ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το Κ. Σ. ΕΔΕΚ συγχαίρει τον Μάριο Γερολεμίδη που μέσα από την εθελοντική και ανιδιοτελή του προσφορά χάρισε ζωή σε έναν συνάνθρωπό μας.

Ο Μάριος έκανε το αυτονόητο. Έδωσε λίγο αίμα, έγινε υποψήφιος δότης μυελού των οστών και μόλις βρέθηκε συμβατός δέκτης δώρισε ζωή. Το παράδειγμα του Μάριου πρέπει να βρει μιμητή τον κάθε έναν από εμάς.

Γίνε και εσύ Εθελοντής Δότης Μυελού των Οστών και Κάνε Δώρο τη Ζωή!

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 17 Σεπτεμβρίου 2019

Καταδικάζουμε το θλιβερό συμβάν του θανάτου ενός συμπολίτη μας σε τροχοκάθισμα από διερχόμενο όχημα επειδή η διέλευσή του από το  πεζοδρόμιο ήταν αδύνατη λόγω παράνομα σταθμευμένου οχήματος.

Με αφορμή το πιο πάνω υπενθυμίζουμε ότι από το 2015 κατατέθηκε από την τέως βουλευτή της ΕΔΕΚ κ. Ρούλα Μαυρονικόλα, πρόταση που τροποποιεί τον περί Μηχανοκινήτων Οχημάτων και Τροχαίας Νόμο, η οποία προνοεί:

 • Να καταστεί αδίκημα η στάθμευση ή εγκατάλειψη σε οδούς, πεζοδρόμια και χώρους στάθμευσης οχημάτων για άτομα με αναπηρία τα οποία εμποδίζουν τη διέλευση πεζών και ατόμων σε τροχοκάθισμα
 • Θεσπίζεται η υποχρέωση της τοπικής αρχής, εντός των ορίων της οποίας βρίσκεται το παράνομο σταθμευμένο όχημα να μετακινεί, να απομακρύνει και να φυλάγει αυτό μέχρι την παραλαβή του από τον ιδιοκτήτη του έναντι της καταβολής από αυτόν των εξόδων μετακίνησης και φύλαξής του.

Υπενθυμίζουμε πως και η Οργάνωση παραπληγικών Κύπρου (Ο.ΠΑ.Κ) έχει στείλει σχετική επιστολή στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής προ ενός έτους ζητώντας τη συνέχιση της συζήτησης της εν λόγω πρότασης νόμου.

 

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 17 Σεπτεμβρίου 2019

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Επιβαλλόμενη είναι η προσφυγή στο Συμβούλιο ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σε σχέση με τις Τουρκικές επιδιώξεις στο θέμα της Αμμοχώστου όπως έχουν επαναδιατυπωθεί και προσφάτως μέσα από τις δηλώσεις του τούρκου υπουργού εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος μίλησε για απόφαση όσον αφορά τον σταδιακό εποικισμό της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων.

Η ΕΔΕΚ θέλει να επισημάνει πώς η συγκεκριμένη προσφυγή πρέπει να τύχει κατάλληλης προετοιμασίας ώστε να έχει θετικό αποτέλεσμα στην βάση και των σχετικών ψηφισμάτων για την Αμμόχωστο. Την ίδια στιγμή η κυπριακή κυβέρνηση επιβάλλεται να προχωρήσει στην λήψη πρακτικών , πολιτικών και οικονομικών μέτρων σε σχέση με τις συνεχιζόμενες  προκλητικές ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος και της Τουρκίας για τον σταδιακό εποικισμό της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου με στόχο την ανακοπή συνέχισης αυτών των ενεργειών.

 Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 14 Σεπτεμβρίου 2019

Τα όσα οδήγησαν στον τραγικό θάνατο του 15χρονου επιβάλλουν να μην μείνουμε μόνο σε φιλολογικές συζητήσεις για το γεγονός, ως συνηθίζεται στην Κύπρο, άλλα να προχωρήσουμε στην υιοθέτηση πρακτικών μέτρων τα οποία να λειτουργούν περισσότερο προληπτικά και λιγότερο, εκ των υστέρων, διαχειριστικά.

Ένα τέτοιο μέτρο είναι η πρόταση της ΕΔΕΚ για την:

 • αποκέντρωση των υπηρεσιών κοινωνικής ευημερίας,
 • θέσπιση κοινωνικού λειτουργού της γειτονιάς,
 • άμεση διερεύνηση όλων των περιπτώσεων που καταγγέλλονται για βία στην οικογένεια ανεξαρτήτως εάν αυτές προέρχονται, για ευνόητους λόγους, από ανώνυμες καταγγελίες.

 

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 11 Σεπτεμβρίου 2019

Mε αφορμή τη σημερινή συζήτηση στην Επιτροπή Εργασίας για τη μείωση των γεννήσεων στο 1,32 επαναφέρουμε στη δημοσιότητα τις προτάσεις που κατέθεσε η ΕΔΕΚ στα αρμόδια όργανα για άμβλυνση του φαινομένου της υπογεννητικότητας:

 • Επιδότηση απόκτησης τρίτου παιδιού
 • Αύξηση της πληρωμένης άδειας μητρότητας και της γονικής άδειας
 • Επαναξιολόγηση των επιδομάτων για τα τέκνα και τους φοιτητές των πολύτεκνων οικογενειών αλλά και τους μονογονείς.
 • Να εξεταστεί από το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Εργασίας το ενδεχόμενο σε μεγάλες επιχειρήσεις να λειτουργήσουν τάξεις νηπιαγωγείου και βρεφονηπιακοί σταθμοί, ώστε τα παιδιά των εργαζομένων γονέων να  μπορούν σε συνθήκες ασφαλούς φύλαξης να τυγχάνουν και της απαραίτητης μόρφωσης και εκπαίδευσης ή να δοθεί επιχορήγηση στους πολύτεκνους για ιδιωτικά νηπιαγωγεία αξιοποιώντας ευρωπαϊκά κονδύλια.
 • Αναβάθμιση και επέκταση του θεσμού του ολοήμερου και θερινού σχολείου.
 • Δανειακές διευκολύνσεις σε πολύτεκνες οικογένειες.
 • Φορολογικές μειώσεις ή και φοροαπαλλαγή,  μια πρακτική που υιοθέτησε πρόσφατα η Αυστρία για μείωση της υπογεννητικότητας.

Από την πλευρά της ΕΔΕΚ αντιμετωπίζουμε την υπογεννητικότητα ως ένα τεράστιο εθνικό θέμα το οποίο επιβάλλεται να λύσουμε άμεσα και αποτελεσματικά με πρακτικές και εφαρμόσιμες προτάσεις που θα βοηθήσουν τις υφιστάμενες οικογένειες πολυτέκνων και ταυτόχρονα θα δώσουν ελκυστικά κίνητρα σε όλες τις υπόλοιπες.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 10 Σεπτεμβρίου 2019

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας της Επιτροπής Οικονομικών, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ δήλωσε:

«Κατά τη σημερινή συζήτηση για την εφαρμογή του σχεδίου ΕΣΤΙΑ έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν πάρα πολλές ασάφειες και ενδεχομένως να μην μπορεί να εξυπηρετήσει στο βαθμό που θα έπρεπε τους πολίτες που έχουν πραγματικά ανάγκη και να ικανοποιήσει στο μέγιστο, ακριβώς, βαθμό ένα κοινωνικό αίτημα.

Τα ζητήματα που τίθενται είναι δυο:

 1. Γιατί η κυβέρνηση δεν προχωρεί σε εναλλακτικές επιλογές και κυρίως με τη δημιουργία προϋποθέσεων και σχεδίων που θα μπορούσε να αγοράσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε πολύ χαμηλή τιμή όπως αυτά που πωλούνται σε διάφορα (επενδυτικά ) ταμεία και στη βάση κοινωνικών  κριτηρίων να μπορέσει να προστατέψει τους πολίτες από ενδεχόμενες αυθαιρεσίες που γίνονται σε βάρος τους;
 2. Και το δεύτερον, ότι πρέπει να κατανοήσουμε ότι όσο επιτρέπεται στους τραπεζίτες να αυθαιρετούν σε βάρος των πολιτών και κυρίως να χειρίζονται αυτά τα ζητήματα κατά ένα διαφορετικό τρόπο ανάλογα  με το πώς συμφέρει τις τράπεζες και όχι τους πολίτες, δεν υπάρχει κατά την άποψή μας δυνατότητα ένα τέτοιο κοινωνικό μέτρο να εφαρμοστεί σωστά και να  αποδώσει αυτά που περιμένουμε.

Ως εκ τούτου, λοιπόν, η κυβέρνηση οφείλει να λάβει δραστικά μέτρα, να καθορίσει κανόνες συμπεριφοράς των τραπεζών και κυρίως να περιορίσει την αυθαιρεσία τους.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 9 Σεπτεμβρίου 2019

Ενέργειες οι οποίες στρέφονται εναντίον της διαφορετικότητας και ενδεχομένως να σηματοδοτούν ρατσιστικά κίνητρα και συμπεριφορά, όταν εκδηλώνονται σε χώρους εκπαίδευσης είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές.

Είναι γι’ αυτό το λόγο που επιβάλλεται να γίνουν άμεσες παρεμβάσεις αποφυγής ή και καταστολής τέτοιων φαινομένων.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 6 Σεπτεμβρίου 2019

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Επιτροπής Προσφύγων, ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Κωστής Ευσταθίου, δήλωσε:

«Άρχισε σήμερα στην Επιτροπή Προσφύγων η συζήτηση της πρότασης νόμου που κατέθεσε η ΕΔΕΚ και τροποποιεί τον «Περί Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής των Βαρών Νόμο»  και αφορά στη στήριξη των ιδιοκτητών κατεχόμενης γης με την επιβολή τέλους της τάξης του 0,4%  στην αγοροπωλησία ακινήτων στις ελεύθερες περιοχές ώστε να δημιουργηθεί ένα ταμείο το οποίο θα στηρίξει οικονομικά τους πρόσφυγες, τους κατόχους ακίνητης ιδιοκτησίας στα κατεχόμενα, η οποία θεωρείται απροσπέλαστη ή είναι αδύνατον να αξιοποιηθεί οικονομικά προκειμένου να  αποφύγουν την ένδεια και τη φτώχεια, να καταπολεμήσουν τον πειρασμό να αποταθούν στην παράνομη επιτροπή αποζημιώσεων των κατεχομένων ή να πωλούν την ιδιοκτησία τους με παράνομα ιδιωτικά συμφωνητικά αντί πινακίου φακής και για να διεκδικήσουν ένα καλύτερο αύριο γι’ αυτούς και για τα παιδιά τους. Η πρόταση σκοπεί στη βοήθεια των προσώπων αυτών από το κράτος με ένα ελάχιστο ποσοστό 0,4%, το οποίο θα επιβάλλεται στην πώληση ακίνητης ιδιοκτησίας στις ελεύθερες περιοχές ως μικρό μόνο μέρος της υπεραξίας που απέκτησαν αυτές οι περιουσίες συνεπεία της τουρκικής εισβολής».

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 3 Σεπτέμβριου 2019

 

Το Σχέδιο ΕΣΤΙΑ είναι στην πραγματικότητα μια μορφή στήριξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος με χρήματα των φορολογουμένων (bail-out). Αν η πρόθεση της Κυβέρνησης ήταν να ασκήσει κοινωνική πολιτική, πρώτιστο μέλημά της θα έπρεπε να είναι η στήριξη των πραγματικά ευάλωτων ομάδων πληθυσμού οι οποίες πλήγηκαν από την οικονομική κρίση.

Αντ’ αυτού δανειολήπτες οι οποίοι είτε έχουν απωλέσει την εργασία τους είτε τα εισοδήματά τους έχουν μειωθεί αισθητά λόγω της οικονομικής κρίσης, ενδέχεται να μείνουν εκτός του Σχεδίου ΕΣΤΙΑ καθότι πιθανόν να κριθούν ως μη βιώσιμοι δανειολήπτες.  Είναι για το λόγο αυτό που η ΕΔΕΚ δεν συναίνεσε στην αποδέσμευση του σχετικού κονδυλίου από την Επιτροπή Οικονομικών, αν πρώτα το Σχέδιο δεν συμπεριελάμβανε και αυτήν την κατηγορία των συμπολιτών μας.

Επικροτούμε και στηρίζουμε την έκκληση του Συνδέσμου Προστασίας Πρώτης Κατοικίας με την οποία προτρέπονται όλοι οι δανειολήπτες να συμπληρώσουν τα έντυπα για το Σχέδιο ΕΣΤΙΑ είτε είναι εν δυνάμει δικαιούχοι είτε όχι,  ώστε μέσω του αριθμού των αιτήσεων που θα απορριφθούν λόγω των μειωμένων εισοδημάτων τους, να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τον αριθμό των ατόμων αυτών που θα πρέπει η Κυβέρνηση να εντάξει σε ένα νέο Σχέδιο, καθώς αυτό επιβάλλει η ανάγκη για κοινωνική συνοχή.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 2 Σεπτεμβρίου 2019