ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Η ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για το κλείσιμο των οδοφραγμάτων λόγω κορωνοϊού μας απογοητεύει βαθύτατα δεδομένου ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ως το νόμιμο κράτος οφείλει να λάβει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την προστασία των πολιτών της από ενδεχόμενη διασπορά του ιού.

Τα μέτρα από την κατεχόμενη περιοχή λόγω της αδυναμίας άσκησης αποτελεσματικής εξουσίας και ελέγχου της καταστάσεως οφείλουν να είναι ιδιαίτερα αυστηρά δεδομένης μάλιστα της συμπεριφοράς της Τουρκίας όσον αφορά τις σκόπιμες μεταναστευτικές ροές και την αξιοποίησή τους ως μορφής υβριδικού πολέμου σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Για εμάς “φυσιολογικές συνθήκες” δεν είναι ο συμβιβασμός και η αποδοχή της κατοχής αλλά η επίλυση του κυπριακού και η πλήρης κατοχύρωση των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων όπως αυτές καταγράφονται στις αρχές και τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ.

Τέλος, μας στεναχωρεί ιδιαίτερα η επιλεκτική ευαισθησία την οποία επιδεικνύει η ΟΥΝΦΙΚΥΠ δεδομένης της απουσίας της στις περιπτώσεις όπου προκλητικά το κατοχικό καθεστώς και η κατοχική Τουρκία προκαλούν με τις ενέργειές τους στην περιοχή της Δένειας και στα Στροβίλια καθώς επίσης και την, κατά παράβαση των αποφάσεων του ΟΗΕ, προσπάθεια εποικισμού της Αμμοχώστου.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 6 Μαρτίου 2020

Η καταδικαστέα τουρκική πολιτική εκμετάλλευσης του ανθρώπινου πόνου είναι μέρος ενός υβριδικού πολέμου που στόχο έχει να δημιουργήσει συνθήκες αποσταθεροποίησης και να πλήξει την κοινωνική δομή και συνοχή στην ΕΕ και κύρια στην Κύπρο και την Ελλάδα.

Διευκρινίζουμε πως η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων που προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες είναι επιβεβλημένη. Σε αυτή όμως την περίπτωση πρόκειται για παράνομη και ηθελημένη διακίνηση ανθρώπων για δημιουργία μεταναστευτικών ροών.

Χρειάζεται λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων για προστασία από αυτόν τον υβριδικό πόλεμο τον οποίο η Τουρκία εφαρμόζει σε βάρος της Κύπρου και της Ελλάδας για εξυπηρέτηση των δικών της σκοπών.

 Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 4 Μαρτίου 2020

Είναι απαράδεκτο ,άνδρες των Σωμάτων Ασφαλείας και ειδικά Εθνοφρουροί που επιτηρούν την γραμμή κατάπαυσης του πυρός προστατεύοντας ουσιαστικά την Κυπριακή Δημοκρατία και την νομιμότητα, να δέχονται επιθέσεις από πολίτες οι οποίοι μεταξύ άλλων διατείνονται για τις δημοκρατικές τους αντιλήψεις.

Ως Κ.Σ ΕΔΕΚ καλούμε Αστυνομία και Εθνική Φρουρά να ενισχύσουν την παρουσία τους και να αναβαθμίσουν την προστασία των μελών τους. Την ίδια ώρα επιβάλλεται όπως η αστυνομία αξιοποιήσει βίντεο και μαρτυρίες για την επίθεση εναντίον του Εθνοφρουρού και όχι μόνο από πολίτες στην Λήδρας και να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες τόσο για αυτούς που προέβησαν σε τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες όσο και για τους ηθικους αυτουργούς που βρίσκονται πίσω από τα επεισόδια.

 

Το debate επιβεβαίωσε το προφανές: ότι η συγκεκριμένη τηλεμαχία είναι μέρος ενός σκηνικού που στήνουν τα δύο μεγάλα κόμματα με φόντο τις εκλογικές αναμετρήσεις που ακολουθούν, σε μία προσπάθεια να δημιουργήσουν συνθήκες διπολισμού και επικυριαρχίας των δύο. Ενώ σε όλα τα σοβαρά θέματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ συμφωνούν απόλυτα, εφευρίσκουν μικροδιαφορές για τεχνητή όξυνση και αντιπαράθεση για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους ώστε να επιτύχουν το στόχο τους για διπολισμό.

Επί της ουσίας. Στο κυπριακό:

  • Συμφωνούν στη μορφή της λύσης.
  • Συμφωνούν στο πλαίσιο του ΓΓ.
  • Συμφώνησαν στην διεξαγωγή Πενταμερούς διάσκεψης.

Στα σοβαρά θέματα της οικονομίας:

  • Συμφώνησαν στο κούρεμα των καταθέσεων.
  • Συμφώνησαν στην κρατικοποίηση του Συνεργατισμού.
  • Συμφώνησαν και ψήφισαν το νόμο των εκποιήσεων.

Συμφωνούν με τον τρόπο που εφαρμόζεται το ΓεΣΥ και με το φαγοπότι που έχει στηθεί σε βάρος των φορολογούμενων πολιτών.

Συμφώνησαν στο διορισμό Νίκολσον στην προεδρεία του ΟκΥΠΥ παρά την εξόφθαλμη σύγκρουση συμφερόντων που είχε.

Στη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συμφωνούν και οι δύο στο ιδιότυπο εκλογικό σύστημα αλλά και στον τρόπο συνένωσης των δήμων που έχει συμφωνηθεί ώστε να κυριαρχούν οι δύο τους και στην τοπική μεταρρύθμιση.

Καμία ουσιαστική διαφωνία. Μία ακόμη τεχνητή πόλωση για καθαρά επικοινωνιακούς σκοπούς.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 6 Φεβρουαρίου 2020

Είναι προφανές ότι η συζήτηση που γίνεται σήμερα για τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (=ΜΕΔ) σε Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα (=ΠΕΠ) είναι αποτέλεσμα του αιτήματος που ως ΕΔΕΚ είχαμε καταθέσει τον Δεκέμβριο του 2018 στην τότε Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας για να παραδοθεί ο συγκεκριμένος κατάλογος.

Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε όμως ότι αυτή τη στιγμή το ζήτημα για διάφορους λόγους έχει περιπλακεί. Από την πλευρά της ΕΔΕΚ είμαστε ξεκάθαροι ότι το ζήτημα αυτό αφορά τα Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα τα οποία ενδεχομένως έχουν δάνεια τα οποία λήφθηκαν είτε με προνομιακούς όρους, είτε χωρίς συγκεκριμένες εξασφαλίσεις, είτε τους έγιναν χαριστικές διαγραφές είτε δόθηκαν με χαριστικά επιτόκια.

Κατανοούμε ότι υπάρχουν περιπτώσεις ΠΕΠ τα οποία πήραν νόμιμα ένα δάνειο και για διάφορους λόγους στη συνέχεια αυτό δεν είναι εξυπηρετούμενο. Δεν μπορούμε αυτά τα πρόσωπα να τα καταδικάσουμε.

Αλλά κυρίως αυτό που έχει σημασία είναι να μην τυγχάνουν τα  πολιτικά πρόσωπα ευνοιοκρατικής μεταχείρισης από πλευράς των τραπεζών, έτσι ώστε οι τράπεζες στη συνέχεια  είτε να εκβιάζουν είτε να ζητούν διευκολύνσεις προς όφελός τους και σε βάρος των πολιτών, όπως πολλές φορές έχουμε διαπιστώσει να υπάρχει μια τραπεζική αυθαιρεσία σε βάρος των πολιτών.

Την ίδια στιγμή κατά τη διάρκεια της συζήτησης  μας δόθηκε και η ευκαιρία να αναδείξουμε ακόμη ένα ζήτημα. Ότι όπως τα πολιτικά πρόσωπα δεν πρέπει να έχουν ευνοϊκή μεταχείριση από το τραπεζικό σύστημα, την ίδια στιγμή δεν μπορεί να έχουν δυσμενή μεταχείριση από τα τραπεζικά ιδρύματα, τόσο αυτοί όσο και τα συγγενικά πρόσωπα πρώτου βαθμού με τα ΠΕΠ.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν υπάρχουν περιπτώσεις όπου τραπεζικά ιδρύματα εκβιάσαν πολιτικά πρόσωπα, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε:

Δεν μπορώ να γνωρίζω αν υπάρχουν περιπτώσεις που εκβίασαν, αλλά διαπιστώνουμε ότι εδώ γίνονται παρεμβάσεις με διάφορους τρόπους κυρίως για να μην ψηφιστούν ενδεχομένως νομοθεσίες, οι οποίες να προσφέρουν μια μεγαλύτερη ασφάλεια στους πολίτες για θέματα τα οποία έχουν σχέση ενδεχομένως με δάνεια, εξυπηρέτηση δανείων και γενικά με τις τραπεζικές τους συναλλαγές.

Αν θέλετε ένα κλασικό παράδειγμα που μπορώ να αναφέρω, είναι ότι τον Απρίλιο του 2015 κατά τη διάρκεια συζήτησης του πλαισίου αφερεγγυότητας η πλειοψηφία των βουλευτών και των κομμάτων  αποδέχθηκαν δυο συγκεκριμένες εισηγήσεις της ΕΔΕΚ. Την εισήγηση για την αξία του ενυπόθηκου ακινήτου, ότι θα πρέπει να είναι αυτή που αναγράφεται στο αρχικό έγγραφο παραχώρησης του δανείου και όχι η υποτιμημένη, η οποία καθορίστηκε εκ των υστέρων, καθώς επίσης και το θέμα των εγγυητών. Ότι δηλαδή σε περίπτωση καταφυγής στους εγγυητές να επιμοιράζεται το ποσό ισόποσα και αν υπάρχει εγγυητής ο οποίος δεν βρίσκεται εν ζωή ή βρίσκεται σε πτώχευση, η τράπεζα να απορροφήσει το μερίδιό του ως ζημιά. Δεν προχωρούν όμως σε ψήφιση λόγω παρεμβάσεων, ακριβώς, του Συνδέσμου Τραπεζών. Και έχει γίνει κατ’ επανάληψη στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Ως εκ τούτου δεν αποκλείω, ότι στο παρασκήνιο μπορεί να γίνονται τέτοιες παρεμβάσεις. Όταν γίνονται στο προσκήνιο σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν μπορώ να το αποκλείσω να γίνονται και στο παρασκήνιο. Και τολμώ να το πω και δημόσια, ότι είναι σε πάρα πολλές περιπτώσεις που διαπιστώνουμε αυθαιρεσίες των τραπεζιτών, και δεν λέω των τραπεζών, των τραπεζιτών, σε βάρος των πολιτών και ειδικά αυτών των πολιτών οι οποίοι έχουν την τύχη ή την ατυχία να μην έχουν μια ισχυρή νομική αρωγή λόγω οικονομικών προβλημάτων, αλλά να είναι ιδιοκτήτες ενός προνομιούχου ακινήτου.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 6 Φεβρουαρίου 2020

Με αφορμή τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για αγορά ιδιωτικών κτηρίων από την κυβέρνηση για στέγαση δημόσιων οργανισμών, οφείλουμε να  επαναφέρουμε την πρόταση που εδώ και δέκα και πλέον χρόνια καταθέσαμε στις εκάστοτε κυβερνήσεις και κοινοποιήσαμε δημόσια.

Η πρόταση της ΕΔΕΚ καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει σε σωστή μελέτη και καθορισμό των πραγματικών στεγαστικών αναγκών της δημόσιας υπηρεσίας και των κρατικών υπηρεσιών και ακολούθως να αξιοποιηθούν τεμάχια κρατικής γης για ανέγερση κατάλληλων κτηριακών εγκαταστάσεων σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα (μέθοδοι PPP, PFI) που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και υπηρεσίες που πρέπει να προσφέρουν. Ένας τέτοιος χώρος θα μπορούσε να είναι η περιοχή όπου μέχρι πρόσφατα ήταν οι αστυνομικές κατοικίες στην είσοδο της Λευκωσίας.

Από τη στιγμή που η κυβέρνηση συζητά την αγορά ιδιωτικών κτηρίων, θα πρέπει να ενημερώσει τόσο για το κόστος αγοράς όσο και για το κόστος ανακαίνισης και μετατροπής των κτιρίων, ώστε αυτά να ανταποκρίνονται στις υπηρεσίες που θα προσφέρουν.

Τέλος, η κυβέρνηση πρέπει να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους δεν προχώρησε σε αξιοποίηση των κτηρίων του Συνεργατισμού και προκρίνει την αγορά ιδιωτικών κτηρίων.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 29 Ιανουαρίου 2020

Διαφανής και σε βάθος έρευνα για να αποδειχθεί κατά πόσο υπάρχουν πειθαρχικές, ποινικές, πολιτικές ευθύνες ή ένας συνδυασμός όλων

Μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας του Προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου στη Λάρνακα, σε ερώτηση δημοσιογράφου για το σχόλιο της ΕΔΕΚ απέναντι στη δήλωση του Κυβερνητικού εκπροσώπου για το ότι η τριμελής επιτροπή για τις πολιτογραφήσεις δεν θα ερευνήσει παλιές υποθέσεις άλλα θα συσταθεί για τις επόμενες διαδικασίες, ο κ. Σιζόπουλος δήλωσε:

«Έχουμε ήδη τονίσει ότι θα έπρεπε σε όλες αυτές τις αμφισβητούμενες περιπτώσεις να γίνει μια διαφανής και σε βάθος έρευνα για να αποδειχθεί κατά πόσο υπάρχουν πειθαρχικές, ποινικές, πολιτικές ευθύνες ή ένας συνδυασμός όλων. Δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες. Δυστυχώς μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει γίνει. Γι’ αυτό τον λόγο εκείνο που έχει μεγάλη σημασία είναι ο εποπτικός έλεγχος για την επίβλεψη κυρίως της σωστής εφαρμογής της νομοθεσίας.

Δεν επιτρέπεται σε μία περίοδο, όπου η Κυπριακή οικονομία που βρίσκεται σε ασταθή βάση, την ίδια στιγμή να υπάρχουν σοβαρές εξελίξεις στο Κυπριακό, εμείς οι ίδιοι να μεγιστοποιούμε και να πολλαπλασιάζουμε το συγκεκριμένο πρόβλημα δημιουργώντας πρόβλημα διεθνούς αναξιοπιστίας της Κυπριακής Δημοκρατίας .

Οφείλουμε να λειτουργήσουμε με συναίνεση, με εποικοδομητικό τρόπο, χωρίς συγκάλυψη των ευθυνών αλλά πάνω από όλα θα πρέπει ο στόχος μας να είναι η προστασία της Κυπριακής Δημοκρατίας και της οικονομίας της πατρίδας μας».

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 11 Νοεμβρίου 2019

Το Κ.Σ. ΕΔΕΚ συγχαίρει την κα Δέσπω Μιχαηλίδου για τον διορισμό της στη θέση της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού και την κα Λουίζα Χριστοδουλίδου Ζαννέτου για τον διορισμό της στη θέση της Επιτρόπου Νομοθεσίας.

Τόσο η κ. Μιχαηλίδου όσο και η κ. Ζαννέτου αναλαμβάνουν καθήκοντα σε μία περίοδο κατά την οποία οι πολίτες και κύρια τα παιδιά χρειάζονται την αμέριστη προστασία της πολιτείας τόσο για την εφαρμογή των δικαιωμάτων τους όσο και για τον σεβασμό που κάθε ένας από εμάς οφείλει να έχει απέναντι στους νόμους που θωρακίζουν βασικές αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ευχόμαστε καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνουν

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 12 Σεπτεμβρίου 2019

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ δήλωσε:

«Από τη σημερινή ενημέρωση για την ΕΔΕΚ προκύπτουν δύο σημαντικά ζητήματα. Το πρώτο αφορά τους όρους αναφοράς. Από την μέχρι σήμερα συζήτηση και διαδικασία προκύπτει ότι δεν υπάρχει οριστική κατάληξη. Όμως από τις πρόνοιες που συζητούνται θεωρούμε ότι υπάρχουν πιθανές επικίνδυνες εξελίξεις γιατί αυτά τα οποία συζητούνται ως όροι αναφοράς κατά  την άποψή μας  δεν μπορούν να οδηγήσουν σε μία δημοκρατική και βιώσιμη λύση στο κυπριακό. Αλλά και  από την άλλη μπορεί να εγκλωβίσουν την Κυπριακή Δημοκρατία σε επικίνδυνες διαδικασίες. Αντιλαμβάνεστε  ότι τα ζητήματα είναι ασαφή. Τόσο όσον αφορά  το πλαίσιο του Γ.Γ. με τα 6 σημεία. Και γνωρίζετε πολύ καλά το τι  περιλαμβάνει. Για την ΕΔΕΚ ήταν ξεκάθαρο από την αρχή ότι τουλάχιστον τα 5 από τα 6 σημεία όπως έχουν δημοσιοποιηθεί και μας έχουν δοθεί, παραβιάζουν τις αποφάσεις του ΟΗΕ, τον Καταστατικό Χάρτη και το Διεθνές Δίκαιο και ίσως αυτός είναι και ένας από τους λόγους που ο Γ.Γ. δεν το δίνει γραπτώς. Θεωρούμε ότι είναι αδιανόητο για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, ένα πρωταρχικής σημασίας πλαίσιο, να μην δίνεται γραπτώς για να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε  με ακρίβεια το τι προβλέπει. Εάν θα είναι απλά επικεφαλίδες για συζήτηση αντιλαμβάνεστε ότι  στην ουσία δεν υπάρχει καμία προοπτική να υπάρχουν συγκλίσεις».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν αυτή είναι η φόρμουλα, δηλαδή να καταγραφεί σε επικεφαλίδες το πλαίσιο, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε:

«Αυτό θα  το δούμε στην πορεία. Γι’ αυτό δεν έχει ολοκληρωθεί αυτή η συγκεκριμένη διαδικασία, γι’ αυτό και  είμαστε πολύ επιφυλακτικοί. Όπως επίσης και το γεγονός  ότι το κοινό ανακοινωθέν του Φλεβάρη του 2014 περιέχει μια άκρως επικίνδυνη διάταξη η οποία μπορεί να δημιουργήσει  τεράστια προβλήματα στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ότι δηλαδή η κυριαρχία προέρχεται εξίσου από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Αυτό είναι κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει στη διαίρεση της κυριαρχίας και να δημιουργήσει συνθήκες για δύο κράτη».

Σε επισήμανση δημοσιογράφου ότι αυτή είναι η βάση των συζητήσεων μέχρι σήμερα, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε:

«Δεν έχει καμία σημασία. Η ΕΔΕΚ από την  αρχή είχε διαφωνήσει με αυτά τα ζητήματα. Και το ζητούμενο  είναι στην πορεία του χρόνου να αξιολογούμε τα λάθη τα οποία ενδεχομένως  έχουν παρατηρηθεί και να γίνονται διορθώσεις. Και δεν είναι σωστό να μένουμε σταθεροί σε κάτι που έγινε. Εξάλλου και η τουρκική πλευρά κατ’ επανάληψη αυτά τα οποία συμφώνησε, και να υπενθυμίσω ότι και τον χάρτη που κατέθεσε, κακώς της επιδόθηκε πίσω και τον παρέλαβε, όσον αφορά το θέμα του εδαφικού. Άρα λοιπόν δεν σημαίνει ότι εμείς πρέπει να είμαστε σταθερά και μόνιμα δεσμευμένοι  σε κάτι το οποίο ουσιαστικά συμφωνήσαμε σε κάποια χρονική στιγμή, όταν στην πορεία  διαπιστώνουμε ότι μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην Κυπριακή Δημοκρατία. Και το δεύτερο σημείο που θεωρώ  πολύ σημαντικό, την διαβεβαίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι  δεν προτίθεται σε καμία  περίπτωση να δεχθεί  επανέναρξη των  συνομιλιών όσο θα συνεχίζονται οι προκλητικές ενέργειες  της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και οι ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου ποιο είναι αυτό το οποίο δεν επιτρέπει την κατάληξη στους όρους αναφοράς μέχρι στιγμής, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε:

«Νομίζω δεν είμαι ο αρμόδιος  αυτή τη στιγμή για να το απαντήσω. Αυτό θα πρέπει να το απαντήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος συμμετέχει στις  συνομιλίες και έχει πλήρη αντίληψη για το τι και η άλλη πλευρά ενδεχομένως διεκδικεί και το τι ενδεχομένως η κ. Λουτ στη συνέχεια θα πράξει».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν επιχειρείται το κείμενο να έχει και καταγραφή χρονικού ορίζοντα  διαδικασίας πέρα από τους όρους αναφοράς, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε:

«Δεν το γνωρίζω ούτε και αυτό. Αυτό που  εγώ ξέρω  από την πλευρά της ΕΔΕΚ είναι ότι σε αυτές τις περιπτώσεις η δική μας πλευρά πρέπει να παραμείνει σταθερή σε συγκεκριμένες θέσεις οι οποίες ενισχύονται από διεθνές δίκαιο, το ευρωπαϊκό κεκτημένο  και κυρίως θέσεις που να δημιουργούν την προοπτική είτε να υπάρξει μία λύση του κυπριακού, δημοκρατική  και βιώσιμη  προς όφελος του συνόλου των πολιτών, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και όχι μόνο, ή σε αντίθετη περίπτωση οι ευθύνες να βαραίνουν εκείνην την πλευρά  η οποία  θα τις υπονομεύει και δεν επιτρέπει  την εφαρμογή τους».

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 3 Σεπτέμβριου 2019

Ήταν 15 Αυγούστου 1974.

Οι Τούρκοι είχαν ήδη αρχίσει και σχεδόν ολοκληρώσει και τη δεύτερη φάση της προέλασης τους, αφού είχαν προηγουμένως δώσει στο Γλαύκο Κληρίδη και στο Γεώργιο Μαύρο το τελεσίγραφο τους, το Σχέδιο Γκιουνές, με βάση το οποίο τα στρατεύματα του Αττίλα θα μετακινούνταν παντού, όπου υπήρχαν Τουρκοκύπριοι για προστασία τους.

Το σχέδιο Γκιουνές προέβλεπε στην πραγματικότητα την άνευ αντίστασης κατάληψη ολόκληρης της Κύπρου στ΄ όνομα μια ψευδεπίγραφης πολυπεριφερειακής ομοσπονδίας, με την παρουσία των Τουρκικών στρατευμάτων. Στο αμφιθέατρο του Γραφείου Δημοσίων Πληροφοριών ο Γλαύκος Κληρίδης είχε συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη πολιτικών και κοινωνικών παραγόντων για να τους εξηγήσει το σχέδιο Γκιουνές και να ζητήσει απ΄ αυτούς την αποδοχή του κάτω από το βάρος της Τουρκικής προέλασης και του απροκάλυπτου εκβιασμού.

Ήταν δύσκολες ώρες για την Κύπρο. Ιδιαίτερα δύσκολες ήσαν για όσους αποτολμούσαν ν΄ αντισταθούν στα Τουρκικά σχέδια, που ο ίδιος ο Κληρίδης ζήτησε την αποδοχή τους, και η ΕΟΚΑ Β με την ένστολη και ένοπλη παρουσία της στην αίθουσα του Γραφείου Δημοσίων Πληροφοριών υπογράμμιζε την κυριαρχία της και την αποφασιστικότητα της να επιβάλει τη λύση.

Μέσα σ΄ εκείνο το βαρύ κλίμα της εξωτερικής και εσωτερικής τρομοκρατίας τολμήθηκε το παράτολμο. Αρθρώθηκε φωνή λογικής και αντίστασης στα θανατηφόρα σχέδια. Ήταν η φωνή της ΕΔΕΚ, η φωνή του Βάσου Λυσσαρίδη. Στις 15 Αυγούστου τα Τουρκικά σχέδια δεν πέρασαν. Βέβαια ποτέ δεν αποσύρθηκαν.

Πρώτα έπρεπε να σιγήσουν οι φωνές της αντίστασης. Υπολόγιζαν πως ήταν αρκετό να κλείσουν ένα στόμα. Εκείνο του Βάσου Λυσσαρίδη.

Την ΕΔΕΚ τη βρήκαν εμπόδιο στο πραξικόπημα. Τώρα τη ξαναβρίσκουν στην προσπάθεια επιβολής των Τουρκικών σχεδίων. Έπρεπε ν΄ αποκεφαλιστεί για να εξουδετερωθεί πάσα αντίσταση.

Εκείνη την εποχή ήταν τόλμη να δηλώνεις Εδεκίτης. Ήταν παράτολμο να συνέρχεσαι σε συσκέψεις οργάνων της ΕΔΕΚ.

Και ήταν ηρωισμός και πλήρης περιφρόνηση της συμβατικής λογικής της αυτοεπιβίωσης να είσαι κοντά στο Βάσο Λυσσαρίδη.

Κι όμως πλήθος δήλωναν Εδεκίτες αγοράζοντας τα ΝΕΑ με τα κενά της λογοκρισίας. Πολλοί αντιστέκονταν όλο και πιο έντονα πιο θαρραλέα, στο φασισμό και τον εξανδραποδισμό του Αττίλα.

Κάποιοι όχι λίγοι, αποτολμούσαν να είναι μαζί με τον Βάσο Λυσσαρίδη.

Πρώτος ανάμεσα στους θαρραλέους, στους παράτολμους, στους περιφρονητές του θανάτου, ο Δώρος Λοϊζου, ο ιδεολόγος, ο οραματιστής, ο επαναστάτης, ο άνθρωπος της αγάπης και του φωτός, ο ποιητής.

Στις 30 Αυγούστου μέρα μεσημέρι σε μια από τις πιο κεντρικές πλατείες της Λευκωσίας μίλησαν τα πολυβόλα του φασισμού και του Αττίλα. Αυτά που δε μίλησαν, ίσως διότι ντράπηκαν, ίσως διότι άρχισαν να αμφιβάλλουν, στις 15 Αυγούστου 1974. Ξέρασαν φωτιά και σίδερο για να κάψουν και να κάμψουν το πνεύμα της αντίστασης του λαού μας στα σχέδια Τουρκοποίησης της πατρίδας μας. Βρυχήθηκαν την αποκρουστική φωνή τους για να τρομάξουν το λαό και να τον φιμώσουν.

Στόχος ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, που εκείνη την ώρα μετέβαινε στο γραφείο του κόμματος χωρίς αστυνομική συνοδεία, που δεν την έδινε το καθεστώς Κληρίδη, χωρίς προστασία, που την αρνιόταν η κυβέρνηση, συνοδευόμενος από το Δώρο Λοϊζου που οδηγούσε το μικρό DATSUN και τη σύζυγο του Βαρβάρα που καθόταν στη θέση του συνοδηγού.

Ο Δώρος γαζώθηκε κυριολεκτικά από τις ριπές των αυτομάτων και ξεψυχούσε εκεί επί τόπου.

Είπαν ότι ο Δώρος σκοτώθηκε κατά λάθος. Αν είναι δυνατόν στρατευμένοι αγωνιστές, μπροστάρηδες των εθνικών και κοινωνικών αγώνων πνευματικοί άνθρωποι που δίνουν τα πάντα θυσία στο όραμά τους να σκοτώνονται τυχαία, κατά λάθος. Εξ άλλου ο Δώρος με το προφητικό του γράψιμο πρόβλεψε και το δικό του κατά λάθος φόνο. Στο ποίημά του «Έρχονται πάλι» γράφει απευθυνόμενος στον Λόρκα που κι αυτόν τον σκότωσαν οι φασίστες.

«Έρχονται πάλι

Έρχονται Φεντερίκο

Μαύρα μάτια, μαύρες καρδιές, μαύρες κάννες

Έρχονται να σε ξανασκοτώσουν Φεντερίκο

Κι ύστερα θα πουν

Ότι σε σκότωσαν κατά λάθος

Πως ήταν ατύχημα, τυχαίο περιστατικό

Άβε Μαρία, άβε Μαρία

Προσευχήσου για μας

Όλους εμάς τους αθώους Φεντερίκους

Εμάς που μας σκοτώνουν, τυχαία κατά λάθος.

Είμαστε πάλι εδώ Δώρο σ΄ αυτό το τεσσαρακοστό τέταρτο μνημόσυνο σου ταπεινοί προσκυνητές του μεγαλείου και της θυσίας σου και παντοτινοί θαυμαστές της διαχρονικής ποίησής σου. Μιας ποίησης που φλέγεται από το πάθος για την ελευθερία, που είναι πιο καυτή από τη μίτρα του ήλιου, που ακτινοβολεί αγάπη και φως.

Όταν πριν 50 χρόνια έγγραφες αγανακτισμένος για την αδιαφορία της κοινωνίας μπροστά στον εκφασισμό της από την χούντα:

Ε, κοπέλλα μου,

      εδώ κάτω από τα παράθυρα σου

      πετροβολούν την ελευθερία

      σα νάναι η χειρότερη πόρνη

      Κι εσύ… ω εσύ…

τολμάς να μου μιλάς

      για πεταλούδες και πράσινα άλογα;

Πως μπορούσες να φανταστείς ότι το ίδιο θα συνέβαινε και μετά από σαρανταπέντε χρόνια Τουρκικής κατοχής; Μπόρεσες αλήθεια να διαβλέψεις και να προβλέψεις τον κατοχικό μιθριδατισμό που διακατέχει τους ίδιους ανθρώπους, που τότε, ενώ κάποιοι πετροβολούσαν την ελευθερία σαν νάταν η χειρότερη πόρνη, κάποιοι άλλοι μιλούσαν για πεταλούδες και πράσινα άλογα; Και τώρα μας προτρέπουν να εγκλιματιστούμε κι εμείς με την κατοχή και να κάνουμε την Κύπρο μας Τουρκικό προτεκτοράτο.

Έλεγες Δώρο ότι η Αντίσταση δεν μπορεί να είναι στιγμιαία. Διαρκής πρέπει να είναι. Να μην επιτρέπει τη χαλάρωση γιατί ο εχθρός καραδοκεί να κτυπήσει τη στιγμή της χαλάρωσης.

Και συ τήρησες τον κανόνα. Η απόπειρα πραξικοπήματος το 1972 σε βρήκε εσένα, την ΕΔΕΚ και το Λαό σε επαγρύπνηση, επί των επάλξεων και ματαιώσατε τα σχέδια των εχθρών της Κύπρου, Χούντας, Τουρκίας και Αμερικής του Κίσσιντζερ που συμφωνήθηκαν στη Λισσαβώνα το 1971. Και όταν εκδηλώθηκε το πραξικόπημα του Ιουλίου ’74 βρήκε εσένα και τους συντρόφους σου επί των επάλξεων.

Μα τώρα πια 45 χρόνια μετά την εισβολή όχι απλά χαλαρώσαμε Δώρο. Κάποιοι συνήθισαν την κατοχή και τη βλέπουν σαν ομαλότητα. Και μας προτρέπουν να τη δεχτούμε στ΄ όνομα μιας ψευδεπίγραφης επαναπροσέγγισης όχι με τους Τ/Κ, αλλά με την Τουρκία. Να δεχτούμε λύση που θα ικανοποιεί σχεδόν όλες τις Τουρκικές απαιτήσεις και θα μας καθιστά Τουρκικό προτεκτοράτο.

Μας είπες Δώρο: «Μα εμείς θα τους αντισταθούμε όποιοι και νάναι όσο δυνατοί και νάναι».

Και το τηρούμε απαρέγκλιτα. Υπερασπιζόμαστε το δίκαιο, υπερασπιζόμαστε των βωμών και των εστιών μας. Υπερασπιζόμαστε την υπόστασή μας. Την ιστορία μας.

Οι σειρήνες της παράδοσης δεν πρόκειται να παρασύρουν το Λαό μας. Μα έταξαν λαγούς με πετραχήλια. Μας είπαν ότι θα κολυμπήσουμε στο χρήμα αν δεχτούμε τη νόθο λύση τους. Και ο λαός τους απέρριψε στο δημοψήφισμα του 2004.

Τώρα μας απειλούν ότι αν δεν δεχτούμε τους όρους της υποταγής που μας βάζει η Τουρκία θα τα χάσουμε όλα. Και μας ζητούν αντί να τα χάσουμε να τα παραδώσουμε στην Τουρκία.

Έφτασαν στο σημείο Δώρο να προτείνουν έγκριση όποιας συμφωνίας για λύση από το κοινοβούλιο. Όχι από το λαό με δημοψήφισμα. Γιατί ξέρουν πια ότι νόθα λύση δεν περνά μέσα από δημοψήφισμα. Ελπίζουν όμως ότι θα περάσει μέσα από τη Βουλή. Κάτι ξέρουν αυτοί. Ίσως.

Σήμερα είμαστε ξανά σε μια κρίσιμη φάση. Η Τουρκία απροκάλυπτα πλέον διεκδικεί την Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη. Έχει φέρει εδώ τέσσερα πλοία για εξερεύνηση των βυθών μας παράνομα και ετσιθελικά. Ήδη τρυπούν την ΑΟΖ μας. Κι ενώ αυτά συμβαίνουν μας σύρουν σε συνομιλίες για να μας αναγκάσουν να δώσουμε την υπογραφή μας στην αρπαγή τους. Να τους νομιμοποιήσουμε.

Ο Πρόεδρος του κράτους μας βάλλεται απ΄ έξω και από μέσα με κάθε τρόπο για να δεχτεί τις λύσεις που του ετοιμάζουν. Σ΄ αυτό το σκληρό παιχνίδι δεν υπάρχουν ούτε κανόνες, ούτε όρια. Όλα γίνονται. Απειλές, υποσχέσεις, εκβιασμοί των προσωπικών μη εξαιρουμένων, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι και να νομιμοποιηθούν όλες οι παρανομίες τους. Και δυστυχώς οι εχθροί δεν είναι εκτός των πυλών μόνο. Είναι ήδη και εντός των πυλών.

Εμείς Δώρο ξέρουμε ότι όσο αδύναμοι κι αν είμαστε, από εμάς εξαρτάται αυτό που ζητούν οι Τούρκοι και οι σύμμαχοί τους. Η νομιμοποίηση των τετελεσμένων της εισβολής και της κατοχής. Αν εμείς τα νομιμοποιήσουμε τότε όλα τελειώνουν. Και δεν πρόκειται να μείνουν σ΄ αυτά. Στόχος τους ήταν, είναι και θα είναι η κατάκτηση ολόκληρης της Κύπρου, της ΑΟΖ της και του FIR της. Στόχος είναι να γίνει η Τουρκία κυρίαρχος της Ανατολικής Μεσογείου και όχι μόνο.

Ενόσω δεν τους νομιμοποιούμε θα είναι παράνομοι και τα έργα τους χωρίς την αναγκαία νομιμοποίηση. Εμείς οφείλουμε να κρατήσουμε ως κόρην οφθαλμού τη Δημοκρατία μας. Αυτή είναι ο θώρακάς μας αλλά και το δόρυ μας. Να συνεχίσουμε την πορεία μας ως χώρα μέλος της Ε.Ε., αναπτύσσοντας συνεργασίες μαζί με την Ελλάδα, με τις χώρες της περιοχής μας και προωθώντας κοινά σχέδια για τα κοινά μας συμφέροντα. Να φέρουμε με συμφωνίες όλους τους μεγάλους της γης στην περιοχή μας. Έχουμε το φυσικό αέριο. Έχουμε τη στρατηγική θέση. Ας τα εκμεταλλευτούμε επιτέλους με βάση τα δικά μας συμφέροντα κι όχι κάποιων ξένων μόνο.

Μας είπαν Δώρο εκλιπούσα Δημοκρατία γιατί έτσι μας θέλουν. Όμως δεν είμαστε καθόλου εκλιπούσα. Εκλιπούσα θα γίνουμε μόνον όταν μας κυριεύσει εκλιπούσα πίστη στο δίκαιό μας, παραλυτική ηττοπάθεια και εκλιπών πατριωτισμός.

Συνεχίζουμε Δώρο το δρόμο που μας χάραξες. Με βαθιά πίστη στο δίκαιό μας, χωρίς ηττοπάθεια, με πατριωτισμό που χωρεί όλους τους νόμιμους κατοίκους αυτής της βασανισμένης γης. Συνεχίζουμε με αταλάντευτη πίστη στη δικαίωση μας. Αιωνία ας είναι η μνήμη σου.