ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δήλωση Μαρίνου Θεοδώρου, μέλος Π.Γ., υποψήφιος βουλευτής Κ.Σ. ΕΔΕΚ στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας για πόρισμα Καλογήρου

Με αφορμή το πόρισμα Καλογήρου γύρω από το θέμα των πολιτογραφήσεων, επαναφέρουμε την πρόταση της ΕΔΕΚ για ΠΛΗΡΗ διερεύνηση ΟΛΩΝ των πολιτογραφήσεων από την πρώτη μέρα λειτουργίας του επενδυτικού προγράμματος μέχρι και τη λήξη του.

Εκεί και όπου διαπιστωθεί πως έγιναν παρατυπίες, να εξεταστεί ποιοι ευθύνονται, να κατονομαστούν και να αποδοθούν οι ευθύνες.

 

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 29 Δεκεμβρίου 2020

Δήλωση Μαρίνου Θεοδώρου, μέλος Π.Γ., υποψήφιος βουλευτής Κ.Σ. ΕΔΕΚ στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας για πανδημία

Αναφορικά με την αντιμετώπιση του δευτέρου κύματος της πανδημίας, ο ρυθμός αύξησης των θανάτων και των κρουσμάτων επιβεβαιώνουν πως τα μέτρα τα οποία λήφθηκαν ήταν μη αποτελεσματικά και σε πολλές περιπτώσεις αντιφατικά και αψυχολόγητα.

Όλα αυτά έχουν ως άμεσα αποτελέσματα:

 1. Το σύστημα υγείας να έχει φτάσει στα όριά του εξαιτίας και των χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει λόγω της υποστελέχωσης και όχι μόνο.
 2. Την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των αυτοτελώς εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (όπως οι επιχειρήσεις εστίασης).
 3. Την αύξηση των αναγκών επιδότησης όσων έχουν επηρεαστεί από την πανδημία.

Πλέον, η γενναιόδωρη οικονομική στήριξη όσων έχουν πληγεί και η στήριξη των δημοσίων νοσηλευτηρίων είναι οι μόνες λύσεις που μπορούν να προσδώσουν πραγματική αισιοδοξία.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 29 Δεκεμβρίου 2020

Μετά την ολοκλήρωση των σημερινών συναντήσεων που είχε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ με την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τον Υπουργό Άμυνας, ο κ. Σιζόπουλος δήλωσε :

«Αρχικά με αυτήν την ευκαιρία θα ήθελα να ευχηθώ Χρόνια Πολλά σε όλους τους συμπατριώτες μας με την ευκαιρία των εορτών.  Θα ήθελα για ακόμη μια φορά να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, την κ. Αιμιλιανίδου για την πάρα πολύ εποικοδομητική συνάντηση την οποία είχαμε κατά την διάρκεια της οποίας ανταλλάξαμε απόψεις που σχετίζονται με θέματα του Υπουργείου της και για τον επικείμενο προϋπολογισμό που θα πρέπει να αναθεωρηθεί.

Ουσιαστικά τα θέματα τα οποία έθεσα και βρήκα μια πολύ σημαντική κατανόηση από την πλευρά της Υπουργού ήταν:

 • Το πρώτο θέμα αφορά την παραχώρηση σύνταξης στα 63 χρόνια σε εργαζόμενους σε ανθυγιεινά και βαριά επαγγέλματα τα οποία θα καθοριστούν χωρίς να υπάρχει η αποκοπή του 12%, όπως συμβαίνει σήμερα.
 • Το δεύτερο θέμα το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό είναι η δυνατότητα επιχορήγησης εργαζόμενων μητέρων για την φύλαξη των παιδιών τους σε βρεφονηπιακούς σταθμούς ή ιδιωτικούς.
 • Το τρίτο, το οποίο θα είναι κάτι που θα γίνει μελέτη γιατί αντιλαμβάνεστε είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα είναι ειδικά κίνητρα και ειδικό σχέδιο για την μείωση όσο το δυνατό της υπογεννητικότητας που σήμερα αποτελεί ένα μεγάλο εθνικό πρόβλημα, δεδομένου ότι βρισκόμαστε σε μια πάρα πολύ κρίσιμη χρονική στιγμή, δεδομένου ότι η υπογεννητικότητα στην Κύπρο πια είναι εμφανής και ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί τις τρομακτικές κοινωνικές συνέπειες που μπορεί να έχει αν παραταθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα όσον αφορά το μέλλον».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το δημοσιονομικό κόστος που θα έχουν οι πιο πάνω προτάσεις και πιο συγκεκριμένα για την υπογεννητικότητα αν θα υπάρξει κάποια επιχορήγηση ή κάποια οικονομικά κίνητρα για να υλοποιηθεί αυτή η πρόταση ο κ. Σιζόπουλος απάντησε:

«Αυτό θα είναι ένα πρόγραμμα το οποίο θα πρέπει να ετοιμαστεί από τους ειδικούς του Υπουργείου σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών ώστε να γνωρίζουμε ακριβώς ποιο είναι το πραγματικό κόστος. Για αυτό ακριβώς είναι σοβαρά, σημαντικά ζητήματα τα οποία όμως εμείς εμπιστευόμαστε, όπως έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα και με το θέμα των κατώτατων συντάξεων ότι από πλευρά του Υπουργείου και της Υπουργού θα διαχειριστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας ρώτησε αν υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να πει ξέροντας ότι υπάρχει μια πάγια τακτική από πλευράς του κ. Σιζόπουλου να μην κάνει δηλώσεις για θέματα Άμυνας, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε:

«Με τον Υπουργό Άμυνας που στην συνάντηση ήταν παρών και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς καθώς επίσης και ο Διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας αλλά και συνεργάτες του Υπουργού συζητήσαμε δύο ζητήματα:

 • Το ένα θέμα αφορούσε τα εξοπλιστικά προγράμματα, την προώθηση τους και πώς μπορούμε αυτά να τα αναβαθμίσουμε στον μεγαλύτερο δυνατόν βαθμό σε σύντομο χρονικό διάστημα ενόψει μάλιστα της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας αλλά και των διαφόρων συμμαχιών οι οποίες έχουν διαμορφωθεί στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων που γίνονται με αυτές τις χώρες, όπου η Κύπρος πια πρέπει να έχει ένα ουσιαστικό και αναβαθμισμένο και όχι περιθωριακό ρόλο σε αυτές τις ασκήσεις με ότι αυτό συνεπάγεται.
 • Το δεύτερο είναι σχέδια για το πώς το συντομότερο δυνατόν θα μπορέσει να γίνει ένας εξορθολογισμός όσον αφορά τις προαγωγές στελεχών της Εθνικής Φρουράς που για μεγάλο χρονικό διάστημα βρίσκονται καθηλωμένα σε αξιώματα τα οποία κατέχουν αυτήν την στιγμή.

Νομίζω ότι και σε αυτά τα δύο ζητήματα το κλίμα ήταν πάρα πολύ θετικό και φαντάζομαι ότι πάρα πολύ σύντομα θα έχουμε σημαντικές εξελίξεις».

Συνεχίζοντας ο δημοσιογράφος ρώτησε πώς διαμορφώνεται η θέση του κ. Σιζόπουλου έναντι του προϋπολογισμού, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε :

«Είναι νωρίς ακόμα για να μπορέσω να απαντήσω σε αυτό το ερώτημα, όπως βλέπετε είμαστε σε συνεχόμενες και εντατικές διαβουλεύσεις. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι το κλίμα είναι πολύ θετικό και εμείς από την πλευρά της ΕΔΕΚ θα συνεχίσουμε με υπευθυνότητα, με εποικοδομητικό τρόπο χωρίς να θέτουμε με τις προτάσεις μας σε κίνδυνο εκτροχιασμού τα δημοσιονομικά της πατρίδα μας ή την αξιοπιστία της ενόψει της αξιολόγησης από διεθνής οίκους αλλά την ίδια στιγμή να μπορέσουμε ουσιαστικά και άμεσα να βοηθήσουμε συμπατριώτες μας οι οποίοι βρίσκονται στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και έχουν σήμερα μια σημαντική κοινωνική και οικονομική στήριξη όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι στα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα όπως ζητήματα που έχουν σχέση με τις άδικες και αυθαίρετες και σε αρκετές περιπτώσεις προκλητικές εκποιήσεις οι οποίες προέρχονται από τον τραπεζικό τομέα σε βάρος συμπατριωτών μας. Εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μας, εποικοδομητικά να διαμορφώσουμε το τελικό σκηνικό και στην βάση πια του τελικού κείμενου συμφωνίας, είναι που τα συλλογικά όργανα της ΕΔΕΚ θα αποφασίσουν ποια στάση θα τηρήσουν ενόψει του αναθεωρημένου προϋπολογισμού που αναμένουμε να κατατεθεί εντός Ιανουαρίου στην Βουλή».

Σε ερώτηση σχετικά με την αντιπαράθεση που προέκυψε με την συνέντευξη του Μακαριότατου στην εφημερίδα Πολίτης και με τον ΠτΔ που αρνήθηκε να μιλήσει για δύο κράτη, τι γνωρίζει και πώς τοποθετείται επί αυτού του ζητήματος ο κ. Σιζόπουλος απάντησε :

«Έχει δύο πτυχές το συγκεκριμένο ζήτημα. Η πρώτη πτυχή αντιλαμβάνεστε από την στιγμή που εγώ δεν ήμουν παρών σε αυτές τις συζητήσεις είναι κάτι το οποίο δεν μπορώ να επιβεβαιώσω και από την στιγμή που δεν έγινε μια τέτοια τοποθέτηση από την πλευρά του ΠτΔ προς εμένα δεν μπορώ να τοποθετηθώ για αυτό το θέμα. Το δεύτερο όσον αφορά τα δύο κράτη από την πλευρά της ΕΔΕΚ κατ’ επανάληψη έχουμε ξεκαθαρίσει ότι εδώ είναι μια τακτική κατά την άποψη μας που ακολουθεί η Τουρκία. Η Τουρκία έχει ένα στόχο προτεραιότητας και ένα δεύτερον εναλλακτικό στόχο. Ο στόχος της προτεραιότητας της είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως αυτήν την έχει θέσει από την δεκαετία του 1960 γιατί με αυτήν την λύση στην ουσία ελέγχει απόλυτα το τουρκοκυπριακό τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και διαμέσου αυτού με την πολιτική ισότητα θα ελέγχει όλες τις αποφάσεις του κράτους μέχρι που να τις διαμορφωθούν οι συνθήκες οι αναγκαίες και οι απαραίτητες για να μπορέσει ενδεχομένως να ενσωματώσει ολόκληρη την Κύπρο στην τουρκική επικράτεια όπως είναι το σχέδιο επανάκτησης της Κύπρου το οποίο έχει σχεδιάσει από την δεκαετία του 1950.

Επειδή όμως υπάρχει το ενδεχόμενο αυτό το σχέδιο να μην υλοποιηθεί, το εναλλακτικό της συνέριο είναι τα δύο κράτη. Μέσα από τα δύο κράτη στην ουσία θα αποκτήσει νόμιμη παρουσία στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Γι’ αυτό από πλευράς της ΕΔΕΚ, και τα δύο κράτη τα απορρίπτουμε και την Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα την απορρίπτουμε γιατί είναι και οι δύο λύσεις επικίνδυνες, είναι λύσεις τουρκικών προδιαγραφών που θα θέσουν αργά ή γρήγορα σε κίνδυνο την φυσική, την εθνική, την θρησκευτική επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού. Άρα αγωνιζόμαστε για ένα κράτος, για έναν λαό με πλήρη κατοχύρωση πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με πλήρη εφαρμογή του Ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια όπως συμβαίνει με όλες τις υπόλοιπες χώρες μέλη της Ε.Ε.».

Γραφείο Τύπου, 

Λευκωσία,28 Δεκεμβρίου 2020

Χαιρόμαστε για το γεγονός ότι και άλλα πολιτικά κόμματα το τελευταίο χρονικό διάστημα άρχισαν να διεκδικούν την πατρότητα προτάσεων τις οποίες η ΕΔΕΚ έχει θέσει στην κυβέρνηση ως βελτίωση του προϋπολογισμού για να αποκτήσει έναν πιο ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα προς όφελος των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Το ερώτημα είναι γιατί όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα όλοι αυτοί δεν διεκδίκησαν και δεν πρόβαλαν την υλοποίηση αυτών των προτάσεων (κατώτατη σύνταξη, τερματισμός της αποκοπής του 12% για συνταξιοδότηση στο 63ο έτος κ.ά.). Αλήθεια γιατί δεν τις διεκδίκησαν και δεν τις έθεσαν όταν τον Δεκέμβριο του 2018 τα 45 εκατομμύρια θα μπορούσαν αντί να καταλήξουν ως κερδοφορία στις εταιρίες πετρελαιοειδών  να δοθούν σε στοχευμένα κοινωνικά μέτρα προς όφελος των πολιτών; Το μόνο κόμμα που το έκανε αυτό ήταν η ΕΔΕΚ.

Όπως διαμορφώνεται σήμερα το περιβάλλον επιβεβαιώνεται για ακόμα μια φορά  ο κοινωνικός και ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας των προτάσεων την ΕΔΕΚ.

Για την ΕΔΕΚ το ζητούμενο είναι η υλοποίηση των προτάσεων προς όφελος των πολιτών.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 23 Δεκεμβρίου 2020

Δήλωση Προέδρου Κ.Σ. ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Μετά τη συνάντηση του Προέδρου της ΕΔΕΚ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε:

«Το πόσο εποικοδομητική θα είναι αυτή η συνάντηση και πόσο θα βοηθήσει την ΕΔΕΚ στο να αναθεωρήσει την απόφασή της για την καταψήφιση του προϋπολογισμού και να προχωρήσει με θετική ψήφο στον νέο αναθεωρημένο προϋπολογισμό, θα εξαρτηθεί και από τις συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν και την ερχόμενη βδομάδα με τους αντίστοιχους Υπουργούς.

Στο πακέτο των προτάσεων που έχω καταθέσει εκ μέρους της ΕΔΕΚ περιλαμβάνονται προτάσεις θεσμικού περισσότερο χαρακτήρα που δεν επιφέρουν οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό ή στα δημόσια οικονομικά.

Αλλά είναι προτάσεις που έχουν σχέση με την προστασία των πολιτών από τις εκποιήσεις, είναι προτάσεις που έχουν σχέση με την αναβάθμιση της προσφερόμενης ποιοτικής περίθαλψης στους ασθενείς στο πλαίσιο του ΓεΣΥ χωρίς να υπάρξουν οποιεσδήποτε αναθεωρήσεις της νομοθεσίας. Είναι προτάσεις που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής κυρίως των κατοίκων στους προσφυγικούς συνοικισμούς, στις ορεινές κοινότητες και στην ύπαιθρο. Είναι προτάσεις που ουσιαστικά στοχεύουν να στηρίξουν τους συμπατριώτες μας που έχουν υποστεί μεγάλες οικονομικές συνέπειες λόγω της οικονομικής κρίσης του 2012-2013 αλλά και της κρίσης που προέκυψε με την πανδημία. Κυρίως στήριξη εργαζομένων μητέρων για τα παιδιά τους, θέματα που έχουν σχέση με τα ωράρια εργασίας, με τα επιδόματα.

Ελπίζω ότι σημαντικός αριθμός από αυτές τις προτάσεις θα υιοθετηθεί από πλευράς κυβέρνησης, θα ενσωματωθούν στον νέο προϋπολογισμό ή ενδεχομένως θα κατατεθούν οι αντίστοιχες προτάσεις από τα Υπουργεία για να ξεκινήσει η συζήτησή τους στο κοινοβούλιο.

Τέλος αυτό που έχω ξεκαθαρίσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και λόγω και της περιρρέουσας ατμόσφαιρας είναι ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να συμβάλει στο αίτημα που εδώ και πάρα πολύ καιρό καταθέτουμε για την παραχώρηση στη Βουλή όλων των φακέλων των σκανδάλων που ταλαιπώρησαν την κυπριακή κοινωνία τα τελευταία 20 χρόνια και να γίνει και μία δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων όλων αυτών των ερευνών που προηγήθηκαν.

Τέλος για ακόμα μια φορά να τονίσω ότι σε ότι αφορά το επενδυτικό πρόγραμμα των πολιτογραφήσεων η ΕΔΕΚ παραμένει σταθερή στη θέση της. Ότι πρέπει να γίνει σε βάθος διερεύνηση αυτού του ζητήματος, από την αρχή έναρξης εφαρμογής του μέχρι σήμερα, και σε οποιοδήποτε επίπεδο διαπιστωθεί ότι υπήρξαν παρατυπίες ή παρανομίες να κατονομαστούν οι υπεύθυνοι και να αποδοθούν οι συγκεκριμένες ευθύνες.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 18 Δεκεμβρίου 2020

Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση του Προέδρου της ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου, με αντιπροσωπεία των εργαζομένων, των καταστηματαρχών και των ιδιοκτητών των εμπορικών κέντρων (mall). Με αφορμή τα προβλήματα τα οποία προκύπτουν τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους ιδιοκτήτες, η ΕΔΕΚ καλεί την κυβέρνηση και την επιδημιολογική ομάδα να κάνει δεύτερες σκέψεις σχετικά με τη λειτουργία των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που στεγάζονται στα malls.

Εννοείται πως η επαναλειτουργία τους χρειάζεται να γίνει στη βάση των ιατρικών πρωτοκόλλων με πλήρη και αυστηρό έλεγχο εφαρμογής των μέτρων που θα καθοριστούν.

Την ίδια στιγμή καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην άμεση οικονομική στήριξη όσων επηρεάζονται από τα μέτρα που λήφθηκαν για αναχαίτηση της πανδημίας.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 14 Δεκεμβρίου 2020

Δήλωση Λευτέρη Ανδρέου, Α΄Αντιπροέδρου Κ.Σ. ΕΔΕΚ για τις οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία

Η ανακοίνωση των νέων μέτρων αλλά και η επέκταση των ήδη υφιστάμενων επιφέρουν πρόσθετες ψυχολογικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις στους πολίτες.

Είναι δεδομένο πως οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία και τα νέα μέτρα, όπως για παράδειγμα είναι τα γυμναστήρια, τα εστιατόρια, οι τομείς που σχετίζονται με τον πολιτισμό αλλά και άλλες επαγγελματικές ομάδες, χρειάζονται στήριξη.

Απευθύνουμε έκκληση στην κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην αναγκαία και απαραίτητη οικονομική στήριξη όλων όσων πλήττονται.

 

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 10 Δεκεμβρίου 2020

Ακούσαμε με μεγάλή προσοχή τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση καθώς και την επέκταση των υφιστάμενων.

Κρίνοντας από το αποτέλεσμα:

 • της σημαντικής αύξησης του αριθμού των θανάτων συμπατριωτών μας (48 άτομα μόνο τον τελευταίο μήνα),
 • της μεγάλης αύξησης του αριθμού των νοσηλευμένων και την επιβάρυνση του υγειονομικού συστήματος που έφθασε στα όριά του,
 • τις σοβαρές κοινωνικές και ψυχολογικές επιπτώσεις από την παράταση των μέτρων στους πολίτες,
 • τις επιπλέον επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα  και τις τεράστιες επιπτώσεις σε αυτοτελώς εργαζομένους και κυρίως σε μικρομεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις,
 • την ανάγκη επιδότησης τομέων της οικονομίας από χρήματα του φορολογούμενου πολίτη και τους κινδύνους εκτροχιασμού της οικονομίας της πατρίδας μας,

διαπιστώνουμε πως τόσο η κυβέρνηση όσο και η επιδημιολογική ομάδα απέτυχαν να περιορίζουν την διασπορά της πανδημίας και τις προαναφερθείσες επιπτώσεις.

Δυστυχώς, δεν θα υπάρξει ούτε φυσιολογικό άνοιγμα της αγοράς ενόψει Χριστουγέννων αλλά ούτε και οι πολίτες θα μπορέσουν να γιορτάσουν σε σχετικά ικανοποιητικές συνθήκες τον εορτασμό των Χριστουγέννων και του καινούργιου χρόνου.

Με αυτή την ευκαιρία για ακόμα μια φορά καλούμε το Υπουργείο Υγείας και τις αρμόδιες υπηρεσίες, στο πλαίσιο της διαφάνειας να δημοσιοποιήσουν:  

 • ποιες είναι οι αδειοδοτημένες εταιρείες για την εισαγωγή των διαγνωστικών τεστ (PCR) καθώς και
 • ποιο είναι το πραγματικό κόστος αγοράς τους.

Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ποια είναι η πραγματική κερδοφορία σε σχέση με τις χρεώσεις στις οποίες υποβάλλονται.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 9 Δεκεμβρίου 2020

Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου Κ.Σ. ΕΔΕΚ κατά την επίδοση εισφοράς στον Ραδιομαραθώνιο

Η Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕΚ Μαρία Παναγιώτου, κατέθεσε σήμερα εκ μέρους του Κ.Σ. ΕΔΕΚ την καθιερωμένη ετήσια εισφορά του κόμματος στον Ραδιομαραθώνιο. Κατά την επίδοση της εισφοράς η Μ. Παναγιώτου δήλωσε:

«Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Ραδιομαραθώριο, στους εθελοντές που για ακόμα μια φορά με τις δράσεις τους είναι δίπλα στον συνάνθρωπό μας που έχει ανάγκη.

Παρατηρούμε, όμως, και πάλι ότι ενώ την βασική ευθύνη στήριξης και προσφοράς προς τον συνάνθρωπο θα έπρεπε να την έχει το κράτος και οι εθελοντικές οργανώσεις να έχουν επικουρικό  ρόλο, στην περίπτωση της Κύπρου συμβαίνει το ανάποδο.

Η κύρια στήριξη προς τον συνάνθρωπο προέρχεται από τις εθελοντικές οργανώσεις, τις οποίες ευχαριστούμε θερμά, αλλά θα πρέπει κάποια στιγμή και το κράτος να αναλάβει το ρόλο που πρέπει δίπλα στον συνάνθρωπο, για τον συνάνθρωπο».

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 7 Δεκεμβρίου 2020

Δήλωση Ανδρειανής Οδυσσέως, μέλους Πολιτικού Γραφείου Κ.Σ. ΕΔΕΚ για την πανδημία

Από την 1η Νοεμβρίου έως σήμερα:

·        η αύξηση των κρουσμάτων από μονοψήφιο σε τριψήφιο αριθμό,

·        η κατακόρυφη αύξηση των νοσηλευομένων σε εντατικές μονάδες θεραπείας,

·        οι 31 νεκροί συμπολίτες μας, αριθμός ο οποίος αναλογεί στο 54% του συνόλου από την έναρξη της πανδημίας στο νησί μας.

επιβεβαιώνουν την ανεπάρκεια και αναποτελεσματικότητα των μέτρων που υιοθέτησε η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια του δευτέρου κύματος της πανδημίας.

Είναι δεδομένο πως η παράταση μίας εκτός ελέγχου κατάστασης επιβαρύνει επικίνδυνα τόσο τις ευπαθείς ομάδες όσο και τους αυτοτελώς εργαζομένους καθώς και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δέχονται τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Σημειώνουμε πως η κυβέρνηση εδώ για έναν και πλέον μήνα αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα:

·        τις αδειοδοτημένες εταιρίες εισαγωγής αναλωσίμων για τις διαγνωστικές εξετάσεις και

·        το πραγματικό κόστος των διαγνωστικών εξετάσεων.

Καταγράφουμε με προβληματισμό πως  στην Ελλάδα, όπου γίνονται λιγότερες διαγνωστικές εξετάσεις, σε σχέση με την Κύπρο, οι τιμές καθορίστηκαν για τις PCR στα 40 ευρώ και για τα rapid test στα 10 ευρώ ενώ στην Κύπρο οι τιμές έχουν καθοριστεί στα 55 ευρώ και 25 ευρώ αντίστοιχα.

Εάν συνυπολογίσουμε πως τον Μάρτιο οι τιμές ξεκίνησαν στα 160-170 ευρώ, μειώθηκαν στα 60-70 ευρώ και κατέληξαν στα 55 ευρώ, διερωτάται κανείς ποιοι είναι αυτοί που αισχροκερδούν σε βάρος του λαού και ποιους η κυβέρνηση θέλει να προστατεύσει; Τους πολίτες ή τους εισαγωγείς των αναλωσίμων για τις εργαστηριακές εξετάσεις;

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 5 Δεκεμβρίου 2020