ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Απάντηση στις δηλώσεις του κ. Λιλλήκα στο «Plus»

Είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε στις παραπλανητικές δηλώσεις του κ. Λιλλήκα που αφορούν την ΕΔΕΚ σε χθεσινή συνέντευξη του στο Plus. Προς αποκατάσταση της αλήθειας, σημειώνουμε τα εξής:

  • Πρώτον, ο κ. Λιλλήκας ψευδώς ανέφερε ότι η ΕΔΕΚ ψήφισε το νόμο για τις εκποιήσεις. Όφειλε να γνωρίζει ο κ. Λιλλήκας ότι η ΕΔΕΚ ήταν το μόνο από τα μεγάλα κόμματα που καταψήφισε το νόμο για τις εκποιήσεις την ώρα που το κόμμα του κ. Λιλλήκα τηρούσε αποχή. Καλούμε τον κ. Λιλλήκα να επανορθώσει και να σταματήσει να παραποιεί την αλήθεια σε ένα τόσο σημαντικό και κορυφαίο ζήτημα.
  • Δεύτερον, σεβόμαστε απόλυτα το δικαίωμα του κάθε πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας να δημιουργήσει πολιτικό κόμμα ή πολιτική κίνηση. Αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός ότι ο ίδιος κ. Λιλλήκας αυτοβούλως και δημοσίως είχε δεσμευτεί ότι δεν θα προχωρούσε στη δημιουργία κόμματος μετά τις εκλογές, γεγονός το οποίο επιβεβαίωσε και στη χθεσινή του συνέντευξη στο δημοσιογράφο Μανώλη Καλατζή.
  • Τρίτον, αμέσως μετά τις Προεδρικές Εκλογές η ΕΔΕΚ δια του Αναπληρωτή Προέδρου του Κινήματος πρότεινε στον κ. Λιλλήκα τη συνεργασία όλων των δυνάμεων που υποστήριξαν την υποψηφιότητα του στις Προεδρικές και τον ίδιο να τίθεται επικεφαλής του κοινού συνδυασμού. Ο κ. Λιλλήκας απέρριψε την πρόταση της ΕΔΕΚ γιατί το θεώρησε «υποτιμητικό» να κατέλθει ως υποψήφιος στις Ευρωεκλογές, ακόμα και ως επικεφαλής μιας ευρύτερης συνεργασίας.
  • Τέλος, η μη απάντηση μας στις συνεχείς προκλήσεις από τον καιρό της ίδρυσης του κόμματος του κ. Λιλλήκα, δεν αποτελεί αδυναμία αλλά συνειδητή προσπάθεια για αποφυγή της έντασης σε ένα χώρο όπου υπήρξε συνεργασία.

Η επίμονη προσπάθεια του κ. Λιλλήκα και των συνεργατών του να πείσουν για πολιτική παρθενογένεση και για το τέλος των πολιτικών αξιών και των ιδεολογιών, πέφτει στο κενό.  Η επαγγελία του νέου πρέπει να συνοδεύεται από στάσεις και συμπεριφορές που υποστηρίζουν πραγματικά νέο ήθος.  

Πραγματικά μας στενοχωρεί η στάση του κ. Λιλλήκα γιατί περιμέναμε από κάποιο άτομο που η ΕΔΕΚ με πλήρη ανιδιοτέλεια υποστήριξε στις Προεδρικές Εκλογές, να συμπεριφέρεται σε τέτοιο βαθμό σήμερα με αγνωμοσύνη και πολύ περισσότερο να παραποιεί την αλήθεια. 

Λευκωσία, 17 Δεκεμβρίου 2014