ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΟΥΡΚΙΑ

Είναι προφανές ότι το non paper το οποίο η τουρκική κυβέρνηση απέστειλε στα 27 κράτη – μέλη της Ε.Ε. εξαιρουμένης της Κύπρου, έχει συγκεκριμένους στόχους οι οποίοι μπορούν να συνοψιστούν στα εξής:

 1. Να αποτρέψει τη λήψη οποιονδήποτε πρακτικών μέτρων σε βάρος της από την Ε.Ε. και κύρια, πολιτικών και οικονομικών, σε μια περίοδο όπου οι δημοκρατικοί θεσμοί και η οικονομία της παρουσιάζουν σοβαρούς κλυδωνισμούς.
 2. Να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας επιχειρώντας να την υποβαθμίσει από κρατική οντότητα σε νησί.
 3. Να εκβιάσει για τη συμπερίληψη του ενεργειακού ως προαπαιτούμενου θέματος για τη συζήτηση του Κυπριακού, ώστε να κατοχυρώσει τη δική της έμμεση ή και άμεση εμπλοκή στην εκμετάλλευση του φυσικού αερίου της περιοχής.
 4. Να δικαιολογήσει την προκλητική συμπεριφορά της κατά παράβαση των διεθνών κανόνων.

 

Όλα τα παραπάνω επιβάλλουν η Κυπριακή Κυβέρνηση να συνεχίσει και να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες της σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, έτσι ώστε το συντομότερο δυνατόν, η στήριξη που προσφέρει η Ε.Ε. σε διακηρυκτικό επίπεδο, να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο με τη λήψη συγκεκριμένων πρακτικών μέτρων.

 

Γραφείο Τύπου,

Λευκωσία 23 Ιουνίου 2019

Δείτε τη δήλωση εδώ:

Χαιρετίζουμε  το κείμενο των Συμπερασμάτων των ηγετών των «28» κρατών-μελών της ΕΕ, καθώς το περιεχόμενό του βρίσκεται προς την ορθή κατεύθυνση.

Παρόλα αυτά ως ΕΔΕΚ επιμένουμε πως πέρα από την διακηρυκτική συμπαράσταση της ΕΕ προς την Κυπριακή Δημοκρατία για την προκλητική και καταδικαστέα συμπεριφορά της Τουρκίας, επιβάλλεται  να ανακοινωθούν άμεσα τα στοχευμένα μέτρα τα οποία θα ληφθούν, ώστε να υπάρξει αναχαίτιση της τουρκικής προκλητικότητας και προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων  της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Θυμίζουμε πως ως ΕΔΕΚ καλέσαμε την κυβέρνηση να διεκδικήσει τα πιο κάτω μέτρα:

 • αποκοπή των προενταξιακών κονδυλίων της Τουρκίας,
 • αναστολή της τελωνειακής αναβάθμισης και παγοποίηση των οποιωνδήποτε οικονομικών και εμπορικών συμφωνιών μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ,
 • λήψη πρακτικών μέτρων (κυρώσεων) σε βάρος της Τουρκίας.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 21 Ιουνίου 2019

Οι δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Ενέργειας επιβεβαιώνουν ότι η κατοχική δύναμη προχωρεί σταθερά σε μία προσπάθεια κλιμάκωσης των προκλητικών της ενεργειών με συγκεκριμένο στόχο την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, την αναστολή του ενεργειακού της προγράμματος και τη δημιουργία γκρίζων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο. Από πλευράς ΕΕ, αναμένουμε ότι το ανακοινωθέν του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων δεν θα είναι μόνο μια φραστική διακήρυξη στήριξης προς την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα πρακτικά μέτρα όπως τα εξής:

 • αποκοπή των προενταξιακών κονδυλίων της Τουρκίας,
 • αναστολή της τελωνειακής αναβάθμισης και παγοποίηση των οποιωνδήποτε οικονομικών και εμπορικών συμφωνιών μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ,
 • λήψη πρακτικών μέτρων (κυρώσεων) σε βάρος της Τουρκίας.

Πέραν από την υλοποίηση των παραπάνω η Κυπριακή Κυβέρνηση θα πρέπει να διεκδικήσει και την αεροναυτική συνδρομή με κύριο στόχο την προστασία της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας που αποτελεί τμήμα του ευρωπαϊκού χώρου.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 18 Ιουνίου 2019

 

Είναι πολύ καλά γνωστό στο διεθνή χώρο και στα διεθνή σώματα πως με τη στάση που ακολουθεί η Βρετανία, υποβοηθάει την τουρκική επεκτατική πολιτική και υπονομεύει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Συνεπώς η στάση και συμπεριφορά της Βρετανίας με βάση και τα όσα δημοσιεύονται σήμερα στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» δεν μας εκπλήσσει, αφού για δεκαετίες τώρα είναι πρωταγωνίστρια στην υπονόμευση της κρατικής οντότητας, της κατοχύρωσης και άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είναι καιρός, λοιπόν, να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα μεταξύ των οποίων είναι η αναστολή της λειτουργίας και η απομάκρυνση των παράνομων Βρετανικών Βάσεων στο κυπριακό έδαφος.

Την ίδια στιγμή η στάση μας εντός ΕΕ πρέπει να είναι καλά σχεδιασμένη και να προβλέπει τη λήψη διαφορων μέτρων όπως η αποκοπή των προενταξιακών χρηματοδοτήσεων της Τουρκίας, η αναστολή οποιασδήποτε μορφής αναβάθμισης της τελωνειακής σχέσης, των εμπορικών ή οικονομικών ρυθμίσεων, καθώς και η λήψη κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας λόγω της προκλητικής συμπεριφοράς της αλλά και της μη υλοποίησης των κυπρογενών δεσμεύσεων που ανέλαβε έναντι της ΕΕ.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 2 Ιουνίου 2019

ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Με αφορμή το περιεχόμενο της έκθεσης της Κομισιόν για την Τουρκία, επαναλαμβάνουμε πως αυτή αποτελεί ένα θετικό βήμα στη στάση της ΕΕ έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σημειώνουμε πως η κυπριακή κυβέρνηση θα πρέπει να διεκδικήσει η αναστολή της αναβάθμισης της τελωνειακής σχέσης ΕΕ και Τουρκίας και ο τερματισμός των ενταξιακών διαπραγματεύσεων να μην διασυνδέεται μόνο με τα θέματα της εκδημοκρατικοποίησης του τουρκικού πολιτειακού καθεστώτος αλλά και με τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας καθώς και με τις προκλητικές ενέργειες σε βάρος της Ελλάδας και της Κυπριακής ΑΟΖ, όπου αποτελούν ευρωπαϊκό χώρο.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 30 Μαΐου 2019

Δείτε τη δήλωση εδώ:

Εάν και εφόσον τα στοιχεία που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» επιβεβαιωθούν και στο τελικό κείμενο της έκθεσης της Κομισιόν για την Τουρκία, αποτελούν ακόμα ένα επιπλέον θετικό βήμα στη στάση της ΕΕ έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι το περιεχόμενο της έκθεσης δεν θα παραμείνει μία ρητορική διακήρυξη αλλά θα μετουσιωθεί σε πράξη.

Θυμίζουμε πως η αναστολή της αναβάθμισης της τελωνειακής σχέσης ΕΕ και Τουρκίας, ο τερματισμός των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και των προενταξιακών οικονομικών ενισχύσεων, μέχρι η Τουρκία υλοποιήσει τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις, αποτελούν πάγιες θέσεις της ΕΔΕΚ οι οποίες έχουν κατατεθεί και στο Εθνικό Συμβούλιο και οι οποίες επιβάλλεται από πλευράς κυβέρνησης να διεκδικηθούν.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 29 Μαΐου 2019  

ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ

Σήμερα συμπληρώνεται ένας αιώνας από την σφαγή των Ελλήνων του Πόντου από τα κεμαλικά στρατεύματα. Ένας αιώνας πόνου και οδύνης για τις ψυχές που σφαγιάστηκαν με τον πλέον απεχθή τρόπο από τους οπαδούς και τον στρατό του Κινήματος των Νεότουρκων.

Οι 350.000 δολοφονημένοι Έλληνες του Πόντου αποτελούν τη μεγαλύτερη απόδειξη της δρομολογημένης και μεθοδευμένης εθνοκάθαρσης που επιχειρεί εδώ και χρόνια η Τουρκία απέναντι στον Ελληνισμό, μίας εθνοκάθαρσης ανάλογης αυτής που βιώσαμε το 1974 από τα στρατεύματα του Αττίλα.

Είναι σημαντικό ότι τα τελευταία χρόνια η γενοκτονία των Ποντίων Ελλήνων γίνεται όλο και πιο  γνωστή διεθνώς. Το πιο σημαντικό όμως είναι να πιεστεί η Τουρκία να αναγνωρίσει τις γενοκτονίες και τα εγκλήματα που έχει διαπράξει, γεγονός που θα αποτελέσει μία σημαντική πολιτική νίκη έναντι της Τουρκίας και δικαίωση των νεκρών ψυχών. Πρωτοστάτης σε αυτόν τον αγώνα υπήρξε από το 1991 ο Ανδρέας Παπανδρέου με την κατάθεση πρότασης νόμου και την καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως «Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων».

Το  ελληνικό και το κυπριακό κράτος έχουν ευθύνη να εργαστούν προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης. Είναι πολύ σημαντικό η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας  να διασυνδεθεί με την υποχρέωσή της για αναγνώριση τόσο της ποντιακής όσο και της αρμενικής γενοκτονίας.  Ήρθε πλέον η στιγμή να σηκώσουμε το βάρος της εθνικής μας συνείδησης και να διεκδικήσουμε με ομοθυμία τη δικαίωση όλων αυτών που χάθηκαν από τα εθνικιστικά και επεκτατικά σχέδια της Τουρκίας.

Όλα αυτά θα πρέπει να μας αφυπνίσουν και να μας συνειδητοποιήσουν σχετικά με την επιδιωκόμενη λύση του κυπριακού στο πλαίσιο της οποίας η Τουρκία δεν πρέπει να επιτραπεί να έχει άμεσα ή έμμεσα ρόλο στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 19 Μαΐου 2019

ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ ΕΔΕΚ

Η τρομοκρατία της Τουρκίας διά μέσου του κατοχικού καθεστώτος και η προσπάθεια φίμωσης της «Αφρίκα», του Σενέρ Λεβέντ, του Αλί Οσμάν και κάθε φωνής που εναντιώνεται στην κατοχή, τη διχοτόμηση και την προοπτική εδραίωσης ενός δημοκρατικού, λειτουργικού και βιώσιμου κράτους χωρίς φυλετικούς διαχωρισμούς με πλήρη εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την επικράτεια, έπεσε στο κενό.

Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι προοδευτικοί πολίτες, σεβόμενοι την Κυπριακή Δημοκρατία και το κοινό μέλλον, οφείλουμε να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για αποτροπή επιβολής λύσης στο κυπριακό τύπου απαρτχάιντ, όπως επιχειρείται από πολλές πλευρές να εφαρμοστεί. Η Κύπρος πρέπει να είναι ένα δημοκρατικό κράτος με έναν λαό και με πλήρη κατοχύρωση όλων των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο του πλήρους μέλους της ΕΕ.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 17 Μαΐου 2019

Δείτε τις δηλώσεις εδώ:

Οι προκλήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ ήταν προβλεπόμενες.  Ως ΕΔΕΚ τις αναδείξαμε προ πολλού. Στόχος των προκλήσεων είναι:

·         Η αναστολή του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

·         Η εκβιαστική εμπλοκή της Τουρκίας στην αξιοποίηση του Φυσικού Αερίου.

·         Η δημιουργία γκρίζων περιοχών ώστε να μπορέσει μελλοντικά να επεκτείνει την κυριαρχία της στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Σοβαρό προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι οι κυπριακές κυβερνήσεις δεν προχώρησαν στην κατάθεση των συντεταγμένων οριοθέτησης της ΑΟΖ στον ΟΗΕ αλλά ούτε και αξιοποίησαν τη σχετική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης  του ΟΗΕ (37/253) για αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών  πόρων.

Επιπρόσθετο προβληματισμό προκαλεί και το γεγονός ότι ενώ η Τουρκία προωθεί με συνέπεια την επεκτατική της πολιτική σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που πιστώνουν την κατοχική δύναμη με καλή θέληση και καλλιεργούν την εντύπωση ότι με πρόσθετες σοβαρές παραχωρήσεις της πλευράς μας θα σπάσει το αδιέξοδο και θα οδηγηθούμε σε λύση.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 6 Μαΐου 2019 

ΚΥΠΡΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

 

Οι νέες προκλήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας επαναφέρουν στο προσκήνιο και εν πολλοίς δικαιώνουν τις θέσεις της ΕΔΕΚ οι οποίες κατατέθηκαν επίσημα στο Εθνικό Συμβούλιο στις 2 Οκτωβρίου 2017 στην παρουσία και του τέως Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Κοτζιά, για την ανάγκη υιοθέτησης μιας κοινής εθνικής πολιτικής Κύπρου – Ελλάδας για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων. Μια πολιτική η οποία όπως προτείναμε πρέπει να εδράζεται σε 3 πυλώνες:

 • Τον πολιτικό, με λήψη συγκεκριμένων μέτρων σε βάρος της Τουρκίας από την Ε.Ε.
 • Την περαιτέρω αναβάθμιση των τριμερών συνεργασιών με τις χώρες της περιοχής
 • Την περαιτέρω αναβάθμιση της στρατιωτικής αποτρεπτικής δύναμης της Ελλάδας και της Κύπρου.

Καλούμε την κυβέρνηση να αναβαθμίσει και να κλιμακώσει σταδιακά τις διπλωματικές της ενέργειες ως μηχανισμό παρεμπόδισης εφαρμογής ή περαιτέρω κλιμάκωσης των τουρκικών προκλήσεων.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 5 Μαΐου 2019