Εντατικοποίηση εξέτασης αιτημάτων μεταναστών, διάλυση των γκέτο και πάταξη της αδήλωτης εργασίας
Τρίτη 03.10.2023
Τρίτη 03.10.2023, από Γραφείο Τύπου

Απτά αποτελέσματα στη σωστή κατεύθυνση της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, έχουν φέρει οι ενέργειες της κυβέρνησης, κυρίως στον τομέα της ταχύτερης εξέτασης των αιτημάτων των μεταναστών και στην αλλαγή της εικόνας που έχει δημιουργηθεί, ότι η Κύπρος είναι ελκυστικός μεταναστευτικός προορισμός.
Ωστόσο, επειδή η Κύπρος είναι χώρα πρώτης υποδοχής και δέχεται ανελέητο υβριδικό πόλεμο από την Τουρκία, που απροκάλυπτα εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό, η ΕΔΕΚ ζητά εντατικοποίηση των προσπαθειών, για να αντιμετωπιστεί η έξαρση της παράνομης εισόδου στην Κυπριακή Δημοκρατία δια θαλάσσης και η διαφαινόμενη αύξηση παράνομων εισόδων από τα κατεχόμενα, με οργανωτή την Τουρκία.

Επίσης, η ΕΔΕΚ τονίζει πως πρέπει:

  • Να διαλυθούν τα γκέτο, στα οποία μπορεί να ευδοκιμήσουν η εγκληματικότητα και η ριζοσπαστικοποίηση και αποτρέπεται η αφομοίωση και η υγιής πρόσμιξη μεταναστών με τις τοπικές κοινωνίες.
  • Να ξηλωθούν τα κυκλώματα, που συγκεντρώνουν μεγάλους αριθμούς μεταναστών σε ετοιμόρροπα σπίτια, στα οποία βρίσκουν κάλυψη παράνομοι οικονομικοί μετανάστες.
  • Να παταχθεί αποφασιστικά η αδήλωτη εργασία, η οποία ωθεί παράνομους οικονομικούς μετανάστες να παραμένουν στην Κύπρο, εφόσον διαβιούν στοιχειωδώς, αλλά και δημιουργεί μια κατηγορία εργαζομένων χωρίς δικαιώματα και ασφάλιση και μια κατηγορία εργοδοτών που επωφελούνται παρανομώντας και στερούν έσοδα από την πολιτεία.   
                                                                                

                                     Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 3 Οκτωβρίου 2023

Ανακοινώσεις