ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Από αναβολή σε αναβολή το ΓΕΣΥ

Την ώρα που ο δημόσιος τομέας υγείας καταρρέει κάτω από το βάτος των τεραστίων προβλημάτων που έχουν συσσωρευθεί όπως:

–  η μεγάλη αύξηση των ασθενών που προσφεύγουν στα δημόσια νοσηλευτήρια

–  τις τεράστιες λίστες αναμονής

–  τις ελλείψεις αναλωσίμων

–  τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού

Ο Υπουργός Υγείας αντί να προχωρήσει σε άμεση αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, να αναδιοργανώσει τα νοσοκομεία και να αρχίσει η άμεση εφαρμογή του ΓΕΣΥ στη βάση του υφιστάμενου νόμου πλαισίου, επιχειρεί με απανωτές αναβολές της εφαρμογής του ΓΕΣΥ να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την εισαγωγή του πολυασφαλιστικού.

Έχουμε πολλές φορές μέχρι σήμερα επισημάνει τις αρνητικές επιπτώσεις από μια τέτοια εξέλιξη. Οι σκοπιμότητες από αυτή την επιμονή είναι οφθαλμοφανείς.

Η κυβερνητική αδιαφορία για την κατάσταση στα νοσοκομεία δικαιολογείται από το προσχέδιο του νομοσχεδίου για την αυτονόμηση των νοσοκομείων.

Βασικός στόχος του νομοσχεδίου είναι η πλήρης ιδιωτικοποίηση του τομέα της υγείας και δεν αποκλείεται και η πώληση των νοσοκομείων στον ιδιωτικό τομέα.

Από την πλευρά-μας ως ΕΔΕΚ επανατονίζουμε ότι:

– Δεν θα αποδεχθούμε την μεταφορά των αρμοδιοτήτων για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ καθώς και την ευθύνη διαχείρισης του ταμείου από τον ΟΑΥ στο Υπουργείο Υγείας

– Τασσόμαστε αντίθετοι με την εισαγωγή του πολυασφαλιστικού συστήματος

– Υποστηρίζουμε την ισότιμη και αρμονική συνεργασία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο πλαίσιο του ΓΕΣΥ. Ο Δημόσιος τομέας πρέπει να αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του συστήματος υγείας και τέλος

– Θεωρούμε δίκαια τα αιτήματα των γιατρών και των νοσηλευτών του δημόσιου τομέα καθώς και τις διεκδικήσεις τους

Καλούμε για μια ακόμα φορά τον Υπουργό Υγείας να παραμείνει προσηλωμένος στην υλοποίηση του χρονοδιαγράμματος που έχει εξαγγείλει για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ. Η όποια περαιτέρω καθυστέρηση θα έχει ακόμα μεγαλύτερες επιπτώσεις στην προσφερόμενη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ένα λαό ο οποίος δυσφορεί από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και του Μνημονίου.

Λευκωσία, 4 Φεβρουαρίου 2015

You may also like