ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΟΥΡΚΙΑ

Καταδικάζουμε τη στάση του Ερντογάν και της τουρκικής κυβέρνησης οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι τον ανθρώπινο πόνο προσπαθούν μέσω μίας συγκροτημένης πολιτικής να δημιουργήσουν  μεταναστευτικές ροές σε βάρος της ΕΕ και κύρια της Ελλάδας.

Καλούμε την κυπριακή κυβέρνηση να δώσει έμπρακτη συνδρομή στην ενίσχυση των προσπαθειών  της Ελλάδας για αναχαίτιση των μεταναστευτικών ροών.

Την ίδια στιγμή, δεν μπορούμε να μην σημειώσουμε ότι μας προβληματίζει και μας απογοητεύει η μέχρι στιγμής πενιχρή αντίδραση από πλευράς θεσμικών οργάνων και κρατών μελών της ΕΕ, την οποία καλούμε να ενισχύσει εμπράκτως την προσπάθεια αντιμετώπισης αυτής της απαράδεκτης τουρκικής πολιτικής.

Διευκρινίζουμε πως η προστασία των πολιτών που προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές είναι επιβεβλημένη στη βάση και της παγκόσμια διακήρυξης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε αυτή όμως την περίπτωση είναι αποδεδειγμένο πως πρόκειται για οικονομικούς μετανάστες που η Τουρκία εκμεταλλεύεται στο πλαίσιο ενός υβριδικού πολέμου σε βάρος της ΕΕ.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 3 Μαρτίου 2020

Η απόφαση της ομάδας Relex της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ενταχθούν στη λίστα των κυρώσεων δύο Τούρκοι, στελέχη επιχειρήσεων, κινείται προς την ορθή κατεύθυνση.

Μετά και το πρώτο αυτό βήμα, η Κυπριακή Δημοκρατία με προσεκτικούς χειρισμούς επιβάλλεται να προχωρήσει σε διαδικασίες αναβάθμισης των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας για τις προκλητικές ενέργειες που προβαίνει στην κυπριακή ΑΟΖ.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 5 Φεβρουαρίου 2020

Η συνέχιση των τουρκικών προκλήσεων επιβεβαιώνει την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος και διαλύει τις ψευδαισθήσεις όσων επανειλημμένως πιστώνουν την Τουρκία με καλή προαίρεση και θέληση για δίκαιη επίλυση του κυπριακού, θεωρώντας πως η πολιτική των υποχωρήσεων μπορεί να επιφέρει θετικά αποτελέσματα.

Η ΕΔΕΚ επαναλαμβάνει πως παρά την πολιτική σημασία που έχει η φραστική στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας από την ΕΕ, αυτή δεν αρκεί για να αναχαιτιστεί η τουρκική πολιτική. Η διαμόρφωση μίας πανεθνικής πολιτικής Ελλάδας και Κύπρου μέσα από συγκεκριμένες δράσεις σε πολιτικό επίπεδο εντός της ΕΕ και του ΟΗΕ, η θετική ολοκλήρωση του ενεργειακού μας προγράμματος και η υλοποίηση του αγωγού East Med καθώς και η αναβάθμιση της αποτρεπτικής στρατιωτικής μας ισχύος αναμφισβήτητα αναβαθμίσει τη γεωστρατηγική μας θέση και ενισχύει τη διαπραγματευτική μας ισχύ.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 18 Δεκεμβρίου 2019

Οι προκλητικές ενέργειες της  Τουρκίας στοχεύουν στην ματαίωση του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη δημιουργία γκρίζων ζωνών και στη δημιουργία κρίσης ώστε εκβιαστικά να οδηγηθούμε σε διαπραγματεύσεις μέσα από των οποίων η Τουρκία να διεκδικήσει και να κεφαλαιοποιήσει πλεονεκτήματα στους ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η απάντηση στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας είναι η ενίσχυση της αμυντικής αποτρεπτικής ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσα από:

·      Την αναβάθμιση της αμυντικής στρατιωτικής ικανότητας της Εθνικής Φρουράς με απόκτηση σύγχρονων οπλικών συστημάτων και αναβάθμιση του αξιόμαχου του ανθρώπινου δυναμικού της Εθνικής Φρουράς

·      Επανενεργοποίηση του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου

·      Αυξημένη αριθμητικά και οπλικά ελληνική στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο.

Εάν η πρόθεση μας είναι η πολιτική λύση μέσω διαπραγματεύσεων, δεν θα πρέπει να εγκαταλείπεται η στρατιωτική μας ενίσχυση η οποία ενδυναμώνει την διαπραγματευτική μας θέση σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 16 Δεκεμβρίου 2019

 

 

Η απόφαση του κατοχικού καθεστώτος για δημιουργία τουρκικής βάσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο κατεχόμενο Λευκόνοικο είναι ακόμα ένα στοιχείο που επιβεβαιώνει την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας και των κατεχομένων και διαλύει τις όποιες ψευδαισθήσεις υπάρχουν, σε κάποιους κύκλους, ότι η τουρκική πλευρά θα επιδείξει καλή προαίρεση και θέληση για δίκαιη επίλυση του κυπριακού.

Από την πλευρά της ΕΔΕΚ για ακόμα μια φορά τονίζουμε ότι είναι καιρός να εγκαταλείψουμε τους ευσευοποθισμούς και ψευδαισθήσεις.

Όσοι χειρίζονται το κυπριακό επιβάλλεται να αντιληφθούν ότι μόνο μέσα από μια διεκδικητική πολιτική υπάρχουν πιθανότητες το κυπριακό να οδηγηθεί σε λειτουργική και βιώσιμη λύση.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 15 Δεκεμβρίου 2019

Χαιρετίζουμε τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης και για τις παραβιάσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Ελλάδα και Κύπρος, όμως, δεν πρέπει να μένουν μόνο στις φραστικές διακηρύξεις. Οι δύο χώρες συντονισμένα θα πρέπει να προχωρήσουν σε περαιτέρω ενέργειες οι οποίες θα αποσκοπούν σε πολιτικές δράσεις με συγκεκριμένο στόχο και στην προώθηση μέτρων που θα παρεμποδίζουν ή και θα περιορίζουν τις οικονομικές και εμπορικές δραστηριότητες μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ.

Τέλος θα πρέπει να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η στρατιωτική αποτρεπτική ισχύ Ελλάδας και Κύπρου μέσα από την αναβάθμιση των οπλικών μας συστημάτων, την επανενεργοποίηση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου αλλά και την παρουσία αυξημένου, αριθμητικά και οπλικά, ελληνικού στρατού στην Κύπρου.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 13 Δεκεμβρίου 2019

Οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίζονται με προφανή στόχο την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε μια εποχή μάλιστα που επιχειρείται η επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.

Είναι αυταπόδεικτο πλέον πως ο στόχος της Τουρκίας είναι να μετατρέψει  το Κυπριακό σε ενεργειακή ρύθμιση ως εκ τούτου η προοπτική για δημοκρατική λύση τίθεται σε αμφισβήτηση.  

Με αφορμή και τις απαράδεκτες και καταδικαστέες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για την προσυμφωνία Τουρκίας – Λιβύης επαναλαμβάνουμε την πρότασή μας να μελετηθεί άμεσα το ενδεχόμενο οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 2 Δεκεμβρίου 2019

Παρέμβαση στην Ολομέλεια του ΕΚ σχετικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Βορειοανατολική Συρία

Σε σημερινή του τοποθέτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, με αφορμή τη συζήτηση και το ψήφισμα για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Βορειοανατολική Συρία, ο Ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης, υπογραμμίζει ότι η Τουρκία προβαίνει σε εθνοκάθαρση με στόχο την εξαφάνιση του κουρδικού στοιχείου από την περιοχή, αξιοποιώντας τον χώρο που έδωσαν οι Αμερικάνοι με την αποχώρηση τους.

Ως αποτέλεσμα, όπως αναφέρει ο Ευρωβουλευτής, όλοι είναι παρόντες στη περιοχή με μεγάλο απόντα την ΕΕ, η οποία στο τέλος της ημέρας εκτός από τα θύματα των τουρκικών θηριωδιών είναι αυτή η οποία πληρώνει τον λογαριασμό, χωρίς να μπορεί να πάρει την όποια πρωτοβουλία για να σταματήσει η Τουρκική εισβολή. Προφανώς οι οικονομικές συναλλαγές χωρών της Ευρώπης έχουν μεγαλύτερη σημασία από την προστασία του κουρδικού λαού που είναι αυτός που πολέμησε επί του εδάφους το DAESH με χιλιάδες θύματα, όταν ευρωπαίοι πολίτες πήγαιναν κατά εκατοντάδες να πολεμήσουν στο πλευρό του χαλιφάτου. Δεν είναι δυνατόν ολόκληρη ΕΕ να συνεχίζει να παραμένει όμηρος στους εκβιασμούς Ερντογάν, ο οποίος χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως απειλή ανά πάσα στιγμή. Γιατί δεν πήραμε πρωτοβουλίες επιστροφής των προσφύγων στους τόπους όπου οι μάχες έχουν σταματήσει εδώ και καιρό, αντί να δίνουμε τα χρήματα για διατήρηση τους στις χώρες φιλοξενίας;

Αποτελεσματικά μέτρα κατά της Τουρκίας με άμεση ισχύ. Στη Συρία δεν κρίνεται μόνο το μέλλον του κουρδικού λαού αλλά και η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, τονίζει στην παρέμβαση του ο κ. Παπαδάκης. 

Γραφείο Τύπου Ευρωβουλευτή

23/10/2019

Το Κ.Σ. ΕΔΕΚ καταδικάζει την απαράδεκτη και, για ακόμα μια φορά, αδικαιολόγητη και προκλητική συμπεριφορά του κατοχικού καθεστώτος το οποίο προχώρησε στη σύλληψη δύο γυναικών στα κατεχόμενα επειδή έβγαλαν φωτογραφία το σπίτι τους στην κατεχόμενη Μόρφου.

Η αδικαιολόγητη σύλληψη των δύο γυναικών από το κατοχικό καθεστώς αποδεικνύει για ακόμα μια φορά την κατάφορη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Καλούμε τις αρμόδιες αρχές και τα Ηνωμένα Έθνη να προβούν σε όλες τις δέουσες ενέργειες ώστε να αφεθούν ελεύθερες οι δύο γυναίκες, καθώς επίσης και να κάνουν όλα τα απαραίτητα διαβήματα ώστε αυτές οι ενέργειες να μην επαναληφθούν.

Είναι αδιανόητο ένας πρόσφυγας να συλλαμβάνεται επειδή έβγαλε φωτογραφία το σπίτι του, τη γη που γεννήθηκε!

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 16 Σεπτεμβρίου 2019

Οι προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος έχοντας δίπλα του και εκπροσώπους του κατοχικού καθεστώτος δεν δίστασε να επιτεθεί με σκληρή υβριστική γλώσσα και στους Ευρωπαίους εταίρους που μας στηρίζουν στην συνέχιση του Ενεργειακού προγράμματος της Κ.Δ σε σχέση και με τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κ.Δ, αποτελούν άσκηση πίεσης στο ενδεχόμενο επανέναρξης των συνομιλιών στο πλαίσιο των παραμέτρων που επιθυμεί η Τουρκία.

Είναι πασιφανές πώς η Τουρκία και ο πρόεδρος της στοχεύουν στο να ασκήσουν πίεση στο Ενεργειακό ζήτημα είτε ως μέρος της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού είτε ως ξεχωριστό κατά προτεραιότητα θέμα με την σύσταση τεχνικής επιτροπής.

 

ΛΕΥΚΩΣΙΑ

24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2019