ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με αφορμή την πυρκαγιά στον Ακάμα, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, δήλωσε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter:

“Καταδικαστέα και εγκληματική η πυρκαγιά στον Ακάμα. Χρωστάμε ευγνωμοσύνη στους πυροσβέστες και δασοφύλακες που για ακόμα μια φορά καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες”.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 13 Νοεμβρίου 2019

ΚΩΣΤΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

Απαράδεκτη η συμπεριφορά του κράτους απέναντι στους κατοίκους Ιδαλίου

Αναφορικά με το Δάλι είναι φανερό ότι αφού αφέθησαν οι ιδιοκτήτες  να αγοράσουν τα ακίνητα τους και να χτίσουν τις κατοικίες τους, το κράτος αποφάσισε να προχωρήσει στην αδειοδότηση οχληρών και βαριών εγκαταστάσεων. Αυτού του είδους η συμπεριφορά είναι απαράδεκτη απέναντι στους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν μπορούμε να ξεγελούμε αβρόχοις ποσίν τους πολίτες τους οποίους έχουμε ταχθεί να εξυπηρετούμε.

 Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 13 Νοεμβρίου 2019

 

Αξίζει να αναφερθεί ότι αν αυτή η σπουδή για τιμωρία των μαθητών, οι οποίοι είχαν την τόλμη να φωνάξουν εναντίον της κατοχής και υπέρ της αντίστασης στο φασισμό, καθώς και αυτού του είδους η αυστηρότητα επιδεικνυόταν σε όλες τις παραβατικές συμπεριφορές των μαθητών τότε θα είχαμε καλύτερα σχολεία.

 Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 13 Νοεμβρίου 2019

Δεν μπορεί η Κύπρος και η Ελλάδα να αφεθούν μόνες τους να απαντήσουν στις μεταναστευτικές ροές

Αναφορικά με το θέμα που εξέτασε η Επιτροπή Θεσμών για τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές στην Κύπρο δε θα πρέπει να λησμονούμε ότι για κάθε μια άφιξη στην Κύπρο ισοδυναμεί με 200 αφίξεις στη Γερμανία. Αυτό λαμβανομένων υπόψιν των μεγεθών των δύο κρατών δείχνει και το τεράστιο πρόβλημα της Κύπρου. Κάθε μέρα είναι σαν να καταφθάνουν στη Γερμανία ή σε χώρες μεγάλες της Ευρώπης μερικές χιλιάδες μεταναστών ή προσφύγων ή κατ’ επίφαση προσφύγων. Επομένως είναι ένα τεράστιο ζήτημα.

Κάποτε ο Michel Rocard, o Γάλλος πρωθυπουργός, είχε πει «κατανοούμε το πρόβλημα και της φτώχειας και της παγκόσμιας ανέχειας αλλά δε μπορεί η Γαλλία να λύσει αυτό το πρόβλημα από μόνη της». Καλό θα είναι όλοι αυτοί οι οποίοι μας παροτρύνουν να δεχόμαστε κι άλλους μετανάστες  και οι ίδιοι να κατανοήσουν ότι θα πρέπει να επιδείξουν αλληλεγγύη προς την Κύπρο.  Δεν μπορεί η Κύπρος και η Ελλάδα να αφεθούν μόνες τους να απαντήσουν στις μεταναστευτικές ροές, οι οποίες πάρα πολλές φορές ενέχουν το χαρακτήρα της εμπορίας προσώπων. Να σταματήσουμε να σιγοντάρουμε τους εμπόρους του ανθρώπινου πόνου.

 Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 13 Νοεμβρίου 2019

Πέραν από την τεχνοκρατική διάσταση και τον αθέμιτο ανταγωνισμό που δημιουργείται, το θέμα του χαλουμιού είναι ένα καθαρά πολίτικο ζήτημα. Η οποιαδήποτε συνέχιση εμπλοκής του κατοχικού καθεστώτος στη διαδικασία αυτή αποτελεί ταυτόχρονα και έμμεσή αναγνώρισή του.

Καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει στη λήψη προστατευτικών μέτρων ώστε να τερματιστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο όλες εκείνες οι ενέργειες που μέσω του χαλουμιού οδηγούν σε έμμεση αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος και υπονομεύουν το Πρωτόκολλο 10 της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 12 Νοεμβρίου 2019

«Τιμούμε το Πολυτεχνείο, Καταδικάζουμε το ψευδοκράτος»

Το Κ.Σ. ΕΔΕΚ διοργανώνει εκδήλωση καταδίκης του ψευδοκράτους και τιμής στο Πολυτεχνείο με τίτλο «Τιμούμε το Πολυτεχνείο, Καταδικάζουμε το ψευδοκράτος». Η εκδήλωση θα γίνει την Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2019, στις 7:00 μ.μ. στο Ξενοδοχείο Κλεοπάτρα (Αίθουσα “Μακεδονία”).

Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι ο Μαρίνος Σιζόπουλος, Πρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ και ο Πέτρος Ευθυμίου, π. Υπουργός Παιδείας της Ελλάδος. Την εκδήλωση παρουσιάζει και συντονίζει η Β΄ Αντιπρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ, εκπαιδευτικός και συγγραφέας, Έλενα Περικλέους ενώ το μουσικό πρόγραμμα θα εκτελεστεί από τον Πάμπο Σακκά.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 12 Νοεμβρίου 2019

Διαφανής και σε βάθος έρευνα για να αποδειχθεί κατά πόσο υπάρχουν πειθαρχικές, ποινικές, πολιτικές ευθύνες ή ένας συνδυασμός όλων

Μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας του Προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου στη Λάρνακα, σε ερώτηση δημοσιογράφου για το σχόλιο της ΕΔΕΚ απέναντι στη δήλωση του Κυβερνητικού εκπροσώπου για το ότι η τριμελής επιτροπή για τις πολιτογραφήσεις δεν θα ερευνήσει παλιές υποθέσεις άλλα θα συσταθεί για τις επόμενες διαδικασίες, ο κ. Σιζόπουλος δήλωσε:

«Έχουμε ήδη τονίσει ότι θα έπρεπε σε όλες αυτές τις αμφισβητούμενες περιπτώσεις να γίνει μια διαφανής και σε βάθος έρευνα για να αποδειχθεί κατά πόσο υπάρχουν πειθαρχικές, ποινικές, πολιτικές ευθύνες ή ένας συνδυασμός όλων. Δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες. Δυστυχώς μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει γίνει. Γι’ αυτό τον λόγο εκείνο που έχει μεγάλη σημασία είναι ο εποπτικός έλεγχος για την επίβλεψη κυρίως της σωστής εφαρμογής της νομοθεσίας.

Δεν επιτρέπεται σε μία περίοδο, όπου η Κυπριακή οικονομία που βρίσκεται σε ασταθή βάση, την ίδια στιγμή να υπάρχουν σοβαρές εξελίξεις στο Κυπριακό, εμείς οι ίδιοι να μεγιστοποιούμε και να πολλαπλασιάζουμε το συγκεκριμένο πρόβλημα δημιουργώντας πρόβλημα διεθνούς αναξιοπιστίας της Κυπριακής Δημοκρατίας .

Οφείλουμε να λειτουργήσουμε με συναίνεση, με εποικοδομητικό τρόπο, χωρίς συγκάλυψη των ευθυνών αλλά πάνω από όλα θα πρέπει ο στόχος μας να είναι η προστασία της Κυπριακής Δημοκρατίας και της οικονομίας της πατρίδας μας».

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 11 Νοεμβρίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΔΕΚ ΛΕΜΕΣΟΥ

Αντιπροσωπία της Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Επιτροπής Λεύκιο Δοράτη επισκέφτηκε κατόπιν οδηγιών του Προέδρου του Κινήματος Μαρίνου Σιζόπουλου τις περιοχές της πόλης που πλήγηκαν από τις πρόσφατες πλημμύρες.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης ακούστηκαν παράπονα από πληγέντες πολίτες ότι δεν είχαν ληφθεί τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για αποφυγή των πλημμυρών και των ζημιών που προκλήθηκαν. Επίσης αναφέρθηκε από πληγέντες ότι “κάθε χρόνο και χειρότερα” όσον αφορά στις ζημιές που προκαλούνται από τις βροχές και ότι δεν υπάρχει καμία ευαισθησία από μέρους του Δήμου Λεμεσού για αποφυγή αυτών των δυσάρεστων καταστάσεων.

Άλλοι πολίτες εξέφρασαν παράπονα ότι δεν ανταποκρίνονται οι αρμόδιοι και δεν λαμβάνουν ως πληγέντες αποζημιώσεις στο ύψος των ζημιών τους και κάθε χρόνο καλούνται οι ίδιοι να πληρώσουν τις ζημιές που τους προκαλούν οι πλημμύρες.

Το πρόβλημα επιδεινώνεται από την θλιβερή εικόνα των ακαθαρσιών της πόλης που με τις πρώτες βροχές συσσωρεύονται σκουπίδια στις σχάρες των όμβριων υδάτων με αποτέλεσμα τα νερά των βροχών να μην μπορούν να βρουν διέξοδο και να καταλήγουν σε σπίτια, καταστήματα, γραφεία και άλλα υποστατικά των πολιτών.

Δυστυχώς, παρόλα τα προβλήματα που παρατηρούνται, ο Δήμος περιορίζεται σε κενολόγες εξαγγελίες για έργα και επιρρίπτει την ευθύνη στην οικονομική κρίση. Αυτή η επικίνδυνη προσέγγιση αφήνει σε απραξία όλα όσα θα πρέπει να γίνουν για να αποφεύγονται οι ανεπιθύμητες καταστροφές στις περιουσίες των πολιτών.

Γραφείο Τύπου Ε.Ε. ΕΔΕΚ Λεμεσού,

Λεμεσός, 9 Νοεμβρίου 2019

Η 9η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Διεθνής Ημέρα κατά του Φασισμού και Αντισημιτισμού. Η μέρα αυτή καθιερώθηκε με αφορμή το πογκρόμ των Εβραίων γι’ αυτό και τη μέρα αυτή καταδικάζεται και κάθε μορφή νεοναζισμού και ρατσισμού.

Δυστυχώς στην Κύπρο ο ρατσισμός εκδηλώνεται σε διάφορες μορφές μέσα από λεκτική, και όχι μόνο, βία, είτε σε δημόσιους χώρους ,είτε, δυστυχώς, ακόμη και εντός των εκπαιδευτικών μονάδων.

Είναι πλέον αυταπόδεικτο πως ο αγώνας για μια Κύπρο απαλλαγμένη από τον ρατσισμό και τις φυλετικές διακρίσεις θα είναι μακρύς. Σε όλα αυτά όμως τα θύματα του φασισμού και του αντισημιτισμού, στον κάθε ένα που υπήρξε θύμα ρατσιστικής συμπεριφοράς, οφείλουμε να συνεχίσουμε ακούραστοι την πάλη για να τερματιστούν αυτά τα καταδικαστέα φαινόμενα.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 9 Νοεμβρίου 2019

Τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με το χαλούμι προκαλούν την έντονη ανησυχία μας. Τα θέματα για το χαλούμι δεν εστιάζουν μόνο στην εμπορική και οικονομική του διάσταση ούτε πρέπει να αναλώνονται μόνο στις ενέργειες που σχετίζονται με το να μην χαθεί το εμπορικό σήμα (ενέργειες που σε κάθε περίπτωση πρέπει να παραμείνουν εντατικές και να έχουν θετική κατάληξη). Οι πληροφορίες για το περιεχόμενο προσχέδιου Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που απεκάλυψε το κανάλι Σίγμα αλλά και τα όσα αναφέρει σήμερα στο πρωτοσέλιδό του ο «Φιλελεύθερος» αναδεικνύουν πως η πολιτική διάσταση του φακέλου για το χαλούμι είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει στη λήψη προστατευτικών μέτρων ώστε να τερματιστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο όλες εκείνες οι ενέργειες που μέσω του χαλουμιού οδηγούν σε έμμεση αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος και υπονομεύουν το Πρωτόκολλο 10 της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ. Θυμίζουμε το αυτονόητο: δεν έχει σημασία εάν θα παράγεται ή όχι με τα απαραίτητα κριτήρια το χαλούμι στα κατεχόμενα. Τα κατεχόμενα αποτελούν έδαφος που δεν ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία λόγω της παράνομης τουρκικής εισβολής και κατοχής.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 9 Νοεμβρίου 2019