Είναι σημαντικό να προστατευτεί ο αγροτικός και ο κτηνοτροφικός μας κόσμος από τον αθέμιτο ανταγωνισμό και να ενισχυθεί με τις νέες τεχνολογικές ανακαλύψεις
Πέμπτη 20.09.2018
Πέμπτη 20.09.2018, από Γραφείο Τύπου

Μετά από τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της ΕΔΕΚ, Μ. Σιζόπουλου, με τον Υπουργό Γεωργίας, Κ. Καδή, ο Υπουργός Γεωργίας δήλωσε:

«Έχω διαγνώσει όπως πάντοτε μια πολύ θετική στάση και μια διάθεση για συνεννόηση στα μεγάλα θέματα που απασχολούν το Υπουργείο μας και είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε και τις ιδέες και τις εισηγήσεις και τους προβληματισμούς που θα μας υποβάλει η ΕΔΕΚ ώστε μέσα από τη σύνθεση απόψεων όλων των δυνάμεων να πάμε σε ευρύτερα πλαίσια.

Σημαντικότατες προκλήσεις που έχουμε συζητήσει έχουν σχέση με το υδατικό, την ανάγκη για καλύτερη διαχείριση των πόρων που έχουμε στη διάθεσή μας, αλλά και την παραγωγή των επιπρόσθετων ποσοτήτων νερού. Και έχω εξηγήσει στον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ τις σκέψεις και τον προγραμματισμό μας. Συζητήσαμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο γεωργικός τομέας και την ανάγκη που έχει να στηριχθεί ο Κύπριος αγρότης. Έχω παρουσιάσει τις σκέψεις μας για την αντιμετώπιση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, όπου με νομοθετική πλέον ρύθμιση θα προχωρήσουμε στη διόρθωση στρεβλώσεων και εφόσον μιλούμε για νομοθετική ρύθμιση θα χρειαστούμε και την συμβολή όλων των πολιτικών κομμάτων όπως και της ΕΔΕΚ. Στην ανάγκη να επενδύσουμε σε ποιοτικά αγροτικά προϊόντα που να έχουν έντονο το στοιχείο της ταυτότητας και να χαρακτηρίζονται βέβαια και από την προέλευσή τους. Το χαλούμι, οι κυπριακές πατάτες, τα κυπριακά κρασιά μας δείχνουν ακριβώς τον τρόπο. Βέβαια συζητήσαμε και τις προκλήσεις στον ευρύτερο τομέα του περιβάλλοντος, τη διαχείριση των αποβλήτων, την ανάγκη να διατηρήσουμε μια ισορροπία ανάμεσα στην ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος και την φιλοσοφία που διέπει τη δική μας πολιτική όπως τη διαχείριση σημαντικών περιοχών, περιοχών με ιδιαίτερη περιβαλλοντική σημασία.

Ευχαριστώ και πάλι τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ που μας έχει φιλοξενήσει και μας έχει ακούσει αλλά κυρίως για την εποικοδομητική του στάση».

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ δήλωσε:

«Και εγώ από την πλευρά της ΕΔΕΚ θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό Γεωργίας, τον κ. Καδή, γι’ αυτήν την συνάντηση η οποία γίνεται με δική του πρωτοβουλία. Είναι η πρώτη μας συνάντηση η οποία γίνεται με την ιδιότητά του ως Υπουργού Γεωργίας και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η συνεργασία μας θα συνεχίσει στο ίδιο εποικοδομητικό επίπεδο όπως και στο παρελθόν, από τις υπόλοιπες θέσεις τις οποίες είχε υπηρετήσει το Κράτος.

Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που έχουμε ακούσει προτάσεις, εισηγήσεις, και τρόπο διαχείρισης σημαντικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε για χρόνια η κυπριακή γεωργία, η κυπριακή κτηνοτροφία και εκτιμούμε ακριβώς ότι όλες αυτές βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση. Την ίδια στιγμή έγινε κάποια ανταλλαγή απόψεων με κάποιες θέσεις και από την πλευρά της ΕΔΕΚ σε γενικό πλαίσιο όσον αφορά το θέμα του υδατικού που είναι ένα τεράστιο ζήτημα για την πατρίδα μας όπως και για το θέμα της ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα της κυπριακής οικονομίας που είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία.

Ένας τομέας που τις τελευταίες πενταετίες έχει παρουσιάσει σημαντική συρρίκνωση, αλλά από τη δική μας πλευρά εκτιμούμε ότι με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και ένα σωστό πλαίσιο προγράμματος μπορεί να υπάρχει μια αναβίωση, μια ποιοτική αναβάθμιση προς όφελος κυρίως και του αγρότη αλλά και της πατρίδας μας.

Και είναι πάρα πολύ σημαντικό να προστατευτεί ακριβώς και ο αγροτικός και ο κτηνοτροφικός μας κόσμος και από τον αθέμιτο ανταγωνισμό που προκύπτει αλλά κυρίως και να ενισχυθεί με τις νέες τεχνολογικές ανακαλύψεις οι οποίες υπάρχουν.

Είναι προφανές ότι όλες τις υπόλοιπες λεπτομέρειες πέραν από το γενικό πολιτικό πλαίσιο εκ μέρους της ΕΔΕΚ της χειρίζεται η Νέα Αγροτική Κίνηση, που αποτελεί την αγροτική οργάνωση της ΕΔΕΚ, η οποία έχει τις γνώσεις, τις απόψεις, την τεχνογνωσία να μπορέσει να προωθήσει επιμέρους ζητήματα στη βάση των λεπτομερειών και των εξειδικευμένων, πια εισηγήσεων, που θα γίνουν.

Κλείνοντας αυτή τη σύντομη παρέμβαση θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό και να του υποσχεθώ ότι από την πλευρά της ΕΔΕΚ η εποικοδομητική μας στάση θα συνεχίσει στο πλαίσιο μια σωστής διαχείρισης των ζητημάτων που είναι προς όφελος του Κυπριακού Κράτους, προς όφελος του Κύπριου πολίτη και ιδίως των αγροτών και των κτηνοτρόφων».

Λευκωσία, 20 Σεπτεμβρίου 2018

Ανακοινώσεις