ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

Σε ότι αφορά την απόφαση για την 56η έδρα σημειώνουμε ότι η ΕΔΕΚ συμφωνεί και ευθυγραμμίζεται πλήρως με την άποψη του Γενικού Εισαγγελέα για τροποποίηση του συντάγματος.

Αυτή εξάλλου ήταν και η θέση που είχαμε καταθέσει και η οποία δεν έγινε αποδεκτή.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 19 Μαρτίου 2019

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος

Δείτε τη δήλωση εδώ:

Ερώτηση δημοσιογράφου:

«Μετά και την καταψήφιση του προϋπολογισμού θα θέλαμε και μια τοποθέτηση από πλευράς ΕΔΕΚ ειδικά και μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Αβέρωφ Νεοφύτου ότι τελικά δεν θα μείνουν εκτεθειμένοι οι εργαζόμενοι του ΡΙΚ μέχρι και την Παρασκευή. Τι μπορούσε να αλλάξει την Παρασκευή που δεν μπορούσε να αλλάξει πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού;»

Αντιλαμβάνομαι ότι αυτό που αναμένεται είναι να προσέλθει ένας αναθεωρημένος προϋπολογισμός του ΡΙΚ για να τύχει της έγκρισης της πλειοψηφίας των βουλευτών ούτως ώστε να μπορέσει να προχωρήσει και να λειτουργήσει.

Όμως θα ήθελα την ίδια στιγμή να πω το εξής: ότι από την πλευρά της ΕΔΕΚ τα τελευταία 3 χρόνια συνεχώς θέταμε συγκεκριμένα ζητήματα γύρω από τον τρόπο λειτουργίας του ιδρύματος, γύρω από ευνοϊκές μεταχειρίσεις, γύρω από το θέμα του παραμερισμού και παραγκωνισμού ικανότατων στελεχών του ιδρύματος και γύρω από πολλά ζητήματα τα οποία κατά την άποψή μας  δεν ήταν εντός του πλαισίου που θα έπρεπε μια κρατική ραδιοτηλεόραση να ακολουθεί για σκοπούς δημόσιας ενημέρωσης, για σκοπούς κυρίως που έχουν σχέση με τον ρόλο που το ΡΙΚ θα πρέπει να επιτελέσει.

Όμως όλα αυτά τα χρόνια δυστυχώς μιλούσαμε σε ώτα μη ακουόντων. Τώρα από κει και πέρα εάν το κυβερνητικό κόμμα σήμερα ξαφνικά αποφάσισε ότι υπάρχουν όλα αυτά τα κακώς κείμενα στο ΡΙΚ που όπως διατυπώθηκαν από τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ και, οφείλω να ομολογήσω ότι συμφωνώ με τις διαπιστώσεις τις οποίες έκανε. Θα πω όμως την ίδια στιγμή ποιοι έχουν την ευθύνη για να αποκαταστήσουν αυτά τα κακώς κείμενα; Αυτοί που κυβερνούν. Και δεν είναι η ΕΔΕΚ που κυβερνά. Ο ΔΗΣΥ είναι που κυβερνά. Άρα λοιπόν ο ΔΗΣΥ ας αναλάβει τις ευθύνες του και ας προχωρήσει ακριβώς σε εκείνες τις αποφάσεις και σε εκείνες τις ρυθμίσεις είτε μέσα από τους διορισμούς των συγκεκριμένων στελεχών που απαρτίζουν το Διοικητικό Συμβούλιο του ΡΙΚ, είτε μέσα από σωστό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας, να αποκαταστήσει όλα αυτά τα προβλήματα και να δώσει ακριβώς στην κρατική ραδιοτηλεόραση εκείνη την προοπτική που οφείλει να έχει

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 18 Μαρτίου 2019

 

Τελείται σήμερα το μνημόσυνο του αγωνιστή της ελευθερίας Θεόφιλου Γεωργιάδη, ο οποίος δολοφονήθηκε στις 20 Μαρτίου του 1994, από πληρωμένους πράκτορες των Τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών, έξω από το σπίτι του στην οδό Θουκυδίδη στην Αγλαντζιά.

Ο Θεόφιλος Γεωργιάδης δολοφονήθηκε επειδή αγωνιζόταν  ανιδιοτελώς υπέρ της διεθνοποίησης του Κουρδικού ζητήματος και του απελευθερωτικού αγώνα των Κούρδων, αφού θεωρούσε πως και «η Λευτεριά της Κύπρου περνά απ’ τα βουνά του Κουρδιστάν».

Τιμούμε τον ήρωα Θεόφιλο Γεωργιάδη ο οποίος έδωσε τη ζωή του σε έναν άνισο αγώνα πολεμώντας ενάντια στο Τουρκικό παρακράτος. 25 χρόνια μετά, ο αγώνας για Λευτεριά και Δημοκρατία, ενάντια στις τουρκικές πρακτικές εθνοκάθαρσης των δύο λαών, συνεχίζεται. Το καλύτερο μνημόσυνο για τον ήρωα Θεόφιλο Γεωργιάδη είναι η διατήρηση της μνήμης των αγώνων του και η άοκνη συνέχιση της προσπάθειας  μέχρι την οριστική αποτίναξη του τουρκικού ζυγού από τα εδάφη της Κύπρου και του Κουρδιστάν!

Εμείς, στην ΕΔΕΚ, με αυτό τον τρόπο μνημονεύουμε τον ήρωα.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 17 Μαρτίου 2019

Κατά την τελευταία συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου Αμμοχώστου που έγινε στις 7/3/2019, παρόντων όλων των Δημοτικών Συμβούλων, του Δημάρχου και Αντιδημάρχου, ο Δημοτικός Σύμβουλος του ΔΗ.ΣΥ  κ. Νίκος Κάρουλλας απείλησε ότι οποιοσδήποτε Δημοτικός Σύμβουλος διαφωνήσει με ανακοίνωση που θα βγάλει ο Δήμος Αμμοχώστου σχετικά με την κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου, θα «τον καθαρίσει και θα τον παίξει».

Επιθυμώ και δημόσια να καταδικάσω την πιο πάνω συμπεριφορά. Ήδη έχω προβεί σε καταγγελία στον Υπουργό Εσωτερικών και στον Υπαρχηγό Αστυνομίας. Επίσης, ως ένδειξη διαμαρτυρίας αποφάσισα να απέχω από το επικείμενο ταξίδι που διοργανώνει ο Δήμος στο Μεσολόγγι καθώς και από όλες τις δημοσιογραφικές διασκέψεις του Δήμου επειδή θεωρώ ότι το περιεχόμενο των ανακοινώσεων που εκδίδει ο Δήμος δεν συμβαδίζει με τις πράξεις και διεκδικήσεις που θα έπρεπε δυναμικά να προτάσσει για την επιστροφή της πόλη της Αμμοχώστου.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 14 Μαρτίου 2019

Με αφορμή τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας στο νοσοκομείο Πάφου είμαστε υποχρεωμένοι να θυμίσουμε πως ενώ έχουν παρέλθει 14 μήνες από το διορισμό του Διοικητικού Συμβουλίου των Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, το οποίο είναι επιφορτισμένο με την αυτονόμηση των νοσοκομείων και παράλληλα με την ποιοτική αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι όχι μόνο δεν βελτιώθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπιζε ο δημόσιος τομέας αλλά αντίθετα έχουν επιβαρυνθεί.

Τέτοια προβλήματα είναι, ανάμεσα σε άλλα, η υποστελέχωση, οι ελλείψεις σε εξοπλισμό, σε αναλώσιμα και σε φάρμακα. Αυτά τα προβλήματα δυστυχώς δεν παρουσιάζονται μόνο στο νοσοκομείο Πάφου.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ο δημόσιος τομέας να μην μπορεί να ανταποκριθεί με επάρκεια στην αποστολή του και να προσφέρει ποιοτική περίθαλψη στους πολίτες.

Από πλευράς ΕΔΕΚ θα συνεχίσουμε να υποδεικνύουμε τις όποιες στρεβλώσεις και προβλήματα υπάρχουν με απώτερο στόχο αυτά να διορθωθούν άμεσα και να οδηγηθούμε χωρίς καθυστερήσεις στη σωστή εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 13 Μαρτίου 2019

ΕΔΕΚ ΓΡΟΘΙΑ

Τα στοιχεία της Eurostat τα οποία δείχνουν πως η Κύπρος κατέχει την τρίτη χαμηλότερη θέση σε ποσοστά γονιμότητας στην ΕΕ επιβεβαιώνουν πως η υπογεννητικότητα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα θέματα τα οποία η κυπριακή πολιτεία δια μέσω των συντεταγμένων της οργάνων οφείλει να καταπολεμήσει μέσα από τη λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων.

Με αφορμή αυτό, επαναφέρουμε στη δημοσιότητα τις προτάσεις που καταθέσαμε στα αρμόδια όργανα για άμβλυνση του φαινομένου:

 • Επιδότηση απόκτησης τρίτου παιδιού.
 • Επαναξιολόγηση των επιδομάτων για τα τέκνα και τους φοιτητές των πολύτεκνων οικογενειών.
 • Ειδικό επίδομα για τους στρατιώτες που προέρχονται από πολύτεκνες οικογένειες.
 • Να εξεταστεί από το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Εργασίας το ενδεχόμενο σε μεγάλες επιχειρήσεις να λειτουργήσουν τάξεις νηπιαγωγείου και βρεφονηπιακοί σταθμοί, ώστε τα παιδιά των εργαζομένων γονέων να  μπορούν σε συνθήκες ασφαλούς φύλαξης να τυγχάνουν και της απαραίτητης μόρφωσης και εκπαίδευσης.
 • Αναβάθμιση και επέκταση του θεσμού του ολοήμερου και θερινού σχολείου.

Από την πλευρά της ΕΔΕΚ αντιμετωπίζουμε την υπογεννητικότητα ως ένα τεράστιο εθνικό θέμα το οποίο επιβάλλεται να λύσουμε άμεσα και αποτελεσματικά με πρακτικές και εφαρμόσιμες προτάσεις που θα βοηθήσουν τις υφιστάμενες οικογένειες πολυτέκνων και ταυτόχρονα θα δώσουν ελκυστικά κίνητρα σε όλες τις υπόλοιπες.

 Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 13 Μαρτίου 2019

ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Η ΕΔΕΚ χαιρετίζει την σε βάθος έρευνα που θα αρχίσει στις αρχές Απριλίου από τον Γενικό Ελεγκτή, για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων, την παραχώρηση δανείων με ευνοϊκούς  όρους και την κατά χάρη διαγραφή τους.

Επαναλαμβάνουμε πως η εν λόγω έρευνα καθώς και η δημοσιοποίηση των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων που σχετίζονται με τα πιο πάνω ήταν και είναι πάγιο αίτημα της ΕΔΕΚ.

 

Λευκωσία, 12 Μαρτίου 2019

Η ανακοίνωση των ηγετικών στελεχών του ΕΛΑΜ όχι μόνο δεν πείθει αλλά στην ουσία επιβαρύνει τη θέση τους για τη φυγοστρατία.

Τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας προκαλούν εύλογα ερωτήματα:

 • Οι ιατρικοί λόγοι τους οποίους επικαλούνται για τη φυγοστρατία τους, ξαφνικά εξέλειπαν αμέσως μετά την απόλυσή τους ως ανίκανοι να υπηρετήσουν στην Εθνική Φρουρά;
 • Η συνέχεια της δράσης και της συμπεριφοράς τους συνάδει με τους ιατρικούς λόγους της απόλυσης τους;

Την ίδια στιγμή, τα ηγετικά στελέχη του ΕΛΑΜ προσπαθούν να εμφανιστούν ως «αντισυστημικοί», προφανώς ως δικαιολογία της αδυναμίας τους να υποστηρίξουν τους λόγους της φυγοστρατίας τους, όμως, αλήθεια πόσο «αντισυστημικοί» είναι όταν :

 1. Αποχώρησαν από το Εθνικό Συμβούλιο αλλά μετά από μερικούς μήνες επέστρεψαν χωρίς να δικαιολογήσουν τους λόγους της επιστροφής τους.
 2. Μετά τον Α΄ γύρο των προεδρικών εκλογών του 2018 απέστειλαν επιστολή και στους 2 υποψηφίους του δευτέρου γύρου για διερεύνηση προθέσεων ποιον από τους δύο να ψηφίσουν.
 3. Ως «αντισυστημικοί» που είναι απολαμβάνουν την κρατική χορηγία προς τα κόμματα.
 4. Αποδέχονται τους αστυνομικούς φρουρούς που τους παρέδωσε το «συστημικό κράτος» αλλά την ίδια στιγμή αιτούνται την παραχώρηση και πρόσθετης άδειας οπλοφορίας σε μη κατονομαζόμενα άτομα.
 5. Οι κατά τα άλλα «αντισυστημικοί» αποδέχονται τις γνωματεύσεις του «συστημικού» ιατρικού συμβουλίου και της «ευνοϊκής μεταχείρισης» του υπάρχοντος συστήματος το οποίο «αγωνίζονται» να ανατρέψουν.

 

Λευκωσία, 12 Μαρτίου 2019

Αυτοί που εισηγήθηκαν τον διορισμό Νίκολσον στόχευαν μέσα από τη δημιουργία προβλημάτων να παρεμποδίσουν τη σωστή εφαρμογή του ΓεΣΥ και να στερήσουν από τους πολίτες τη ποιοτική περίθαλψη, εξυπηρετώντας προφανώς δικές τους σκοπιμότητες

Τόσο η υποβολή παραίτησης από τον Πρόεδρο του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας όσο και η σημερινή αποδοχή της παραίτησης από το Υπουργικό Συμβούλιο, επιβεβαιώνουν ακριβώς το ασυμβίβαστο και τη σύγκρουση συμφερόντων που ενείχε ο συγκεκριμένος διορισμός.

Θα πρέπει επίσης να τονίσουμε ότι αυτός ο διορισμός, διορισμός ουσιαστικά σκοπιμότητας, αποδεικνύει ότι αυτοί που τον εισηγήθηκαν, αυτοί που τον προώθησαν, στην ουσία ο στόχος τους, αφού ήταν εν γνώση τους αυτά τα δεδομένα, δεν ήταν να υπηρετήσουν σωστά ένα κομβικό σημείο που αφορούσε τη σωστή εφαρμογή του ΓεΣΥ, που ήταν η αυτονόμηση των νοσοκομείων, αλλά κυρίως μέσα από τη δημιουργία προβλημάτων να παρεμποδίσουν τη σωστή εφαρμογή του ΓεΣΥ και κυρίως να στερήσουν από τους πολίτες τη δυνατότητα να απολαμβάνουν ποιοτικής περίθαλψης φροντίδα, εξυπηρετώντας προφανώς δικές τους προσωπικές σκοπιμότητες.

Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι γιατί από την πλευρά της ΕΔΕΚ εδώ και ένα χρόνο είχαμε υποδείξει το συγκεκριμένο ζήτημα του ασυμβίβαστου και της σύγκρουσης συμφερόντων, είχαμε στοχοποιηθεί, είχαμε κατηγοριοποιηθεί. Σήμερα νιώθουμε δικαιωμένοι μέσα από τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου μέσα από τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα αλλά και την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή που όλα αυτά στην ουσία επιβεβαιώνουν αυτά που η ΕΔΕΚ είχε καταγγείλει.

 

Λευκωσία, 7 Μαρτίου 2019

 

ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Με αφορμή τη σημερινή δημοσιοποίηση του πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό, επαναλαμβάνουμε πως οι πολιτικές ευθύνες τις οποίες η Ερευνητική Επιτροπή εντόπισε πως υπάρχουν, θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να αναληφθούν.

Την ίδια στιγμή η επίσης διαπίστωση πειθαρχικών και ποινικών ευθυνών θα πρέπει να οδηγήσει σε περαιτέρω έρευνα και διενέργεια ενδεχομένως πειθαρχικών και ποινικών ερευνών σε βάρος όλων όσων εμπλέκονται σε αυτές.

Ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι αυτού του μεγέθους σκάνδαλο, όπως είναι η κατάρρευση και πώληση του Συνεργατισμού, δεν θα έχει την ίδια τύχη που είχε το σκάνδαλο του Χρηματιστήριου, το σκάνδαλο των Κυπριακών Αερογραμμών και το σκάνδαλο της οικονομίας το οποίο παραμένει σε εκκρεμότητα.

Λευκωσία, 6 Μαρτίου 2019