ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΟΥΡΚΙΑ

Ο ελλιμενισμός του «Oruc Reis» γίνεται στο πλαίσιο της τακτικής που εφαρμόζει η Τουρκία η οποία έχει διπλό στόχο: να φέρει την Ελλάδα στο τραπέζι των συνομιλιών για να κεφαλαιοποιήσει αυτά που διεκδικεί και για να αποφύγει ενδεχόμενες κυρώσεις ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Συνεπώς πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να αποφύγουμε διπλωματικά λάθη.

Γι’ αυτό πριν η Ελλάδα προχωρήσει σε διάλογο με την Τουρκία θα πρέπει να διεκδικήσει:

  1. Την πλήρη αποχώρηση των ερευνητικών και πολεμικών σκαφών της Τουρκίας από την ΑΟΖ τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου.
  2. Η Τουρκία να επαναδιαβεβαιώσει την προσήλωσή της στη Συνθήκη της Λωζάνης η οποία το 1923 καθόρισε με ακρίβεια τα εξωτερικά σύνορα της Τουρκίας.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 14 Σεπτεμβρίου 2020

 

 

Οι σημερινές δηλώσεις της Αμερικανίδας πρέσβειρας γύρω από το ζήτημα της μερικής άρσης του εμπάργκο έχουν επιβεβαιώσει πως με την απόφασή τους οι Αμερικανοί θέλουν να εξευμενίσουν την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά δεν θέλουν να θυμώσουν την Τουρκία. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το ότι η απόφαση θα ισχύει για ένα χρόνο, υπονοώντας σαφώς και τις ιδιαίτερες σχέσεις της Κύπρου με τη Ρωσία.

Επί της ουσίας η απόφαση δεν οδηγεί σε αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς ούτε σε εκσυγχρονισμό των οπλικών  της συστημάτων, κάτι που από την πλευρά της ΕΔΕΚ είναι διαχρονικό αίτημα.

Φαίνεται πως πρόκειται για μία απόφαση με πολιτικές διαστάσεις οι οποίες θα πρέπει να αξιολογηθούν και αν μπορούν να αξιοποιηθούν θετικά τότε αυτό να γίνει.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 2 Σεπτεμβρίου 2020

Εάν και εφόσον ευσταθούν οι πληροφορίες που δημοσιεύει το Reuters για το ότι τα ενδεχόμενα ανταλλάγματα προς την Άγκυρα για να συμμετάσχει σε διάλογο είναι η αναβάθμιση των τελωνειακών σχέσεων και η αύξηση των κονδυλίων για το μεταναστευτικό, τότε πρόκειται για κινήσεις που αυξάνουν τις ανησυχίες μας.

Η Τουρκία δεν επιθυμεί και δεν στοχεύει στο να γίνει μέλος της ΕΕ αλλά επιθυμεί να έχει ένα ειδικό καθεστώς συνεργασίας που θα της προσφέρει οικονομικά και εμπορικά οφέλη γεγονός που δεν θα την υποχρεώνει να εναρμονιστεί με το ευρωπαϊκό ή και το διεθνές δίκαιο.

Συνεπώς, Ελλάδα και Κύπρος οφείλουν να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες για:

  • την υιοθέτηση μέτρων αποτροπής της οποιαδήποτε αναβάθμισης εμπορικών σχέσεων Τουρκίας και ΕΕ,
  • την επιβολή εμπορικών και οικονομικών κυρώσεων,
  • τον τερματισμό της οικονομικής εκμετάλλευσης της ΕΕ από την Τουρκία και
  • την ενίσχυση των δράσεων που θα υποχρεώνουν την Τουρκία να συμμορφωθεί με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο και τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις ειδικότερα.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 1 Σεπτεμβρίου 2020

Την ίδια στιγμή θα έπρεπε να διαλύσουν και τις ψευδαισθήσεις που κάποιοι έχουν ότι η Τουρκία με καλή θέληση θα προχωρήσει σε δίκαιη λύση του Κυπριακού και σε επίλυση όλων των προβλημάτων τα οποία δημιουργεί στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου.

Ως ΕΔΕΚ συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι οι Κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου θα πρέπει να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες ενέργειες για την λήψη πρακτικών μέτρων σε βάρος της Τουρκίας .Την ίδια στιγμή θα πρέπει να ενισχύσουν την στρατιωτική αποτρεπτική ισχύ των δυο κρατών αλλά και θα πρέπει να ενισχυθεί αριθμητικά και οπλικά η Ελληνική στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο ως ανταπόδοση ακριβώς, των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας.

 

Γραφείο Τύπου

30 Αυγούστου 2020, Λευκωσία

Για ακόμα μια φορά η στάση και συμπεριφορά της πλειοψηφίας των μελών του άτυπου Συμβουλίου είναι υποτονική αναφορικά με την προώθηση λήψης πρακτικών μέτρων σε βάρος της Τουρκίας για την προκλητική συμπεριφορά της στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και την παράνομη αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου.

Η απογοήτευση είναι ακόμα μεγαλύτερη όταν συγκριθεί η συγκεκριμένη συμπεριφορά με την συμπεριφορά που επέδειξαν τα όργανα της ΕΕ και όσον αφορά την ταχύτητα, την αποφασιστικότητα και τη λήψη μέτρων σε περιπτώσεις άλλων χωρών μη μελών της ΕΕ για πράξεις και ενέργειές τους οι οποίες ουσιαστικά δεν επηρέαζαν χώρες μέλη της ΕΕ.

Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να συνεχίσουν και να εντείνουν τις προσπάθειες τους για την υιοθέτηση μέτρων αποτροπής της οποιαδήποτε αναβάθμισης εμπορικών σχέσεων Τουρκίας και ΕΕ αλλά και της επιβολής εμπορικών και οικονομικών κυρώσεων.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 28 Αυγούστου 2020

Οι ευθύνες των Ηνωμένων Εθνών και στο θέμα της Αμμοχώστου είναι τεράστιες. Προτιμούν τη σιωπή και τις ίσες αποστάσεις αντί της υλοποίησης των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών που προνοούν την επιστροφή της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της.

Η Τουρκία όλα αυτά τα χρόνια βρίσκεται στο απυρόβλητο. Γνωρίζει ότι η πολιτική κατευνασμού που ακολουθήσαμε και ακολουθούμε δεν της δημιούργησε κανένα απολύτως πρόβλημα. Και ότι ενδεχόμενη πειρατική ενέργεια στην Αμμόχωστο δεν θα της προκαλέσει κανένα απολύτως κόστος.

Ζητούμε από την κυβέρνηση να εφαρμόσει σειρά αντιμέτρων, τα οποία της έχουμε καταθέσει, ώστε η Τουρκία να τεθεί ενώπιον των ευθυνών της και βεβαίως να διεκδικηθεί η επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 26 Αυγούστου 2020

Αυτό που πρέπει να απαιτήσει η Ελλάδα είναι η Τουρκία να σεβαστεί τη Συνθήκη της Λωζάνης η οποία καθόρισε τα σύνορα της Τουρκίας με ακρίβεια. Οποιαδήποτε άλλη συζήτηση υποβοηθεί την αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας που στόχος της είναι να απεγκλωβιστεί από τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 23 Αυγούστου 2020

Δεν μας εκπλήσσει καθόλου το γεγονός ότι ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες του προκαλώντας τώρα το δημόσιο αίσθημα θρησκευόμενων ανθρώπων και αγνοώντας τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας που σέβεται τα μνημεία ανθρώπινου πολιτισμού και μετά την Αγία Σοφία  μετατρέπει σε τζαμί και τη Μονή της Χώρας -Εκκλησία του Αγίου Σωτήρος, μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Ως ΕΔΕΚ καταδικάζουμε την νέα πρόκληση από τον Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος αρνείται να συμβαδίσει με το διεθνές δίκαιο και να επιδείξει σεβασμό σε οποιονδήποτε και σε οτιδήποτε.

 

Γραφείο Τύπου

21 Αυγούστου 2020, Λευκωσία

Ως ΕΔΕΚ επισημαίνουμε πώς για ακόμη μία φορά  οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν επιβεβαιώσει τις επιλεκτικές ευαισθησίες τους όσον αφορά τα θέματα των κυρώσεων όπως χθες στην περίπτωση της Λευκορωσίας αλλά και προηγουμένως της Ρωσίας με την Κριμαία , χωρών που δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ενώ την ίδια ώρα με κωλυσιεργίες και τακτικισμούς αποφεύγουν να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία η οποία κατά τρόπο προκλητικό παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα χωρών μελών της Ε.Ε. αλλά και συνεχίζει να κατέχει και να ισλαμοποιεί εδάφη Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης όπως στην περίπτωση της Κύπρου.

Γραφείο Τύπου

20 Αυγούστου 2020, Λευκωσία

Μετά και το ταξίδι εργασίας του υπουργού εξωτερικών της Ελλάδος Νίκου Δένδια στην Κύπρο, ως ΕΔΕΚ θέλουμε να τονίσουμε πως η προσπάθεια μας πρέπει να επικεντρωθεί στην παρεμπόδιση οποιασδήποτε αναβάθμισης Εμπορικών και Οικονομικών σχέσεων Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης και οποιουδήποτε ειδικού καθεστώτος που επιδιώκεται, και να  προκαλέσουμε κόστος στην Άγκυρα με την λήψη συγκεκριμένων μέτρων.

Σημειώνουμε ακόμη, πως η τελευταία κρίση στο Αιγαίο και ο τρόπος αντιμετώπισης από την Ελληνική Κυβέρνηση επιβεβαιώνει την ανάγκη ενίσχυσης της αμυντικής στρατιωτικής αποτρεπτικής ισχύος Ελλάδος – Κύπρου στο πλαίσιο κοινού προγραμματισμού αλλά και αυξημένης αριθμητικά και οπλικά Ελληνικής στρατιωτικής παρουσίας στην Κύπρο, ως Εγγυήτριας χώρας.

 

Γραφείο Τύπου

19 Αυγούστου 2020