Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ δήλωσε:
«Η εισαγωγή του ΓεΣΥ, όπως ο καθένας αντιλαμβάνεται, είναι ίσως η μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση η οποία θα συμβεί στην Κυπριακή Δημοκρατία, γι’ αυτό ακριβώς και επιβάλλεται η διαδικασία υλοποίησης της, πέραν από τη διαφάνεια, να είναι συγκροτημένη, συντεταγμένη, να αποφευχθούν λάθη και σκοπιμότητες. Και αυτό επειδή ακριβώς πρέπει να εισαχθεί και να εφαρμοστεί κατά τρόπο σωστό για να μπορέσει να εξυπηρετήσει τους στόχους για τους οποίους ιδρύεται το ΓεΣΥ. Να προσφέρει, δηλαδή, υψηλού επιπέδου περίθαλψη στους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και κυρίως σε αυτούς τους πολίτες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να την εξασφαλίσουν με άλλο τρόπο.
Σε αυτήν την αρχή η ΕΔΕΚ ήταν από την αρχή ως η εισηγήτρια της εφαρμογής του ΓεΣΥ από το 1968, σταθερή και αμετάκλητη. Ως εκ τούτου λοιπόν έχει πολύ μεγάλη σημασία η σωστή εφαρμογή του ΓεΣΥ, γι’ αυτό και επειδή κατ’ επανάληψίν έχουμε διαπιστώσει λάθη, παραλείψεις, και σκοπιμότητες όσον αφορά τη διαδικασία, τις καταγγείλαμε κατ’ επανάληψη και γι’ αυτό ακριβώς έχουμε στοχοποιηθεί από τα συγκεκριμένα κυκλώματα.
Περισσότερο θεωρώ ότι το ενδιαφέρον τους δεν είναι η σωστή εφαρμογή του ΓεΣΥ αλλά η εξυπηρέτηση άλλων συμφερόντων. Κλασικό παράδειγμα είναι ότι η έρευνα σήμερα του Γενικού Ελεγκτή επιβεβαιώνει όλες αυτές τις καταγγελίες, στις οποίες είχαμε προβεί, τον περασμένο Μάρτιο, τόσο και στην επιτροπή Υγείας της Βουλής κατά τη συζήτηση του συγκεκριμένου ζητήματος, όσο και στην ολομέλεια του σώματος στις 30 του Μάρτη. Σήμερα διαπιστώνουμε ότι όλοι αυτοί που μας είχαν επιτεθεί, μας είχαν στοχοποιήσει, μας είχαν χλευάσει, και στην ουσία μας είχαν κατηγορήσει ότι ο στόχος μας είναι η υπονόμευση της εφαρμογής του ΓεΣΥ, δεν έχουν να πουν τίποτα και πολύ περισσότερο δεν έχουν να ζητήσουν συγγνώμη για όλα αυτά τα οποία είχαν πει παρακάτω.
Ο Οργανισμός για την αυτονόμηση των νοσοκομείων είναι μέγιστης σημασίας για την εφαρμογή του ΓεΣΥ. Στο προοίμιο της νομοθεσίας αναφέρει σαφώς ότι η θετική αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων σε επιστημονικό και σε διοικητικό επίπεδο, είναι προϋπόθεση για την έναρξη εφαρμογής του ΓεΣΥ. Την ίδια στιγμή διαπιστώνουμε ότι ξεκινά μια παράλληλη διαδικασία και ενώ σε μερικούς μήνες αναμένεται η έναρξη εφαρμογής του ΓεΣΥ διαπιστώνουμε ότι η αυτονόμηση των νοσοκομείων δεν θα είναι ολοκληρωμένη.
Την ίδια στιγμή ας μην ξεχνάμε ότι με τεράστια ευθύνη του Υπουργού Υγείας δεν υπήρξε καμία αναφορά προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το πώς θα καλύπτονται τα ενδεχόμενα ελλείματα των δημόσιων νοσηλευτηρίων μετά την έναρξη εφαρμογής του ΓεΣΥ, με ποια διαδικασία και σε ποιο χρονικό διάστημα. Αντίθετα στη νομοθεσία που ήρθε από το Υπουργείο προβλέπεται ότι αυτά τα ελλείματα θα καλύπτονται μόνο για τα πέντε πρώτα χρόνια από την έναρξη εφαρμογής του ΓεΣΥ. Και όταν λοιπόν τα νοσοκομεία δεν θα έχουν ολοκληρώσει την αυτονόμηση τους ενώ το ΓεΣΥ θα ξεκινήσει, ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι το χρονικό περιθώριο που θα έχουν στη διάθεσή τους για να αποκτήσουν την οικονομική βιωσιμότητα στο πλαίσιο ενός ανταγωνισμού με τον ιδιωτικό και, όχι μόνο, τομέα, θα είναι πάρα πολύ μικρό.
Το αποτέλεσμα στη συνέχεια είναι ότι το κράτος θα αδυνατεί να καλύψει τα ελλείματα γιατί θα θεωρηθεί ότι θα είναι ουσιαστικά κρατική ενίσχυση και αυτό που θα έχουμε θα είναι επανάληψη είτε του φαινομένου των Κυπριακών Αερογραμμών για κλείσιμο δημόσιων νοσηλευτηρίων είτε την επανάληψη της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας για πώληση των συγκεκριμένων νοσηλευτηρίων σε ιδιωτικά κεφάλαια. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος από αυτήν την διαδικασία.
Την ίδια στιγμή δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι υπάρχει σοβαρή σύγκρουση συμφερόντων γιατί συγκεκριμένη εταιρία ανέλαβε την ευθύνη για να ετοιμάσει τη μελέτη της αυτονόμησης των νοσοκομείων όπως δηλώθηκε και από τον Υπουργό Υγείας. Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Αυτονόμησης των νοσοκομείων έχει σύνδεση και οικονομική σχέση με τη συγκεκριμένη εταιρία και την ίδια στιγμή η συγκεκριμένη εταιρία ανέλαβε κατά τρόπον παράτυπο κατά την άποψή μας και την ευθύνη να κάνει συμβουλές για το ποιοι θα διοριστούν εις τον Οργανισμό για να προχωρήσει η αυτονόμηση των νοσοκομείων. Εάν αυτό δεν είναι σύγκρουση συμφερόντων, εάν αυτό δεν είναι μια έμμεση μορφή διαπλοκής, εάν αυτό δεν είναι εξυπηρέτηση συγκεκριμένων σκοπιμοτήτων και συμφερόντων, και ποιοι κρύβονται ποιοι από αυτή τη διαδικασία, επιτρέψτε μου τότε να πω ότι περί άλλων τυρβάζουν.
Όμως τα προβλήματα δεν σταματούν μέχρι εδώ, να υπενθυμίσω ότι και όσον αφορά την διαδικασία για την πρόσληψη προσωπικού και κυρίως των διευθυντών των αυτονομημένων νοσοκομείων, υπήρξαν φωτογραφικές διατάξεις στη νομοθεσία. Αποκλείοντας κάποιους και ευνοώντας κάποιους άλλους και όταν ακριβώς τέθηκε το συγκεκριμένο ζήτημα στην Ολομέλεια της Βουλής και πάλι ως ΕΔΕΚ στοχοποιηθήκαμε ότι τάχα δεν θέλουμε να προχωρήσει η εφαρμογή του ΓεΣΥ γιατί ακριβώς εξυπηρετούμε ξένα συμφέροντα ή ενδεχομένως δεν θέλουμε προχωρήσει.
Όμως η αλήθεια είναι μια. Έχουμε σοβαρές ανησυχίες ότι πίσω από τη συγκεκριμένη διαδικασία κρύβονται σκοπιμότητες οι οποίες θέλουν να οδηγήσουν τον δημόσιο τομέα είτε σε συρρίκνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς όφελος του ιδιωτικού τομέα ή άλλων ξένων συμφερόντων ή πολύ χειρότερο να τον οδηγήσουμε σε εκποίηση σε ξένα συμφέροντα με ότι αυτό συνεπάγεται και για τον κύπριο ασθενή αλλά και για τον τομέα της υγείας.
Από την πλευρά της ΕΔΕΚ θα συνεχίσουμε να επαγρυπνούμε, θα βρισκόμαστε σε σύγκρουση με τα συγκεκριμένα συμφέροντα, γιατί αυτό που μας ενδιαφέρει δεν είναι απλά και μόνο να πούμε ότι έχουμε ΓεΣΥ. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να έχουμε σωστό ΓεΣΥ για να μπορεί να εκπληρώσει τις υπηρεσίες του προς τον κύπριο πολίτη και κυρίως σε αυτόν τον πολίτη που όπως τόνισα πολλές φορές δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να εξασφαλίσει υψηλού επιπέδου περίθαλψη μέσα από άλλες διαδικασίες».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου προς τον κ. Σιζόπουλο ζητώντας του να πει συγκεκριμένα για τα συμφέροντα και ποιοι κρύβονται πίσω από αυτά, απάντησε:
«Ήδη αυτή τη στιγμή έχει επιβεβαιωθεί ότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων με αυτά που είπα προηγουμένως και με αυτά που έχει επιβεβαιώσει η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή. Μόλις θα έχουμε τα στοιχεία, τα οποία θα είναι αδιαμφησβήτητα θα τα παρουσιάσουμε, και γνωρίζετε πάρα πολύ καλά πως μέχρι στιγμής όσες φορές μίλησα για αυτά τα ζητήματα και παρουσίασα τα στοιχεία και τις αποδείξεις ήταν αδιάψευστα. Όταν θα τα έχω και οφείλω να πω ότι βρισκόμαστε σε διαδικασία έρευνας, είμαστε σε καλό δρόμο. Όταν θα υπάρχουν τα στοιχεία αυτά τα οποία θα αποδεικνύουν κατά τρόπο αναντίλεκτο αυτή την εμπλοκή ξένων συμφερόντων να είστε σίγουροι ότι θα το ανακοινώσουμε. Εάν και εφόσον δεν έχουμε τα αποδεικτικά στοιχεία θα συνεχίσουμε να σιωπούμε, θα τα λαμβάνουμε υπόψη και θα παρακολουθούμε ακριβώς ότι η εφαρμογή του ΓεΣΥ θα γίνεται κατά το νόμιμο τρόπο, σύμφωνα με την νομοθεσία και σύμφωνα με αυτό που θεωρούμε ότι θα αποτελεί την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του πολίτη».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν θεωρεί ο κ. Σιζόπουλος πως στα κυκλώματα που έχουν στοχοποιήσει την ΕΔΕΚ θεωρεί ότι συμπεριλαμβάνεται και ο τέως Υπουργός Υγείας ο οποίος κάνει συνεχώς αναφορά στο όνομα του κ. Σιζόπουλου, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ απάντησε:
«Πρέπει να ρωτήσετε τον τέως Υπουργό γιατί κάνει συνέχεια αναφορά στο όνομά μου καθώς όπως είπε προηγουμένως και ο Γενικός Ελεγκτής ότι μια από τις εφημερίδες που μας κατηγορεί και μας στοχοποιεί, έχει συμφέροντα ο σημερινός Υπουργός Υγείας. Αυτά λοιπόν δεν είναι τυχαία και γιατί αυτή η επίθεση; Δηλαδή δεν έχουμε το δικαίωμα να εκφράσουμε τις απόψεις μας; Και μάλιστα την στιγμή που επιβεβαιώνονται; Όταν ρωτήσαμε ποια είναι η διαδικασία για την συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΚΥΠΥ και τι δεν ακούσαμε. Όταν ρωτήσαμε για κάποια από τα μέλη τα οποία προτάθηκαν για διορισμό και αν λήφθηκε υπόψιν το παρελθόν τους και τι δεν είχαμε ακούσει. Γι’ αυτό για να μην σας τα αναφέρω και σας κουράζω, σας παραπέμπω στα πρακτικά της επιτροπής. Ποια ήταν τα κριτήρια για τον διορισμό του καθενός εις το συμβούλιο, ένα τόσο σοβαρό συμβούλιο που έχει την ευθύνη για την αυτονόμηση των δημοσίων νοσοκομείων που για εμάς είναι η λυδία λίθος για τη σωστή εφαρμογή του ΓεΣΥ. Γιατί η σωστή αυτονόμηση των νοσοκομείων είναι αυτή η οποία θα προσφέρει οικονομική βιωσιμότητα στο δημόσιο τομέα, είναι αυτή που θα καταστήσει το δημόσιο τομέα την ραχοκοκαλιά του Γενικού Συστήματος Υγείας για να μπορέσει να εφαρμοστεί σωστά. Σε αντίθετη περίπτωση η κατάρρευση του δημόσιου τομέα θα έχει απρόσμενες κατά την άποψη μας επιπτώσεις σε αυτή τη μεγάλη κοινωνική μεταρρύθμιση την οποία επιδιώκουμε».
Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 6 Δεκεμβριου 2018