ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αν η πλειοψηφία της Βουλής συναινεί και εγκρίνει τις πρόωρες εκλογές από την πλευρά της ΕΔΕΚ δεν υπάρχει ένσταση.

Η θέση του κόμματος είναι η ενδεχόμενη αυτοδιάλυση να γίνει αφότου ολοκληρωθεί η ψήφιση των προϋπολογισμών.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 22 Οκτωβρίου 2020

Δήλωση Προέδρου Κ. Σ. ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου για παραίτηση Δημήτρη Συλλούρη

Η ΕΔΕΚ από την πρώτη στιγμή τόνισε πως το θέμα της παραίτησης του Προέδρου της Βουλής είναι θέμα πολιτικής ευθύνης που θα έπρεπε ο ίδιος να αναλάβει στο πλαίσιο της δικής του πολιτικής ευθιξίας.

Με την παραίτηση όμως δεν τερματίζεται και δεν πρέπει να τερματιστεί η οποιαδήποτε προσπάθεια για πλήρη διερεύνηση και πλήρη αποκάλυψη όλων των πτυχών που αφορούν το συγκεκριμένο σκάνδαλο τόσο για τις όποιες παρατυπίες ή και παρανομίες έγιναν όσο και για τις αρχικές διαρροές προς το Al Jazeera.

Αυτή εξάλλου ήταν από την αρχή η θέση της ΕΔΕΚ. Αυτός ήταν και ο λόγος όπου αυτόβουλα παραδώσαμε στην Αστυνομία όλα τα σχετικά έγγραφα που είχαμε στην κατοχή μας και αφορούσαν το επενδυτικό πρόγραμμα.

Για ακόμα μία φορά καλούμε τις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας να επιταχύνουν τους ρυθμούς ολοκλήρωσης της διερεύνησης αυτού του σκανδάλου ώστε να γνωρίζουμε ποιοι παρανόμησαν αλλά και ποιες ήταν οι σκοπιμότητες της διαρροής.

Εκτιμούμε πως αυτό το γεγονός είναι η αφορμή για να ανοίξουν οι φάκελοι όλων εκείνων των σκανδάλων που ταλαιπωρούν την κυπριακή κοινωνία τα τελευταία 20 χρόνια αρχής γενομένης από το χρηματιστήριο, από τον τραπεζικό τομέα, την οικονομική κρίση και άλλα τα οποία αποκαλύφθηκαν στη βουλή, αλλά αποσιωπήθηκαν.

Αυτό είναι επιβεβλημένο ώστε να μπορέσει να υπάρξει πλήρης εξυγίανση της δημόσιας και πολιτικής ζωής. Καθώς επίσης και για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών έναντι της πολιτικής, αλλά και για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε και να διασφαλίσουμε την αξιοπιστία και την κρατική υπόσταση τη Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια δύσκολη εποχή όπου η Τουρκία με τις επεκτατικές της ενέργειες θέτει σε κίνδυνο και σε αμφισβήτηση τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 15 Οκτωβρίου 2020

Η απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης να κηρύξει ως εγκληματική οργάνωση την Χρυσή Αυγή και να καταδικάσει τα ηγετικά της στελέχη σε φυλάκιση λόγω της συμμετοχής τους σε έκνομες ή και παράνομες δραστηριότητες είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Η απόφαση αυτή αποτελεί, μετά τη δική της Νυρεμβέργης, ιστορικό σταθμό τόσο για τα δικαστικά όσο και για τα πολιτικά δεδομένα της Ευρώπης.

Είναι μία απόφαση που πρέπει και μπορεί να αποτελέσει την απαρχή κάθαρσης της πολιτικής ζωής των ευρωπαϊκών και, όχι μόνο, χωρών όπου εγκληματικές οργανώσεις επενδύονται πολιτικό και ιδεολογικό μανδύα για να καλύψουν τις παράνομες εγκληματικές δραστηριότητές τους που υπονομεύουν το δημοκρατικό πολίτευμα και προάγουν τον κοινωνικό και φυλετικό ρατσισμό.

 

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 14 Οκτωβρίου 2020

Δήλωση Νατάσας Ιωάννου, Επικεφαλής Γραφείου Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων Κ.Σ. ΕΔΕΚ

Όλα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι πτυχές του ίδιου σκανδάλου. Η διερεύνηση όλων των παραμέτρων που σχετίζονται με τις πολιτογραφήσεις είναι αναγκαία και απαραίτητη για σκοπούς διαφάνειας και κάθαρσης.

Η ΕΔΕΚ επιμένει πως οι πολιτικές ευθύνες θα πρέπει να αναληφθούν από αυτούς που έχουν την πολιτική ευθιξία να το πράξουν. Πρόκειται για πολιτικό ζήτημα ύψιστου δημοσίου συμφέροντος και γι’ αυτό θα πρέπει ο κάθε ένας να αναλάβει τις ευθύνες του.

Όμως την ίδια στιγμή δεν μπορούμε να αγνοήσουμε όλους αυτούς που ξαφνικά θυμήθηκαν τα προβλήματα του επενδυτικού προγράμματος. Όταν η ΕΔΕΚ ζητούσε ήδη από το 2016 εξηγήσεις για τον τρόπο εφαρμογής και τις ενδεχόμενες καταχρήσεις, κάποιοι τηρούσαν ένοχη σιωπή.

Η ΕΔΕΚ επιμένει στην πλήρη διερεύνηση και αποκατάσταση της αλήθειας: από τον τρόπο εφαρμογής των πολιτογραφήσεων μέχρι τη διοχέτευση των κεφαλαίων και τη διαρροή των εγγράφων. Ζητήματα δηλαδή για τα οποία απαιτούνται άμεσες απαντήσεις.

 

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 14 Οκτωβρίου 2020

Όπως πολλές φορές έχουμε πει για το θέμα των πολιτογραφήσεων, χρειάζεται:

1. Να γίνει πλήρης διερεύνηση όλων των περιπτώσεων που έκαναν αξιοποίηση του προγράμματος και αν διαπιστωθεί ότι υπήρξαν παρατυπίες από οποιουσδήποτε, τότε αυτοί θα πρέπει να κατονομαστούν και να αποδοθούν ευθύνες.

2. Να γίνει πλήρης και εξονυχιστική διερεύνηση για εντοπισμό αυτών που έκαναν την διαρροή προς το φιλοτουρκικό δίκτυο Al Jazeera στην προσπάθειά τους να πλήξουν το κύρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και να την υπονομεύσουν.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 12 Οκτωβρίου 2020

Αντιπροσωπεία του Κ.Σ. ΕΔΕΚ κατέθεσε σήμερα την καθιερωμένη εισφορά προς τον ΠΑΣΥΚΑΦ.

Στις δηλώσεις που έκανε η Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕΚ, Μαρία Παναγιώτου, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της ΕΔΕΚ προς τον ΠΑΣΥΚΑΦ, τους εθελοντές και τις εθελοντικές οργανώσεις. Δήλωσε πως ενώ θε έπρεπε το κράτος να έχει την κύρια ευθύνη στήριξης των ευπαθών ομάδων και των ασθενών και οι εθελοντικές οργανώσεις να έχουν επικουρικό ρόλο, στην Κύπρο συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Η κ. Παναγιώτου σημείωσε πως αυτό πρέπει να προβληματίσει την κυβέρνηση που επιβάλλεται να λάβει δράση για να στηρίξει τους ασθενείς και τις ευπαθείς ομάδες.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 7 Οκτωβρίου 2020

 

Με αφορμή την προσφυγή έξι τραπεζικών ιδρυμάτων και της JCC στο Ανώτατο Δικαστήριο ώστε να χαρακτηριστεί παράνομο το διάταγμα που εξασφάλισε η αστυνομία για να ερευνήσει στοιχεία που σχετίζονται με την «κλειστή περίοδο» του 2013, θυμίζουμε πως από την πλευρά της ΕΔΕΚ ήδη από τον Νοέμβριο του 2013 είχε ζητηθεί επίσημα από τη Γενική Εισαγγελία ότι θα έπρεπε στο πλαίσιο των ερευνών για τους υπαίτιους της κατάρρευσης της κυπριακής οικονομίας να κατατεθούν και στη Βουλή τα dvd των κλειστών κυκλωμάτων των κτιρίων των τραπεζών της περιόδου 16 – 27/3/2013. Και αυτό για να επιβεβαιωθεί ποιοι εισέρχονταν στα συγκεκριμένα κτίρια και τι εργασίες επιτελούσαν.

Στην Βουλή αυτά τα στοιχεία δεν έχουν κατατεθεί. Το ερώτημα που τίθεται προς την Γενική Εισαγγελία, την Κεντρική Τράπεζα και τις αστυνομικές αρχές είναι αυτονόητο: βρίσκονται ή όχι στην κατοχή τους τα dvd των κλειστών κυκλωμάτων;

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 6 Οκτωβρίου 2020

Δηλώσεις Προέδρου Κ. Σ. ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου, μετά από την επίσκεψη στο καταφύγιο ζωών 

Αντιπροσωπεία του Κ.Σ ΕΔΕΚ με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Κόμματος, Μαρίνο Σιζόπουλο, μετέβη σήμερα στο Καταφύγιο Σκύλων Λευκωσίας και παράδωσαν αναγκαίο φαρμακευτικό υλικό και τροφές.

Μετά το τέλος της επίσκεψης ο κ. Σιζόπουλος δήλωσε:

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρας Προστασίας των Ζωών, αντιπροσωπεία της ΕΔΕΚ, έχουμε επισκεφθεί το καταφύγιο προστασίας σκύλων στην περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας.

Στο πλαίσιο της δικής μας συνεισφοράς για βοήθεια, παρέχοντας τροφές και φάρμακα τα οποία είναι άκρως αναγκαία και απαραίτητα για την διαβίωση των ζωών και κυρίως σε μια προσπάθεια στήριξης των ανθρώπων που εθελοντικά και αφιλοκερδώς προσφέρουν την υπηρεσία τους στην προστασία των ζώων.

Αυτό που θα θέλαμε με αυτήν την ευκαιρία να τονίσουμε είναι την ανάγκη όσο το δυνατόν πιστής τήρησης και εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας που υπάρχει στην Κύπρο για την προστασία των ζωών από την ανθρώπινη βία και από την λανθασμένη ανθρώπινη συμπεριφορά.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 5 Οκτωβρίου 2020

Εάν πραγματικά η Βουλή θέλει να συμβάλει στην επιβεβαίωση της πηγής της διαρροής, τότε οι Βουλευτές να παραδώσουν στις ανακριτικές αρχές τα έγγραφα που έχουν στην κατοχή τους.

Ενώ επιδεικνύεται υπερβάλλον ζήλος για αυτό το θέμα και κυρίως εάν ορθά ή όχι δόθηκε διαβατήριο σε κάποιες περιπτώσεις, για τους αξιωματούχους του κατοχικού καθεστώτος και τους εποίκους που έλαβαν  κυπριακή υπηκοότητα τηρείται απόλυτη σιωπή. Γιατί άραγε;

Για αυτά τα θέματα ως ΕΔΕΚ ζητούσαμε στοιχεία και διευκρινήσεις μέσω της Βουλής από τον Οκτώβριο του 2016. Τότε όμως δεν υπήρχε ευαισθησία και ούτε στήριξη και ενίσχυση αυτής της προσπάθειας.

Από την πλευρά της ΕΔΕΚ θα συνεχίσουμε να επιμένουμε:

– στην πλήρη διερεύνηση της πηγής της διαρροής, και

– στην διαπίστωση των όποιων παρατυπιών, παρανομιών στην υλοποίηση του προγράμματος, την κατονόμαση των υπευθύνων και την απόδοση ευθυνών.

 

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 28 Σεπτεμβρίου 2020

Το Κ.Σ ΕΔΕΚ καταδικάζει με τον πιο απερίφραστο τρόπο την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στο Αρτσάχ που λαμβάνει χώρα σε όλη την έκταση της γραμμής κατάπαυσης του πυρός, καθώς και τους βομβαρδισμούς πολιτικών στόχων που έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Την ίδια στιγμή καταγγέλλουμε την ανάμειξη της Τουρκίας η οποία υποκινεί τις συγκρούσεις και καθοδηγεί την επίθεση στην Αρμενία.

 

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 28 Σεπτεμβρίου 2020