ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΣ: Να ολοκληρωθούν οι έρευνες το συντομότερο δυνατό

vaksevanis-o-vgenopoulos-katestrepse-tin-kipro

Αυτό που θα πρέπει να συμβεί μετά και τις καταθέσεις του κ. Ορφανίδη στη Βουλή, είναι όσο το δυνατό πιο σύντομα να ολοκληρωθούν οι έρευνες για την κατάρρευση της Λαϊκής που οδήγησαν στις σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις και στην κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας, και όπου διαπιστώνεται ότι υπάρχουν πολιτικές ή πειθαρχικές ευθύνες να αποδοθούν και όπου διαπιστώνεται ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες αυτοί που ευθύνονται να προσαχθούν στην δικαιοσύνη. Αυτός είναι ο σωστός τρόπος.

Για εμάς τα πολιτικά πρόσωπα είναι παρά πολύ δύσκολο να μπορέσουμε μέσα από αυτή την αποσπασματική διαδικασία να καταλογίσουμε ποινικές ευθύνες και να ζητήσουμε την προσαγωγή του οποιουδήποτε στη δικαιοσύνη, αυτό είναι υπόθεση της γενικής εισαγγελίας, και γι’ αυτό θα πρέπει αυτή η έρευνα να ολοκληρωθεί στο συντομότερο δυνατό χρόνο και να μην συγκαλυφθεί όπως συγκαλύφθηκαν παρόμοια σκάνδαλα του παρελθόντος όπως π.χ. το χρηματιστήριο.

Επίσης, έχουμε τονίσει ότι υπάρχουν διάφορες πτυχές αυτής της υπόθεσης που πρέπει να διερευνηθούν με ακόμη μεγαλύτερη σχολαστικότητα, όπως για παράδειγμα:

  • Γιατί οδηγηθήκαμε στην απόφαση για το κούρεμα του ελληνικού χρέους, χωρίς να προστατεύσουμε το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου;
  • Γιατί προχωρήσαμε στο κούρεμα των καταθέσεων;
  • Γιατί παραχωρήσαμε τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα;
  • Γιατί αποδεχθήκαμε η Μαρφίν από θυγατρική εταιρεία της Λαϊκής να γίνει υποκατάστημα με ότι αυτό συνεπάγεται;

Είναι λοιπόν παρά πολλές οι πτυχές που χρειάζονται άμεση και πλήρη διερεύνηση και πρέπει να τονίσουμε ότι είναι υποχρέωση της πολιτείας, του Προέδρου της Δημοκρατίας και όσων εμπλέκονται στη διαδικασία της έρευνας να ενημερώσουν κατά τρόπο λεπτομερή και αντικειμενικό, τους πολιτικούς αρχηγούς για το που βρίσκεται αυτή η έρευνα και πόσος χρόνος θα απαιτηθεί ακόμη μέχρι την ολοκλήρωσή της, ώστε να μπορούμε να γνωρίζουμε ακριβώς προς τα που κινείται αυτή η διαδικασία και να δούμε με ποιους τρόπους εμείς τα πολιτικά κόμματα μπορούμε να συμβάλουμε ενδεχομένως στην γρηγορότερη δυνατή διεκπεραίωσή της.

You may also like