκληματικών πράξεων εκ μέρους της Τουρκίας.

Το πόρισμα που εξέδωσε η Μόνιμη Κυπριακή Επιτροπή Τυποποίησης Γεωγραφικών Ονομάτων για τη χρήση τουρκικών τοπωνυμίων, το οποίο αποκάλυψε σήμερα η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», εγείρει σοβαρά πολιτικά ερωτήματα για τα διορισμένα μέλη της δικοινοτικής Επιτροπής από την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και τους αρμόδιους κρατικούς αξιωματούχους.

Η απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών προς τη Βουλή ότι «προβαίνει σε όλες τις δέουσες ενέργειες» όσον αφορά τη νομική πτυχή του θέματος όχι μόνο δεν είναι ικανοποιητική αλλά μας προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία για τον τρόπο και τη σοβαρότητα με την οποία οι αρμόδιοι χειρίζονται τέτοια θέματα.

Το γεγονός μάλιστα ότι η επίμαχη έκδοση της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά χρηματοδοτείται από την Ευρ. Ένωση και υποστηρίζεται από την UNDP, εγείρει πρόσθετα ερωτήματα για την αντικυπριακή μεθόδευση της αποδοχής τουρκικών τοπωνυμιών, με την οποία επιχειρείται στην ουσία η αλλοίωση της συλλογικής ιστορικής μνήμης και η έμμεση τιτλοποίηση των κατεχομένων περιοχών στην Τουρκία.

Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι σήμερα όλες οι προσπάθειες του ψευδοκράτους να κατοχυρώσει στον ΟΗΕ τον γλωσσικό εκτουρκισμό των κατεχόμενων περιοχών μας και να διαγράψει το ιστορικό παρελθόν των Κυπρίων απέτυχαν παταγωδώς.
Δεν είναι δυνατό εμείς οι ίδιοι να συναινούμε σήμερα στην παραχάραξη της ιστορικής κληρονομιάς και παράδοσης στο όνομα μιας δήθεν συμφιλίωσης, προάγοντας στην πράξη το διαχωρισμό και την παρανομία.

Κλείνοντας, τονίζουμε ότι τα κυπριακά τοπωνύμια αποτελούν «μέρος της πολιτιστικής παράδοσης, αναπαλλοτρίωτη ιστορική κληρονομιά και πολύτιμο θησαυρό μνήμης για κάθε λαό. Είναι γλωσσικά δημιουργήματα, τα οποία συντηρεί και διαιωνίζει η συλλογική μνήμη. Γραπτές πηγές και η πλούσια χαρτογραφία στην περίπτωση της Κύπρου επιμαρτυρούν την παλαιότητα και διαχρονικότητά τους» (Πηγή: έκδοση 12 πνευματικών σωματείων με τίτλο «Σχέδιο Ανάν και Τοπωνύμια – Επιπτώσεις από την Τουρκοποίηση των τοπωνυμίων στην κατεχόμενη Κύπρο», Λευκωσία 2005).

Στην ίδια έκδοση αναφέρεται επίσης ότι «τα τοπωνύμια και τα ονόματα ενός τόπου είναι η πυρηνική ουσία της διαχρονικής – ιστορικής του ταυτότητας, είναι ο αψευδής καθρέπτης της ιστορικής μνήμης της εθνικής μνήμης των λαών και ομφάλιος λώρος, που τους συνδέει με την παράδοση τους. (…) Η βίαιη αλλαγή των τοπωνυμίων σημαίνει τον πνευματικό θάνατο μιας ολόκληρης φυλής γι’ αυτό και η προστασία τους ισοδυναμεί με μάχη εθνικής επιβίωσης».