ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ομοσπονδία: ο δικός μας συμβιβασμός

ammoxostos

Επειδή κάποιοι εσκεμμένα μας αποκαλούν απορριπτικούς, σκεπτικιστές, όνειροβατούντες και κάποια άλλα που δεν λέγονται, εμείς ευθαρσώς απαντούμε ως εξής:

Δεν θα υποκείψουμε σε λασπολογικές προσεγγίσεις, δεν θα υποστείλουμε τη σημαία του αγώνα για τα αυτονόητα δικαιώματα μας, δεν θα υποθηκεύσουμε το μέλλον των παιδιών μας, δεν θα αλλάξουμε τον προσανατολισμό μας, δεν θα ξεπουλήσουμε την αξιοπρέπεια ενός λαού, δεν θα προδώσουμε αρχές και αξίες. Γιατί ο λαός μας έμαθε να αντέχει τη φτώχεια, την αδικία, τις ανίκανες εξουσίες, αλλά έζησε, επιβίωσε μέσα στους αιώνες των αλλεπάλληλων κατακτήσεων, άντεξε τον ζυγό και ποτέ δεν ξεπούλησε την ψυχή του. Ούτε και σήμερα θα το κάνει. Και όσοι επενδύουν στην κόπωση του λαού για να περάσουν μειοδοτικά σχέδια λύσης και να ξεπουλήσουν την αξιοπρέπεια μας θα βρεθούν και πάλι προ εκπλήξεως, όπως βρέθηκαν και το 2004.

Δεν ονειροβατούμε. Αντιλαμβανόμαστε ότι θα πρέπει να δεχτούμε ένα οδυνηρό συμβιβασμό. Ήδη η δική μας πλευρά έχει δώσει πολλά στο τραπέζι των συνομιλιών και δεν πήρε τίποτε ως αντάλλαγμα η ως κίνηση ένδειξης καλής θέλησης. Ούτε το απλούστερο όλων δεν κατάφερε ο Πρόεδρος να κερδίσει. Ακόμα, μέχρι σήμερα, η Τούρκικη σημαία, μας φτύνει καθημερινά απο τον Πενταδάκτυλο εμπλουτίζοντας την νυχτερινή μας ζωή με τα αναβοσβήνοντα φωτάκια της.

Και όποιος πιστεύει ότι είναι οι Τουρκοκύπριοι που συντηρούν τη σημαία στον Πενταδάκτυλο πλανάται οικτρά. Όπως οικτρά έχει πλανηθεί και ο Χριστόφιας που επένδυσε στον σύντροφο Ταλάτ και τώρα ο Αναστασιάδης που ενθουσίαζεται και συναγελάζεται με τον καλοπροαίρετο Ακιντζί. Λες και είναι οι Τουρκοκύπροι που αποφασίζουν. Ένα παιδί να ρωτήσεις και θα ξέρει, ότι όπου υπάρχει στρατός με όπλα, όπου οι άνθρωποι είναι καταχρεωμένοι σε αυτόν που έχει τον στρατό, όπου αυτός που έχει τον στρατό τους δίνει νέρό να πίνουν και όπου ο στρατός έχει φέρει κουβαλητούς απο τη χώρα του, οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν να αποφασίζουν για τον εαυτό τους αλλά αποφασίζει γι’ αυτούς, αυτός που έχει τον στρατό.

Ας μην ξεγελιόμαστε. Το πρόβλημα μας δεν είναι δικοινοτικό. Ούτε η λύση είναι κυπριακής ιδιοκτησίας. Αυτά είναι μπούρδες.

Το πρόβλημα μας είναι η Τουρκία και τα συμφέροντα της στη περιοχή, η Τουρκία και ο επεκτατισμός της, η Τουρκία και τα διαχρονικά στρατηγικά της σχέδια για επανάκτηση της Κύπρου.

Και τα σχέδια για συνομοσπονδία αυτό αποσκοπούν. Να επιτρέψουν στη Τουρκία να συνεχίσει να ασκεί, μέσω του Τουρκοκυπριακού, νόμιμου πια, κράτους, τον έλεγχο στο νησί. Με φανερό κίνδυνο να προχωρήσει -όχι τώρα αλλά σε μεταγενέστερο στάδιο και αφού δημιουργήσει τις προϋποθέσεις -σε ολοκληρωτική κατάκτηση της Κύπρου, όπως είναι και το αρχικό σχέδιο που εκπόνησε το 1956 ο συνταγματολόγος Νιχατ Ερίμ.

Οδυνηρός συμβιβασμός; Ομοσπονδία;

Ναι, με πόνο ψυχής μπορούμε να αποδεχθούμε τον βίαιο κατακερματισμό ενός ενιαίου κράτους, σε ομοσπονδία. Αν αυτό βέβαια, θα αποτελέσει μια λύση βιωσιμότητας και μακροπρόθεσμης ασφάλειας για τη πατρίδα μας και τον λαό.

Σύμφωνα με τον συνταγματολόγο Δημήτρη Τσάτσο, τα ομόσπονδα κράτη διαθέτουν απλώς περιοχές που έχουν διοικητική αυτοτέλεια υπό την εποπτεία της κεντρικής εξουσίας. Ως κύριο αξίωμα της ομοσπονδιακής διακυβέρνησης προβάλλεται η αρχή της ενότητας μέσα και μέσω της πολυμορφίας.(unity within diversity).

Ενώ αντίθετα, στη περίπτωση της συνομοσπονδίας συνιστάται η με συνεχή συνθήκη, ένωση κυρίαρχων κρατών για την επιδίωξη κοινών σκοπών και τη διαφύλαξη της εσωτερικής ειρήνης μεταξύ τους.

Αυτό το δεύτερο είναι που προσπαθούν να μας πουλήσουν, συνομοσπονδία με προβιά ομοσπονδίας. Έξ ού και τα πρόσθετα, διζωνική, δικοινοτική. Αλλά η σοφία του λαού θα δώσει την απάντηση.

You may also like