Η ουσία δεν είναι το ξεκλείδωμα της διαδικασίας για επανάληψη των συνομιλιών στη βάση μιας επιβεβαιωμένα λανθασμένης διαδικασίας αλλά ο καθορισμός μιας νέας διαδικασίας που θα καταλήξει σε μία αληθινά δημοκρατική και βιώσιμη λύση
Δευτέρα 25.06.2018
Δευτέρα 25.06.2018, από Γραφείο Τύπου

 

Η επανεκλογή του Ερντογάν στην προεδρεία της Τουρκίας με αυξημένες εξουσίες, στην ουσία δεν πρόκειται να διαφοροποιήσει την οποιαδήποτε θέση έχει στο κυπριακό δεδομένης της στάσης και της συμπεριφοράς του στο παρελθόν. Εξάλλου δεν πρόκειται για ένα νέο Πρόεδρο από τον οποίο ενδεχομένως να προσδοκούμε διαφοροποίηση της τουρκικής πολιτικής.

Γι’ αυτό και η ουσία δεν είναι το ξεκλείδωμα της διαδικασίας για επανάληψη των συνομιλιών στη βάση μιας επιβεβαιωμένα λανθασμένης διαδικασίας που προηγήθηκε και που κατέληξε κατ’ επανάληψη σε αποτυχία.

Αυτό που έχει σημασία είναι η Κυπριακή Δημοκρατία να αγωνισθεί για τον καθορισμό μιας νέας διαδικασίας η οποία να προσδίδει ελπίδες για επιτυχή κατάληξη σε μία αληθινά δημοκρατική και βιώσιμη λύση, όπως πολλές φορές στο παρελθόν η ΕΔΕΚ πρότεινε.

Το ενδεχόμενο κατάληξης σε μια ενδιάμεση στρατηγική συμφωνία στη βάση των έξι σημείων του εγγράφου του Γενικού Γραμματέα, θα αποτελεί ακόμα ένα σοβαρό πολιτικό ολίσθημα με απρόβλεπτες συνέπειες. Αυτό όχι μόνο δεν πρόκειται να οδηγήσει σε λύση αλλά αντίθετα είτε θα υποβοηθήσει την Τουρκία στην ενίσχυση της προοπτικής υλοποίησης τόσο του πρωταρχικού της στόχου για πλήρη έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσα από τη ΔΔΟ που επιδιώκει, είτε θα ενισχύσει την προοπτική υλοποίησης και του δεύτερου σεναρίου της για την ανακήρυξή νόμιμου τουρκικού κράτους στην Κύπρου.

Γι’ αυτό η οποιαδήποτε τακτική της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πρέπει σε πρώτη φάση να στοχεύει στη ματαίωση των τουρκικών σχεδιασμών.

 

Λευκωσία, 25 Ιουνίου 2018

 

Ανακοινώσεις