ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Για ΓεΣΥ και Κυπριακό

stous-chamenous-ton-eklogon-i-edek

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής Επαρχιακής Συνδιάσκεψης ΕΔΕΚ Λάρνακας,  ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

1.Η συνολική συμπεριφορά της Τουρκικής και Τουρκοκυπριακής πλευράς και η προσπάθεια υπονόμευσης της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού για την αποφυγή της κατάθεσης συγκεκριμένων προτάσεων που αφορούν τη διεθνή πτυχή του προβλήματος και κυρίως την κατάργηση της αναχρονιστικής Συνθήκης Εγγύησης, της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων πριν την εφαρμογή της λύσης, καθώς επίσης και των εποίκων, επιβάλλουν αναθεώρηση της τακτικής μας στο πλαίσιο του διαλόγου που διεξάγεται.

Συγκεκριμένα, αυτό που επιβάλλεται είναι η αξιοποίηση των ισχυρών διαπραγματευτικών όπλων τα οποία διαθέτει η πλευρά μας, αξιοποιώντας το διεθνές δίκαιο, και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ώστε να οδηγηθούμε σε μια δημοκρατική και βιώσιμη λύση. Στην περίπτωση ναυαγίου την αποκλειστική ευθύνη να την φέρει η Τουρκική πλευρά η οποία θα αρνείται να συνεργαστεί. Με αυτό τον τρόπο αναιρείται η προσπάθειά της είτε για την επιβολή λύσης τουρκικών προδιαγραφών, είτε για αναβάθμιση της αναγνώρισης του ψευδοκράτους όπως παράλληλα επιδιώκει.

Είναι καιρός ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η διαπραγματευτική ομάδα αλλά και οι πολιτικές ηγεσίες που στηρίζουν τη σημερινή αδιέξοδη τακτική να εγκαταλείψουν την μοιρολατρία και την ηττοπάθεια και όλοι μαζί να αγωνιστούμε για να διεκδικήσουμε την κατοχύρωση του αυτονόητου: την ενίσχυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την κατοχύρωση των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών, ανεξάρτητα εθνικής ή θρησκευτικής προέλευσης στην βάση της ισονομίας και της ισοπολιτείας.

2.Σχετικά με το ΓεΣΥ, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ τόνισε ότι δυστυχώς διαπιστώνεται έλλειψη ολοκληρωμένης και συγκροτημένης πολιτικής για τη σωστή εφαρμογή του ΓεΣΥ όπου η δυσπραγία των πολιτών και η υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας από τον δημόσιο τομέα δεν επιτρέπει την παραπέρα καθυστέρηση.

Η ΕΔΕΚ έχει ολοκληρωμένες θέσεις τις οποίες κατέθεσε τόσο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και δημόσια. Οι θέσεις αυτές προνοούν τη σταδιακή και εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Ειδικότερα:

  1. Μεταφορά μέρους της πρωτοβάθμιας περίθαλψης από τον δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα με στόχο την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, την γρήγορη διεκπεραίωση των περιστατικών και την πρόληψη της επιβάρυνσης της υγείας των ασθενών, τη μείωση των δαπανών που προκύπτει λόγω της επιβάρυνσης της υγείας των ασθενών και της καθυστέρησης της εξυπηρέτησης τους.
  2. Επαρκής στελέχωση των νοσοκομείων σε ιατρικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
  3. Ανάπτυξη των υποδομών σε εξοπλισμό και κλινικές του δημόσιου τομέα με τρόπο ώστε να καλύπτει με επάρκεια τις προσφερόμενες υπηρεσίες προς τους  πολίτες σε ολόκληρη την Κύπρο ( αστικά κέντρα και ύπαιθρο) και τέλος
  4. Αυτονόμηση των νοσοκομείων σε διοικητικό, επιστημονικό και οικονομικό επίπεδο
 Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 6 Μαρτίου 2017