ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ότι αφορά την ενημέρωση που είχαμε από τον Υφυπουργό Τουρισμού για το δεκαετές στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του τουρισμού, εκφράζουμε την ικανοποίηση μας διότι οι σχεδιασμοί που γίνονται σε συνδυασμό με τα νέα τουριστικά προϊόντα τα οποία αναζητεί ο τουρίστας, θεωρούμε ότι βρίσκονται προς την ορθή κατεύθυνση.

Μας ειπώθηκε ότι θα δοθεί έμφαση για την ανάπτυξη του αγροτουρισμού και των ακριτικών περιοχών σε συνδυασμό με την πρόταση νόμου που καταθέσαμε και ψηφίστηκε για την αδειοδότηση μη αδειούχων τουριστικών καταλυμάτων που επηρέαζε την περιφέρεια. Αυτή την στιγμή δηλώθηκε από τον Υφυπουργό ότι θα αξιοποιηθεί στο έπακρο και θα εκδοθεί σύντομα και ειδικό εγχειρίδιο που να κατευθύνει τους ενδιαφερόμενους πώς να προχωρήσουν και στην αξιοποίηση της συγκεκριμένης νομοθεσίας.

Σήμερα τύχαμε επίσης ενημέρωσης από τον Υπουργό Ενέργειας ο οποίος μας ανέφερε ότι με βάση τις δεσμεύσεις που είχαμε από την ΕΕ στην εισαγωγή εναλλακτικών πηγών ενέργειας στην κυπριακή αγορά, έχουμε καλύψει τον στόχο μας σε ότι αφορά τον κομμάτι ψύξη – θέρμανση. Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο και με τις αδειοδοτήσεις για τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας και θα καλυφθεί ο στόχος που τέθηκε από την ΕΕ ώστε να μην κινδυνεύουμε με πρόστιμα.

Σε ότι αφορά της εισαγωγή βιοκαυσίμων στην αυτοκίνηση φαίνεται ότι ο στόχος αυτός με το διάταγμα που έχει εκδοθεί, από το 5% που είναι σήμερα το ποσοστό χρήσης, θα πάει στο 7%. Αλλά σίγουρα είναι αδύνατο να φτάσουμε στο 10% που επιβάλλει η ΕΕ.

Έχει αναφερθεί ότι στην τιμή του πετρελαίου δεν θα τύχει οποιασδήποτε αύξησης αλλά μόνο η τιμή της βενζίνης κατά 2.5%. Δυστυχώς φαίνεται να μην λειτουργεί η ελεύθερη αγορά πώλησης καυσίμων. Ενώ η τιμή στα καύσιμα μετά την ψήφιση από τη Βουλή περιμέναμε να μειωθεί κατά 5 σεντς, οι ανησυχίες της ΕΔΕΚ επιβεβαιώθηκαν και μέσα σε ένα χρόνο η τιμή αυτή αυξήθηκε 25 σεντς. Συνεπώς επιτέλους θα πρέπει να γίνει ένας πιο σημαντικός μηχανισμός ελέγχου ο οποίος ουσιαστικά θα είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα αφήνει περιθώρια σε κάποιους να χειραγωγούν την αγορά και να εκμεταλλεύονται τα σκαμπανεβάσματα της διεθνούς τιμής των καυσίμων.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 21 Ιανουάριου 2020

Οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων ως αποτέλεσμα της μη συμμόρφωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ευρωπαικές υποχρεώσεις για κάλυψη του 10% της ενέργειας που καταναλώνεται στις μεταφορές από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, έρχεται να προστεθεί στις ήδη αυξημένες τιμές που καταβάλλει ο κύπριος πολίτης σε καύσιμα και ηλεκτρική ενέργεια.

Παρά τις επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις μας για λήψη μέτρων για ενίσχυση της παραγωγής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειες και παραχώρηση κινήτρων για εισαγωγή μη ενεργοβόρων αυτοκινήτων, ελάχιστες πρωτοβουλίες έχουν αναληφθεί.

Ακόμη, οι κατ’ επανάληψη προτάσεις μας για τη λειτουργία φωτοβολταϊκων πάρκων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα βοηθήσουν τους πολίτες, ειδικά εκείνους των ορεινών και ημιορεινών περιοχών και αφετέρου θα μειώσουν σημαντικά το κόστος για την αγορά θερμοκηπιακων ρύπων, όπου για το 2019 ήταν περίπου 19 εκατομμύρια και για το 2020 θα είναι περίπου 80 εκατομμύρια, δυστυχώς δεν έχουν εισακουστεί.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 20 Ιανουαρίου 2020

Κατά τη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, μετά από εισήγηση του Προέδρου της ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου, ενεγράφηκαν ως αυτεπάγγελτα για συζήτηση δυο σημαντικά οικονομικά ζητήματα.

Το πρώτο αφορά την αλλαγή των όρων στις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν για την κρατική στήριξη που δόθηκε στην πρώην Συνεργατική Τράπεζα για την πώληση του 49% της ΚΕΔΙΠΕΣ στην Altamira Cyprus.

Το δεύτερο θέμα αφορά στην επιβολή φορολογίας από το Τμήμα Φορολογίας σε εταιρείες που υπέστησαν κούρεμα καταθέσεων το 2013. Θεωρούμε ότι αυτό το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί χωρίς να χρειαστεί οι εν λόγω δανειολήπτες να προσφύγουν στο Διοικητικό Δικαστήριο.

Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που το δεύτερο θέμα εγκρίθηκε και ενεγράφη από το σύνολο της Επιτροπής για άμεση συζήτηση.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 20 Ιανουαρίου 2020

Με αφορμή τη σχετική συζήτηση που έγινε σήμερα στη Βουλή, η ΕΔΕΚ δηλώνει κατά τρόπο σαφή ότι στηρίζει το θεσμό των Ταμείων Προνοίας και τη διασφάλιση των ωφελημάτων που προκύπτουν για τα μέλη και τους εργαζομένους όπως είναι  η ενίσχυση του μέλους τους σε περίπτωση μόνιμης ανικανότητας για εργασία, κατά τον τερματισμό της απασχόλησης του, την αφυπηρέτηση του ή  προς τους νόμιμους δικαιούχους του σε περίπτωση θανάτου.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 14 Ιανουαρίου 2020

Continue reading…

Ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για τερματισμό

Σύμφωνα με τον Κυπριακό Σύνδεσμο Καταναλωτών, το ποσοστό των αγορών από τα κατεχόμενα για τη βενζίνη 95 οκτανίων για το 2017 ήταν στο 3%, το 2018 αυξήθηκε στο 10,62% και το 2019 αυξήθηκε ακόμη περισσότερο στο 18,51%.

Λόγω των πιο πάνω οι απώλειες της κυπριακής οικονομίας εξαιτίας της αγοράς καυσίμων από τα κατεχόμενα υπολογίζονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Η προμήθεια καυσίμων από τα κατεχόμενα πέραν του ότι αιμοδοτεί την οικονομία του παράνομου ψευδοκράτους, συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό, οδηγεί σε κλείσιμο ή υπολειτουργία πρατηρίων που δραστηριοποιούνται κυρίως σε ακριτικές περιοχές και, όπως αυταπόδεικτα αποδεικνύεται, αποστερεί από την Κυπριακή Δημοκρατία τα έσοδα από τους φόρους που θα λάμβανε.

Την ίδια στιγμή ο κύπριος πολίτης δεν πρέπει να αγνοεί πως η ποιότητα των καυσίμων στα κατεχόμενα είναι μη ελεγχόμενη και μη πιστοποιημένη.

Η ΕΔΕΚ επισημαίνοντας τους σοβαρούς κινδύνους που ελλοχεύουν από την παράνομη εισαγωγή καυσίμων από τα κατεχόμενα είχε καταθέσει εδώ και δυο χρόνια συγκεκριμένες προτάσεις προς την κυβέρνηση για περιορισμό αυτού του φαινομένου.

Δεν είναι αργά, ακόμα και τώρα, η κυβέρνηση να τις επαναξιολογήσει και να λάβει τα αναγκαία μέτρα για περιορισμό και εν τέλη τερματισμό του φαινομένου αυτού.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 9 Ιανουαρίου 2020

 

Ο αγώνας για εισαγωγή Γενικού Κατώτατου Μισθού συνεχίζεται

Η σημερινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου όπου καθορίζεται με διάταγμα ο κατώτατος μισθός σε σειρά επαγγελμάτων στην ξενοδοχειακή βιομηχανία αποτελεί κίνηση προς την ορθή κατεύθυνση την οποία και χαιρετίζουμε.

Πάγια θέση και αίτημα της ΕΔΕΚ είναι η εισαγωγή Γενικού Κατώτατου Μισθού ο οποίος να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες και στην εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 08 Ιανουαρίου 2020

Είναι εμφανές πια ότι το σχέδιο ΕΣΤΙΑ αν δεν έχει πλήρως αποτύχει, φαίνεται πως δεν εξυπηρετεί στο βαθμό που θα έπρεπε τους δικαιούχους πολίτες. Ως εκ τούτου η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να προχωρήσει στην διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου προστασίας των πολιτών από εκποίηση της περιουσίας τους κατά τρόπο δίκαιο και αντικειμενικό σε αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη και έχουν πραγματικά πληγεί από την οικονομική κρίση του 2012-13.

Την ίδια στιγμή θα πρέπει κυβέρνηση και πολιτικά κόμματα να συνειδητοποιήσουν ότι με τη στάση και τις ενέργειές του δεν μπορούν να προστατεύουν την αυθαιρεσία των τραπεζιτών σε βάρος των πολιτών. Με αυτή την ευκαιρία θυμίζουμε τις προτάσεις της ΕΔΕΚ οι οποίες διασφάλιζαν την τραπεζική λειτουργία και την ίδια στιγμή προστάτευαν τους πολίτες:

  1. Αντί για κρατικοποίηση του Συνεργατισμού η κυβέρνηση να αγόραζε 3,5 δις μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) των πολιτών.
  2. Η αντικειμενική αξία του ακινήτου να είναι αυτή που είναι στην αρχική συμφωνία παραχώρησης των δανείων.
  3. Να δίνεται στον δανειολήπτη η δυνατότητα να αγοράσει το δάνειό του του σε τιμή μεγαλύτερη από αυτή που τελικά πωλείται στις εταιρείες διαχείρισης ΜΕΔ.
  4. Σε περίπτωση προσφυγής σε ένδικα μέσα να αναστέλλεται η διαδικασία εκποίησης μέχρι την τελική απόφαση του δικαστηρίου.
  5. Σε περίπτωση προσφυγής στους εγγυητές να γίνεται ισόποσος επιμερισμός του οφειλόμενου ποσού.

Οι συγκεκριμένες προτάσεις κάλυπταν ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προστασίας των πολιτών από τραπεζικές αυθαιρεσίες, διευκόλυνση της αναδιάρθρωσης των δανείων, δραστική μείωσης των ΜΕΔ με ότι αυτό συνεπάγεται και κατοχύρωση του αναφαίρετου δικαιώματος των πολιτών για προσφυγή στη δικαιοσύνη.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 31 Δεκεμβρίου 2019

Δημοσιεύματα στον οικονομικό τύπο θέλουν την ΚΕΔΙΠΕΣ να έχει απευθυνθεί στην Κομισιόν για αλλαγή ενός από τους όρους τους οποίους ανέλαβε έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη κρατική στήριξη που έλαβε η πρώην ΣΚΤ.  Ο συγκεκριμένος όρος προνοούσε την πώληση του 49% που κατέχει η ΚΕΔΙΠΕΣ στην εταιρεία διαχείρισης ALTAMIRA(Cyprus) με ανοικτή και διάφανη, χωρίς όρους διαδικασία. 

Αντί ανοικτού διαγωνισμού το λεκτικό της συμφωνίας φέρεται να τροποποιήθηκε ώστε η συμμετοχή της ΚΕΔΙΠΕΣ να μπορεί να πωληθεί σε ένα συμμορφούμενο με τους όρους της αγοράς τίμημα, το οποίο θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από έναν ανεξάρτητο ειδικό εκτιμητή.

Η ΕΔΕΚ ζητεί την επίσημη τοποθέτηση της κυβέρνησης επί των δημοσιευμάτων, και αν αυτά επιβεβαιώνονται να μας ενημερώσουν ποιος εισηγήθηκε την τροποποίηση του συγκεκριμένου όρου, μέσω ποιας διαδικασίας και πόσο ασφαλής έγκυρη και ακέραιη μπορεί να είναι η αξιολόγηση από έναν και μόνο ανεξάρτητο οίκο όταν και στο παρελθόν τέτοιες επιλογές αποδείχθηκαν αρνητικές για την οικονομία του τόπου.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ 24 Δεκ.2019

Η ηλεκτρονική εκποίηση αποτελεί ακόμα μία διαδικασία που εφαρμόζεται σε βάρος των πολίτων και παραχωρεί υπερεξουσίες στους τραπεζίτες οι οποίοι είχαν ευθύνη για την οικονομική κρίση λόγω των αυθαιρεσιών που είχαν επιδειχθεί.

Παρόλο που ο τραπεζικός τομέας στηρίχθηκε με το κούρεμα των καταθέσεων των πολιτών, αντί να επιδειχθεί κοινωνική ευαισθησία επιβεβαιώνεται και πάλι η αυθαιρεσία σε βάρος των πολίτων μέσα από τις εκποιήσεις.

Μεγάλη ευθύνη για την αυθαιρεσία των τραπεζιτών σε βάρος των πολιτών έχουν εκείνα τα πολιτικά κόμματα τα οποία κάλυψαν αυτή τη συμπεριφορά και με τη στάση τους εντός της Βουλής, μέσω συγκεκριμένων νομοθεσιών, την ενίσχυσαν ακόμα περισσότερο.

Έστω και τώρα καλούμε το κράτος και τους τραπεζίτες να επιδείξουν κοινωνική ευαισθησία και να συμβάλουν ουσιαστικά και αποφασιστικά τόσο στην αναδιάρθρωση δανείων όσο και στην εξάντληση κάθε δυνατού περιθώριού ρύθμισης δανείων προτού η κατάληξη είναι η εκποίηση.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 18 Δεκεμβρίου 2019