Δήλωση Βουλευτή Κ.Σ. ΕΔΕΚ, Ηλία Μυριάνθους, για την επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% για την απόκτηση πρώτης κατοικίας
Συζητήσαμε σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών, την προτεινόμενη νομοθεσία κατόπιν Ευρωπαϊκής Οδηγίας και σχετικής επιστολής για την επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% για την απόκτηση πρώτης κατοικίας με μέγιστο εμβαδό τα 140 τ.μ. αντί τα 200 τ.μ. που ίσχυε μέχρι σήμερα.
Είναι γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην επιστολή της στηρίζεται σε στατιστικά στοιχεία βάση της απογραφής του 2011 γι’ αυτό και καταλήγει στα 140 τ.μ., ενώ με βάση τα πραγματικά στοιχεία που προκύπτουν από τις εκδιδόμενες άδειες οικοδομής ο μέσος όρος για την ανέγερση κατοικίας ανέρχεται στα 205 τ.μ. Επιπρόσθετα, το σχέδιο στεγαστικής πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών που εκδόθηκε το 2021 αναφέρεται σε στήριξη νεαρών ζευγαριών που θέλουν να αποκτήσουν την πρώτη κατοικία όταν ανεγείρουν κατοικίες των 200 μέχρι 250 τ.μ.
Ως εκ τούτου, με βάση το τι έχουμε σήμερα ενώπιον μας προκύπτουν αρκετά ερωτήματα σε σχέση με το τι συζητήσαμε ως κράτος με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το τι έχουμε παρουσιάσει ως επιχειρήματα για να στηρίξουμε την κοινωνική πολιτική του κράτους για την απόκτηση πρώτης κατοικίας.
Ως ΕΔΕΚ διαφωνούμε τόσο με τη σημερινή φιλοσοφία του συγκεκριμένου νομοσχεδίου που μειώνει τα οικοδομήσιμα τετραγωνικά, αλλά επίσης, θεωρούμε ότι μια τέτοια αλλαγή αυτή την περίοδο θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τον τομέα της οικοδομικής βιομηχανίας για την απόκτηση πρώτης κατοικίας λαμβανομένου υπόψη των επιπτώσεων τόσο από την πανδημία, αλλά και τα προβλήματα που δημιουργούνται λόγω ακρίβειας των υλικών.
Την ίδια στιγμή, αρκετοί συμπολίτες μας έχουν κάνει τον προγραμματισμό τους εκπονώντας συγκεκριμένα αρχιτεκτονικά σχέδια, βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, αλλά και έχουν κάνει τους οικονομικούς τους υπολογισμούς για τον τρόπο με τον οποίο θα εξασφαλίσουν δάνεια από τα τραπεζικά ιδρύματα.
Ως ΕΔΕΚ από το 2016 έχουμε καταθέσει προτάσεις για κοινωνική πολιτική που θα έπρεπε να εφαρμόσει το κράτος για την στήριξη των νεαρών ζευγαριών για την απόκτηση πρώτης κατοικίας και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο βρίσκεται ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση.
Εν κατακλείδι, ως ΕΔΕΚ θεωρούμε ότι το νομοσχέδιο αυτό θα πρέπει να τύχει επαναδιατύπωσης και επαναδιαπραγμάτευσης με τις Βρυξέλλες παρουσιάζοντας τους τα πραγματικά δεδομένα της κυπριακής αγοράς για την απόκτηση της πρώτης κατοικίας, και σίγουρα, οποιαδήποτε νέα σχετική νομοθεσία γύρω από αυτό το ζήτημα θα πρέπει να τύχει και να έχει μεταβατική περίοδο.Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 7 Φεβρουαρίου 2022