Δηλώσεις Προέδρου Κ.Σ. ΕΔΕΚ για Κυπριακό, Αεροδρόμιο Τύμπου, ΜΟΕ, Προεδρικές
Σε δηλώσεις που έκανε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, σήμερα στα γραφεία του κόμματος για τα τρέχοντα θέματα της επικαιρότητας, ανέφερε:
«Η τελευταία ενέργεια της Τουρκίας να θέσει κάτω από τον έλεγχό της το αεροδρόμιο της Τύμπου, επιβεβαιώνει την σταθερή και πάγια θέση της ΕΔΕΚ, ότι δεν θα έπρεπε με κανένα τρόπο να τεθεί το αεροδρόμιο στο πλαίσιο των ΜΟΕ. Γιατί η άμεση ή έμμεση εκχώρηση κυρίως δικαιωμάτων ελέγχου εναέριου χώρου έστω, και σε μικρή έκταση, από το αεροδρόμιο, αποτελεί στην ουσία μορφή κυριαρχικών δικαιωμάτων. Και ως εκ τούτου αποτελεί ένα βήμα προς αυτό που η Τουρκία τα τελευταία χρόνια επιδιώκει να κατοχυρώσει. Την κυριαρχική ισότητα.
Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, για ακόμα μια φορά, κάνουμε έκκληση στην κυβέρνηση ότι πρέπει να αποσύρει την πρόταση για τα ΜΟΕ, δεδομένου ότι μέχρι στιγμής, όσες φορές συμφωνήθηκε οτιδήποτε για ΜΟΕ υλοποιήθηκε μόνο το τμήμα που αφορά τη δική μας πλευρά. Από την τουρκική πλευρά κανένα ΜΟΕ δεν έχει μέχρι στιγμής υλοποιηθεί.
Γι’ αυτό με την κρίση στην Ουκρανία θα πρέπει το κυπριακό να επανέλθει στην σωστή του βάση ως θέμα εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής και εθνοκάθαρσης μέσα από τον παράνομο τουρκικό εποικισμό. Να διεκδικήσουμε η όποια διαδικασία επίλυσης του κυπριακού να αρχίσει στη βάση της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης για το κυπριακό με βασικό στόχο κατά προτεραιότητα να συζητηθεί η διεθνής πτυχή. Δηλαδή, όπως καθορίζει η σχετική απόφαση, η πλήρης αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, η κατάργηση των εγγυήσεων και ο επαναπατρισμός των εποίκων».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν θα πρέπει η κυβέρνηση να απομακρυνθεί σε επίπεδο συνομιλιών από την πολιτική των ΜΟΕ, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ δήλωσε:
«Θα πρέπει να απομακρυνθεί και από το επίπεδο των ΜΟΕ και από το επίπεδο του δικοινοτικού χαρακτήρα. Το κυπριακό δεν είναι θέμα επίλυσης δικοινοτικών προβλημάτων. Είναι θέμα εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής και εθνοκάθαρσης. Άρα είναι διεθνές θέμα. Αντίπαλο μέρος δεν είναι οι Τουρκοκύπριοι, είναι η Τουρκία, η κατοχική Τουρκία και αυτό ακριβώς το στοιχείο πρέπει να αναδείξουμε στη μεγαλύτερη δυνατή έκταση και στη μεγαλύτερη δυνατή ένταση. Σήμερα οι συνθήκες προσφέρονται προς αξιοποίηση προς αυτή την κατεύθυνση.
Είναι προφανές πως η τουρκοκυπριακή πλευρά καθοδηγείται από την Άγκυρα. Αποτελεί προσπάθεια όσο το δυνατόν άσκησης πίεσης και εκβιασμού προς την κυπριακή κυβέρνηση, για να μπορέσουν να κεφαλαιοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα πολιτικά οφέλη και κέρδη. Έτσι ώστε να δημιουργήσουν σταδιακά τις συνθήκες, εάν δεν πετύχουν τον βασικό στόχο τους όσον αφορά την επίλυση του κυπριακού που είναι η Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, για να μπορεί η Τουρκία, πολιτικά και στρατιωτικά, να ελέγχει το σύνολο της κυπριακής επικράτειας, να μπορούν να προχωρήσουν νόμιμα στο δεύτερο σενάριο το οποίο έχουν, που είναι η ανακήρυξη τουρκικού κράτους στην κατεχόμενη Κύπρο. Αυτοί είναι οι στόχοι της Τουρκίας.
Όπως στην δεκαετία του ‘60 η Τουρκία εκβίαζε την διχοτόμηση για να πετύχει την Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, σήμερα εκβιάζει με τα δύο κράτη για να πετύχει την Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Ως εκ τούτου λοιπόν εμείς πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί και η οποιαδήποτε κίνησή μας δεν πρέπει στην ουσία να δίνει στην Τουρκία πρόσθετα πολιτικά οφέλη».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το τί ακριβώς θα θέσει η ΕΔΕΚ στον Ιταλό Ευρωβουλευτή που θα βρίσκεται στην Κύπρο για το θέμα της Αμμοχώστου, ο Μαρίνος Σιζόπουλος απάντησε:
«Ακριβώς από την πλευρά την δική μας θα θέσουμε αυτά τα ζητήματα. Θα τον ενημερώσουμε για τις δικές μας τις θέσεις, θα του υποδείξουμε τους κινδύνους οι οποίοι ελλοχεύουν και κυρίως το γεγονός η Τουρκία συστηματικά παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, παραβιάζει αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Αλλά δυστυχώς καμία κύρωση δεν έχει, ούτε από τα Ηνωμένα Έθνη ούτε από τις υπόλοιπες χώρες. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν αυτόματες κυρώσεις στην Ρωσία λόγω ακριβώς της εισβολής στην Ουκρανία, αλλά στην περίπτωση της Τουρκίας η οποία κατέχει 48 και πλέον χρόνια κυπριακά εδάφη, ευρωπαϊκά εδάφη και την ίδια στιγμή επιχειρεί και έναν παράνομο εποικισμό, στην ουσία όχι μόνο να μην υφίσταται τις ίδιες κυρώσεις αλλά αντίθετα να έχει και μια ευνοϊκή μεταχείριση από τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι μόνο».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς προχωρά η ΕΔΕΚ με τις Προεδρικές εκλογές, ο Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε:
«Ήδη το Πολιτικό Γραφείο στη χθεσινή του συνεδρία ανασκόπησε τις μέχρι σήμερα εξελίξεις. Τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου εξέφρασαν τις θέσεις και τις απόψεις τους για το πώς θα πρέπει να προχωρήσουμε. Αναμένεται συνάντηση και με τον κ. Χριστοδουλίδη ο οποίος μας την έχει ζητήσει την ερχόμενη βδομάδα, και είναι προφανές ότι εμείς θα συνεχίσουμε τις επαφές με υποψηφίους πριν από την τελική οριστική μας απόφαση.
Έτσι ώστε τα μέλη των συλλογικών οργάνων να έχουν ενώπιον τους μια ξεκάθαρη εικόνα για τον κάθε υποψήφιο για να μπορεί να ληφθεί η απόφαση. Υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας με άλλα κόμματα και άλλον υποψήφιο ή η τελική μας απόφαση θα είναι ενδεχομένως η αυτόνομη κάθοδος όπως η πολιτική συγκέντρωση τον περασμένο Μάρτη έχει καθορίσει ως μια από τις επιλογές μας. Αυτό λοιπόν θα εξαρτηθεί από τις επαφές, από την τελική κατάληξη αυτών των συναντήσεων και όπως πολύ καλά γνωρίζετε τα συλλογικά όργανα της ΕΔΕΚ στην βάση μιας ορθολογικής ενημέρωσης και στη βάση αντικειμενικών στοιχείων και κριτηρίων θα πάρουν την τελική τους την απόφαση».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος υποψήφιος στο ενδεχόμενο της αυτόνομης καθόδου, ο Μαρίνος Σιζόπουλος απάντησε:
«Είναι προφανές ότι στην περίπτωση της αυτόνομης καθόδου η προτεραιότητα ανήκει στον Πρόεδρο του Κόμματος».
Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 3 Ιουνίου 2022