ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Το Κ.Σ. ΕΔΕΚ συγχαίρει την κα Δέσπω Μιχαηλίδου για τον διορισμό της στη θέση της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού και την κα Λουίζα Χριστοδουλίδου Ζαννέτου για τον διορισμό της στη θέση της Επιτρόπου Νομοθεσίας.

Τόσο η κ. Μιχαηλίδου όσο και η κ. Ζαννέτου αναλαμβάνουν καθήκοντα σε μία περίοδο κατά την οποία οι πολίτες και κύρια τα παιδιά χρειάζονται την αμέριστη προστασία της πολιτείας τόσο για την εφαρμογή των δικαιωμάτων τους όσο και για τον σεβασμό που κάθε ένας από εμάς οφείλει να έχει απέναντι στους νόμους που θωρακίζουν βασικές αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ευχόμαστε καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνουν

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 12 Σεπτεμβρίου 2019

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ δήλωσε:

«Από τη σημερινή ενημέρωση για την ΕΔΕΚ προκύπτουν δύο σημαντικά ζητήματα. Το πρώτο αφορά τους όρους αναφοράς. Από την μέχρι σήμερα συζήτηση και διαδικασία προκύπτει ότι δεν υπάρχει οριστική κατάληξη. Όμως από τις πρόνοιες που συζητούνται θεωρούμε ότι υπάρχουν πιθανές επικίνδυνες εξελίξεις γιατί αυτά τα οποία συζητούνται ως όροι αναφοράς κατά  την άποψή μας  δεν μπορούν να οδηγήσουν σε μία δημοκρατική και βιώσιμη λύση στο κυπριακό. Αλλά και  από την άλλη μπορεί να εγκλωβίσουν την Κυπριακή Δημοκρατία σε επικίνδυνες διαδικασίες. Αντιλαμβάνεστε  ότι τα ζητήματα είναι ασαφή. Τόσο όσον αφορά  το πλαίσιο του Γ.Γ. με τα 6 σημεία. Και γνωρίζετε πολύ καλά το τι  περιλαμβάνει. Για την ΕΔΕΚ ήταν ξεκάθαρο από την αρχή ότι τουλάχιστον τα 5 από τα 6 σημεία όπως έχουν δημοσιοποιηθεί και μας έχουν δοθεί, παραβιάζουν τις αποφάσεις του ΟΗΕ, τον Καταστατικό Χάρτη και το Διεθνές Δίκαιο και ίσως αυτός είναι και ένας από τους λόγους που ο Γ.Γ. δεν το δίνει γραπτώς. Θεωρούμε ότι είναι αδιανόητο για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, ένα πρωταρχικής σημασίας πλαίσιο, να μην δίνεται γραπτώς για να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε  με ακρίβεια το τι προβλέπει. Εάν θα είναι απλά επικεφαλίδες για συζήτηση αντιλαμβάνεστε ότι  στην ουσία δεν υπάρχει καμία προοπτική να υπάρχουν συγκλίσεις».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν αυτή είναι η φόρμουλα, δηλαδή να καταγραφεί σε επικεφαλίδες το πλαίσιο, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε:

«Αυτό θα  το δούμε στην πορεία. Γι’ αυτό δεν έχει ολοκληρωθεί αυτή η συγκεκριμένη διαδικασία, γι’ αυτό και  είμαστε πολύ επιφυλακτικοί. Όπως επίσης και το γεγονός  ότι το κοινό ανακοινωθέν του Φλεβάρη του 2014 περιέχει μια άκρως επικίνδυνη διάταξη η οποία μπορεί να δημιουργήσει  τεράστια προβλήματα στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ότι δηλαδή η κυριαρχία προέρχεται εξίσου από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Αυτό είναι κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει στη διαίρεση της κυριαρχίας και να δημιουργήσει συνθήκες για δύο κράτη».

Σε επισήμανση δημοσιογράφου ότι αυτή είναι η βάση των συζητήσεων μέχρι σήμερα, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε:

«Δεν έχει καμία σημασία. Η ΕΔΕΚ από την  αρχή είχε διαφωνήσει με αυτά τα ζητήματα. Και το ζητούμενο  είναι στην πορεία του χρόνου να αξιολογούμε τα λάθη τα οποία ενδεχομένως  έχουν παρατηρηθεί και να γίνονται διορθώσεις. Και δεν είναι σωστό να μένουμε σταθεροί σε κάτι που έγινε. Εξάλλου και η τουρκική πλευρά κατ’ επανάληψη αυτά τα οποία συμφώνησε, και να υπενθυμίσω ότι και τον χάρτη που κατέθεσε, κακώς της επιδόθηκε πίσω και τον παρέλαβε, όσον αφορά το θέμα του εδαφικού. Άρα λοιπόν δεν σημαίνει ότι εμείς πρέπει να είμαστε σταθερά και μόνιμα δεσμευμένοι  σε κάτι το οποίο ουσιαστικά συμφωνήσαμε σε κάποια χρονική στιγμή, όταν στην πορεία  διαπιστώνουμε ότι μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην Κυπριακή Δημοκρατία. Και το δεύτερο σημείο που θεωρώ  πολύ σημαντικό, την διαβεβαίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι  δεν προτίθεται σε καμία  περίπτωση να δεχθεί  επανέναρξη των  συνομιλιών όσο θα συνεχίζονται οι προκλητικές ενέργειες  της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και οι ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου ποιο είναι αυτό το οποίο δεν επιτρέπει την κατάληξη στους όρους αναφοράς μέχρι στιγμής, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε:

«Νομίζω δεν είμαι ο αρμόδιος  αυτή τη στιγμή για να το απαντήσω. Αυτό θα πρέπει να το απαντήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος συμμετέχει στις  συνομιλίες και έχει πλήρη αντίληψη για το τι και η άλλη πλευρά ενδεχομένως διεκδικεί και το τι ενδεχομένως η κ. Λουτ στη συνέχεια θα πράξει».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν επιχειρείται το κείμενο να έχει και καταγραφή χρονικού ορίζοντα  διαδικασίας πέρα από τους όρους αναφοράς, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε:

«Δεν το γνωρίζω ούτε και αυτό. Αυτό που  εγώ ξέρω  από την πλευρά της ΕΔΕΚ είναι ότι σε αυτές τις περιπτώσεις η δική μας πλευρά πρέπει να παραμείνει σταθερή σε συγκεκριμένες θέσεις οι οποίες ενισχύονται από διεθνές δίκαιο, το ευρωπαϊκό κεκτημένο  και κυρίως θέσεις που να δημιουργούν την προοπτική είτε να υπάρξει μία λύση του κυπριακού, δημοκρατική  και βιώσιμη  προς όφελος του συνόλου των πολιτών, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και όχι μόνο, ή σε αντίθετη περίπτωση οι ευθύνες να βαραίνουν εκείνην την πλευρά  η οποία  θα τις υπονομεύει και δεν επιτρέπει  την εφαρμογή τους».

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 3 Σεπτέμβριου 2019

Ήταν 15 Αυγούστου 1974.

Οι Τούρκοι είχαν ήδη αρχίσει και σχεδόν ολοκληρώσει και τη δεύτερη φάση της προέλασης τους, αφού είχαν προηγουμένως δώσει στο Γλαύκο Κληρίδη και στο Γεώργιο Μαύρο το τελεσίγραφο τους, το Σχέδιο Γκιουνές, με βάση το οποίο τα στρατεύματα του Αττίλα θα μετακινούνταν παντού, όπου υπήρχαν Τουρκοκύπριοι για προστασία τους.

Το σχέδιο Γκιουνές προέβλεπε στην πραγματικότητα την άνευ αντίστασης κατάληψη ολόκληρης της Κύπρου στ΄ όνομα μια ψευδεπίγραφης πολυπεριφερειακής ομοσπονδίας, με την παρουσία των Τουρκικών στρατευμάτων. Στο αμφιθέατρο του Γραφείου Δημοσίων Πληροφοριών ο Γλαύκος Κληρίδης είχε συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη πολιτικών και κοινωνικών παραγόντων για να τους εξηγήσει το σχέδιο Γκιουνές και να ζητήσει απ΄ αυτούς την αποδοχή του κάτω από το βάρος της Τουρκικής προέλασης και του απροκάλυπτου εκβιασμού.

Ήταν δύσκολες ώρες για την Κύπρο. Ιδιαίτερα δύσκολες ήσαν για όσους αποτολμούσαν ν΄ αντισταθούν στα Τουρκικά σχέδια, που ο ίδιος ο Κληρίδης ζήτησε την αποδοχή τους, και η ΕΟΚΑ Β με την ένστολη και ένοπλη παρουσία της στην αίθουσα του Γραφείου Δημοσίων Πληροφοριών υπογράμμιζε την κυριαρχία της και την αποφασιστικότητα της να επιβάλει τη λύση.

Μέσα σ΄ εκείνο το βαρύ κλίμα της εξωτερικής και εσωτερικής τρομοκρατίας τολμήθηκε το παράτολμο. Αρθρώθηκε φωνή λογικής και αντίστασης στα θανατηφόρα σχέδια. Ήταν η φωνή της ΕΔΕΚ, η φωνή του Βάσου Λυσσαρίδη. Στις 15 Αυγούστου τα Τουρκικά σχέδια δεν πέρασαν. Βέβαια ποτέ δεν αποσύρθηκαν.

Πρώτα έπρεπε να σιγήσουν οι φωνές της αντίστασης. Υπολόγιζαν πως ήταν αρκετό να κλείσουν ένα στόμα. Εκείνο του Βάσου Λυσσαρίδη.

Την ΕΔΕΚ τη βρήκαν εμπόδιο στο πραξικόπημα. Τώρα τη ξαναβρίσκουν στην προσπάθεια επιβολής των Τουρκικών σχεδίων. Έπρεπε ν΄ αποκεφαλιστεί για να εξουδετερωθεί πάσα αντίσταση.

Εκείνη την εποχή ήταν τόλμη να δηλώνεις Εδεκίτης. Ήταν παράτολμο να συνέρχεσαι σε συσκέψεις οργάνων της ΕΔΕΚ.

Και ήταν ηρωισμός και πλήρης περιφρόνηση της συμβατικής λογικής της αυτοεπιβίωσης να είσαι κοντά στο Βάσο Λυσσαρίδη.

Κι όμως πλήθος δήλωναν Εδεκίτες αγοράζοντας τα ΝΕΑ με τα κενά της λογοκρισίας. Πολλοί αντιστέκονταν όλο και πιο έντονα πιο θαρραλέα, στο φασισμό και τον εξανδραποδισμό του Αττίλα.

Κάποιοι όχι λίγοι, αποτολμούσαν να είναι μαζί με τον Βάσο Λυσσαρίδη.

Πρώτος ανάμεσα στους θαρραλέους, στους παράτολμους, στους περιφρονητές του θανάτου, ο Δώρος Λοϊζου, ο ιδεολόγος, ο οραματιστής, ο επαναστάτης, ο άνθρωπος της αγάπης και του φωτός, ο ποιητής.

Στις 30 Αυγούστου μέρα μεσημέρι σε μια από τις πιο κεντρικές πλατείες της Λευκωσίας μίλησαν τα πολυβόλα του φασισμού και του Αττίλα. Αυτά που δε μίλησαν, ίσως διότι ντράπηκαν, ίσως διότι άρχισαν να αμφιβάλλουν, στις 15 Αυγούστου 1974. Ξέρασαν φωτιά και σίδερο για να κάψουν και να κάμψουν το πνεύμα της αντίστασης του λαού μας στα σχέδια Τουρκοποίησης της πατρίδας μας. Βρυχήθηκαν την αποκρουστική φωνή τους για να τρομάξουν το λαό και να τον φιμώσουν.

Στόχος ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, που εκείνη την ώρα μετέβαινε στο γραφείο του κόμματος χωρίς αστυνομική συνοδεία, που δεν την έδινε το καθεστώς Κληρίδη, χωρίς προστασία, που την αρνιόταν η κυβέρνηση, συνοδευόμενος από το Δώρο Λοϊζου που οδηγούσε το μικρό DATSUN και τη σύζυγο του Βαρβάρα που καθόταν στη θέση του συνοδηγού.

Ο Δώρος γαζώθηκε κυριολεκτικά από τις ριπές των αυτομάτων και ξεψυχούσε εκεί επί τόπου.

Είπαν ότι ο Δώρος σκοτώθηκε κατά λάθος. Αν είναι δυνατόν στρατευμένοι αγωνιστές, μπροστάρηδες των εθνικών και κοινωνικών αγώνων πνευματικοί άνθρωποι που δίνουν τα πάντα θυσία στο όραμά τους να σκοτώνονται τυχαία, κατά λάθος. Εξ άλλου ο Δώρος με το προφητικό του γράψιμο πρόβλεψε και το δικό του κατά λάθος φόνο. Στο ποίημά του «Έρχονται πάλι» γράφει απευθυνόμενος στον Λόρκα που κι αυτόν τον σκότωσαν οι φασίστες.

«Έρχονται πάλι

Έρχονται Φεντερίκο

Μαύρα μάτια, μαύρες καρδιές, μαύρες κάννες

Έρχονται να σε ξανασκοτώσουν Φεντερίκο

Κι ύστερα θα πουν

Ότι σε σκότωσαν κατά λάθος

Πως ήταν ατύχημα, τυχαίο περιστατικό

Άβε Μαρία, άβε Μαρία

Προσευχήσου για μας

Όλους εμάς τους αθώους Φεντερίκους

Εμάς που μας σκοτώνουν, τυχαία κατά λάθος.

Είμαστε πάλι εδώ Δώρο σ΄ αυτό το τεσσαρακοστό τέταρτο μνημόσυνο σου ταπεινοί προσκυνητές του μεγαλείου και της θυσίας σου και παντοτινοί θαυμαστές της διαχρονικής ποίησής σου. Μιας ποίησης που φλέγεται από το πάθος για την ελευθερία, που είναι πιο καυτή από τη μίτρα του ήλιου, που ακτινοβολεί αγάπη και φως.

Όταν πριν 50 χρόνια έγγραφες αγανακτισμένος για την αδιαφορία της κοινωνίας μπροστά στον εκφασισμό της από την χούντα:

Ε, κοπέλλα μου,

      εδώ κάτω από τα παράθυρα σου

      πετροβολούν την ελευθερία

      σα νάναι η χειρότερη πόρνη

      Κι εσύ… ω εσύ…

τολμάς να μου μιλάς

      για πεταλούδες και πράσινα άλογα;

Πως μπορούσες να φανταστείς ότι το ίδιο θα συνέβαινε και μετά από σαρανταπέντε χρόνια Τουρκικής κατοχής; Μπόρεσες αλήθεια να διαβλέψεις και να προβλέψεις τον κατοχικό μιθριδατισμό που διακατέχει τους ίδιους ανθρώπους, που τότε, ενώ κάποιοι πετροβολούσαν την ελευθερία σαν νάταν η χειρότερη πόρνη, κάποιοι άλλοι μιλούσαν για πεταλούδες και πράσινα άλογα; Και τώρα μας προτρέπουν να εγκλιματιστούμε κι εμείς με την κατοχή και να κάνουμε την Κύπρο μας Τουρκικό προτεκτοράτο.

Έλεγες Δώρο ότι η Αντίσταση δεν μπορεί να είναι στιγμιαία. Διαρκής πρέπει να είναι. Να μην επιτρέπει τη χαλάρωση γιατί ο εχθρός καραδοκεί να κτυπήσει τη στιγμή της χαλάρωσης.

Και συ τήρησες τον κανόνα. Η απόπειρα πραξικοπήματος το 1972 σε βρήκε εσένα, την ΕΔΕΚ και το Λαό σε επαγρύπνηση, επί των επάλξεων και ματαιώσατε τα σχέδια των εχθρών της Κύπρου, Χούντας, Τουρκίας και Αμερικής του Κίσσιντζερ που συμφωνήθηκαν στη Λισσαβώνα το 1971. Και όταν εκδηλώθηκε το πραξικόπημα του Ιουλίου ’74 βρήκε εσένα και τους συντρόφους σου επί των επάλξεων.

Μα τώρα πια 45 χρόνια μετά την εισβολή όχι απλά χαλαρώσαμε Δώρο. Κάποιοι συνήθισαν την κατοχή και τη βλέπουν σαν ομαλότητα. Και μας προτρέπουν να τη δεχτούμε στ΄ όνομα μιας ψευδεπίγραφης επαναπροσέγγισης όχι με τους Τ/Κ, αλλά με την Τουρκία. Να δεχτούμε λύση που θα ικανοποιεί σχεδόν όλες τις Τουρκικές απαιτήσεις και θα μας καθιστά Τουρκικό προτεκτοράτο.

Μας είπες Δώρο: «Μα εμείς θα τους αντισταθούμε όποιοι και νάναι όσο δυνατοί και νάναι».

Και το τηρούμε απαρέγκλιτα. Υπερασπιζόμαστε το δίκαιο, υπερασπιζόμαστε των βωμών και των εστιών μας. Υπερασπιζόμαστε την υπόστασή μας. Την ιστορία μας.

Οι σειρήνες της παράδοσης δεν πρόκειται να παρασύρουν το Λαό μας. Μα έταξαν λαγούς με πετραχήλια. Μας είπαν ότι θα κολυμπήσουμε στο χρήμα αν δεχτούμε τη νόθο λύση τους. Και ο λαός τους απέρριψε στο δημοψήφισμα του 2004.

Τώρα μας απειλούν ότι αν δεν δεχτούμε τους όρους της υποταγής που μας βάζει η Τουρκία θα τα χάσουμε όλα. Και μας ζητούν αντί να τα χάσουμε να τα παραδώσουμε στην Τουρκία.

Έφτασαν στο σημείο Δώρο να προτείνουν έγκριση όποιας συμφωνίας για λύση από το κοινοβούλιο. Όχι από το λαό με δημοψήφισμα. Γιατί ξέρουν πια ότι νόθα λύση δεν περνά μέσα από δημοψήφισμα. Ελπίζουν όμως ότι θα περάσει μέσα από τη Βουλή. Κάτι ξέρουν αυτοί. Ίσως.

Σήμερα είμαστε ξανά σε μια κρίσιμη φάση. Η Τουρκία απροκάλυπτα πλέον διεκδικεί την Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη. Έχει φέρει εδώ τέσσερα πλοία για εξερεύνηση των βυθών μας παράνομα και ετσιθελικά. Ήδη τρυπούν την ΑΟΖ μας. Κι ενώ αυτά συμβαίνουν μας σύρουν σε συνομιλίες για να μας αναγκάσουν να δώσουμε την υπογραφή μας στην αρπαγή τους. Να τους νομιμοποιήσουμε.

Ο Πρόεδρος του κράτους μας βάλλεται απ΄ έξω και από μέσα με κάθε τρόπο για να δεχτεί τις λύσεις που του ετοιμάζουν. Σ΄ αυτό το σκληρό παιχνίδι δεν υπάρχουν ούτε κανόνες, ούτε όρια. Όλα γίνονται. Απειλές, υποσχέσεις, εκβιασμοί των προσωπικών μη εξαιρουμένων, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι και να νομιμοποιηθούν όλες οι παρανομίες τους. Και δυστυχώς οι εχθροί δεν είναι εκτός των πυλών μόνο. Είναι ήδη και εντός των πυλών.

Εμείς Δώρο ξέρουμε ότι όσο αδύναμοι κι αν είμαστε, από εμάς εξαρτάται αυτό που ζητούν οι Τούρκοι και οι σύμμαχοί τους. Η νομιμοποίηση των τετελεσμένων της εισβολής και της κατοχής. Αν εμείς τα νομιμοποιήσουμε τότε όλα τελειώνουν. Και δεν πρόκειται να μείνουν σ΄ αυτά. Στόχος τους ήταν, είναι και θα είναι η κατάκτηση ολόκληρης της Κύπρου, της ΑΟΖ της και του FIR της. Στόχος είναι να γίνει η Τουρκία κυρίαρχος της Ανατολικής Μεσογείου και όχι μόνο.

Ενόσω δεν τους νομιμοποιούμε θα είναι παράνομοι και τα έργα τους χωρίς την αναγκαία νομιμοποίηση. Εμείς οφείλουμε να κρατήσουμε ως κόρην οφθαλμού τη Δημοκρατία μας. Αυτή είναι ο θώρακάς μας αλλά και το δόρυ μας. Να συνεχίσουμε την πορεία μας ως χώρα μέλος της Ε.Ε., αναπτύσσοντας συνεργασίες μαζί με την Ελλάδα, με τις χώρες της περιοχής μας και προωθώντας κοινά σχέδια για τα κοινά μας συμφέροντα. Να φέρουμε με συμφωνίες όλους τους μεγάλους της γης στην περιοχή μας. Έχουμε το φυσικό αέριο. Έχουμε τη στρατηγική θέση. Ας τα εκμεταλλευτούμε επιτέλους με βάση τα δικά μας συμφέροντα κι όχι κάποιων ξένων μόνο.

Μας είπαν Δώρο εκλιπούσα Δημοκρατία γιατί έτσι μας θέλουν. Όμως δεν είμαστε καθόλου εκλιπούσα. Εκλιπούσα θα γίνουμε μόνον όταν μας κυριεύσει εκλιπούσα πίστη στο δίκαιό μας, παραλυτική ηττοπάθεια και εκλιπών πατριωτισμός.

Συνεχίζουμε Δώρο το δρόμο που μας χάραξες. Με βαθιά πίστη στο δίκαιό μας, χωρίς ηττοπάθεια, με πατριωτισμό που χωρεί όλους τους νόμιμους κατοίκους αυτής της βασανισμένης γης. Συνεχίζουμε με αταλάντευτη πίστη στη δικαίωση μας. Αιωνία ας είναι η μνήμη σου.

Όπως είναι γνωστό σήμερα η κ. Λουτ θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον κατοχικό ηγέτη. Την συνέχεια αυτής της προσπάθειας, ως ΕΔΕΚ, την αντιμετωπίζουμε με χαμηλές προσδοκίες και με μεγάλες επιφυλάξεις λόγω ακριβώς των συνεχιζόμενων προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος τόσο στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Επιπρόσθετα θα πρέπει να τονίζουμε πως η αναβίωση μιας διαδικασίας που στο παρελθόν έχει εφαρμοστεί κατ’ επανάληψη και απέτυχε και, πολύ περισσότερο οδήγησε σε σοβαρούς κινδύνους την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποιαδήποτε αναβίωσή της δεν μπορούμε να προσδοκούμε ότι θα είναι προς την ορθή κατεύθυνση και θα καταλήξει σε θετικά αποτελέσματα.

Ως ΕΔΕΚ έχουμε συμβουλεύσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, παραμένοντας σταθεροί στη θέση μας ότι στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας θα πρέπει να διεκδικήσει, στη βάση της Απόφασης 357 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τη σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης για το κυπριακό που να συζητήσει κατά προτεραιότητα, όπως προβλέπει και η σχετική απόφαση, τη διεθνή πτυχή. Δηλαδή την πλήρη αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, τον επαναπατρισμό των εποίκων και την επιστροφή όλων των προσφύγων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, σε συνθήκες ασφάλειας στις περιουσίες τους.

Είναι προφανές πως όταν επικαλούμαστε τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ θα πρέπει να αξιοποιούμε το σύνολο και κυρίως αυτές τις αποφάσεις οι οποίες ουσιαστικά μπορούν να οδηγήσουν σε μια θετική κατάληξη, σε μια λύση δημοκρατική και βιώσιμη.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 1 Σεπτεμβρίου 2019

Τα συσσωρευμένα προβλήματα τα οποία παρουσιάζονται με την εφαρμογή του ΓεΣΥ και τα οποία προϊόντος του χρόνου όχι μόνο δεν μειώνονται αλλά αυξάνονται, επιβάλλουν την άμεση επίλυσή τους. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  θα πρέπει άμεσα να αναλάβει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Η προσπάθεια αυτή πρέπει να επικεντρωθεί σε τρεις άξονες με στόχο την επίλυση των προβλημάτων το συντομότερο δυνατό:

 1. Άμεση αναδιοργάνωση των δημοσίων νοσηλευτηρίων η οποία θα επιτευχθεί μέσα από την:
  1. επαρκή ιατρική στελέχωση,
  2. ίδρυση νέων κλινικών,
  3. ενίσχυση των περιφερειακών  νοσοκομείων και των αγροτικών κέντρων και
  4. κάλυψη των αναγκών σε εξοπλισμό και αναλώσιμα.
 2. Άμεση δυνατότητα των ασθενών για απευθείας πρόσβαση σε όλους τους γιατρούς με συμπληρωμή ώστε να ενταχθεί το σύνολο των γιατρών, ειδικών και μη, στο ΓεΣΥ.
 3. Σύσταση ανεξάρτητων ομάδων αυστηρού εποπτικού ελέγχου για να τερματιστεί η κακοδιαχείριση και να παταχθεί το φαινόμενο της διασπάθισης των χρημάτων του φορολογουμένου πολίτη.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 27 Αυγούστου 2019

Θερμά συγχαρητήρια στον εκλεγέντα δήμαρχο Αμμοχώστου, κ. Σίμο Ιωάννου.

Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 27 Αυγούστου 2019

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος , καταγγέλλει ότι δεν υπάρχει οργανωμένος και συγκροτημένος τρόπος εφαρμογής του ΓΕΣΥ, και ότι υπάρχουν προχειρότητες στις διαδικασίες. Η ΕΔΕΚ σύμφωνα με τον κύριο Σιζόπουλο είναι έτοιμη να καταθέσει προτάσεις προς όφελος των ασθενών.

Κατά τη σημερινή έκτακτη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής τα κόμματα τάχθηκαν κατά της αναπομπής του Προέδρου της Δημοκρατίας για την πρόταση νόμου της ΕΔΕΚ σε σχέση με την αναστολή των διαδικασιών εκποίησης για όσους ενυπόθηκους δανειολήπτες είναι δυνητικοί δικαιούχοι στο Σχέδιο Εστία.

Η απόφαση της πλειοψηφίας των κομμάτων ελπίζουμε να γίνει σεβαστή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον οποίο καλούμε να μην προχωρήσει σε αναφορά της πρότασης νόμου στο Ανώτατο δεδομένης και της τοποθέτησης του Υπουργού Οικονομικών όσο και της γραπτής τοποθέτησης του Συνδέσμου Τραπεζών ότι οι τράπεζες δεν θα προχωρήσουν σε εκποιήσεις όσων είναι δυνητικά δικαιούχοι στο Σχέδιο Εστία.

Ας σημειωθεί επίσης ότι ο οίκος αξιολόγησης Moody’s για τον οποίο έγινε αναφορά από τον Διοικητή της Κεντρικής εκτιμά ότι η εφαρμογή της πρότασης νόμου της ΕΔΕΚ δεν αναμένεται να έχει αντίκτυπο στα τραπεζικά ιδρύματα.

 

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 29 Ιουλίου 2019

ΚΑΥΣΙΜΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

Με αφορμή τα όσα δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Πολίτης» για τις αντιδράσεις των πρατηριούχων, σημειώνουμε πως ήδη από τον Απρίλιο του 2018 ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, είχε καταθέσει τόσο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και στον Υπουργό Εξωτερικών συγκεκριμένες προτάσεις για λήψη πρακτικών μέτρων κατά της μεταφοράς καυσίμων από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές, ανάμεσα στα οποία ήταν και η εξαίρεση των καυσίμων από τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής.

Όπως πολλές φορές δημόσια διατύπωσε η ΕΔΕΚ, η προμήθεια καυσίμων από τα κατεχόμενα:

 • συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό,
 • οδηγεί σε κλείσιμο ή σε υπολειτουργία πρατήρια που δραστηριοποιούνται κυρίως σε ακριτικές περιοχές,
 • δεν είναι ελεγχόμενη η ποιότητα των χρησιμοποιημένων καυσίμων και
 • αποστερεί από την Κυπριακή Δημοκρατία φόρους.

Καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αυστηρότερο έλεγχο της εφαρμογής του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής γεγονός που επιβάλλει όχι μόνο το θέμα των καυσίμων όσο και η μεταφορά και άλλων προϊόντων (π.χ. οικοδομικά υλικά).

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 1 Ιουλίου 2019