Μετά την ολοκλήρωση των σημερινών συναντήσεων που είχε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ με την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τον Υπουργό Άμυνας, ο κ. Σιζόπουλος δήλωσε :
«Αρχικά με αυτήν την ευκαιρία θα ήθελα να ευχηθώ Χρόνια Πολλά σε όλους τους συμπατριώτες μας με την ευκαιρία των εορτών. Θα ήθελα για ακόμη μια φορά να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, την κ. Αιμιλιανίδου για την πάρα πολύ εποικοδομητική συνάντηση την οποία είχαμε κατά την διάρκεια της οποίας ανταλλάξαμε απόψεις που σχετίζονται με θέματα του Υπουργείου της και για τον επικείμενο προϋπολογισμό που θα πρέπει να αναθεωρηθεί.
Ουσιαστικά τα θέματα τα οποία έθεσα και βρήκα μια πολύ σημαντική κατανόηση από την πλευρά της Υπουργού ήταν:
- Το πρώτο θέμα αφορά την παραχώρηση σύνταξης στα 63 χρόνια σε εργαζόμενους σε ανθυγιεινά και βαριά επαγγέλματα τα οποία θα καθοριστούν χωρίς να υπάρχει η αποκοπή του 12%, όπως συμβαίνει σήμερα.
- Το δεύτερο θέμα το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό είναι η δυνατότητα επιχορήγησης εργαζόμενων μητέρων για την φύλαξη των παιδιών τους σε βρεφονηπιακούς σταθμούς ή ιδιωτικούς.
- Το τρίτο, το οποίο θα είναι κάτι που θα γίνει μελέτη γιατί αντιλαμβάνεστε είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα είναι ειδικά κίνητρα και ειδικό σχέδιο για την μείωση όσο το δυνατό της υπογεννητικότητας που σήμερα αποτελεί ένα μεγάλο εθνικό πρόβλημα, δεδομένου ότι βρισκόμαστε σε μια πάρα πολύ κρίσιμη χρονική στιγμή, δεδομένου ότι η υπογεννητικότητα στην Κύπρο πια είναι εμφανής και ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί τις τρομακτικές κοινωνικές συνέπειες που μπορεί να έχει αν παραταθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα όσον αφορά το μέλλον».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το δημοσιονομικό κόστος που θα έχουν οι πιο πάνω προτάσεις και πιο συγκεκριμένα για την υπογεννητικότητα αν θα υπάρξει κάποια επιχορήγηση ή κάποια οικονομικά κίνητρα για να υλοποιηθεί αυτή η πρόταση ο κ. Σιζόπουλος απάντησε:
«Αυτό θα είναι ένα πρόγραμμα το οποίο θα πρέπει να ετοιμαστεί από τους ειδικούς του Υπουργείου σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών ώστε να γνωρίζουμε ακριβώς ποιο είναι το πραγματικό κόστος. Για αυτό ακριβώς είναι σοβαρά, σημαντικά ζητήματα τα οποία όμως εμείς εμπιστευόμαστε, όπως έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα και με το θέμα των κατώτατων συντάξεων ότι από πλευρά του Υπουργείου και της Υπουργού θα διαχειριστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας ρώτησε αν υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να πει ξέροντας ότι υπάρχει μια πάγια τακτική από πλευράς του κ. Σιζόπουλου να μην κάνει δηλώσεις για θέματα Άμυνας, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε:
«Με τον Υπουργό Άμυνας που στην συνάντηση ήταν παρών και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς καθώς επίσης και ο Διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας αλλά και συνεργάτες του Υπουργού συζητήσαμε δύο ζητήματα:
- Το ένα θέμα αφορούσε τα εξοπλιστικά προγράμματα, την προώθηση τους και πώς μπορούμε αυτά να τα αναβαθμίσουμε στον μεγαλύτερο δυνατόν βαθμό σε σύντομο χρονικό διάστημα ενόψει μάλιστα της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας αλλά και των διαφόρων συμμαχιών οι οποίες έχουν διαμορφωθεί στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων που γίνονται με αυτές τις χώρες, όπου η Κύπρος πια πρέπει να έχει ένα ουσιαστικό και αναβαθμισμένο και όχι περιθωριακό ρόλο σε αυτές τις ασκήσεις με ότι αυτό συνεπάγεται.
- Το δεύτερο είναι σχέδια για το πώς το συντομότερο δυνατόν θα μπορέσει να γίνει ένας εξορθολογισμός όσον αφορά τις προαγωγές στελεχών της Εθνικής Φρουράς που για μεγάλο χρονικό διάστημα βρίσκονται καθηλωμένα σε αξιώματα τα οποία κατέχουν αυτήν την στιγμή.
Νομίζω ότι και σε αυτά τα δύο ζητήματα το κλίμα ήταν πάρα πολύ θετικό και φαντάζομαι ότι πάρα πολύ σύντομα θα έχουμε σημαντικές εξελίξεις».
Συνεχίζοντας ο δημοσιογράφος ρώτησε πώς διαμορφώνεται η θέση του κ. Σιζόπουλου έναντι του προϋπολογισμού, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε :
«Είναι νωρίς ακόμα για να μπορέσω να απαντήσω σε αυτό το ερώτημα, όπως βλέπετε είμαστε σε συνεχόμενες και εντατικές διαβουλεύσεις. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι το κλίμα είναι πολύ θετικό και εμείς από την πλευρά της ΕΔΕΚ θα συνεχίσουμε με υπευθυνότητα, με εποικοδομητικό τρόπο χωρίς να θέτουμε με τις προτάσεις μας σε κίνδυνο εκτροχιασμού τα δημοσιονομικά της πατρίδα μας ή την αξιοπιστία της ενόψει της αξιολόγησης από διεθνής οίκους αλλά την ίδια στιγμή να μπορέσουμε ουσιαστικά και άμεσα να βοηθήσουμε συμπατριώτες μας οι οποίοι βρίσκονται στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και έχουν σήμερα μια σημαντική κοινωνική και οικονομική στήριξη όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι στα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα όπως ζητήματα που έχουν σχέση με τις άδικες και αυθαίρετες και σε αρκετές περιπτώσεις προκλητικές εκποιήσεις οι οποίες προέρχονται από τον τραπεζικό τομέα σε βάρος συμπατριωτών μας. Εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μας, εποικοδομητικά να διαμορφώσουμε το τελικό σκηνικό και στην βάση πια του τελικού κείμενου συμφωνίας, είναι που τα συλλογικά όργανα της ΕΔΕΚ θα αποφασίσουν ποια στάση θα τηρήσουν ενόψει του αναθεωρημένου προϋπολογισμού που αναμένουμε να κατατεθεί εντός Ιανουαρίου στην Βουλή».
Σε ερώτηση σχετικά με την αντιπαράθεση που προέκυψε με την συνέντευξη του Μακαριότατου στην εφημερίδα Πολίτης και με τον ΠτΔ που αρνήθηκε να μιλήσει για δύο κράτη, τι γνωρίζει και πώς τοποθετείται επί αυτού του ζητήματος ο κ. Σιζόπουλος απάντησε :
«Έχει δύο πτυχές το συγκεκριμένο ζήτημα. Η πρώτη πτυχή αντιλαμβάνεστε από την στιγμή που εγώ δεν ήμουν παρών σε αυτές τις συζητήσεις είναι κάτι το οποίο δεν μπορώ να επιβεβαιώσω και από την στιγμή που δεν έγινε μια τέτοια τοποθέτηση από την πλευρά του ΠτΔ προς εμένα δεν μπορώ να τοποθετηθώ για αυτό το θέμα. Το δεύτερο όσον αφορά τα δύο κράτη από την πλευρά της ΕΔΕΚ κατ’ επανάληψη έχουμε ξεκαθαρίσει ότι εδώ είναι μια τακτική κατά την άποψη μας που ακολουθεί η Τουρκία. Η Τουρκία έχει ένα στόχο προτεραιότητας και ένα δεύτερον εναλλακτικό στόχο. Ο στόχος της προτεραιότητας της είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως αυτήν την έχει θέσει από την δεκαετία του 1960 γιατί με αυτήν την λύση στην ουσία ελέγχει απόλυτα το τουρκοκυπριακό τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και διαμέσου αυτού με την πολιτική ισότητα θα ελέγχει όλες τις αποφάσεις του κράτους μέχρι που να τις διαμορφωθούν οι συνθήκες οι αναγκαίες και οι απαραίτητες για να μπορέσει ενδεχομένως να ενσωματώσει ολόκληρη την Κύπρο στην τουρκική επικράτεια όπως είναι το σχέδιο επανάκτησης της Κύπρου το οποίο έχει σχεδιάσει από την δεκαετία του 1950.
Επειδή όμως υπάρχει το ενδεχόμενο αυτό το σχέδιο να μην υλοποιηθεί, το εναλλακτικό της συνέριο είναι τα δύο κράτη. Μέσα από τα δύο κράτη στην ουσία θα αποκτήσει νόμιμη παρουσία στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Γι’ αυτό από πλευράς της ΕΔΕΚ, και τα δύο κράτη τα απορρίπτουμε και την Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα την απορρίπτουμε γιατί είναι και οι δύο λύσεις επικίνδυνες, είναι λύσεις τουρκικών προδιαγραφών που θα θέσουν αργά ή γρήγορα σε κίνδυνο την φυσική, την εθνική, την θρησκευτική επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού. Άρα αγωνιζόμαστε για ένα κράτος, για έναν λαό με πλήρη κατοχύρωση πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με πλήρη εφαρμογή του Ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια όπως συμβαίνει με όλες τις υπόλοιπες χώρες μέλη της Ε.Ε.».
Γραφείο Τύπου,
Λευκωσία,28 Δεκεμβρίου 2020
