ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Σχέδιο ΕΣΤΙΑ είναι στην πραγματικότητα μια μορφή στήριξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος με χρήματα των φορολογουμένων (bail-out). Αν η πρόθεση της Κυβέρνησης ήταν να ασκήσει κοινωνική πολιτική, πρώτιστο μέλημά της θα έπρεπε να είναι η στήριξη των πραγματικά ευάλωτων ομάδων πληθυσμού οι οποίες πλήγηκαν από την οικονομική κρίση.

Αντ’ αυτού δανειολήπτες οι οποίοι είτε έχουν απωλέσει την εργασία τους είτε τα εισοδήματά τους έχουν μειωθεί αισθητά λόγω της οικονομικής κρίσης, ενδέχεται να μείνουν εκτός του Σχεδίου ΕΣΤΙΑ καθότι πιθανόν να κριθούν ως μη βιώσιμοι δανειολήπτες.  Είναι για το λόγο αυτό που η ΕΔΕΚ δεν συναίνεσε στην αποδέσμευση του σχετικού κονδυλίου από την Επιτροπή Οικονομικών, αν πρώτα το Σχέδιο δεν συμπεριελάμβανε και αυτήν την κατηγορία των συμπολιτών μας.

Επικροτούμε και στηρίζουμε την έκκληση του Συνδέσμου Προστασίας Πρώτης Κατοικίας με την οποία προτρέπονται όλοι οι δανειολήπτες να συμπληρώσουν τα έντυπα για το Σχέδιο ΕΣΤΙΑ είτε είναι εν δυνάμει δικαιούχοι είτε όχι,  ώστε μέσω του αριθμού των αιτήσεων που θα απορριφθούν λόγω των μειωμένων εισοδημάτων τους, να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τον αριθμό των ατόμων αυτών που θα πρέπει η Κυβέρνηση να εντάξει σε ένα νέο Σχέδιο, καθώς αυτό επιβάλλει η ανάγκη για κοινωνική συνοχή.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 2 Σεπτεμβρίου 2019

 

Αντιπροσωπεία του Κ.Σ. ΕΔΕΚ με επικεφαλής τον Πρόεδρο του κόμματος, κ. Μαρίνο Σιζόπουλο, συνάντησε τον Επικεφαλής Επιστήμονα Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Κυριάκο Κόκκινο και τους συνεργάτες του, στα γραφεία της ΕΔΕΚ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης  έγινε ανταλλαγή απόψεων. Από την πλευρά της ΕΔΕΚ κατατέθηκαν εισηγήσεις για το πώς θα μπορούσε η λειτουργία του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας να βελτιωθεί ώστε να καταστεί πιο αποδοτικό.

Απώτερος στόχος είναι τα θέματα της έρευνας και της καινοτομίας να στηρίξουν κατά τρόπο αποτελεσματικό τους τομείς της οικονομικής ανάπτυξης και τεχνολογίας οι οποίοι να είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικοί στο ευρωπαϊκό περιβάλλον που αναπτύσσεται.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 30 Αυγούστου 2019

Χαιρετίζουμε την απόφαση της Υπουργού Εργασίας για έκδοση διατάγματος που θα καθορίζει τον κατώτατο μισθό σε αριθμό επαγγελματικών κατηγοριών ξενοδοχοϋπαλλήλων καθώς και την πρόθεσή της να θεσπιστεί σύντομα εθνικός κατώτατος μισθός.

Πάγια θέση της ΕΔΕΚ είναι η εισαγωγή Γενικού Κατώτατου Μισθού. Ο θεσμός του διατάγματος όπως λειτουργεί σήμερα είναι αντιληπτό πως είναι αναποτελεσματικός. Για την ΕΔΕΚ απαιτείται πλήρης αναδιαμόρφωση του θεσμού ώστε αυτός να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες και στην εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Την ίδια στιγμή επαναλαμβάνουμε το αίτημά μας για μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος με στόχο τον καθορισμό ύψους ελάχιστης και ανώτατης σύνταξης που θα μπορεί να απολαμβάνει ο κάθε δικαιούχος με στόχο την αξιοπρεπή διαβίωση του συνόλου των συνταξιούχων.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 28 Αυγούστου 2019

Με αφορμή το χθεσινό περιστατικό στο νοσοκομείο Πόλεως Χρυσοχούς και τον κίνδυνο που διέτρεξε συμπατριώτης μας επειδή απουσίαζε γιατρός λόγω της υποστελέχωσης των δημόσιων νοσηλευτηρίων ειδικά των περιφερειακών , αποτελεί ακόμη ένα πρόσθετο στοιχείο επιβεβαίωσης των ανησυχιών που κατά καιρούς η ΕΔΕΚ έχει εκφράσει αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και  επιβεβαίωση των θέσεων της  που από το 2015 επίμονα ζητάει ότι στο πλαίσιο εφαρμογής του ΓΕΣΥ θα έπρεπε:

-Να αποσυμφορηθούν και να αναδιοργανωθούν τα δημόσια νοσοκομεία

-Να ενισχυθούν από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και με εξοπλισμό για να μπορούν να προσφέρουν υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες στους πολίτες σε ολόκληρη την επικράτεια.

Δυστυχώς θα πρέπει να παρατηρήσουμε ότι παρόλα αυτά , όχι μόνο δεν υπήρξε αναδιοργάνωση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και αναβάθμιση περιφερειακών και αγροτικών κέντρων , δεν υπήρξε καμία ενίσχυση σε ιατρικό εξοπλισμό (ο δημόσιος τομέας εξακολουθεί να έχει ένα μόνο μαγνητικό τομογράφο)αλλά αντίθετα υπήρξε σημαντική υποστελέχωση ιατρικού προσωπικού με αποτέλεσμα το εναπομείναν ιατρικό προσωπικό στα δημόσια νοσηλευτήρια να εργάζεται κάτω από απαράδεκτες συνθήκες και η προσφερόμενη προς πολίτες περίθαλψη σε πολλούς τομείς του δημόσιου τομέα να παρουσιάζει δραματική υποβάθμιση.

Υπάρχει επιτέλους σε κάποιους πολιτική ευαισθησία να αναλάβουν τις πολιτικές τους ευθύνες για το κατάντημα του δημόσιου τομέα υγείας;

Με αφορμή το αίτημα της Ελεγκτικής υπηρεσίας όπως της παραχωρηθούν από την ΚΕΔΙΠΕΣ στοιχεία που αφορούν δάνεια πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων που διατηρούσαν στην πρώην Συνεργατική Κεντρική τράπεζα , τα οποία δάνεια μεταφέρθηκαν στην Ελληνική , ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος επιθυμεί να δηλώσει πως τόσο ο ίδιος όσο και συγγενικά του πρόσωπα πρώτου βαθμού δεν είχαν και δεν έχουν ούτε μη εξυπηρετούμενα δάνεια αλλά ούτε καν δάνειο στην πρώην Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα , ούτε βεβαίως στην Ελληνική που ανέλαβε την διαχείριση τους.

 

ΛΕΥΚΩΣΙΑ

23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2019

Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τη σύσταση επενδυτικού ταμείου για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία είναι προς την ορθή κατεύθυνση και έρχεται να καλύψει το κενό που υπήρχε σε αυτόν τον τομέα.  Να υπενθυμίσουμε ότι ως ΕΔΕΚ στις 29/06/2018 είχαμε καταθέσει  σχετική τροπολογία για τη σύσταση Ειδικού Επενδυτικού Ταμείου για την έρευνα και καινοτομία κατά τη ψήφιση του νομοθετικού πλαισίου που ρύθμιζε τη συμμετοχή των Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας μας στις εταιρείες που θα συστήνονται με σκοπό την εμπορική αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας.

Η τροπολογία της ΕΔΕΚ η οποία καταψηφίστηκε από την πλειοψηφία των κομμάτων  προνοούσε τη σύσταση Επενδυτικού Ταμείου στο οποίο ποσοστό 5% των μερισμάτων του Πανεπιστημίου καθώς και ποσοστό 5% των μερισμάτων που αντιστοιχεί στην ιδιωτική επένδυση να κατατίθεται σε αυτό με σκοπό την οικονομική ενίσχυση νέων ερευνητών, προώθηση της έρευνας και καινοτομίας και τη δυνατότητα μελλοντικής σύστασης μη κερδοσκοπικών εταιρειών.

Ως ΕΔΕΚ αναμένουμε να δούμε το συντομότερο δυνατό να κατατίθενται ενώπιον της Βουλής οι Κανονισμοί που θα διέπουν την ίδρυση και τη λειτουργία  του Ταμείου αυτού ώστε να ψηφιστούν για να μπορεί να τεθεί σε λειτουργία.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ

23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2019

ΕΚΠΟΙΗΣΕΙΣ

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου Παύλου Ιωάννου για το πλαίσιο των εκποιήσεων και δη η σοβαρή διαπίστωση του ότι χρειάζεται συγκροτημένη νομοθεσία και συνολικός εξ ορθολογισμός  του  πλαισίου εκποιήσεων ώστε να καταστεί περισσότερο αποτελεσματικό και δικαιοκρατικό , επιβεβαιώνουν τόσο τις θέσεις που μέχρι σήμερα διατύπωσε η ΕΔΕΚ όσο και τα σοβαρά προβλήματα που προκαλούνται σε βάρος των πολιτών από την νομοθεσία για τις εκποιήσεις όπως αυτή έχει διαμορφωθεί τον Σεπτέμβριο του 2014 και τον Ιούνιο του 2018 .

Και στις δύο περιπτώσεις η ΕΔΕΚ ήταν εκείνο το κόμμα που καταψήφισε γιατί ακριβώς είχε διαπιστώσει ότι το περιεχόμενο αυτών των νομοθεσιών στην ουσία άφηνε εκτεθειμένο τον πολίτη και ενδυνάμωνε την τραπεζική αυθαιρεσία.

Στην πορεία του χρόνου και στην βάση των γεγονότων οι ανησυχίες αυτές επιβεβαιώθηκαν.

Για αυτό και η ΕΔΕΚ είχε ζητήσει την αναστολή των εκποιήσεων ώστε να δοθεί ο χρόνος για νομοθετική βελτίωση του πλαισίου για τις εκποιήσεις έτσι ώστε οι πολίτες να προστατεύονται από ενδεχόμενη αυθαιρεσία των τραπεζιτών αλλά την ίδια στιγμή και οι τράπεζες εκεί και όπου πρέπει να προχωρούν στην διαδικασία εκποίησης.

Ένα τέτοιο πλαίσιο θα βοηθήσει σοβαρά στην αναδιάρθρωση δανείων και στην σωστή εξυπηρέτηση τους , κάτι που θα βοηθήσει και τις Τράπεζες αλλά ευρύτερα την οικονομία της Πατρίδος μας.

Από την πλευρά της η ΕΔΕΚ διαβεβαιώνει τους πολίτες ότι στην βάση της συσσωρευμένης εμπειρίας , είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε συγκεκριμένες προτάσεις για να διασφαλίσουμε στον μεγαλύτερο βαθμό τα πιο πάνω .

Ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι και οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις αυτή την φορά θα εστιάσουν την προσοχή τους στην προστασία των πολιτών. Η ΕΔΕΚ θα συνεχίσει να είναι δίπλα στον πολίτη.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ

19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2019

 

 

 

 

 

 

Cyprus Economy

Δήλωση Ευρωβουλευτή ΕΔΕΚ Δημήτρη Παπαδάκη για το πακέτο Γιούνκερ

Η μη δημιουργία επενδυτικής πλατφόρμας από την Κυβέρνηση, αποστερεί από την Κύπρο σημαντικά κονδύλια για επενδύσεις

Είναι απογοητευτικό η Κύπρος να κατατάσσεται στην προτελευταία θέση στην απορρόφηση χρηματοδοτήσεων από το πακέτο Γιούνκερ.

Την ίδια στιγμή η Ελλάδα έχει καταφέρει να απορροφήσει 2,7 δισεκατομύρια ευρώ και προβλέπεται να κινητοποιήσει επενδύσεις ύψους 7,3 δις.

Σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση των 28 κρατών μελών από το Σχέδιο Γιούνκερ, αυτή ανέρχεται στα 75 δις ευρώ ενώ συνολικά αναμένεται να κινητοποιήσει επενδύσεις ύψους 408 δις ευρώ.

Η μη δημιουργία επενδυτικής πλατφόρμας από την Κυβέρνηση, όπως εισηγήθηκε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Γιούρι Κατάϊνεν, αποστερεί από την Κύπρο σημαντικά κονδύλια για επενδύσεις που θα βοηθήσουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη.

Επιπλέον, έχουμε πληροφορηθεί ότι Κυπριακές εταιρείες, οι οποίες έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν τυγχάνουν δανειοδότησης από τις Κυπριακές Τράπεζες.

Είναι με αυτό τον τρόπο που στηρίζουμε τις επενδύσεις στον τόπο μας;

Αναμένουμε από την Κυβέρνηση απαντήσεις, μα πάνω απ´όλα πράξεις που θα βοηθήσουν ουσιαστικά τον τόπο μας.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 7 Αυγούστου 2019

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους οφείλουν να παρέμβουν για την αλόγιστη αύξηση της τιμής των καυσίμων

Ενώ παρατηρούμε πως από τις 9 Ιουλίου έως σήμερα η τιμή του πετρελαίου διεθνώς έχει μειωθεί περίπου στο 10%, στην Κύπρο όχι μόνο δεν παρατηρήθηκε αντίστοιχη μείωση αλλά αντίθετα υπήρξε αύξηση.

Ενδεικτικά αναφέρουμε πως σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Λιανικών Τιμών Καυσίμων, τον Ιούνιο του 2019 η μέση τιμής της Αμόλυβδης 95 ήταν στα €1,193 ενώ σήμερα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η μέση τιμή της  Αμόλυβδης 95 είναι στα €1,227.

Η αλόγιστη αύξηση επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά τη θέση της ΕΔΕΚ που τον περασμένο Δεκέμβριο ήταν το μοναδικό κόμμα που είχε ζητήσει τα 45 περίπου εκατομμύρια να πάνε σε στοχευμένα κοινωνικά μέτρα που θα βοηθούσαν σε μόνιμη βάση τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κόμματα που με τη στάση τους οδήγησαν τα χρήματα αυτά να καταλήξουν, τελικά, ως κερδοφορία για τις εταιρείες πετρελαιοειδών.

Από την πλευρά της ΕΔΕΚ καλούμε τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους να παρέμβουν και να προβούν στις δέουσες ενέργειες.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 7 Αυγούστου 2019

 

Όσο προχωρά η διαδικασία των εκποιήσεων τόσο διαπιστώνουμε σε πολλές περιπτώσεις  την αυθαιρεσία των τραπεζών οι οποίες αξιοποιούν αδυναμίες της νομοθεσίας και νομικά μέσα που τους προσφέρει η επικείμενη νομοθεσία, ώστε να προχωρούν σε αδικαιολόγητες υπερχρεώσεις, να μην συνεργάζονται εποικοδομητικά για την αναδιάρθρωση του δανείου με στόχο την αύξηση του δανείου και, τελικά, την εκποίηση της περιουσίας που είναι ενυπόθηκη.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία είναι προφανές ότι κάποιοι από τον τραπεζικό τομέα θα είναι ιδιαίτερα ευνοημένοι όπως υπήρξε και παλαιότερα με την περίπτωση του χρηματιστηρίου, με τις περιπτώσεις των αμφίβολων επενδύσεων στο εξωτερικό, αλλά και τώρα με τις εκποιήσεις και με την πώληση ακινήτων σε τρίτους.

Από την πλευρά της ΕΔΕΚ εμμένουμε στην αρχική μας θέση πως θα σταθούμε δίπλα στους πολίτες και απέναντι στις αυθαιρεσίες των τραπεζών. Δίπλα σε εκείνους τους πολίτες που υπήρξαν πραγματικά θύματα της οικονομικής κρίσης και αντιμετωπίζουν μέχρι και σήμερα τις συνέπειές της. Με αυτή την ευκαιρία επαναφέρουμε τις προτάσεις μας για προστασία των πολιτών:

  • Όταν ένα δάνειο πωλείται σε ξένα επενδυτικά ταμεία, να έχει το δικαίωμα ο πρωτοφειλέτης ή συγγενής πρώτου βαθμού να το αγοράσει σε αξία 5% ψηλότερη από αυτή που το αγοράζει η επενδυτική εταιρεία.
  • Όταν ο δανειολήπτης προσφεύγει σε ένδικα μέσα επειδή διαφωνεί με τις υπερχρεώσεις των τραπεζών, να αναστέλλεται η όποια διαδικασία εκποίησης μέχρι τη λήψη της τελικής απόφασης.
  • Η αξία του ενυπόθηκου ακινήτου να είναι μία και ενιαία και να είναι αυτή που αναγράφεται στο έγγραφο σύναψης του δανείου.
  • Σε περίπτωση που η τράπεζα καταφύγει στους εγγυητές να γίνεται ισόποση κατανομή του υπολοίπου για να μην επιβαρύνεται μόνο ο ένας και να απειλείται με χρεοκοπία. Όταν ο εγγυητής είναι σε πτώχευση ή δεν βρίσκεται σε ζωή το μερίδιό του να το απορροφά η τράπεζα.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 23 Ιουλίου 2019