Παρέμβαση του βουλευτή του Κ.Σ ΕΔΕΚ κ. Κωστή Ευσταθίου στη συνάντηση της Επιτροπής Εξωτερικών με την κα Βαμβακινού, μέλος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Αυστραλίας. Βασικό ζήτημα η ανάγκη επαναπροσδιορισμού της επικοινωνιακής μας πολιτικής στο Κυπριακό
Στην Κύπρο έχουμε το θρίαμβο της γεωπολιτικής. Τα γεωπολιτικά συμφέροντα καθορίζουν την πολιτική, νέες συμμαχίες επαναπροσδιορίζονται, παλιές συμμαχίες διαλύονται.
Επί του προκειμένου, η Τουρκία με το Ισραήλ , αρχικά σύμμαχοι εναντίον των λαών και των κρατών της περιοχής, σήμερα έχουν σχέσεις σε τεντωμένο σχοινί. Αυτή η διάσπαση που ξεκίνησε από προσωπικές διαφορές (μεγαλοϊδεατισμός-υπεροψία και συμπεριφορά Ερτογάν ) εξελίχθηκε σε μείζον πολιτικό και διμερές θέμα. Για το Ισραήλ η Τουρκία θέλοντας να παίξει το παιχνίδι της προστάτιδας του Ισλάμ στην περιοχή ενεργεί μέσω proxies (δηλαδή αντιπροσώπους) εναντίον του Ισραήλ, π.χ Χαμάς, Αλ Νούσρα κ.α . Έχουμε επίσης την περίπτωση της Συριακής κρίσης, τις σχέσεις των Κούρδων με ΗΠΑ και Ρωσία και ποιες οι συνέπειες τους στο Ιράκ, στην Τουρκία, στο Ιράν κ.α.
Έχουμε και το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι μεγάλες εταιρείες για τους υδρογονάνθρακες. Υπάρχουν δεδομένα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων στην περιοχή. Αυτά αλληλοενεργούν και αυτοπροσδιορίζονται κατά καιρούς.
Χρειάζεται αξιολόγηση των εμπλεκόμενων αυτών συμφερόντων και αξιοποίηση τους προς όφελος της Κύπρου. Για παράδειγμα δεν πιστεύω ότι έχουμε ήδη «συμμαχία» με το Ισραήλ, όπως πολύ απλοϊκά κάποιοι υποστηρίζουν. Έχουμε ξεχωριστούς στόχους και προτεραιότητες. Συνεργασία ναι όχι όμως συμμαχία. Ο Ερτογάν μια μέρα θα αποχωρήσει από τη σκηνή. Τι γίνεται με τις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ ; Ποιος διαβεβαιώνει ότι δεν μπορεί να αλλάξει ξανά η σχέση του Ισραήλ με την Του/ρκία; Αν δεν είμαστε σοβαροί τώρα θα τρέχουμε να βάλουμε τα αυγά μας σε άλλο καλάθι. Επομένως να μην ενθουσιαζόμαστε εύκολα ούτε και να απογοητευόμαστε με το παραμικρό.
Το Κυπριακό είναι ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεν το αναδείξαμε όπως έπρεπε. Καλές οι προσπάθειες, καλές οι δηλώσεις περί ετοιμότητας για διάλογο αλλά έχω αμφιβολίες για την εξέλιξη των πραγμάτων . Όσο η Τουρκία δεν έχει κυρώσεις για τη συμπεριφορά της, δεν υπάρχει λόγος γι΄αυτήν να αλλάξει την πολιτική της στο Κυπριακό. Δεν αναμένω ότι θα γίνει κάτι. Όλοι θέλουμε λύση, βιώσιμη και λειτουργική, αλλά πρωτίστως δίκαιη ώστε να λειτουργεί το κράτος δικαίου. Χωρίς δίκαιο δε μπορεί να λειτουργήσει κράτος.
Με τους Τ/Κ δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε, αλλά με τους εποίκους και την Τουρκία μας χωρίζουν πολλά. Η ιστορική εμπειρία έχει καταδείξει ότι οι Τούρκοι έποικοι δρουν διατεταγμένα και αλίμονο στο κράτος στο οποίο θα παραμείνουν και το οποίο δεν είναι λειτουργικό ούτε και είναι κράτος δικαίου.
Μπορεί να ισχύει αυτό που υποστηρίζουν πολλοί ότι δε θα πρέπει να τα ζητάμε όλα αλλά σίγουρα δε μπορούμε να τα δίνουμε όλα.
Χρειάζεται νέα επικοινωνιακή προσέγγιση, όχι με επανάληψη του μύθου περί «διαφορών» και «έλλειψη εμπιστοσύνης» των «δύο κοινοτήτων» αλλά στη βάση της ανάγκης αποκατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου στην Κύπρο.
Λευκωσία, 13 Νοεμβρίου 2018