ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με αφορμή τη σημερινή σύσκεψη στο Προεδρικό για διόρθωση των αδυναμιών που υπάρχουν στην στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης, επαναφέρουμε τις προτάσεις που εδώ και χρόνια ως ΕΔΕΚ έχουμε καταθέσει στην κυβέρνηση, στους αρμόδιους Υπουργούς, στη Βουλή, στον ΚΟΑΓ και στον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης, για άμβλυνση και επίλυση του στεγαστικού προβλήματος:

  1. Επιστράτευση πολυκατοικιών ή και ξενοδοχείων που δεν λειτουργούν ώστε να στεγαστούν άμεσα οι άστεγοι.
  2. Οριοθέτηση περιοχών (σε κρατική γη) στις οποίες θα αναπτυχθούν προκατασκευασμένες κατοικίες για προσωρινή φιλοξενία αστέγων, αποφεύγοντας τη μονιμοποίηση σε αυτό το καθεστώς καθώς και την γκετοποίησή τους, μέχρι την επίτευξη του τελικού στόχου που είναι η επανένταξή τους στον κοινωνικό ιστό.
  3. Ενίσχυση της στεγαστικής πολιτικής του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ).
  4. Παραχώρηση από τον ΚΟΑΓ σε νεαρά ζευγάρια κατοικία σε τιμή κόστους.
  5. Παραχώρηση από τον ΚΟΑΓ σε οικογένειες που εμπίπτουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού οικίες / διαμερίσματα με συμβολικό ενοίκιο ή με τη μέθοδο της ενοικιαγοράς.
  6. Επιδότηση για την ανακαίνιση κατοικίας για επιστροφή κατοίκων από τα αστικά κέντρα στην ύπαιθρο και κυρίως στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές.
  7. Επαναφορά της δήλωσης  πολιτικής για τη στεγαστική ανάπτυξη των αγροτεμαχίων και τη δυνατότητα διαχωρισμού σε δίσκαλα τεμάχια και επαναφορά του συντελεστή δόμησης στο 10%.
  8. Ανέγερση φοιτητικών εστιών για παραχώρηση διαμερισμάτων σε φοιτητές με χαμηλό ενοίκιο.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 28 Ιανουαρίου 2020

 

Με αφορμή τον καταρτισμό της νέας μεταναστευτικής πολιτικής, από την πλευρά της ΕΔΕΚ ζητούμε να ληφθούν άμεσα αυστηρά μέτρα.

Αυτό είναι επιβεβλημένο τόσο από το ότι το 2019 οι παράνομοι μετανάστες που ήρθαν στην Κύπρο αυξήθηκαν κατά 325% σε σύγκριση με το 2018, όσο και από το ότι το μεταναστευτικό και προσφυγικό ρεύμα το αξιοποιεί σε μεγάλο βαθμό η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς σε μία προσπάθεια δημιουργίας μιας μορφής υβριδικού πολέμου αλλοίωσης της κυπριακής κοινωνίας. Συνεπώς η λήψη άμεσων μέτρων είναι επιβεβλημένη για προστασία τόσο της κυπριακής οικονομίας όσο και της κοινωνικής δομής του κυπριακού κράτους .

Επαναλαμβάνουμε πως ως Κύπρος οφείλουμε να προσφέρουμε προστασία σε πολίτες που προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές, καθώς αυτό επιβάλλει η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και η ίδια μας η ιστορία ως μία χώρα με χιλιάδες εκατοντάδες πρόσφυγες εξαιτίας της τουρκικής εισβολής.

Παρόλα αυτά, στην περίπτωση της παράνομης μετανάστευσης δεν μιλάμε για ανθρώπους που δικαιωματικά χρειάζονται προστασία, αλλά για μεταναστευτικά ρεύματα από χώρες στις οποίες δεν υπάρχουν πολεμικές συγκρούσεις αλλά και τυγχάνουν αξιοποίησης από την Τουρκία για εξυπηρέτηση των δικών της σκοπών.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 28 Ιανουαρίου 2020

Στην περίπτωση των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων που έτυχαν από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ευνοϊκής δανειοδότησης είτε με παραχώρηση δανείου χωρίς εξασφαλίσεις, είτε με ευνοϊκό επιτόκιο ή με διαγραφή δάνειου, τότε τα ονόματά τους επιβάλλεται να δοθούν στην δημοσιότητα.

Όπως πολλές φορές έχουμε τονίσει, ο στόχος μας είναι η διαφάνεια αλλά όχι η θυματοποιήση των περιπτώσεων εκείνων που έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια ως απότοκο της οικονομικής κρίσης.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 24 Ιανουαρίου 2020

Οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων ως αποτέλεσμα της μη συμμόρφωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ευρωπαικές υποχρεώσεις για κάλυψη του 10% της ενέργειας που καταναλώνεται στις μεταφορές από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, έρχεται να προστεθεί στις ήδη αυξημένες τιμές που καταβάλλει ο κύπριος πολίτης σε καύσιμα και ηλεκτρική ενέργεια.

Παρά τις επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις μας για λήψη μέτρων για ενίσχυση της παραγωγής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειες και παραχώρηση κινήτρων για εισαγωγή μη ενεργοβόρων αυτοκινήτων, ελάχιστες πρωτοβουλίες έχουν αναληφθεί.

Ακόμη, οι κατ’ επανάληψη προτάσεις μας για τη λειτουργία φωτοβολταϊκων πάρκων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα βοηθήσουν τους πολίτες, ειδικά εκείνους των ορεινών και ημιορεινών περιοχών και αφετέρου θα μειώσουν σημαντικά το κόστος για την αγορά θερμοκηπιακων ρύπων, όπου για το 2019 ήταν περίπου 19 εκατομμύρια και για το 2020 θα είναι περίπου 80 εκατομμύρια, δυστυχώς δεν έχουν εισακουστεί.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 20 Ιανουαρίου 2020

Η τελική αποτίμηση της επιτυχίας ή μη του Σχεδίου ΕΣΤΙΑ θα κριθεί με την πλήρη αξιολόγηση των αιτήσεων και αφού υποβληθούν όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά από όσους έκαναν αίτηση, μετά και τη λήξη της σχετικής παράτασης που δόθηκε (31/03/2020).

Όπως διατυπώσαμε και κατά την αποδέσμευση του σχετικού κονδυλίου, επαναλαμβάνουμε και τώρα πως για την ΕΔΕΚ το Σχέδιο ΕΣΤΙΑ θα έπρεπε πρωτίστως να αφορά τους μη βιώσιμους δανειολήπτες στο πλαίσιο μίας κοινωνικής πολιτικής για στήριξη όσων πραγματικά πλήγηκαν λόγω της οικονομικής κρίσης είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται δραστικά.

Αντί αυτού, σήμερα ακούσαμε από τους εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομικών ότι για αυτή την κατηγορία των δανειοληπτών (τους μη βιώσιμους) η εκτελεστική εξουσία δεν θα προχωρήσει σε άλλο σχέδιο ΕΣΤΙΑ, αλλά θα τους εντάξει σε υφιστάμενα κρατικά σχέδια.

Θεωρούμε ότι αυτό είναι αρνητικό, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη ότι η έγκριση που λήφθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά την έγκριση του Σχεδίου ΕΣΤΙΑ ήταν  για 3,2 δις ενώ οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν είναι ύψους μόλις 1,7 δις.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 20 Ιανουαρίου 2020

Μετά από τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου του Κ.Σ. ΕΔΕΚ και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ο κ. Σιζόπουλος δήλωσε:

«Σήμερα είχαμε την ευκαιρία και την χαρά να έχουμε μια πρώτη συνάντηση με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Κούσιο. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης  ανταλλάξαμε απόψεις γύρω από τα τρέχοντα θέματα της επικαιρότητας και κυρίως θέματα που αφορούν την κυβερνητική πολιτική.

Για ακόμα μια φορά έχουμε διαβεβαιώσει τον κ. Κούσιο, όπως έχουμε διαβεβαιώσει και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι από την πλευρά της ΕΔΕΚ θα συνεχίσουμε ως ένα υπεύθυνο κόμμα, έστω και αν βρισκόμαστε στην αντιπολίτευση, να ενισχύουμε την κυβερνητική επιτροπή εκεί και όπου κινείται και προς την κατεύθυνση των δικών μας πολιτικών θέσεων. Με εποικοδομητικές και θετικές προτάσεις, με πολιτικό λόγο ευπρέπειας θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε όπου είναι δυνατόν, αυτές οι πολιτικές της κυβέρνησης να βελτιώνονται προς όφελος της πατρίδας μας, προς όφελος του κύπριου πολίτη. Κυρίως αυτών των πολιτών που σήμερα λόγω και της οικονομικής κρίσης έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη κοινωνικής και οικονομικής στήριξης».

Ακολούθως ο κ. Κούσιος δήλωσε:

«Είναι με ιδιαίτερη χαρά που είχα σήμερα την συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ κ. Μαρίνο Σιζόπουλο και μέλη της ηγεσίας της ΕΔΕΚ. Συζητήσαμε τα τρέχοντα πολιτικά θέματα, ανταλλάξαμε απόψεις σχετικά και επικεντρωθήκαμε στο θέμα του τρόπου αντιμετώπισης τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τα πολιτικά κόμμα, της ευπρεπούς παρουσίας των πολιτικών και των κομμάτων στον τόπο μας. Συμφωνήσαμε απόλυτα ότι πρέπει όλοι να συμβάλουμε στην εμπέδωση αρχών και ευπρεπούς συμπεριφοράς και προσβλέπω σε μια αγαστή συνεργασία τόσο με τον Πρόεδρο και την ηγεσία όσο και με την Εκπρόσωπο Τύπου της ΕΔΕΚ.

Θα πρέπει με σεβασμό και ευπρέπεια να αντιμετωπίζουμε τους πολιτικούς και τα κόμματα, θα πρέπει εμείς και εγώ προσωπικά να αντιμετωπίσουμε όλα τα πολιτικά κόμματα και να αναγνωρίσουμε την ανάγκη ύπαρξης και σεβασμού της αντιπολίτευσης. Αφού αναγνωρίσουμε λοιπόν αυτά, θα πρέπει να τοποθετούμαστε με ευπρέπεια, να αποφεύγουμε χαρακτηρισμούς και υψηλούς τόνους και να περιοριζόμαστε στα δεδομένα ή την αξιολόγηση την οποία κάνουμε. Πιστεύω και με τις επαφές που είχα και με τα άλλα κόμματα αυτό είναι γενικότερα αποδεκτό και ευελπιστώ ότι θα μπορέσουμε να έχουμε μια θετική εξέλιξη στο θέμα αυτό».

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 17 Ιανουαρίου 2020

Με αφορμή τη σχετική συζήτηση που έγινε σήμερα στη Βουλή, η ΕΔΕΚ δηλώνει κατά τρόπο σαφή ότι στηρίζει το θεσμό των Ταμείων Προνοίας και τη διασφάλιση των ωφελημάτων που προκύπτουν για τα μέλη και τους εργαζομένους όπως είναι  η ενίσχυση του μέλους τους σε περίπτωση μόνιμης ανικανότητας για εργασία, κατά τον τερματισμό της απασχόλησης του, την αφυπηρέτηση του ή  προς τους νόμιμους δικαιούχους του σε περίπτωση θανάτου.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 14 Ιανουαρίου 2020

Continue reading…

Ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για τερματισμό

Σύμφωνα με τον Κυπριακό Σύνδεσμο Καταναλωτών, το ποσοστό των αγορών από τα κατεχόμενα για τη βενζίνη 95 οκτανίων για το 2017 ήταν στο 3%, το 2018 αυξήθηκε στο 10,62% και το 2019 αυξήθηκε ακόμη περισσότερο στο 18,51%.

Λόγω των πιο πάνω οι απώλειες της κυπριακής οικονομίας εξαιτίας της αγοράς καυσίμων από τα κατεχόμενα υπολογίζονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Η προμήθεια καυσίμων από τα κατεχόμενα πέραν του ότι αιμοδοτεί την οικονομία του παράνομου ψευδοκράτους, συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό, οδηγεί σε κλείσιμο ή υπολειτουργία πρατηρίων που δραστηριοποιούνται κυρίως σε ακριτικές περιοχές και, όπως αυταπόδεικτα αποδεικνύεται, αποστερεί από την Κυπριακή Δημοκρατία τα έσοδα από τους φόρους που θα λάμβανε.

Την ίδια στιγμή ο κύπριος πολίτης δεν πρέπει να αγνοεί πως η ποιότητα των καυσίμων στα κατεχόμενα είναι μη ελεγχόμενη και μη πιστοποιημένη.

Η ΕΔΕΚ επισημαίνοντας τους σοβαρούς κινδύνους που ελλοχεύουν από την παράνομη εισαγωγή καυσίμων από τα κατεχόμενα είχε καταθέσει εδώ και δυο χρόνια συγκεκριμένες προτάσεις προς την κυβέρνηση για περιορισμό αυτού του φαινομένου.

Δεν είναι αργά, ακόμα και τώρα, η κυβέρνηση να τις επαναξιολογήσει και να λάβει τα αναγκαία μέτρα για περιορισμό και εν τέλη τερματισμό του φαινομένου αυτού.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 9 Ιανουαρίου 2020

 

Ο αγώνας για εισαγωγή Γενικού Κατώτατου Μισθού συνεχίζεται

Η σημερινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου όπου καθορίζεται με διάταγμα ο κατώτατος μισθός σε σειρά επαγγελμάτων στην ξενοδοχειακή βιομηχανία αποτελεί κίνηση προς την ορθή κατεύθυνση την οποία και χαιρετίζουμε.

Πάγια θέση και αίτημα της ΕΔΕΚ είναι η εισαγωγή Γενικού Κατώτατου Μισθού ο οποίος να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες και στην εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 08 Ιανουαρίου 2020