Ανάμεσα στους υπεύθυνους του Υπουργείου Υγείας για την εφαρμογή του ΓεΣΥ επικρατεί πλήρης σύγχυση
Τρίτη 24.07.2018
Τρίτη 24.07.2018, από Γραφείο Τύπου

Ο Υπουργός Υγείας δήλωσε χθες:

«Επειδή ακούγεται συχνά ότι χωρίς αυτονόμηση ΓεΣΥ δεν γίνεται, πρέπει να πω ότι αυτό είναι παραπληροφόρηση και παραπλάνηση. Η αυτονόμηση, είναι η μεταρρύθμιση των νοσοκομείων, είναι μια διαδικασία ανεξάρτητη και γίνεται παράλληλα με το ΓεΣΥ. Είναι μια προσπάθεια που θα πάρει τρία με τέσσερα χρόνια για να ολοκληρωθεί και δεν μπορούμε να τα συνδέουμε αυτά τα δύο κατά τρόπο που να αφήνουμε να εννοηθεί ότι το ένα είναι προϋπόθεση του άλλου».

Αντιλαμβανόμαστε πως ανάμεσα στους υπεύθυνους του Υπουργείου Υγείας για την εφαρμογή του ΓεΣΥ  επικρατεί πλήρης σύγχυση. Μέχρι τον Ιούνιο του 2017 έθεταν, ορθώς και καλώς, ως προϋπόθεση για την εφαρμογή του ΓεΣΥ την αυτονόμηση των νοσοκομείων. Τώρα το αναθεωρούν.

Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα τόσο για τη σύνθεση  του Συμβουλίου Αναδιοργάνωσης και Αυτονόμησης, όσο και για την τελευταία προκήρυξη για τις διευθυντικές θέσεις στα νοσοκομεία, αλλά και για το γεγονός ότι κανένα μέτρο δεν λαμβάνεται για την αναδιοργάνωση των νοσοκομείων πριν από την αυτονόμηση.

Ο κίνδυνος κατάρρευσης του συστήματος είναι πια ορατός με ότι αυτό συνεπάγεται.

Για ακόμα μια φορά επαναλαμβάνουμε πως η κατάρρευση τους συστήματος υγείας θα έχει υπέρτερες και πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις από ότι είχε η κατάρρευση των Κυπριακών Αερογραμμών και του Συνεργατισμού.

Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και  την κυβέρνηση να συναισθανθούν το μέγεθος των ευθυνών τους και να προχωρήσουν:

  • με σωστή διαδικασία αναδιοργάνωσης των νοσοκομείων και
  • με σωστή διαδικασία αυτονόμησης των νοσοκομείων

για να υπάρχει και σωστή εφαρμογή του ΓεΣΥ.

 

Λευκωσία, 24 Ιουλίου 2018

Ανακοινώσεις