ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΟΥΡΚΙΑ

 

Το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία ενημέρωσε τον ΟΗΕ για γεωτρήσεις στην ΑΟΖ, επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά τόσο την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος, όσο και τις παράλογες διεκδικήσεις τους στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η πιο πάνω προκλητική συμπεριφορά έχει ως προφανή στόχο την ένταξη των θεμάτων που αφορούν τα ενεργειακά ως μέρος της συζήτησης για επίλυση του κυπριακού καθώς και τη δημιουργία προϋποθέσεων για συμμετοχή, εκμετάλλευση, εμπλοκή και αξιοποίηση του Φυσικού Αερίου από την Τουρκία.

Καλούμε την κυβέρνηση να καταγγείλει την προκλητική συμπεριφορά του ψευδοκράτους και της Τουρκίας στον ΟΗΕ και στην Ε.Ε. από την οποία πρέπει, επιτέλους, να ζητηθεί όπως ληφθούν έμπρακτα μέτρα. Την ίδια στιγμή είναι επιβεβλημένο η Κυπριακή Δημοκρατία  να συνεχίσει την προσπάθεια για θετική ολοκλήρωση του ενεργειακού προγράμματός της.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 21 Απριλίου 2019

 

Το περιεχόμενο του ανεπίσημου αντίγραφου της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα όπως δημοσιοποιήθηκε σήμερα επιβεβαιώνει την αποτυχία επανέναρξης των συνομιλιών η οποία, κατά την άποψή μας, οφείλεται στην ασάφεια ως προς τη βάση αλλά και τη διαδικασία την οποία, το κάθε ένα από τα εμπλεκόμενα μέρη προσεγγίζει και ερμηνεύει διαφορετικά.

Είναι για αυτό το λόγο που ως ΕΔΕΚ επιμένουμε στο ότι η προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών θα ενισχυθεί εάν και εφόσον αξιοποιηθούν σωστά τα ψηφίσματα και οι αποφάσεις του ΟΗΕ τα οποία η κυβέρνηση αλλά και ο Γενικός Γραμματέας και οι εκπρόσωποί του οφείλουν να σέβονται και να προωθούν προς υλοποίηση.

Στο σημείο που έφτασαν οι διαβουλεύσεις καθώς και η εμπειρία που έχουμε αποκομίσει από το Κραν Μοντανά επιβάλλουν να επαναλαμβάνουμε με κάθε ευκαιρία πως η διαδικασία επίλυσης θα πρέπει να μετακινηθεί στο πλαίσιο μίας Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό με τη συμμετοχή των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως περιλαμβάνεται σε σχετική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Θυμίζουμε πως υπάρχει και δημόσια εκδήλωση ενδιαφέροντος τόσο από τη Γαλλία όσο και από τη Ρωσία και την Κίνα για εμπλοκή τους σε αυτή τη διαδικασία.

Η Διεθνής Διάσκεψη θα πρέπει να έχει ως βάση την κατά προτεραιότητα συζήτηση της ουσίας του κυπριακού που επικεντρώνεσαι στην επίλυση της διεθνούς πτυχής του προβλήματος που συνιστά:

  • Πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων
  • Επαναπατρισμό των εποίκων
  • Κατάργηση των αναχρονιστικών συνθηκών Εγγύησης και Συμμαχίας
  • Διαμόρφωση και κατοχύρωση συνθηκών ελεύθερης και ασφαλούς επιστροφής όλων των προσφύγων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, στις περιουσίες τους.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 17 Απριλίου 2019

Η ΕΔΕΚ θα βρίσκεται και σήμερα έξω από το δικαστήριο Λάρνακας για να δηλώσει και πάλι τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της στον αγωνιστή της ελευθερίας Cerkez Korkmaz. Η παρουσία μας δίπλα στον Cerkez θα είναι αμέριστη έως ότου αποδοθεί δικαιοσύνη.

Θυμίζουμε πως οι «κατηγορίες» εναντίον του Cerkez είναι απότοκο των τουρκικών ενεργειών να  παρουσιαστούν ως τρομοκράτες οι Κούρδοι αγωνιστές, οι οποίοι μάχονται κατά του απολυταρχικού και φασιστικού καθεστώτος που επικρατεί σήμερα στην Τουρκία και οι οποίοι  διεκδικούν τις βασικές ελευθέριες για τον Κουρδικό λαό.

Για ακόμα μια φορά απευθύνουμε έκκληση προς τις Κυπριακές Αρχές να αναλογιστούν το βάρος της ευθύνης που έχουν για την έκδοση ενός πολιτικού πρόσφυγα στην Γερμανία για τον οποίο οι ίδιες στο παρελθόν έκριναν ότι έπρεπε να τύχει προστασίας για αυτό και του χορήγησαν πολιτικό άσυλο. Θυμίζουμε πως ο Cerkez Korkmaz είχε και στο παρελθόν εκδιωχθεί από το τουρκικό καθεστώς και είχε φυλακιστεί για 10 χρόνια σε μπουντρούμια στην Τουρκία.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 16 Απριλίου 2019

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα που προκύπτουν δεν μας επιτρέπουν να είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι όσον αφορά τη θετική κατάληξη αυτής της διαδικασίας. Τόσο η συμπεριφορά της Τουρκίας όσο και του κατοχικού καθεστώτος, αλλά και το γεγονός ότι μετά από τόσους μήνες παραμένει ασαφής τόσο η διαδικασία που θα ακολουθηθεί  όσο και η βάση συζήτησης για την επίλυση του κυπριακού, θα πρέπει να μας καταστήσουν ιδιαίτερα επιφυλακτικούς όσον αφορά αυτή την προσπάθεια.

Την ίδια στιγμή όμως θα πρέπει, όπως πολλές φορές τονίσαμε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία και να επιχειρήσει με καθαρές διαδικασίες και θέσεις να προτάξει τα θέματα που έχουν σχέση με τις αποφάσεις  του ΟΗΕ και ιδίως  της Γενικής Συνέλευσης. Δηλαδή όσον αφορά τη διαδικασία να επιμείνει στην ανάγκη σύγκλησης Διεθνούς Διάσκεψης για το κυπριακό και όσον αφορά τη βάση, να συζητηθεί κατά προτεραιότητα η διεθνής πτυχή του κυπριακού, δηλαδή η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, ο επαναπατρισμός των εποίκων, η επιστροφή των προσφύγων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, σε συνθήκες ασφάλειας στις περιουσίες τους και η κατάργηση των αναχρονιστικών συνθηκών Εγγύησης και Συμμαχίας.

Η διεθνής πτυχή του κυπριακού επιβεβαιώνεται μέσα από τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης και όποιος δεν τις σέβεται θα είναι εκτεθειμένος και υπόλογος στη διεθνή κοινότητα. Αυτό θα έπρεπε να  το είχαμε αξιοποιήσει. Από εκεί και πέρα είναι προφανές πως τόσο η Τουρκία όσο και  το κατοχικό καθεστώς πετύχουν μέσα από μια παρελκυστική πολιτική να κατοχυρώσουν πρόσθετα κέρδη όσον αφορά τη διαδικασία και τη βάση συζήτησης για να μπορέσουν με αυτό τον τρόπο  να οδηγήσουν ενδεχομένως τη λύση  είτε σε τουρκικών προδιαγραφών περιεχόμενο ή σε αντίθετη περίπτωση να επιρριφθούν ευθύνες στη δική μας πλευρά. Και αυτό για να μπορέσει η Τουρκία ανενόχλητη να συνεχίσει την ισλαμοποίηση του κατοχικού καθεστώτος  και κυρίως τη δημιουργία συνθηκών προσάρτησής του.

Γραφείο Τύπου

 Λευκωσία, 7 Απριλίου 2019

Η ΕΔΕΚ σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, θα βρίσκεται έξω από το δικαστήριο Λάρνακας, στην εκδήλωση αλληλεγγύης προς τον Τσερκέζ Κορκμάζ από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κουρδιστάν Θεόφιλος και τον Σύνδεσμο Αλληλεγγύης για το Κουρδιστάν.

Το Κ.Σ.ΕΔΕΚ επανέρχεται επί του θέματος της σύλληψης και κράτησης του Κούρδου αγωνιστή Cerkez Korkmaz. Είναι γνωστή δυστυχώς η στάση της Τουρκίας η οποία έχει πετύχει σε διεθνές επίπεδο να παρουσιάσει ως τρομοκράτες τους Κούρδους αγωνιστές, οι οποίοι μάχονται κατά του απολυταρχικού και φασιστικού καθεστώτος που επικρατεί σήμερα στην Τουρκία για να  διεκδικήσουν τις βασικές ελευθέριες για τον Κουρδικό λαό.

Θυμίζουμε πως στις 28 Μαρτίου 2019 σε συνάντηση με μέλη της Επιτροπής φιλίας του Γερμανικού κοινοβουλίου, ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου ήγειρε το θέμα και δήλωσε ότι η Γερμανία ως δύναμη δημοκρατίας και ελευθερίας θα πρέπει να προβληματιστεί για τον προσδιορισμό του PKK ως τρομοκρατική οργάνωση όπως επίσης και για την προμήθεια γερμανικών αρμάτων μάχης για τη χρησιμοποίησή τους στο Αφρίν της Συρίας και στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη.

Απευθύνουμε τέλος, ακόμη μια φορά έκκληση προς τις Κυπριακές Αρχές να αναλογιστούν το βάρος της ευθύνης που έχουν για την έκδοση ενός πολιτικού πρόσφυγα στην Γερμανία για τον οποίο οι ίδιες στο παρελθόν έκριναν ότι έπρεπε να τύχει προστασίας για αυτό και του χορήγησαν πολιτικό άσυλο.

Ας σημειωθεί τέλος ότι ο Cerkez Korkmaz είχε και στο παρελθόν εκδιωχθεί από το Τουρκικό καθεστώς και είχε φυλακιστεί για 10 χρόνια σε μπουντρούμια στην Τουρκία.

Γραφείο Τύπου,

Λευκωσία, 2 Απριλίου 2019

Το ενδεχόμενο άρσης του εμπάργκο πώλησης όπλων από τις ΗΠΑ στην Κυπριακή Δημοκρατία είναι εξέλιξη προς τη θετική κατεύθυνση.

Είναι αδιανόητο μετά την άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων προς την Τουρκία (μετά την εισβολή) από τις ΗΠΑ, να επιβάλλεται εμπάργκο πώλησης όπλων στην κατεχόμενη Κύπρο και να επιτρέπεται στην κατοχική δύναμη να ενισχύει και να αναβαθμίζει τα οπλικά συστήματα του κατοχικού στρατού με αμερικανικά όπλα, κατά παράβαση κάθε έγνοιας διεθνούς δικαίου και νομιμότητας.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες προς την γερμανική κυβέρνηση για απαγόρευση της αναβάθμισης του αρματικού δυναμικού των κατοχικών δυνάμεων με σύγχρονα άρματα μάχης γερμανικής προέλευσης και κατασκευής.

Είναι αδιανόητο χώρα μέλος της Ε.Ε. να υφίσταται για 45 χρόνια παράνομη κατοχή των εδαφών της, η ίδια η Ε.Ε. να αναγνωρίζει τα κατεχόμενα εδάφη ως τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και όμως χώρες μέλη της Ε.Ε. να συνεχίζουν και να ενισχύουν την κατοχή με δικά τους οπλικά συστήματα.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 27 Μαρτίου 2019

Η έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για την Τουρκία περιέχει αρνητικά και θετικά στοιχεία.

Ανάμεσα στα θετικά στοιχεία είναι το ότι η Τουρκία καλείται να:

  • Αρχίσει την αποχώρηση των στρατευμάτων της από την Κύπρο.
  • Αποδώσει την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου στα Ηνωμένα Έθνη πριν από τη λύση (και δεν διασυνδέεται το θέμα αυτό με τη λύση)
  • Απόσχει από κάθε ενέργεια που διαφοροποιεί το δημογραφικό ισοζύγιο στο νησί.

Ανάμεσα στα αρνητικά στοιχεία της έκθεσης είναι:

  • Η αναφορά για συνέχιση της ad hoc επιτροπής για προετοιμασία των Τουρκοκυπρίων και εξοικείωσή τους με το κεκτημένο, κατά παράβαση του πρωτοκόλλου 10 της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ το οποίο έχει σαφή διάταξη και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παραβιαστεί.
  • Η αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας, που είναι και ο κύριος στόχος της, χωρίς μάλιστα να συνδέεται αυτό με την υλοποίηση των κυπρογενών της υποχρεώσεων.

Καλούμε την κυβέρνηση να εντατικοποιήσει τις ενέργειες και τα διαβήματά της ώστε να αδρανοποιηθούν τα αρνητικά σημεία της έκθεσης, και την ίδια στιγμή να προβάλει και να εντάξει πιο δυναμικά στις διεκδικήσεις της, τα θετικά στοιχεία που αναφέρονται.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 14 Μαρτίου 2019

ΕΔΕΚ ΓΡΟΘΙΑ

Η διολίσθηση προς συνεχόμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) τα οποία είναι ευνοϊκά για το κατοχικό καθεστώς, οδηγούν σε άμεση ή έμμεση μορφή αναβάθμισής του και την ίδια στιγμή κινούνται προς την κατεύθυνση του οράματος του Ντενκτάς για τη δημιουργία «δυο κρατών» τα οποία να βρίσκονται το ένα πλάι στο άλλο και να συνεργάζονται ειρηνικά.

Κατά την άποψή μας η υιοθέτηση ΜΟΕ θα πρέπει να κινείται παράλληλα και σε συνάρτηση με την πρόοδο για λύση του Κυπριακού.

Την ώρα που η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς επιδεικνύουν αδιαλλαξία, κωλυσιεργία και επιδιώκουν την κατοχύρωση προσθετών κεκτημένων στη μορφή της λύσης, η πλευρά μας είναι αδιανόητο να συναινεί σε ΜΟΕ τα οποία εκφυλίζουν την ουσία του κυπριακού ως θέματος εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής και εθνοκάθαρσης

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 27 Φεβρουαρίου 2019

Η «Γαλάζια Πατρίδα» επιβεβαιώνει τις βλέψεις της Τουρκίας για επέκταση των θαλασσίων συνόρων της κατά παράβαση της Συνθήκης της Λωζάνης

Η ναυτική άσκηση της Τουρκίας με την κωδική ονομασία «Γαλάζια Πατρίδα», στην ουσία επιβεβαιώνει τις βλέψεις της Τουρκίας για επέκταση των θαλασσίων συνόρων της, κατά παράβαση της Συνθήκης της Λωζάνης, σε βάρος της Κύπρου, στην Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή, και της Ελλάδας στο Αιγαίο.

Απώτερος στόχος της Τουρκίας να καταστεί μία ισχυρή περιφερειακή δύναμη με παγκόσμια εμβέλεια.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 27 Φεβρουαρίου 2019

Οι δηλώσεις του κοινοτάρχη της Δένειας για τις νέες προκλητικές ενέργειες του κατοχικού στρατού εντός της νεκρής ζώνης και οι καταδικαστέες ενέργειες των Τούρκων σε Στροβίλια, Δερύνεια και Πύλα όπως δημοσιεύθηκαν στις 23 Φεβρουαρίου στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», επιβεβαιώνουν την κλιμάκωση των προκλητικών ενεργειών και την προσπάθεια νέων τετελεσμένων σε τμήματα του εδάφους που δεν είναι υπό κατοχή και στα οποία ασκεί έλεγχο η Κυπριακή Δημοκρατία.

Τα πιο πάνω έρχονται να προστεθούν στα όσα επίσης δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» και τα οποία επιβεβαιώνουν τη συστηματική προσπάθεια της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος για αναβάθμισή του.

Είναι, δυστυχώς, γεγονός πως μέχρι στιγμής, με ευθύνη των κατά καιρούς κυβερνώντων, παρατηρήθηκε  μιας μορφής μερική αναβάθμιση του ψευδοκράτους.

Αυτό το οποίο επιβάλλεται, είναι, επιτέλους, να αντιληφθούμε ποιοι είναι οι πραγματικοί στόχοι της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος, ώστε με σωστή πολιτική και αξιοποίηση των διπλωματικών μας όπλων,  να παρεμποδίσουμε την οποιαδήποτε περαιτέρω αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος η οποία άμεσα ή έμμεσα θα οδηγήσει στη δημιουργία δύο κρατών.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 25 Φεβρουαρίου 2019