ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Από τα στοιχεία τα οποία έχουν κατατεθεί σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών αναφορικά με το Σχέδιο Εστία προκύπτει ότι μέχρι στιγμής μόνο ένας μικρός αριθμός αιτήσεων έχουν οδηγηθεί στο στάδιο της τελικής έγκρισης (3%).

Διαπιστώνεται ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στη μελέτη των αιτήσεων όπως επίσης και ότι δεν έχει ακόμα εξαγγελθεί το Σχέδιο Β΄ για όσους δεν εγκριθούν.

Τελικά επιβεβαιώνεται η προχειρότητα διαχείρισης αυτού του θέματος καθώς και η παρελκυστική τακτική που ακολουθεί ο τραπεζικός τομέας για ευνόητους λόγους.

Το αποτέλεσμα όλου αυτού είναι ότι τελικά δεν θα εξυπηρετηθούν ούτε και θα προστατευθούν αυτοί που έχουν πραγματική ανάγκη την προστασία από τις τραπεζικές αυθαιρεσίες.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 25 Μαΐου 2020

Με αφορμή τις πρόσφατες πυρκαγιές, η ΕΔΕΚ υπενθυμίζει ότι τον Νοέμβριο του 2019 κατέθεσε πρόταση νόμου που προνοεί την απαγόρευση αλλαγής ζωνών ή χρήσεων σε εκτάσεις ή και σε γειτνιάζουσες περιοχές εκτάσεων που κάηκαν από πυρκαγιά.

Σκοπός της πρότασης νόμου είναι να σταλεί το σαφές μήνυμα σε όσους επίδοξους προσβλέπουν ότι μέσω της καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος, το οποίο αποτελεί δημόσιο αγαθό, δεν θα προχωρήσουν στις αναπτύξεις τις οποίες επιθυμούν για δικό τους όφελος και όπως οι ίδιοι κρίνουν ότι είναι θεμιτό. Αυτή τους η στάση και συμπεριφορά είναι κατακριτέα και δεν θα γίνει αποδεκτή.

Το κράτος οφείλει να εξετάσει τρόπους και αντισταθμιστικά μέτρα προς τους ιδιοκτήτες που δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους που να είναι θεμιτά και πλήρως συμβατά με τη νομοθεσία, να σέβονται το περιβάλλον και να μην αλλοιώνουν ούτε να προκαλούν οποιεσδήποτε επιπτώσεις στη χλωρίδα και πανίδα του τόπου.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 18 Μαΐου 2020

 

Με αφορμή τη σημερινή σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους Αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, από την πλευρά της ΕΔΕΚ θέλουμε για ακόμα μια φορά να διαβεβαιώσουμε τη σταθερή μας θέση ως προς την ανάγκη ουσιαστικής στήριξης τόσο των αυτοτελώς εργαζομένων όσο και των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση. Ο βασικός μας στόχος είναι η επαναδραστηριοποίηση της οικονομίας και η αποφυγή, ενδεχομένως, πρόσθετων επιπτώσεων.

Όπως τονίσαμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, από την πλευρά της ΕΔΕΚ η προσπάθεια μας μέσα από τις τροπολογίες που καταθέσαμε επικεντρώνεται σε τρία σημεία:

1.    Η ουσιαστική στήριξη των επιχειρήσεων σε πλαίσιο ισότητας και στη βάση συγκεκριμένου πλαισίου έτσι ώστε όλες οι επιχειρήσεις να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο και να μην δίνεται η δυνατότητα ευνοϊκής μεταχείρισης οποιασδήποτε από αυτής. Γι’ αυτό και στο πλαίσιο των προτάσεων μας περιλαμβάνεται η παραχώρηση δανείων μέχρι 50χιλ ευρώ  να είναι χωρίς την υποχρέωση εξασφάλισης με ενυπόθηκη ακίνητο και με συμμετοχή του κράτους με εγγύηση σε ποσοστό 85% και 15% από την τράπεζα. Για δάνεια πέραν των 50χιλ να απαιτείται εξασφάλιση με ενυπόθηκο ακίνητο και το κράτος να αναλάβει το 100% της εγγύησης στου δανείου.

2.    Αναφορικά με τον τρόπο δανειοδότησης από τις τράπεζες να απαλειφθούν πρόνοιες που μπορούν να οδηγήσουν σε αυθαιρεσίες όπως:

I.          Να επιλέγουν σε ποιους θα δώσουν το δάνειο με εγγύηση ακινήτου και σε ποιους όχι.

II.          Να μην μπορούν το συγκεκριμένο δάνειο να το πωλήσουν σε εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων και

III.          Σε περίπτωση ΜΕΔ από τη στιγμή που το κράτος θα αναλάβει την κάλυψη του δανείου στο 100% να μεταφέρονται τα δικαιώματα του ενυπόθηκου ακινήτου στο κράτος.

3.    Μέσα από τα πιο πάνω εκτιμούμε ότι θα προστατεύσουμε στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τον φορολογούμενο πολίτη ο οποίος στο τέλος θα κληθεί, όπως έγινε και στο παρελθόν, να καλύψει τα οποιαδήποτε ποσοστά των εγγυήσεων θα καταβληθούν στις τράπεζες μέσα από τις φορολογίες που θα επιβληθούν.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 18 Μαΐου 2020

Με αφορμή την Παγκόσμια μέρα Θαλασσαιμίας θυμίζουμε την ανάγκη υλοποίησης της πρόταση της ΕΔΕΚ για παραχώρηση πρόωρης σύνταξης στους πάσχοντες με θαλασσαιμία χωρίς οποιεσδήποτε περικοπές.

Η πρόταση αυτή η οποία κατατέθηκε στις 22/4/2019 στην Υπουργό Εργασίας θεωρούμε ότι είναι κοινωνικά δίκαιη και χρειάζεται άμεση υλοποίηση.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 8 Μαΐου 2020

Η ΕΔΕΚ καλεί για ακόμα μία φορά την κυβέρνηση να στηρίξει οικονομικά τους αυτοτελώς εργαζομένους μέσω παροχών.

Η οικονομική στήριξη προς την εν λόγω ομάδα δεν πρέπει να περιοριστεί στο ειδικό ανεργιακό επίδομα με βάση τις καθαρές ασφαλιστέες τους αποδοχές. Αυτό δεν είναι αρκετό για να καλύψει τόσο τις ανάγκες της οικογένειάς τους όσο και της επιχείρησής τους.

Απευθύνουμε έκκληση προς την κυβέρνηση να προχωρήσει σε κάλυψη των πάγιων λειτουργικών τους εξόδων, στη βάση των φορολογικών τους δηλώσεων, σε ποσοστό τουλάχιστον 60%.

 

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 4 Μαΐου 2020

Είναι σημαντικό η επιστροφή στην κανονικότητα να γίνει χωρίς καταχρήσεις και με αυστηρή τήρηση όλων των κανονισμών.

Είναι κρίμα αυτό που με τις θυσίες των πολιτών κερδήθηκε, να καταστραφεί σε μικρό χρονικό διάστημα. Τα παραδείγματα άλλων χωρών θα πρέπει να μας συνετίσουν.

Την ίδια στιγμή θεωρούμε ότι ο έλεγχος και η επιτήρηση από το κράτος πρέπει να γίνεται κατά τρόπο σωστό και άμεσο.

 

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 4 Μαΐου 2020

Δήλωση Βουλευτή του Κ.Σ ΕΔΕΚ, Κωστή Ευσταθίου για ενοίκια και παγοποίηση δόσεων και τόκων.

Καλούμε την Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στη ρύθμιση του θέματος των ενοικίων με τρόπο ώστε να προστατευτούν οι ενοικιαστές οι οποίοι έχουν πληγεί από την Πανδημία αλλά και από τα μέτρα που λήφθηκαν από την κυβέρνηση και αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας και την ίδια στιγμή να μην αδικηθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τους οποίους το ενοίκιο αποτελεί στοιχείο βιοπορισμού τους.

Επίσης καλούμε την Κυβέρνηση, την Βουλή και τα Κόμματα να εξετάσουν με θετικό τρόπο την πρόταση και την σχετική τροπολογία που η ΕΔΕΚ κατέθεσε στη Βουλή για την παγοποίηση όλων των οφειλών δόσεων και τόκων.

 

Γραφείο Τύπου

30 Απριλίου 2020

Δήλωση Βουλευτή του Κ.Σ ΕΔΕΚ, Kωστή Ευσταθίου για διάγγελμα Προέδρου Κυπριακής Δημοκρατίας

 

Τα μέτρα σταδιακής άρσης των περιορισμών που εξάγγειλε ο Προέδρος της Δημοκρατίας θεωρούμε ότι είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Το μεγάλο στοίχημα είναι η συνέχιση της συνετής συμπεριφορά των πολιτών ώστε να μη γκρεμίσουμε ότι με κόπο έχουμε χτίσει αλλά και η σωστή επιτήρηση εφαρμογής των μέτρων

Για αυτό ο μηχανισμός επιτήρησης εφαρμογής των μέτρων επιβάλλεται να ενισχυθεί περαιτέρω. Πέρα της αστυνομίας την ευθύνη θα πρέπει να αναλάβουν και άλλες δημόσιες υπηρεσίες όπως:

-Οι Υγειονομικοί Επιθεωρητές

-Οι Επιθεωρητές της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Εμπορίου

-Οι Επιθεωρητές του Υπουργείου Εργασίας , Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

με την ενεργή εμπλοκή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Προτεραιότητα ήταν πάντα και είναι η ενίσχυση και η στήριξη της κοινής προσπάθειάς σε ιατρικό επίπεδο, η οποία δεν θα πρέπει να ατονήσει αλλά να συμβαδίζει με την επανεκκίνηση της οικονομίας. Στόχος η προστασία των πολιτών και κυρίως των ευπαθών ομάδων.

 

Γραφείο Τύπου

30 Απριλίου 2020

Ως ΕΔΕΚ θεωρούμε πως τα μέτρα σταδιακής άρσης των περιορισμών του Covid-19 που αποφάσισε το Υπουργικό συμβούλιο και ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι προς την ορθή κατεύθυνση.

Την ίδια ώρα θέλουμε να επισημάνουμε πως το μεγάλο στοίχημα είναι, αφενός να συνεχιστεί η συνετή συμπεριφορά των πολιτών ώστε να μη γκρεμίσουμε ότι με κόπο έχουμε χτίσει και αφετέρου να γίνει σωστή επιτήρηση εφαρμογής των μέτρων κάτι το οποίο -όπως έχει διαπιστωθεί -δεν υπήρξε με απόλυτο τρόπο στο χρονικό διάστημα που έχει παρέλθει.

Για αυτό ο μηχανισμός επιτήρησης εφαρμογής των μέτρων επιβάλλεται να ενισχυθεί περαιτέρω. Έτσι πέραν της αστυνομίας την ευθύνη θα πρέπει να αναλάβουν και άλλες δημόσιες υπηρεσίες όπως:

-Οι Υγειονομικοί Επιθεωρητές

-Οι Επιθεωρητές της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Εμπορίου

-Οι Επιθεωρητές του Υπουργείου Εργασίας , Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Και με την ενεργή εμπλοκή και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ως ΕΔΕΚ είχαμε υποδείξει από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της Πανδημίας ότι προτεραιότητα είναι η σωστή διαχείριση και αντιμετώπιση του Ιατρικού τομέα , που όπως κατά επανάληψη τονίσαμε η αρνητική ή θετική εξέλιξη του θα έχει πολλαπλές επιδράσεις ή επιπτώσεις στους υπόλοιπους τομείς και κυρίως αυτού της Οικονομίας.

Για αυτό για χάριν της Οικονομικής Ανάπτυξης που πρέπει να γίνει -και όλοι μας το αναγνωρίζουμε -σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποβαθμιστούν οι προσπάθειες περιορισμού της Πανδημίας και προστασίας των πολιτών και κυρίως των ευπαθών ομάδων.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

30 Απριλίου 2020, Λευκωσία

Είναι αδιανόητο η βοήθεια και τα επιδόματα προς τους αυτοεργοδοτούμενους , τους αυτοτελώς εργαζόμενους και τους εργοδοτούμενους δηλαδή σε αυτούς που πληρώνουν κοινωνικές ασφαλίσεις να είναι λιγότερα και μικρότερα από το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

29 Απριλίου 2020, Λευκωσία