ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Επιβάλλεται η πλήρης εξυγίανση του συνόλου των οικονομικών σκανδάλων που οδήγησαν στην κατάρρευσή της κυπριακής οικονομίας

Με αφορμή τις διοικητικές κυρώσεις που επέβαλε η επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε πρώην διοικητικούς συμβούλους και στην οικονομική διευθύντρια της Λαϊκής Τράπεζας για τα δάνεια της MIG, η ΕΔΕΚ επαναλαμβάνει τη θέση της για πλήρη εξυγίανση του συνόλου των οικονομικών σκανδάλων που οδήγησαν στην κατάρρευσή της κυπριακής οικονομίας.

Η άμεση ολοκλήρωση των ερευνών για την κατάρρευση της Λαϊκής που οδήγησε στις σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις και στην κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας επιβάλλεται. Όπου διαπιστώνεται ότι υπάρχουν πολιτικές ή πειθαρχικές ευθύνες να αποδοθούν και όπου διαπιστώνεται ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες αυτοί που ευθύνονται να προσαχθούν στην δικαιοσύνη.

Όπως έχουμε τονίσει και στο παρελθόν, υπάρχουν διάφορες πτυχές αυτής της υπόθεσης που πρέπει να διερευνηθούν με ακόμη μεγαλύτερη σχολαστικότητα, όπως για παράδειγμα:

  • Γιατί οδηγηθήκαμε στην απόφαση για το κούρεμα του ελληνικού χρέους, χωρίς να προστατεύσουμε το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου;
  • Γιατί προχωρήσαμε στο κούρεμα των καταθέσεων;
  • Γιατί παραχωρήσαμε τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα;
  • Γιατί αποδεχθήκαμε η Μαρφίν από θυγατρική εταιρεία της Λαϊκής να γίνει υποκατάστημα με ότι αυτό συνεπάγεται;

Είναι λοιπόν παρά πολλές οι πτυχές που χρειάζονται άμεση και πλήρη διερεύνηση.

Σημειώνουμε πως είναι υποχρέωση της πολιτείας, του Προέδρου της Δημοκρατίας και όσων εμπλέκονται στη διαδικασία της έρευνας να ενημερώσουν κατά τρόπο λεπτομερή και αντικειμενικό τους πολιτικούς αρχηγούς για το πού βρίσκεται αυτή η έρευνα και πόσος χρόνος θα απαιτηθεί ακόμη μέχρι την ολοκλήρωσή της. Έτσι θα μπορούμε να γνωρίζουμε ακριβώς προς τα που κινείται αυτή η διαδικασία για να δούμε με ποιους τρόπους εμείς τα πολιτικά κόμματα μπορούμε να συμβάλουμε ενδεχομένως στην γρηγορότερη δυνατή διεκπεραίωσή της.

                                                                                                                                                                                                                       Λευκωσία, 23 Ιουνίου 2017