ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Η ψευδαίσθηση για το ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να διευκολύνει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας πρέπει να τερματιστεί. Ο στόχος της Τουρκίας αλλά και αρκετών κρατών – μελών της ΕΕ δεν είναι να γίνει η Τουρκία μέλος της ΕΕ αλλά να αποκτήσει ένα ειδικό καθεστώς με αναβαθμισμένες οικονομικές και εμπορικές σχέσεις.

Ως εκ τούτου, Ελλάδα και Κύπρος θα πρέπει να διαμορφώσουν μία κοινή πολιτική στο πλαίσιο τριών πυλώνων που θα οδηγούν σε αναβάθμιση του γεωστρατηγικού τους ρόλου και ενίσχυση της διαπραγματευτικής τους θέσης:

  1. Τον Πολιτικό πυλώνα με συγκεκριμένες δράσεις στα Ηνωμένα Έθνη και κύρια στην ΕΕ με στόχο την κλιμακούμενη λήψη μέτρων που θα εμποδίζουν την οποιαδήποτε εμπορική, οικονομική και πολιτική αναβάθμιση των σχέσεων Τουρκίας – ΕΕ.
  2. Τον Ενεργειακό πυλώνα με ολοκλήρωση του γεωτρητικού προγράμματος.
  3. Τον Στρατιωτικό με ενίσχυση της στρατιωτικής αποτρεπτικής ισχύς, επανενεργοποίηση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και αυξημένη αριθμητικά και οπλικά ελληνική παρουσία στην Κύπρο.

Τέλος, επαναλαμβάνουμε πως απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις πρέπει να είναι και η άμεση έναρξη των διαδικασιών για οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου. Αυτή η εξέλιξη θα δημιουργήσει ένα φραγμό στις ενέργειες της Τουρκίας για τη δημιουργία του θαλάσσιου τόξου που επιθυμεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 8 Ιουλίου 2020

Γραπτή Δήλωση Αναπλ. Προέδρου Κ.Σ. ΕΔΕΚ Μαρίας Βασιλειάδου για τη συνάντηση Μπορέλ – Τσαβούσογλου

Περιορισμός της τουρκικής επεκτατικής πολιτικής μέσα από την οριοθέτηση ΑΟΖ Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου

Οι χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών επιβεβαιώνουν την τουρκική επαναλαμβανόμενη προκλητικότητα.

Αυτό που χρειάζεται από την πλευρά μας είναι η διεκδίκηση της εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου.

Οι Συνθήκες Σεβρών (1920) και Λωζάνης (1923) καθόρισαν με ακρίβεια τα σύνορα της σημερινής Τουρκίας. Ως εκ τούτου η οποιαδήποτε  διεκδίκηση δικαιωμάτων  πέρα από αυτά τα σύνορα είναι παράνομη.

Επαναλαμβάνουμε πως πρέπει επιτέλους να προχωρήσει η οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου ως ένα μέτρο περιορισμού της τουρκικής επεκτατικής πολιτικής. Εκτιμούμε πως εάν είχε εδώ και χρόνια προχωρήσει η οριοθέτηση, πιθανόν να μην ήταν δυνατή η ανάπτυξη των σχέσεων Τουρκίας – Λιβύης όπως έχουν διαμορφωθεί σήμερα.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 7 Ιουλίου 2020

 

Η επανάληψη των προσφάτων δηλώσεων του Προέδρου Αναστασιάδη περί αποφυγής στρατιωτικοποίησης των διαφορών με την Τουρκία αποτελεί την πλέον κατηγορηματική επιβεβαίωση της χρεοκοπίας της μέχρι σήμερα στρατηγικής επίλυσης του εθνικού μας θέματος.

Δυστυχώς, η μέχρι τώρα στρατηγική μας έχει εναποθέσει τις ελπίδες επίλυσης του προβλήματος αποκλειστικώς στην ψευδαίσθηση πως τόσο ο εμπλεκόμενος διεθνής παράγοντας όσο και ο ΟΗΕ θα ερμηνεύσουν το διεθνές δίκαιο όχι με κριτήριο τις γεωπολιτικές σκοπιμότητες αλλά στη λογική αντικειμενικών αρχών «διεθνούς νομιμότητας» και την «καλή διάθεση» του κατακτητή.

Με αυτό τον τρόπο, αντί το διεθνές δίκαιο να ενισχύει την ελληνική πλευρά, οι λανθασμένες εκτιμήσεις για τον ρόλο του στις διακρατικές σχέσεις προκάλεσαν σταδιακά την αποδυνάμωσή της και την εγκατάλειψη πιο αποτελεσματικών προσεγγίσεων, όπως η αποτρεπτική στρατηγική μέσα από την ενίσχυση της άμυνας και της γεωστρατηγικής μας.

Η δημόσια διαπίστωση αυτής της αδυναμίας από τον ίδιο τον Πρόεδρο δημιουργεί κίνητρα στην Τουρκία και στους διεθνείς διαμεσολαβητές για πιέσεις σε βάρος μας, αφού εκπέμπεται το μήνυμα ότι είμαστε αδύναμοι και η υποχωρητικότητα μας είναι άνευ ορίων.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 1 Ιουλίου 2020

Ανακοίνωση Τύπου για Συμμετοχή του Χρήστου Ιακώβου, Συμβούλου του Προέδρου του Κ.Σ. ΕΔΕΚ για το Κυπριακό και τα Διεθνή Ζητήματα, σε τηλεδιάσκεψη του PES

Στις 24 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη του δικτύου εξωτερικής πολιτικής του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES) με θεματολογία: α) η κατάσταση στις ΗΠΑ β) η τρέχουσα κατάσταση στην Τουρκία και γ) οι εξελίξεις στη Λιβύη.

Στην τηλεδιάσκεψη εκ μέρους της ΕΔΕΚ συμμετείχε ο Σύμβουλος του Προέδρου του κόμματος για το Κυπριακό και για Διεθνή Ζητήματα, Χρήστος Ιακώβου. Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ο κ. Ιακώβου έκανε την εξής τοποθέτηση:

«Παρά το ότι η Τουρκία βρίσκεται από το 2005 σε διαδικασία ενταξιακού διαλόγου με την ΕΕ εντούτοις δεν επιδεικνύει την αναγκαία πρόοδο για να δικαιολογεί αισιόδοξη πρόβλεψη για το μέλλον των Ευρωτουρκικών σχέσεων. Η Τουρκία παραμένει προβληματική στον τομέα της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε απάντηση, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων αποφάσισε τον Ιούνιο του 2018 ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία έχουν παγώσει ουσιαστικά. Εντούτοις, η κυβέρνηση του Ερντογάν δεν έδειξε καμία διάθεση για ουσιαστική αλλαγή. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια η Τουρκία έχει αυξήσει επικίνδυνα την επιθετική της πολιτική έναντι των γειτόνων της. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο να ληφθούν ακόμη πιο αυστηρά μέτρα εναντίον της Τουρκίας, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να αναγκαστεί η Άγκυρα να συμμορφωθεί».

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 26 Ιουνίου 2020

Το γεγονός ότι οι κατοχικές αρχές -σύμφωνα με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας-αρνήθηκαν την είσοδο στα κατεχόμενα σε Μαρωνίτες και σε παιδί εγκλωβισμένων γιατί το πιστοποιητικό μοριακής εξέτασης Covid-19 ήταν στην Ελληνική γλώσσα και όχι στην Αγγλική, επιβεβαιώνει ακριβώς τις σκοπιμότητες τις οποίες το κατοχικό καθεστώς προσπαθεί να εξυπηρετήσει μέσα από την τακτική που ακολουθεί με βασικό του στόχο την άμεση ή έμμεση αναγνώριση της υπόστασης του.

Είναι για αυτό τον λόγο που ως ΕΔΕΚ επιμένουμε πως το θέμα πρέπει να τύχει ειδικού χειρισμού και μεγάλης προσοχής.

Ως ΕΔΕΚ από το 2016 έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τις οποίες ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι η Κυβέρνηση στην βάση των νέων δεδομένων που προκύπτουν- από τις επιδιώξεις του κατοχικού καθεστώτος- θα τις αξιοποιήσει με βασικό στόχο την αποτροπή αναβάθμισης του και περαιτέρω ενίσχυσης της υπόστασης της Κ.Δ και ισχυροποίησης της θέσης της.

Γραφείο Τύπου

21 Ιουνίου 2020, Λευκωσία

H επαναλειτουργία των Οδοφραγμάτων κρύβει μεγάλες παγίδες και θα πρέπει η Κυβέρνηση να διαχειριστεί το θέμα με μεγάλη προσοχή.

Ως ΕΔΕΚ επισημαίνουμε πως ήδη η επίδειξη διαβατηρίου είναι αρνητικό στοιχείο για αυτό και χρειάζεται μεγάλη προσοχή ώστε με τις ενέργειες μας να μη δημιουργούμε δεδομένα αναγνώρισης άμεσα ή έμμεσα αρχών στα κατεχόμενα.

Για αυτό επαναλαμβάνουμε όπως η Κυβέρνηση διαχειριστεί- με μεγάλη προσοχή- την επαναλειτουργία των Οδοφραγμάτων.

Γραφείο Τύπου

20 Ιουνίου 2020 , Λευκωσία

Δήλωση Επικεφαλής Γραφείου Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων Κ.Σ. ΕΔΕΚ, Νατάσας Ιωάννου για άνοιγμα οδοφραγμάτων

Η επαναλειτουργία των οδοφραγμάτων με τον τρόπο που προκρίνεται μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την επιδημιολογική εικόνα της Κυπριακής Δημοκρατίας επειδή:

1.      Το κατοχικό καθεστώς εξακολουθεί να αρνείται να καταθέσει στοιχεία για τα επιδημιολογικά δεδομένα.

2.      Δεν υπάρχει έλεγχος για τις πτήσεις από και προς το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου και την Τουρκία.

3.      Το άνοιγμα των οδοφραγμάτων θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Τα πιο πάνω αυτοαναιρούν τα οποιαδήποτε μέτρα λαμβάνονται ήδη από την Κυπριακή Δημοκρατία για αποτροπή της πανδημίας και προσέλκυσης τουρισμού και αυξάνουν ακόμα περισσότερο τις ανησυχίες και τους κινδύνους που υπάρχουν.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 19 Ιουνίου 2020

 

Δήλωση Αναπλ. Προέδρου Κ. Σ. ΕΔΕΚ, Μαρίας Βασιλειάδου, για την εκλογή του Βολκάν Μποζκίρ

Η εκλογή του Τούρκου Βολκάν Μποζκίρ στη θέση του Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων  Εθνών, σε μια χρονιά ορόσημο για τον ΟΗΕ, αποτελεί μια μαύρη σελίδα για την ιστορία του Οργανισμού.

Η επέτειος των 75 χρόνων, του διεθνούς οργανισμού που αναμένεται να προωθεί την νομιμότητα και την Ειρήνη στον κόσμο, θα ταυτιστεί στην ιστορική μνήμη των λαών ως η χρονιά επιβράβευσης της Τουρκίας για τις έκνομες ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κύπρος, Ελλάδα, Συρία, Λιβύη, Ιράκ, αποτελούν χώρες όπου η Τουρκία παραβιάζει τον Διεθνή Νόμο, τα Διεθνή Θέσμια και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ας ληφθεί υπόψιν ότι ο εκάστοτε Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ διατηρεί καθεστώς αρχηγού κράτους κατά τις επίσημες επαφές του στο εξωτερικό.

Ο Μποζκίρ είναι βουλευτής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Πρόεδρος του οποίου είναι ο Ερντογάν.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 9 Ιουνίου 2020

Δήλωση Βουλευτή Κ.Σ. ΕΔΕΚ, Κωστή Ευσταθίου, για την επιστολή του ΠτΔ για την κ. Σπέχαρ

Η σιωπή της κ. Σπέχαρ όταν αυτή θα πρέπει να μιλήσει και να αποδώσει τα του Καίσσαρος τω Καίσσαρι είναι εκκωφαντική.

Λαλίστατη όταν τηρεί ίσες αποστάσεις μεταξύ θύματος και θύτη, άλλη όταν θα πρέπει να αποκαταστήσει την πραγματικότητα και να θέσει την Τουρκία ενώπιον των ευθυνών της.

Η κ. Σπέχαρ δεν είναι τα Ηνωμένα Έθνη. Είναι υπάλληλος των Ηνωμένων Εθνών και έχει  καθήκον στην Κύπρο να προστατεύσει την ειρήνη και το διεθνές δίκαιο.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 12 Ιουνίου 2020

 

Τα σημερινά επεισόδια στο «Πουρνάρα» κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για λήψη αποφασιστικών μέτρων για περιορισμό των παράνομων μεταναστευτικών ροών. Τέτοιου είδους φαινόμενα θα γίνονται συχνότερα και όλο και μεγαλύτερης έκτασης δεδομένου ότι η μεγάλη συνάθροιση παράνομων μεταναστών στην Κύπρο και στα κέντρα φιλοξενίας θα πολλαπλασιάζει τα προβλήματα.

Γι’ αυτό καλούμε την κυβέρνηση άμεσα να λάβει μέτρα περιορισμού των παράνομων μεταναστευτικών ροών. Ειδικότερα την καλούμε να προχωρήσει σε:

  • Εγκατάσταση συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης στην γραμμή αντιπαράταξης για εντοπισμό και αποτροπή της παράνομης εισόδου οικονομικών μεταναστών
  • Ενίσχυση των διαδικασιών γρήγορου και άμεσου επαναπατρισμού των παράνομων μεταναστών.
  • Να απαγορεύεται σε όσους έρχονται ως φοιτητές στη συνέχεια να υποβάλλουν αιτήσεις ζητώντας πολιτικό άσυλο.
  • Η  αποδοχή αιτήσεων για πολιτικό άσυλο να γίνεται μόνο από αιτητές που προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές.
  • Ενίσχυση της νομοθεσίας για αποτροπή των εικονικών γάμων. Όποιος γάμος κηρύσσεται εικονικός από τον διευθυντή του τμήματος μετανάστευσης να μην έχει νομιμότητα και ισχύ.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 11 Ιουνίου 2020