ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η «γνώριμη φωνή» του είναι αρκετή για να πλημμυρίσει με δέος την καρδιά του κάθε ενός από εμάς κάθε φορά που η μνήμη φέρνει στο μυαλό τον Μακάριο. Αυτή την χαρισματική και ηγετική φυσιογνωμία, η φήμη της οποίας ξεπέρασε τα γεωγραφικά σύνορα της Κύπρου και παραμένει συνυφασμένη με την σύγχρονη ιστορία του τόπου μας.

Παρά τα 43 χρόνια από το θάνατο του Μακαρίου, οι διδαχές του αποτελούν την μεγαλύτερη παρακαταθήκη στα χέρια κάθε Κύπριου πολιτικού. Από αυτές ξεχωρίζει η τελευταία ιστορική του ομιλία στην πλατεία Ελευθερίας στις 20 Ιουλίου 1977 όπου ανάμεσα σε άλλα είπε:

«Ο διακοινοτικός διάλογος με τη μορφή που διεξήχθη διέδραμε ήδη τη χρησιμότητά του, η Τουρκία τον αξιοποιεί ως άλλοθι για να εδραιώσει τα επεκτατικά της σχέδια. Ως εκ τούτου όσοι ενδιαφέρονται για πραγματική λύση θα πρέπει να ασκήσουν πιέσεις προς την Τουρκία».

Καλούμε την κυβέρνηση και κάθε Κύπριο πολιτικό να εισακούσει την έκκληση του Μακαρίου για την έναρξη ενός μακροχρόνιου και δύσκολου αγώνα ο οποίος θα πρέπει να καταλήγει σε τερματισμό της κατοχής, εξεύρεση λύσης δίκαιης, δημοκρατικής και βιώσιμης, στο πλαίσιο της οποίας όλοι οι κάτοικοί της Κυπριακής Δημοκρατίας θα απολαμβάνουν τα ίδια, πολιτικά και ανθρώπινα, δικαιώματα.

Το Κ.Σ. ΕΔΕΚ σε αυτό τον μακροχρόνιο αγώνα δηλώνει παρόν, μέχρι να έρθει η αληθινή απελευθέρωση της πατρίδας μας από τα στρατεύματα της κατοχής, μέχρι όλοι οι πρόσφυγες να μπορούν να επιστρέψουν χωρίς περιορισμούς στην πατρώα γη.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 3 Αυγούστου 2020

Η παράνομη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων, το γνωστό σε όλους μας trafficking, πρόκειται για έγκλημα και ως τέτοιο (πρέπει να) αντιμετωπίζεται από τις διωκτικές αρχές όλων των χωρών.

Στην περίπτωση της Κύπρου αποτελεί τη μεγαλύτερη ενδεχομένως αιτία για την έξαρση του μεταναστευτικού προβλήματος. Οι παράνομες μεταναστευτικές ροές αποτελεί μίας μορφής υβριδικού πολέμου από πλευράς Τουρκίας σε βάρος της ΕΕ και κυρίως της Κύπρου και της Ελλάδας με βασικό στόχο την αποδόμηση της κοινωνικής συνοχής. Είναι γι’ αυτό  το λόγο που επιβάλλεται να υπάρξει προγραμματισμός αντιμετώπισης με στόχο την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των θυμάτων και την αποτροπή και εξάλειψη του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης.

Είναι γι’ αυτό το λόγο που διεκδικούμε:

 • Εγκατάσταση συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης στην γραμμή αντιπαράταξης για εντοπισμό και αποτροπή της παράνομης εισόδου οικονομικών μεταναστών.
 • Ενίσχυση των διαδικασιών γρήγορου και άμεσου επαναπατρισμού των παράνομων μεταναστών.
 • Να απαγορεύεται σε όσους έρχονται ως φοιτητές στη συνέχεια να υποβάλλουν αιτήσεις ζητώντας πολιτικό άσυλο.
 • Η  αποδοχή αιτήσεων για πολιτικό άσυλο να γίνεται μόνο από αιτητές που προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές.
 • Ενίσχυση της νομοθεσίας για αποτροπή των εικονικών γάμων. Όποιος γάμος κηρύσσεται εικονικός από τον διευθυντή του τμήματος μετανάστευσης να μην έχει νομιμότητα και ισχύ.

Η Κύπρος δεν είναι ξέφραγο αμπέλι. Χρειάζεται στήριξη και οχύρωση σε όλα τα επίπεδα. Η γεωγραφική της θέση και το εθνικό της πρόβλημα επιβάλλουν να είμαστε διπλά προσεκτικοί και αυστηροί απέναντι σε όσους εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο με στόχο να αλλοιώσουν την δημογραφική και κοινωνική της δομή.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 30 Ιουλίου 2020

Τον Σεπτέμβριο με δέσμευση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής  Προσφύγων επιτέλους θα συζητηθεί και θα ληφθεί απόφαση πάνω στην πρόταση της ΕΔΕΚ για την επιβολή τέλους στις πωλήσεις  των ακινήτων  στις ελεύθερες περιοχές προκειμένου να  βοηθήσουμε όλοι τους πρόσφυγες και ιδιοκτήτες των κατεχομένων περιουσιών μας.

Αναμένουμε με ενδιαφέρον  τη στάση  που θα τηρήσουν όλα τα υπόλοιπα κόμματα στην πρόταση αυτή της ΕΔΕΚ.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 29 Ιουλίου 2020

Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση ανάμεσα στην Αναπλ. Πρόεδρο της ΕΔΕΚ και Υποψήφια Δήμαρχο Αγλαντζιάς, κ. Μ. Βασιλειάδου με αντιπροσωπεία της ΚΥΣΟΑ. Ο Πρόεδρος της ΚΥΣΟΑ κ. Χριστάκης Νικολαΐδης ενημέρωσε την κ. Βασιλειάδου για τις διεκδικήσεις του κινήματος. Η κ. Βασιλειάδου τόνισε ότι είναι απαραίτητη η άμεση υλοποίηση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες. Εξήγησε ότι χρειάζεται να προχωρήσει η εφαρμογή της εθνικής νομοθεσίας που αναγνωρίζει την ΚΥΣΟΑ ως το θεσμοθετημένα ισότιμο συνομιλητή, κοινωνικό και συνδικαλιστικό εταίρο της Κυπριακής Πολιτείας στα ζητήματα που αφορούν με οποιοδήποτε τρόπο άμεσα ή έμμεσα τα άτομα με αναπηρίες και τις οικογένειες τους.

Επίσης καθορίστηκαν μία σειρά από δράσεις που πρέπει να προχωρήσουν και οι οποίες να καθιστούν την Αγλαντζιά, αλλά και κάθε δήμο, προσβάσιμο στα άτομα με αναπηρίες.

Τέλος, θυμίζουμε ότι από την πλευρά της ΕΔΕΚ ζητούμε την άμεση συζήτηση της πρότασης νόμου που κατατέθηκε ήδη από το 2015 από την π. βουλευτή της ΕΔΕΚ, κ. Ρούλα Μαυρονικόλα και η οποία προνοεί:

• Να καταστεί αδίκημα η στάθμευση ή εγκατάλειψη σε οδούς, πεζοδρόμια και χώρους στάθμευσης οχημάτων για άτομα με αναπηρία τα οποία εμποδίζουν τη διέλευση πεζών και ατόμων σε τροχοκάθισμα.

• Θεσπίζεται η υποχρέωση της τοπικής αρχής, εντός των ορίων της οποίας βρίσκεται το παράνομα σταθμευμένο όχημα να μετακινεί, να απομακρύνει και να φυλάγει αυτό μέχρι την παραλαβή του από τον ιδιοκτήτη του έναντι της καταβολής από αυτόν των εξόδων μετακίνησης και φύλαξής του.

Γραφείο Τύπου,

Λευκωσία, 28 Ιουλίου 2020

Δήλωση Προέδρου Κ.Σ. ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου

 

Η πανδημία του κορωνοϊού που έπληξε την πατρίδα μας, την Ευρώπη και τον υπόλοιπο πλανήτη, ανέδειξε και ταυτόχρονα επιβεβαίωσε τις αδυναμίες του υφιστάμενου οικονομικού και κοινωνικοπολιτικού συστήματος. Ενός συστήματος το οποίο τα τελευταία τριάντα χρόνια μέσα από την παγκοσμιοποίηση της οικονομίας έχει κυριαρχήσει. Επίκεντρο του συστήματος αυτού δεν είναι ο πολίτης και οι πραγματικές του ανάγκες, αλλά το κέρδος και η τάση συσσώρευσης του πλούτου σε όσο το δυνατό λιγότερους.

Στην περίπτωση της πατρίδας μας αυτό άρχισε με το φιάσκο του Χρηματιστηρίου την περίοδο 1999-2001 για το οποίο κανένας δεν πλήρωσε.

Συνεχίστηκε με την ασυδοσία των τραπεζιτών την περίοδο 2008 – 2012 (να υπενθυμίσουμε τα αξιόγραφα, τα εικονικά δάνεια, τις αμφίβολες και επισφαλείς επενδύσεις κυρίως στο εξωτερικό, τις επιλεκτικές διαγραφές δανείων, κ.ά.) για την οποία και πάλι κανένας δεν λογοδότησε.

Ακολούθησε η οικονομική κρίση, το κούρεμα των καταθέσεων, το επιχειρηματικό πλήγμα σε πολίτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και φυσικά τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια.

Δυστυχώς σήμερα συνεχίζεται με την εκποίηση των ακινήτων κυρίως των πολιτών που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξασφαλίσουν μία ισχυρή νομική αρωγή για να προστατεύσουν την περιουσία τους.

Το κράτος και το σημερινό σύστημα αφήνει τους πολίτες ακάλυπτους, ιδιαίτερα εκείνους των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων. Δεν τους παρέχει την αναγκαία προστασία. Αντίθετα, συστηματικά και απροκάλυπτα, προστατεύει και ενισχύει την ασυδοσία, κυρίως των τραπεζιτών σε βάρος των πολιτών.

Δεν είναι τυχαία η σημαντική συρρίκνωση της μεσαίας εισοδηματικής τάξης και το μεγάλο ποσοστό συμπολιτών μας που βρίσκονται κάτω ή κοντά στο όριο της φτώχιας.

Επιπρόσθετα, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες μέλη της Ε.Ε, η πατρίδα μας αντιμετωπίζει και τις ασύμμετρες απειλές της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας, η οποία θέτει σε κίνδυνο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, τη φυσική, τη θρησκευτική και την εθνική επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες η ΕΔΕΚ απευθύνεται σε όλες τις δυνάμεις του λαού μας, πολίτες, ομάδες πολιτών, οργανώσεις, κόμματα που έχουν τους ίδιους προβληματισμούς και ανησυχίες να ενώσουν δυνάμεις και να συμπορευθούν για να αναχαιτίζουν αυτή την καταστροφική πορεία, στη βάση συγκεκριμένων αρχών, όπως για παράδειγμα:

 1. Η λύση του Κυπριακού:
 • να διασφαλίζει ένα κράτος, έναν λαό,
 • να κατοχυρώνει πλήρως τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών με την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε  ολόκληρη την επικράτεια χωρίς παρεκκλίσεις,
 • να αποκλείει εγγυητικά δικαιώματα σε τρίτες χώρες.
 1. Η απόρριψη της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ) δεδομένου ότι νομιμοποιεί τη διχοτόμηση και κατοχυρώνει επικυριαρχικό ρόλο στην Τουρκία.
 2. Η κοινωνική και οικονομική πολιτική του κράτους να ενισχύει την κοινωνική συνοχή και να στηρίζει αποφασιστικά τις ευάλωτες ομάδες πολιτών.
 3. Η κατοχύρωση διαφάνειας και αξιοκρατίας στη λειτουργία του Δημόσιου και του ευρύτερου Δημόσιου τομέα, καθώς και η μετάβαση στην ψηφιακή πλατφόρμα λειτουργίας τους κράτους για να μειωθεί σημαντικά η γραφειοκρατία.
 4. Η πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής είναι ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα το οποίο θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε το συντομότερο δυνατό με τη μεγαλύτερη δυνατή επάρκεια.
 5. Η ενίσχυση του Δημόσιου τομέα Υγείας και η δημιουργία συνθηκών για προσφορά υψηλού επιπέδου ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης στους πολίτες και κυρίως σε αυτούς που δεν έχουν τη δυνατότητα να την αποκτήσουν με άλλους τρόπους.

Είναι η ώρα της ενότητας, είναι η ώρα της συμπόρευσης. Είναι η ώρα της εποικοδομητικής συνέργειας προς όφελος του λαού και της πατρίδας μας. Η ΕΔΕΚ δηλώνει έτοιμη να συμβάλει αποφασιστικά προς την  κατεύθυνση  υλοποίησης αυτού του στόχου. Δεν διεκδικεί ποδηγέτηση αλλά συνεργασία σε πλαίσιο ισοτιμίας, αλληλοσεβασμού και εντιμότητας.

Είναι η ώρα να υλοποιήσουμε αυτό που έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι: «Η ισχύς εν τη ενώσει».

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 27 Ιουλίου 2020

Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που ενημερωθήκαμε ότι η κυβέρνηση υιοθέτησε την πρόταση της ΕΔΕΚ για παραχώρηση πρόωρης σύνταξης στους πάσχοντες με θαλασσαιμία χωρίς οποιεσδήποτε περικοπές.

Η πρόταση αυτή η οποία κατατέθηκε στις 22/4/2019 στην Υπουργό Εργασίας παίρνει σάρκα και οστά με την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 25 Ιουλίου 

Δήλωση Αναπλ. Προέδρου Κ. Σ. ΕΔΕΚ και Υποψ. Δημάρχου Αγλαντζιάς, Μαρίας Βασιλειάδου, για τη συνάντηση με Ένωση Κυπρίων Ηθοποιών

Σήμερα το πρωί, κατόπιν δικής μου πρόσκλησης, είχα τη χαρά να συναντηθώ με τον Πρόεδρο της Ένωσης Κυπρίων Ηθοποιών κ. Ανδρέα Τσέλεπο και τους συνεργάτες του. Η συνάντηση έγινε στην κεντρική πλατεία του πυρήνα της Αγλαντζιάς, εκεί όπου προτείνω να δημιουργηθεί η Καλλιτεχνούπολη.

Ζήτησα να δω τους εκπροσώπους των ηθοποιών διότι θεωρώ ότι αποτελούν μια κρίσιμη μάζα με τους οποίους μπορούμε να δουλέψουμε μαζί, όπως και με άλλες ομάδες ανθρώπων της τέχνης και των γραμμάτων. Ο στόχος είναι να δημιουργήσουμε μια ομάδα πρωτοβουλίας η οποία θα προωθήσει ένα στρατηγικό σχεδιασμό που θα οδηγήσει στην πραγματοποίηση του κοινού μας στόχου.

Η Καλλιτεχνούπολη θα στεγάσει τους ανθρώπους του πνεύματος, θα ανοίξει δρόμους δημιουργίας, θα αναβαθμίσει την περιοχή. Ταυτόχρονα θα δημιουργήσει πολιτιστικό τουρισμό μέσα από την διοργάνωση διεθνών φεστιβάλ και άλλων δρωμένων τα οποία θα προσελκύουν το ενδιαφέρον τόσο των ανθρώπων του πνεύματος όσο και όσων επισκέπτονται το νησί μας.

Η δημιουργία εναλλακτικού τουρισμού στην Αγλαντζιά θα συμβάλει σημαντικά στη στήριξη του πολιτισμού και των καλλιτεχνών και θα εμπλουτίσει τους πόρους του δημοτικού ταμείου με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργηθούν δεδομένα για προώθηση πολιτικών κοινωνικής συνοχής και στήριξης των ευάλωτων ομάδων των δημοτών μας.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 24 Ιουλίου 2020

Δήλωση Αναπλ. Προέδρου Κ.Σ. ΕΔΕΚ, και Υποψήφια Δημάρχου Αγλαντζιάς, Μ, Βασιλειάδου για την εκδήλωση στο «Παλλάδιο»

Παρακολουθούμε το θέμα που προέκυψε με το «Παλλάδιο» και έχουμε αποταθεί για το θέμα στο Υπουργείο Εσωτερικών αντιλαμβανόμενοι πως το «Παλλάδιο» έχει θέματα πολεοδομικής υφής και χρήσης.

Το ερώτημα που τίθεται στους ιθύνοντες είναι εάν έχει προηγηθεί μελέτη βιωσιμότητας που να καταδεικνύει εάν η συγκεκριμένη κίνηση έχει θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα για την περιοχή και τους κατοίκους της.

Η έρευνα αυτή πρέπει να δοθεί στη δημοσιότητα. Όποια απόφαση και να ληφθεί χρειάζεται να γίνει αφότου προηγηθεί διαβούλευση με τους δημότες Αγλαντζιάς. Οι δημότες έχουν τον πρώτο λόγο και οι τοπικές αρχές οφείλουν να ακούσουν πριν προχωρήσουν στο να λάβουν οποιεσδήποτε αποφάσεις.

Εμείς θα προχωρήσουμε άμεσα σε συνάντηση με την ομάδα πρωτοβουλίας που εκπροσωπεί τους κατοίκους της περιοχής για να τους ακούσουμε και να έχουμε πλήρη εικόνα των δεδομένων.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 23 Ιουλίου 2020

 

Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση του Προέδρου της ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου και της Υπουργού Δικαιοσύνης, Αίμιλης Γιολίτη. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης η κ. Γιολίτη δήλωσε:

«Με μεγάλη χαρά παρευρέθηκα σήμερα στα γραφεία της ΕΔΕΚ. Είχα μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση μαζί με τον εορτάζοντα, θερμές ευχές για την ονομαστική σας εορτή, και τους συνεργάτες του, για τα μεγάλα ανοικτά θέματα της δικαιοσύνης που ταλανίζουν την κοινωνία μας. Συζητήσαμε θέματα της μεταρρύθμισης, της οδικής ασφάλειας, τα θέματα των φυλακών, της αστυνομίας, της επανένταξης και της αναμόρφωσης των κρατουμένων και γενικά όλα τα θέματα τα οποία απασχολούν την κοινωνία μας.

Είμαι σίγουρη ότι θα έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία μαζί με τον κύριο Σιζόπουλο και μαζί με την ΕΔΕΚ. Είμαι πολύ χαρούμενη που έχει δηλώσει τη στήριξη του στο έργο της δικαιοσύνης και που ξέρω πως θα είναι αγαστή η συνεργασία μας».

Ακολούθως ο κ. Σιζόπουλος δήλωσε:

«Και’ γω από  πλευράς μας θα ήθελα να ευχαριστήσω τη νέα Υπουργό της Δικαιοσύνης γι’ αυτή τη  συνάντηση η οποία κάλυψε ένα ευρύ φάσμα άκρως ενδιαφερόντων θεμάτων που αφορούν τη δικαιοσύνη, αρχίζοντας από τα θέματα της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης, τα θέματα των  φυλακών, της πρόληψης της βίας στην οικογένεια, της οδικής ασφάλειας και όχι μόνο.

Για ακόμα μια φορά και δημόσια θα ήθελα να την διαβεβαιώσω, όπως και τους προκάτοχους της, ότι από την πλευρά της ΕΔΕΚ θα συνεχίζουμε να επιδεικνύουμε εποικοδομητική συνέργεια. Διότι όλα αυτά τα ζητήματα δεν έχουν κομματικό χρώμα. Οι κομματικές  αντιπαραθέσεις μπορούν να παραμείνουν σε άλλα ζητήματα, άλλου ενδιαφέροντος.

Αλλά τα θέματα της ασφάλειας των πολιτών, τα θέματα των  κρατουμένων, της εφηβικής παραβατικότητας και της απόδοσης της δικαιοσύνης κατά τρόπο σύντομο, είναι  θέματα που πιστεύω  πρέπει να μας απασχολήσουν όλους και  όλοι θα  πρέπει να συμβάλουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Για ακόμα μια φορά θα ήθελα να ευχηθώ κάθε επιτυχία στο  έργο που αναλαμβάνει η κ. Γιολίτη και για ακόμα μια φορά να τη διαβεβαιώσω ότι θα είμαστε θετικοί και εποικοδομητικοί σε αυτή την προσπάθεια».

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 17 Ιουλίου 2020

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου ανέφερε:

«Παρά το γεγονός ότι αυτό το οποίο είχε ζητηθεί ήταν συγκεκριμένο και αφορούσε κυρίως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πολιτικών προσώπων , συγκεκριμένου αριθμού πολιτικών προσώπων , καθώς επίσης και το ενδεχόμενο προνομιακής παραχώρησης τέτοιων δανείων ή προνομιακής διαγραφής μέρους ή του συνόλου συγκεκριμένου δανείου .

Αυτά δυστυχώς φαίνεται ότι στην λίστα δεν υπάρχουν.Αντίθετα σταδιακά διαφαίνεται ότι στην λίστα συμμετέχουν ονόματα και άτομα άδικα. Και αυτό πια εξ υπακούει είτε ανικανότητα από πλευράς της τέως Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας και των συνεργατών της , είτε ανεπάρκεια είτε και σκοπιμότητα όσον αφορά την συγκεκριμένη λίστα χωρίς να αποκλείω και συνδυασμό όλων των πιο πάνω. Δεν δικαιολογείται για παράδειγμα Ανώτατο στέλεχος της Κεντρικής είτε Διοικητής, είτε γραφειακό ή άλλο προσωπικό , να μη μπορεί να αντιληφθεί ποια η διαφορά ανάμεσα σε ένα μη εξυπηρετούμενο δάνειο και στο χρεωστικό υπόλοιπο μίας πιστωτικής κάρτας όπως ήταν η περίπτωση η δική μου και να τίθεμαι σε αυτή την λίστα. Ή η περίπτωση του συναδέλφου του Ηλία του Μυριάνθους όπου στην ουσία το δάνειο του από την πρώτη στιγμή ήταν εξυπηρετούμενο και μάλιστα σε πάρα πολλές περιπτώσεις υπήρχε και προπληρωμή των δόσεων να τίθεται στον κατάλογο ως μη εξυπηρετούμενο δάνειο.

Αυτό λοιπόν αντιλαμβάνεστε ότι δεν πρέπει να μείνει αναπάντητο , για αυτό θα πρέπει να ξεκαθαρίσει .Εγώ κάνω έκκληση και στους υπόλοιπους βουλευτές εάν και εφόσον περιλαμβάνονται κάτω από αυτές τις συνθήκες στη λίστα να κάνουν τις δικές τους δημόσιες δηλώσεις για να ξεκαθαρίσει οριστικά αυτό το ζήτημα αλλά την ίδια στιγμή εγώ κάνω έκκληση προς τις αρμόδιες αρχές του κράτους όποιες και να είναι αυτές ότι θα πρέπει πια να διερευνήσουν την όλη υπόθεση.

Θα πρέπει πια να παραλάβουν την λίστα , θα πρέπει να προχωρήσουν σε έρευνα κάτω από ποιες συνθήκες ετοιμάστηκε  η λίστα , ποιοι είχαν εμπλακεί στην ετοιμασία αυτής της λίστας , γιατί ακριβώς υπήρξαν αυτές οι σκοπιμότητες και η ένταξη αυτών των προσώπων σε αυτό τον κατάλογο και που αποσκοπούσε και αν και εφόσον προκύπτουν οποιεσδήποτε ευθύνες αυτές θα πρέπει άμεσα να αποδοθούν. Είναι καιρός πλέον να υπάρχουν τιμωρίες γιατί η ατιμωρησία σε πολλές περιπτώσεις είναι αυτή που οδήγησε και σε οικονομική καταστροφή της Πατρίδας μας. Να θυμηθούμε τί έγινε με το χρηματιστήριο , να θυμηθούμε τί έγινε την περίοδο 2008 -2012 με τις συνεχόμενες εξαγωγές χρημάτων από την Κύπρο για σκοπούς αμφίβολων δανείων και μη εξασφαλισμένων επενδύσεων στο εξωτερικό.

Να θυμηθούμε τί γίνεται στην συνέχεια όσον αφορά τον τραπεζικό τομέα , όσον αφορά τα δάνεια και όλα τα υπόλοιπα. Άρα λοιπόν δεν μπορεί αυτή η κατάσταση να συνεχίσει χωρίς απόδοση ευθυνών και χωρίς παραδειγματική τιμωρία εκεί και όπου απαιτείται.»

 

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 16 Ιουλίου 2020