ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γέμισε ο τόπος “ΕΔΕΚίτες”

Είναι πραγματικά με ιδιαίτερο ζήλο που παρακολουθώ τα σχόλια διαφόρων, κυρίως στο διαδίκτυο, σε σχέση με τη στάση της ΕΔΕΚ στο κυπριακό. Κάποιοι κυριολεκτικά ζουν κι αναπνέουν για το πότε θα εκδώσει την επόμενη ανακοίνωσή της η ΕΔΕΚ για να τη σχολιάσουν ειρωνικά ή πικρόχολα, αρπάζοντας το χειροκρότημα των ομοϊδεατών φίλων τους. Συνήθως μάλιστα, στο 90% των περιπτώσεων, οι επικρίσεις τους συνοδεύονται και με άκρως υποτιμητικά σχόλια για το πολιτικό μέγεθος της ΕΔΕΚ, στο στυλ “ας μη μιλούν αυτοί που παίρνουν 3%“.

Αγαπητοί φίλοι που νοιάζεστε τόσο πολύ για το παρόν και το μέλλον αυτού του Κινήματος, κατ’ αρχάς να σας υπενθυμίσω ότι στις τελευταίες Βουλευτικές εκλογές (με βάση τις οποίες καθορίζεται και η δύναμη των κομμάτων), η ΕΔΕΚ πήρε 9% και όχι 3%. Δεύτερον, εσείς που διερωτάστε για την “κατάντια” ή τον “ξεπεσμό” της ΕΔΕΚ, γιατί κόπτεστε τόσο πολύ; Θα τη ψηφίζατε; Τη ψηφίσατε ποτέ; Τότε, προς τι η τόση έγνοια;

Τρίτον, εσείς που “διαμαρτύρεστε” για τη δήθεν στροφή που βλέπετε ότι έγινε επί προεδρίας Σιζόπουλου στην ΕΔΕΚ, ζούσατε σε άλλο πλανήτη μέχρι πρόσφατα; Η σχολή σκέψης την οποία υπηρετεί η νέα ηγεσία της ΕΔΕΚ στο κυπριακό είναι ακριβώς η ίδια με αυτή που για δεκαετίες με συνέπεια υπηρετούσε ο ιδρυτής και ηγέτης της, Βάσος Λυσσαρίδης, αλλά και ο μετέπειτα Πρόεδρός της Γιαννάκης Ομήρου. Που βλέπετε δηλαδή τη μεταστροφή; Αν είναι απλώς μία αλλαγή που επήλθε επί νέας ηγεσίας είναι ο ακόμα πιο κρυστάλλινος λόγος, χωρίς περιστροφές και μισόλογα.

Να υπενθυμίσω για πολλοστή φορά επίσης στους όψιμους “φίλους” της ΕΔΕΚ που κλαυθμυρίζουν για τη δήθεν μεταστροφή της, ότι στα 46 χρόνια ζωής της η ΕΔΕΚ συμμετείχε εξ’ ολοκλήρου μόνο στη διακυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου (η ολιγόμηνη παραμονή στις διακυβερνήσεις Κληρίδη και Χριστόφια δεν έγινε εξ επιλογής, αλλά εξ’ ανάγκης, μεταξύ Α και Β γύρου, στη λογική του “μη χείρον, βέλτιστον”). Αν λοιπόν για τη σημερινή κατάσταση στο εθνικό μας θέμα η ΕΔΕΚ φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη και όχι αυτοί που για δεκαετίες διακυβέρνησαν, πυροβολήστε την. Πυροβολήστε την, αφού τεκμηριώσετε όμως πρώτα ποιες από τις διαχρονικές της θέσεις δεν δικαιώθηκαν.

Και κάτι τελευταίο. Είναι κατανοητό γιατί τα πυρά των οπαδών της “λύσης να ‘ναι κι ό,τι να ‘ναι” στρέφονται κατά κύριο λόγο προς την ΕΔΕΚ. Διότι δεν ξεχνούν το δυσανάλογο με το μέγεθός της ανάστημα που όρθωσε εναντίον του Σχεδίου Ανάν το 2004, το οποίο αν χρειαστεί, θα ξαναορθώσει. Συνεπώς, όσο και αν επιχαίρουν ορισμένοι με τα όποια εσωκομματικά μικροζητήματα της ΕΔΕΚ, όσο και αν θεωρούν κάποιοι ότι πλέον η ΕΔΕΚ έχει μετατραπεί σε ένα λιλλιπούτειο κόμμα του 3%, όσο και αν κάποιοι εκτιμούν ότι έχει κλείσει ο φυσικός της κύκλος, η διάψευσή τους θα είναι πανηγυρική. Ο ρόλος της ΕΔΕΚ στους αμέσως επόμενους εθνικούς και κοινωνικούς αγώνες είναι και πολιτικά απαραίτητος και ιστορικά επιβαλλόμενος.

You may also like