ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με αφορμή την άρνηση των τραπεζών και της κυβέρνησης για παράταση της αναστολής των εκποιήσεων, ζητούμε για πολλοστή φορά να συζητηθεί κατά προτεραιότητα η πρόταση νόμου που ως ΕΔΕΚ ήδη καταθέσαμε στις 27 Μαρτίου 2020 και η οποία προνοεί πλήρη αναστολή των εκποιήσεων τόσο από τραπεζικά ιδρύματα, όσο και από την ΚΕΔΙΠΕΣ και τις εταιρείες αγοράς δανείων μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ο τραπεζικός τομέας, είναι ένας τομέας που έτυχε προνομιακής μεταχείρισης για να καλυφθεί η κακοδιαχείριση που οι υπεύθυνοι έκαναν με τίμημα που κατέβαλαν οι ίδιοι οι πολίτες. Συνεπώς οφείλει, σε δύσκολες στιγμές όπως αυτές, να επιδείξει και την ανάλογη ευαισθησία.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 15 Σεπτεμβρίου 2020

Η περίοδος αναστολής των εκποιήσεων έχει ήδη λήξει (31/08/2020) και παρά τις επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις μας για παράταση της περιόδου αναστολής των εκποιήσεων μέχρι το τέλος του έτους, καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί.

Είναι γι’ αυτό το λόγο που ζητήσαμε η πρόταση νόμου που ως ΕΔΕΚ καταθέσαμε στη Βουλή στις 27/03/2020 για επέκταση της αναστολής των εκποιήσεων μέχρι το τέλος του χρόνου λόγω της οικονομικής κρίσης συνεπεία της πανδημίας του κορωνοϊού, να συζητηθεί κατά προτεραιότητα.

Συνεχίζουμε Δίπλα στον Πολίτη και απέναντι στις αυθαιρεσίες των τραπεζιτών.

 Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 7 Σεπτεμβρίου 2020

Με αφορμή τα νέα σχέδια που ανακοινώθηκαν σήμερα από την Υπουργό Εργασίας και τον Υπουργό Οικονομικών θέλουμε να επαναλάβουμε πως αυτό το οποίο σήμερα χρειάζεται η κυπριακή οικονομία είναι η αύξηση της ρευστότητας στην αγορά.

Γι’ αυτό για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στην κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία χρειάζεται:

  • οι αυτοτελώς εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις που έχουν πληγεί να τύχουν έμμεσης δανειοδότησης από το κράτος χωρίς να χρεώνονται τόκους και λοιπές επιβαρύνσεις,
  • να περιοριστεί η ανεργία και
  • να αυξηθούν οι συνεισφορές του κράτους για κάλυψη των αναγκών.

Από πλευράς ΕΔΕΚ καταθέσαμε στην κυβέρνηση συγκεκριμένη πρόταση η οποία ελπίζουμε ότι θα αξιολογηθεί σωστά, έστω και τώρα.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 3 Σεπτεμβρίου 2020

Χαιρετίζουμε την πρόταση του ΑΚΕΛ προς τον Υπουργό Οικονομικών για επέκταση της περιόδου αναστολής των εκποιήσεων.

Η εν λόγω κίνηση αποτελεί πρόσθετη υποστήριξη στην πρόταση που καταθέσαμε ως ΕΔΕΚ από τον περασμένο Μάρτιο για αναστολή των εκποιήσεων μέχρι το τέλος του χρόνου.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 28 Αυγούστου 2020

Επειδή η περίοδος αναστολής των εκποιήσεων λήγει στις 31/08/2020, ως ΕΔΕΚ έχουμε σήμερα ζητήσει την άμεση προώθηση προς ψήφιση κατά την πρώτη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής της πρότασης νόμου που καταθέσαμε στις 27/03/2020 για επέκταση της αναστολής των εκποιήσεων μέχρι το τέλος του χρόνου λόγω της οικονομικής κρίσης συνεπεία της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αναφορικά με το ζήτημα της επέκτασης της αναστολής της καταβολής των δόσεων καθότι αυτό δεν ρυθμίζεται νομοθετικά αλλά μέσω διατάγματος που εκδίδει ο Υπ. Οικονομικών επισημαίνουμε ότι με ανακοίνωσή μας ήδη από τις 28 Ιουλίου καλέσαμε τις τράπεζες να τοποθετηθούν κατά πόσο αποδέχονται την παράταση του μέτρου,  ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην τουριστική βιομηχανία.

Η ΕΔΕΚ θα συνεχίσει να καταθέτει έγκαιρα προτάσεις με γνώμονα πάντα το συμφέρον των δανειοληπτών και της προστασίας τους από την αυθαιρεσία των τραπεζών.  

 

Γραφείο Τύπου

24 Αυγούστου 2020, Λευκωσία

Δήλωση Σοφοκλή Σοφοκλέους, μέλος Πολιτικού Γραφείου και π. Αντιπροέδρου Κ.Σ. ΕΔΕΚ

Η επιστολή του Γενικού Ελεγκτή ημερομηνίας 3 Αυγούστου για τα Σχέδια Επιδότησης Επιτοκίων για νέα στεγαστικά και νέα επιχειρηματικά δάνεια, δικαιώνει πλήρως την αντίθεση που είχε από την πρώτη στιγμή εκφράσει η ΕΔΕΚ γύρω από την κρατική ενίσχυση των επιτοκίων.

Η αντίθεση της ΕΔΕΚ στην κρατική ενίσχυση των επιτοκίων οφείλεται στο ότι η εν λόγω πρόταση αυξάνει σε σημαντικό βαθμό την απώλεια εσόδων του κράτους και επιβαρύνει τους δανειολήπτες με υψηλό επιτόκιο δανεισμού.

Μαζί με τη διαφωνία μας καταθέσαμε έγκαιρα αντιπρόταση που εξασφαλίζει την αύξηση της ρευστότητας των αυτοτελώς εργαζομένων και των επιχειρήσεων κατά τρόπο δίκαιο και ισότιμο χωρίς ευνοϊκές διακρίσεις μέσω έμμεσου δανεισμού από το κράτος χωρίς να επιβαρύνονται με επιτόκια.

Ειδικότερα, η πρόταση προνοούσε οι αυτοτελώς εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις να δύναται να μπορούν να αυξήσουν την ρευστότητά τους σε ποσοστό 20%-25% των μηνιαίων λειτουργικών τους εξόδων. Δυστυχώς η πρότασή μας απορρίφθηκε και υιοθετήθηκε η πρόταση της κυβέρνησης η υλοποίηση της οποίας, σύμφωνα και με τον Γενικό Ελεγκτή, εμπεριέχει σοβαρούς κινδύνους τόσο για τους δανειολήπτες όσο και για τα δημόσια οικονομικά.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 4 Αυγούστου 2020

Με αφορμή το δημοσίευμα στον διαδικτυακό “Φιλελεύθερο” σε σχέση με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για απαγόρευση απόδοσης μερισμάτων στις τράπεζες μέχρι το τέλος του 2020, η ΕΔΕΚ καλεί τις εμπορικές τράπεζες να τοποθετηθούν κατά πόσο προτίθενται υπό την επίβλεψη της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου να υιοθετήσουν την οδηγία αυτή.

Παράλληλα, καλούμε τις τράπεζες:

• Να τοποθετηθούν και στο ενδεχόμενο πιθανής επέκτασης του μέτρου της αναστολής καταβολής δόσεων μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου κυρίως για δανειολήπτες, φυσικά και νομικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού αλλά και της διοργάνωσης εκδηλώσεων ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων.

• Να επεκτείνουν την αναστολή των εκποιήσεων μέχρι το τέλος του χρόνου.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 28 Ιουλίου 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Αναμένουμε το πλάνο της κυβέρνησης για πλήρη και ορθή αξιοποίηση των κονδυλίων που δύναται να αντλήσει η Κύπρος

Η έγκριση και συμφωνία για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μία θετική εξέλιξη.

Ως ΕΔΕΚ επιφυλασσόμαστε να τοποθετηθούμε λεπτομερώς όταν θα ενημερωθούμε για το τελικό πλάνο της κυβέρνησης για απορρόφηση του ποσού που αναλογεί στην Κυπριακή Δημοκρατία. Προσδοκούμε στην πλήρη και ορθή αξιοποίηση των κονδυλίων που δύναται να αντλήσει η Κύπρος.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 21 Ιουλίου 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Παράταση της μείωσης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος

Ως ΕΔΕΚ ζητούμε να υπάρξει περαιτέρω παράταση της μείωσης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος δεδομένου ότι παραμένει σε χαμηλό επίπεδο η τιμή των καυσίμων και η στήριξη προς τις επιχειρήσεις και τους αυτοτελώς εργαζομένους είναι απαραίτητη.

Καλούμε την κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο να καταβάλλεται μόνο το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος που αφορά το καύσιμο ενώ σε ότι αφορά τους φόρους να εφαρμοστεί αναστολή καταβολής για μια περίοδο τουλάχιστον 8 μηνών. Το ποσό αυτό να χρεωθεί στους καταναλωτές σε 6 μηνιαίες δόσεις μετά τον Απρίλιο του 2021.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία,  7 Ιούλιου 2020

 

 

Με αφορμή τόσο τα χθεσινά δημοσιεύματα καθώς και τα σημερινά για την πιθανή αύξηση των επιτοκίων για τα εμπορικά αλλά και τα στεγαστικά δάνεια, από πλευράς ΕΔΕΚ είχαμε έγκαιρα επισημάνει το γεγονός αυτό όταν η κυβέρνηση απέσυρε το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις προς τα πιστωτικά ιδρύματα και επέλεξε την επιδότηση επιτοκίου. Με αυτό τον τρόπο άφησε τη δυνατότητα στις τράπεζες μέσω του καθορισμού ανώτατου επιτοκίου να ανεβάσουν τα επιτόκια πιο πάνω από τα σημερινά.

Η επιδότηση του επιτοκίου με λεφτά του κύπριου φορολογούμενου θα έπρεπε να συνοδεύεται και με κάποιες υποχρεώσεις από πλευράς τραπεζών όπως τη μη διανομή μερισμάτων, τουλάχιστον για το τρέχον έτος, και την κατάργηση των μπόνους προς στα διευθυντικά τους στελέχη όπως ήταν και η σύσταση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προς τα ευρωπαϊκά τραπεζικά ιδρύματα.

Παράλληλα, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου θα πρέπει να ασκήσει τον εποπτικό της έλεγχο ώστε η οικονομική κρίση απόρροια της πανδημίας του κορωνοϊού να μην αποτελέσει την αφορμή για την αύξηση των επιτοκίων.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 6 Ιουλίου 2020