ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΟΥΡΚΙΑ

 

Καταδικάζουμε τις ενέργειες της Τουρκίας και του κατοχικού στρατού στην περιοχή των Στροβιλιών και την προσπάθειά τους να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα στην περιοχή.

Οφείλουμε να τονίσουμε πως τόσο τα γεγονότα στα Στροβίλια όσο και εκείνα στη Δένεια επιβάλλουν από πλευράς Ηνωμένων Εθνών τη λήψη δραστικών και άμεσων πρωτοβουλιών για τερματισμό αυτών των φαινομένων. Δηλώσεις από πλευράς Ουνφικύπ, όπως η χθεσινή, όπου παρουσιάζεται το όλο συμβάν ως ένα ασήμαντο γεγονός για το οποίο οι δύο πλευρές πρέπει να συνεργαστούν, δεν βοηθούν και δεν λύνουν το πρόβλημα.

Η επαναλαμβανόμενη προκλητική και επεκτατική ενέργεια του τουρκικού στρατού αποτελεί έναν πρόσθετο λόγο που επιβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία να προχωρήσει σε όλα τα απαραίτητα βήματα ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση της παρουσίας της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο χωρίς να υπάρχει ανά εξάμηνο η απειλή για αλλαγή των όρων εντολής της.

Τέλος, επαναλαμβάνουμε πως τα γεγονότα αυτά αποτελούν την καλύτερη απάντηση σε όσους επιθυμούν συνέχιση της παρουσίας των κατοχικών στρατευμάτων μετά τη λύση του Κυπριακού στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες (είτε 30ης Ιουνίου είτε 4ης Ιουλίου). Η κατάργηση της συνθήκης Εγγύησης και Συμμαχίας και η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων πριν από την εφαρμογή της συμφωνίας κατά το προηγούμενο της ενοποίησης της Γερμανίας και η εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου χωρίς παρεκκλίσεις πρέπει να γίνει προτεραιότητα των επίλογων μας και των προτάσεων που καταθέτουμε.

 

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 22 Φεβρουαρίου 2019

Οι για ακόμη μια φορά προκλητικές δηλώσεις και η εξαγγελία γεωτρήσεων από τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών εντάσσονται στο πλαίσιο της τουρκικής πολιτικής η οποία περιλαμβάνει:

  • δημιουργία γκρίζων ζωνών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου για να μπορεί στο μέλλον να επεκτείνει τον έλεγχο και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην περιοχή,
  • προσπάθεια δημιουργίας νέων τετελεσμένων γεγονότων,
  • ενέργειες που αποσκοπούν στο να εκβιάσει για να πετύχει είτε τον τερματισμό των ενεργειακών προγραμμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας είτε να τεθεί το ενεργειακό ως μέρος των συζητήσεων για επίλυση του κυπριακού στην ενδεχόμενη μελλοντική επανέναρξη των συνομιλιών.

Είναι για αυτό που η κυπριακή κυβέρνηση θα πρέπει με ιδιαίτερη προσοχή να προχωρήσει στην υλοποίηση του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσα από την αξιοποίηση των πολιτικών και διπλωματικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 25 Ιανουαρίου 2019

Μελετώντας το τελικό κείμενο της έκθεσης του ΓΓ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, καταγράφουμε το θετικό στοιχείο της ανανέωσης της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης χωρίς αλλαγή στους όρους εντολής της.

Παρόλα αυτά η έκθεση κατακλύζεται από αρνητικά στοιχεία για την πλευρά μας τα οποία, λόγω της σημασίας και βαρύτητάς τους, οδηγούν στην διαπίστωση πως οι εκθέσεις του ΓΓ διολισθαίνουν συστηματικά, πλέον, προς αρνητική κατεύθυνση.

Εκ των σημαντικότερων αρνητικών στοιχείων που εντοπίζουμε είναι:

1.    Η απουσία αναφοράς στην κατοχική Τουρκία και στην παράνομη και συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή που είναι η ουσία του κυπριακού προβλήματος.

2.    Η απάλειψη της αναφοράς σε Κυπριακή Δημοκρατία που υπήρχε στο προσχέδιο και η υιοθέτηση της φράσης «κυπριακή κυβέρνηση».

3.    Η αναφορά στο ότι οι προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ οφείλονται στις γεωτρήσεις, τις οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία νομίμως και στη βάση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων ασκεί, και η αποφυγή υπόδειξης πως οι εντάσεις αυτές οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στις  παράνομες τουρκικές προκλήσεις.

4.    Η έκκληση ανάπτυξης μηχανισμών («δικούς τους μηχανισμούς, αστυνομικής και πολιτικής φύσης») από τις δύο πλευρές για να αποφευχθούν οι εντάσεις στη νεκρή ζώνη γεγονός που αντιβαίνει των όρων εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Σημειώνουμε ότι η έκκληση για μηχανισμούς της άλλης πλευράς παραπέμπει σε ανάπτυξη μηχανισμών του ψευδοκράτους, μίας παράνομης οντότητας.

5.    Η μη επίκριση των τουρκικών ενεργειών για παρεμπόδιση της εργοδότησης εκπαιδευτικών στο Ριζοκάρπασο και οι περιορισμοί που επιβάλλονται στην εκπαίδευση των εγκλωβισμένων μας, κατά παράβαση της συνθήκης της Γ΄ Βιέννης.

6.    Το ότι οι υδρογονάνθρακες αναφέρονται ως «ισχυρό κίνητρο για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύση στο κυπριακό πρόβλημα», γεγονός που εντάσσει το θέμα του φυσικού αερίου στο πλαίσιο λύσης του κυπριακού.

Εκτιμούμε πως τα πιο πάνω είναι αποτέλεσμα και της αδράνειας τόσο της κυβέρνησης όσο και των πολιτικών δυνάμεων που στις προηγούμενες εκθέσεις απέφυγαν να αναδείξουν τα αρνητικά στοιχεία και να διεκδικήσουν την απάλειψη ή την διαφοροποίησή τους.

Είναι λοιπόν λογικό όταν τα συντεταγμένα του όργανα του ενδιαφερόμενου κράτους δεν  αντιδρούν στα αρνητικά στοιχεία μιας έκθεσης, οι επόμενες εκθέσεις να διολισθαίνουν σε ακόμα πιο αρνητικές αναφορές εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και προς όφελος της κατοχικής Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 17 Ιανουαρίου 2019

 

Σχετικά με την έκθεση του Γενικού Γραμματέα (ΓΓ) για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, σημειώνουμε πως παρά το ότι είναι κατανοητό ότι τηρείται μια σχετική ουδετερότητα σε αυτή την περίπτωση όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η διερευνητική προσπάθεια της εκπροσώπου του ΓΓ για το θέμα της επανέναρξης των συνομιλιών, εντούτοις δεν υπάρχει καμία αναφορά στους κινδύνους που ελλοχεύουν από την τουρκική προκλητική συμπεριφορά, τόσο με την αναβάθμιση του στρατού κατοχής όσο και με τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Απουσιάζουν επίσης οι αναφορές και για τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου και άλλων αξιωματούχων.

Τα πιο πάνω είναι γεγονότα τα οποία συνδέονται άμεσα με την ανάγκη παράτασης της παραμονής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ΕΔΕΚ, εκτιμά ότι η ουδετερότητα, όταν πρόκειται για ενέργειες οι οποίες είναι αντίθετες με τον Καταστατικό Χάρτη των Η.Ε. και το διεθνές δίκαιο, όχι μόνο δεν συμβάλλει στην δημιουργία κλίματος για θετική κατάληξη της προσπάθειας επίλυσης του κυπριακού, αλλά αντίθετα συνεργεί στην διατήρηση και στην αναβάθμιση της προκλητικής συμπεριφοράς του παρανομούντος, που σε αυτή την περίπτωση είναι η Τουρκία, ως κατοχική δύναμη, και το κατοχικό καθεστώς ως υποκατάστατο μόρφωμά της εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 12 Ιανουαρίου 2019

Τα όσα αναφέρονται στο άρθρο τέως Προέδρου της ΕΔΕΚ, Γιαννάκη Ομήρου στην εφημερίδα Ο Φιλελέυθερος για την μη έλευση του πυραυλικού συστήματος S-300 και τα οποία αποτελούν ουσιαστικά βιωματική εμπειρία του κ. Ομήρου, είναι ιδιαίτερα σημαντικά και αποκαλυπτικά δεδομένου ότι δυστυχώς τα ίδια πρόσωπα που προαποφάσισαν την μη έλευση των πυραύλων στη συνέχεια ήσαν από τους ουσιαστικούς υποστηρικτές και προωθητές τόσο της αποδοχής του Σχεδίου Ανάν όσο και της αδρανοποίησης του Δόγματος Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας και Κύπρου και της αναστολής των προγραμματισμένων καθιερωμένων ετήσιων στρατιωτικών ασκήσεων που διεξάγονταν.

Με αυτή την ευκαιρία και με αφορμή τις συνεχώς κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις σε Αιγαίο και Κύπρο, η ΕΔΕΚ επαναφέρει τη σταθερή θέση της για την ανάγκη διαμόρφωσης μιας κοινής γραμμής Ελλάδας και Κύπρου με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση του τουρκικού επεκτατισμού.

Η γραμμή αυτή θα πρέπει να στηρίζεται στους εξής  πυλώνες:

  • τον πολιτικό, με συγκεκριμένες δράσεις στα Η.Ε και την ΕΕ,
  • τον ενεργειακό, με περαιτέρω αναβάθμιση των τριμερών συνεργασιών και προώθηση της ολοκλήρωσης του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής και Ελληνικής Δημοκρατίας και
  • τον στρατιωτικό με επανενεργοποίηση του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και της αυξημένης ελληνικής στρατιωτικής παρουσίας στην Κύπρο τόσο αριθμητικά όσο και σε επίπεδο οπλισμού.

 

Λευκωσία, 23 Δεκεμβρίου 2018

 

Με αφορμή το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος»  όπου με οδηγίες του Τούρκου Προέδρου θα μπορούν τα οχήματα με πινακίδες του ψευδοκράτους να διακινούνται και να μεταφέρουν προϊόντα μέσω Τουρκίας προς τρίτες χώρες, θέτουμε το εξής ερώτημα:

Όταν οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας επιτρέπουν στα οχήματα με πινακίδες από το κατοχικό καθεστώς να κυκλοφορούν στις ελεύθερες περιοχές  χωρίς  να πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις (π.χ. ΜΟΤ κ.ά.) και μάλιστα να μεταφέρουν τουρίστες  από τα αεροδρόμια της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τα κατεχόμενα, ποιο θα είναι το επιχείρημα που θα προβάλει η κυβέρνηση για να σταματήσει αυτή την εξέλιξη;

Είναι αντιληπτό πως τέτοιες κινήσεις νομιμοποιούν και μονιμοποιούν τη διχοτόμηση.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 20 Δεκεμβρίου 2018

ΔΩΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ

του Δώρου Θεοδώρου

π. Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης

 27 Νοεμβρίου, 2018

 

Ξεκινώ με τη βασική διαπίστωση: Το ΑΚΕΛ είναι της θέσης ότι πρώτα πρέπει να λυθεί το Κυπριακό και μετά ν΄ ακολουθήσει η ανάπτυξη του υποθαλάσσιου πλούτου σε συνεργασία με όλες τις χώρες της περιοχής και φυσικά και με την Τουρκία.

Δεν ξέρω αν ο κ. Κυπριανού νομίζει ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου στην περιοχή μας είναι πρόσφατη υπόθεση. Πρόσφατη επιβεβαίωση είναι. Όχι όμως και υπόθεση. Οι μεγάλες τουλάχιστον χώρες αλλά και μικρότερες ενδιαφερόμενες της περιοχής γνώριζαν από πολύ πριν τη μεγάλη πιθανότητα ύπαρξης σημαντικών αποθεμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή μας. Αναφέρω τη πιο απλή περίπτωση. Όταν ο κ. Ρολάνδης, Υπουργός Εμπορίου επί της πρώτης κυβέρνησης Κληρίδη εισηγήθηκε στον Πρόεδρο να βάλει μπροστά τις διαδικασίες για τον εντοπισμό αυτών των κοιτασμάτων, ο Κληρίδης του είπε, κατά τον ίδιο  το Ρολάνδη, ότι ενόσω είναι άλυτο το Κυπριακό οι Τούρκοι ούτε ένα “τενεκεδάκι” πετρέλαιο δεν θα μας αφήσουν να βγάλουμε. Το γνωρίζαμε δηλ. και εμείς και η Ελλάδα και η Τουρκία. Πόσο μάλλον οι μεγάλες δυνάμεις.

Από το 1974, τουλάχιστον, συζητούμε με τους Τουρκοκύπριους για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση  που δεν βρέθηκε ακόμα όχι εξ αιτίας κυρίως της Τουρκίας, όπως ανάφερε στη συνέντευξή του ο κ. Κυπριανού, αλλά εξ αιτίας αποκλειστικά της Τουρκίας. Παρόλο που η πλευρά μας δέχτηκε να συζητήσει τη λύση που επίμονα ζητούσε η Τουρκία: Τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Γιατί δεν βρήκαμε λύση; Γιατί εμείς ευνοούσαμε ομοσπονδία η δε Τουρκία ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ. Αμφιβάλλει μήπως ο κ. Κυπριανού; Να του θυμίσω τους Δείκτες Γκουεγιάρ, τις Ιδέες Γκάλι, το σχέδιο Ανάν; Τι ήταν όλα αυτά; Τι άλλο από κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και αντικατάστασή της με μια συνομοσπονδία δυο κρατών κυρίαρχων και μια ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανάπηρη γιατί έτσι την θέλει η Τουρκία για να μη λειτουργεί, να μη μπορεί να πάρει αποφάσεις και τελικά να εξουδετερωθεί και να αχρηστευτεί;

Λέγει ο κ. Κυπριανού ότι σήμερα είναι εναντίον της συνομοσπονδίας και της διχοτόμησης. Δεν ήταν πάντα έτσι όμως. Ούτε όταν υπεράσπιζε το ΑΚΕΛ με σθένος στη βουλή τις Ιδέες Γκάλι, ούτε όταν το Π.Γ. αποφάσιζε ΝΑΙ στο δημοψήφισμα για το Ανάν. Γιατί προφανώς το ΟΧΙ ήρθε σε δεύτερη φάση μετά από την αντίδραση των μελών του. Και μάλιστα για να τσιμεντώσει το ΝΑΙ.

Αν λοιπόν σήμερα είναι εναντίον της συνομοσπονδίας το καταγράφω στα θετικά της συνέντευξης. Όχι όμως και να μας παρουσιάζεται ως ο έκπαλαι  ορκισμένος εχθρός της συνομοσπονδίας. Και αυτός και ο ΔΗΣΥ ήσαν φανατικοί οπαδοί της διζωνικής δικοινοτικής ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ.

Στη συνέντευξη δεν πρόσεξα να δίνεται και ιδιαίτερη σημασία στην λειτουργικότητα της λύσης. Αυτή ποτέ δεν την πρόσεξε, ούτε της έδωσε ιδιαίτερη σημασία όπως ακριβώς και ο ΔΗΣΥ.

Και είναι με ανακούφιση που τώρα πλέον ακούω τον Πρόεδρο να αποδίδει τεράστια σημασία στην αποτελεσματική λειτουργία του κράτους. Γιατί ακριβώς η Τουρκία θέλει ένα κράτος παράλυτο κι αναποτελεσματικό. Εμείς όχι. Το σημαντικότερο όμως είναι: Πρώτα λύση και μετά η ενέργεια;

Πώς όμως θα λυθεί το Κυπριακό με το συσχετισμό δυνάμεων του 1974; Υπάρχει περίπτωση να δει φως η Τουρκία και να καταλάβει ότι “τη συμφέρει” μια δίκαιη και βιώσιμη λύση; Ο Άντρος Κυπριανού επιστρέφοντας από την πρώτη επίσκεψη του στην Κων/πολη μας είχε πει ότι “διεπίστωσα καλή θέληση από πλευράς Τουρκίας για μια δίκαιη λύση”. Αλλά είπε εμείς “πρέπει να πείσουμε”. Δηλ. δεν φταίει η Τουρκία. Φταίμε εμείς που δεν πείσαμε;

Άκουσε κ. Άντρο Κυπριανού. Στην πολιτική μετρούν οι συσχετισμοί των δυνάμεων κι όχι οι ανύπαρκτες καλές θελήσεις. Αν ο συσχετισμός είναι εις βάρος σου τότε οφείλεις να κάνεις το παν για να τον ανατρέψεις. (Αυτός είναι εξάλλου και ο προσδιορισμός της αγωνιστικότητας). Αν όχι παραδίδεσαι και αφήνεσαι στην καλή θέληση του κατακτητή. Που μπορεί και να σου τάζει να είσαι ο πρώτος, αλά πρώτος μεταξύ σκλάβων, δούλων. Παρακολουθώ ότι από τότε που άρχισε μια προσπάθεια της πλευράς μας (και δεν με ενδιαφέρει από που ξεκίνησε) για ανατροπή του ισοζυγίου δυνάμεων αντιδράς παράξενα, αρνητικά, φοβισμένα. Μας αφήνεις την εντύπωση ότι είσαι αντίθετος με αυτή την πολιτική. Μήπως διότι προέρχεται ίσως εκ δυσμών; Μα αν θυμάμαι καλά επί προεδρίας Χριστόφια ούτε εσείς δώσατε θαλάσσιο οικόπεδο σε Ρωσικές εταιρείες. Τις απότρεψε να κάνουν αίτηση. Τι θέλετε λοιπόν; Ο Τσώρτσιλ όταν συμμάχησε με το Στάλιν εναντίον της ναζιστικής Γερμανίας είχε πει “και με το διάβολο θα συμμαχούσα για να σώσω την πατρίδα μου”.

Οι καιροί είναι δύσκολοι. Χρειαζόμαστε τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα. Αντικατοχική ενότητα κι όχι σαν αυτή που κάνατε με τα φιλοκατοχικά Τ/κα κόμματα. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβετε τόσο το καλύτερο για τον τόπο μας.

 

Στο φετινό προσχέδιο προόδου για την Τουρκία, που παρουσιάστηκε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου, γίνεται, για πρώτη φορά, αναφορά για αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, λόγω της σαφέστατης παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα καθώς και στην απουσία του κράτους δικαίου. Σημειωτέων ότι η πρόταση για αναστολή δεν προκύπτει λόγω της κατοχής της χώρας μας, που αποτελεί ευρωπαϊκό έδαφος.

Η αναφορά για αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, αποτελεί σοβαρότατο κίνδυνο για την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς αποτελεί ικανοποίηση της Τουρκικής πλευράς, με τεράστια οικονομικά κέρδη, χωρίς την ίδια στιγμή να είναι υποχρεωμένη να προβεί σε μεταρρυθμίσεις, όπως προβλέπεται στη διαδικασία ανοίγματος ενταξιακών κεφαλαίων. Ουσιαστικά, θα αποτελέσει ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε, από  τη πίσω πόρτα, χωρίς κανένα όφελος για την Κυπριακή Δημοκρατία, σε σχέση με τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και άρσης της Τουρκικής κατοχής.

Εδώ είναι που έρχεται και ο ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας, που πρέπει να ξεκαθαρίσει, χωρίς κανένα δισταγμό και με αποφασιστικότητα, ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αποδεχτεί αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε – Τουρκίας, αν δεν προχωρήσει η Τουρκία στην εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας και αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Την ίδια στιγμή η Κυπριακή Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να κινηθούν για δημιουργία συμμαχιών εντός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με απαίτηση λήψη οικονομικών και εμπορικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, κατ’ αντίστοιχο τρόπο που λήφθηκαν κυρώσεις κατά της Ρωσίας, για το ζήτημα της Κριμαίας, σε περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει σε επιθετικές ενέργειες εντός της Α.Ο.Ζ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επίσης, η Κυβέρνηση, οφείλει να αξιοποιήσει το ψήφισμα της Επιτροπής Αναφορών, για παράδοση της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.

Τέλος, μετά από τις δηλώσεις του Ερντογάν, σχετικά με την απόφαση του Ε.Δ.Α.Δ για άμεση απελευθέρωση του ηγέτη του φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκία Σελαχατίν Ντεμιρτάς, όπου ουσιαστικά την αγνοεί και μάλιστα προκαλεί, λέγοντας ότι η Ευρώπη δεν εξαρθρώνει τρομοκρατικές οργανώσεις, έχω ήδη προβεί σε κατάθεση γραπτής ερώτησης προς την Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, κ. Φεντερίκα Μογκερίνι, όπου ζητώ για τις δέουσες ενέργειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

Γραφείο Τύπου Ευρωβουλευτή

24.11.2018

Αναχωρεί αύριο για τη Θεσσαλονίκη ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, μετά από πρόσκληση από το Δίκτυο Σύγχρονοι Δημοκράτες για να συμμετάσχει την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου στις 6.30 μ.μ. ως ο κύριος ομιλητής σε εκδήλωση με θέμα «Τα νέα στοιχεία από το Φάκελο της Κύπρου – Αποκαλύψεις και Συμπεράσματα».

Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Στην εκδήλωση θα μιλήσει και ο Γιώργος Χαζτηθεοφάνους, Υποστάτηγος ε.α. – Συγγραφέας. Την εκδήλωση συντονίζει ο δημοσιογράφος  Σταύρος Τζίμας.

Λευκωσία, 20 Νοεμβρίου 2018

 

Η καταδικαστέα και απαράδεκτη συμπεριφορά του κατοχικού στρατού έναντι των Ελληνοκυπρίων γεωργών στην περιοχή της Δένειας επιβεβαιώνει πως η παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι απαραίτητη.

Η πιο πάνω προκλητική και επεκτατική ενέργεια του τουρκικού στρατού αποτελεί ένα πρόσθετο λόγο που επιβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία να προχωρήσει στο να γίνουν όλα τα απαραίτητα βήματα ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση της  παρουσίας της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο χωρίς αλλαγή των όρων εντολής της.

Την ίδια στιγμή τονίζουμε πως τα γεγονότα στη Δένεια αποτελούν την καλύτερη απάντηση σε όσους επιθυμούν συνέχιση της παρουσίας των κατοχικών στρατευμάτων μετά τη λύση του Κυπριακού στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες. Η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων πριν από την εφαρμογή της συμφωνίας κατά το προηγούμενο της ενοποίησης της Γερμανίας και η εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου χωρίς παρεκκλίσεις και πρωτογενές δίκαιο, πρέπει να γίνει προτεραιότητα των επίλογων μας και των προτάσεων που καταθέτουμε.

Λευκωσία, 20 Νοεμβρίου 2018