Ο επαναδιορισμός των μελών του Δ.Σ του ΟΚΥπΥ από το Υπουργικό Συμβούλιο δικαιώνει τη θέση της ΕΔΕΚ
Τρίτη 15.05.2018
Τρίτη 15.05.2018, από Γραφείο Τύπου

Ο επαναδιορισμός των μελών του Δ.Σ του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας από το Υπουργικό Συμβούλιο δικαιώνει τη θέση της ΕΔΕΚ που επέμενε ότι ο διορισμός του εν λόγω Δ.Σ στις 19/12/2017 ήταν παράτυπος και ότι το τροποποιητικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε τον περασμένο Μάρτιο που σκοπό είχε να τροποποιήσει τις διατάξεις του ισχύοντος κατά τη στιγμή του διορισμού του βασικού νόμου ήταν προσπάθεια νομιμοποίησής του.

Επειδή όμως ο νόμος δεν μπορούσε να έχει αναδρομική ισχύ, η μόνη «νομική» θεραπεία που θα μπορούσε να δοθεί ήταν ο επαναδιορισμός του, στον οποίο και προχώρησε το Υπουργικό Συμβούλιο αφού πρώτα υπερψηφίστηκε με την επιμονή των δυο μεγάλων κομμάτων από την Βουλή το τροποποιητικό νομοσχέδιο.

Παρόλα αυτά ο επαναδιορισμός δεν διόρθωσε το γεγονός ότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του Δ.Σ εξακολουθεί να είναι ανώτερο στέλεχος της εταιρείας η οποία εκπόνησε τη μελέτη με βάση την οποία θα γίνει η αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων. Επιπρόσθετα και για τα υπόλοιπα μέλη δεν διενεργήθηκε οποιαδήποτε έρευνα για τη διαπίστωση ύπαρξης σύγκρουσης συμφερόντων με εταιρείες στις οποίες ενδεχομένως είναι μέτοχοι ή και ιδιοκτήτες.

Τέλος, εκτιμούμε ότι το νυν Δ.Σ λόγω της σύνθεσής του δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή επάρκεια στη δύσκολη αποστολή που αναλαμβάνει για την αναδιοργάνωση και αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Πολύ φοβόμαστε ότι σε μερικά χρόνια ο δημόσιος τομέας Υγείας πιθανόν να έχει την τύχη των Κυπριακών αερογραμμών και του Συνεργατισμού. Εξέλιξη η οποία θα είναι ιδιαίτερα αρνητική για τον Κύπριο ασθενή.

Αυτό που κάποιοι δεν έχουν αντιληφθεί είναι ότι το ζήτημα δεν είναι η φραστική εφαρμογή του ΓΕΣΥ, αλλά η σωστή και βιώσιμη εφαρμογή του προς όφελος των πολιτών.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 15 Μαΐου 2018

Ανακοινώσεις