ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΥΓΕΙΑ

Είναι γεγονός ότι όσο περνά ο χρόνος από την έναρξη εφαρμογής του ΓΕΣΥ όλο και περισσότερο επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις και οι ανησυχίες τις οποίες η ΕΔΕΚ έχει εκφράσει αναφορικά με τα προβλήματα που θα προκύψουν με την εφαρμογή του λόγω της ελλιπούς προετοιμασίας και της απουσίας οργανωμένης και συγκροτημένης μεθόδου εφαρμογής του ΓΕΣΥ.

Η ανύπαρκτη προετοιμασία των δημόσιων νοσηλευτηρίων ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν με επάρκεια σε τέτοιου μεγέθους μεταρρυθμίσεις έχει ως  αποτέλεσμα να παρατηρείται :

 1. Δραματική επιδείνωση της κατάστασης που επικρατεί στα νοσοκομεία και η επιδείνωση των συνθηκών εργασίας ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού.
 2. Η αδυναμία εξυπηρέτησης των ασθενών τόσο σε επίπεδο προσωπικών γιατρών όσο και σε επίπεδο ειδικών με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς. Επισημαίνεται επίσης πως για πρώτη φορά παρατηρείται πραγματική έλλειψη φαρμάκων, ενώ δεν είναι καλύτερη η εικόνα και στα κλινικά εργαστήρια.
 3. Τέλος παρατηρείται αδικαιολόγητη  διασπάθιση δημοσίου χρήματος των ώρα που το επίπεδο προσφερόμενης περίθαλψης στους δικαιούχους υποβαθμίζεται.

Εάν συνεχίσει η κατάσταση ως έχει τα χειρότερα έπονται όταν θα εισαχθεί και η δευτεροβάθμια -ενδονοσοκομειακή περίθαλψη.

Επειδή δεν αναμένουμε ούτε από το πολιτικό προϊστάμενο του υπουργείου υγείας , ούτε από τον ΟΑΥ αλλά ούτε και από τον ΟΚΥΠΥ , να λάβει άμεσα ενδεδειγμένα μέτρα για βελτίωση της κατάστασης, ο πρόεδρος της δημοκρατίας οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες και με βάση την συσσωρευμένη εμπειρία, να προχωρήσει  σε ρυθμίσεις οι οποίες να παραχωρούν την δυνατότητα στους ασθενείς για ελεύθερη επιλογή γιατρών και νοσηλευτηρίου.

Επίσης επιβάλλεται να γίνουν κινήσεις για  ένταξη αν είναι εφικτό όλων των ειδικών γιατρών στο σύστημα και την παραχώρηση της δυνατότητας στον ασθενή πρόσβασης στους ειδικούς γιατρούς.

Ακόμη πρέπει να ληφθούν μέτρα για αποσυμφόρηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων και ορθολογικής αναδιοργάνωσης και τέλος να ληφθούν μέτρα για την σωστή διαχείριση των χρημάτων του φορολογούμενου πολίτη.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος

Αναφορικά με τη συζήτηση στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής για την πρόθεση του Υπουργείου Υγείας να αναλάβει το ανιχνευτικό πρόγραμμα ακοής για τα νεογνά και αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κέντρο Προληπτικής Ιατρικής, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, κ. Μαρίνος Σιζόπουλος, ο οποίος και ενέγραψε το θέμα προς συζήτηση, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας της Βουλής, δήλωσε:

«Είναι μία παγκόσμια πρωτοτυπία. Είναι ένα πρωτοφανές γεγονός. Ανιχνευτικά προγράμματα τα οποία εδώ και χρόνια εφαρμόζονται με απόλυτη επιτυχία, με διεθνείς διακρίσεις για την ποιότητα και το αποτέλεσμα τους. Και την ίδια στιγμή της δωρεάν προσφοράς αυτών των υπηρεσιών σε ολόκληρο τον πληθυσμό και το κράτος να επιβαρύνεται με ελάχιστα χρήματα, συγκεκριμένα με 320 χιλιάδες για το σύνολο των προγραμμάτων για ολόκληρο τον χρόνο, αντί να αξιοποιηθεί, αντί να ενισχυθεί και να στηριχθεί το κέντρο προληπτικής παιδιατρικής με διάφορους τρόπους, το Υπ. Υγείας προχωρά εις την διάσπαση, του ενός από τα τρία ανιχνευτικά προγράμματα για να πραγματοποιείται παράλληλα και από το Υπ. Υγείας.

Πέραν από το γεγονός ότι αυτή η διάσπαση δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, αυξάνει το κόστος για την εφαρμογή του συγκεκριμένου ανιχνευτικού προγράμματος, ενώ τίθεται και υπό αμφισβήτηση τελικά η αξιοπιστία τόσο των αποτελεσμάτων όσο και της δυνατότητας κάλυψης με αποτελεσματικό τρόπο του συνόλου του πληθυσμού, του συνόλου δηλαδή των νεογέννητων γι’ αυτό το ανιχνευτικό πρόγραμμα.

Ενώ θα μπορούσε το κράτος να προχωρήσει στην κάλυψη και των τριών προγραμμάτων και την ίδια στιγμή να αξιοποιήσει το κέντρο προληπτικής παιδιατρικής και να το εντάξει κάτω από την δική του ευθύνη και καθοδήγηση, καλύπτοντας μάλιστα και το σύνολο των εξόδων για τη λειτουργία του προγράμματος, προχωρά μόνο με το ένα από τα τρία προγράμματα.

Όμως το παράξενο της υπόθεσης είναι ότι σήμερα βρισκόμαστε σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον. Είναι γνωστό ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια πια είναι αυτονομημένα, είναι μέρος ενός ημικρατικού οργανισμού και όφειλε το κράτος σε αυτή την περίπτωση να προχωρήσει σε αίτημα δημοσίων προσφορών για να αποφασίσει, ενδεχομένως ποιοτικά και οικονομικά, ποιος φορέας είναι αυτός που θα έχει περισσότερη αξιοπιστία για να εφαρμόσει αυτό το πρόγραμμα.

Εκτιμώ ότι όλα αυτά τα οποία συμβαίνουν δεν είναι τυχαία γεγονότα. Δεν μπορώ να τα θεωρήσω ότι είναι μέρος είτε άγνοιας είτε ενδεχομένως μιας προσπάθειας συγκέντρωσης σε κυβερνητικό επίπεδο αυτών των υπηρεσιών. Πολύ φοβούμαι ότι πίσω από αυτή την ενέργεια κρύβονται σκοπιμότητες. Δεν είναι της ώρας ενδεχομένως να αποκαλυφτούν αυτές οι σκοπιμότητες, όμως πιστεύω ότι στην προοπτική του χρόνου  θα διαφανούν.  Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον.

Ευχαριστώ».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν ο κ. Σιζόπουλος γνωρίζει τις συγκεκριμένες σκοπιμότητες, ο Προέδρος της ΕΔΕΚ απάντησε:

«Όχι. Τις συγκεκριμένες σκοπιμότητες δεν τις γνωρίζω αλλά δεν μπορώ να θεωρήσω ότι για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα λαμβάνονται τόσο επιφανειακά και τόσο επιπόλαια τέτοιες αποφάσεις. Άρα για να προχωρήσουμε με αυτό τον τρόπο και μάλιστα στο ένα από τα τρία από τα ανιχνευτικά προγράμματα σημαίνει ότι κάτι κρύβεται πίσω από την υπόθεση. Και όπως τονίστηκε και στην Επιτροπή θα αναμέναμε από πλευράς του Υπουργείου να κάνει και μια  αξιολόγηση για το πόσα εκατομμύρια ευρώ έχει εξοικονομήσει το κυπριακό κράτος  μέσα από τις έγκαιρες διαγνώσεις των ανιχνευτικών προγραμμάτων του κέντρου προληπτικής παιδιατρικής τα τελευταία τριάντα χρόνια που λειτουργεί. Και να τα συγκρίνουμε με τα ψίχουλα τα οποία ουσιαστικά δίνει ως κρατική χορηγία κάθε χρόνο».

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 27 Ιουνίου 2019

Οι χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Υγείας αναφορικά με τη διαδικασία της αυτονόμησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων και σε σχέση με τα ήδη συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω της λανθασμένης προσπάθειας εφαρμογής του ΓεΣΥ, δεν μας ξενίζουν. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι δηλώσεις του Υπουργού βρίσκονται σε αντίθεση τόσο με τη σχετική νομοθεσία για το ΓεΣΥ όσο και με την πραγματικότητα.

Στο προοίμιο της νομοθεσίας που ψηφίστηκε το 2017 (Περί Ίδρυσης Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας Νόμος του 2017) αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα το εξής:

«ΕΠΕΙΔΗ η διοικητική και οικονομική αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων αποτελεί προϋπόθεση για την εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας».

Θυμίζουμε στον Υπουργό πως το προοίμιο μιας νομοθεσίας είναι οι λόγοι για τους οποίους εγκρίνεται η συγκεκριμένη νομοθεσία. Αποτελεί ουσιαστικό μέρος της και δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Εάν ο Υπουργός Υγείας συνεχίζει να αγνοεί αυτές τις βασικές νομοθετικές διατάξεις τότε οι επιφυλάξεις μας για τις δήθεν προσπάθειές του για τη σωστή εφαρμογή του ΓεΣΥ θα μεγαλώνουν όλο και περισσότερο.

Ως ΕΔΕΚ το επαναλάβαμε πολλές φορές πως θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τη σωστή εφαρμογή του ΓεΣΥ για να μπορεί να προσφέρει ποιοτική περίθαλψη στους πολίτες και κυρίως σε αυτούς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να την αποκτήσουν με άλλο τρόπο. Για να καταστεί αυτό δυνατό θα πρέπει να υλοποιηθούν οι πιο κάτω αρχές:

 1. Αναδιοργάνωση και ανασυγκρότηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων,
 2. Συμμετοχή όλων των γιατρών και κυρίως των ειδικών στην εφαρμογή του ΓεΣΥ,
 3. Κατοχύρωση του δικαιώματος του ασθενή για ελεύθερη επιλογή γιατρού και νοσηλευτηρίου.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 19 Ιουνίου 2019

ΓΕΣΥ

Η  άμεση επίλυση των προβλημάτων στα δημόσια νοσηλευτήρια είναι αναγκαία και απαραίτητη για την διόρθωση της πορείας και εφαρμογής του ΓεΣΥ με στόχο την παροχή υψηλής ποιότητας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους πολίτες. Δεν πρέπει να αφεθούν τα προβλήματα στα δημόσια νοσηλευτήρια να οδηγήσουν σε κατάρρευση του ΓεΣΥ.

Ακόμα και τώρα απαιτείται άμεσα:

 • Η ενίσχυση της αποκέντρωσης των υπηρεσιών για να είναι δυνατή η παροχή ποιοτικής περίθαλψης σε απομακρυσμένες περιοχές της ορεινής και ημιορεινής Κύπρου με στόχο την αποσυμφόρηση των επαρχιακών νοσοκομείων
 • Η ενίσχυση του ιατρικού εξοπλισμού στα νοσοκομεία με κύριο στόχο τη γρήγορη διεκπεραίωση των διαγνώσεων και θεραπειών προς τους ασθενείς
 • Η κυβέρνηση οφείλει να μελετήσει τρόπους (η ΕΔΕΚ κατέθεσε στο παρελθόν τέτοιες προτάσεις) που να υποβοηθούν τη συμμετοχή και των ειδικών γιατρών με παράλληλη παραχώρηση στον ασθενή της δυνατότητας ελεύθερης επιλογής γιατρού και νοσηλευτηρίου από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Γραφείο Τύπου,

Λευκωσία, 6 Ιουνίου 2019

ΓΕΣΥ

Ήδη η πρώτη μέρα ουσιαστικής εφαρμογής του ΓεΣΥ επιβεβαιώνει, δυστυχώς, την ορθότητα των προτάσεων που δημόσια πρόβαλε η ΕΔΕΚ και στοχοποιήθηκε. Προτάσεις οι οποίες εστίαζαν στο ότι πριν από την έναρξη εφαρμογής του ΓεΣΥ θα έπρεπε να προχωρήσει η αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα με:

 • Αναβάθμιση των περιφερειακών νοσοκομείων και κέντρων υγείας για να εξυπηρετούνται οι πολίτες και να γίνει αποσυμφόρηση των κεντρικών νοσοκομειακών μονάδων.
 • Ανάπτυξη νέων κλινικών στα επαρχιακά νοσοκομεία (π.χ. νευροχειρουργική κλινική) για να γίνεται καλύτερη κατανομή των ασθενών και γρηγορότερη εξυπηρέτηση.
 • Ενίσχυση των νοσοκομείων με πρόσθετο ιατρικό εξοπλισμό (π.χ. υπηρεσίες μαγνητικής τομογραφίας).
 • Στελέχωση των ιατρικών μονάδων με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Τα όσα σήμερα παρατηρήθηκαν στις περιπτώσεις των ιατρικών κέντρων των χωριών Κάμπου και Πεδουλά, καθώς και η συμφόρηση που παρατηρήθηκε στα επαρχιακά νοσοκομεία, είναι αποτέλεσμα της απουσίας των πιο πάνω δράσεων αναδιοργάνωσης που δυστυχώς οι φορείς που ήταν επιφορτισμένοι με την εφαρμογή του ΓεΣΥ, εδώ και δύο χρόνια (από την ψήφιση της επικαιροποιημένης νομοθεσίας – Ιούνιος 2017) ουδέν έπραξαν για να προετοιμάσουν τον δημόσιο τομέα να ανταποκριθεί με επάρκεια στις απαιτήσεις που θα προέκυπταν.

Η ΕΔΕΚ, σεβόμενη τους πολίτες, τη συνεισφορά την οποία καταβάλλουν και την ανάγκη προσφοράς ποιοτικής περίθαλψης την οποία δικαιούνται, θα συνεχίσει με εποικοδομητικές εισηγήσεις και με ανάδειξη των στρεβλώσεων ή και των ελλείψεων να συμβάλλει σε μια ουσιαστική και πραγματική εφαρμογή του ΓεΣΥ, αυτήν που δικαιούται να απολαμβάνει ο Κύπριος φορολογούμενος πολίτης.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 3 Ιουλίου 2019

ΓΕΣΥ ΨΗΦΙΣΗ

 

Το όραμα του Βάσου Λυσσαρίδη που κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων το 1968 για γενική αναδιοργάνωση των ιατρικών υπηρεσιών και εφαρμογή ενός κρατικού σχεδίου για παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε καθολική βάση, σήμερα μετουσιώνεται σε πράξη.

Βασική αρχή της ΕΔΕΚ ήταν και είναι αυτό το Γενικό Σχέδιο Υγείας να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών και κύρια σε αυτούς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αποκτήσουν υψηλής ποιότητας ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με άλλους τρόπους.

Χρέος και υποχρέωση όλων είναι τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν να διορθωθούν άμεσα ώστε το ΓεΣΥ να λειτουργήσει σωστά και αποτελεσματικά. Η ΕΔΕΚ θα συνεχίσει με εποικοδομητικές παρεμβάσεις να καταθέτει λύσεις και προτάσεις για επίλυση αυτών των προβλημάτων.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 1 Ιουνίου 2019

Δείτε τη δήλωση εδώ: 

Κατά τη σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ δήλωσε:

«Όπως είναι γνωστόν αύριο αρχίζει η εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας, ίσως της μεγαλύτερης κοινωνικής μεταρρύθμισης από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε αυτή την κοινωνική μεταρρύθμιση η ΕΔΕΚ είχε πρωταγωνιστικό ρόλο για την προώθηση και εφαρμογή της:

·       Αρχής γενόμενης το 1968 όταν για πρώτη φορά ο Βάσος Λυσσαρίδης κατέθεσε στη Βουλή των Αντιπροσώπων σχετική πρόταση.

·       Το 2001 ο πρώτος νόμος πλαίσιο για την εφαρμογή του ΓεΣΥ που ψηφίστηκε, ήταν αποτέλεσμα των συστηματικών παρεμβάσεων της ΕΔΕΚ στην τότε κυβέρνηση.

·       Το 2017 η ψήφιση του επικαιροποιημένου νόμου ήταν αποτέλεσμα των συστηματικών παρεμβάσεων της ΕΔΕΚ προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, από το 2015, μάλιστα σε αυτή την προσπάθεια είχαμε καταθέσει  και γραπτώς μια ολοκληρωμένη πρόταση για τον τρόπο εφαρμογής του ΓεΣΥ, χωρίς, μάλιστα, την επιβολή φορολογίας στους πολίτες με την συμμετοχή όλων των γιατρών και τη δυνατότητα του πολίτη για ελεύθερη επιλογή γιατρού και νοσηλευτηρίου. Αυτή μάλιστα την πρόταση είχα την ευκαιρία να την αναπτύξω αναλυτικά σε δύο συναντήσεις που είχα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

 

Βασικός στόχος της ΕΔΕΚ για την εφαρμογή του ΓεΣΥ ήταν και εξακολουθεί να είναι η προσφορά αναβαθμισμένης ποιοτικά περίθαλψης στους πολίτες, κυρίως σε αυτούς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να την εξασφαλίσουν με άλλους τρόπους, και η παραχώρηση της δυνατότητας στους πολίτες για ελεύθερη επιλογή γιατρού και νοσηλευτηρίου με τη συμμετοχή του συνόλου των γιατρών στην εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Δύο χρόνια μετά από την τελευταία αναθεώρηση του νόμου για το ΓεΣΥ, με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι:

1.    Οι φορείς οι οποίοι ανέλαβαν την υλοποίηση αυτής της μεταρρύθμισης στερούνται συγκροτημένου τρόπου αποτελεσματικής και σωστής εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Υγείας με αποτέλεσμα η νομοθεσία που ψηφίστηκε, σε αρκετές πρόνοιές της, να μην εφαρμόζεται.

2.    Δημιουργούνται προβλήματα και παρεμπόδιση των ασθενών στην πρόσβαση στους ειδικούς ιατρούς, σε αντίθεση με ότι περιλαμβάνεται στη νομοθεσία.

3.    Η προχειρότητα με την οποία επιχειρήθηκε η εφαρμογή του ΓεΣΥ οδήγησε μεγάλο αριθμό ειδικών ιατρών να μην συμμετάσχουν και να τίθεται σε κίνδυνο η προσφορά ποιοτικής περίθαλψης στους πολίτες.

4.    Στοχοποιήθηκε με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς η επαγγελματική ομάδα των γιατρών η οποία είναι η κύρια δύναμη εφαρμογής ενός ποιοτικού ΓεΣΥ.

5.    Στα δύο τελευταία χρόνια δεν υπήρξε ουσιαστικά καμία προσπάθεια αναβάθμισης των νοσηλευτηρίων όσον αφορά τον ιατρικό εξοπλισμό, τη στελέχωση, τη δημιουργία νέων κλινικών και την αναβαθμισμένη αποκέντρωση των ιατρικών υπηρεσιών.

6.    Όπως επίσης δεν υλοποιήθηκε και η πρόνοια της νομοθεσίας, η οποία προνοούσε ότι θα έπρεπε να είχε ήδη ολοκληρωθεί η αυτονόμηση των νοσοκομείων σε θετικό τρόπο, τόσο διοικητικά όσο και οικονομικά πριν από την έναρξη της εφαρμογής του ΓεΣΥ. Και τα δύο χρόνια από τον Ιούλιο του 2017 μέχρι και τον Ιούνιο του 2019 ήταν αρκετό χρονικό διάστημα για να μπορέσει ακριβώς να υλοποιηθεί η αυτονόμηση των νοσοκομείων.

7.    Το διοικητικό συμβούλιο του ΟΚΥπΥ για 14 ολόκληρους μήνες από τη μέρα του διορισμού του, η μόνη του ουσιαστική δράση ήταν η κάλυψη μόνο 11 διευθυντικών θέσεων του οργανισμού.

8.    Θα πρέπει να διαπιστώσουμε πως ότι αφορά και άλλες δράσεις που έχουν σχέση με τις προσφερόμενες υπηρεσίες όσο και με την φαρμακευτική κάλυψη, δημιουργούνται με τον τρόπο που επιχειρείται η εφαρμογή τους, εύλογες επιφυλάξεις για την ποιότητα της προσφερόμενης περίθαλψης.

 

Όλο αυτό το χρονικό διάστημα η ΕΔΕΚ προσπάθησε με θετικές και εποικοδομητικές παρεμβάσεις να συμβάλει στη μείωση των προβλημάτων και στη σωστή εφαρμογή του ΓεΣΥ προς όφελος των πολιτών.

Δυστυχώς για αυτές μας τις πρωτοβουλίες στοχοποιηθήκαμε από διάφορους κύκλους με προφανή σκοπιμότητα.

Παρόλα αυτά ως ΕΔΕΚ θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας εποικοδομητικά να συμβάλλουμε στη βελτίωση της προσφερόμενης ποιοτικής περίθαλψης των πολιτών.

Ο χρόνος είναι αυτός ο οποίος θα επιδοκιμάσει ή θα αποδοκιμάσει, ανάλογα με τα αποτελέσματα, τη στάση και τη συμπεριφορά του καθενός μας».

Ερώτηση δημοσιογράφου του ΚΥΠΕ προς τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ,  Μαρίνο Σιζόπουλο:

«Παρά τα προβλήματα για την εφαρμογή του ΓεΣΥ που αρχίζει αύριο, εσείς δεν έχετε κάτι θετικό να διαπιστώσετε είναι μόνο αρνητικά αυτά που διαπιστώνετε;»

Απάντηση Μαρίνου Σιζόπουλου:

«Το πιο σημαντικό είναι ακριβώς να διαπιστώσουμε τα προβλήματα για να γίνει έγκυρη διόρθωση, έτσι ώστε να μην καταλήξει αύριο το ΓεΣΥ εκεί που κατάληξε ο Συνεργατισμός και οι Κυπριακές Αερογραμμές. Γιατί αν και για τις δύο περιπτώσεις οι εισηγήσεις τότε που καταθέσαμε από την πλευρά της ΕΔΕΚ, έστω μερικές από αυτές υιοθετούνταν, ενδεχομένως σήμερα το αποτέλεσμα να ήταν εντελώς διαφορετικό. Όμως αυτό που θα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι η υγεία των πολιτών δεν είναι ούτε οι Κυπριακές Αερογραμμές ούτε Συνεργατισμός. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί διότι λόγω ακριβώς της μακροχρόνιας εμπειρίας της οποίας έχουμε για ζητήματα που έχουν σχέση με γενικά συστήματα υγείας αλλά και τον τομέα της υγείας, έχουμε εύλογες ανησυχίες ακριβώς ότι υπάρχει μια μεγάλη προχειρότητα την οποία διαπιστώνετε και εσείς ως δημοσιογράφοι.  Δεν είναι δυνατόν να ξεκινά το ΓεΣΥ και να μην έχει ολοκληρωθεί το μηχανογραφικό σύστημα. Δεν είναι ακόμα δυνατόν την τελευταία στιγμή να ψηφίζονται οι κανονισμοί για το πλαίσιο ένταξης των ειδικών και των προσωπικών γιατρών. Δεν είναι ακριβώς ακόμα το τελευταίο χρονικό διάστημα να αποφασίσουμε το χρόνο που θα συμμετέχουν τα κλινικά εργαστήρια και ενδεχομένως τα φαρμακεία. Δηλαδή όλοι αυτοί οι φορείς οι οποίοι εμπλέκονται στη σωστή εφαρμογή του ΓεΣΥ να μην γνωρίζουν με κάθε λεπτομέρεια και ακρίβεια το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πρέπει να κινηθούν. Αυτά όλα συνιστούν προχειρότητα. Χρόνος υπήρχε γιατί μπορεί το επικαιροποιημένο σχέδιο για την εφαρμογή του ΓεΣΥ να έγινε τον Ιούνιο του 2017 όμως στην ουσία ο Οργανισμός για την Ασφάλιση της Υγείας ξεκίνησε το 2005. Άρα για όλα αυτά, θα έπρεπε οι σχεδιασμοί να ήταν έτοιμοι. Άρα λοιπόν κάποιοι έχουν ευθύνη, και υπάρχουν και πολιτικές και κυβερνητικές ευθύνες. Και κάποιοι πρέπει να τις αναλάβουν αυτές τις ευθύνες. Και ορισμένοι αντί να στοχοποιούν θα πρέπει να απαντήσουν, διότι είχαν για δέκα ολόκληρα χρόνια το Υπουργό Υγείας. Τι έκαναν; Ποιοι είναι αυτοί που τον Ιανουάριο του 2010 ζήτησαν αναστολή όσον αφορά τα ζητήματα που έχουν σχέση με το ΓεΣΥ;».

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 31 Μαΐου 2019

Δείτε τη δήλωση εδώ:

Για ακόμα μια φορά επιβεβαιώνεται ότι κάποιοι προσπαθούν να αποσείσουν τις τεράστιες ευθύνες που έχουν τόσο για την αργοπορημένη εφαρμογή του ΓεΣΥ όσο και για τα τεράστια προβλήματα τα οποία παρατηρούνται στην εφαρμογή του, με τους σοβαρούς κινδύνους να ελλοχεύουν για την ποιοτική περίθαλψη που πρέπει να προσφερθεί στους πολίτες.

Στην προσπάθεια, μάλιστα, απόσεισης ευθυνών, επιχειρούν να στοχοποιήσουν την ΕΔΕΚ και να της επιρρίψουν τάχα ευθύνες για το ότι παρεμποδίζει την εφαρμογή του ΓεΣΥ επειδή με εποικοδομητικές και συνεχείς προτάσεις προσπαθεί να εφαρμοστεί το ΓεΣΥ έγκαιρα και σωστά και να αποφευχθούν τα προβλήματα τα οποία σήμερα παρουσιάζονται.

Θα ήταν χρήσιμο να μας απαντήσουν αυτοί που είχαν την ευθύνη για την εφαρμογή του ΓεΣΥ (Υπουργείο Υγείας , ΟΚΥΠΥ και ΟΑΥ) τι έχουν πράξει από τον Ιούνιο του 2017 όπου ψηφίστηκε η νομοθεσία για:

 • Να ολοκληρωθεί σωστά η αυτονόμηση των νοσοκομείων;
 • Να αναβαθμίσουν τα δημόσια νοσηλευτήρια σε εξοπλισμό, σε κλινικές και σε προσωπικό;
 • Την έγκαιρη ολοκλήρωση και λειτουργία του μηχανογραφικού συστήματος;
 • Την έγκαιρη ετοιμασία του καταλόγου των φαρμάκων που θα περιλαμβάνονται στο ΓεΣΥ;
 • Τη σωστή διοικητική στελέχωση και, όχι μόνο, του Οκυπυ (για 14 μήνες η μόνη πράξη που έκαναν ήταν η πλήρωση 11 διευθυντικών θέσεων);

Όμως την ίδια στιγμή και η ηγεσία του ΑΚΕΛ η οποία για 10 ολόκληρα χρόνια, από το 2003-2013 είχε το Υπουργείο Υγείας υπό τον έλεγχό της, θα πρέπει να αναφέρει τι έπραξε για να εφαρμοστεί το ΓεΣΥ;

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 30 Μαΐου 2019

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Νοσηλευτών που έχει καθιερωθεί στις 12 Μαΐου 2019, η ΕΔΕΚ, σεβόμενη την πολυποίκιλη προσφορά, φροντίδα και αφοσίωση που παρέχει το νοσηλευτικό προσωπικό όλων των νοσοκομείων, δημοσίων και ιδιωτικών, επαναλαμβάνει και φέτος την καθιερωμένη ετήσια επίσκεψη των στελεχών της σε δημόσια νοσηλευτήρια της ελεύθερης Κύπρου.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος, Μαρίνος Σιζόπουλος και η ηγεσία του Κ.Σ.ΕΔΕΚ θα επισκεφθούν αύριο 9 Μαΐου 2019 το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, Λάρνακας, Λεμεσού, Πάφου και Αμμοχώστου, προσφέροντας σε όλο το νοσηλευτικό προσωπικό λουλούδια ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού και ευγνωμοσύνης για τις καθημερινές και πολύτιμες υπηρεσίες που προσφέρουν στους ασθενείς.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 8 Μαΐου 2019

Είναι με έκπληξη που άκουσα τις σημερινές δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού Υγείας, κ. Ιωάννου, ο οποίος στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ διερωτήθηκε εάν έχω εγγραφή στο ΓεΣΥ. Το ερώτημα αυτό επιβεβαιώνει ότι ο κ. Υπουργός δεν γνωρίζει ότι ακόμα δεν έχει ανοίξει επίσημα ο κατάλογος εγγραφής ειδικών ιατρών στο ΓεΣΥ, απλώς ζητήθηκε εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Επίσης ο αρμόδιος Υπουργός θα έπρεπε να γνωρίζει ότι ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ δεν είναι προσωπικός ιατρός αλλά ειδικός ιατρός. Είναι προφανές ότι το ερώτημα του κ. Ιωάννου είναι μια δημαγωγική δήλωση την οποία κατανοούμε. Η δήλωση αποσκοπεί στην συγκάλυψη των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο δημόσιος τομέας της υγείας όπως επίσης και της έκδηλης αδυναμίας επίλυσής τους από αυτούς που είναι επιφορτισμένοι με την εφαρμογή αυτής της μεγάλης κοινωνικής μεταρρύθμισης.

Να υπενθυμίσω τον κ. Ιωάννου για το ποια ήταν η θέση του όσον αφορά τις καταγγελίες μου για τη σύγκρουση συμφερόντων του κ. Νίκολσον τον οποίο υποστήριξε με πάθος να παραμείνει ως Πρόεδρος του ΟΚΥΠΥ. Όταν στη συνέχεια όμως οι συγκεκριμένες καταγγελίες επιβεβαιώθηκαν τόσο από τον Γενικό Ελεγκτή όσο και από τον Γενικό Εισαγγελέα και υποχρέωσαν τον κ. Νίκολσον σε παραίτηση, τήρησε σιγή ιχθύος.

 Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 8 Μαΐου 2019