ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΟΥΡΚΙΑ

H πρόσφατη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας (‘”Εάν θεωρήσουμε ότι μπορούμε στρατιωτικά να δώσουμε μάλλον λύση μέσα από την στρατικοποίηση, αυτό θα είναι το τέλος του Κυπριακού Ελληνισμού”) μας υποχρεώνει να τονίσουμε πως η στρατικοποίηση του κυπριακού δεν είναι επιλογή της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά πολιτική την οποία εφαρμόζει η Τουρκία με κύριο στόχο την επιβολή λύσης στο κυπριακό που να διασφαλίζει τα δικά της επεκτατικά σχέδια για έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου. Είναι μια πολιτική που έχει διαμορφωθεί από τη δεκαετία του 1950 και που πολλάκις μέχρι σήμερα έχει επιβεβαιωθεί.

Ως εκ τούτου η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει, στο μέτρο των δυνατότητων της, να διαμορφώσει μια αποτρεπτική πολιτική.

Όπως πολλές φορές έχουμε τονίσει η πολιτική αυτή πρέπει να στηρίζεται σε τρεις πυλώνες:

  1. τον πολιτικό,
  2. τον ενεργειακό και
  3. τον στρατιωτικό.

Όσον αφορά τον στρατιωτικό πυλώνα, κατ’ επανάληψη έχουμε προτείνει την αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας της Εθνικής Φρουράς, την απόκτηση νέων σύγχρονων οπλικών συστημάτων, την επανενεργοποίηση του Δόγματος Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και την αυξημένη αριθμητικά και οπλικά παρουσία ελληνικού στρατού στην Κύπρο.

Την ίδια στιγμή οι συνθήκες επιτρέπουν την αξιοποίηση και άλλων συμμαχικών κρατών μελών της ΕΕ για να διαμορφωθεί μια ισχυρή αποτρεπτική πολιτική για την αντιμετώπιση του τουρκικού επεκτατισμού.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 27 Ιουνίου 2020

Οι δηλώσεις του Ζοζέπ Μπορέλ σχετικά με την κυπριακή ΑΟΖ και την προκλητική στάση της Τουρκίας είναι ορθές και ιδιαίτερα σημαντικές.

Οι φραστικές διακηρύξεις όμως αυταπόδεικτα αποδεικνύονται μη αποτελεσματικές.

Είναι γι’ αυτό το λόγο που επιμένουμε ότι η ΕΕ πρέπει να προχωρήσει στη λήψη  συγκεκριμένων μέτρων οικονομικής και πολιτικής  φύσης για να τιθασεύσει την προκλητική επεκτατική πολιτική της Τουρκίας η οποία  δεν στρέφεται μόνο σε βάρος της Κύπρου και της Ελλάδας, αλλά και σε βάρος της ίδιας της ΕΕ.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 26 Ιουνίου 2020

Το άνοιγμα των οδοφραγμάτων  με τον τρόπο που προκρίνεται εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους καθώς:

  • δεν υπάρχουν αξιόπιστες επιδημιολογικές μελέτες στα κατεχόμενα,
  • θα ξεκινήσουν άμεσα οι πτήσεις από την Τουρκία στα κατεχόμενα την οποία Τουρκία το κατοχικό καθεστώς έχει κατατάξει στην κατηγορία Α΄,  ενώ είναι υψηλού κινδύνου,
  • δεν υπάρχει σαφής ένδειξη για τον αριθμό των διαγνωστικών τεστ που μπορούν να κάνουν οι κατοχικές αρχές ώστε να είμαστε σίγουροι πως όσοι θα έρχονται στις ελεύθερες περιοχές δεν θα αποτελούν πιθανούς φορείς του ιού,
  • δεν έχει επιβεβαιωθεί η ποιότητα και η αξιοπιστία των τεστ που γίνονται στα κατεχόμενα.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες το άνοιγμα των οδοφραγμάτων εγκυμονεί σοβαρούς κίνδυνους.

Μια ενδεχόμενη διασπορά του ιού θα έχει ολέθριες συνέπειες στην υγεία των πολιτών και την οικονομία του τόπου και οι ευθύνες της κυβέρνησης θα είναι μεγάλες.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 23 Ιουνίου 2020

Η μη επίσημη καταγραφή των κρουσμάτων στα κατεχόμενα, το άνοιγμα των πτήσεων από και προς την Τουρκία από το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου και η αύξηση των κρουσμάτων στην Τουρκία,  επιβάλλουν μεγάλη προσοχή σε ότι αφορά την επαναλειτουργία των οδοφραγμάτων.

Από την πλευρά της ΕΔΕΚ επαναλαμβάνουμε την έκκληση μας προς την κυβέρνηση για αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος με  ιδιαίτερη προσοχή ώστε τα οδοφράγματα να μην αποτελέσουν πύλη εισόδου και διασποράς του κορωνοϊού.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 17 Ιουνίου 2020

Η ΕΕ θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η τουρκική προκλητικότητα δεν αντιμετωπίζεται με φραστικές εκκλήσεις.

Από την πλευρά της ΕΔΕΚ επαναλαμβάνουμε πως χρειάζεται να ληφθούν διαβαθμισμένα και κλιμακούμενα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της προκλητικής και επεκτατικής τουρκικής πολιτικής.

Σε πρώτο στάδιο τα μέτρα αυτά πρέπει να είναι σε πολιτικό και σε οικονομικό επίπεδο.

 

Γραφείο Τύπου

 

Λευκωσία, 16 Ιουνίου 2020

Η αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο επιβάλλει την επεξεργασία κοινού σχεδιασμού μεταξύ της κυπριακής κυβέρνησης και της Ελλάδας ο οποίος να περιλαμβάνει αναβαθμισμένες κυρώσεις από την ΕΕ σε βάρος της Τουρκίας.

Στον σχεδιασμό αυτό θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη πως ούτε η Τουρκία αλλά ούτε και οι ηγετικές χώρες της ΕΕ έχουν ως πρόθεση την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Την ίδια στιγμή πρέπει να γίνει κατανοητό από τους εταίρους μας στην ΕΕ πως ανεξάρτητα από τα οποιαδήποτε εθνικά και οικονομικά συμφέροντα έχουν με την Τουρκία, το διεθνές δίκαιο επιβάλλεται να βρίσκεται υπεράνω.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 15 Ιουνίου 2020

 

 

Η συνέντευξη του Ακιντζί στην εφημερίδα Κίπρις και κύρια η αναφορά του στον συνεταιρισμό ισότιμων κρατών και σε πολιτική ισότητα αποκαλύπτει την πλήρη ευθυγράμμισή του με την πολιτική της Άγκυρας.

Μία πολιτική που θέλει την Κύπρο ένα συνεταιρισμό δύο ισότιμων κρατών ο οποίος προορίζεται να αποτύχει, ακριβώς γιατί η Τουρκία θέλει στο διηνεκές να ελέγχει την Κύπρο και να κλέβει ουσιαστικά τον φυσικό πλούτου του νησιού υπό το πρόσχημα της προστασίας  δήθεν των Τουρκοκυπρίων.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 3 Ιουνίου 2020

Η παράνομη ενέργεια Τούρκων αξιωματικών και πολιτών να εισέλθουν εντός του ελληνικού εδάφους αποτελεί επιβεβαίωση της αυξημένης τουρκικής επιθετικότητας που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό τόσο εναντίον της Ελλάδας όσο και εναντίον της Κύπρου.

Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να ενισχύσουν την αποτρεπτική τους ισχύ αλλά και να επιμείνουν στη λήψη πρακτικών μέτρων σε βάρος της Τουρκίας από τους θεσμούς της ΕΕ. Είναι αυταπόδεικτο πως οι λεκτικές διακηρύξεις δεν αποτρέπουν την Τουρκία από το να επαναλαμβάνει την προκλητική και καταδικαστέα συμπεριφορά της.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

26 Μαίου 2020, Λευκωσία

Χαιρετίζουμε την κοινή δήλωση των 27 Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ σε σχέση με τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Η απάντηση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών και οι συνεχιζόμενες καταδικαστέες ενέργειες της Τουρκίας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και της Ελλάδας επιβεβαιώνουν για ακόμα μία φορά την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Αναμένουμε ότι οι θεσμοί της ΕΕ δεν θα παραμείνουν στις διακηρύξεις αλλά θα προχωρήσουν και στη λήψη πρακτικών μέτρων σε βάρος της Τουρκίας.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 16 Μαΐου 2020

“Εν μέσω της Πανδημίας οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας εξακολουθούν να συνεχίζονται με ιδιαίτερη ένταση αμφισβητώντας ουσιαστικά τα Κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και της Ελλάδας τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στο Αιγαίο” τονίζει σε δήλωση του ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος και υποδεικνύει:

 «και αυτή ακριβώς η προκλητική ενέργεια είναι αποτέλεσμα της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας τονίζει σε δήλωση του ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.

Με αυτή την ευκαιρία για ακόμη μία φορά να καλέσουμε την Κυπριακή Κυβέρνηση και την Ελληνική ό,τι θα πρέπει ακριβώς να προκαλέσουν την Τουρκία εάν και εφόσον πιστεύει ότι έχει δίκαιο και έχει οποιαδήποτε δικαιώματα τα οποία απορρέουν από την Συνθήκη των Σεβρών και της Λωζάνης  1920 και 1923 -που με ακρίβεια καθόρισαν τα σύνορα της Τουρκίας- ας προσφύγει στους Διεθνείς Οργανισμούς  ή ας προσέλθει σε ένα διάλογο συζήτησης για τον καθορισμό και την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου μεταξύ των εμπλεκομένων χωρών .

Οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητες έστω και αν βρισκόμαστε σε μία φάση αντιμετώπισης της Πανδημίας του Κορωνοιού.»

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

12 Μαΐου 2020, Λευκωσία

 

*DISCLAIMER – Ο ΗΧΟΣ ΚΑΙ Η ΕΙΚOΝΑ του συγκεκριμένου βίντεο ανήκουν αποκλειστικά στο ΡΙΚ*