Η απάντηση που έδωσε στον Ερντογάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την ομιλία του, ήταν στη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν είναι αρκετή.
Η αδιαλλαξία και η προκλητικότητα της Τουρκίας, όπως εκφράστηκε μέσα από την ομιλία του Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και μετά από τη συνάντηση του με τον ΓΓ του ΟΗΕ, αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι η τακτική του κατευνασμού και της παροχής κινήτρων, όπως η συγκατάθεση για συμμετοχή του Τούρκου ΥΠΕΞ στο Άτυπο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ, δεν φέρνει αποτελέσματα.
Η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς πρέπει να πιεστούν και όχι να απολαμβάνουν την άνεση της απουσίας συνεπειών για την αδιαλλαξία τους.
Η ΕΔΕΚ έχει καταθέσει προτάσεις για μέτρα άσκησης πίεσης στο κατοχικό καθεστώς, μέτρα τα οποία είναι εντός των ορίων των δυνατοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Από την άλλη, οι σωστές αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας για το έκνομο των - εδώ και πενήντα χρόνων – ενεργειών της Τουρκίας, δεν συνάδουν με την επιδίωξη για πραγματοποίηση μιας τριμερούς συνάντησης ή σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης και θα πρέπει να επιδιωχθεί σύγκληση διεθνούς διάσκεψης, όπου το αντίπαλο μέρος θα είναι η κατοχική Τουρκία, η οποία να τεθεί ενώπιον της διεθνούς κοινότητας στο πλαίσιο της συζήτησης για τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού, δηλαδή την αποχώρηση του στρατού κατοχής και την κατάργηση των εγγυήσεων.
Η Τουρκία, όπως έχει αποδειχθεί δεν καταλαβαίνει από ευχολόγια και επίκληση της ειρήνης.
Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 26 Σεπτεμβρίου 2024