ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μετά και από τις ψεσινές εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας και την παράταση της περιόδου ισχύος των έκτακτων μέτρων, ως ΕΔΕΚ επαναφέρουμε την πρότασή μας, την οποία καταθέσαμε και με τη μορφή πρότασης νόμου στη Βουλή, για πλήρη αναστολή των εκποιήσεων μέχρι το τέλος του χρόνου συμπεριλαμβανομένων, πέραν των τραπεζών, και των εταιρειών αγοράς δανείων.

Από την πλευρά της ΕΔΕΚ θα ζητηθεί όπως η συγκεκριμένη πρόταση, που είναι ήδη κατατεθειμένη στη Βουλή, να τεθεί προς συζήτηση στην ολομέλεια του σώματος το συντομότερο δυνατόν.

 Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 9 Απριλίου 2020

Μετά την αποψινή διάσκεψη τύπου του προέδρου της δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και της διυπουργικής επιτροπής σε σχέση με τις σημερινές αποφάσεις που λήφθηκαν για την αντιμετώπιση του COVID-19, ως ΕΔΕΚ θέλουμε να επισημάνουμε ειδικά για τον επαναπατρισμό των φοιτητών, πως με τα όσα εξαγγέλθηκαν όχι μόνο δεν έχουν διασκεδαστεί οι δικαιολογημένες ανησυχίες των γονιών αλλά αντιθέτως έχουν αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

Και αυτό επειδή σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις ο επαναπατρισμός θα περιλαμβάνει 1000 περίπου άτομα ανά δεκαπενθήμερο και από αυτό γίνεται αντιληπτό ότι για τους 16,500 χιλιάδες συμπατριώτες μας που έχουν εγγραφεί στην σχετική πλατφόρμα θα απαιτηθούν 7 περίπου μήνες για τον επαναπατρισμό τους.

Ως ΕΔΕΚ σημειώνουμε στα θετικά την προσέγγιση με την Ιεράρχηση των ομάδων επαναπατρισμού όμως την ίδια ώρα υποδεικνύουμε πως θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα ώστε ο επαναπατρισμός να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τα τέλη Μαΐου.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

8 Απριλίου 2020, Λευκωσία

 

Μετά την αποψινή διάσκεψη τύπου του προέδρου της δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και της διυπουργικής επιτροπής σε σχέση με τις σημερινές αποφάσεις που λήφθηκαν για την αντιμετώπιση του COVID-19, ως ΕΔΕΚ θέλουμε να επισημάνουμε ειδικά για τον  επαναπατρισμό των φοιτητών πως με τα όσα εξαγγέλθηκαν, όχι μόνο δεν έχουν διασκεδαστεί οι δικαιολογημένες ανησυχίες των γονιών αλλά αντιθέτως έχουν αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

Και αυτό επειδή σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις ο επαναπατρισμός θα περιλαμβάνει 1000 περίπου άτομα ανά 15 πενθήμερο και από αυτό γίνεται αντιληπτό ότι για τους 16,500 χιλιάδες συμπατριώτες μας που έχουν εγγραφεί στην σχετική πλατφόρμα θα απαιτηθούν 7 περίπου μήνες για τον επαναπατρισμό τους.

Ως ΕΔΕΚ σημειώνουμε στα θετικά την προσέγγιση με  την Ιεράρχηση των ομάδων επαναπατρισμού όμως την ίδια ώρα υποδεικνύουμε πως θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα ώστε ο επαναπατρισμός να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τα τέλη Μαΐου.

 

Είναι αναγκαίο ,τώρα όσο ποτέ να δοθούν κίνητρα προς την Τουριστική βιομηχανία που να κινούνται προς τη κατεύθυνση λειτουργίας και όχι αναστολής λειτουργίας των ξενοδοχείων στον τόπο μας, μετά το μεγάλο πλήγμα που δέχεται ο τομέας από τα μέτρα περιορισμού και το κλείσιμο αεροδρομίων λόγω του COVID-19.

Για αυτό τον λόγο η ΕΔΕΚ καλεί τους αρμοδίους να προχωρήσουν σε κινήσεις ενίσχυσης του εγχώριου Τουρισμού και μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν να τεθούν σε λειτουργία ξενοδοχειακές μονάδες στον τόπο μας που θα φιλοξενήσουν Κύπριους για να περάσουν τις Καλοκαιρινές τους διακοπές.

Την ίδια στιγμή θα πρέπει να υπάρξουν ρυθμίσεις προς στήριξη και των ταξιδιωτικών πρακτόρων οι δραστηριότητες των οποίων έχουν ανασταλεί και  αδυνατούν λόγω της κατάστασης να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τις οποίες ανέλαβαν έναντι των πολιτών , αεροπορικών εταιρειών και ξενοδοχειακών μονάδων.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

8 Απριλίου 2020, Λευκωσία

 

Ως ΕΔΕΚ επανερχόμαστε στο θέμα του επαναπατρισμού των φοιτητών που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στις χώρες που σπουδάζουν λόγω του COVID-19 και απευθύνουμε εκ νέου έκκληση προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση να προχωρήσουν τάχιστα τις διαδικασίες επαναπατρισμού των φοιτητών αφού οι ανησυχίες των οικογενειών των οποίων τα παιδιά σπουδάζουν στο εξωτερικό και κύρια στη Μεγάλη Βρετανία είναι πλήρως δικαιολογημένες.

Πέραν από τον άμεσο επαναπατρισμό όσων έχουν ταυτοποιηθεί με προβλήματα υγείας ,η Κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε επίσπευση επαναπατρισμού και όλων των υπολοίπων δεδομένου ότι η αβεβαιότητα με την εξέλιξη της πανδημίας σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες επιτείνει δικαιολογημένα τις ανησυχίες των οικογενειών τους.

Επαναλαμβάνουμε πως ο επαναπατρισμός πρέπει να γίνει συγκροτημένα και συντεταγμένα ώστε να προστατευθεί η υγεία των φοιτητών και ταυτόχρονα να αποφευχθεί η διασπορά του κορωνοϊού στην πατρίδα μας.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

8 Απριλίου 2020, Λευκωσία

Είναι αναγκαίο ,τώρα όσο ποτέ ,να δοθούν κίνητρα προς την Τουριστική βιομηχανία που να κινούνται προς τη κατεύθυνση λειτουργίας και όχι αναστολής λειτουργίας των ξενοδοχείων στον τόπο μας, μετά το μεγάλο πλήγμα που δέχεται ο τομέας από τα μέτρα περιορισμού και το κλείσιμο αεροδρομίων λόγω του COVID-19.

Για αυτό τον λόγο η ΕΔΕΚ καλεί τους αρμοδίους να προχωρήσουν σε κινήσεις ενίσχυσης του εγχώριου Τουρισμού και  μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν να τεθούν σε λειτουργία ξενοδοχειακές μονάδες στον τόπο μας που θα φιλοξενήσουν Κύπριους για να περάσουν τις Καλοκαιρινές τους διακοπές.

Την ίδια στιγμή θα πρέπει να υπάρξουν ρυθμίσεις προς στήριξη και των ταξιδιωτικών πρακτόρων οι δραστηριότητες των οποίων έχουν ανασταλεί και  αδυνατούν λόγω της κατάστασης να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τις οποίες ανέλαβαν έναντι των πολιτών , αεροπορικών εταιρειών και ξενοδοχειακών μονάδων.

 

Ως ΕΔΕΚ επανερχόμαστε στο θέμα του επαναπατρισμού των φοιτητών που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στις χώρες που σπουδάζουν λόγω του COVID-19 και απευθύνουμε εκ νέου έκκληση προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση να προχωρήσουν τάχιστα τις διαδικασίες επαναπατρισμού των φοιτητών αφού οι ανησυχίες των  οικογενειών των οποίων τα παιδιά σπουδάζουν στο εξωτερικό και κύρια στη Μεγάλη Βρετανία είναι πλήρως δικαιολογημένες.

Πέραν από τον άμεσο επαναπατρισμό όσων έχουν ταυτοποιηθεί με προβλήματα υγείας ,η Κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε επίσπευση επαναπατρισμού και όλων των υπολοίπων δεδομένου ότι η αβεβαιότητα με την εξέλιξη της πανδημίας σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες επιτείνει δικαιολογημένα τις ανησυχίες των οικογενειών τους

Επαναλαμβάνουμε πως ο επαναπατρισμός πρέπει να γίνει συγκροτημένα και συντεταγμένα ώστε να προστατευθεί η υγεία των φοιτητών και ταυτόχρονα να αποφευχθεί η διασπορά του κορωνοϊού στην πατρίδα μας.

 

Σε συνεννόηση της Κεντρικής Τράπεζας και του Συνδέσμου Εμπορικών Τραπεζών δεν θα υπάρξει ανατοκισμός των τόκων των δανείων κατά την περίοδο της 9μηνης αναστολής των δόσεων.

Θα θέλαμε να γνωρίζουμε ποιοι είναι οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση. Θυμίζουμε πως στις 27 Μαρτίου, κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, όταν απορρίφθηκε η πρόταση της ΕΔΕΚ για παγοποίηση των τόκων, η ΕΔΕΚ έθεσε ως εναλλακτική πρόταση το ποσό αυτό να μην κεφαλαιοποιηθεί και να μην ανατοκιστεί. Αυτές οι προτάσεις της ΕΔΕΚ συνάντησαν την καθολική απόρριψη των παρευρισκομένων με δικαιολογία ότι είναι αντίθετες με τις αποφάσεις και οδηγίες των ευρωπαϊκών θεσμών.

Άρα λοιπόν είναι κατανοητό ότι υπάρχουν δυνατότητες για περαιτέρω ρυθμίσεις.

Συνεπώς επιμένουμε είτε οι τράπεζες να προχωρήσουν σε πλήρη παγοποίηση των τόκων, είτε οικειοθελώς, στο διάστημα των 9 μηνών, να μειωθεί ο τόκος στο 0,5%-1% και να γίνουν περαιτέρω ρυθμίσεις που θα είναι προς όφελος των δανειοληπτών και θα συμβάλουν στην οικονομική στήριξή τους.

Την ίδια στιγμή σημειώνουμε πως οι τράπεζες θα μπορούσαν οικειοθελώς να μειώσουν αυτό το 9μηνο το επιτόκιο σε όσους δανειολήπτες θέλουν να συνεχίσουν να καταβάλλουν τη δόση των δανείων τους.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 4 Απριλίου 2020

Το Κ.Σ. ΕΔΕΚ απευθύνει έκκληση προς την κυβέρνηση μέχρι τον πλήρη επαναπατρισμό των φοιτητών από το εξωτερικό να διερευνήσει τη δυνατότητα αποστολής φαρμακευτικού υλικού (υδροξυχλωροκίνη και αζιθρομυκίνη) στις διπλωματικές αποστολές που υπάρχει ανάγκη για να παραχωρηθεί για τις ανάγκες των Κυπρίων του εξωτερικού που θα νοσήσουν με κορωνοϊό.

Το υλικό αυτό Να παραχωρείται δωρεάν με συνταγογράφηση των γιατρών που έχουν επιστρατευτεί για εξυπηρέτηση των Κυπρίων στο εξωτερικό.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 3 Απριλίου 2020

Η ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο επιβάλλει την άμεση λήψη μέτρων για επαναπατρισμό των κυπρίων φοιτητών που βρίσκονται στο εξωτερικό και κύρια στην Ελλάδα και τη Βρετανία.

Αναλογιζόμενος τις ανησυχίες των οικογενειών τους όσον αφορά την κατάσταση της υγείας των φοιτητών στο εξωτερικό, από την πλευρά της ΕΔΕΚ εισηγούμαστε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα να καταθέσουμε σε ειδικό λογαριασμό το 10% της κρατικής χορηγίας του 2020 ώστε με το ποσό αυτό να συμβάλουμε στον γρηγορότερο δυνατό επαναπατρισμό των φοιτητών μας.

Για το σκοπό αυτό θα αποστείλω σήμερα στα κοινοβουλευτικά κόμματα και σχετική επιστολή.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 31 Μαρτίου 2020