Τιμούμε τις παρακαταθήκες του «Τσε» Γκεβάρα, που συμπυκνώνονται στη φράση, με την οποία ολοκλήρωσε την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1964: «Patria O Muerte», «Πατρίδα ή Θάνατος»
Τετάρτη 09.10.2024
Τετάρτη 09.10.2024, από Γραφείο Τύπου

Σαν σήμερα, το 1967, ο παγκόσμιος επαναστάτης, Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα εκτελείται άνανδρα, ενώ ήταν τραυματίας και αιχμάλωτος, από ένα θλιβερό λοχία του στρατού της χούντας της Βολιβίας, στην οποία είχε ξεκινήσει ένα νέο αντάρτικο, με στόχο την αποτίναξη του ζυγού του δικτατορικού καθεστώτος.
Ο Τσε, γεννημένος σε μια αστική οικογένεια της Αργεντινής, σπουδασμένος ιατρός, συνειδητοποίησε νωρίς την ανάγκη για ανάληψη επαναστατικής δράσης, που θα απελευθέρωνε τους λαούς της Λατινικής Αμερικής από την καταπίεση των δικτατόρων που καταδυνάστευαν τις πλείστες χώρες της αμερικανικής ηπείρου.
Εγκατέλειψε τις προδιαγεγραμμένες ανέσεις μιας αστικής ζωής και ξεκίνησε την επαναστατική του δράση πρώτα από τη Γουατεμάλα και ακολούθως στην Κούβα, όπου το 1959, μαζί με τον Φιντέλ Κάστρο απελευθερώνουν τη χώρα και το λαό από τα δεσμά του δικτάτορα Μπατίστα.
Το ανήσυχο, επαναστατικό του πνεύμα, τον οδηγεί στη Βολιβία, με την τραγική κατάληξη της σύλληψης και της άνανδρης εν ψυχρώ δολοφονίας του.
Κατά την παραμονή του στην Κούβα ο Τσε είχε αναλάβει πολιτειακές θέσεις στην κυβέρνηση του Κάστρο.
Στις 11 Δεκεμβρίου του 1964 και ενώ στην Κύπρο ήταν σε εξέλιξη η τουρκοανταρσία και η προσπάθεια της Τουρκίας για διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Ερνέστο Γκεβάρα, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ως Υπουργός Βιομηχανίας της Κούβας, είπε:
«Η ειρηνική συμβίωση δοκιμάζεται επίσης –κατά βάναυσο τρόπο– στην Κύπρο, εξαιτίας των πιέσεων που ασκούν η τουρκική κυβέρνηση και το ΝΑΤΟ, αναγκάζοντας τον λαό και την κυβέρνηση της Κύπρου να υπερασπιστούν ηρωικά την κυριαρχία τους».
Επίσης έκανε λόγο για προκλητική στάση του ΟΗΕ απέναντι στην ανάγκη του λαού της Κύπρου για αυτοδιάθεση.
Τιμούμε σήμερα τη μνήμη του οικουμενικού επαναστάτη και κυρίως τις παρακαταθήκες του, που συμπυκνώνονται στη φράση, με την οποία ολοκλήρωσε την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1964: «Patria O Muerte», «Πατρίδα ή Θάνατος».
 


Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 9 Οκτωβρίου 2024

Ανακοινώσεις