ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΥΓΕΙΑ

Δήλωση Προέδρου Κ.Σ. ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου, για συμβάσεις ΟΑΥ με ιδιωτικά νοσηλευτήρια-ΓεΣΥ

Στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας της Βουλής ξεκίνησε σήμερα η συζήτηση ενός αυτεπάγγελτου θέματος που ως ΕΔΕΚ έχουμε εγγράψει και αφορά τις συμβάσεις τις οποίες ο ΟΑΥ έχει υπογράψει με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια στη βάση της δεύτερης φάσης του ΓεΣΥ.

Θα πρέπει να υπενθυμίσω πως ως ΕΔΕΚ από το 1969 παλεύουμε για την εφαρμογή ενός Γενικού Σχεδίου Υγείας το οποίο να μπορεί να προσφέρει υψηλού επιπέδου περίθαλψη σε όλους τους πολίτες και κυρίως σε αυτούς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να την εξασφαλίσουν με άλλους τρόπους.

Δυστυχώς για ακόμη μια φορά έχουμε διαπιστώσει ότι από πλευράς Υπουργείου αλλά κυρίως από πλευράς ΟΑΥ προωθείτε η εφαρμογή κατά παράβαση της νομοθεσίας με τέτοιο τρόπο ώστε είτε υποδηλώνει ανεπάρκεια είτε δηλώνει δυστυχώς σκοπιμότητα.

Συγκεκριμένα επιχειρείται μέσα από τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί με ιδιωτικά νοσηλευτήρια να εισαχθεί το πολυασφαλιστικό σύστημα και μάλιστα να καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων νοσηλείας το ΓεΣΥ και μόνο ένα μικρό μέρος η ασφάλεια. Ταυτόχρονα με αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε ασθενείς δύο ταχυτήτων, τους προνομιούχους που την ώρα που θα χρειαστούν την άμεση επέμβαση θα αξιοποιούν την ασφάλεια τους και τους μη προνομιούχους που είναι στο ΓεΣΥ που θα τύχουν περίθαλψης όποτε θα υπάρξει διαθέσιμος χρόνος ή διαθέσιμη κλινική.

Την ίδια στιγμή επιχειρείται να δημιουργηθεί συνθήκη αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, δεδομένου ότι η ίδια η ιατρική πράξη από πλευράς του ΟΑΥ θα καλύπτεται με διαφορετική τιμολόγηση, ανάλογα με το νοσηλευτήριο. Για παράδειγμα μπορεί στο ένα το νοσηλευτήριο να καλύπτεται με 1000 ευρώ, στο άλλο με 1200 ευρώ και στο άλλο με 1500 ευρώ. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό παραβιάζει την Αρχή της ισότητας και της σύμβασης με τον ΟΑΥ.

Έχει επιβεβαιωθεί ότι κατά παράβαση πάλι της νομοθεσίας προχωρούν σε αμοιβές σε γιατρούς οι οποίοι δεν είναι συμβεβλημένοι με το ΓεΣΥ με έμμεσο τρόπο, διαμέσου του νοσηλευτηρίου στο οποίο ασκούν την ιατρική τους.

Όπως είναι φυσικό όλα αυτά αφενός μεν οδηγούν σε μια μορφή απαξίωσης του ΓεΣΥ αλλά το χειρότερο από όλα είναι ότι στην ουσία προβαίνει ο ΟΑΥ δυστυχώς με την κάλυψη από πλευράς του Υπουργείου σε σπατάλη χρημάτων που είναι οι εισφορές του φορολογουμένου πολίτη.

Θα ήθελα να επισημάνω δύο στοιχεία :

 • Από τον περασμένο Ιούλιο έχουμε ζητήσει από πλευράς του ΟΑΥ να δοθούν στην Βουλή οι γνωματεύσεις των νομικών τους συμβούλων που έχουν πιστοποιήσει ότι τα συγκεκριμένα συμβόλαια είναι νόμιμα, ότι είναι εντός της νομοθεσίας για να προχωρήσει η υπογραφή τους. Μέχρι στιγμής ενώ τα έχουμε ζητήσει κατά επανάληψη αυτά τα στοιχεία δεν μας έχουν κατατεθεί.
 • Έχουμε ζητήσει από πλευράς του Υπουργείου Υγείας να μας δώσει την γνωμάτευση της νομικής υπηρεσίας για το γεγονός ότι ο Υπουργός τον περασμένο Φλεβάρη υπέγραψε αυτό το μνημόνιο, αν είχε όντως την νομική συγκατάθεση της νομικής υπηρεσίας ότι αυτό το μνημόνιο είναι σύμφωνο με τη νομοθεσία. Ούτε και αυτό ακόμη το έχουμε πάρει.

Και όπως καταλαμβάνετε με βάση την νομοθεσία όταν αρνούνται να παραθέσουν τέτοια στοιχεία στην Βουλή όταν ζητηθούν ή τα στοιχεία είναι παραποιημένα ή ενδεχόμενος είναι και λανθασμένα σκόπιμα, ότι αυτό συνιστά ποινικό αδίκημα.

Ως εκ τούτου θεωρούμε ότι αυτή η στάση, αυτή η συμπεριφορά και από πλευράς Υπουργείου και από πλευράς ΟΑΥ είναι άκρως απαράδεκτη και είναι υποτιμητική και απαξιωτική για τον θεσμό της Βουλής και του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ποια είναι τα επόμενα βήματα για να σταματήσει αυτή η ιστορία με τον ΟΑΥ για να μην οδηγηθεί στο τέλος σε κατάρρευση του ΓεΣΥ ο Μ. Σιζόπουλος απάντησε:

Αντιλαμβάνεστε πως από την στιγμή που εμείς ως μηχανισμός ελέγχου έχουμε παρουσιάσει αυτά τα ζητήματα, η ελεγκτική υπηρεσία ουσιαστικά τα έχει επιβεβαιώσει.

Το επόμενο που απομένει είναι η ίδια η Κυβέρνηση να ζητήσει από την Γενική Εισαγγελία την γνωμάτευση και αν και εφόσον διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν σκοπιμότητες ή υπάρχουν πειθαρχικά ή άλλου είδους αδικήματα, να διαταχθεί η συγκεκριμένη έρευνα για να μπορέσει να αποκατασταθεί η νομιμότητα και η σωστή εφαρμογή της νομοθεσίας.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 3 Δεκεμβρίου 2020

Η δικαιολογημένη διαμαρτυρία των νεφροπαθών της επαρχίας Αμμοχώστου επιβεβαιώνει τα σοβαρά προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν στα δημόσια νοσηλευτήρια, αφού εδώ και τρία χρόνια το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΚΥΠΥ ουδέν έπραξε για την υποστελέχωση, για τις σημαντικές ελλείψεις σε ιατρικό εξοπλισμό κ.ά.

Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο τραγική συνεπεία της πανδημίας του κορωνοϊού και της πρόσθετης επιβάρυνσης του δημόσιου τομέα.

Είναι γι’ αυτό τον λόγο που από τον περασμένο Μάρτιο η ΕΔΕΚ κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε ιατρικό και νοσηλευτικό επίπεδο.

Δυστυχώς η πρότασή μας δεν αξιοποιήθηκε. Ήδη τα μέτρα που λήφθηκαν από τα αποτελέσματά τους κρίνονται αντιφατικά και αψυχολόγητα.

Ως εκ τούτου καλούμε το Δ.Σ. του ΟΚΥΠΥ:

 • Να προχωρήσει σε στελέχωση των δημοσίων νοσηλευτηρίων και να λάβει μέτρα ώστε να τερματιστούν τα προβλήματα των ασθενών και κύρια των ασθενών με χρόνιες παθήσεις.
 • Να μας δώσει το πλήρες σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας στα Δημόσια Νοσηλευτήρια στο ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης του αριθμού των νοσηλευόμενων τόσο σε θαλάμους αυξημένης φροντίδας όσο και σε ΜΕΘ.

Θυμίζουμε ότι εξακολουθούμε να περιμένουμε από το Υπουργείο Υγείας να μας δηλώσει τις αδειοδοτημένες εταιρείες εισαγωγής και το πραγματικό κόστος των διαγνωστικών τεστ για τον κορωνοϊό.  

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 2 Δεκεμβρίου 2020

Με αφορμή την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας για την ένταξη νέων ειδικοτήτων στο ΓεΣΥ, υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία θα έπρεπε να είχαν ενταχθεί την 1.6.2020.

Με επίκληση της πανδημίας του κορωνοϊού, χωρίς νομοθετική ρύθμιση, το Δ.Σ. του ΟΑΥ αποφάσισε αρχικά την ένταξη των ΤΑΕΠ την 1η Σεπτεμβρίου και των ειδικοτήτων στις 19 Οκτωβρίου.

Σημειώνεται ότι  τα ΤΑΕΠ των δημοσίων νοσηλευτηρίων εντάχθηκαν την 1η Σεπτεμβρίου,  ενώ τα ΤΑΕΠ  των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων δεν έχουν ακόμα ενταχθεί στο ΓεΣΥ και μάλιστα κάποια αναστέλλουν τη λειτουργία τους.

Παράλληλα, η νομοθεσία για το ΓεΣΥ παραβιάζεται και ως προς την  πρόνοια που αφορά την ένταξη όλων των Τμημάτων ενός ιδιωτικού νοσηλευτηρίου στο ΓεΣΥ . Αύριο δηλαδή θα μπορεί το ιδιωτικό νοσηλευτήριο που είναι ενταγμένο στο ΓεΣΥ να επιλέξει να αφήσει και άλλο Τμήμα του εκτός ΓεΣΥ περάν του ΤΑΕΠ, προχωρώντας σε έμμεση εισαγωγή του πολυασφαλιστικού συστήματος.

Η πολυδιαφημιζόμενη ένταξη των λοιπών ειδικοτήτων στο ΓεΣΥ στην ουσία αφορά την ένταξη των  οδοντιάτρων και αφορά τον δωρεάν καθαρισμό μια φορά τον χρόνο για τους ενήλικες.  Ο διάλογος με τις υπόλοιπες ειδικότητες όπως φυσιοθεραπευτές δεν έχει  ακόμη ολοκληρωθεί.

Είναι πραγματικά άξιο απορίας ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις αυτών που έχουν την ευθύνη για την εφαρμογή του ΓεΣΥ. Έχουν τελικά την πρόθεση να επιτύχει η εφαρμογή του ΓεΣΥ ή με τις παραλήψεις και τις επιλογές τους το οδηγούν σε σταδιακή απαξίωση και κατάρρευσή.

Από την πλευρά της ΕΔΕΚ θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε και να αναδεικνύουμε τα κακώς έχοντα. Για τον λόγο αυτό, έχουμε εγγράψει στην Επιτροπή Ελέγχου ως αυτεπάγγελτο θέμα το γεγονός  ότι οι πολίτες αυτή τη στιγμή πληρώνουν με τις εισφορές τους για ιατρικές υπηρεσίες που δεν λαμβάνουν.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 30 Νοεμβρίου 2020

Τρία χρόνια μετά από τον διορισμό του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΚΥΠΥ ο δημόσιος τομέας εξακολουθεί να παρουσιάζει:

 • σημαντικά στοιχεία υποστελέχωσης σε ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό,
 • σημαντικές ελλείψεις σε ιατρικό εξοπλισμό (στην ουσία δεν υπήρξε καμία ενίσχυση με ιατρικό εξοπλισμό),
 • απουσία ολοκληρωμένης μελέτης για λειτουργία πρόσθετων κλινικών σε ολόκληρη την επικράτεια ώστε να μπορούν να καλύπτουν με επιστημονική επάρκεια τις ανάγκες των πολιτών.

Η συνέχιση των προβλημάτων ή ελλείψεων δεν επιβεβαιώνουν απλά ανικανότητα αλλά επιβεβαιώνουν μάλλον και σκοπιμότητες.

Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο τραγική συνεπεία της πανδημίας του κορωνοϊού και της πρόσθετης επιβάρυνσης του δημόσιου τομέα.

Όλα αυτά επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες που η ΕΔΕΚ από την αρχή είχε εκφράσει για τον τρόπο εφαρμογής του ΓεΣΥ τονίζοντας πως θα έπρεπε να είχε προηγηθεί η σημαντική ενίσχυση του δημόσιου τομέα για να μπορεί να ανταποκριθεί με επάρκεια σε αυξημένες ανάγκες οι οποίες ενδεχομένως θα προέκυπταν.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 24 Νοεμβρίου 2020

Μόλις λίγες ώρες μετά την εφαρμογή των μέτρων σε Λεμεσό και Πάφο και οι εικόνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δείχνουν με τον πιο εμφανή τρόπο την τεράστια ταλαιπωρία που βιώνουν οι πολίτες.

Για ακόμα μία φορά επιβεβαιώνεται ότι δεν υπάρχει σωστός προγραμματισμός για την υλοποίηση μέτρων που έχουν ληφθεί με αποτέλεσμα να παρατηρείται όλη αυτή η αδικαιολόγητη ταλαιπωρία των πολιτών.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 15 Νοεμβρίου 2020

 

Δήλωση Προέδρου Κ.Σ. ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας

Με την ευκαιρία της συζήτησης του προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας από την πλευρά της η ΕΔΕΚ για μια ακόμη αφορά αναδείξαμε και θέσαμε τα διαρθρωτικά προβλήματα και τις αδυναμίες που παρουσιάζει η σωστή εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Κυρίως αυτό που έχουμε υποδείξει και ζητήσαμε από την πλευρά του Υπουργείου είναι συγκεκριμένες εξηγήσεις με την ευκαιρία της χρηματοδότησης των ελλειμμάτων από πλευράς Υπουργείου, του ΟΚΥπΥ, τι ενδεχομένως εποπτικό έλεγχο έχει αναλάβει το Υπουργείο ώστε να υπάρξουν ενέργειες και δράσεις που να καλύπτουν τα προβλήματα, όπως για παράδειγμα:

 • της υποστελέχωσης σε ιατρικό προσωπικό,
 • της έλλειψης δημιουργίας νέων κλινικών που να καλύψουν τις ανάγκες του δημόσιου τομέα
 • και κυρίως το γεγονός ότι τρία χρόνια μετά από τη σύσταση του ΟΚΥπΥ δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία για την κάλυψη του ιατρικού εξοπλισμού από το οποίο υπολείπονται τα δημόσια νοσηλευτήρια.

Με ευθύνη κυρίως του ΟΑΥ αλλά και του Υπουργείου εισάγεται κυρίως το πολυασφαλιστικό σύστημα μέσα από τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε αντίδραση και μάλιστα κατά παραβίαση της νομοθεσίας.

Την ίδια στιγμή θεωρούμε ότι είναι αδιανόητο οι ίδιες χειρουργικές ή άλλες επεμβάσεις και εξετάσεις να τιμολογούνται με διαφορετική τιμή ανάλογα με το νοσηλευτήριο που έχει γίνει η υπογραφή και το Υπουργείο να μην έχει οποιαδήποτε αντίδραση.

Τέλος το γεγονός ότι υπάρχει ακόμα μια παραβίαση της νομοθεσίας που αφορά την ένταξη και των υπολοίπων επαγγελματιών υγείας την 1η Ιουνίου του 2020 που μέχρι στιγμής δεν έχουν ακόμα εισαχθεί, καθώς και τα προβλήματα που παρουσιάζονται με τα ΤΑΕΠ που ενώ τα των δημοσίων νοσηλευτηρίων έχουν ενταχθεί, τα νοσηλευτήρια του ιδιωτικού τομέα δεν έχουν ενταχθεί.

Όλα αυτά είναι ζητήματα τα οποία δημιουργούν σοβαρά προβλήματα όσον αφορά τη σωστή εφαρμογή του ΓεΣΥ και οδηγούν σε πρακτικές αδυναμίες στις οποίες στο τέλος της ημέρας ο πολίτης είναι αυτός που θα κληθεί να καταβάλει και το ιατρικό και το οικονομικό κόστος.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 9 Νοεμβρίου 2020

Η ΕΔΕΚ πάντα ήταν υπέρ της πρόληψης και όχι της εκ των υστέρων διαχείρισης. Με γνώμονα την επιδημιολογική εικόνα και την ήδη άσχημη οικονομική κατάσταση των αυτοτελώς εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καλούμε εκ νέου την κυβέρνηση να αξιολογήσει την πρότασή μας για καθολικό lockdown τριών εβδομάδων τώρα, με πλήρες κλείσιμο όλων των πυλών εισόδου και εξόδου έως τον Ιανουάριο, αφού προηγηθεί και διευθετηθεί ο επαναπατρισμός όσων επιθυμούν.

Η πρόταση αυτή στοχεύει στον περιορισμό της πανδημίας και των επιπτώσεών της στην υγεία των πολιτών, στην επαναφορά του αισθήματος ασφάλειας και καταναλωτικής δραστηριότητας ενόψει και των εορτών των Χριστουγέννων όπου οι περισσότερες επιχειρήσεις δέχονται το σαράντα και πλέον τοις εκατό του τζίρου τους.

Θυμίζουμε πως η ΕΔΕΚ ήταν το πρώτό κόμμα που ήδη από το πρώτο κύμα της πανδημίας αγωνίστηκε και πάλεψε για να δοθεί στους πολίτες ειδικός μισθός αλλά και στήριξη για τα λειτουργικά τους έξοδα. Με την ίδια συνέπεια, καλούμε και τώρα την κυβέρνηση να στηρίξει στοχευμένα όσους επηρεάζονται από την πανδημία και την ίδια στιγμή να αξιολογήσει τις οικονομικές προτάσεις που ήδη έχουμε καταθέσει για αύξηση της ρευστότητας τόσο των πολιτών όσο και του κράτους. Ανάμεσα στις προτάσεις αυτές περιλαμβάνεται:

Για την περίοδο από 1/10/20 μέχρι και 30/6/21 να εφαρμοστεί:

 1. Αναστολή καταβολής των Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
 2. Στους λογαριασμούς της ΑΗΚ να καταβάλλεται μόνο το ποσό που αντιστοιχεί στα καύσιμα.
 3. Για το Φ.Π.Α. να καταβάλλεται μόνο το 10% αντί του 19%.

Τα πιο πάνω ποσά θα αποτελούν μορφή έμμεσου δανεισμού από το κράτος και θα επιστραφούν χωρίς επιτόκιο και επιβαρύνσεις μέσα σε 2 χρόνια από 1/7/21 μέχρι 30/6/23 σε μηνιαίες δόσεις.

Διευκρινίζεται πως οι προτάσεις αυτές μαζί με άλλες που προνοούν αύξηση των κρατικών εσόδων για παροχή των κρατικών επιδομάτων, δόθηκαν αναλυτικά και έγκαιρα στον Υπουργό Οικονομικών.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 3 Νοεμβρίου 2020

 

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊου τις τελευταίες εβδομάδες και η αδυναμία πλήρους ιχνηλάτησης των αλυσίδων μετάδοσης καθιστούν τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα αναποτελεσματικά.

Ο κίνδυνος σταδιακής αύξησης των κρουσμάτων και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή των ευπαθών ομάδων θα οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των συμπατριωτών μας που θα χρήζουν νοσηλείας στις ΜΕΘ και ενδεχομένως και αύξηση του αριθμού θανάτων.

Η σημαντική αύξηση των δαπανών για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας και οι οικονομικές συνέπειες από ένα ενδεχόμενο καθολικό lockdown την περίοδο των Χριστουγέννων, θα επιφέρουν τεράστιες επιπτώσεις στην ήδη δοκιμαζόμενη κυπριακή κοινωνία.  

Ως εκ τούτου καλούμε την κυβέρνηση να λάβει άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα ελέγχου και περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Ανάμεσα στα μέτρα αυτά θα πρέπει να μελετήσει με τη δέουσα προσοχή:

 • Το καθολικό lockdown για τρεις εβδομάδες στα πρότυπα του αντίστοιχου του περασμένου Απριλίου, αλλά με σωστή εφαρμογή των συγκεκριμένων μέτρων. Και αυτό θα πρέπει να γίνει άμεσα, το συντομότερο δυνατόν. Οι τρεις βδομάδες που προτείνουμε είναι στο πλαίσιο συγκεκριμένου ιατρικού προγράμματος και μπορεί να περιορίσει, αν όχι και να μηδενίσει, σε πολύ σημαντικό βαθμό, και τις μεταδώσεις και τον αριθμό των κρουσμάτων:
 • Το πλήρες κλείσιμο των αεροδρομίων, λιμανιών, μαρίνων και οδοφραγμάτων.  Η είσοδος στη χώρα να αρχίσει μετά τον Ιανουάριο με αυστηρούς κανόνες και με έλεγχο όλων των εισερχομένων. Για να αποφύγουμε αυτό που συνέβη πριν από λίγο καιρό.
 • Τη λήψη μέτρων ενίσχυσης των αυτοτελώς εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα πληγούν από το lockdown. Ήδη από την πλευρά της ΕΔΕΚ κατατέθηκαν πρόσφατα στον Υπουργό Οικονομικών συγκεκριμένες προτάσεις τόσο για την αύξηση της ρευστότητας σε όσους θα πληγούν από την πανδημία όσο και την αύξηση της ρευστότητας του κράτους για να μπορεί να καλύψει τις όποιες κρατικές ανάγκες θα προκύψουν.
 • Η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα και η πλήρης επαναφορά στην ομαλότητα με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει αν όχι μηδενική, σημαντική μείωση των κρουσμάτων, θα πρέπει να γίνει έγκαιρα πριν από τα Χριστούγεννα για να καταστεί δυνατή η αναζωογόνηση της οικονομίας και να ελαχιστοποιηθούν οι οποιεσδήποτε οικονομικές επιπτώσεις στους πολίτες.

Εάν δεν ληφθούν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα η πλήρης καταστροφή της οικονομίας καθώς και η σημαντική αύξηση θανάτων πρέπει να θεωρούνται δεδομένα.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 2 Νοεμβρίου 2020

Δήλωση Ά Αντιπροέδρου Κ.Σ. ΕΔΕΚ, Λευτέρη Ανδρέου, για ένταξη ΟΚΥπΥ στην ΟΕΒ

Η ανακοίνωση του ΟΚΥπΥ για την ένταξή του στην ΟΕΒ μόνο ικανοποιητικές εξηγήσεις δεν δίνει. Ενώ το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΚΥπΥ έχει διοριστεί εδώ και τρία χρόνια, ουδέν έπραξε για την ενίσχυση των δημοσίων νοσηλευτηρίων.

Κανένας μαγνητικός τομογράφος δεν αγοράστηκε για τα δημόσια νοσηλευτήρια και καμία νέα κλινική δεν αναπτύχθηκε. Τα δημόσια νοσηλευτήρια παραμένουν υποστελεχωμένα ενώ εξακολουθεί ο ΟΚΥπΥ να αδυνατεί να τιμολογήσει τις υπηρεσίες που προσφέρει στον ΟΑΥ.

Καλούμε τον ΟΚΥπΥ να δηλώσει ξεκάθαρα και συγκεκριμένα πώς η ένταξή του στην ΟΕΒ θα ενισχύσει τα δημόσια νοσηλευτήρια και θα αναβαθμίσει τις υπηρεσίες υγείας.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 29 Οκτωβρίου 2020

Για ακόμη μια φορά διαπιστώνουμε ότι ο ΟΑΥ επιμένει να παραβιάζει συστηματικά τη νομοθεσία για την εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας αποφάσισε να εντάξει τις ειδικότητες που περιλαμβάνονται στη δεύτερη φάση του ΓεΣΥ, όπως οι φυσιοθεραπευτές, την 1η Δεκεμβρίου 2020. Οι ειδικότητες αυτές όμως σύμφωνα με την νομοθεσία θα έπρεπε να είχαν ενταχθεί στο ΓεΣΥ την 1η Ιουνίου 2020.

Είναι τουλάχιστον ατυχές από τον Οργανισμό να επικαλείται την πανδημία του κορωνοϊού ως την αιτία αυτής της εξέλιξης.

Στην ίδια κατεύθυνση, πώς ο ΟΑΥ δικαιολογεί το γεγονός ότι τα ΤΑΕΠ των δημόσιων νοσηλευτηρίων εντάχθηκαν την 1η Σεπτεμβρίου 2020 ενώ τα ΤΑΕΠ των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων κανείς δεν γνωρίζει πότε θα ενταχθούν;

Ο φορολογούμενος πολίτης ενώ πληρώνει για τις υπηρεσίες που η νομοθεσία προνοεί για τη δεύτερη φάση του ΓεΣΥ, δεν τις λαμβάνει.

Η ΕΔΕΚ θα εγγράψει το θέμα αυτό για συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου.

 

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 29 Οκτωβρίου 2020