ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Οι προκλήσεις της Τουρκίας είναι πλέον συνεχείς, κλιμακούμενες και αναβαθμισμένες με προφανή στόχο την προώθηση υλοποίησης της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, μέσα στο πλαίσιο του σχεδίου που ο τούρκος Πρόεδρος κατ’ επανάληψη έχει αναφέρει ως «Γαλάζια Πατρίδα».

Γι’ αυτό και από την πλευρά της ΕΔΕΚ είμαστε υποχρεωμένοι να επαναφέρουμε παλαιότερες προτάσεις με στόχο την πολιτική και διπλωματική αντιμετώπιση αυτών των προκλητικών ενεργειών.

Από την πλευρά της ΕΔΕΚ έχουμε κατ’ επανάληψη προτείνει ότι θα πρέπει Αθήνα και Λευκωσία από κοινού να διαμορφώσουν μια κοινή πολιτική αντιμετώπισης του τουρκικού επεκτατισμού. Μέσα σε αυτό το πολιτικό και διπλωματικό πλαίσιο, θα πρέπει Ελλάδα και Κύπρος εντός της Ε.Ε., με τις παρεμβάσεις τους και με τις στάσεις τους να αποτρέψουν την οποιαδήποτε εμπορική, οικονομική  ή πολιτική αναβάθμιση των σχέσεων Τουρκίας – Ε.Ε.

Αυτή η πολιτική παρέμβαση εκτιμούμε ότι θα αποτελέσει ένα βήμα προς την κατεύθυνση αναχαίτησης του τουρκικού επεκτατισμού.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 17 Ιανουαρίου 2020

Στο πλήρες κείμενο της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα διαπιστώνουμε και πάλι το ότι δεν γίνεται αναφορά σε σημαντικά προβλήματα τα οποία προκαλεί η τουρκική πλευρά και θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ότι τηρεί ίσες αποστάσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές και αποφεύγει να καταδικάσει, ως όφειλε, το γεγονός ότι η Τουρκία με τη στάση της έναντι των θεμάτων των υδρογονανθράκων παραβιάζει την απρόσκοπτη άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν καταδικάζει τις παράνομες ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος στην Αμμόχωστο και δεν επικρίνει την τουρκική στάση για τη συνεχή αποστολή στην Κύπρο μεταναστευτικών ροών.

Ο ΓΓ έχει την ευθύνη και την αρμοδιότητα στη βάση και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, πέραν από την προσφορά των καλών υπηρεσιών για την επίλυση του κυπριακού, τα γεγονότα τα οποία δυναμιτίζουν και υπονομεύουν αυτήν την προοπτική, να τα καταγράφει με σαφήνεια και να αποδίδει τις ευθύνες εκεί και όπου πρέπει.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 15 Ιανουαρίου 2020

Κατά τις χθεσινές του δηλώσεις στα εγκαίνια του αγωγού Turkish Stream ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε κατά τρόπο σαφή πως διεκδικεί τον αποκλειστικό κυριαρχικό ρόλο των εξελίξεων στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου.

Αυτό επιβεβαιώνει τα όσα εδώ και χρόνια τονίζαμε ως ΕΔΕΚ γύρω από τις προθέσεις της Τουρκίας ως προς την υλοποίηση του λεγόμενου τουρκικού τόξου της Ανατολικής Μεσογείου.

Μετά και από αυτές τις δηλώσεις εξακολουθούν να υπάρχουν στην Κύπρο πολιτικά πρόσωπα και κόμματα που πιστεύουν στην εποικοδομητική συνεργασία της Τουρκίας για την επίλυση του κυπριακού σε μια βάση δημοκρατική, λειτουργική και απεξαρτημένη από τις οποιεσδήποτε πολιτικές επιχειρεί να εφαρμόσει στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου;

Είναι προφανές πως κάτω από αυτές τις συνθήκες η Κυπριακή  Δημοκρατία οφείλει να ενισχύσει ένα πλαίσιο κοινού προγράμματος μαζί με την Ελλάδα, σε συνεργασία και με άλλες δυνάμεις των οποίων τα συμφέροντα συμπίπτουν, ώστε να δημιουργηθεί μια διπλωματική και πολιτική αποτρεπτική ισχύ απέναντι στην τουρκική επεκτατική πολιτική.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 9 Ιανουαρίου 2020

Χαιρετίζουμε την υπογραφή της Διακυβερνητικής Συμφωνίας Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed.

Όπως πολλές φορές επισημάναμε, η κατασκευή του εν λόγω έργου είναι μεγάλης γεωστρατηγικής αξίας και σημασίας γι’ αυτό προσδοκούμε στην έναρξη υλοποίησης του έργου το συντομότερο δυνατό.

Η ολοκλήρωση του έργου θα αναβαθμίσει ακόμα περαιτέρω τον γεωστρατηγικό ρόλο Κύπρου και Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 3 Ιανουαρίου 2020

 

Για ακόμη μία φορά χαιρετίζουμε την εξέλιξη για προώθηση της κατασκευής του αγωγού «EASTΜED» έργου στρατηγικής σημασίας και αξίας. Ως ΕΔΕΚ θεωρούμε πως η ολοκλήρωση του θα αναδείξει γεωστρατηγικά και πολιτικά πλεονεκτήματα σε Κύπρο και Ελλάδα και θα τερματίσει της τουρκικές επιδιώξεις για μεταφορά φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη, μέσω Τουρκίας.

Επιπρόσθετα ως ΕΔΕΚ αναμένουμε και τις τοποθετήσεις όλων αυτών που μέχρι τώρα υποστηρίζουν ότι λόγω οικονομικού κόστους θα πρέπει η μεταφορά του φυσικού αερίου να γίνει με αγωγό μέσω Τουρκίας. Μία τέτοια ενέργεια θα καθιστούσε την Τουρκία κλειδοκράτορα εισροής φυσικού αερίου προς Ευρώπη και την ίδια στιγμή η Ευρώπη αλλά και χώρες παραγωγής φυσικού αερίου θα ήταν αιχμάλωτες των τουρκικών επιδιώξεων και επιλογών.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ 24 Δεκ.2019 Continue reading…

Σύμφωνα με την πληροφορία που έχει μεταδώσει το κανάλι «Σίγμα» για το ότι Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία και Ισραήλ προχωρούν αρχές του 2020 σε υπογραφές στη διακρατική συμφωνία για τον East Med, ως ΕΔΕΚ χαιρετίζουμε αυτή την εξέλιξη καθώς είναι μία σημαντική στρατηγική κίνηση προς την ορθή κατεύθυνση.

Η σπουδαιότητα της εξέλιξης αυτής έγκειται στο ότι η κατασκευή του East Med μπορεί να προσφέρει ενεργειακή επάρκεια στην ΕΕ, αναβαθμίζει το γεωστρατηγικό ρόλο Κύπρου και Ελλάδας και την ίδια στιγμή αποκλείει το ενδεχόμενο μεταφοράς φυσικού αερίου από την ΕΕ μέσω Τουρκίας.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 21 Δεκεμβρίου 2019

Όλες πια οι ενέργειες της Τουρκίας επιβεβαιώνουν ότι ο βασικός της στόχος είναι η ανατροπή της συνθήκης των Σεβρών και της Λωζάνης με βάση τις οποίες καθορίστηκαν συγκεκριμένα σύνορα της Τουρκίας. Ειδικότερα, βασικός στόχος της Τουρκίας είναι η επέκταση της θαλάσσιας επιρροής της στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και ως εκ τούτου και της υλοποίησης του σχεδίου της για ενσωμάτωση της Κύπρου στην Τουρκική επικράτεια.

Αυτό θα πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη όσοι πιστώνουν με καλή προαίρεση την Τουρκία για δήθεν εξεύρεση δημοκρατικής και βιώσιμης λύσης κάτω από τις σημερινές συνθήκες.

Την ίδια στιγμή οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν αυτό που από την αρχή τόνιζε η ΕΔΕΚ σχετικά με τη μεγάλη στρατηγική σημασία του αγωγού East Med, με τη υλοποίηση του οποίου ενισχύεται η γεωστρατηγική θέση Ελλάδας και Κύπρου, μειώνεται η αντίστοιχη της Τουρκίας και ανεξαρτητοποιείται η προμήθεια φυσικού αερίου της Ευρώπης από οποιοδήποτε αγωγό θα προέρχεται από την Τουρκία.

Δυστυχώς θα πρέπει να τονίσουμε πως αυτό το ύψιστης σημασίας έργο δεν βρήκε ιδιαίτερη ανταπόκριση σε πολιτικές δυνάμεις στην Κύπρο όταν θα έπρεπε να ήταν για τη δική μας πλευρά πρωταρχικής σημασίας.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 17 Δεκεμβρίου 2019

 

Οι προκλητικές ενέργειες της  Τουρκίας στοχεύουν στην ματαίωση του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη δημιουργία γκρίζων ζωνών και στη δημιουργία κρίσης ώστε εκβιαστικά να οδηγηθούμε σε διαπραγματεύσεις μέσα από των οποίων η Τουρκία να διεκδικήσει και να κεφαλαιοποιήσει πλεονεκτήματα στους ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η απάντηση στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας είναι η ενίσχυση της αμυντικής αποτρεπτικής ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσα από:

·      Την αναβάθμιση της αμυντικής στρατιωτικής ικανότητας της Εθνικής Φρουράς με απόκτηση σύγχρονων οπλικών συστημάτων και αναβάθμιση του αξιόμαχου του ανθρώπινου δυναμικού της Εθνικής Φρουράς

·      Επανενεργοποίηση του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου

·      Αυξημένη αριθμητικά και οπλικά ελληνική στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο.

Εάν η πρόθεση μας είναι η πολιτική λύση μέσω διαπραγματεύσεων, δεν θα πρέπει να εγκαταλείπεται η στρατιωτική μας ενίσχυση η οποία ενδυναμώνει την διαπραγματευτική μας θέση σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 16 Δεκεμβρίου 2019

 

 

Μας εμβάλλει σε υπόνοιες που τόσο ο κατοχικός ηγέτης όσο και η κ. Σπέχαρ, την ίδια περίπου χρονική περίοδο, αναφέρονται στο θέμα της ενδιάμεσης στρατηγικής συμφωνίας για λύση του Κυπριακού.

Από την πλευρά της ΕΔΕΚ επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά τη θέση μας πως η ενδιάμεση στρατηγική συμφωνία αποτελεί επικίνδυνη εξέλιξη δεδομένου ότι αν η Τουρκία κατοχυρώσει τις διεκδικήσεις της δεν θα έχει καμία πρόθεση στη συνέχεια να προχωρήσει σε λύση του Κυπριακού.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 14 Δεκεμβρίου 2019

Οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Ακιντζί ουσιαστικά επιβεβαιώνουν αυτό που από την πρώτη στιγμή η ΕΔΕΚ διατύπωσε για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα μετά την τριμερή συνάντηση στο Βερολίνο, κατά την οποία υπάρχει η διατύπωση για ενδιάμεση στρατηγική συμφωνία.

Αυτό στην ουσία αναιρεί την αρχή πως εάν δεν συμφωνηθούν όλα τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί.

Η κατάληξη σε ενδιάμεση στρατηγική συμφωνία θα προσδώσει πολιτικά πλεονεκτήματα στην Τουρκία και στην ουσία θα αποδυναμώσει την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 13 Δεκεμβρίου 2019