ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η ΕΔΕΚ στηρίζει τη σημερινή διαμαρτυρία των κατόχων αξιογράφων και δηλώνει παρούσα στις κινητοποιήσεις που θα γίνουν.

Είναι γεγονός πως μέχρι στιγμής υπήρξε, δυστυχώς σκόπιμα, μία επιλεκτική ρύθμιση των θεμάτων που είχαν σχέση με τους κατόχους αξιογράφων παρόλο που το ζήτημα της αποζημίωσής τους περιλαμβάνονταν και ως πρόνοια στο Μνημόνιο που υπογράφτηκε με την Τρόικα το 2013.

Θυμίζουμε πως ήδη από το 2012 η ΕΔΕΚ είχε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για αποκατάσταση των κατόχων αξιογράφων και η οποία απορρίφθηκε από πλευράς κυβέρνησης. Με αφορμή τη σημερινή διαμαρτυρία επαναφέρουμε την πρότασή μας η οποία προνοεί:

 • Να εξασφαλισθούν οι πρώτες 100 χιλ. (εκατό) ευρώ όπως συνέβηκε και με τις καταθέσεις.
 • Να γίνει συμψηφισμός δανείων και αξιογράφων. Ο συμψηφισμός να  καλύπτει: (α) δάνεια που έχουν οι κάτοχοι των αξιογράφων ή συγγενείς πρώτου βαθμού (β) δάνεια τα οποία έχουν εταιρείες στις οποίες οι κάτοχοι των αξιογράφων είναι οι κύριοι μέτοχοι και (γ) δάνεια των οποίων η αποπληρωμή εξαρτάται αποκλειστικά από τους τόκους και το κεφάλαιο των αξιογράφων.
 • Για κάθε αξιόγραφο από το υπόλοιπο πέραν των 100 χιλ. που θα απομείνει να αφαιρεθεί το ποσό των τόκων που ήδη ο κάτοχος έλαβε μέχρι τον Ιούνιο του 2012.Το υπόλοιπο ποσό να αποδοθεί στους κατόχους ή τους κληρονόμους τους σε χρονική περίοδο 5-10 χρόνων σε ετήσιες ισόποσες δόσεις.

Είναι αναμφίβολο πως εάν η πιο πάνω πρόταση υιοθετείτο ήδη από το 2012 αρκετά μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα είχαν μειωθεί. Ευελπιστούμε ότι με αφορμή και τη συζήτηση για το Ταμείο Αλληλεγγύης, η κυβέρνηση θα υιοθετήσει, έστω και τώρα, την πρότασή μας προς αποκατάσταση των κατόχων αξιογράφων.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 18 Ιανουαρίου 2019

Μετά και από την απάντηση του Γενικού Εισαγγελέα στις κατηγορίες Νίκου Κληρίδη, το όλο ζήτημα αποκτά ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα καθώς πλείστες όσες αναφορές και καταγγελίες υιοθετούνται από τον Γενικό Εισαγγελέα, που είναι το κατεξοχήν αρμόδιο πολιτειακό όργανο προκειμένου να ξεκινήσει την οποιαδήποτε διαδικασία κρίνει σκόπιμο να γίνει.

Είναι κατανοητό πως έχουμε πλέον περάσει από τα λόγια στις διαπιστώσεις και αυτό που απομένει είναι οι πράξεις.

 

Λευκωσία, 15 Ιανουαρίου 2019

 

 

Χαιρετίζουμε τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ Υπουργείου Παιδείας και Ευρωπαϊκής Επιτροπής για διεξαγωγή μελέτης καθώς και παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών από Ευρωπαίους εμπειρογνώμονες με στόχο την καλύτερη οργάνωση των φάσεων υποδοχής στη δημόσια εκπαίδευση των μαθητών με μεταναστευτική βιογραφία.

Η υιοθέτηση καλών πρακτικών, που εφαρμόζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την ένταξη παιδιών προσφύγων και μεταναστών στο σχολικό σύστημα της χώρας υποδοχής και η αξιοποίηση ανάλογων προγραμμάτων για την ομαλή ένταξή τους στο σχολικό σύστημα και στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον της Κύπρου αποτελούσε και αποτελεί διαχρονικό αίτημα της ΕΔΕΚ.

 

Λευκωσία, 14 Ιανουαρίου 2019

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΟΙΑ

 

Τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τα στοιχεία που κατέθεσε ο  Νίκος Κληρίδης στον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο είναι σοβαρές κατηγορίες για τον θεσμό της δικαιοσύνης που μέχρι πρότινος είχε προς τα έξω καλή μαρτυρία.

Μας ανησυχεί που και αυτός ο θεσμός εμπλέκεται σε μια διαδικασία καταγγελιών και αιωρούμενων κατηγοριών οι οποίες απαιτούν άμεση αντίδραση από τον κάθε εμπλεκόμενο.

Δεν θα πρέπει να ξεχνούμε ότι η Κύπρος είναι κράτος δικαίου και οι εφαρμοστές του νόμου οφείλουν να επαναπροσδώσουν το κύρος του θεσμού της δικαιοσύνης.

Ευθύνη προς τούτο έχει, και θα πρέπει να αναλάβει, και ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, για να προστατεύσει το κύρος του επαγγέλματος του δικηγόρου ως παράγοντα της δικαιοσύνης.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 12 Ιανουαρίου 2019

ΣΑΒΒΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΑΒΟΥΛΗΣ

του Δώρου Θεοδώρου π. Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης

Ο Σαββουλλής υπήρξε ένας εμβληματικός πρόσφυγας από την Αμμόχωστο. Γεννήθηκε το 1946 στο Κάτω Βαρώσι. Ήδη το 1974 δηλ. σε ηλικία 28 χρόνων ήταν οικογενειάρχης με 7 παιδιά. Βιοπαλαιστής, είχε μια βιοτεχνία κατασκευής παγωτών, πάλευε για να ζήσει την πολυμελή οικογένειά του.

Ήταν ταυτόχρονα βαθύτατα δημοκράτης και όταν η συνωμοσία εναντίον του Μακάριου και της Κύπρου εκδηλώθηκε πλέον ανοικτά δια της ΕΟΚΑ Β΄, ο Σαββουλλής δεν μπορούσε να παρακολουθεί άπραγος κι από μακριά. Τότε βρισκόταν σε εξέλιξη η οργανωτική προσπάθεια της ΕΔΕΚ, που ιδρύθηκε το 1969 και δεν είχε ακόμα συμπληρωθεί, ιδιαίτερα στην επαρχία Αμμοχώστου όπου οργάνωση ουσιαστική υπήρξε μετά το ‘ 74.

Ο Σαββουλλής μαζί με άλλους ανέλαβε την πρωτοβουλία και με επιστολή τους στο Γ.Γ. του Κόμματος Τάκη Χατζηδημητρίου τότε, του γνωστοποίησαν ότι θέλουν να γίνουν μέλη της ΕΔΕΚ και να αναλάβουν να οργανώσουν την επαρχία. Στη δεύτερη επιστολή μάλιστα πληροφόρησαν το κόμμα ότι εξασφάλισαν και στέγη για σύλλογο στο Κ. Βαρώσι, μαζί με άλλα 25 άτομα.

Ο Σαββουλλής δεν έμεινε μέχρις εδώ. Στην Αμμόχωστο η ΕΟΚΑ Β΄ αλώνιζε και ζήτησε να την αντιμετωπίσει επί ίσοις όροις. Έδωσαν τη νενομισμένη διαβεβαίωση και πήρε όπλο όπως και τόσοι άλλοι αντιστασιακοί.

Έγινε έτσι στόχος και στο πραξικόπημα συνελήφθη από τους πραξικοπηματίες οι οποίοι τον είχαν για εκτέλεση. Μετά από επέμβαση πρωτοκλασάτου στελέχους της ΕΟΚΑ Β΄, που ήταν νονός του Σαββουλλή, τον άφησαν τελικά ελεύθερο. Υπάρχουν ευτυχώς και τέτοιες περιπτώσεις που δεν είναι άλλο από αναλαμπές ανθρωπιάς.

Η εισβολή τον αναγκάζει να φύγει με την οικογένειά του από το Βαρώσι με πρώτο σταθμό την Ορμήδεια, και σε κανένα μήνα με τα 6 παιδιά του προχωρεί στη Λάρνακα. Εκεί αρχικά μένει στο σχολείο του Αγ. Λαζάρου και στη συνέχεια στο συνοικισμό Τσιακιλερού.

Είναι σ΄ αυτή την περίοδο που τον γνώρισα και συνδεθήκαμε φιλικά. Πολλές φορές ύστερα από οργανωτικές εξορμήσεις σε χωριά και συνοικισμούς με φιλοξενούσε στο σπίτι του και όχι σπάνια, λόγω της έκρυθμης κατάστασης ακόμα, δεν με άφηνε να επιστρέψω αργά στη Λεμεσό μόνος αλλά με κρατούσε τη νύκτα για ύπνο. Σ’ ένα σπιτάκι που εμέναν οκτώ ψυχές.

Ο Σαββουλλής είχε και μια οικογενειακή τραγωδία λίγο πριν μπουν οι Τούρκοι στο Βαρώσι. Ο μοναδικός γυιός του τότε, Δημήτρης, σκοτώθηκε σε δυστύχημα τον Αύγουστο του 1974.

Έκτοτε ο Σαββουλλής συμβίωνε με τον αφόρητο πόνο της απώλειας του παιδιού του και τον αγώνα για επιβίωση της οικογένειάς του. Και παρόλο τούτο δεν σταμάτησε ποτέ ν΄ αγωνίζεται και για τον καθημαγμένο τόπο του που ήδη βρισκόταν κάτω από την κατοχή του Αττίλα.

Ο χαμός του γυιού του δεν τον έκαμψε. Ήθελε να κάμει άλλο γυιό, παρόλο που είχε 6 κόρες. Όταν είδα τη γυναίκα του έγκυο ξανά δεν άντεξα και του είπα: Σαββουλλή έχεις έξη κόρες που θα πάεις; Και μου είπε: Θα κάμνω παιδί ώσπου να έρθει ο γυιός. Το έβδομο παιδί ήταν κι αυτό κορίτσι. Η Δήμητρα. Προχώρησε στο όγδοο και τα κατάφερε. Ήρθε επί τέλους ο Δημήτρης και εκεί σταμάτησε.

Ο Σαββουλλής ήταν αφοσιωμένος στην οικογένειά του. Αγωνιζόταν μ΄ όλες του τις δυνάμεις για να μη τους λείψει τίποτε. Και φυσικά, όπως πολλοί πρόσφυγες επαγγελματίες-βιοτέχνες υποχρεώθηκε να κάνει και παρανομίες για να τα βγάζει πέρα. Έκτισε μια παράνομη παράγκα για να πωλεί τα παγωτά του και άλλα προϊόντα. Ο Δήμος Λάρνακας είχε υποσχεθεί ότι θα τους έκτιζε περίπτερα για να τους στεγάσει επαγγελματικά και νόμιμα. Η υπόσχεση πήρε χρόνια να υλοποιηθεί. Οι ανάγκες της οικογένειας δεν μπορούσαν να περιμένουν και ο Σαββουλλής προχώρησε αυθαίρετα. Δεν εκτέλεσε διάταγμα δικαστηρίου για κατεδάφιση, οδηγήθηκε στο δικαστήριο όπου υπερασπίστηκε με σθένος το δικαίωμα επιβίωσης του πρόσφυγα. Καταδικάστηκε σε 45 μέρες φυλάκιση, κι αυτό άναψε τη σπίθα. Ακολούθησαν διαδηλώσεις των προσφύγων ενάντια στην καταδίκη, που είχαν ως αποτέλεσμα την αποφυλάκισή του μετά από 15 μέρες και την επίσπευση της κατασκευής των προσφυγικών περιπτέρων. Έτσι ο Σαββουλλής έγινε εμβληματικό πρόσωπο της προσφυγιάς που αγωνιζόταν και για επιβίωση και για αποτίναξη της κατοχής.

Η κακή του υγεία αλλά και τα βάσανα της ζωής τον οδήγησαν πρόωρα στον

τάφο. Πέθανε στις 8/11/97 σε ηλικία μόλις 51 χρόνων. Άφησε όμως πίσω του μνήμην αγαθή, αγωνιστικές παρακαταθήκες και τα οκτώ παιδιά του που συνεχίζουν τον αγώνα του, προσηλωμένοι και αφοσιωμένοι στις αρχές και τις αξίες του πατέρα τους.

Τις πληροφορίες για τον Σαββουλλή μου της έδωσε ο γυιός του Δημήτρης, το τελευταίο του παιδί που συνεχίζει την παράδοση του αγωνιστή πατέρα του.

11 Σεπτεμβρίου, 2018

αθηενου

Κατά τη διάρκεια της κοπής της Βασιλόπιτας της Τοπικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ Αθηένου, ο Πρόεδρος του Κόμματος, Μαρίνος Σιζόπουλος, δήλωσε πως από την πλευρά της ΕΔΕΚ θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα και αίτημα του Δημάρχου, του Δημοτικού Συμβουλίου και των Δημοτών ώστε ο Δήμος Αθηένου να παραμείνει αυτόνομος.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, η διατήρηση της αυτονομίας του Δήμου Αθηένου είναι επιβεβλημένη λόγω των ιδιαιτεροτήτων που έχει o Δήμος, ως ένας ιστορικός και ακριτικός Δήμος με ιδιαίτερη σημασία.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 8 Ιανουαρίου 2019

Δείτε τις δηλώσεις εδώ:

Μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλου με την Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων, ο κ. Σιζόπουλος δήλωσε:

«Είχαμε την ευκαιρία σήμερα να έχουμε μια πολύ εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων με την οργάνωση των πολύτεκνων οικογενειών. Και ήταν κοινή διαπίστωση ότι η υπογεννητικότητα σήμερα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα θέματα τα οποία η κυπριακή κοινωνία δια μέσω των συντεταγμένων της οργάνων, κυρίως της Κυβέρνησης αλλά και της Βουλής, να προχωρήσουν στη λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων για την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο με το προεδρείο της οργάνωσης πολυτέκνων είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε κάποιες απόψεις για το πως ακριβώς μπορούμε πρακτικά να στηρίξουμε τις πολύτεκνες οικογένειες και κυρίως να δημιουργήσουμε συνθήκες δημιουργίας και νέων πολύτεκνων οικογενειών.

Μέσα λοιπόν σε αυτό το πλαίσιο, από την πλευρά της ΕΔΕΚ αυτό το οποίο έχουμε δώσει ως υπόσχεση είναι την επαναφορά της πρότασής μας για επιδότηση της απόκτησης του τρίτου παιδιού, την ίδια στιγμή την άσκηση περαιτέρω πιέσεων για τη δημιουργία συνθηκών για υποδομές που να μπορούν ακριβώς οι μητέρες να εμπιστευτούν  τα παιδιά τους κατά τη διάρκεια της εργασίας τους έτσι ώστε να μπορέσουν να απασχοληθούν χωρίς προβλήματα στον εργασιακό τομέα, τα θέματα της επαναξιολόγησης επιδομάτων κυρίως για τα τέκνα των πολύτεκνων οικογενειών και κυρίως για τους φοιτητές. Επίσης και ένα καινούργιο αίτημα το οποίο σύντομα θα απασχολήσει την Επιτροπή Άμυνας της Βουλής καθότι τώρα κατατίθεται στη Βουλή που αφορά ένα ειδικό επίδομα για τους στρατιώτες που προέρχονται από πολύτεκνες οικογένειες. Αυτόν τον διάλογο θα τον συνεχίσουμε, πάντοτε μέσα στο ίδιο εποικοδομητικό κλίμα και με παρεμβάσεις οι οποίες από την πλευρά της ΕΔΕΚ θα γίνονται τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε κοινοβουλευτικό με κύριο ακριβώς στόχο την ενίσχυση αυτών των θετικών προτάσεων που έχει η οργάνωση των πολυτέκνων. Γιατί όπως τόνισα και στην αρχή όταν η υπογεννητικότητα αποτελεί σήμερα ένα τεράστιο εθνικό θέμα για την πατρίδα μας, όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν γείτονα που παρουσιάζει υπεργεννητικότητα, μία από τις άμεσες δικές μας απαντήσεις θα είναι η διατήρηση της γεννητικότητας και του ελληνικού πληθυσμού σε ικανοποιητικό επίπεδο έτσι ώστε να μπορούμε να διεκδικήσουμε και μια δημοκρατική, δίκαιη και λειτουργική λύση στο πρόβλημά μας. Για ακόμα μια φορά θα ήθελα να ευχαριστήσω τους εκπροσώπους της οργάνωσης πολυτέκνων για την εποικοδομητική συνάντηση και κυρίως για τις πολύ θετικές και εποικοδομητικές προτάσεις τις οποίες είχαν να μας παρουσιάσουν».

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων δήλωσε:

«Είχαμε σήμερα μια συνάντηση με τον Πρόεδρο για τα θέματα των πολυτέκνων. Ο πρόεδρος αμέσως αντιλήφθηκε τη σοβαρότητα του δημογραφικού προβλήματος διότι αυτή τη στιγμή δεν είμαστε στο παραπέντε αλλά στο και πέντε. Επομένως αυτά τα πράγματα που είχε αναφέρει προηγουμένως και ο Πρόεδρος είναι όλα αυτά τα πράγματα όλα αυτά τα κίνητρα που πρέπει να δοθούν στις υφιστάμενες πολύτεκνες οικογένειες αλλά και σε κάποιες άλλες οικογένειες οι οποίες θέλουν να γίνουν πολύτεκνες για να μπορέσει αυτός ο τόπος να επιβιώσει».

 

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 7 Ιανουαρίου 2019

Εκποιήσεις Ακινήτων

Μετά από τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών όπου ο Υπουργός Οικονομικών μας ενημέρωσε για το Σχέδιο Εστία και τα χρονοδιαγράμματα σε σχέση με την υλοποίηση του, ως ΕΔΕΚ έχουμε να διαπιστώσουμε ότι τα ερωτηματικά και οι ανησυχίες που υπήρχαν και οι οποίες μας οδήγησαν στο σταύρωμα του κονδυλίου, δεν έχουν απαντηθεί.

Εξακολουθεί, για παράδειγμα, να παραμένει το ερώτημα τι θα συμβεί με εκείνους τους δανειολήπτες που θα ενταχθούν στο Εστία αλλά με την πάροδο του χρόνου τα εισοδήματά τους θα αποκατασταθούν. Αυτοί θα εξακολουθούν να επωφελούνται από το Εστία;

Την ίδια στιγμή έχουμε να κάνουμε τις εξής παρατηρήσεις:

 1. Εξακολουθούν να παραμένουν εκτός του Σχεδίου Εστία οι συμπολίτες μας οι οποίοι υπήρξαν θύματα της οικονομικής κρίσης και που είτε έχουν μείνει άνεργοι είτε τα εισοδήματά τους έχουν μειωθεί δραστικά ώστε να μην μπορούν να καλύψουν τις δόσεις του δανείου τους.
 2. Γίνεται συνεπώς πλήρως αντιληπτό ότι το Σχέδιο ΕΣΤΙΑ δεν είναι ένα εργαλείο κοινωνικής πολιτικής του κράτους, αλλά  ένα εργαλείο που στην ουσία καλείται ο φορολογούμενος πολίτης να συνεισφέρει μέσω του κρατικού προϋπολογισμού για απομόχλευση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών. Ακόμη πιο παράλογο για εμάς, είναι η ευθύνη της καταβολής του 1/3 της δόσης του δανείου να εξακολουθήσει να καταβάλλεται στο Φορέα που θα αγοράσει από τραπεζικά ιδρύματα δάνεια που θα εμπίπτουν στο ΕΣΤΙΑ ακόμη και αν ο ίδιος ο Φορέας δεν θα έχει προχωρήσει σε συνομολόγηση συμφωνίας με το Κράτος.
 3. Αναντίλεκτο γεγονός εξακολουθεί να παραμένει το ότι το Σχέδιο Εστία εκπονήθηκε για λογαριασμό του Συνδέσμου Τραπεζών από τον οίκο Freshfields, τον ίδιο οίκο που ανέλαβε και τη σύνταξη της μελέτης για τον Συνεργατισμό. Συνεπώς οι όποιες διαφοροποιήσεις έγιναν σε αυτό από το αρχικό Σχέδιο όπως αυτό είχε κατατεθεί τον Ιούλιο μέχρι το δεύτερο διαφοροποιημένο του Νοεμβρίου του 2018 κινήθηκαν προς την πλευρά των τραπεζών.

Με βάση αυτά τα δεδομένα που έχουμε ενώπιόν μας ως ΕΔΕΚ δεν μπορούμε να συναινέσουμε στην αποδέσμευση του κονδυλίου για το ΕΣΤΙΑ, η οποία αναμένεται να αποσταλεί από το Υπουργείο τις προσεχείς μέρες.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 7 Ιανουαρίου 2019

κοαγ

Με βάση τη μέχρι σήμερα συσσωρευμένη εμπειρία, η οποιαδήποτε στεγαστική πολιτική η οποία θα αφορά την κάλυψη των αναγκών των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού είτε με την μορφή της αγοράς σε χαμηλή τιμή, είτε της ενοικίαση με χαμηλό μίσθωμα, είτε συνδυασμό των δύο, θα πρέπει να είναι συγκροτημένη και σωστά σχεδιασμένη.

Εκτιμούμε ότι την ευθύνη για αυτή την πολιτική θα πρέπει να την αναλάβει ο Κυπριακός Οργανισμός Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ) ώστε να μπορέσει να υπάρξει και αποτελεσματικός έλεγχος στην υλοποίηση αυτής της πολιτικής.

Η οποιαδήποτε εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να γίνει με τρόπο ενίσχυσης  της στεγαστικής πολιτικής του ΚΟΑΓ.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 2 Ιανουαρίου 2019

ΕΔΕΚ ΓΡΟΘΙΑ

Με αφορμή τη συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας και την ολοκλήρωση του 2018, προχωρώντας σε μια ψύχραιμη αξιολόγηση στα θέματα της εσωτερικής διακυβέρνησης διαπιστώνουμε πως παρά τις βελτιώσεις σε ορισμένους τομείς, στην πραγματικότητα αυτές οι βελτιώσεις δεν κατόρθωσαν να διαφοροποιήσουν προς το καλύτερο και να προσθέσουν ένα θετικό πρόσημο στις αρνητικές εξελίξεις που παρουσιάστηκαν.

Σε αυτές τις αρνητικές εξελίξεις καταγράφονται:

 1. Η περαιτέρω υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου της μεσαίας και χαμηλότερης οικονομικής τάξης λόγω της αύξηση ς του κόστους διαβίωσης, των ψηλών ενοικίων, της καθήλωσης των μισθών και των χαμηλών συντάξεων.
 2. Η μεγάλη αύξηση των αστέγων χωρίς να υπάρχει οποιοδήποτε ουσιαστικό σχέδιο πρόληψης του φαινομένου.
 3. Η διαδικασία αναδιάρθρωσης των δανείων παρουσιάζεται προβληματική και σημαντικός αριθμός πολιτών κινδυνεύει να απολέσει την κατοικία του.
 4. Η ανεργία παρά τη μείωση που στατιστικά παρουσιάζει αυτή δεν είναι ουσιαστική λόγω του μεγάλου αριθμού (κυρίως νέων επιστημόνων που εργοδοτούνται στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια).
 5. Η πολυδιαφημισμένη έναρξη της εφαρμογής του ΓεΣΥ στην πράξη αποδεικνύεται προβληματική και δικαιολογημένα δημιουργεί ανησυχίες τόσο στους πολίτες όσο και στο ιατρικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
 6. Η μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση παρουσίασε στασιμότητα.
 7. Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση παρά τα θετικά βήματα που έχουν γίνει εξακολουθούν να υπολείπονται σημαντικές δράσεις που θα οδηγήσουν στην ολοκλήρωσή της.
 8. Απουσιάζει η σταθερή προώθηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που μπορούν να συμβάλουν στην μείωση της ρύπανσης και του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας που θα βοηθούσε σημαντικά τους πολίτες και κυρίως τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
 9. Τα προγράμματα στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας δεν τυγχάνουν επαρκής οικονομικής στήριξης με αποτέλεσμα η Κύπρος να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις των χωρών μελών της Ε.Ε.

Όπως και το 2018, έτσι και το 2019, η ΕΔΕΚ με εποικοδομητικές και εφαρμόσιμες προτάσεις αλλά και θετικές παρεμβάσεις θα συνεχίσει με κύριο στόχο την προώθηση της υλοποίησης δράσεων και προτάσεων οι οποίες να προστατεύουν και να αναβαθμίζουν τις ευάλωτες ομάδες το πληθυσμού και να δημιουργούν συνθήκες κοινωνικής συνοχής.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 31 Δεκεμβρίου 2018