ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γραπτή ερώτηση Παπαδάκη για την αύξηση των θανάτων από ναρκωτικά στην Ευρώπη

ekthesi-oie-mia-stous-treis-xristes-narkwtikwn-einai-gunaikes_1.w_l

Ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης (ΕΔΕΚ, S&D) κατέθεσε γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την αύξηση των θανάτων από ναρκωτικά στην Ευρώπη. Ο κ. Παπαδάκης αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Έκθεση για τα Ναρκωτικά 2017, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης των Ναρκωτικών και της Τοξικομανίας (EMCDDA) καταγράφει αύξηση των θανάτων από υπερβολική δόση και απειλή για την υγεία από συνθετικά οπιοειδή υψηλής δραστηριότητας, καθώς και συνεχιζόμενη διαθεσιμότητα νέων ψυχοδραστικών ουσιών.

Σύμφωνα με την Έκθεση, περισσότεροι από 93 εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχουν κάνει χρήση κάποιας παράνομης ουσίας στη ζωή τους και οι θάνατοι από υπερβολική δόση σημειώνουν αύξηση για τρίτη συνεχή χρονιά. Συγκεκριμένα, στην Ευρώπη καταγράφηκαν συνολικά 8.441 θάνατοι από υπερβολική δόση ναρκωτικών.

Αναφέρει επίσης ότι η κάνναβη παραμένει η πιο διαδεδομένη παράνομη ουσία στην Ευρώπη στο γενικό πληθυσμό (15-64 ετών) μπροστά από την κοκαΐνη, η οποία αποτελεί την πιο δημοφιλή διεγερτική ουσία στο γενικό πληθυσμό. Οι κατασχεθείσες ποσότητες κοκαΐνης αυξήθηκαν από 31kg το 2014 έναντι 107 kg το 2015.

Καταλήγοντας, ο Ευρωβουλευτής καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απαντήσει τί προτίθεται να κάνει ώστε να μειωθεί ο αριθμός θανάτων, καθώς και η έκθεση των νέων στη χρήση ναρκωτικών και ουσιών.