ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΥΓΕΙΑ

Με αφορμή τα όσα δημοσιεύονται σχετικά με την μετάκληση εμπειρογνωμόνων για να βοηθήσουν στα θέματα της  αυτονόμησης, θυμίζουμε πως από την πλευρά της ΕΔΕΚ ένα και πλέον χρόνο πριν από την έναρξη της εφαρμογής του ΓεΣΥ τονίζαμε πως πριν από την αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων έπρεπε να γίνει σοβαρή μελέτη για την επιστημονική, διοικητική και οικονομική τους αυτονόμηση. Και αυτό για να ολοκληρωθεί η αυτονόμηση πριν από την εφαρμογή του ΓεΣΥ ώστε με την έναρξη του σχεδίου τα δημόσια νοσηλευτήρια να είναι σε θέση να προσφέρουν στους πολίτες πλήρως τις υπηρεσίες τους χωρίς προβλήματα. Αντ’ αυτού η αυτονόμηση έγινε με πρόχειρο, αν όχι, με σκόπιμο τρόπο και η ΕΔΕΚ κατηγορήθηκε ότι τάχατες δεν θέλει το ΓεΣΥ.

Σε ότι αφορά τα προβλήματα των δημοσίων νοσηλευτηρίων σημειώνουμε πως τα δημόσια νοσηλευτήρια έχουν σε μεγάλο βαθμό απαξιωθεί λόγω των λανθασμένων χειρισμών που έγιναν από όσους είχαν την ευθύνη εφαρμογής του ΓεΣΥ.

Το κλειδί της επιτυχίας για τον περιορισμό των καταχρήσεων είναι η αμοιβή των προσωπικών γιατρών να γίνεται με την επίσκεψη και όχι με τη λίστα, κάτι  που η ΕΔΕΚ ζήτησε από την αρχή της εφαρμογής του ΓεΣΥ.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 16 Σεπτεμβρίου 2020

Τα προβλήματα τα οποία παρατηρούνται στην εφαρμογή του ΓεΣΥ ουσιαστικά έχουν αρχίσει από τον τρόπο θεσμοθέτησης του ρόλου του προσωπικού γιατρού.

Αυτό το γεγονός συνέβαλε στη μαζική φυγή γιατρών από τα δημόσια νοσηλευτήρια, και στην αποδυνάμωση και υποβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών των δημοσίων νοσηλευτηρίων προς τους ασθενείς.

Η οποιαδήποτε διόρθωση του συστήματος χρειάζεται να αρχίσει με τον επανακαθορισμό του ρόλου των προσωπικών γιατρών και του τρόπου αμοιβής τους. Θυμίζουμε πως από την αρχή η ΕΔΕΚ είχε υποστηρίξει ότι οι προσωπικοί γιατροί πρέπει να αμείβονται κατά επίσκεψη και όχι με λίστα.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία 9 Σεπτεμβρίου 2020

Οι διαμαρτυρίες για τα επαναλαμβανόμενα προβλήματα στο ΓεΣΥ επιβεβαιώνουν τις θέσεις τις οποίες η ΕΔΕΚ είχε καταθέσει για σωστή εφαρμογή του συστήματος με στόχο να περιοριστούν τα όποια προβλήματα θα προέκυπταν.

Οι θέσεις αυτές δεν εισακούστηκαν ενώ διάφοροι κύκλοι, για εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων, προχώρησαν και σε στοχοποίηση της ΕΔΕΚ.

Θυμίζουμε πως ανάμεσα στις θέσεις μας περιλαμβανόταν ότι πριν από την έναρξη εφαρμογής του ΓεΣΥ να γίνει αναδιοργάνωση και αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων για να μπορούν να ανταποκριθούν με επάρκεια στις υποχρεώσεις που θα αναλάβουν, κάτι το οποίο δεν έγινε.

Με την επαναλειτουργία τώρα της Βουλής η ΕΔΕΚ θα προχωρήσει στην κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων με στόχο την βελτίωση λειτουργίας του συστήματος προς όφελος των ασθενών.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 4 Σεπτεμβρίου 2020

 

Από τη σημερινή παρουσίαση της έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας έχει επιβεβαιωθεί ότι συστηματικά από πλευράς του ΟΑΥ παραβιάζεται η νομοθεσία όσον αφορά την εφαρμογή του ΓεΣΥ και ειδικά με τα συμβόλαια τα οποία έχουν υπογραφεί με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

Τα συμβόλαια αυτά δεν έτυχαν νομικής συμβουλής και έγκρισης και παρόλο που κατ’ επανάληψη έχει ζητηθεί να παρουσιαστεί γραπτώς η νομική συμβουλή μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιαστεί.

Επίσης, με τον τρόπο εφαρμογής του ΓεΣΥ επιχειρείται η εισαγωγή του πολυασφαλιστικού συστήματος, από τη πίσω πόρτα, με διακρίσεις σε βάρος των νοσηλευτηρίων και των γιατρών, σε άλλες περιπτώσεις κατά ευνοϊκό τρόπο και σε άλλες περιπτώσεις κατά τρόπο αρνητικό.

Και μάλιστα μέσα από αυτή τη διαδικασία πρέπει να τονίσουμε ότι υπάρχει μία επαρχία, όπως τονίσαμε πάρα πολλές φορές, η επαρχία Λεμεσού, όπου σήμερα οι ειδικοί γιατροί, οι συμβεβλημένοι με το ΓεΣΥ, δεν έχουν την δυνατότητα να ασκήσουν ενδονοσοκομειακή περίθαλψη. Αλλά δεν υπήρξε καμία πρόνοια, καμία πρόβλεψη και καμία διαδικασία για να μπορέσει αυτό το τεράστιο κενό να καλυφθεί για να υπάρξει αξιοποίηση του ιατρικού προσωπικού και υψηλής ποιότητας περίθαλψη στους πολίτες.

Την ίδια στιγμή έχει επιβεβαιωθεί ότι γίνεται μεγάλη διασπάθιση των εισφορών που οι πολίτες καταβάλλουν για το ΓεΣΥ και ο φορολογούμενος πολίτης θα έρθει με μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, για το φετινό χρόνο μπορεί να ξεπεράσει τα 230εκ, να καλύψει τα ελλείματα του δημόσιου τομέα ο οποίος προσφέρει υπηρεσίες ΓεΣΥ αλλά δεν τιμολογεί τις υπηρεσίες του για να παίρνει τα λεφτά από τον ΟΑΥ.

Τη στιγμή που ο ΟΑΥ χρηματοδοτεί γιατρούς που δεν είναι εντός του ΓεΣΥ, κατά παράβαση της νομοθεσίας, με έμμεσο τρόπο, δεν φρόντισε να διασφαλίσει τη δυνατότητα σε συμβεβλημένους ιατρούς να ασκήσουν ενδονοσοκομειακή περίθαλψη.

Με αυτή την ευκαιρία θα ήθελα να σας υπενθυμίσω όταν ως ΕΔΕΚ προειδοποιούσαμε για όλους αυτούς τους κινδύνους και ζητούσαμε την λήψη έγκαιρων μέτρων για την αποφυγή, υποβάλλοντας μάλιστα και συγκεκριμένες προτάσεις, είχαμε δεχθεί από πολλές πλευρές έναν άνευ ορίων πόλεμο ότι είμαστε αυτοί που υπονομεύουμε το ΓεΣΥ, ότι δεν θέλουμε το ΓεΣΥ και όλα τα σχετικά. Σήμερα που όλα αυτά επιβεβαιώνονται, όλοι αυτοί που συνεχίζουν να υποστηρίζουν και υποστήριζαν αυτή τη μορφή εφαρμογής του ΓεΣΥ και αυτό τον τρόπο στην ουσία έχουν σιωπήσει. Δεν έχουμε ακούσει ούτε την αυτοκριτική τους ούτε τι προτείνουν.  Κατά τα άλλα βολεύονται όσον αφορά την ασυδοσία και τον τρόπο εφαρμογής του ΓεΣΥ. Θα θυμίσω ακόμα μια φορά. Το κόμμα που από το 1968 παλεύει για τη σωστή εφαρμογή γενικού σχεδίου υγείας είναι η ΕΔΕΚ. Και να υπενθυμίσω ότι και σήμερα η επικαιροποιημένη εφαρμογή του ΓεΣΥ ξεκίνησε με προσωπικές παρεμβάσεις μου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τον Απρίλιο του 2015. Και σας έχω δώσει πολλές φορές τις επιστολές που του έχω αποστείλει.

Τελικά φτιάξαμε ένα ΓεΣΥ που αντί να προσφέρει ποιοτική περίθαλψη στους πολίτες, κάποιοι το κατέκτησαν βαρέως ασθενούντα με κίνδυνο σύντομα να τεθεί και στον αναπνευστήρα και ενδεχομένως να καταλήξει.

Το ερώτημα που τίθεται είναι ποιος τελικά θα υπογράψει το πιστοποιητικό θανάτου του ΓεΣΥ όπως επιχειρούν να το πράξουν.

Και με αυτή την ευκαιρία επειδή για μεγάλο χρονικά διάστημα τίθετο το ζήτημα εάν θα ενταχθώ στο ΓεΣΥ ως γιατρός και έδωσα πολλές φορές την απάντηση, σήμερα επιβεβαιώνεται γιατί εγώ προσωπικά δεν έχω ενταχθεί στο ΓεΣΥ. Γιατί δεν θέλω να γίνω μέρος μίας διαδικασίας διασπάθισης χρήματος. Αν έμπαινα στο ΓεΣΥ θα ήμουν από τους ευνοημένους του ΓεΣΥ. Όμως το ζήτημα δεν είναι να είμαι ευνοημένος σε βάρος των πολιτών είτε των ασθενών είτε αυτών που εισφέρουν. Η προσωπική μου πολιτική και επαγγελματική αξιοπρέπεια δεν μου επιτρέπει να συμμετέχω σε μια τέτοια διαδικασία.

Έύχομαι και ελπίζω ότι σύντομα θα υπάρξει βελτίωση του τρόπου εφαρμογής του ΓεΣΥ, θα υπάρξει διαφάνεια, θα υπάρξουν σωστοί κανονισμοί ώστε να δοθεί δυνατότητα μίας αξιοπρεπούς συμμετοχής σε ένα σύστημα που θα προσφέρει ποιοτική περίθαλψη στον πολίτη που είναι αυτό που ζητούμε.

Και την ίδια στιγμή όταν τέθηκαν χρονικά περιθώρια για να χορηγηθούν οι μονάδες στους ειδικούς ιατρούς για κάθε 15 λεπτά μια πιστοποιημένη μονάδα μέχρι τρεις για 45 λεπτά, διερωτώμαι πώς για ενδονοσοκομειακές επεμβάσεις όπως καθορίζεται στον κανονισμό και τη νομοθεσία, επιτρέπουμε για τέσσερα και για πέντε λεπτά αυτές οι επεμβάσεις να γίνονται εξωνοσοκομειακα με μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε αυτούς που τις πράττουν. Αυτά λοιπόν είναι τεράστια προβλήματα που θα πρέπει άμεσα να διαχειριστούμε.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 30 Ιουλίου 2020

Δήλωση Προέδρου, Κ. Σ. ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου, για την έκθεση του Γεν. Ελεγκτή για τον ΟΑΥ

Η πρόσφατη έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τη σύμβαση του ΟΑΥ με νοσηλευτήρια για παροχή ενδονοσοκομειακής περίθαλψης στο πλαίσιο της Β΄ φάσης του ΓεΣΥ, ουσιαστικά επιβεβαιώνει πλήρως τις ανησυχίες που από την αρχή εξέφρασε η ΕΔΕΚ.

Συγκεκριμένα επιβεβαιώνεται ότι από πλευράς ΟΑΥ:

 • παραβιάσθηκε η νομοθεσία αναφορικά με τις συμβάσεις με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια,
 • δεν υποβλήθηκαν στη Βουλή για έγκριση οι σχετικοί κανονισμοί ως όφειλε να πράξει ο ΟΑΥ,
 • ο καθορισμός διαφορετικών τιμών για τις ίδιες ιατρικές πράξεις ανάλογα με το νοσηλευτήριο, είναι εκτός της νομοθεσίας, όπως και
 • το γεγονός ότι έχει επιτραπεί σε νοσηλευτήριο να λειτουργεί πτέρυγα ΓεΣΥ  και πτέρυγα εκτός ΓεΣΥ, πράξη που βρίσκεται εκτός της της νομοθεσίας, ανοίγοντας έτσι την προοπτική του πολυασφαλιστικού συστήματος.

Καταλήγοντας, επιβεβαιώνεται ότι από πλευράς ΟΑΥ υπάρχει πολλαπλή παραβίαση της νομοθεσίας καθώς και διασπάθιση χρημάτων του φορολογούμενου πολίτη.

Ενώ η εφαρμογή της  Β Φάσης του ΓεΣΥ άρχισε την 1.6.2020 τα νοσηλευτήρια του ΟΚΥΠΥ θα ενταχθούν την 1.9.2020. Αυτό οδηγεί σε Β’ φάση δύο ταχυτήτων και ταυτόχρονα υστερεί από τον ΟΚΥΠΥ έσοδα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία καλείται να καλύψει ο φορολογούμενος πολίτης. Την ίδια στιγμή τα χρήματα αυτά γίνεται διασπάθισή τους από τον ΟΑΥ.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 16 Ιουλίου 2020

Δήλωση Αναπλ. Προέδρου Κ. Σ. ΕΔΕΚ και Υποψ. Δήμαρχου Αγλαντζιάς, Μ. Βασιλειάδου, για κρατικά νοσηλευτήρια

Όλοι διαπιστώνουν τον κίνδυνο που ελλοχεύει για τα δημόσια νοσηλευτήρια από τον τρόπο που εφαρμόστηκε το ΓΕΣΥ.

Όταν όμως η ΕΔΕΚ προειδοποιούσε  γι’ αυτούς τους κινδύνους και ζητούσε  πριν από την έναρξη εφαρμογής του ΓΕΣΥ να προωθηθεί η ανασυγκρότηση των νοσοκομείων και η ενίσχυσή τους για να μπορέσουν να ανταποκριθούν,  δεχόμασταν από όλες τις πλευρές πυρά και λάσπη για το ότι ήμασταν εναντίον της εφαρμογής του ΓΕΣΥ.

Σήμερα, είναι προφανές ότι  στόχος είναι η κατάρρευσης και η ιδιωτικοποίηση των δημόσιου τομέα της υγείας. Είναι γι’ αυτό το λόγο που επαναλαμβάνουμε την έκκληση μας για άμεση ανασυγκρότηση και ενίσχυση των δημοσίων νοσηλευτηρίων ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πολιτών και να αποτελέσουν την ραχοκοκαλιά του ΓΕΣΥ.

 Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 15 Ιουλίου 2020

Κατά τη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου ως ΕΔΕΚ ζητήσαμε με την εγγραφή του αυτεπάγγελτου την ενημέρωση της Επιτροπής για το μνημόνιο συναντίληψης μεταξύ του ΟΑΥ και των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων για τη Β Φάση του ΓΕΣΥ.

Η εγγραφή του θέματος κρίθηκε αναγκαία και κατεπείγουσα μετά από την παραδοχή εκ μέρους του ΟΑΥ κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Κοιν. Επιτροπής Υγείας σε σχέση με την έλλειψη κλινών στην επαρχία Λεμεσού στη Β Φάση του ΓΕΣΥ ότι το μνημόνιο συναντίληψης που υπογράφηκε από τον Υπουργό Υγείας δεν έτυχε του απαιτούμενου ελέγχου από τη Νομική Υπηρεσία.

Αυτό που ως ΕΔΕΚ διαπιστώνουμε είναι ότι μέσω του μνημονίου αυτού επιχειρείται η εισαγωγή του πολυασφαλιστικού συστήματος κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας.

Η άρνηση των παρόντων μελών της Επιτροπής –  με εξαίρεση του Προέδρου της κ. Ζαχαρία Κουλία-  και κατά συνέπεια των κομμάτων που εκπροσωπούν, αποτελεί προσπάθεια συγκάλυψης των παρατυπιών στις οποίες προέβη ο ΟΑΥ και ανοχή στην εκτροπή η οποία παρατηρείται στη φιλοσοφία του ΓΕΣΥ όπως είχε συμφωνηθεί αρχικά από όλα τα πολιτικά κόμματα για μονοασφαλιστικό σύστημα.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 9 Ιουλίου 2020

Ένα μήνα μετά την εφαρμογή της δεύτερης φάσης του ΓΕΣΥ τα δημόσια νοσηλευτήρια υπολειτουργούν αφού παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις.Δεν μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες χωρίς να λάβουν εκατομμύρια ευρώ από τον ΟΑΥ μέσα από συμπληρωματικούς προϋπολογισμούς τους οποίους επωμίζεται ο κύπριος φορολογούμενος

Με ευθύνη του ΟΑΥ τώρα κάποιοι επιχειρούν την εισαγωγή του πολυασφαλιστικού συστήματος παραβιάζοντας μάλιστα και την σχετική νομοθεσία .

Ως ΕΔΕΚ καλούμε τον πρόεδρο της δημοκρατίας να προβεί άμεσα σε λήψη μέτρων που να διασφαλίζουν πρωτίστως αξιοπρεπή πρόσβαση των πολιτών σε ποιοτική Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

 

Γραφείο Τύπου

5 Ιουλίου 2020 , Λευκωσία

Η κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια προκαλεί δικαιολογημένες ανησυχίες. Αφενός η υποστελέχωση λόγω της μαζικής φυγής γιατρών και αφετέρου η υποβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών σε διάφορα τμήματα, θέτουν σε κίνδυνο την επιστημονική αξιοπιστία και την οικονομική βιωσιμότητα των νοσηλευτηρίων με τις συνεπακόλουθες επιπτώσεις στην προσφορά των υπηρεσιών προς τους ασθενείς.

Την κύρια ευθύνη για αυτή την κατάσταση και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τα δημόσια νοσηλευτήρια την φέρουν:

 1. Το Υπουργείο Υγείας που δεν φρόντισε να αναβαθμίσει τα δημόσια νοσηλευτήρια και να τα καταστήσει επιστημονικά και οικονομικά βιώσιμα πριν από την αυτονόμησή τους, όπως προνοεί η σχετική νομοθεσία και όπως πολλές φορές η ΕΔΕΚ είχε υποστηρίξει.
 2. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΚΥΠΥ το οποίο εδώ και 2,5 χρόνια από την ανάληψη της διοίκησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων, ουδέν έπραξε για την αναβάθμισή τους σε εξοπλισμό και σε δημιουργία νέων κλινικών για να μπορέσει να καλύψει τη ζήτηση ή τις ανάγκες των ασθενών. Ένδειξη της αποτυχίας του Διοικητικού Συμβουλίου είναι και το γεγονός ότι αδυνατεί να τιμολογήσει τις προσφερόμενες υπηρεσίες προς το ΓεΣΥ με αποτέλεσμα την απώλεια εκατομμυρίων τα οποία καλείται ο φολογούμενος πολίτης να καλύψει μέσα από τις κρατικές ενισχύσεις.
 3. Ο ΟΑΥ ο οποίος με τον τρόπο εφαρμογής του ΓεΣΥ και κυρίως του πλαισίου λειτουργίας των προσωπικών γιατρών υποβοηθά τη μαζική φυγή γιατρών από τα δημόσια νοσηλευτήρια και ουσιαστικά συμβάλλει στην υποστελέχωση τους.

Το φάσμα κατάρρευσης των δημοσίων νοσηλευτηρίων είναι πια ορατό και η επιστημονική, διοικητική αλλά και πολιτική ευθύνη θα ανήκει σε όλους αυτούς που άμεσα ή έμμεσα υποστήριξαν την λανθασμένη εφαρμογή του ΓεΣΥ για εξυπηρέτηση συμφερόντων ξένων προς του ασθενείς αλλά και προς το επίπεδο της προσφερόμενης υγείας που το κράτος οφείλει να παρέχει στους πολίτες του.

Η ΕΔΕΚ θα συνεχίσει με την ίδια συνέπεια να προωθεί τη σωστή και αξιόπιστη εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 24 Ιουνίου 2020

Το άνοιγμα των οδοφραγμάτων  με τον τρόπο που προκρίνεται εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους καθώς:

 • δεν υπάρχουν αξιόπιστες επιδημιολογικές μελέτες στα κατεχόμενα,
 • θα ξεκινήσουν άμεσα οι πτήσεις από την Τουρκία στα κατεχόμενα την οποία Τουρκία το κατοχικό καθεστώς έχει κατατάξει στην κατηγορία Α΄,  ενώ είναι υψηλού κινδύνου,
 • δεν υπάρχει σαφής ένδειξη για τον αριθμό των διαγνωστικών τεστ που μπορούν να κάνουν οι κατοχικές αρχές ώστε να είμαστε σίγουροι πως όσοι θα έρχονται στις ελεύθερες περιοχές δεν θα αποτελούν πιθανούς φορείς του ιού,
 • δεν έχει επιβεβαιωθεί η ποιότητα και η αξιοπιστία των τεστ που γίνονται στα κατεχόμενα.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες το άνοιγμα των οδοφραγμάτων εγκυμονεί σοβαρούς κίνδυνους.

Μια ενδεχόμενη διασπορά του ιού θα έχει ολέθριες συνέπειες στην υγεία των πολιτών και την οικονομία του τόπου και οι ευθύνες της κυβέρνησης θα είναι μεγάλες.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 23 Ιουνίου 2020