ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Το Κ.Σ. ΕΔΕΚ καταδικάζει την απαράδεκτη και, για ακόμα μια φορά, αδικαιολόγητη και προκλητική συμπεριφορά του κατοχικού καθεστώτος το οποίο προχώρησε στη σύλληψη δύο γυναικών στα κατεχόμενα επειδή έβγαλαν φωτογραφία το σπίτι τους στην κατεχόμενη Μόρφου.

Η αδικαιολόγητη σύλληψη των δύο γυναικών από το κατοχικό καθεστώς αποδεικνύει για ακόμα μια φορά την κατάφορη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Καλούμε τις αρμόδιες αρχές και τα Ηνωμένα Έθνη να προβούν σε όλες τις δέουσες ενέργειες ώστε να αφεθούν ελεύθερες οι δύο γυναίκες, καθώς επίσης και να κάνουν όλα τα απαραίτητα διαβήματα ώστε αυτές οι ενέργειες να μην επαναληφθούν.

Είναι αδιανόητο ένας πρόσφυγας να συλλαμβάνεται επειδή έβγαλε φωτογραφία το σπίτι του, τη γη που γεννήθηκε!

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 16 Σεπτεμβρίου 2019

Οι προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις αξιωματούχων της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος που αποκαλύπτουν τις επιδιώξεις τους για την Αμμόχωστο, κάνουν επιβεβλημένη την προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στη βάση και των σχετικών ψηφισμάτων που αναφέρονται ρητώς σε κατά προτεραιότητα επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.

Παράλληλα, η Κυπριακή Κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει στη λήψη οικονομικών και  πολιτικών αντίμετρων ώστε να καταστεί σαφές στο κατοχικό καθεστώς και στην Τουρκία ότι οι προκλήσεις τους δεν μένουν αναπάντητες. Όσο οι προκλητικές τους ενέργειες παραμένουν αναπάντητες, όχι μόνο δεν θα τερματίζονται αλλά αντίθετα θα εκτραχύνονται.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 16 Σεπτεμβρίου 2019

Επιβαλλόμενη είναι η προσφυγή στο Συμβούλιο ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σε σχέση με τις Τουρκικές επιδιώξεις στο θέμα της Αμμοχώστου όπως έχουν επαναδιατυπωθεί και  μέσα από την συνέντευξη στην Καθημερινή του τούρκου υπουργού εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος μίλησε για απόφαση όσον αφορά τον σταδιακό εποικισμό της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, επικαλούμενος το δικαίωμα χρήσης. Με τρόπο προκλητικό ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δηλώνει πως αυτή η ενέργεια δεν αντίκεινται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και μάλιστα λέει πως πολλοί ελληνοκύπριοι το ζητούν αυτό απευθυνόμενοι στην « επιτροπή αποζημιώσεων» στα κατεχόμενα.

Η ΕΔΕΚ θέλει να επισημάνει πώς η συγκεκριμένη προσφυγή πρέπει να τύχει κατάλληλης προετοιμασίας ώστε να έχει θετικό αποτέλεσμα στην βάση και των σχετικών ψηφισμάτων για την Αμμόχωστο. Την ίδια στιγμή η κυπριακή κυβέρνηση επιβάλλεται να προχωρήσει στην λήψη πρακτικών , πολιτικών και οικονομικών μέτρων σε σχέση με τις συνεχιζόμενες  προκλητικές ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος και της Τουρκίας για τον σταδιακό εποικισμό της περίκλειστη πόλης της Αμμοχώστου με στόχο την ανακοπή συνέχισης αυτών των ενεργειών.

 

 

Μέχρι στιγμής, οι όροι αναφοράς όπως έχουν δημοσιοποιηθεί δεν μπορούν να αποτελέσουν ένα αντικειμενικό και αξιόπιστο πλαίσιο διαλόγου για την επίλυση του Κυπριακού.Η ΕΔΕΚ υπενθυμίζει πως οι συγκεκριμένοι όροι περιλαμβάνονται και στο πλαίσιο συζήτησης και στο Κράν Μοντανά που κατέληξε σε αδιέξοδο και κανένας δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι αυτή την φορά θα έχει θετική κατάληξη.

Είναι πλαίσιο ετεροβαρές υπέρ της τουρκικής πλευράς το οποίο αξιοποιεί είτε για να οδηγήσει σε λύση Τουρκικών προδιαγραφών , είτε σε περίπτωση αποτυχίας να επιρριφθεί η ευθύνη και στην δική μας πλευρά και να δικαιολογηθεί η πάρα πέραν αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος.

Ο πρόεδρος θα πρέπει να διεκδικήσει και να επιμείνει -μετά και τα αλλεπάλληλα αδιέξοδα -όπως συζητηθεί πρώτα η διεθνής πτυχή του Κυπριακού που είναι και η ουσία του προβλήματος.Και εάν και εφόσον υπάρχει κατάληξη να συζητηθούν η εσωτερική διακυβέρνηση και τα υπόλοιπα θέματα.

Είναι καιρός να διδασκόμαστε από τα λάθη του παρελθόντος και όχι να τα επαναλαμβάνουμε .

 

Επιβαλλόμενη είναι η προσφυγή στο Συμβούλιο ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σε σχέση με τις Τουρκικές επιδιώξεις στο θέμα της Αμμοχώστου όπως έχουν επαναδιατυπωθεί και προσφάτως μέσα από τις δηλώσεις του τούρκου υπουργού εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος μίλησε για απόφαση όσον αφορά τον σταδιακό εποικισμό της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων.

Η ΕΔΕΚ θέλει να επισημάνει πώς η συγκεκριμένη προσφυγή πρέπει να τύχει κατάλληλης προετοιμασίας ώστε να έχει θετικό αποτέλεσμα στην βάση και των σχετικών ψηφισμάτων για την Αμμόχωστο. Την ίδια στιγμή η κυπριακή κυβέρνηση επιβάλλεται να προχωρήσει στην λήψη πρακτικών , πολιτικών και οικονομικών μέτρων σε σχέση με τις συνεχιζόμενες  προκλητικές ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος και της Τουρκίας για τον σταδιακό εποικισμό της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου με στόχο την ανακοπή συνέχισης αυτών των ενεργειών.

 Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 14 Σεπτεμβρίου 2019

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στο δίκτυο CNN Turk επιβεβαιώνουν αυτά που ήδη από το 2017 η ΕΔΕΚ υποδείκνυε για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τα θέματα της Αμμοχώστου και από το άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας το οποίο θα υποβοηθούσε αυτή την κατάσταση. Μάλιστα είχαμε καταθέσει στην κυβέρνηση πακέτο με συγκεκριμένα οικονομικά και πολιτικά μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν σε βάρος του κατοχικού καθεστώτος τα οποία θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως μέθοδος αποτροπής ενός τέτοιου ενδεχομένου.

Εκτιμούμε πως έστω και τώρα είναι αναγκαία από την πλευρά της κυβέρνησης η λήψη πολιτικών και οικονομικών αντίμετρων σε βάρος του κατοχικού καθεστώτος έτσι ώστε να καταστεί σαφές στο κατοχικό καθεστώς και στην Τουρκία ότι οι προκλήσεις τους δεν μένουν αναπάντητες. Όσο οι προκλητικές ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος παραμένουν αναπάντητες, όχι μόνο δεν θα τερματίζονται αλλά αντίθετα θα εκτραχύνονται οι παράλογες διεκδικήσεις και προκλητικές ενέργειες.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση οφείλει να αξιοποιήσει τη Συμφωνία Κυπριανού – Ντενκτάς του 1979 και τα ψηφίσματα 550 και 789 του ΟΗΕ που αναφέρουν ρητώς πως η Αμμόχωστος πρέπει να αποδοθεί κατά προτεραιότητα στους νόμιμους κατοίκους της.

Η διεκδίκηση της εφαρμογής των πιο πάνω και της κατά προτεραιότητα επιστροφής της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κάτοικους της είναι επιβεβλημένη.

 

               Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 13 Σεπτεμβρίου 2019

Μετά από τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της ΕΔΕΚ, κ. Μαρίνου Σιζόπουλου, με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ δήλωσε:

«Ως απολογισμό της συνάντησης θα μπορούσα να πω ήταν πάρα πολύ ενδιαφέρουσα. Και έχω την εντύπωση ότι το ίδιο ενδιαφέρουσα ήταν  και για τους συνομιλητές μου. Από την πλευρά της ΕΔΕΚ θέσαμε δύο ζητήματα:

Το ένα αφορούσε τους όρους αναφοράς και την προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών. Και στην ουσία υποδείξαμε τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε περίπτωση αποδοχής των 3 όρων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.  Να αποτελέσουν ενδεχομένως από μόνοι τους το πλαίσιο διαπραγμάτευσης του κυπριακού. Γιατί ακριβώς και οι 3 όροι προσφέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα στην τουρκική πλευρά ενώ θέτουν  σε σοβαρούς κίνδυνους την Κυπριακή Δημοκρατία.

Το δεύτερο στοιχείο αφορούσε τις προτάσεις της ΕΔΕΚ για την ανάγκη στη σημερινή περίοδο των  προκλητικών τουρκικών  ενεργειών στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ενεργειών  του κατοχικού καθεστώτος για τον εποικισμό της κατεχόμενης πόλης της Αμμοχώστου, ότι θα πρέπει να διαμορφωθεί μια ενιαία πολιτική Ελλάδας και Κύπρου για την αντιμετώπιση του τουρκικού επεκτατισμού και αναλύσαμε στον Πρόεδρο της Βουλής και  τους συνεργάτες του το ότι κατά την άποψή μας αυτή η πολιτική θα πρέπει να στηριχθεί σε  3 βασικούς πυλώνες:

  • Τον πολιτικό πυλώνα  με συγκεκριμένες δράσεις στα ΗΕ και την ΕΕ,
  • τον ενεργειακό με  περαιτέρω ενίσχυση των προσπαθειών  αξιοποιώντας εμπλεκόμενα συμφέροντα που υπάρχουν στην περιοχή για  την ολοκλήρωση  του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και τέλος
  • τον στρατιωτικό πυλώνα με προεξάρχουσα την επανενεργοποίηση  του δόγματος Ενιαίου Αμυντικού Χώρου αλλά και την παρουσία αυξημένα αριθμητικά και οπλικά  ελληνικού στρατού στην Κύπρο για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες μιας  αξιόπιστης υποστήριξης των δύο πολιτικών πυλώνων που ανέφερα προηγουμένως, του ενεργειακού και πολιτικού. Γιατί είναι προφανές χωρίς μια αξιόπιστη στρατιωτική  συνδρομή η πολιτική και ενεργειακή διάσταση του προβλήματος είναι στην ουσία έπεα πτερόεντα».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς τοποθετήθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής ο κ. Σιζόπουλος απάντησε:

«Και ο ίδιος εκφράστηκε για τα όσα έχει ακούσει ότι ήταν πάρα πολύ ενδιαφέροντα αλλά το πιο σημαντικό είναι ο ίδιος  να αξιολογήσει με τους συνεργάτες του τα όσα  έχει ακούσει και ενδεχομένως να ληφθούν οι ανάλογες  πρωτοβουλίες ή να γίνουν εκείνες οι μεθοδεύσεις που σταδιακά η κοινή πολιτική Ελλάδας και Κύπρου να πάρει σάρκα και οστά.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 12 Σεπτεμβρίου 2019

Οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στο δίκτυο CNN Turk, επιβεβαιώνουν αυτά  που εδώ και ενάμιση χρόνο συστηματικά η ΕΔΕΚ  υποδείκνυε για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τα θέματα της Αμμοχώστου και από το άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας το οποίο θα υποβοηθούσε αυτή την κατάσταση.

Την ίδια στιγμή η ΕΔΕΚ είχε προτείνει τη λήψη συγκεκριμένων οικονομικών και πολιτικών μέτρων σε βάρος του κατοχικού καθεστώτος  για να λειτουργήσουν ως μέθοδος αποτροπής ενός τέτοιου ενδεχομένου.

Οι προτάσεις αυτές εξακολουθούν και σήμερα να υπάρχουν και ευχόμαστε η κυβέρνηση να τις αξιολογήσει και να τις αξιοποιήσει.

               Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 12 Σεπτεμβρίου 2019

Τα τελευταία γεγονότα και η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος επαναφέρουν στο προσκήνιο την αναγκαιότητα διαμόρφωσης κοινής πολιτικής Ελλάδας και Κύπρου για την αντιμετώπιση του τουρκικού επεκτατισμού, μία πολιτική που όπως πολλές φορές τονίσαμε από την πλευρά της ΕΔΕΚ, πρέπει να στηρίζεται σε τρεις πυλώνες:

  • τον πολιτικό
  • τον ενεργειακό και
  • τον στρατιωτικό.

Παράλληλα, είναι αναγκαία από την πλευρά της κυβέρνησης η λήψη πολιτικών και οικονομικών αντίμετρων σε βάρος του κατοχικού καθεστώτος έτσι ώστε να καταστεί σαφές στο κατοχικό καθεστώς και στην Τουρκία ότι οι προκλήσεις τους δεν μένουν αναπάντητες.

Όσο οι προκλητικές ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος παραμένουν αναπάντητες, όχι μόνο δεν θα τερματίζονται αλλά αντίθετα θα εκτραχύνονται οι παράλογες διεκδικήσεις και προκλητικές ενέργειες.

Ως ΕΔΕΚ καταθέσαμε κατ’ επανάληψη συγκεκριμένες προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση στην κυβέρνηση για αξιολόγηση και αξιοποίησή τους.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 11 Σεπτεμβρίου 2019

Τόσο οι ενέργειες όσο οι δηλώσεις αλλά και οι αποκαλύψεις από τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών που παράνομα επισκέπτεται την Κύπρο επιβεβαιώνουν για ακόμα μια φορά:

  • Τις προθέσεις της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος για καθορισμό πλαισίου διαπραγμάτευσης που είτε να οδηγεί σε τουρκικών προδιαγραφών λύση υπό τον μανδύα της ΔΔΟ είτε σε αντίθετη περίπτωση επίρριψη ευθυνών στη δική μας πλευρά.
  • Ο βασικός στόχος της Τουρκίας είναι είτε η ματαίωση του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας είτε η συνδιαχείριση με την άμεση ή έμμεση εμπλοκή της Τουρκίας σε αυτό.
  • Μουσταφά Ακινζτί και Κουντρέτ Οζερσάι αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος προώθησης της προκλητικής πολιτικής της Άγκυρας στο Κυπριακό.

Ως εκ τούτου είναι επιβεβλημένο να γίνει αντιληπτό ότι άμεσα απαιτείται η αλλαγή πορείας και τακτικής όσον αφορά και την ουσία του Κυπριακού αλλά και της διαδικασίας για την επιδιωκόμενη λύση.

Επίκεντρο αυτής της τακτικής θα πρέπει να είναι η επαναφορά του κυπριακού στη σωστή του βάση ως θέματος εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής και εθνοκάθαρσης, στο πλαίσιο μιας Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό όπως προνοεί και η σχετική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Η.Ε. και η διεκδίκηση, κατά προτεραιότητα, συζήτησης της διεθνούς πτυχής. Συγκεκριμένα, της πλήρους αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων, του επαναπατρισμού των εποίκων και της επιστροφής των προσφύγων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, σε συνθήκες ασφάλειας στις περιουσίες τους. Μόνο εφόσον υπάρχει συμφωνία σε αυτό να γίνει συζήτηση για ρύθμιση των θεμάτων της εσωτερικής διακυβέρνησης και όλων των υπολοίπων.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 10 Σεπτεμβρίου 2019