ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Με βάση τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, επαναλαμβάνουμε πως από την πλευρά της ΕΔΕΚ το περιεχόμενο των όρων αναφοράς δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Η αποδοχή των εν λόγω όρων αναφοράς αλλά και το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μεταβαίνει στο Βερολίνο με ανοικτή ατζέντα, δημιουργεί πρόσθετους κινδύνους στο πεδίο των διαπραγματεύσεων.

Οι συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις και τα πιο πάνω δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για μία θετική έκβαση στις εν εξελίξει διαδικασίες.

Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε για ακόμα μια φορά να τονίσουμε πως το κυπριακό δεν είναι δικοινοτική ή ενεργειακή διευθέτηση. Η επαναφορά του στη σωστή του βάση ως θέματος εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής είναι επιβεβλημένη. Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί μέσω μίας Διεθνούς Διάσκεψης για το κυπριακό κατά την οποία θα συζητηθεί η διεθνής πτυχή του προβλήματος (που είναι και η ουσία του), όπως προνοούν και οι σχετικές αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 19 Νοεμβρίου 2019

Σε ότι αφορά το περιεχόμενο της έκθεσης του ΓΓ παρατηρούμε ότι σε αυτήν δεν κατονομάζεται η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς για τις προκλητικές τους ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, στοιχείο που είναι ιδιαίτερα αρνητικό.

Στην έκθεση αποφεύγεται να γίνει αναφορά σε επιβεβλημένη ανάληψη πρωτοβουλιών που είναι σύμφωνες με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και αφορούν την πραγματική φύση του Κυπριακού προβλήματος ως διεθνές ζήτημα παράνομης εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής και εθνοκάθαρσης.

Στην έκθεση επιχειρείται η τήρηση των ίσων αποστάσεων μεταξύ των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας, του κατοχικού καθεστώτος και των αντιδράσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, γεγονός που μπορεί αφενός λόγω της χρονικής στιγμής (κάθοδος Λουτ, τριμερής) να «εξηγείται», σε καμία όμως περίπτωση δεν επιτρέπεται η τήρηση των ίσων αποστάσεων.

Ως εκ τούτου εμείς αναμένουμε τόσο από τον ΓΓ όσο και από τα ΗΕ αν πραγματικά ενδιαφέρονται για την επίλυση του Κυριακού να εστιάσουν τις προσπάθειές τους ώστε η οποιαδήποτε επανέναρξη του διαλόγου να επικεντρώνεται στην επίλυση της πραγματικής υφής του κυπριακού προβλήματος που είναι η διεθνής του πτυχή και η οποία αποτελείται από:

  • Την αποχώρηση των στρατευμάτων και την κατάργηση των εγγυήσεων
  • Τον επαναπατρισμό των εποίκων
  • Την επιστροφή όλων των προσφύγων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, στα σπίτια τους.

Έπειτα να ακολουθήσει η συζήτηση για τα στοιχεία που θα αποτελούν τη δομή του πολιτειακού συστήματος που θα εφαρμοστεί ως συνέχεια της κρατικής οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας με πλήρη σεβασμό στα πολιτικά και ανθρώπινά δικαιώματα όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως εθνοτικής ή θρησκευτικής προέλευσης, καθώς και με πλήρη εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου χωρίς παρεκκλίσεις, σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια.

Οφείλουμε να επαναλάβουμε πως η μετατροπή του κυπριακού από θέματος εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής σε θέμα προώθησης και υλοποίησης μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) συνιστά ακόμα μία εκτροπή από την πραγματική φύση του προβλήματος.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 15 Νοεμβρίου 2019

Η ΕΔΕΚ υπέδειξε τους κινδύνους που ελλοχεύουν μέσα από την επικείμενη τριμερή και πενταμερή διάσκεψη

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ δήλωσε:

«Όσον αφορά τόσο το θέμα της σύγκλησης τριμερούς διάσκεψης με στόχο την σύγκλιση των όρων αναφοράς και την επιβεβαίωσή τους, καθώς και την σύγκληση στην συνέχεια της άτυπους πενταμερούς διάσκεψης, ως ΕΔΕΚ είχαμε από την αρχή εκφράσει της επιφυλάξεις μας καθώς επίσης υποδείξαμε και τους κινδύνους που ελλοχεύουν από αυτό το ενδεχόμενο, από αυτή την διαδικασία.

Σήμερα μετά την λεπτομερειακή ενημέρωση που είχαμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και, θα ήθελα να τον ευχαριστήσω για αυτή την ενημέρωση, επιβεβαιώνεται κατά την άποψή μας ότι πορευόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά.

Γιατί βλέπουμε και τις δημόσιες τοποθετήσεις της Τουρκίας κυρίως τους όρους τους οποίους θέτει και ως εκ τούτου εάν και κατά πόσο κάποιοι από αυτούς τους όρους για να πραγματοποιηθούν αυτές οι συναντήσεις υιοθετηθούν από τον ΓΓ τότε αντιλαμβάνεστε πως οι κίνδυνοι τότε θα είναι υπαρκτοί».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν η Τουρκία θέτει όρους κατά την τριμερή, ο κ. Σιζόπουλος δήλωσε:

«Το βλέπουμε δημόσια».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημέρωνε πρώτα τους πολιτικούς αρχηγούς για τις πληροφορίες που έχει η Λευκωσία από το παρασκήνιο και τις επαφές ξένων κυβερνήσεων, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε:

«Η ενημέρωση ακριβώς επιβεβαιώνει αυτά που η Τουρκία δημόσια στην ουσία ζητά με προκλητικές ενέργειες και κυρίως με όρους τους οποίους θέτει για την πραγματοποίηση αυτών των συναντήσεων».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν η Τουρκία θέτει βέτο ακόμη και για μία άτυπη πενταμερή εντός Δεκεμβρίου, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε:

«Αυτά, είναι κάτι που θα δούμε στην πορεία. Αλλά βλέπετε τις δημόσιες τοποθετήσεις.

Ως εκ τούτου εμείς ανησυχούμε και γι΄αυτό ακριβώς υποδείξαμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ελπίζουμε να γίνει αποδεκτό, ότι δηλαδή πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί για να διαχειριστούμε όλα τα ενδεχόμενα σενάρια γιατί δεν μπορούμε να γνωρίζουμε στο τέλος αυτή η κατάσταση πως θα εξελιχθεί. Και είναι πάρα πολύ σημαντικό να αποφύγουμε τους κινδύνους που η Τουρκία αυτή την περίοδο θα επιχειρήσει είτε γιατί ακριβώς από την μία θέλει να κερδίσει χρόνο ενόψει άλλων προτεραιοτήτων που έχει αυτή την στιγμή, είτε ενδεχομένως, μέσα από αυτή την στάση της θέλει να κεφαλαιοποιήσει πρόσθετα πολιτικά κεκτημένα όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τα θέματα που σχετίζονται με τον Ευρωβουλευτή της ΕΔΕΚ, Δημήτρη Παπαδάκη, ο κ. Σιζόπουλος δήλωσε:

«Δεν υπάρχουν δημόσιες δηλώσεις. Είναι θέμα εσωτερικής διαχείρισης και ως εκ τούτου όλα να τα περιμένετε την ώρα που πρέπει».

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 13 Νοεμβρίου 2019

Το νομικό πλαίσιο των κυρώσεων για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας είναι βήμα προς τη θετική κατεύθυνση που η κυβέρνηση οφείλει να αξιοποιήσει ώστε να προχωρήσει σε κλιμακούμενα μέτρα νοουμένου η Τουρκία, όπως δήλωσε και το τουρκικό ΥΠΕΞ, συνεχίσει τις προκλήσεις.

Σε ότι αφορά την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών για μείωση της προενταξιακής βοήθειας προς την Τουρκία για το 2020, υπογραμμίζουμε πως η Τουρκία δεν επιθυμεί και δεν στοχεύει στο να γίνει μέλος της ΕΕ αλλά στο να έχει ένα ειδικό καθεστώς συνεργασίας που θα της προσφέρει οικονομικά και εμπορικά οφέλη και το οποίο δεν θα την υποχρεώνει να εναρμονιστεί με το ευρωπαϊκό ή και διεθνές δίκαιο.

Συνεπώς η κυπριακή κυβέρνηση οφείλει να εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της για τερματισμό της οικονομικής εκμετάλλευσης της ΕΕ από την Τουρκία και ενίσχυσης των δράσεων που θα υποχρεώνουν την Τουρκία να συμμορφωθεί με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο και τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις ειδικότερα.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 12 Νοεμβρίου 2019

Να μην παγιδευτούμε σε διαδικασίες άκρως επικίνδυνες

Μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας του Προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου στη Λάρνακα, σε ερώτηση δημοσιογράφου για το σχόλιο της ΕΔΕΚ απέναντι στη φημολογία για το ότι η Τουρκία δεν έχει την πρόθεση να συνεχίσει τις συνομιλίες, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε:

«Καταρχήν θα αναμένουμε την Τετάρτη το πρωί την ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο πλαίσιο της συνεργασίας του Εθνικού Συμβουλίου. Όμως τα παιχνίδια της Τουρκίας είναι πάρα πολύ καλά γνωστά και γι’ αυτό ακριβώς εδώ και πάρα πολλή καιρό από την πλευρά της ΕΔΕΚ έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες εισηγήσεις για το πώς εμείς θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτές τις καταστάσεις και κυρίως να μην κάνουμε το λάθος να παγιδευτούμε σε διαδικασίες οι οποίες θα αποδειχτούν άκρως επικίνδυνες.

Για παράδειγμα οι συναντήσεις καλά θα είναι να γίνουν. Όμως ίδιοι οι τρεις όροι αναφοράς, τους οποίους συζητούμε αυτή την στιγμή  για να αποτελέσουν το πλαίσιο ενδεχόμενης επανέναρξης των συνομιλιών, είναι και οι τρείς άκρως επικίνδυνοι, σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Την ίδια στιγμή έχουμε τονίσει ότι η Τουρκία έχει συγκεκριμένους στόχους. Είτε να καταστεί συμμέτοχος και συνέταιρος στην αξιοποίηση και διαχείριση του φυσικού αερίου είτε να ματαιώσει το ενεργειακό μας πρόγραμμα ή να εγκαθιδρύσει τα γεωτρύπανα σε συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές, να δημιουργήσει γκρίζες ζώνες, για να διεκδικεί ως εκ τούτου επικυριαρχικό ρόλο. Γι’ αυτό και εμείς προτείναμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συγκεκριμένες κινήσεις και συγκεκριμένες ενέργειες που να αποτελούν στην ουσία διπλωματικά και πολιτικά όπλα έτσι ώστε να ενισχύεται αφενός μεν η Κυπριακή Δημοκρατία και αφετέρου να μένει εκτεθειμένη η Τουρκία.

Εμείς θα συμβουλεύσουμε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα πρέπει να προσέλθει σε αυτές τις συναντήσεις με μεγάλη προσοχή, με νηφαλιότητα και πάνω από όλα να αποφύγει να οποιεσδήποτε διαδικασίες οι οποίες ενδεχομένως να μας οδηγήσουν σε περιπέτειες».

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 11 Νοεμβρίου 2019

Το Κ.Σ. ΕΔΕΚ χαιρετίζει την ομόφωνη υιοθέτηση από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων των νομικών πράξεων επιβολής περιοριστικών μέτρων της ΕΕ κατά της Τουρκίας εξαιτίας των παράνομων γεωτρήσεων και δραστηριοτήτων της στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η εν λόγω απόφαση κινείται προς θετική κατεύθυνση, πάνω στην οποία η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να στηριχθεί και ανάλογα με την ενδεχόμενη συνέχιση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας να προχωρήσει σε περαιτέρω αναβαθμισμένα μέτρα και κυρώσεις.
Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 11 Νοεμβρίου 2019

Εάν και εφόσον τα όσα δημοσιεύονται σήμερα στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» εμπερικλείονται στο έγγραφο που απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον Γενικό Γραμματέα, διαπιστώνουμε πως για ακόμα μια φορά η μετατροπή του κυπριακού από θέματος εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής σε θέμα προώθησης και υλοποίησης μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) συνιστά ακόμα μία εκτροπή από την πραγματική φύση του προβλήματος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυβέρνηση θα έπρεπε να επιμείνουν στα πολιτικά και διπλωματικά «όπλα» και επιχειρήματα της πλευράς μας τα οποία θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε, αφού έχει διαπιστωθεί πως από την πλευρά της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος δεν υλοποιήθηκε κανένα ΜΟΕ προς όφελος της Κυπριακής Δημοκρατίας ενώ η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε σειρά μέτρων προς όφελος των Τουρκοκυπρίων.

Θα έπρεπε να είχε γίνει ήδη κατανοητό πως το κατοχικό καθεστώς επιμένει σε αυτή την τακτική αφού μέσα από την περαιτέρω υλοποίηση ΜΟΕ επιχειρεί την περαιτέρω αναβάθμισή του.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 10 Νοεμβρίου 2019

Είναι με λύπη που παρατηρούμε πως σε μία δύσκολη περίοδο για την πατρίδα μας όπου μάλιστα επίκεινται σημαντικές και επικίνδυνες εξελίξεις ενόψει της διαμόρφωσης των όρων αναφοράς για πιθανή επανέναρξη των συνομιλιών στο κυπριακό, η όξυνση της αντιπαράθεσης για σημαντικά θέματα για τα οποία επίκειται έρευνα, απλώς εκθέτουν την πατρίδα μας στον διεθνή χώρο και οδηγούν σε περαιτέρω αποδυνάμωση.

Τώρα έπρεπε να είναι η ώρα που θα προχωρούσαμε στη διαμόρφωση μιας ενιαίας πολιτικής αντιμετώπισης του τουρκικού επεκτατισμού και όχι να ασχολούμαστε σε τόση έκταση με θέματα τα οποία οδηγούν σε μια αχρείαστη και ενδεχομένως ζημιογόνα εσωστρέφεια.

Εξάλλου επί της ουσίας του κυπριακού οι αντιμαχόμενες πλευρές ουδέποτε διαφώνησαν μέχρι σήμερα αλλά και ούτε φαίνεται να διαφωνούν. Ως εκ τούτου διαπιστώνουμε πως η όξυνση του κλίματος γίνεται για να δικαιολογήσει τη δική τους στάση και συμπεριφορά για την μέχρι σήμερα αποτυχημένη και αδιέξοδη πολιτική που ακολουθούν στο κυπριακό.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 5 Νοεμβρίου 2019

Σε ότι αφορά την επικείμενη τριμερή αυτό που μας ανησυχεί ιδιαίτερα είναι ότι από όσα έχουν δει μέχρι σήμερα το φως της δημοσιότητας για τους όρους αναφοράς σε συνδυασμό με τις τουρκικές προκλήσεις και ενέργειες, δημιουργείται ένα πλαίσιο ιδιαίτερα αρνητικό που εγκυμονεί  σοβαρούς κινδύνους.

Είναι γι’ αυτό το λόγο που από την πλευρά της ΕΔΕΚ επιμένουμε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να ακολουθήσει μια νέα στρατηγική που θα θέτει το κυπριακό στη σωστή του βάση ως διεθνές πρόβλημα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής, όπως αυτή περιγράφεται σε απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης.

Ταυτόχρονα, Κύπρος και Ελλάδα μαζί, θα πρέπει να προχωρήσουν στη διαμόρφωση μίας κοινής εθνικής πολιτικής όπου μέσα από στοχευμένες δράσεις και ενέργειες σε πολιτικό, στρατιωτικό και ενεργειακό επίπεδο, θα αναβαθμιστεί ο γεωστρατηγικός ρόλος των δύο χωρών.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 4 Νοεμβρίου 2019

H με οποιονδήποτε τρόπο άμεσο ή έμμεσο εμπλοκή των ενεργειακών ζητημάτων σε συζήτηση για το κυπριακό εμπεριέχει τον κίνδυνο περαιτέρω υποβάθμισης του κυπριακού σε θέμα ενεργειακής ρύθμισης και απομάκρυνσής του από την πραγματική του υφή, που είναι η εισβολή και η συνεχιζόμενη κατοχή.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έπρεπε να επιμείνει στα εξής:

  • Να ξεκαθαρίσει το κατοχικό καθεστώς σε ποιο εύρος της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας θα ήθελε να εφαρμοστούν οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονταν στην «επιστολή Ακιντζί» αναφορικά με τα ενεργειακά και
  • Να ξεκαθαρίσει η Τουρκία εάν και κατά πόσο είναι διατεθειμένη να λάβει μέρος σε μια διεθνή διάσκεψη υπό τα ΗΕ στην παρουσία της ΕΕ και της Κυπριακής Δημοκρατίας, για τη συζήτηση και επίλυση των όποιων διαφορών προκύπτουν για την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και  της Τουρκίας.

Τέλος, εάν όντως στην επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας περιλαμβάνεται πρόταση δημιουργίας ειδικού λογαριασμού κατάθεσης χρημάτων από το Φυσικό Αέριο σε λογαριασμό των Τουρκοκυπρίων από τον οποίο θα μπορούν να κάνουν ανάληψη μετά το 2022, θεωρούμε ότι η υιοθέτηση μιας τέτοιας πρότασης θα αποτελεί ισχυρό αντικίνητρο για την επίλυση του κυπριακού.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 1 Νοεμβρίου 2019