ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Απάντηση ΕΔΕΚ σε σχόλιο της εφημερίδα Πολίτης

Screen Shot 07-29-15 at 02.08 PM

Σε σχέση με σημερινό σχόλιο της εφημερίδας Πολίτης για την παραίτηση του Υπουργού Υγείας υπό τον τίτλο «Είναι σίγουροι στην ΕΔΕΚ;», τονίζουμε τα εξής:

1. Η ΕΔΕΚ επέκρινε τους χειρισμούς του τέως Υπουργού Υγείας και προειδοποίησε από πολύ νωρίς για τη λανθασμένη πολιτική που ακολουθούσε, τα αποτελέσματα της οποίας βιώνουμε σήμερα. Η ΕΔΕΚ διαφώνησε και άσκησε δημόσια κριτική στον κ. Πατσαλή γιατί ενεργούσε εκτός του πλαισίου των αποφάσεων της Βουλής για την εφαρμογή του ΓεΣΥ λαμβάνοντας πρωτοβουλίες και δράσεις που δεν εξυπηρετούσαν το δημόσιο συμφέρον αλλά συγκεκριμένα κατεστημένα συμφέροντα και οικονομικές ελίτ. Συγκεκριμένα:

• Από την πρώτη στιγμή ο τέως Υπουργός προωθούσε συστηματικά το πολυασφαλιστικό σύστημα υγείας εις βάρος του μονοασφαλιστικού συστήματος όπως ήταν η απόφαση της Βουλής. Γιατί ο Υπουργός ήθελε την εφαρμογή ενός συστήματος το οποίο δεν υποστηρίζεται από καμμιά επιστημονική μελέτη και το οποίο σαφώς εξυπηρετούσε τα συμφέροντα συγκεκριμένης επιχειρηματικής ελίτ και μόνο;

• Ο τέως Υπουργός ήθελε να μεταφέρει τη διαχείριση του Ταμείου του ΓεΣΥ στο Υπουργείο Υγείας για να τον διαχειρίζονται οι ίδιοι αντί στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας στο οποίο εκπροσωπούνται όλα τα πολιτικά κόμματα και οι κοινωνικοί εταίροι. Είναι άξιον απορίας γιατί ο Υπουργός θεωρούσε πως το Υπουργείο Υγείας το οποίο ταλανίζεται από σκάνδαλα εκατομμυρίων και διασπάθιση δημοσίου χρήματος, θα έπρεπε να διαχειρίζεται με αδιαφάνεια προϋπολογισμό περίπου ενός δισεκατομμυρίου;

• Ο τέως Υπουργός προωθούσε μια μορφή αυτονόμησης των νοσοκομείων που θα οδηγούσε στην κατάρρευση τους με αποτέλεσμα την εκποίηση τους σε ιδιωτικά συμφέροντα.

• Καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του ο τέως Υπουργός δεν είχε εκφράσει καμιά θέση για το σοβαρό θέμα του τρόπου διαχείρισης των φαρμάκων στο πλαίσιο του ΓεΣΥ.

2. Όσον αφορά τα ανυπόστατα και συκοφαντικά υπονοούμενα που αφήνει ο δημοσιογράφος εις βάρος της ΕΔΕΚ, υπενθυμίζουμε ότι η σημερινή ηγεσία της ΕΔΕΚ είχε συγκρουστεί με κατεστημένα συμφέροντα και είχε αποκαλύψει σωρεία σκανδάλων στον τομέα της Υγείας (π.χ. Ακτινοθεραπευτικό Νοσοκομείο Λεμεσού, Φαρμακευτικές Υπηρεσίες, παράνομη επιστροφή χρημάτων σε φαρμακευτικές εταιρείες, μαγνητικός τομογράφος Νοσοκομείου Λευκωσίας κ.α.). Πρόκειται για σκάνδαλα εκατομμυρίων τα οποία ταλαιπωρούν ακόμη το Υπουργείο Υγείας και, όχι μόνο δεν έτυχαν δυστυχώς της δέουσας διερεύνησης αλλά, μέχρι σήμερα δεν έχουν επιβληθεί ποινές στους εμπλεκόμενους.

Τέλος, θα θέλαμε δημόσια –και όχι ιδιωτικά– να μας αναφέρει η εφημερίδα Πολίτης και ο δημοσιογράφος που υπογράφει το σχόλιο, ποια είναι αυτά «τα συμφέροντα τα οποία βρίσκονται εντός του κόμματος του Μαρίνου Σιζόπουλου ή τουλάχιστον στηρίζονται από αυτό»;

Σε κάθε αντικειμενικό και καλόπιστο παρατηρητή είναι προφανές ότι κάποια άλλα πολιτικά κόμματα και κάποια μέσα ενημέρωσης κάνουν πλάτες σε υψηλά ιστάμενους που εμπλέκονται σε σκάνδαλα και έχουν πάρε-δώσε με κατεστημένα συμφέροντα.

Η ηγεσία της ΕΔΕΚ ήταν ανέκαθεν απέναντι στα κατεστημένα στον τομέα της Υγείας και θα συνεχίσει να πολιτεύεται με την ίδια στάση ευθύνης και λογοδοσίας.

You may also like