ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΟΥΡΚΙΑ

Δήλωση Προέδρου Κ.Σ. ΕΔΕΚ για τις «εκλογές» στα κατεχόμενα

Το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών στα κατεχόμενα απέδειξε πως τον πρώτο και καθοριστικό ρόλο τον έχει η Άγκυρα. Οι παράνομες αυτές εκλογές δεν αποσκοπούσαν στην εκλογή του εκπροσώπου των Τουρκοκυπρίων αλλά στην ανάδειξη  του εκπροσώπου της κατοχικής Τουρκίας όπου από το 1974 κατέχει τα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αυτό ενισχύεται και από το γεγονός ότι σήμερα στα κατεχόμενα ο αριθμός των εποίκων είναι μεγαλύτερος από ότι ο αριθμός των Τουρκοκυπρίων. Πρόκειται για έποικους, που παράνομα έχουν πολιτογραφηθεί δήθεν ως υπήκοοι του κατοχικού καθεστώτος στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού της Τουρκίας για ισλαμοποίηση των κατεχομένων περιοχών και αξιοποίησή τους ως ενός στρατηγικού προγεφυρώματος στο χώρο της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου.

Είναι για αυτόν τον λόγο που επιμένουμε πως πρέπει να σταματήσουν οι ψευδαισθήσεις. Η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει επιτέλους να αξιοποιήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα πολιτικά και διπλωματικά όπλα που διαθέτει για να ενισχύσει αφενός τη διαπραγματευτική της θέση και αφετέρου την προστασία της έναντι των επεκτατικών και υπονομευτικών σχεδίων της Άγκυρας.

Είναι για αυτόν ακριβώς τον λόγο που θεωρούμε ότι δεν θα πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία να εμπλακεί σε οποιαδήποτε άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη κατά τα πρότυπα του Κρανς Μοντανά δεδομένου ότι όλοι θεωρούν ότι οι εκλογές στα κατεχόμενα ήταν παράνομες. Αλλά θα πρέπει, όπως πολλές φορές τονίσαμε, να διεκδικήσει η οποιαδήποτε επανέναρξη της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων να στηριχθεί στη σχετική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό, η οποία κατά προτεραιότητα να συζητήσει τη διεθνή του πτυχή που είναι και η ουσία του προβλήματος.

Δηλαδή, την πλήρη αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, τον επαναπατρισμό των εποίκων, την επιστροφή των προσφύγων σε συνθήκες ασφάλειας και τον τερματισμό των εγγυήσεων σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό λοιπόν είναι το ζητούμενο και προς αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να επικεντρώσουμε την προσπάθεια και την προσοχή μας.

 

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 19 Οκτωβρίου 2020 

Το αποτέλεσμα των «εκλογών» απέδειξε πως στα κατεχόμενα τον πρώτο και καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις και επιλογές τον έχει η Άγκυρα.

Ως εκ τούτου πρέπει να σταματήσουν να υπάρχουν ψευδαισθήσεις.

Η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να αξιοποιήσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα πολιτικά και διπλωματικά όπλα που διαθέτει για να ενισχύσει αφενός την διαπραγματευτική της θέση και αφετέρου για την προστασία της έναντι των επεκτατικών και υπονομευτικών σχεδίων της Άγκυρας.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 18 Οκτωβρίου 2020  

Με το άνοιγμα της Αμμοχώστου θερίζουμε ουσιαστικά ότι σπείραμε. Σπείραμε κατευνασμό της Τουρκίας και θερίζουμε την θρασύτητα της.

Η Τουρκία προχωρεί χωρίς κόστος μετά που την έχουμε απενοχοποιήσει στην υλοποίηση των στόχων της οι οποίοι δεν είναι τίποτα άλλο από την τουρκοποίηση της Κύπρου με βάση τους δικούς της όρους.

Επιβάλλεται μία νέα διεκδικητική πολιτική και καταγγελία στο Συμβούλιο του ΟΗΕ.

Από την άλλη πρέπει επιτέλους να υιοθετήσουμε και να εφαρμόσουμε μέτρα κατά της Τουρκίας. Η ΕΔΕΚ είχε προτείνει εδώ και τέσσερα χρόνια κάποια μέτρα πολύ σοβαρά και πολύ αποδοτικά. Καιρός είναι να εισακουστούμε.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 7 Οκτωβρίου 2020

Ο ελλιμενισμός του «Oruc Reis» γίνεται στο πλαίσιο της τακτικής που εφαρμόζει η Τουρκία η οποία έχει διπλό στόχο: να φέρει την Ελλάδα στο τραπέζι των συνομιλιών για να κεφαλαιοποιήσει αυτά που διεκδικεί και για να αποφύγει ενδεχόμενες κυρώσεις ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Συνεπώς πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να αποφύγουμε διπλωματικά λάθη.

Γι’ αυτό πριν η Ελλάδα προχωρήσει σε διάλογο με την Τουρκία θα πρέπει να διεκδικήσει:

  1. Την πλήρη αποχώρηση των ερευνητικών και πολεμικών σκαφών της Τουρκίας από την ΑΟΖ τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου.
  2. Η Τουρκία να επαναδιαβεβαιώσει την προσήλωσή της στη Συνθήκη της Λωζάνης η οποία το 1923 καθόρισε με ακρίβεια τα εξωτερικά σύνορα της Τουρκίας.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 14 Σεπτεμβρίου 2020

 

 

Οι σημερινές δηλώσεις της Αμερικανίδας πρέσβειρας γύρω από το ζήτημα της μερικής άρσης του εμπάργκο έχουν επιβεβαιώσει πως με την απόφασή τους οι Αμερικανοί θέλουν να εξευμενίσουν την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά δεν θέλουν να θυμώσουν την Τουρκία. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το ότι η απόφαση θα ισχύει για ένα χρόνο, υπονοώντας σαφώς και τις ιδιαίτερες σχέσεις της Κύπρου με τη Ρωσία.

Επί της ουσίας η απόφαση δεν οδηγεί σε αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς ούτε σε εκσυγχρονισμό των οπλικών  της συστημάτων, κάτι που από την πλευρά της ΕΔΕΚ είναι διαχρονικό αίτημα.

Φαίνεται πως πρόκειται για μία απόφαση με πολιτικές διαστάσεις οι οποίες θα πρέπει να αξιολογηθούν και αν μπορούν να αξιοποιηθούν θετικά τότε αυτό να γίνει.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 2 Σεπτεμβρίου 2020

Εάν και εφόσον ευσταθούν οι πληροφορίες που δημοσιεύει το Reuters για το ότι τα ενδεχόμενα ανταλλάγματα προς την Άγκυρα για να συμμετάσχει σε διάλογο είναι η αναβάθμιση των τελωνειακών σχέσεων και η αύξηση των κονδυλίων για το μεταναστευτικό, τότε πρόκειται για κινήσεις που αυξάνουν τις ανησυχίες μας.

Η Τουρκία δεν επιθυμεί και δεν στοχεύει στο να γίνει μέλος της ΕΕ αλλά επιθυμεί να έχει ένα ειδικό καθεστώς συνεργασίας που θα της προσφέρει οικονομικά και εμπορικά οφέλη γεγονός που δεν θα την υποχρεώνει να εναρμονιστεί με το ευρωπαϊκό ή και το διεθνές δίκαιο.

Συνεπώς, Ελλάδα και Κύπρος οφείλουν να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες για:

  • την υιοθέτηση μέτρων αποτροπής της οποιαδήποτε αναβάθμισης εμπορικών σχέσεων Τουρκίας και ΕΕ,
  • την επιβολή εμπορικών και οικονομικών κυρώσεων,
  • τον τερματισμό της οικονομικής εκμετάλλευσης της ΕΕ από την Τουρκία και
  • την ενίσχυση των δράσεων που θα υποχρεώνουν την Τουρκία να συμμορφωθεί με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο και τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις ειδικότερα.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 1 Σεπτεμβρίου 2020

Την ίδια στιγμή θα έπρεπε να διαλύσουν και τις ψευδαισθήσεις που κάποιοι έχουν ότι η Τουρκία με καλή θέληση θα προχωρήσει σε δίκαιη λύση του Κυπριακού και σε επίλυση όλων των προβλημάτων τα οποία δημιουργεί στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου.

Ως ΕΔΕΚ συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι οι Κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου θα πρέπει να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες ενέργειες για την λήψη πρακτικών μέτρων σε βάρος της Τουρκίας .Την ίδια στιγμή θα πρέπει να ενισχύσουν την στρατιωτική αποτρεπτική ισχύ των δυο κρατών αλλά και θα πρέπει να ενισχυθεί αριθμητικά και οπλικά η Ελληνική στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο ως ανταπόδοση ακριβώς, των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας.

 

Γραφείο Τύπου

30 Αυγούστου 2020, Λευκωσία

Για ακόμα μια φορά η στάση και συμπεριφορά της πλειοψηφίας των μελών του άτυπου Συμβουλίου είναι υποτονική αναφορικά με την προώθηση λήψης πρακτικών μέτρων σε βάρος της Τουρκίας για την προκλητική συμπεριφορά της στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και την παράνομη αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου.

Η απογοήτευση είναι ακόμα μεγαλύτερη όταν συγκριθεί η συγκεκριμένη συμπεριφορά με την συμπεριφορά που επέδειξαν τα όργανα της ΕΕ και όσον αφορά την ταχύτητα, την αποφασιστικότητα και τη λήψη μέτρων σε περιπτώσεις άλλων χωρών μη μελών της ΕΕ για πράξεις και ενέργειές τους οι οποίες ουσιαστικά δεν επηρέαζαν χώρες μέλη της ΕΕ.

Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να συνεχίσουν και να εντείνουν τις προσπάθειες τους για την υιοθέτηση μέτρων αποτροπής της οποιαδήποτε αναβάθμισης εμπορικών σχέσεων Τουρκίας και ΕΕ αλλά και της επιβολής εμπορικών και οικονομικών κυρώσεων.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 28 Αυγούστου 2020

Οι ευθύνες των Ηνωμένων Εθνών και στο θέμα της Αμμοχώστου είναι τεράστιες. Προτιμούν τη σιωπή και τις ίσες αποστάσεις αντί της υλοποίησης των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών που προνοούν την επιστροφή της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της.

Η Τουρκία όλα αυτά τα χρόνια βρίσκεται στο απυρόβλητο. Γνωρίζει ότι η πολιτική κατευνασμού που ακολουθήσαμε και ακολουθούμε δεν της δημιούργησε κανένα απολύτως πρόβλημα. Και ότι ενδεχόμενη πειρατική ενέργεια στην Αμμόχωστο δεν θα της προκαλέσει κανένα απολύτως κόστος.

Ζητούμε από την κυβέρνηση να εφαρμόσει σειρά αντιμέτρων, τα οποία της έχουμε καταθέσει, ώστε η Τουρκία να τεθεί ενώπιον των ευθυνών της και βεβαίως να διεκδικηθεί η επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 26 Αυγούστου 2020

Αυτό που πρέπει να απαιτήσει η Ελλάδα είναι η Τουρκία να σεβαστεί τη Συνθήκη της Λωζάνης η οποία καθόρισε τα σύνορα της Τουρκίας με ακρίβεια. Οποιαδήποτε άλλη συζήτηση υποβοηθεί την αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας που στόχος της είναι να απεγκλωβιστεί από τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 23 Αυγούστου 2020