ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συγκεκριμένες και εποικοδομητικές προτάσεις για προστασία των πολιτών και των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία

Με την ευκαιρία της συζήτησης στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για το θέμα της κρατικής εγγύησης στον τραπεζικό τομέα ύψους 2 δις ευρώ, η ΕΔΕΚ ετοίμασε και απέστειλε στον Υπουργό Οικονομικών σειρά προτάσεων προς ενίσχυση κυρίως της ρευστότητας του κράτους αλλά και στήριξης των αυτοτελώς εργαζομένων, εργαζομένων και των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την κρίση της πανδημίας. Ανάμεσα στις προτάσεις που έδωσα στον Υπουργό περιλαμβάνονται:

1.    Τα μέτρα στήριξης των πολιτών (αυτοτελώς εργαζομένων, εργαζομένων) και των επιχειρήσεων που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την πανδημία, πρέπει να είναι στοχευμένα για κάλυψη λειτουργικών εξόδων (όχι λιγότερο του 60%) και να παραχωρηθούν από το κράτος υπό μορφή ενίσχυσης και όχι από τον τραπεζικό τομέα υπό τη μορφή δανεισμού.

Όσον αφορά τον κατασκευαστικό τομέα τον οποίο θεωρούμε ότι μπορεί να βοηθήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας, θα πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα:  

2.    Για τις πωλήσεις ακινήτων μέχρι το τέλος του 2020:

 • να καταργηθεί ο φόρος κεφαλαιουχικών κερδών,
 • όπου απαιτείται καταβολή ΦΠΑ να μειωθεί στο 10%,
 • όπου απαιτείται η καταβολή μεταβιβαστικών τελών να μειωθεί στο 50%.

3.    Για τις πωλήσεις ακινήτων σε πολίτες τρίτων χωρών:

 • Να γίνεται διαδικτυακή διεκπεραίωση της αγοραπωλησίας.
 • Να γίνονται κατ’ αρχάς αποδεκτά τα σχετικά έγγραφα χωρίς την πιστοποίηση των διπλωματικών αρχών της Δημοκρατίας.

4.    Για την  απόκτηση πρώτης κατοικίας να δοθεί έκτακτη κρατική επιδότηση 20-30 χιλ. ευρώ.

5.    Να γίνουν ρυθμίσεις ώστε τα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα να παραχωρούν στεγαστικά  δάνεια με χαμηλό επιτόκιο.

Επιπρόσθετα, στις προτάσεις περιλαμβάνονται κίνητρα για απλοποίηση των διαδικασιών ώστε να διατηρηθεί ικανοποιητική ροή εσόδων στα κρατικά ταμεία και να στηριχθούν τα μέτρα κοινωνικής πολιτικής με τις μικρότερες δυνατές δημοσιονομικές επιπτώσεις:

6.    Να δοθούν κίνητρα σε πολίτες και επιχειρήσεις που δεν έχουν πληγεί από την κρίση και επιθυμούν να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τις οφειλές τους προς το κράτος (Ληξιπρόθεσμες οφειλές Κ.Α., σχέδιο «Αριάδνη», Φόρος Εισοδήματος, έκδοση πολεοδομικής άδειας κ.ά.), να έχουν έκπτωση π.χ. 10%.

7.    Μείωση των συντελεστών φορολογίας για να υπάρξει η δυνατότητα εισδοχής στην αγορά μεγαλύτερου χρηματικού ποσού για ρευστότητα.

8.    Η κυβέρνηση να προχωρήσει σε δανεισμό με την έκδοση σχετικού ομολόγου για απορρόφηση του μεγαλύτερου δυνατού ποσού σήμερα, όπου το επιτόκιο είναι πολύ χαμηλό. Ενδεχόμενη καθυστέρηση στην έκδοση μπορεί να οδηγήσει είτε σε αυξημένο κόστος δανεισμού είτε και σε αποτυχία δανεισμού.

9.    Επιπρόσθετα να μελετηθεί σοβαρά και προσεκτικά η αξιοποίηση προγραμμάτων της Ε.Ε., όπως το σχέδιο δράσης (Action Plan), το SURE, το  De Minimis.

10.Να προχωρήσει σε πρόσθετη ειδική φορολόγηση σε τράπεζες και εταιρίες πετρελαιοειδών, αναλογικά στη βάση του μεριδίου αγοράς που έχουν.

11.Τέλος, όσον αφορά τον τουρισμό, λόγω των τεράστιων προβλημάτων που ενδεχομένως θα έχει λόγω της ευρείας επίπτωσης στις οικονομίες των χωρών, κυρίως των ευρωπαϊκών χωρών που είναι ο βασικός χώρος προέλευσης του τουρισμού μας, να δοθούν κίνητρα προς την κατεύθυνση λειτουργίας και όχι αναστολής λειτουργίας των ξενοδοχείων με στόχο σε κάποιο βαθμό να λειτουργήσει ο εσωτερικός τουρισμός.

Όπως τονίσαμε πάρα πολλές φορές από την πλευρά της ΕΔΕΚ, θα συνεχίσουμε στο πλαίσιο της εποικοδομητικής συνέργειας να δίνουμε συγκεκριμένες προτάσεις εποικοδομητικού χαρακτήρα για να στηρίξουμε τις προτάσεις της κυβέρνησης για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που προκύπτει από την πανδημία. Αλλά την ίδια στιγμή να βρισκόμαστε Δίπλα στον Πολίτη για να μπορούμε να του διασφαλίζουμε στο ιατρικό επίπεδο την υγεία του, και στο οικονομικό επίπεδο τα μέτρα κοινωνικής προστασίας που θα πρέπει να έχει αυτές τις δύσκολες ώρες.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 6 Απριλίου 2020

 

Με αφορμή και τη συνέντευξη του ΥΠΟΙΚ στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», για ακόμα μια φορά από την πλευρά της ΕΔΕΚ επαναλαμβάνουμε αυτό που πολλές φορές τονίσαμε κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης:

 1. Οι οποιεσδήποτε παροχές στήριξης των πολιτών (αυτοεργοδοτουμένων – εργαζομένων) και των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την κρίση, για να είναι αποδοτικές πρέπει να είναι στοχευμένες και να προέρχονται από το κράτος και όχι από τον τραπεζικό τομέα.
 2. Θα πρέπει να δοθούν κίνητρα σε πολίτες  και επιχειρήσεις που δεν έχουν πληγεί από την κρίση ή το πλήγμα ήταν μικρής έκτασης, για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος ώστε να διατηρηθεί κάποια εισροή χρημάτων στα κρατικά ταμεία.
 3. Για την επίτευξη των πιο πάνω απαιτείται η διατήρηση ικανοποιητικού επιπέδου λειτουργίας τμημάτων της δημόσια υπηρεσίας, μέσα από την αξιοποίηση και αναβάθμιση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 5 Απριλίου 2020

 

Σε συνεννόηση της Κεντρικής Τράπεζας και του Συνδέσμου Εμπορικών Τραπεζών δεν θα υπάρξει ανατοκισμός των τόκων των δανείων κατά την περίοδο της 9μηνης αναστολής των δόσεων.

Θα θέλαμε να γνωρίζουμε ποιοι είναι οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση. Θυμίζουμε πως στις 27 Μαρτίου, κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, όταν απορρίφθηκε η πρόταση της ΕΔΕΚ για παγοποίηση των τόκων, η ΕΔΕΚ έθεσε ως εναλλακτική πρόταση το ποσό αυτό να μην κεφαλαιοποιηθεί και να μην ανατοκιστεί. Αυτές οι προτάσεις της ΕΔΕΚ συνάντησαν την καθολική απόρριψη των παρευρισκομένων με δικαιολογία ότι είναι αντίθετες με τις αποφάσεις και οδηγίες των ευρωπαϊκών θεσμών.

Άρα λοιπόν είναι κατανοητό ότι υπάρχουν δυνατότητες για περαιτέρω ρυθμίσεις.

Συνεπώς επιμένουμε είτε οι τράπεζες να προχωρήσουν σε πλήρη παγοποίηση των τόκων, είτε οικειοθελώς, στο διάστημα των 9 μηνών, να μειωθεί ο τόκος στο 0,5%-1% και να γίνουν περαιτέρω ρυθμίσεις που θα είναι προς όφελος των δανειοληπτών και θα συμβάλουν στην οικονομική στήριξή τους.

Την ίδια στιγμή σημειώνουμε πως οι τράπεζες θα μπορούσαν οικειοθελώς να μειώσουν αυτό το 9μηνο το επιτόκιο σε όσους δανειολήπτες θέλουν να συνεχίσουν να καταβάλλουν τη δόση των δανείων τους.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 4 Απριλίου 2020

Χαιρετίζουμε την υιοθέτηση και συμπερίληψη της πρότασης της ΕΔΕΚ στα σχέδια οικονομικής στήριξης του Υπουργείου Εργασίας η οποία προνοεί καταβολή ειδικού επιδόματος ΚΑΙ στους διευθυντές μετόχους μικρομεσαίων επιχειρήσεων (μέχρι και 9 άτομα).

Θα ήταν πραγματικά άδικο οι άνθρωποι αυτοί να αποκλειστούν από τα μέτρα στήριξης γιατί αφενός καταβάλλουν κοινωνικές ασφαλίσεις και αφετέρου οι πλείστοι από αυτούς δεν θα έχουν κατά την περίοδο αυτή άλλα εισοδήματα για να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες της οικογένειάς τους.

Η ΕΔΕΚ συνεχίζει τον αγώνα Δίπλα στον Πολίτη.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 30 Μαρτίου 2020

 

Η ΕΔΕΚ δεν πρόκειται να ψηφίσει τις κρατικές εγγυήσεις για παραχώρηση 2 δις στις τράπεζες εάν προηγουμένως οι ίδιες οι τράπεζες δεν αποφασίσουν οικειοθελώς:

 1. να μηδενίσουν τον τόκο χρέωσης των δανείων κατά τη διάρκεια παγοποίησής τους για τους 9 μήνες
 2. να τερματίσουν τις πωλήσεις δανείων σε επενδυτικές εταιρείες
 3. εάν δεν καθοριστεί ποιος θα καθορίζει ποιο δάνειο θα είναι εξασφαλισμένο και ποιο δάνειο μη εξασφαλισμένο
 4. ένα δάνειο να θεωρείται μη εξυπηρετούμενο εάν έχει καθυστερημένες δόσεις όχι λιγότερο των 90 ημερών
 5. τα δάνεια να παραχωρηθούν σε εταιρείες οι οποίες επιβεβαιωμένα έχουν αναστείλει τις εργασίες τους
 6. πέραν ενός συγκεκριμένου χρηματικού ποσού που θα δίνεται ως δάνειο ,να ενημερώνεται η Βουλή.

Επιπρόσθετα η κυβέρνηση οφείλει να συμπεριλάβει στην αναστολή των εκποιήσεων και τα επενδυτικά ταμεία και όχι μόνο τις τράπεζες και την ΚΕΔΙΠΕΣ.

Θέλουμε να επαναλάβουμε ακόμη μία φορά ότι ως ΕΔΕΚ ότι ,δεν πρόκειται άμεσα ή έμμεσα να ανεχθούμε την όποια αυθαιρεσία  των Τραπεζιτών εις βάρος των πολιτών οι οποίοι καταβάλλουν μέχρι σήμερα μεγάλο τίμημα για να επιβιώσει ο Τραπεζικός τομέας.

 

Γραπτή δήλωση Προέδρου Κ.Σ. ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου, για αναστολή των εκποιήσεων

 

Χαιρετίζουμε την πρόθεση για αναστολή των εκποιήσεων για τρεις μήνες.

Η διάρκεια και η βαρύτητα, όμως, των επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομία είναι άγνωστη.

Για να έχει αξία το μέτρο θα πρέπει η αναστολή να γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου όπως προνοεί η σχετική πρόταση νόμου της ΕΔΕΚ που κατατέθηκε τη Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020.

 

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 18 Μαρτίου 2020

Η ΕΔΕΚ λόγω των σοβαρών επιπτώσεων που προκαλεί στην κυπριακή οικονομία η πανδημία του κορωνοϊού, επαναλαμβάνει την έκκλησή της προς την κυπριακή κυβέρνηση να παρέμβει προς τις Τράπεζες και σε συνεννόηση με την Κεντρική Τράπεζα:

 • να ζητήσει αναστολή των εκποιήσεων,
 • να γίνουν ρυθμίσεις των δανειακών υποχρεώσεων των πολιτών μέχρι την άρση των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί και την επαναφορά της οικονομίας σε ομαλούς ρυθμούς.

Σημειώνεται ότι η ΕΔΕΚ κατέθεσε χθες στη Βουλή πρόταση νόμου για αναστολή των εκποιήσεων μέχρι το τέλος του χρόνου.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 17 Μαρτίου 2020

Ενώ πριν από τρεις μήνες η τιμή του πετρελαίου διεθνώς ξεπερνούσε τα εβδομήντα δολάρια το βαρέλι, σήμερα είναι κάτω από τα τριάντα δολάρια.

Στην Κύπρο συνεχίζεται η προκλητική στάση έναντι των πολιτών: όταν η τιμή του πετρελαίου διεθνώς αυξάνεται, σε 24 ώρες αυξάνονται οι τιμές των καυσίμων. Όταν μειώνονται οι τιμές, η μείωση έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση και είναι αμελητέα.

Καλούμε την κυβέρνηση και την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού να παρέμβουν άμεσα για την ουσιαστική μείωση στις τιμές των καυσίμων και του ηλεκτρικού ρεύματος.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 16 Μαρτίου 2020

 

Το Κ.Σ ΕΔΕΚ για ακόμη μία φορά καλεί την Κυβέρνηση λόγω της κατάστασης που έχει περιέλθει η Οικονομία του τόπου μετά την εξάπλωση του Κορωνοίου στον τόπο μας , να παρέμβει προς τις Τράπεζες και σε συνεννόηση με την Κεντρική Τράπεζα  να ζητήσει αναστολή των Εκποιήσεων αλλά και ρυθμίσεις των δανειακών υποχρεώσεων των πολιτών μέχρι την άρση των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί και την επαναφορά της Οικονομίας σε ομαλούς ρυθμούς.

 

Αυτές τις κρίσιμες στιγμές που διέρχεται η πατρίδα μας λόγω της πανδημίας του COVID-19 και των σοβαρών επιπτώσεων που ενδεχομένως θα υπάρξουν στην κυπριακή οικονομία και κοινωνία, από την πλευρά της ΕΔΕΚ στο πλαίσιο της κοινής αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος, έκρινα σκόπιμο να στείλω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Παιδείας τις πιο κάτω προτάσεις του Κ.Σ. ΕΔΕΚ οι οποίες εκτιμούμε ότι μπορούν να συμβάλουν θετικά στην στήριξη των εργαζομένων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των μαθητών και εκπαιδευτικών μας.

 • Οι εταιρείες και η δημόσια υπηρεσία να λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας.
 • Έμπρακτη στήριξη στους εργαζόμενους γονείς που πρέπει να μένουν σπίτι με τα παιδιά τους: ευέλικτο ωράριο, εργασία από το σπίτι.
 • Αναστολή λειτουργίας δικαστηρίων.
 • Οικονομική στήριξη αυτοτελώς εργαζομένων: διευθετήσεις για τις φορολογικές, δανειακές ή και άλλες προς τις κρατικές υπηρεσίες υποχρεώσεις τους.
 • Οικονομική στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της ξενοδοχειακής βιομηχανίας. Να εξεταστεί το ενδεχόμενο στις περιπτώσεις μείωσης του ωραρίου εργασίας των εργαζομένων, μέρος του μισθού τους να καλύπτεται από το ταμείο ανεργιακού επιδόματος ώστε να μην έχουν μείωση στις απολαβές τους.  Καμία μείωση μισθού, κανένας τερματισμός απολαβών, καμία απόλυση.
 • Ανάπτυξη νέων καινοτόμων τομέων της οικονομίας οι οποίοι να προσδίδουν μακροοικονομική σταθερότητα, μείωση εξάρτησης από τους παραδοσιακούς τομείς (τουρισμός, κατασκευαστικός τομέας, υπηρεσίες) και αξιοποίηση του υψηλού επιπέδου επιστημονικού δυναμικού που διαθέτει η πατρίδα μας.
 • Δεν επιστρέφουν οι εκπαιδευτικοί αυτή τη Δευτέρα αλλά την επόμενη (23/3) εκ περιτροπής. Η βδομάδα 16-22/3 να αξιοποιηθεί για να απολυμανθούν τα σχολεία. Να εκπαιδευτεί το βοηθητικό προσωπικό για το νέο τρόπο λειτουργίας σε σχέση με τους κανόνες προσωπικής υγιεινής για μακροπρόθεσμη προστασία.
 • Άμεση διαμόρφωση σχετικού προγράμματος από το ΥΠΠΑΝ για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στο πλαίσιο της αποκεντρωμένης επαγγελματικής μάθησης με την στήριξη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.
 • Η σχολική χρονιά να παραταθεί ως εξής: κατά τη Μεγάλη Βδομάδα τα σχολεία να κλείσουν μόνο τη Μεγάλη Πέμπτη και τη Μεγάλη Παρασκευή ενώ τη βδομάδα μετά το Πάσχα τα σχολεία να κλείσουν μόνο τη Δευτέρα και Τρίτη του Πάσχα. Επίσης να παραταθεί η φοίτηση επιπλέον μία βδομάδα τον Ιούνη.
 • Να ετοιμαστούν βιβλιαράκια (υπό τη μορφή ημερολογίου) από τον κάθε εκπαιδευτικό για τα παιδιά της τάξης του με ξεκάθαρες οδηγίες για το τί πρέπει να γίνεται καθημερινά. Οι μαθητές θα πρέπει να ενημερωθούν πως θα αξιολογηθεί η εργασία που θα κάνουν γι’ αυτό το διάστημα από το σπίτι. Τα εν λόγω βιβλιαράκια να αποσταλούν στους μαθητές ηλεκτρονικά (στα έξυπνα τηλέφωνα ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο).

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 14 Μαρτίου 2020