Η εμπλοκή σε διαδικασία συζήτησης μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης είτε λόγω πιέσεων από τρίτους παράγοντες είτε ενδεχομένως από δική μας επιλογή για δήθεν διάρρηξη του αδιεξόδου, στην ουσία αποενοχοποιεί την Τουρκία για την μέχρι σήμερα στάση της.
Την ίδια στιγμή αποενοχοποιεί και την Γραμματεία του ΟΗΕ η οποία θα έπρεπε να προτάξει το κυπριακό ως διεθνές πρόβλημα και να καταδικάζει την στάση της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος. Αντίθετα. Με την στάση που τηρεί δίνει την δυνατότητα στο κατοχικό καθεστώς να κεφαλαιοποιήσει πρόσθετα οφέλη και σταδιακά, όπως έπραξε στο παρελθόν, να αναβαθμίσει το καθεστώς του αξιοποιώντας τον χρόνο που περνά προς αυτή την κατεύθυνση.
Ως εκ τούτου σε μια περίοδο όπου η Τουρκία:
Μάλιστα, έχει διαπιστωθεί πως από την πλευρά της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος δεν υλοποιήθηκε κανένα ΜΟΕ προς όφελος της Κυπριακής Δημοκρατίας ενώ η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε σειρά μέτρων προς όφελος των Τουρκοκυπρίων.
Εξάλλου, η ιστορία διδάσκει πως όποτε η πλευρά μας ενεπλάκη σε διαδικασία με αντικείμενο λεγόμενα «ΜΟΕ», το ψευδοκράτος των κατεχομένων προχωρούσε ακόμα ένα βήμα στην προσπάθεια του για αναβάθμιση.
Πρέπει να επιμείνουμε στο ότι το κυπριακό είναι θέμα εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής και να διεκδικήσουμε τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για κατά προτεραιότητα συζήτηση αυτής της πτυχής.
Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 24 Ιανουαρίου 2022