ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

60 χρόνια δεν είναι αρκετά; Από την έκθεση Νιχάτ Ερίμ, στον τουρκικό αγωγό νερού

Το ψευδοκράτος αποτελεί σήμερα παρακλάδι της Τουρκίας και η σχέση αυτή ενδυναμώνεται με τη πλήρη εξάρτηση των κατεχομένων σε ικανοποίηση των αναγκών σε νερό και ηλεκτρισμό. Ο αγωγός νερού, λειτουργώντας ως ομφάλιος λώρος, τροφοδοτεί ήδη, τα κατεχόμενα δημιουργώντας δεδομένα απόλυτης υποταγής και ταυτόχρονα ανοίγει ​ή καλύτερα κάνει διαπλάτυνση του δρόμου για εξομάλυνση της πορείας για προσάρτηση. Η χρηματοδότηση του έργου ανήκει στην Τουρκία , η οποία εκτός απο αυτό, συντηρεί το κατοχικό καθεστώς με μηνιαίες ζωτικές οικονομικές ενισχύσεις. Τα τελευταία χρόνια η εισροή τουρκικών κεφαλαίων στην κατεχόμενη Κύπρο έχει εμφανώς αυξηθεί.

Αυτές οι επενδύσεις και οι οικονομικές ενισχύσεις παραπέμπουν αβίαστα στη δημιουργία συνθηκών πλήρους υποταγής , που αν και σε συγκεκαλυμμένη μορφή, σχηματίζουν το περίγραμμα του στρατηγικού σχεδιασμού της Άγκυρας για ” βελούδινη” προσάρτηση των κατεχομένων. Οι πρώτες ενδείξεις εμφανίστηκαν το 2012, όταν ο Έρογλου, τότε, ευθαρσώς έλεγε ότι “οι Τουρκοκύπριοι θα μπορέσουν να αυξήσουν τις προσπάθειές τους για την αναγνώριση και πέραν αυτού μπορεί να ξεκινήσει η συζήτηση για την προσάρτηση της «ΤΔΒΚ» στην Τουρκία​”​.

Εμείς όμως, τότε, όπως και τώρα, βρισκόμαστε σε λήθαργο αυτοκατάργησης. Οι Υπουργοί Γεωργίας και Εξωτερικών μόνο σήμερα αφυπνίστηκαν και προέβη​σαν σε δηλώσεις για τον αγωγό νερού και τις επιπτώσεις που αυτός έχει στη δημιουργία συνθηκών εξάρτησης. Ο ​τουρκικός στρατηγικός σχεδιασμός βλέπει χρόνια μπροστά και ακολουθεί με συνέπεια τον αρχικό σχεδιασμό για “επανάκτηση της Κύπρου”, που χτίστηκε απο το 1956 στη βάση των εκθέσεων του συνταγματολόγου Νιχάτ Ερίμ.

Σε αντίθεση με τη δική μας χαλαρή και ασυνεπή προσέγγιση, που κινείται αναλόγως της εκάστοτε κυβέρνησης και των αποχρώσεων της, σε ρυθμό ζικ ζακ, η Τουρκία γνωρίζει ότι κάθε προσπάθεια για λύση θα σκοντάψει με μαθηματική ακρίβεια στις παρεμβολές που έντεχνα δημιουργεί στο τραπέζι των συνομιλιών, χρησιμοποιώντας τους εκάστοτε ηγέτες και συνομιλητές των ​Τουρκοκυπρίων. Και αυτό συμβαίνει γιατί η Τουρκία γνωρίζει πολύ καλά, ότι οι εκπρόσωποι των τουρκοκυπρίων είναι απόλυτα εξαρτώμενοι απο αυτή και δεν έχουν επιλογή απο το να δηλώνουν υποταγή στα δικά της κελεύσματα.

You may also like