ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Παράταση της μείωσης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος

Ως ΕΔΕΚ ζητούμε να υπάρξει περαιτέρω παράταση της μείωσης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος δεδομένου ότι παραμένει σε χαμηλό επίπεδο η τιμή των καυσίμων και η στήριξη προς τις επιχειρήσεις και τους αυτοτελώς εργαζομένους είναι απαραίτητη.

Καλούμε την κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο να καταβάλλεται μόνο το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος που αφορά το καύσιμο ενώ σε ότι αφορά τους φόρους να εφαρμοστεί αναστολή καταβολής για μια περίοδο τουλάχιστον 8 μηνών. Το ποσό αυτό να χρεωθεί στους καταναλωτές σε 6 μηνιαίες δόσεις μετά τον Απρίλιο του 2021.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία,  7 Ιούλιου 2020

 

 

Με αφορμή τόσο τα χθεσινά δημοσιεύματα καθώς και τα σημερινά για την πιθανή αύξηση των επιτοκίων για τα εμπορικά αλλά και τα στεγαστικά δάνεια, από πλευράς ΕΔΕΚ είχαμε έγκαιρα επισημάνει το γεγονός αυτό όταν η κυβέρνηση απέσυρε το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις προς τα πιστωτικά ιδρύματα και επέλεξε την επιδότηση επιτοκίου. Με αυτό τον τρόπο άφησε τη δυνατότητα στις τράπεζες μέσω του καθορισμού ανώτατου επιτοκίου να ανεβάσουν τα επιτόκια πιο πάνω από τα σημερινά.

Η επιδότηση του επιτοκίου με λεφτά του κύπριου φορολογούμενου θα έπρεπε να συνοδεύεται και με κάποιες υποχρεώσεις από πλευράς τραπεζών όπως τη μη διανομή μερισμάτων, τουλάχιστον για το τρέχον έτος, και την κατάργηση των μπόνους προς στα διευθυντικά τους στελέχη όπως ήταν και η σύσταση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προς τα ευρωπαϊκά τραπεζικά ιδρύματα.

Παράλληλα, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου θα πρέπει να ασκήσει τον εποπτικό της έλεγχο ώστε η οικονομική κρίση απόρροια της πανδημίας του κορωνοϊού να μην αποτελέσει την αφορμή για την αύξηση των επιτοκίων.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 6 Ιουλίου 2020

Από μία πρώτη ανάγνωση των σχεδίων στήριξης της οικονομίας που ανακοινώθηκαν σήμερα, διαπιστώνουμε ότι αυτά κινούνται προς την θετική κατεύθυνση.

Αυτό που για την ΕΔΕΚ είναι το πιο σημαντικό, είναι τα όποια μέτρα σχεδιάζονται από την κυβέρνηση, να εξασφαλίζουν τη διατήρηση της καταναλωτικής δυνατότητας των πολιτών και να μην υπάρχει πρόσθετη επιβάρυνση των αυτοτελώς εργαζομένων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων με λειτουργικά έξοδα.

Εκτιμούμε πως μόνο έτσι θα καταστεί δυνατή η μείωση των επιπτώσεων από την πανδημία στην κυπριακή οικονομία.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 17 Ιουνίου 2020

Από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης της πανδημίας και της ανάγκης στήριξης της οικονομίας, η ΕΔΕΚ κατέθεσε προτάσεις στηριγμένες σε δύο αρχές:

 1. Περισσότερη επιδότηση και λιγότερη δανειοδότηση για να μην υπάρξει μεγάλη επιβάρυνση των λειτουργικών εξόδων των αυτοτελώς εργαζομένων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
 2. Στοχευμένη παραχώρηση των επιδοτήσεων σε αυτούς που έχουν πραγματικά πληγεί και έχουν ανάγκη στήριξης.

Σήμερα, τρεις μήνες μετά την εκδήλωση της πανδημίας, τα γεγονότα επιβεβαιώνουν τις πιο πάνω θέσεις γι’ αυτό και η έκκλησή μας προς την κυβέρνηση είναι οι όποιες νέες επιδοτήσεις να είναι στοχευμένες για να μην υπάρξει επιπρόσθετη επιβάρυνση της οικονομίας την οποία στη συνέχεια θα κληθεί και πάλι ο έντιμος φορολογούμενος πολίτες να καλύψει.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 13 Ιουνίου 2020

Η σημερινή απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου σε σχέση με τις δυο προτάσεις νόμου των εκποιήσεων που ψήφισε η Βουλή ανοίγει ένα παράθυρο για βελτίωση του νόμου των εκποιήσεων όπως αυτός τροποποιήθηκε τον Ιούνιο του 2018 εις βάρος των δικαιωμάτων των δανειοληπτών.

Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι ο δανειολήπτης θα έχει πια το δικαίωμα να προσφύγει στον Χρηματοικονομικό Επίτροπο και στη συνέχεια εάν ο Επίτροπος κρίνει ότι το αίτημά του είναι εύλογο να μπορεί να προσφύγει στο Δικαστήριο για να αναστείλει τη διαδικασία εκποίησης του ενυπόθηκου ακινήτου του.

Υπενθυμίζουμε ότι από πλευράς ΕΔΕΚ κατά τη ψήφιση του τροποποιητικού νόμου των εκποιήσεων τον Ιούνιο του 2018 είχαμε θέσει ως κόκκινη γραμμή με τροπολογία μας τη διασφάλιση του δικαιώματος του δανειολήπτη για προσφυγή στη Δικαιοσύνη για αναστολή της διαδικασίας εκποίησης της ενυπόθηκης περιουσίας του στηριζόμενοι και σε σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Η τροπολογία μας δυστυχώς καταψηφίστηκε για αυτό και ως ΕΔΕΚ καταψηφίσαμε τον τροποποιητικό νόμο των εκποιήσεων του 2018. Το ίδιο πράξαμε και το 2014 όταν ο νόμος αυτός πρωτοκατατέθηκε στη Βουλή μετά από απαίτηση της Τρόϊκας.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 3 Ιουνίου 2020

Με αφορμή και τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με εκπροσώπους των εμπορικών τραπεζών σε σχέση με το νέο πακέτο μέτρων, επαναλαμβάνουμε τις ανησυχίες μας γύρω από τους όρους δανειοδότησης όσων πλήγηκαν:

 • Μέσω του σχεδίου δίνεται η ευκαιρία στις τράπεζες να αποφασίζουν σε ποιους θα δίνουν δάνειο με υποθήκη ακινήτου και σε ποιους όχι.
 • Το σχέδιο επιδότησης των επιτοκίων για δάνεια προς επιχειρήσεις θα δίνεται για σκοπούς επενδύσεων ή για σκοπούς ρευστότητας κεφαλαίου; Ποιος θα αποφασίζει σε ποιους θα δίνεται και σε ποιους όχι;
 • Η τοποθέτηση των τραπεζών ότι ακόμη και αν ένας δανειολήπτης κρίνεται βιώσιμος, η τράπεζα θα μπορεί να αποφασίζει τη μη παραχώρηση δανείου αν κρίνει ότι ο κλάδος στον οποίο δραστηριοποιείται δεν θα ανακάμψει, επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι οι δανειολήπτες παραμένουν δέσμιοι στην αυθαιρεσία των τραπεζών.
 • Το γεγονός ότι η οροφή στο επιτόκιο είναι το 4,25%, επιτρέπει στις τράπεζες να καθορίσουν το ύψος του επιτοκίου στο μέγιστο ώστε να λαμβάνουν το 3,5% ως επιδότηση από το κράτος. Αυτό καθιστά δύσκολη την αποπληρωμή του δανείου για την περίοδο μετά την ολοκλήρωση της κρατικής επιδότησης γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της επιχείρησης και την αύξηση των κόκκινων δανείων.

Για άλλη μια φορά, φαίνεται πως για κάποιους πρώτιστο μέλημα είναι η προνομιακή στήριξη των τραπεζών και όχι η στήριξη των πολιτών, αυτοτελώς εργαζομένων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που πλήγηκαν από την πανδημία.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 2 Ιουνίου 2020

Μέσα από την ενδελεχή μελέτη της ανακοίνωσης του νέου πακέτου μέτρων για την οικονομία διαπιστώνεται ότι υπάρχουν μέτρα προς την ορθή κατεύθυνση.

Με το μέχρι σήμερα περιεχόμενο του πακέτου προκαλούνται, όμως, εύλογες ανησυχίες όσον αφορά τον τρόπο δανειοδότησης αυτοτελώς εργαζομένων και επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα δεν διευκρινίζονται ζωτικά θέματα της δανειοδότησης όπως:

 1. Θα απαιτείται ή όχι υποθήκη ακινήτου για την παραχώρηση δανείου;
 2. Η τράπεζα θα έχει δικαίωμα να πωλήσει το δάνειο σε εταιρεία εξαγοράς πιστώσεων;
 3. Σε περίπτωση που ένα δάνειο καταστεί μη εξυπηρετούμενο θα υπάρχει διαδικασία εκποίησης του ενυπόθηκου ακίνητου;
 4. Έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία και απαραίτητα μέτρα ώστε τα δάνεια να παραχωρούνται σε αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη και όχι ενδεχομένως για να αξιοποιούνται για εξυπηρέτηση άλλων σκοπών;

Το κομμάτι της δανειοδότησης είναι το πλέον σημαντικό στη στήριξη των επιχειρήσεων δεδομένων των αρνητικών επιπτώσεων που μπορεί να υπάρχουν αλλά και της μέχρι σήμερα συμπροφοράς των τραπεζών έναντι πολιτών και δανειοληπτών.

Από την πλευρά της ΕΔΕΚ θα αναμένουμε την πλήρη διευκρίνηση των πιο πάνω από την ενημέρωση που θα μας γίνει στην Επιτροπή Οικονομικών.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 29 Μαΐου 2020

Από το πακέτο μέτρων που εξήγγειλε η Κυβέρνηση για στήριξη των επιχειρήσεων και αυτοτελώς εργαζόμενων που έχουν πληγεί από τον Κορωνοιό, από μία πρώτη ανάγνωση εξάγονται τα πάρα κάτω συμπεράσματα:

1.Με ευθύνη της Κυβέρνησης χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Αντί η προσπάθεια της να επικεντρωθεί στη διαμόρφωση ενός ουσιαστικού πλαισίου στήριξης , αναλώθηκε σε τακτικισμούς για την εξασφάλιση Κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας

2.Αρκετά από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν περιλαμβάνονταν σε γραπτές προτάσεις της ΕΔΕΚ που δόθηκαν στην Κυβέρνηση στις 14 και 30 Μαρτίου όπως:

 • Μείωση του ΦΠΑ
 • Ενίσχυση στεγαστικής Πολιτικής
 • Κίνητρα στον Τουριστικό και τον Κατασκευαστικό τομέα
 • Ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με επιδότηση και όχι με δανεισμό
 • Προώθηση ώριμων Αναπτυξιακών έργων

3.Η εφαρμογή των μέτρων πρέπει να  γίνει στοχευμένα και υπό αυστηρό έλεγχο , ώστε να αποφευχθούν τυχόν καταχρήσεις από τους δικαιούχους και να προστατευθούν οι φορολογούμενοι πολίτες από την μεταφορά σε αυτούς τυχόν οικονομικών επιπτώσεων.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

28 Μαίου 2020, Λευκωσία

 

Τώρα είναι η ώρα επικέντρωσης της προσπάθειας στον οικονομικό τομέα.

Οι προτάσεις που καταθέσαμε μέχρι σήμερα, αλλά και αυτές που θα καταθέσουμε εξυπηρετούν  αυτόν ακριβώς το στόχο.

Η  Κυβέρνηση οφείλει να επικεντρώσει τις προσπάθειές-της σε τρία επίπεδα.

Ι)             Να αυξήσει τα έσοδα του κράτους για να έχει την απαιτούμενη ρευστότητα. Αυτό μπορεί να το πετύχει με:

 –              Εσωτερικό δανεισμό μέσα από κρατικό ομόλογο. Η ΕΔΕΚ κατάθεσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σχετική πρόταση από τις 4 Μαΐου.

 –              Παραχώρηση κινήτρων σε πολίτες και επιχειρήσεις να καταβάλουν μέχρι το τέλος του χρόνου οικονομικές υποχρεώσεις που έχουν προς το κράτος

ΙΙ)           Να προχωρήσει σε φορολογικές ελαφρύνσεις. Μείωση του ΦΠΑ σε διάφορα είδη πρώτης ανάγκης, στις αγοραπωλησίες ακινήτων κ.ά. ώστε να αυξηθεί η κατανάλωση και διεύρυνση των φορολογικών κλιμάκων για να μειωθεί η φοροδιαφυγή. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των επαναλαμβανόμενων εσόδων του κράτους.

ΙΙΙ)          Στοχευμένη επιχορήγηση των αυτοτελώς εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Όσο λιγότερος είναι ο δανεισμός τόσο λιγότερη θα είναι η αύξηση των λειτουργικών εξόδων, με αποτέλεσμα να μειωθεί η πιθανότητα αύξησης των ΜΕΔ, των εκποιήσεων, της αναστολής εργασίας επιχειρήσεων και άρα και της ανεργίας, η αύξηση της οποίας θα επιφέρει πρόσθετο κόστος στο κράτος.

 

Η ΕΔΕΚ με αίσθημα ευθύνης έναντι των πολιτών οι οποίοι θα κληθούν και πάλι να καταβάλουν το κόστος των οικονομικών επιπτώσεων, θα συνεχίσει να πολιτεύεται με σύνεση και εποικοδομητική συνέργεια δίπλα στον πολίτη με στόχο την ελαχιστοποίηση αυτών των επιπτώσεων.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

26 Μαίου 2020,Λευκωσία

Από τα στοιχεία τα οποία έχουν κατατεθεί σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών αναφορικά με το Σχέδιο Εστία προκύπτει ότι μέχρι στιγμής μόνο ένας μικρός αριθμός αιτήσεων έχουν οδηγηθεί στο στάδιο της τελικής έγκρισης (3%).

Διαπιστώνεται ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στη μελέτη των αιτήσεων όπως επίσης και ότι δεν έχει ακόμα εξαγγελθεί το Σχέδιο Β΄ για όσους δεν εγκριθούν.

Τελικά επιβεβαιώνεται η προχειρότητα διαχείρισης αυτού του θέματος καθώς και η παρελκυστική τακτική που ακολουθεί ο τραπεζικός τομέας για ευνόητους λόγους.

Το αποτέλεσμα όλου αυτού είναι ότι τελικά δεν θα εξυπηρετηθούν ούτε και θα προστατευθούν αυτοί που έχουν πραγματική ανάγκη την προστασία από τις τραπεζικές αυθαιρεσίες.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 25 Μαΐου 2020