ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Δηλώσεις Συμβούλου Προέδρου Κ.Σ. ΕΔΕΚ για το Κυπριακό, Χρίστου Ιακώβου, για κυρώσεις Τουρκίας

Η εντεινόμενη επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο, παρά τις διεθνείς και ευρωπαϊκές υποδείξεις, καταδεικνύει αφενός μεν τις ηγεμονικές της βλέψεις έναντι των γειτονικών της κρατών, αφετέρου δε την απροθυμία και την αναξιοπιστία της Άγκυρας να σεβαστεί και να εφαρμόσει το διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αρχές.

Είναι αναγκαίο Ελλάδα και Κύπρος, να ενεργήσουν διπλωματικά από κοινού και να επιμείνουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τα μέσα που διαθέτει για να πιέσει την Τουρκία προκειμένου να σταματήσει τόσο τις παράνομες ενέργειές της όσο και την ηγεμονική της συμπεριφορά.

Ελλάδα και Κύπρος θα πρέπει να τονίσουν ότι η στάση της ΕΕ θα πρέπει να είναι κατηγορηματική και αμετάκλητη, και όχι επιλεκτική, ως προς την εφαρμογή των αρχών του ευρωπαϊκού κοινοτικού πολιτισμού.

Σε αντίθετη περίπτωση υπονομεύεται η αξιοπιστία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος καθώς και η διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 23 Σεπτεμβρίου 2020

Με πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή του Κινήματος Αλλαγή, Νίκου Ανδρουλάκη, και της ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, το Ευρωκοινοβούλιο υπερψήφισε την τροπολογία του ώστε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλάβει πρωτοβουλία για εμπάργκο πώλησης όπλων προς την Τουρκία.

Στην τοποθέτησή του, ο Ευρωβουλευτής υπενθύμισε ότι και πέρσι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε προτείνει επ’ αφορμής της εισβολής της Τουρκίας στη Συρία, το ίδιο πράγμα και διερωτήθηκε γιατί δεν προτείνει το ίδιο τώρα που παραβιάζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα δυο κρατών μελών της Ένωσης.

Το θέμα του εμπάργκο πώλησης όπλων από κράτη μέλη της ΕΕ προς την Τουρκία θα τεθεί από τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Μαρίνο Σιζόπουλο, στην τηλεδιάσκεψη που θα έχει η Επιτροπή Άμυνας της Βουλής με τη Διαρκή Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, την προσεχή Πέμπτη 24/09/2020.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ θα ενημερώσει τα μέλη της Επιτροπής για τη συμμετοχή των γερμανικής κατασκευής αρμάτων μάχης Leopard 2A4 στην πρόσφατη άσκηση Mediterranean Storm 2020 που διεξήχθη στις κατεχόμενες από τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Γερμανία, η οποία αυτή τη στιγμή είναι και η προεδρεύουσα χώρα της ΕΕ και η οποία ανέλαβε πρωτοβουλία σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά, οφείλει άμεσα να απαιτήσει την άμεση απόσυρση των 84 αρμάτων Leopard 2A4 από το κατεχόμενο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο αποτελεί με βάση το Πρωτόκολλο 10 της Συνθήκης Προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, ευρωπαϊκό έδαφος.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ έχει ενημερώσει τον Πρόεδρο της Βουλής για την πρόθεσή του να αποστείλει επιστολή ως Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας και στα μέλη της αντίστοιχης Επιτροπής Άμυνας του Γερμανικού Κοινοβουλίου μεταφέροντας το αίτημα αυτό.

 

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 22 Σεπτεμβρίου 2020

Η παραδοχή από πλευράς Τουρκίας ότι το Οruc Reis αποσύρθηκε κατόπιν εντολής Ερντογάν, προκειμένου να δοθεί μία ευκαιρία στη διπλωματία για να αποφύγουν τις κυρώσεις, επιβεβαιώνει ότι η τακτική της Τουρκίας στοχεύει στο να αποτρέψει την επιβολή οποιωνδήποτε κυρωτικών μέτρων σε βάρος της κατά τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να είναι σαφώς προετοιμασμένες για την αντιμετώπιση αυτού του ενδεχόμενου αλλά την ίδια στιγμή θα πρέπει να έχουν ενιαία πολιτική αντιμετώπισης των τουρκικών μεθοδεύσεων.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 20 Σεπτεμβρίου 2020

Καταδικάζουμε τις νέες δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών και θυμίζουμε πως όπως και στο παρελθόν η Τουρκία εκβίαζε με διχοτόμηση για να γίνει αποδεκτή η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, έτσι και σήμερα εκβιάζει με λύση δύο κρατών για να πετύχει μία λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας που είναι η χειρότερη μορφή νομιμοποιημένης διχοτόμησης.

Για πολλοστή φορά επιβεβαιώνεται η επεκτατική πολιτική της Τουρκίας με προφανείς στόχους τη δημιουργία προϋποθέσεων για πλήρη ενσωμάτωση της Κύπρου στην τουρκική επικράτεια, όπως ήταν ο αρχικός της στόχος ήδη από τη δεκαετία του 1950.

Είναι καιρός να σταματήσουν οι ψευδαισθήσεις για το ότι η Τουρκία διαθέτει καλή θέληση και έχει εποικοδομητική στάση στο κυπριακό.

Ο στόχος μας πρέπει να είναι η ενίσχυση της κρατικής υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας και η αποφυγή λανθασμένων ενεργειών, στη βάση ψευδαισθήσεων, που είτε θα αναβαθμίζουν το κατοχικό καθεστώς είτε θα διευκολύνουν άμεσα ή έμμεσα την Τουρκία στην υλοποίηση των στόχων της.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 19 Σεπτεμβρίου 2020

Δήλωση Προέδρου Κ.Σ. ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου, για τις δηλώσεις τις δηλώσεις του Γ.Γ.

Η επιμονή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ σε Πενταμερή και όχι σε Διεθνή Διάσκεψη, υποβαθμίζει την ουσία του κυπριακού προβλήματος από διεθνές πρόβλημα εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής και εθνοκάθαρσης σε καθαρά δικοινοτικό. Επίσης, υποβαθμίζει την Κυπριακή Δημοκρατία σε επίπεδο κοινότητας ή αναβαθμίζει το κατοχικό καθεστώς σε επίπεδο κρατικής οντότητας.

Την ίδια στιγμή, οι αναφορές του σε «Βόρεια Κύπρο» είναι ιδιαίτερα απογοητευτικές και αντίθετες τόσο με τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα όσο και με τον Καταστατικό Χάρτη των Η.Ε.

Στην Κύπρο δεν υπάρχει «Βόρεια Κύπρος». Είναι η Κυπριακή Δημοκρατία και οι κατεχόμενες από τον Αττίλα περιοχές στις οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία αδυνατεί, λόγω της κατοχής, να ασκήσει την εξουσία της.

Το δε πρόσχημα για επανέναρξη των συνομιλιών μετά τις «εκλογές» στα κατεχόμενα προκαλεί ερωτηματικά. Υπενθυμίζουμε ότι πολλές φορές στο παρελθόν βρίσκονταν σε εξέλιξη διαδικασίες διαλόγου επίλυσης του κυπριακού εν μέσω προεκλογικής διαδικασίας προεδρικών εκλογών στην Κυπριακή Δημοκρατία. Γιατί τώρα αυτή η επιλεκτική αναμονή με τις δήθεν «εκλογές» στα κατεχόμενα;

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 17 Σεπτεμβρίου 2020

Στάση ίσων αποστάσεων τήρησε ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών Μαίκ Πομπέο κατά τον ταξίδι στην Κύπρο αποφεύγοντας στις δηλώσεις του να καταδικάσει τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδος.

Σε αυτή την διαπίστωση προβαίνουμε ως ΕΔΕΚ αφού ο επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας αρκέστηκε να εκφράσει βαθιά ανησυχία για τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες της Τουρκίας η οποία εξερευνά τον φυσικό πλούτο σε περιοχές όπου η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο όπως είπε, αποφεύγοντας την ίδια ώρα να καταδικάσει ως παράνομες τις Τουρκικές ενέργειες και να τις ζητήσει να τις σταματήσει, τηρώντας έτσι πολιτική ίσων αποστάσεων. Δεν παραβλέπουμε ωστόσο την ξεκάθαρη αναφορά του ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το δικαίωμα να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους περιλαμβανομένου και του δικαιώματος για τους υδρογονάνθρακες που βρέθηκαν στην υπό κυριαρχία της θάλασσα και στην ΑΟΖ της.

Αξιοπρόσεκτή και η επιλογή του να ΜΗ μιλήσει για τα Βαρώσια, ενώ λίγη ώρα προηγουμένως ο πρόεδρος της Δημοκρατίας του ζήτησε όπως οι ΗΠΑ υιοθετήσουν προληπτική στάση ώστε να ακυρωθούν τα παράνομα σχέδια της Τουρκίας σε σχέση με την περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Η.Ε.

Στο ίδιο μοτίβο και η αναφορά του για την λύση του Κυπριακού επαναλαμβάνοντας απλώς πως οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν μία συνολική διευθέτηση για επανένωση της νήσου σε μία διζωνική δικοινοτική Ομοσπονδία.

Στα θετικά το γεγονός ότι ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών δεν πήγε στα κατεχόμενα να συναντηθεί με τον κατοχικό Ηγέτη παρά τα παράπονα που εξέφρασε ο δεύτερος ο οποίος απέρριψε πρόταση να τα πουν τηλεφωνικώς.

Γραφείο Τύπου

13 Σεπτεμβρίου 2020, Λευκωσία

Η έναρξη διαλόγου Ελλαδος -Τουρκίας πρέπει να προϋποθέτει την αποχώρηση ΟΛΩΝ 

Oι δηλώσεις του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο περί αποχώρησης στρατιωτικών στοιχείων για την έναρξη διαλόγου λογικά δεν πρέπει να αφήνουν ικανοποιημένες Λευκωσία και Αθήνα.

Θέση της ΕΔΕΚ είναι ότι, πριν την έναρξη οποιασδήποτε διαδικασίας διαλόγου, θα πρέπει να αποχωρήσουν ΟΛΑ τα πολεμικά και ερευνητικά πλοία της Τουρκίας από την ΑΟΖ της Ελλάδος και της Κύπρου και η Τουρκική Κυβέρνηση να δηλώσει με σαφήνεια την προσήλωση της στην συνθήκη της Λωζάνης του 1923.

Οποιαδήποτε άλλη διαδικασία χωρίς να προηγηθεί αυτό που έχουμε επισημάνει πιο πάνω, εγκυμονεί κινδύνους είτε κεφαλαιοποίησης κερδών από την Τουρκία στο πλαίσιο της αναθεωρητικής πολιτικής της είτε η Ελλάδα -η οποία δεν θα προχωρήσει σε παραχωρήσεις -να θεωρηθεί και αδιάλλακτη.

Κάτι τέτοιο θα δώσει την δυνατότητα σε τρίτους να παρεμποδίσουν την λήψη κυρωτικών μέτρων εις βάρος της Τουρκίας.

Ως ΕΔΕΚ αναμένουμε ακόμη πως μέσα από την αποψινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Αμερικανό υπουργό εξωτερικών θα έχουμε ανασκευή των σχετικών δηλώσεων Πομπέο.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

12 Σεπτεμβρίου 2020, Λευκωσία

Η επίσκεψη του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς υλοποιείται σε μία χρονική περίοδο κατά την οποία η Τουρκία κλιμακώνει τις έκνομες επιθετικές της ενέργειές τόσο στην Κυπριακή ΑΟΖ όσο και μέσω του υβριδικού πολέμου που ασκεί με τις ροές παράνομων οικονομικών μεταναστών που διοχετεύει στην Κύπρο.

Εδώ και έξι δεκαετίες η Ρωσία είναι μία υπερδύναμη που σταθερά στηρίζει τα δίκαια αιτήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός και εκτός του ΟΗΕ. Θυμίζουμε πως μία σειρά από σημαντικά ψηφίσματα που σήμερα αποτελούν διπλωματικά όπλα στη φαρέτρα μας, προχώρησαν λόγω της στήριξης της Ρωσίας.

Χαιρετίζουμε την επίσκεψη του κ. Λαβρόφ στην Κύπρο και ευελπιστούμε πως εκεί και όπου υπάρχει περιθώριο η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ρωσική Ομοσπονδία θα προχωρήσουν σε περαιτέρω αναβάθμιση των διμερών τους σχέσεων.

 

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 8 Σεπτεμβρίου 

Την ίδια στιγμή θα έπρεπε να διαλύσουν και τις ψευδαισθήσεις που κάποιοι έχουν ότι η Τουρκία με καλή θέληση θα προχωρήσει σε δίκαιη λύση του Κυπριακού και σε επίλυση όλων των προβλημάτων τα οποία δημιουργεί στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου.

Ως ΕΔΕΚ συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι οι Κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου θα πρέπει να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες ενέργειες για την λήψη πρακτικών μέτρων σε βάρος της Τουρκίας .Την ίδια στιγμή θα πρέπει να ενισχύσουν την στρατιωτική αποτρεπτική ισχύ των δυο κρατών αλλά και θα πρέπει να ενισχυθεί αριθμητικά και οπλικά η Ελληνική στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο ως ανταπόδοση ακριβώς, των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας.

 

Γραφείο Τύπου

30 Αυγούστου 2020, Λευκωσία

Ορισμένες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση π.χ. Γερμανία αλλά και Ανώτατοι αξιωματούχοι, αυτά που πρεσβεύουν δεν είναι τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο αλλά την εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων και συμφερόντων. Αυτό διαφάνηκε για ακόμη μία φορά από την στάση που τήρησαν στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. κατά την συζήτηση των προκλητικών και έκνομων ενεργειών της Τουρκίας εις βάρος Ελλάδος και Κύπρου.

Για αυτό ως ΕΔΕΚ εκτιμούμε ότι και η στάση της Ελλάδος όσο και της Κύπρου θα πρέπει να καθοριστεί και να διαμορφωθεί λαμβάνοντας υπόψη και αυτές τις συμπεριφορές.

 

15 Αυγούστου 2020

Λευκωσία