ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με αφορμή τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την ελεύθερη πρόσβαση ανηλίκων στο αλκοόλ, θυμίζουμε πως ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Κωστής Ευσταθίου, έχει υποβάλει τροπολογία στην υπό συζήτηση πρόταση νόμου που τροποποιεί τον Περί Πώλησης Οινοπνευματωδών Ποτών Νόμο.

Σύμφωνα με την τροπολογία, την ευθύνη για την πώληση, τη διάθεση ή τη χορήγηση οινοπνευματώδους ποτού σε πρόσωπο ηλικίας κάτω των δεκαεπτά ετών θα έχει και “το πρόσωπο το οποίο προμήθευσε ή το οποίο προμηθεύτηκε και ακολούθως διέθεσε ή παρέδωσε ή χορήγησε το οινοπνευματώδες ποτό» ενώ αυξάνει τις ποινές σε περιπτώσεις παράβασης του σχετικού άρθρου απαγόρευσης διάθεσης οινοπνευματώδους ποτού σε ανήλικους.

Η εν λόγω τροπολογία αποσκοπεί στο να κάνει πιο αυστηρό το νόμο όσον αφορά τις περιπτώσεις διάθεσης οινοπνευματωδών ποτών σε ανήλικους.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 20 Μαΐου 2019

Με την ευκαιρία της Διεθνούς Μέρας κατά της ομοφοβίας, το σοσιαλιστικό κίνημα της Κύπρου τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της κατάργησης οποιασδήποτε δυσμενούς διάκρισης σε βάρος συνάνθρωπων μας.

Στηρίζουμε τον αλληλοσεβασμό, την απόλυτη προστασία της ιδιωτικής ζωής και τασσόμαστε υπέρ της εξάλειψης των διακρίσεων, του μίσους και του φόβου απέναντι στον συνάνθρωπο μας.

 

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 17 Μαΐου 2019

ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ ΕΔΕΚ

Η τρομοκρατία της Τουρκίας διά μέσου του κατοχικού καθεστώτος και η προσπάθεια φίμωσης της «Αφρίκα», του Σενέρ Λεβέντ, του Αλί Οσμάν και κάθε φωνής που εναντιώνεται στην κατοχή, τη διχοτόμηση και την προοπτική εδραίωσης ενός δημοκρατικού, λειτουργικού και βιώσιμου κράτους χωρίς φυλετικούς διαχωρισμούς με πλήρη εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την επικράτεια, έπεσε στο κενό.

Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι προοδευτικοί πολίτες, σεβόμενοι την Κυπριακή Δημοκρατία και το κοινό μέλλον, οφείλουμε να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για αποτροπή επιβολής λύσης στο κυπριακό τύπου απαρτχάιντ, όπως επιχειρείται από πολλές πλευρές να εφαρμοστεί. Η Κύπρος πρέπει να είναι ένα δημοκρατικό κράτος με έναν λαό και με πλήρη κατοχύρωση όλων των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο του πλήρους μέλους της ΕΕ.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 17 Μαΐου 2019

Η σημερινή εξαγγελία της στεγαστικής πολιτικής, είναι προς την ορθή κατεύθυνση καθώς υιοθετεί σημαντικό αριθμό προτάσεων και θέσεων που είχαμε καταθέσει στον Υπουργό Εσωτερικών, στον ΚΟΑΓ, στον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης και στη Βουλή.

Θυμίζουμε πως η ΕΔΕΚ ήταν το μόνο κόμμα που είχε προτείνει αντί να ψηφιστούν τα 45 εκατομμύρια για τη μείωση της τιμής των καυσίμων, τα χρήματα αυτά να δοθούν σε στοχευμένα κοινωνικά μέτρα όπως αυτά που οδηγούν στην άμβλυνση του στεγαστικού προβλήματος των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Για ακόμα μια φορά επαναλαμβάνουμε τις προτάσεις που κατέθεσε η ΕΔΕΚ για άμβλυνση ή και επίλυση του στεγαστικού προβλήματος:

 1. Παραχώρηση από τον Κυπριακό Οργανισμό Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ) σε νεαρά ζευγάρια κατοικία σε τιμή κόστους.
 2. Παραχώρηση από τον ΚΟΑΓ σε οικογένειες που εμπίπτουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού οικίες / διαμερίσματα με χαμηλό ενοίκιο ή με τη μέθοδο της ενοικιαγοράς.
 3. Επιστράτευση πολυκατοικιών ή και ξενοδοχείων που δεν λειτουργούν ώστε να στεγαστούν άμεσα οι άστεγοι.
 4. Οριοθέτηση περιοχών (σε κρατική γη) στις οποίες θα αναπτυχθούν προκατασκευασμένες κατοικίες για προσωρινή στέγαση αστέγων, αποφεύγοντας τη μονιμοποίηση σε αυτό το καθεστώς καθώς και την γκετοποίησή τους, μέχρι την επίτευξη του τελικού στόχου που είναι η επανένταξή τους στον κοινωνικό ιστό.
 5. Επιδότηση για την ανακαίνιση κατοικίας για επιστροφή κατοίκων από τα αστικά κέντρα στην ύπαιθρο και κυρίως στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές.
 6. Επαναφορά της δήλωσης  πολιτικής για τη στεγαστική ανάπτυξη των αγροτεμαχίων και τη δυνατότητα διαχωρισμού σε δίσκαλα τεμάχια και επαναφορά του συντελεστή δόμησης στο 10%.
 7. Ανέγερση φοιτητικών εστιών για παραχώρηση διαμερισμάτων σε φοιτητές με χαμηλό ενοίκιο.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 17 Μαΐου 2019

Λόγω της Βρετανικής τακτικής η οποία εμμέσως πλην σαφώς αμφισβητεί για πολλοστή φορά  τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, επαναλαμβάνουμε τη θέση μας πως είναι καιρός η κυπριακή κυβέρνηση να σκεφτεί σοβαρά την αναστολή και το κλείσιμο των Βρετανικών Βάσεων. Αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να ρυθμιστεί αν όχι πριν από  τη λύση, τουλάχιστον ταυτόχρονα με τη λύση και σε καμία περίπτωση μετά από τη λύση.

Υπενθυμίζουμε πως οι Βρετανοί προσπάθησαν να προσδώσουν νομιμότητα και κυριαρχία στις Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο. Μία προσπάθεια η οποία επιχειρήθηκε και με το Σχέδιο Ανάν αλλά και στο πλαίσιο λύσης του Kυπριακού και δεν καρποφόρησε.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 17 Μαΐου 2019

 

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών, εκφράζουμε το σεβασμό και την εκτίμησή μας σε όλους του νοσηλευτές που αγωνίζονται καθημερινά για το υπέρτατο αγαθό του πολίτη, την υγεία. Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας για το έργο που καθημερινά επιτελούν, αφιερώνοντας σωματική και ψυχική δύναμη για τους ασθενείς.

Η ΕΔΕΚ σεβόμενη τις καθημερινές προσπάθειες των νοσηλευτών, τόσο των δημοσίων όσο και των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης, επισκέφτηκε την Πέμπτη 9 Μαΐου 2019 όλα τα δημόσια νοσοκομεία της ελεύθερης Κύπρου και προσέφερε στους νοσηλευτές λουλούδια.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 12 Μαΐου 2019

Η Ημέρα της Μητέρας είναι η καλύτερη αφορμή να πούμε ένα μεγάλο Ευχαριστώ σε όλες τις μητέρες για όσα καθημερινά προσφέρουν στην οικογένεια και την κοινωνία. Η κάθε μητέρα αγωνίζεται νυχθημερόν να ισορροπήσει ανάμεσα στις απαιτήσεις της επαγγελματικής της ζωής και τις ανάγκες των παιδιών της. Από το πρώτο χάδι που χαρίζει καθημερινά στα παιδιά της μέχρι το τελευταίο φιλί για καληνύχτα, η μητέρα έχει ως πρώτιστη έγνοια το χαμόγελο και την ασφάλεια των παιδιών της.

Ας αξιοποιήσουμε τη σημερινή μέρα για να δείξουμε την ευγνωμοσύνη μας σε αυτές τις γυναίκες πρότυπο που καθημερινά παλεύουν για να τα προλάβουν όλα, για να προσφέρουν τα πάντα στα παιδιά τους και στην οικογένειά τους. Υπέρτατη ευγνωμοσύνη οφείλουμε στις γυναίκες-μητέρες πρότυπο των αγνοουμένων, των ηρώων, των παιδιών με αναπηρίες, με σπάνιες ασθένειες, στην κάθε μητέρα που έχει πάντα ένα χαμόγελο και μια τεράστια αγκαλιά μέσα στην οποία βρίσκουμε μοναδική γαλήνη και θαλπωρή.

Η ΕΔΕΚ, αντιλαμβανόμενη τις καθημερινές δυσκολίες των εργαζόμενων μητέρων, μέσα στο πλαίσιο της κοινωνικής της πολιτικής, προωθεί και αγωνίζεται για:

 • Ίση αμοιβή των γυναικών με τους άντρες για την προσφορά ίδιας εργασίας
 • Καθολική πληρωμή των 2 εβδομάδων γονικής άδειας σε όλους τους εργαζόμενους γονείς
 • Αναβάθμιση του θεσμού του ολοήμερου σχολείου σε επίπεδο που να ανταποκρίνεται στις αυξημένες απαιτήσεις της σημερινής ανταγωνιστικής κοινωνίας.
 • Προσαρμογή των ωραρίων των βρεφονηπιακών σταθμών ώστε να ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες των εργαζομένων γονιών.
 • Να εξεταστεί από την πολιτεία η δυνατότητα σε μεγάλες επιχειρήσεις να λειτουργήσουν τάξεις νηπιαγωγείου και βρεφονηπιακοί σταθμοί, ώστε τα παιδιά των εργαζομένων  να  τυγχάνουν  ασφαλούς φύλαξης.
 • Παραχώρηση κινήτρων στους ιδιωτικούς και δημόσιους οργανισμούς για υιοθέτηση φιλικών πρακτικών για τη συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής  ζωής όπως ευέλικτα ωράρια εργασίας, πληρωμένη γονική άδεια και πλήρη ωφελήματα για τους εργαζόμενους γονείς.

 

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 12 Μαΐου 2019

 

Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που ακούσαμε σήμερα την Υπουργό Εργασίας κ. Ζέτα Αιμιλιανίδου να εξαγγέλει από το βήμα του  Παγκύπριου Συνεδρίου Θαλασσαιμίας την πολιτική απόφαση της κυβέρνησης για παραχώρηση πρόωρης σύνταξης σε άτομα με θαλασσαιμία.

Να υπενθυμίσουμε ότι το ζήτημα αυτό τέθηκε από τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ κ. Μαρίνο Σιζόπουλο στην Υπουργό κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχαν στις 22/04/2019.

Τέλος, δηλώνουμε ότι θα αναμένουμε ότι μετά από τις σχετικές μελέτες που θα γίνουν θα προχωρήσει η ρύθμιση του θέματος και για τα άτομα με θαλασσαιμία που δεν μπορούσαν να εργασθούν καθώς και το σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης για άτομα με θαλασσαιμία που έχουν εργαστεί και δεν έχουν ικανοποιητικές πιστώσεις  όπως δεσμεύτηκε η Υπουργός σήμερα.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 11 Μαΐου 2019

H 9η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως η μέρα που οι χώρες της Ευρώπης αποφάσισαν να διασφαλίσουν την δημοκρατία, την ελευθερία, τις αρχές της ισότητας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Αυτή η μέρα αποτελεί για όλους εμάς ορόσημο για την πορεία και την εξέλιξη που θέλουμε να έχουμε εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι η μέρα κατά την οποία το ευρωκοινοβούλιο μας προτρέπει να «διαλέξουμε το μέλλον μας» και να επιλέξουμε τη φωνή που θέλουμε να έχουμε μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στις 26 Μαΐου ψηφίζουμε και αναλάβουμε την ευθύνη για το μέλλον μας. Ενισχύουμε την προοπτική διατήρησης μίας δημοκρατικής Ευρώπης με κοινωνική ευαισθησία. Αγωνιζόμαστε να διατηρήσουμε την Ευρώπη δημοκρατική και να την μετατρέψουμε σε Ευρώπη των πολλών, σε Ευρώπη των πολιτών.

Καλούμε τους πολίτες να ενδυναμώσουν την παρουσία της πατρίδας μας στην Ευρώπη με την ενίσχυση του ψηφοδελτίου της ΕΔΕΚ για εκλογή ευρωβουλευτή που θα συμμετέχει στη 2η μεγαλύτερη ομάδα του ευρωκοινοβουλίου, αυτή των σοσιαλιστών και που θα εργάζεται για να διασφαλίζει τα συμφέροντα της Κύπρου στην Ευρώπη,

Λευκωσία, 9 Μαΐου 2019

https://www.facebook.com/events/2268983043349997/

Με την ευκαιρία του εορτασμού των 50 χρόνων από την ίδρυση της ΕΔΕΚ, σας προσκαλούμε στην μεγάλη πολιτική-πολιτιστική εκδήλωση που είναι αφιερωμένη στον ιδρυτή και επίτιμο Πρόεδρο του κόμματος, Δρ Βάσο Λυσσαρίδη.

Πέμπτη, 16 Μαΐου 2019, 6:15 μ.μ., Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία

Στην εκδήλωση θα απονεμηθεί το Βραβείο Δώρου Λοΐζου στον Γιώργο Νταλάρα για τη σημαντική συνολική συμβολή του στον αγώνα του κυπριακού λαού καθώς και στην ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της Κύπρου.

Ομιλητής ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Δρ Μαρίνος Σιζόπουλος.

Καλλιτεχνικό πρόγραμμα με την φιλική συμμετοχή του Γιώργου Νταλάρα και του μουσικοσυνθέτη Μιχάλη Χριστοδουλίδη.

Μουσική Διεύθυνση Βάσος Αργυρίδης.

Π.Α. 10 Μαΐου 2019 στο 22476000 ή και στο info@edek.org.cy