Άρχισε σήμερα στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής η επί της αρχής συζήτηση της πρότασης της ΕΔΕΚ για σύσταση ψηφοδελτίου επικρατείας που να ισχύσει από τις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Όπως έχουμε τονίσει, ο στόχος της σύστασης ψηφοδελτίου επικρατείας είναι γιατί είναι αναγκαιότητα πια να αυξηθεί ο αριθμός των κύπριων βουλευτών, δεδομένου ότι η Κύπρος είναι η χώρα με τον μικρότερο αριθμό βουλευτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν χώρες με μικρότερο πληθυσμό έχουν μεγαλύτερο αριθμό βουλευτών. Το δεύτερο είναι γιατί οι αυξημένες αντιπροσωπείες και υποχρεώσεις που έχει η Βουλή μας στο εξωτερικό στερεί σημαντικό αριθμό βουλευτών από να συμμετέχουν στις εργασίες της Βουλής και γι’ αυτό θα πρέπει να γίνει μια αναπλήρωση. Επίσης, η συμμετοχή των βουλευτών σε μεγάλο αριθμόν επιτροπών δημιουργεί κάποια προβλήματα και όσον αφορά τις απαρτίες των συνεδριάσεων των επιτροπών Είναι πολύ πιο σημαντικό οι βουλευτές να επικεντρώνονται σε λιγότερα θέματα για να μπορεί και το επίπεδο να είναι πολύ καλύτερο και να μπορεί να γίνεται και πιο αποτελεσματική κοινοβουλευτική εργασία στο πλαίσιο ακριβώς των δραστηριοτήτων της Βουλής. Έτσι λοιπόν θεωρούμε ότι η αύξηση των βουλευτών κατά 10 ως βουλευτές επικρατείας, 7 Ελληνοκύπριοι και 3 Τουρκοκύπριοι, όπως προνοεί το Σύνταγμα, θα είναι μια πρόταση που θα συμβάλει και θα βοηθήσει στην επίλυση αυτών των ζητημάτων και επίσης στην αναβάθμιση ποιοτικά του ρόλου και των δραστηριοτήτων της Βουλής.
Δικαιούνται να διεκδικήσουν έδρα εκλογής από το ψηφοδέλτιο επικρατείας, τα κόμματα και οι συνδυασμοί οι οποίοι θα έχουν ψηφοδέλτια σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες, γι’ αυτό ονομάζονται και βουλευτές επικρατείας, γιατί καλύπτουν ολόκληρη την επικράτεια. Δεν θα μπορεί ένας συνδυασμός ή ένας ανεξάρτητος βουλευτής, ο οποίος είναι μόνο σε μία εκλογική περιφέρεια να διεκδικήσει και εκλογή στην επικράτεια ως βουλευτής.
Προφανώς θεωρούμε ότι η κυβέρνηση θα είναι θετική, δεν θα έχει οποιαδήποτε ένσταση, δεδομένου ότι η αύξηση των δαπανών είναι πολύ μικρή και ως εκ τούτου δεν επηρεάζει σημαντικά τον κρατικό προϋπολογισμό. Εξάλλου πρέπει να τονίσουμε ότι υπάρχει και ο προϋπολογισμός της Βουλής που καλύπτει ουσιαστικά όλα αυτά τα ζητήματα, είναι ένας ξεχωριστός προϋπολογισμός
Όσον αφορά το δίκαιο της ανάγκης, θα πρέπει να τονίσουμε ότι και στο παρελθόν υπήρξε αύξηση του αριθμού των βουλευτών. Στη βάση ακριβώς της ίδιας λογικής γίνεται και σήμερα η αύξηση του αριθμού των βουλευτών. Από κει και πέρα, είναι δικαίωμα της Βουλής να αποφασίσει αν αυτή η αύξηση θα είναι με τη μορφή του ψηφοδελτίου επικρατείας ή αν θα είναι με τη μορφή της ένταξης αυτών των βουλευτών στις εκλογές περιφέρειες. Εμείς λοιπόν, η πρόταση μας είναι αυτή η αύξηση να γίνει σε συνδυασμό με το ψηφοδέλτιο επικρατείας.
Γραφείο Τύπου
Λευκωσία,13 Φεβρουαρίου 2025