Όσο υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό, σε υπηρεσίες υγείας, στην εκπαίδευση, όσο υπάρχουν παιδιά που στερούνται τροφής, στέγης, ένδυσης, όσο υπάρχουν παιδιά που γίνονται αντικείμενο απάνθρωπης εκμετάλλευσης της παιδικής εργασίας, η Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού καθίσταται μια ημέρα παραγωγικής αυτοκριτικής για τον πολιτισμένο κόσμο και ουσιαστικής περίσκεψης, με σκοπό την απάλειψη των συνθηκών που δημιουργούν θανατηφόρο περιβάλλον για τα παιδιά των υπανάπτυκτων περιοχών της γης.
Στις αναπτυγμένες χώρες, οι κίνδυνοι για τα παιδιά κινούνται σε άλλα επίπεδα, στα επίπεδα κοινωνικού αποκλεισμού, φτώχειας, σεξουαλικής κακοποίησης, τα οποία προκαλούν ίσως και ανεξίτηλα σωματικά και ψυχικά τραύματα.
Στόχος όλων πρέπει να είναι η εφαρμογή δικαιωμάτων, από τα στοιχειώδη μέχρι τα πλέον εξειδικευμένα, για όλα τα παιδιά του κόσμου.
Ο κάθε ένας, στο μέτρο των δικών του δυνατοτήτων και στο πλαίσιο των συνθηκών της κάθε κοινωνίας, επιβάλλεται να επιδιώκει τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των παιδιών.
Η ΕΔΕΚ, στο πλαίσιο της κοινωνικής της πολιτικής για στήριξη των παιδιών, σε αρκετές περιπτώσεις επικεντρώθηκε στην κατάθεση σχετικών προτάσεων, κάποιες εκ των οποίων υλοποιήθηκαν, όπως η θεσμοθέτηση της άδειας πατρότητας, η επέκταση της άδειας μητρότητας, η γονική άδεια και η στήριξη των πολύτεκνων οικογενειών.
Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια σε θεσμικό επίπεδο και με συγκεκριμένες δράσεις, έχοντας πάντα κατά νου τον στίχο του Λευτέρη Παπαδόπουλου, «υπερασπίσου το παιδί, γιατί αν γλυτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα».
Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 1 Ιουνίου 2023