ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ΕΔΕΚ ΓΡΟΘΙΑ

Όσοι ειλικρινά ενδιαφέρονται για μια πραγματική λύση στο κυπριακό, μία λύση αληθινά δημοκρατική και λειτουργική, θα πρέπει να συμβάλουν ώστε η διαδικασία και η βάση των συνομιλίων να μετακινηθεί προς μια πιο θετική κατεύθυνση όπως είναι η διαδικασία στο πλαίσιο μιας Διεθνούς Διάσκεψης.

Στη Διεθνή Διάσκεψη να συμμετέχουν τα Πέντε Μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Ε.Ε., η Κυπριακή Δημοκρατία και οι εγγυήτριες δυνάμεις. Στη διάσκεψη να γίνει κατά προτεραιότητα συζήτηση της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού, που συνιστά:

 • Πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων
 • Επαναπατρισμό των εποίκων
 • Κατάργηση των αναχρονιστικών συνθηκών Εγγύησης και Συμμαχίας
 • Διαμόρφωση και κατοχύρωση συνθηκών ασφαλούς και ελεύθερης επιστροφής όλων των προσφύγων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, στις περιουσίες τους.

Ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην εν εξελίξει διερευνητική διαδικασία της εκπροσώπου του Γ.Γ. θα θέσει τα πιο πάνω τα ζητήματα επιτακτικά.

Η επανάληψη της ίδιας διαδικασίας όπου στο παρελθόν οδήγησε δύο φορές σε αποτυχία, στο Σχέδιο Ανάν και στην Πενταμερή Διάσκεψη στο Κραν Μοντανά, στην ουσία δεν μπορεί να εγγυηθεί επιτυχία.

 

Λευκωσία, 28 Ιανουαρίου 2019

Χαιρετίζουμε την πρόταση της Υπουργού Εργασίας για αυξήσεις στους χαμηλοσυνταξιούχους καθώς είναι ένα μέτρο προς την ορθή κατεύθυνση.

Θυμίζουμε πως πρόταση της ΕΔΕΚ είναι η κυβέρνηση να προχωρήσει τάχιστα σε κλιμακωτή αύξηση των χαμηλών συντάξεων έως τα χίλια ευρώ.

Τονίζουμε την ανάγκη να ενισχυθούν τα στοχευμένα μέτρα κοινωνικής πολιτικής ώστε οι πόροι να διατίθενται για τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού με στόχο τη  βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και τη σμίκρυνση του χάσματος οικονομικής ανισότητας μεταξύ των χαμηλών και υψηλών οικονομικών στρωμάτων.

 

Λευκωσία, 24 Ιανουαρίου 2019

Είναι πρωτοφανής, όσο και παράλογη νομικώς και λογικώς, η θέση της Κυβέρνησης δια στόματος του Υπουργού Υγείας για το θέμα της σύγκρουσης συμφερόντων του κ. Νίκολσον. Για τους δικούς της λόγους επιμένει στην παράνομη πρόσληψή του, παρά το γεγονός ότι η εν δυνάμει διαπλοκή του ίδιου δεν εξαντλείται στο ποιων συνεργατών του τα συμφέροντα προωθεί, αλλά επεκτείνεται και στο ποιων από τους ανταγωνιστές του τα συμφέροντα αποκλείει σε προσφορές και συμβάσεις.

Λευκωσία, 24 Ιανουαρίου 2019

 

Χαιρετίζουμε τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ Υπουργείου Παιδείας και Ευρωπαϊκής Επιτροπής για διεξαγωγή μελέτης καθώς και παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών από Ευρωπαίους εμπειρογνώμονες με στόχο την καλύτερη οργάνωση των φάσεων υποδοχής στη δημόσια εκπαίδευση των μαθητών με μεταναστευτική βιογραφία.

Η υιοθέτηση καλών πρακτικών, που εφαρμόζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την ένταξη παιδιών προσφύγων και μεταναστών στο σχολικό σύστημα της χώρας υποδοχής και η αξιοποίηση ανάλογων προγραμμάτων για την ομαλή ένταξή τους στο σχολικό σύστημα και στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον της Κύπρου αποτελούσε και αποτελεί διαχρονικό αίτημα της ΕΔΕΚ.

 

Λευκωσία, 14 Ιανουαρίου 2019

Εκποιήσεις Ακινήτων

Μετά από τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών όπου ο Υπουργός Οικονομικών μας ενημέρωσε για το Σχέδιο Εστία και τα χρονοδιαγράμματα σε σχέση με την υλοποίηση του, ως ΕΔΕΚ έχουμε να διαπιστώσουμε ότι τα ερωτηματικά και οι ανησυχίες που υπήρχαν και οι οποίες μας οδήγησαν στο σταύρωμα του κονδυλίου, δεν έχουν απαντηθεί.

Εξακολουθεί, για παράδειγμα, να παραμένει το ερώτημα τι θα συμβεί με εκείνους τους δανειολήπτες που θα ενταχθούν στο Εστία αλλά με την πάροδο του χρόνου τα εισοδήματά τους θα αποκατασταθούν. Αυτοί θα εξακολουθούν να επωφελούνται από το Εστία;

Την ίδια στιγμή έχουμε να κάνουμε τις εξής παρατηρήσεις:

 1. Εξακολουθούν να παραμένουν εκτός του Σχεδίου Εστία οι συμπολίτες μας οι οποίοι υπήρξαν θύματα της οικονομικής κρίσης και που είτε έχουν μείνει άνεργοι είτε τα εισοδήματά τους έχουν μειωθεί δραστικά ώστε να μην μπορούν να καλύψουν τις δόσεις του δανείου τους.
 2. Γίνεται συνεπώς πλήρως αντιληπτό ότι το Σχέδιο ΕΣΤΙΑ δεν είναι ένα εργαλείο κοινωνικής πολιτικής του κράτους, αλλά  ένα εργαλείο που στην ουσία καλείται ο φορολογούμενος πολίτης να συνεισφέρει μέσω του κρατικού προϋπολογισμού για απομόχλευση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών. Ακόμη πιο παράλογο για εμάς, είναι η ευθύνη της καταβολής του 1/3 της δόσης του δανείου να εξακολουθήσει να καταβάλλεται στο Φορέα που θα αγοράσει από τραπεζικά ιδρύματα δάνεια που θα εμπίπτουν στο ΕΣΤΙΑ ακόμη και αν ο ίδιος ο Φορέας δεν θα έχει προχωρήσει σε συνομολόγηση συμφωνίας με το Κράτος.
 3. Αναντίλεκτο γεγονός εξακολουθεί να παραμένει το ότι το Σχέδιο Εστία εκπονήθηκε για λογαριασμό του Συνδέσμου Τραπεζών από τον οίκο Freshfields, τον ίδιο οίκο που ανέλαβε και τη σύνταξη της μελέτης για τον Συνεργατισμό. Συνεπώς οι όποιες διαφοροποιήσεις έγιναν σε αυτό από το αρχικό Σχέδιο όπως αυτό είχε κατατεθεί τον Ιούλιο μέχρι το δεύτερο διαφοροποιημένο του Νοεμβρίου του 2018 κινήθηκαν προς την πλευρά των τραπεζών.

Με βάση αυτά τα δεδομένα που έχουμε ενώπιόν μας ως ΕΔΕΚ δεν μπορούμε να συναινέσουμε στην αποδέσμευση του κονδυλίου για το ΕΣΤΙΑ, η οποία αναμένεται να αποσταλεί από το Υπουργείο τις προσεχείς μέρες.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 7 Ιανουαρίου 2019

Κύπρος - Ευρωπαική Ένωση

Μέσα από τη σημερινή συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», προκύπτουν αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία:

1. Διαπιστώνεται η στάση της Τουρκίας και κυρίως το γεγονός ότι η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται για μια δημοκρατική και λειτουργική λύση αλλά για μία λύση που να προστατεύει τα δικά της επεκτατικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο μέσα από τον έλεγχο που θα ασκεί στην Κυπριακή Δημοκρατία.

2.Σημαντική η διαπίστωση του Προέδρου για το τι έγινε στο Κραν Μοντανά όπου καταρρίπτει την επιχειρηματολογία ότι στο Κραν Μοντανά ήμασταν κοντά σε λύση. Όμως την ίδια στιγμή η όποια νέα διαδικασία δεν μπορεί να αρχίζει από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντανά γι’ αυτό και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει με τις παρεμβάσεις του να μετακινήσει τόσο τη διαδικασία όσο και τη βάση συνομιλιών προς μια πιο θετική κατεύθυνση (σύγκληση διεθνούς διάσκεψης και κατά προτεραιότητα συζήτηση της διεθνούς πτυχής).

3. Από τη στιγμή που ο Πρόεδρος διαπιστώνει πρόνοιες οι οποίες έγιναν αποδεκτές και οι οποίες δεν συμβαδίζουν με την έννοια ενός κανονικού κράτους, θα πρέπει να διεκδικήσει την πλήρη εφαρμογή όλων των στοιχείων που συνθέτουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο ώστε να είναι η Κύπρος μία κανονική χώρα μέλος της Ε.Ε.

Λευκωσία, 30 Δεκεμβρίου 2018

Μαρίνος Σιζόπουλος

Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς

Η συνέντευξη του τέως Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Κοτζιά, στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική και δίνει απαντήσεις σε όλους και κυρίως σε όσους εντός Κύπρου επιχειρούν με τις δημόσιες τοποθετήσεις τους να απαλλάξουν την Τουρκία από τις ευθύνες που είχε στο ναυάγιο της Πενταμερούς Διάσκεψης στο Κρανς Μοντανά.

Την ίδια στιγμή επιβεβαιώνεται η ανάγκη μετακίνησης τόσο της διαδικασίας όσο και της βάσης των συζητήσεων προς μια πιο θετική κατεύθυνση. Η μεν διαδικασία πρέπει να είναι προς την κατεύθυνση της Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό, η δε βάση η κατά προτεραιότητα συζήτηση της διεθνούς πτυχής, και πιο συγκεκριμένα:

 • της κατάργησης των Συνθηκών Εγγύησης και Συμμαχίας
 • της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων
 • του επαναπατρισμού των εποίκων
 • της επιστροφής των προσφύγων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, σε  συνθήκες ασφάλειας.

Στον 21ο αιώνα και εντός της Ε.Ε. δεν νοείται ένα κανονικό κράτος να στηρίζεται στον γεωγραφικό διαχωρισμό του λαού στη βάση της εθνοτικής προέλευσης και οι κάτοικοί του να ταξινομούνται σε διαφορετικές κατηγορίες με διαφορετικά πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα.

Η ΕΔΕΚ ως ένα σοσιαλιστικό κόμμα θα συνεχίσει να αγωνίζεται για μια δημοκρατική λύση με κατοχύρωση της κρατικής και λαϊκής κυριαρχίας.

 

Λευκωσία, 23 Δεκεμβρίου 2018

ΕΔΕΚ ΓΡΟΘΙΑ
 1. Είναι παραδεκτό πως παρά τη βελτίωση στους δείκτες της οικονομίας ο κρατικός προϋπολογισμός δεν περιλαμβάνει μέτρα ποιοτικού αναπτυξιακού χαρακτήρα. Η έμφαση δίνεται και πάλι μόνο σε τομείς που επηρεάζονται από ασταθείς και μη προβλέψιμους εξωγενείς παράγοντες (π.χ. κατασκευαστική βιομηχανία, παραδοσιακός τουρισμός) και όχι σε ανάπτυξη νέων τομέων που αξιοποιούν την τεχνολογία, την καινοτομία και το επιστημονικό δυναμικό της χώρας. Για ακόμα μια χρονιά η κυβέρνηση έφερε μπροστά μας έναν προϋπολογισμό στον οποίο οι αναπτυξιακές δαπάνες περιορίζονται στο 5% ενώ απουσιάζει ο ορθολογικός σχεδιασμός ο οποίος να εμπνέει οικονομική ασφάλεια, σταθερή, μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

Ως σοσιαλιστικό κόμμα αγωνιζόμαστε για την εφαρμογή μίας οικονομικής πολιτικής η οποία να στηρίζεται:

 1. Σε περαιτέρω ενίσχυση των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού ώστε να επιτευχθούν συνθήκες κοινωνικής συνοχής και οικονομικής ανάπτυξης.
 2. Σε αναπτυξιακή πολιτική που να στηρίζεται σε ποιοτικούς πυλώνες ανάπτυξης ώστε να δημιουργηθούν σταδιακά αλλά σταθερά συνθήκες αξιοποίησης και νέων τομέων της οικονομίας που θα προσδώσουν μακροοικονομική σταθερότητα και όχι ευκαιριακή ανάπτυξη.

Από την πλευρά της ΕΔΕΚ ψηφίστηκαν οι προϋπολογισμοί του Υπουργείου Άμυνας που αφορούν και την αμυντική θωράκιση της χώρας μας, και ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 14 Δεκεμβρίου 2018

Mε ιδιαίτερη ικανοποίηση υποδεχθήκαμε στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής τους εμπειρογνώμονες της European Agency σχετικώς για το περιεχόμενο των 24 τελικών συστάσεών, οι οποίες δόθηκαν στο Υπουργείο Παιδείας και οι οποίες θα αποτελέσουν τη βάση πάνω στην οποία θα δομηθεί το περιεχόμενο του επικείμενου νομοσχέδιου για την Ειδική και Ενιαία Εκπαίδευση, στο πλαίσιο της υπό εξέλιξη εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.

Ευελπιστούμε να έχουμε το συντομότερο  δυνατό στη Βουλή το εν λόγω νομοσχέδιο βάσει των εισηγήσεων που δόθηκαν, ώστε η Ενιαία Εκπαίδευση να αποκτήσει επαρκείς δεξιότητες για να εντάξει αποτελεσματικά στους κόλπους της περισσότερους μαθητές οι οποίοι θα μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και το περιβάλλον του σχολικού πλαισίου. Δυστυχώς, σήμερα παρατηρούνται  περιπτώσεις παιδιών με επιπρόσθετες ανάγκες στήριξης που δεν είναι ευτυχισμένα ούτε πραγματικά ενταγμένα στο σχολικό περιβάλλον, επειδή αυτό αδυνατεί να ανταποκριθεί αποτελεσματικά σε αυτές τους τις ανάγκες.

Σημειώνεται ότι ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, κ. Κωστής Ευσταθίου, με επιστολή του στον Υπουργό Παιδείας πρότεινε την πιλοτική εφαρμογή της συνδιδασκαλίας ως πρακτική συμπερίληψης μέχρι να ετοιμαστεί και να εφαρμοστεί το νομοσχέδιο, προκειμένου να αναδειχθούν οι δυσκολίες και οι ανάγκες που θα προκύψουν κατά την εφαρμογή της, ούτως ώστε αυτές να ληφθούν υπόψιν κατά την ετοιμασία της νομοθεσίας.

 

Λευκωσία, 13 Δεκεμβρίου 2018