Μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος προέβη στην εξής δήλωση:
«Μετά την ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για την επικείμενη έναρξη των συνομιλιών, ως ΕΔΕΚ καταθέσαμε για ακόμα μία φορά την άποψη μας ότι η σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης, λόγω της εμπειρίας του παρελθόντος, δεν προοιωνίζει θετική προοπτική.
Επίσης εκφράσαμε τη διαφωνία μας ότι οι συνομιλίες πρέπει να συνεχίσουν από εκεί που έμειναν στο Crans Montana και στη βάση του πλαισίου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.
Η πενταμερής στο Crans Montana κατέληξε σε ναυάγιο γιατί παρά τις σημαντικές, και σε κάποιο βαθμό επικίνδυνες, υποχωρήσεις της πλευράς μας, ο τότε Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας προκλητικά δήλωσε ‘‘οι Ελληνοκύπριοι να ξεχάσουν το μηδέν εγγυήσεις και μηδέν στρατεύματα’’.
Θα πρέπει επίσης να τονιστεί ότι το πλαίσιο του Γ.Γ. του ΟΗΕ είναι άκρως επικίνδυνο. Δεν μπορεί να αποτελέσει βάση διαπραγμάτευσης. Τα περισσότερα σημεία του βρίσκονται σε αντίθεση με τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και τη Διεθνή Συνθήκη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Το Κυπριακό δεν είναι δικοινοτικό πρόβλημα, δεν είναι αντιπαράθεση ανάμεσα σε Ε/κ και τ/κ. Είναι διεθνές πρόβλημα εισβολής, κατοχής και εποικισμού, θύματα δεν είναι μόνο οι Ελληνοκύπριοι αλλά και οι τουρκοκύπριοι. Αντίπαλος είναι η Τουρκία.
Ως διαδικασία επίλυσης πρέπει να είναι η σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης, όπως προνοεί η σχετική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Ασφαλείας, με κατά προτεραιότητα συζήτησης την κατάργηση των εγγυήσεων, την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων πριν από την εφαρμογή της συμφωνημένης λύσης και τον επαναπατρισμό των εποίκων, όσων δεν εμπίπτουν στο πλαίσιο προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Και εφόσον καταλήξουμε, τότε Ελληνοκύπριοι, τουρκοκύπριοι, Ηνωμένα Έθνη και Ευρωπαϊκή Ένωση να συζητήσουμε και να διαμορφώσουμε το πολιτειακό σύστημα, στη βάση μιας δημοκρατικής και λειτουργικής λύσης που να κατοχυρώνει τα νόμιμα δικαιώματα όλων των πολιτών, καθώς επίσης και τις τέσσερεις βασικές ελευθερίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είναι λογικό ότι από τη στιγμή που δεν μπορούμε να επιβάλουμε μια λειτουργική και δημοκρατική λύση, εκτιμούμε ότι προσεκτικά θα πρέπει να διαχειριστούμε το θέμα για να αποφύγουμε μια κακή λύση. Γιατί η μη λύση είναι λογικό ότι δεν είναι λύση, αλλά η κακή λύση είναι χειρότερο. Είναι διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, του πλέον ισχυρού διαπραγματευτικού και διπλωματικού όπλου που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή».
Γραφείο Τύπου
Λευκωσία,14 Φεβρουαρίου 2025