ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΔΕΚ ΓΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ 13ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ

synedrio edek
Πορεία προς το 13ο Παγκύπριο Τακτικό Συνέδριο του Κόμματος και Δηλώσεις κατά την εξαγγελία υποψηφιοτήτων

Σήμερα έληξε η προθεσμία για την υποβολή των υποψηφιοτήτων για τις θέσεις των αξιωματούχων (Προέδρου, Αναπληρωτή Προέδρου, Α΄ και Β΄ Αντιπροέδρου) του κόμματος.

Έχουν υποβάλει υποψηφιότητα οι πιο κάτω (με αλφαβητικά σειρά):
Για τη θέση του Προέδρου:

 1. Διομήδους Διομήδης, Γ.Γ. ΔΕΟΚ
 2. Σιζόπουλος Μαρίνος, Πρόεδρος ΕΔΕΚ

Για τη θέση του Αναπληρωτή Προέδρου:

 1. Βασιλειάδου Μαρία, Α΄ Αντιπρόεδρος
 2. Ξενοφώντος Ξένιος, μέλος ΕΔΕΚ
 3. Τουλούπης Χρυσός, Γραμματέας Κ.Ε.
 4. Φιλίππου Ανδρέας, πρώην Υπουργός Παιδείας και Βουλευτής Λευκωσίας

Για τη θέση του Α΄ και Β΄ Αντιπρoέδρου:

 1. Ανδρέου Λευτέρης, Πρόεδρος Επαρχιακής Επιτροπής Αμμοχώστου
 2. Λυμπουρή Έλενα, μέλος ΕΔΕΚ
 3. Μυριάνθους Ηλίας, Βουλευτής Πάφου
 4. Περικλέους Έλενα, μέλος Π.Γ.

Οι εκλογές για τις Επαρχιακές Επιτροπές ξεκινούν σήμερα και ολοκληρώνονται στις 2 Απριλίου. Το 13ο Παγκύπριο Τακτικό Συνέδριο του κόμματος θα ξεκινήσει στις 28 Απριλίου με την ομιλία του Προέδρου του κόμματος.  Στις 30 Απριλίου θα παρουσιαστεί η έκθεση δράσης από τον Γραμματέα της Κ.Ε., θα ακολουθήσει συζήτηση, ψηφίσματα- αποφάσεις και λήξη του Συνεδρίου. Στις 7 Μαΐου θα διεξαχθεί η εκλογική διαδικασία για τις θέσεις του Προέδρου, Αναπληρωτή Προέδρου και των δύο Αντιπροέδρων. Στις 14 Μαΐου θα  γίνει η 1η Σύνοδος της Κ.Ε όπου θα εκλεγεί ο Γραμματέας της Κ.Ε, ο  Κεντρικός Οργανωτικός και τα 11 αιρετά μέλη του Π.Γ.

Ακολουθούν οι δηλώσεις του Προέδρου της ΕΔΕΚ, κ. Μαρίνου Σιζόπουλου και του Γ.Γ.  της ΔΕΟΚ, κ. Διομήδη Διομήδους κατά την εξαγγελία της υποψηφιότητάς τους.

ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ  ΤΟΥ Κ.Σ. ΕΔΕΚ
ΜΑΡΙΝΟΥ ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΥ
ΛΕΥΚΩΣΙΑ 1η ΜΑΡΤΙΟΥ 2017

Με αίσθημα ευθύνης έναντι της ιστορίας του τιμημένου-μας κόμματος, αλλά και της πατρίδας-μας η οποία διέρχεται μια από τις πλέον κρίσιμες περιόδους στη σύγχρονη  ιστορία-της, αποφάσισα να διεκδικήσω στις εκλογές της 7ης Μαΐου την επανεκλογή-μου στη θέση του Προέδρου του κόμματος.
Ως συλλογική ηγεσία, παρά τα τεράστια προβλήματα τα οποία κληθήκαμε να διαχειριστούμε, μετά την ξαφνική παραίτηση του τέως Προέδρου και των όσων είχαν επακολουθήσει, αισθάνομαι ότι καταφέραμε να ανταποκριθούμε  σε μεγάλο βαθμό στις υποχρεώσεις που είχαμε επωμισθεί.
Οδηγήσαμε το Κόμμα κατά τρόπο συντεταγμένο, δημοκρατικό και διαφανή στις εκλογές  της 1ης Μαρτίου 2015, όπου το 61% των μελών-ψηφοφόρων της ΕΔΕΚ με τίμησε με την ψήφο-του.
Στο χρονικό διάστημα των δύο τελευταίων χρόνων, δώσαμε σκληρές και άνισες μάχες, δεχθήκαμε υπονόμευση από κύκλους εκτός αλλά δυστυχώς και εντός του κόμματος. Καταφέραμε όμως να επιβιώσουμε και να ανασυνταχθούμε.
Το αρνητικό αλλά υπό τις περιστάσεις αναμενόμενο κακό αποτέλεσμα των Βουλευτικών εκλογών, δεν μας πτόησε, δεν έκαμψε την αγωνιστικότητά-μας. Ορθοποδήσαμε και στις Δημοτικές εκλογές κατορθώσαμε να ανακάμψουμε και να καταγράψουμε τα ίδια εκλογικά ποσοστά με αυτά των Δημοτικών εκλογών του 2011, αλλά με 2 περισσότερους Δημάρχους και με περισσότερους σχολικούς εφόρους και κοινοτάρχες.
Σήμερα εξαγγέλλοντας την υποψηφιότητά-μου για την επόμενη 5ετή θητεία, νοιώθω την ανάγκη να προβώ σε μια σύντομη αποτίμηση, εάν και κατά πόσο υλοποίησα  όσα υποσχέθηκα ως δράσεις κατά την εξαγγελία της υποψηφιότητάς-μου στις 30.1.2015, και συγκεκριμένα:

 1. «Η επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής συναίνεσης και η δημιουργία κλίματος  ενωτικής δημιουργικής συμπόρευσης όλων των στελεχών». Κανένα από τα στελέχη που είχαν αντιταχθεί στην υποψηφιότητά-μου, ή και που διατύπωσαν διαφορετικές απόψεις δεν διώχθηκε, αντίθετα τα πλείστα αξιοποιήθηκαν ακόμα και με εκλογή σε πολιτειακά αξιώματα
 2. «Η αναβάθμιση της λειτουργίας των συλλογικών οργάνων, οι συνεδρίες των οποίων θα συνεχίσουν να είναι  ανοικτές εκτός από  αυτές που θα αφορούν θέματα τακτικής και στρατηγικής του κόμματος». Η εξαγγελία υλοποιήθηκε και η ΕΔΕΚ είναι το μόνο κόμμα του οποίου οι συνεδρίες των συλλογικών οργάνων είναι ανοικτές ακόμα και στα ΜΜΕ
 3. «Η άμεση υλοποίηση της απόφασης της Κ.Ε του περασμένου Ιουνίου για σύγκληση Πολιτικού, Προγραμματικού και Καταστατικού Συνεδρίου». Η εξαγγελία υλοποιήθηκε με τη σύγκλιση του παραπάνω συνεδρίου στις 14 Ιουνίου 2015. Το συνέδριο υιοθέτησε πρόνοια για περιορισμό των θητειών στα κομματικά και πολιτειακά αξιώματα
 4. «Η δημιουργία προϋποθέσεων για κομματική και όχι μόνο ανέλιξη της νέας γενιάς στελεχών. Γι’ αυτό και ανεξάρτητα με διατάξεις του καταστατικού θα διεκδικήσω εκλογή-μου στην προεδρία του κόμματος μόνο  για δύο 4ετείς θητείες». Στις πρόσφατες Δημοτικές εκλογές η πλειοψηφία των εκλεγμένων Δημοτικών Συμβούλων και Σχολικών Εφόρων είναι ηλικίας μικρότερης των 40 χρόνων και η προσπάθεια θα συνεχισθεί σε κομματικό επίπεδο για εκλογή νέων στελεχών τόσο στις Επαρχιακές Επιτροπές, όσο και στην Κεντρική Επιτροπή και το Πολιτικό Γραφείο
 5. «Την ίδια στιγμή θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια για επιστροφή στο κόμμα παλιών στελεχών και μελών τα οποία για διάφορους λόγους έχουν απομακρυνθεί. Όλοι έχουμε δικαίωμα για μια δεύτερη  ευκαιρία. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να χαρίσουμε κανένα σε κανένα». Υπήρξε επιστροφή στην ενεργή δραστηριότητα αριθμού παλιών στελεχών και μελών, όμως εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά περιθώρια για την επαναδραστηριοποίηση ακόμα μεγαλύτερου αριθμού.

Παράλληλα σε αυτό το χρονικό διάστημα με σκληρή δουλειά κατορθώσαμε να πετύχουμε ένα μικρό οικονομικό θαύμα. Παρά την οικονομική κρίση, τη μείωση της κρατικής χορηγίας κατά 106 χιλ ευρώ το χρόνο, αλλά και την αρνητική στάση που επέδειξαν έναντι του κόμματος χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, το χρέος του κόμματος μειώθηκε κατά 66% και συγκεκριμένα από 1 και πλέον εκ. ευρώ που ήταν το Μάρτιο του 2015, σήμερα περιορίσθηκε στις 340 χιλιάδες ευρώ, με προοπτική και στόχο το Δεκέμβριο του 2018 να μηδενισθεί. Ταυτόχρονα αυξήσαμε με τρόπο καθαρό τα μηνιαία έσοδα κατά 120%, στοχεύοντας η αύξηση το Δεκέμβριο του 2017 να φθάσει το 150%.
Η πορεία προς το 13ο Παγκύπριο Συνέδριο η οποία ουσιαστικά αρχίζει σήμερα δεν θα πρέπει να οδηγήσει το Κόμμα σε πρόσθετη εσωστρέφεια. Γι΄ αυτό και συνειδητά θα αποφύγω οποιαδήποτε προεκλογική δραστηριότητα που είναι δυνατόν να προκαλέσει εσωκομματική ένταση και θα αναλάβω πρωτοβουλίες οι οποίες θα αναβαθμίζουν τόσο την ενότητα όσο και το κομματικό ήθος και ύφος.
Επιπρόσθετα θα συνεχίσω να είμαι σταθερά επικεντρωμένος στο Κυπριακό και τα μείζονα θέματα της εσωτερικής πολιτικής όπως η οικονομία, η άμυνα και η παιδεία. Το Κόμμα θα πρέπει από τώρα να προετοιμαστεί για τις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις που θα διεξαχθούν τα επόμενα χρόνια. Πρέπει να επιβεβαιώσει την εκλογική-του ανάκαμψη, αλλά και τις δυνατότητες ουσιαστικής παρέμβασης στην κυπριακή κοινωνία.
Όλοι θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι το μεγάλο στοίχημα για την ΕΔΕΚ δεν είναι η εκλογή προέδρου, αλλά η εξεύρεση δημοκρατικής και βιώσιμης λύσης με ταυτόχρονη αποτροπή μιας κακής και διχοτομικής, καθώς και η αποφασιστική στήριξη των ευάλωτων ομάδων του λαού-μας που πλήττονται από την οικονομική κρίση και την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Σε αυτά τα θέματα θα πρέπει να είναι στραμμένη η προσοχή και να στοχεύουν οι ενέργειές-μας.
Τέλος, καλώ  τα μέλη του κόμματος να δώσουν μαζικά το παρόν-τους στην εκλογική διαδικασία. Να κλείσουν τα αυτιά σε πιθανούς ψιθύρους, να συνεχίσουν να λειτουργούν υπεύθυνα όπως το έπραξαν μέχρι τώρα και να ψηφίσουν ελεύθερα εκείνον τον υποψήφιο που κατά την άποψή-τους μπορεί να υλοποιήσει καλύτερα τις προσδοκίες-μας. Στο τέλος όλοι θα κριθούμε από το αποτέλεσμα του έργου-μας και τη συνέπεια στην υλοποίηση των προσδοκιών-μας.
Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές η ΕΝΟΤΗΤΑ είναι η ΔΥΝΑΜΗ μας.
Το έργο που μαζί αρχίσαμε τον Μάρτιο του 2015 οφείλουμε να το ολοκληρώσουμε

ΔΗΛΩΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΔΕΚ Δ. ΔΙΟΜΗΔΟΥΣ

Σήμερα υπέβαλα και επίσημα την υποψηφιότητα μου για τη θέση του Προέδρου της ΕΔΕΚ. Είναι μια πρόταση ΕΝΟΤΗΤΑΣ, συλλογικής ηγεσίας και προοπτικής.
Προτείνουμε μια ΕΔΕΚ πρωτοπόρο με δράση και πράξη. Για απελευθέρωση της Κύπρου, για προοδευτική οικονομική ανάπτυξη, ευημερία, κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ για την ΕΔΕΚ της επόμενης πενταετίας.
Σήμερα όμως εκείνο που πραγματικά προέχει και ενδιαφέρει όλο το κυπριακό λαό  είναι η εφαρμογή του ΓΕΣΥ.
Μετά και τη χθεσινή μας συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ως μέλος της Κοινωνικής Συμμαχίας, θα ήθελα να απευθύνω δημόσια έκκληση προς όλους να μην χαθεί και αυτή ευκαιρία.  Η κυπριακή κοινωνία δεν αντέχει άλλη καθυστέρηση του ΓεΣΥ.
Ελπίζω και αναμένω ότι η ΕΔΕΚ, που πρωτοστάτησε και αγωνίστηκε για αυτή τη μεγάλη κοινωνική μεταρρύθμιση, θα παραμείνει σταθερή στην πάγια και διαχρονική της θέση για άμεση και πλήρη εφαρμογή του ΓΕΣΥ χωρίς εκπτώσεις και χωρίς σκιές. Τώρα είναι η ώρα να αποδείξει η ΕΔΕΚ ότι δεν γυρίζει την πλάτη στους φτωχούς και ασθενείς.
Γι’ αυτό και καλώ δημόσια τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ ξεκάθαρα και υπεύθυνα να ταχθεί υπέρ της  ΑΜΕΣΗΣ ψήφισης των δύο νομοσχεδίων που συζητούνται στη Βουλή: για την αυτονόμηση των νοσοκομείων και το ΓΕΣΥ.
Έφτασε η ώρα να προχωρήσουμε στην πλήρη εφαρμογή του ΓΕΣΥ που τόσο πολύ έχει ανάγκη η κυπριακή κοινωνία, ιδιαίτερα τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.
Λευκωσία, 1η Μαρτίου 2017
Διομήδης Διομήδους
Υποψήφιος Πρόεδρος
Κ Σ ΕΔΕΚ

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 1 Μαρτίου 2017

You may also like