ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Τα τελευταία χρόνια κατά τη συζήτηση των κρατικών προϋπολογισμών, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ κατ’ επανάληψη διατυπώνει την άποψη ότι οι εκάστοτε κυβερνήσεις δεν πρέπει να περιορίζονται στη διαχείριση των πάγιων τομέων της οικονομίας όπως είναι ο τουριστικός τομέας, ο κατασκευαστικός τομέας και οι υπηρεσίες. Τομείς δηλαδή οι οποίοι είναι ιδιαίτερα εύθραυστοι, επηρεάζονται από εξωγενείς και άρα μη ελεγχόμενους παράγοντες.

Η σημερινή κρίση που προκαλείται λόγω της πανδημίας επιβεβαιώνει δυστυχώς την ορθότητα της συγκεκριμένης διαπίστωσης και αναδεικνύει την υποχρέωση λήψης άμεσων μέτρων.

Πέραν λοιπόν της διαχείρισης της κατάστασης εξάπλωσης του COVID-19  άμεσα θα πρέπει να ξεκινήσει και ένας σχεδιασμός που θα αφορά την Οικονομία του τόπου η οποία δέχεται λόγω της κατάστασης νέους κλυδωνισμούς.

Όπως κατ’ επανάληψη πρότεινε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, θα πρέπει η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης να επικεντρωθεί στην υιοθέτηση ποιοτικών μέτρων με στόχο την ανάπτυξη νέων καινοτόμων τομέων της οικονομίας οι οποίοι να προσδίδουν στην κυπριακή οικονομία μακροοικονομική σταθερότητα, μείωση εξάρτησης από τους παραδοσιακούς τομείς και αξιοποίηση του υψηλού επιπέδου επιστημονικό δυναμικό που διαθέτει η πατρίδα μας. Να προωθηθεί ουσιαστική οικονομική και τεχνοκρατική στήριξη του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα της οικονομίας για απόκτηση μερικής αυτάρκειας σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα. Επίσης, να προωθηθούν αναπτυξιακά έργα ανταποδοτικού χαρακτήρα και τα έσοδα που θα προκύπτουν να χρηματοδοτούν άλλους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας.

Έστω και τώρα, καλούμε την κυβέρνηση να αξιολογήσει και να αξιοποιήσει τις προτάσεις μας για άμβλυνση της τεράστιας ζημιάς που αυτή η κρίση επιφέρει στην κυπριακή οικονομία.

 

Με αφορμή και την ανακοίνωση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για το μεταναστευτικό, σημειώνουμε πως πέρα από τις φραστικές διακηρύξεις είναι αναγκαίο και απαραίτητο να υπάρξει πρακτική συνεισφορά της ΕΕ στην αναχαίτιση των παράνομων μεταναστευτικών ροών.

Οι ροές αυτές, όπως πολλές φορές τονίσαμε, χρησιμοποιούνται από την Τουρκία ως μια μορφή υβριδικού πολέμου σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας με βασικό στόχο την αποδόμηση της κοινωνικής συνοχής.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Τουρκία χρησιμοποιεί και το κατοχικό καθεστώς για την προώθηση της πολιτικής της.

Είναι γι’ αυτό το λόγο που τα μέτρα ελέγχου από τα κατεχόμενα πρέπει να είναι ιδιαίτερα αυστηρά δεδομένης και της άρνησης για συνεργασία και αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης η οποία πλήττει και τους Τουρκοκύπριους.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 6 Μαρτίου 2020

Η ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για το κλείσιμο των οδοφραγμάτων λόγω κορωνοϊού μας απογοητεύει βαθύτατα δεδομένου ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ως το νόμιμο κράτος οφείλει να λάβει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την προστασία των πολιτών της από ενδεχόμενη διασπορά του ιού.

Τα μέτρα από την κατεχόμενη περιοχή λόγω της αδυναμίας άσκησης αποτελεσματικής εξουσίας και ελέγχου της καταστάσεως οφείλουν να είναι ιδιαίτερα αυστηρά δεδομένης μάλιστα της συμπεριφοράς της Τουρκίας όσον αφορά τις σκόπιμες μεταναστευτικές ροές και την αξιοποίησή τους ως μορφής υβριδικού πολέμου σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Για εμάς “φυσιολογικές συνθήκες” δεν είναι ο συμβιβασμός και η αποδοχή της κατοχής αλλά η επίλυση του κυπριακού και η πλήρης κατοχύρωση των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων όπως αυτές καταγράφονται στις αρχές και τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ.

Τέλος, μας στεναχωρεί ιδιαίτερα η επιλεκτική ευαισθησία την οποία επιδεικνύει η ΟΥΝΦΙΚΥΠ δεδομένης της απουσίας της στις περιπτώσεις όπου προκλητικά το κατοχικό καθεστώς και η κατοχική Τουρκία προκαλούν με τις ενέργειές τους στην περιοχή της Δένειας και στα Στροβίλια καθώς επίσης και την, κατά παράβαση των αποφάσεων του ΟΗΕ, προσπάθεια εποικισμού της Αμμοχώστου.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 6 Μαρτίου 2020

Η καταδικαστέα τουρκική πολιτική εκμετάλλευσης του ανθρώπινου πόνου είναι μέρος ενός υβριδικού πολέμου που στόχο έχει να δημιουργήσει συνθήκες αποσταθεροποίησης και να πλήξει την κοινωνική δομή και συνοχή στην ΕΕ και κύρια στην Κύπρο και την Ελλάδα.

Διευκρινίζουμε πως η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων που προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες είναι επιβεβλημένη. Σε αυτή όμως την περίπτωση πρόκειται για παράνομη και ηθελημένη διακίνηση ανθρώπων για δημιουργία μεταναστευτικών ροών.

Χρειάζεται λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων για προστασία από αυτόν τον υβριδικό πόλεμο τον οποίο η Τουρκία εφαρμόζει σε βάρος της Κύπρου και της Ελλάδας για εξυπηρέτηση των δικών της σκοπών.

 Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 4 Μαρτίου 2020

Καταδικαστέα η συμπεριφορά της Τουρκίας στο μεταναστευτικό όπως καταγράφεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα ωθώντας χιλιάδες μετανάστες στον Έβρο δυναμιτίζοντας το ήδη τεταμένο κλίμα.

Οι συγκεκριμένες προκλητικές ενέργειες δείχνουν ακριβώς την νοοτροπία της Τουρκικής Κυβέρνησης, για αυτό ως Κ.Σ ΕΔΕΚ επισημαίνουμε πως είναι κρίμα πολιτικές δυνάμεις να εμπιστεύονται την Τουρκία ότι θα συμφωνήσει δημοκρατική -δίκαιη λύση και στο Κυπριακό.

Αυτές τις κρίσιμες ώρες εκφράζομαι την συμπαράσταση μας στον Ελληνικό λαό και ζητούμε την συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ελλάδα για την αντιμετώπιση της κατάστασης, σημειώνοντας πως μας προβληματίζει και μας ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι η Ε.Ε τηρεί μέχρι στιγμής σιγή ιχθύος.

Επιπρόσθετα καλούμε την Κυπριακή Κυβέρνηση να λάβει προληπτικά μέτρα ασφάλειας δεδομένου του κινδύνου διοχέτευσης αυξημένων μεταναστατευτικών ροών και στην Κύπρο.

 Γραφείο Τύπου 

1 Μαρτίου 2020

 

Μετά τα χθεσινά θλιβερά και συνάμα καταδικαστέα επεισόδια στο Οδόφραγμα της Λήδρας και την επίθεση κατά Εθνοφρουρού από πολίτη που διαμαρτυρόταν μαζί με άλλους για το προσωρινό κλείσιμο τεσσάρων οδοφραγμάτων -απόφαση που λήφθηκε ως μέτρο προστασίας και ελέγχου μετά την ραγδαία εξάπλωση του Κορωνοιου-  αντιπροσωπεία του Κ.Σ.ΕΔΕΚ μετέβησαν το πρωί στην περιοχή  ως ένδειξη συμπαράστασης σε αστυνομικούς και Εθνοφρουρούς οι οποίοι βρίσκονται εκεί νυχθημερόν επιτηρώντας την γραμμή κατάπαυσης του πυρός προστατεύοντας την Κ.Δ και την νομιμότητα.

Το Κ.Σ ΕΔΕΚ διαμηνύει πως τέτοιες συμπεριφορές είναι καταδικαστέες και επιβάλλεται η αστυνομία να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες  για αυτούς που συμμετείχαν στα επεισόδια αλλά και για τους ηθικούς αυτουργούς των επεισοδίων.

Μετά τα χθεσινά θλιβερά και συνάμα καταδικαστέα επεισόδια στο Οδόφραγμα της Λήδρας και την επίθεση κατά Εθνοφρουρού από πολίτη που διαμαρτυρόταν μαζί με άλλους για το προσωρινό κλείσιμο τεσσάρων οδοφραγμάτων -απόφαση που λήφθηκε ως μέτρο προστασίας και ελέγχου μετά την ραγδαία εξάπλωση του Κορωνοιου-  αντιπροσωπεία του Κ.Σ.ΕΔΕΚ και της Νεολαίας του Κινήματος μετέβησαν το πρωί στην περιοχή  ως ένδειξη συμπαράστασης σε αστυνομικούς και Εθνοφρουρούς οι οποίοι βρίσκονται εκεί νυχθημερόν επιτηρώντας την γραμμή κατάπαυσης του πυρός προστατεύοντας την Κ.Δ και την νομιμότητα.

Το Κ.Σ ΕΔΕΚ διαμηνύει πως τέτοιες συμπεριφορές είναι καταδικαστέες και επιβάλλεται η αστυνομία να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες  για αυτούς που συμμετείχαν στα επεισόδια αλλά και για τους ηθικούς αυτουργούς των επεισοδίων.

Είναι απαράδεκτο ,άνδρες των Σωμάτων Ασφαλείας και ειδικά Εθνοφρουροί που επιτηρούν την γραμμή κατάπαυσης του πυρός προστατεύοντας ουσιαστικά την Κυπριακή Δημοκρατία και την νομιμότητα, να δέχονται επιθέσεις από πολίτες οι οποίοι μεταξύ άλλων διατείνονται για τις δημοκρατικές τους αντιλήψεις.

Ως Κ.Σ ΕΔΕΚ καλούμε Αστυνομία και Εθνική Φρουρά να ενισχύσουν την παρουσία τους και να αναβαθμίσουν την προστασία των μελών τους. Την ίδια ώρα επιβάλλεται όπως η αστυνομία αξιοποιήσει βίντεο και μαρτυρίες για την επίθεση εναντίον του Εθνοφρουρού και όχι μόνο από πολίτες στην Λήδρας και να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες τόσο για αυτούς που προέβησαν σε τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες όσο και για τους ηθικους αυτουργούς που βρίσκονται πίσω από τα επεισόδια.

 

Η υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας σε πολιτικό επίπεδο της λίστα κυρώσεων με τους δύο Τούρκους πολίτες, είναι ένα πρώτο θετικό βήμα αποτροπής των τουρκικών προκλητικών ενεργειών.

Παρόλα αυτά η Κυπριακή Δημοκρατία επιβάλλεται να επεξεργαστεί ένα πρόσθετο πρόγραμμα σταδιακής αναβάθμισης των μέτρων που πρέπει να ληφθούν σε βάρος της Τουρκίας από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 28 Φεβρουαρίου 2020

Η δήλωση του Προέδρου του Σ. Α. για την Αμμόχωστο είναι πολύ σημαντική και πρέπει να τύχει αξιοποίησης.

Αυτό όμως που έχει σημασία και στο οποίο πρέπει να εστιάσουμε δεν είναι η επαναβεβαίωση των ψηφισμάτων για την Αμμόχωστο αλλά η διεκδίκηση της υλοποίησής τους.

Τα ψηφίσματα διατυπώνουν ξεκάθαρα την ανάγκη άμεσης επιστροφής της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της ανεξάρτητα από την πορεία της λύσης.

Η οποιαδήποτε διασύνδεση της επιστροφής της Αμμοχώστου με τη λύση εξυπηρετεί μόνο τους τουρκικούς σχεδιασμούς που θέλουν να την χρησιμοποιήσουν ως δέλεαρ για να επιβάλουν μίαν τουρκικών προδιαγραφών λύση.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 27 Φεβρουαρίου 2020