ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κύπρος και Ελλάδα να συνδιαμορφώσουν πολιτική κατά του τουρκικού επεκτατισμού

Στην ανάγκη Ελλάδα και Κύπρος να συνδιαμορφώσουν μια πολιτική που να αποτρέπει τους κινδύνους από τον τουρκικό επεκτατισμό, αναφέρθηκε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος αναλύοντας τις θέσεις του κόμματος κατά τη διήμερη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο κ. Σιζόπουλος είπε αρχικά ότι η μέχρι σήμερα πορεία επίλυσης του Κυπριακού επιβεβαίωσε ότι σταθερός στόχος της Τουρκίας είναι η πλήρης πολιτικοστρατιωτική επικράτηση στην Κύπρο και σε τελικό στάδιο η προσάρτηση της Κύπρου στην τουρκική επικράτεια.

Πρόσθεσε ότι η μέχρι σήμερα διαδικασία που ακολουθείται όχι μόνο δεν έφερε τη λύση πιο κοντά, αλλά αντίθετα η Τουρκία αξιοποιώντας τα πολιτικά κεκτημένα που της παραχώρησε η δική μας πλευρά, αύξησε την επιθετικότητα και τις διεκδικήσεις της.

Ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε πως πρέπει να ακολουθήσουμε μια άλλη τακτική, η οποία να αποτρέπει την υλοποίηση των τουρκικών στόχων, να οδηγεί κατά το δυνατό σε βιώσιμη και λειτουργική λύση, να προλαμβάνει μελλοντικές ανωμαλίες που ενδεχομένως να δημιουργηθούν και να αξιοποιηθούν από την Τουρκία, να απαλλάσσει την Κύπρο από την εξάρτηση τρίτων χωρών, να μην υποβάλλονται ή να γίνονται αποδεκτές προτάσεις που ενδεχομένως να αξιοποιούνται από την Τουρκία.

Συνέχισε λέγοντας ότι παράλληλα με το διακοινοτικό διάλογο, ο οποίος θα πρέπει να επικεντρωθεί στη συζήτηση της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού, θα πρέπει η δική μας πλευρά να διεκδικήσει τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης με τη σωστή σύνθεση που θα ασχοληθεί με τη διεθνή πτυχή, δηλαδή την εισβολή, την κατοχή, τα τουρκικά στρατεύματα, τον εποικισμό, την εθνοκάθαρση.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε πως θα πρέπει επίσης να ετοιμαστεί περίγραμμα λύσης, το οποίο να κατατεθεί τόσο στον ΟΗΕ όσο και στην ΕΕ, με την απαίτηση να τοποθετηθούν στο κατά πόσον οι πρόνοιες είναι συμβατές με το διεθνές δίκαιο, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τα ψηφίσματα του ΣΑ των ΗΕ. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να απαιτηθεί από την ΕΕ η επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, ώστε να συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε στη συνέχεια πως θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή με κύριο στόχο την ενίσχυση και τη δημιουργία νέων συμμαχιών προς επίτευξη του βασικού μας στόχου.

“Τέλος, έχουμε προτείνει τη σύσταση και λειτουργία σε μόνιμη βάση δεξαμενής σκέψης για τον καθορισμό μιας εθνικής πολιτικής με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων τόσο από την Κύπρο όσο και από την Ελλάδα και αυτό γιατί ο τουρκικός επεκτατισμός απειλεί Ελλάδα και Κύπρο. Ως εκ τούτου”, συνέχισε, Ελλάδα και Κύπρος θα πρέπει να συνδιαμορφώσουμε μια πολιτική η οποία να αποτρέπει τους κινδύνους που προέρχονται από τον τουρκικό επεκτατισμό”.

Πηγή: ΚΥΠΕ

You may also like