ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΥΓΕΙΑ

Με αφορμή την επικείμενη δίωρη στάση εργασίας των υπαλλήλων του ΟΑΥ θα θέλαμε για ακόμα μια φορά να επαναλάβουμε πως βασική αρχή της ΕΔΕΚ είναι ότι κανένας υπάλληλος δεν πρέπει να μένει ανασφάλιστος για θέματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που η ΕΔΕΚ διαχρονικά αγωνίστηκε για την εισαγωγή και εφαρμογή Γενικού Σχεδίου Υγείας με στόχο την κάλυψη του συνόλου του πληθυσμού.

Στην προκειμένη περίπτωση η ευθύνη για την πρόκληση του συγκεκριμένου προβλήματος βαραίνει αποκλειστικά τον ΟΑΥ ο οποίος διεκδίκησε την εξασφάλιση ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των υπάλληλων του ύψους 257χιλ. ευρώ χωρίς να υπολογίσει ότι από την 1η Ιουνίου 2019 θα εφαρμοζόταν το ΓεΣΥ και οι υπάλληλοι θα είχαν την κάλυψη της εξωνοσοκομειακής περίθαλψης. Αυτό αποτελεί και ανευθυνότητα και διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο η ΕΔΕΚ δεν δέχθηκε την αποδέσμευση του συγκεκριμένου κονδυλίου.

Το Συμβούλιο του ΟΑΥ θα πρέπει:

 • Να δικαιολογήσει γιατί το ποσό μειώθηκε στις 130χιλ. ευρώ, δηλαδή περίπου στο 50% μετά τη νέα διαβούλευση με την ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία και δεν το έπραξε από την αρχή.
 • Να δηλώσει εάν όντων υπάρχουν υπάλληλοι στον ΟΑΥ που έχουν αποσπαστεί από τη δημόσια υπηρεσία και είναι δημόσιοι υπάλληλοι.
 • Να απαντήσει το ερώτημα: από την ώρα που έχει επιβεβαιωθεί ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια κάτω από τη διαχείριση του ΟΚΥΠΥ δεν χρεώνουν τον ΟΑΥ στο πραγματικό ύψος των υπηρεσιών που προσφέρουν, εξετάστηκε από τον ΟΑΥ το ενδεχόμενο τη δευτεροβάθμια περίθαλψη των υπαλλήλων να την αναθέσουν στον δημόσιο τομέα;

 

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 16 Οκτωβρίου 2019

Μετά την ολοκλήρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε:

«Ανεξάρτητα από την προσπάθεια ωραιοποίησης που καταβάλλουν οι εμπλεκόμενοι φορείς για την εφαρμογή και την υλοποίηση του Γενικού Σχεδίου Υγείας, νομίζω ότι οι ασθενείς είναι αυτοί που πραγματικά βιώνουν την αλήθεια, από το πρώτο χρονικά διάστημα από την εφαρμογή του ΓεΣΥ. Και μπορούμε ακριβώς τα προβλήματα που αύτη τη στιγμή δημιουργούνται να τα ταξινομήσουμε σε δύο επίπεδα.

Το πρώτο επίπεδό είναι ο κρατικός τομέας υγείας, τα προβλήματα του πια νομίζω είναι καθημερινά. Δεν είναι μόνο τα ζητήματα της υποστελέχωσης, τα οποία δημιουργούν τεράστια προβλήματα στους ασθενείς, είναι η έλλειψη εξοπλισμού, είναι η αδυναμία προώθησης ιατρικών υπηρεσιών στις περιφέρειες και βλέπετε ότι υπάρχουν περιφερειακά νοσοκομεία έτοιμα να κλείσουν ή να περιορίσουν τις δραστηριότητές τους. Καθώς επίσης και οι τεράστιες λίστες αναμονής οι οποίες έχουν δημιουργηθεί. Πέρα από το γεγονός ότι με την μαζική φυγή ιατρών κινδυνεύουν σοβαρά τμήματα νοσοκομείων να αναστείλουν τις εργασίες τους λόγω ακριβώς της  υποστελέχωσης.

Το δεύτερο επίπεδό είναι ο τομέας των προσωπικών ιατρών και νομίζω ότι πια τα προβλήματα είναι η μεγάλη καθυστέρηση όσον αφορά την εξυπηρέτηση των ασθενών, η μεγάλη καθυστέρηση σε παραπομπή σε ειδικούς ιατρούς η οποία μπορεί να φτάνει σε αρκετούς μήνες, η έλλειψη φαρμάκων και οι τεράστιες καταχρήσεις οι οποίες γίνονται κυρίως στα θέματα των εργαστηριακών και παρακλινικών εξετάσεων.

Όλα αυτά λοιπόν δημιουργούν τεράστια προβλήματα όσον αφορά την εφαρμογή του Γενικού Σχέδιού Υγείας, κυρίως εις την ανταπόκριση να προσφέρουμε στους πολίτες υψηλού επιπέδου περίθαλψη σε σύντομο χρονικό διάστημα και κυρίως όχι με πρόσθετη επιβάρυνση. Κυρίως αυτών των συμπολιτών μας που προέρχονται από τα ευάλωτα στρώματα του πληθυσμού, που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αποκτήσουν υψηλού επιπέδου περίθαλψη με άλλους τρόπους.

Ήδη ανέφερα παράδειγμα καρκινοπαθούς κυρίας από τη Λεμεσό η οποία είναι συνταξιούχος με €340 τον μήνα σύνταξη και όμως χρειάζεται για τις θεραπείες της περίπου €200 τον μήνα. Δόθηκαν και τα στοιχεία στο Υπουργείο και όλα τα υπόλοιπα.

Με αυτή την ευκαιρία, θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι όταν από την πλευρά της ΕΔΕΚ τονίζαμε πριν την εφαρμογή του Γενικού Σχέδιού Υγείας την ανάγκη για να υπάρξουν συγκεκριμένα μέτρα ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι με τον καλύτερο τρόπο και να περιορίσουμε όσο το δυνατόν αυτά τα προβλήματα, δεχόμαστε αναίτιες επιθέσεις από πολλές πλευρές και μάλιστα βρισκόμαστε υπο κατηγορία ότι τάχα δεν θέλουμε να εφαρμοστεί το ΓεΣΥ. Και η επιχειρηματολογία η οποία επικαλούντο όλοι αυτοί που μας κατηγορούσαν ήταν ότι εγώ ως ιδιώτης ιατρός δεν ήθελα να υπάρξει ΓεΣΥ για να διασφαλίσω τα οικονομικά μου συμφέροντα.

Σήμερα όμως νομίζω ότι βρισκόμαστε μπροστά σε αδήριτες ανάγκες. Είτε το Υπουργείο και οι εμπλεκόμενοι φορείς θα αποφασίσουν να πάρουν σωστά και δραστικά, άμεσα μέτρα για τη σωστή υλοποίηση του ΓεΣΥ ή από εκεί πέρα θα είναι υπεύθυνοι για ότι θα προκύψει, κυρίως στον δημόσιο τομέα υγείας και όχι μόνο».

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 10 Οκτωβρίου 2019

Οι μαζικές παραιτήσεις από τα δημόσια νοσηλευτήρια και τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται, επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες της ΕΔΕΚ για το πόσο αναγκαία ήταν πριν από την εφαρμογή του ΓεΣΥ η αναδιοργάνωση των δημοσίων νοσηλευτηρίων και η αυτονόμηση ώστε αυτά να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες του ΓεΣΥ με επάρκεια.

Δυστυχώς, τόσο του Υπουργείο Υγείας όσο και ο ΟΚΥπΥ από τον Ιούνιο του 2017 μέχρι και τον Ιούνιο του 2019 που ξεκίνησε η εφαρμογή του ΓεΣΥ, ουδέν έπραξαν προς αυτή την κατεύθυνση. Αντίθετα, αποδυνάμωσαν ακόμα περισσότερο τον δημόσιο τομέα μέσα από τις πρακτικές τις οποίες εφάρμοσαν.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΓεΣΥ και τα οποία ήταν προβλέψιμα, δεν επιλύονται ούτε με ευχολόγια ούτε και με αναμονή. Χρειάζονται άμεσα δραστικές λύσεις.

Η επιτυχία του ΓεΣΥ και η δυνατότητα να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών δεν προκύπτει μόνο από τον αριθμό των γιατρών που θα ενταχθούν αλλά από την, επιβεβλημένη, αναδιοργάνωση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και τη συμμετοχή των ειδικών γιατρών.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 8 Οκτωβρίου 2019

Για πρώτη φορά στα χρονικά της Κ.Δ. παρατηρείται συστηματική έλλειψη φαρμακευτικών σκευασμάτων σε χρόνο και σε ποσότητα όπως παρατηρείται σήμερα.

Ως Κ.Σ.ΕΔΕΚ θέλουμε να τονίσουμε πως αυτό το σκηνικό είναι αποτέλεσμα της μη έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης των προβλημάτων από τις αρμόδιες υπηρεσίες , της κακοδιαχείρισης και σπατάλης αλλά και της έλλειψης σεβασμού προς τους ασθενείς και τους φορολογούμενους πολίτες,

Οι ελλείψεις αυτές θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του ασθενούς. Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι οι αρμόδιοι φορείς αντί να επικεντρωθούν στην επίλυση των σοβαρών αυτών προβλημάτων  από τον λανθασμένο τρόπο εφαρμογής του ΓΕΣΥ περί άλλων τυρβάζουν.

 

Λευκωσία, 2 Οκτωβρίου 2019

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας που έγινε από κοινού με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος για τα θέματα της υγείας των πολιτών σχετικά με το 5G, o Πρόεδρος της ΕΔΕΚ δήλωσε:

«Επιτέλους στην Κύπρο θα πρέπει να μάθουμε η συμπεριφορά και η δράση μας να αποκτήσουν μέτρο.  Γιατί αυτό είναι κάτι που συστηματικά στερείται το κυπριακό κράτος και η κυπριακή πολιτεία.

Με αυτό θα ήθελα να τονίσω πως η οποιαδήποτε τεχνολογική ανάπτυξη η οποία είναι αναγκαία και απαραίτητη  για πολλούς και διάφορους λόγους, θα πρέπει πάντα να συνδυάζεται με μέτρο ώστε να υπάρχει κυρίως προστασία της υγείας των πολιτών και την ίδια στιγμή να μπορεί να αξιοποιήσει τους σκοπούς για τους οποίους πρέπει να εφαρμοστεί.

Είναι πολύ καλά γνωστό ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία είναι επιβλαβής για την υγεία των ανθρώπων  γ’ αυτό και απαιτείται πριν από την εφαρμογή της οποιασδήποτε τεχνολογίας εκπομπής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, να λαμβάνονται συγκεκριμένα μέτρα  έτσι ώστε αυτοί οι κίνδυνοι  να ελαχιστοποιούνται. Είναι κάτι που μέχρι σήμερα έχουμε διαπιστώσει ότι δεν έχει γίνει από την κυπριακή πολιτεία.

Γι’ αυτό και θα θέλαμε με αυτή την ευκαιρία να στείλουμε το δικό μας μήνυμα. Ότι πρώτα και πάνω από όλα προέχει η υγεία των πολιτών και στη συνέχεια, μέσα σε ένα σωστό θεσμικό πλαίσιο εφαρμογής να μπορέσει η τεχνολογία να αναδείξει τα πλεονεκτήματα και τα προτερήματά της τόσο για τους πολίτες όσο και για την ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν υπάρχουν τρόποι να αποφύγουμε το 5G ο κ. Σιζόπουλος απάντησε:

«Τρόποι υπάρχουν πάντοτε  και θεωρώ ότι θα μπορέσει μέσα από  σωστές επιστημονικές μελέτες, διότι εμείς δεν είμαστε οι αρμονικότεροι. Αλλά θα πρέπει να δώσουμε αυτήν την ευκαιρία στους  επιστήμονες να μας καθορίζουν ποιο είναι το πλαίσιο που σας είπα προηγουμένως όπου ενώ μπορούμε  να αξιοποιήσουμε αυτή την  τεχνολογία την ίδια στιγμή να μην εκτίθενται οι πολίτες  σε επιβλαβείς επιπτώσεις που αφορούν την υγεία τους. Αυτό πρέπει να είναι το δόγμα,  αυτό πρέπει  να είναι το πλαίσιο λειτουργίας και εφαρμογής όχι μόνο  της συγκεκριμένης  τεχνολογικής ανάπτυξης αλλά του συνόλου των σύγχρονων τεχνολογιών».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν μας αρκεί μία περιβαλλοντική μελέτη ο κ. Σιζόπουλος απάντησε:

«Δεν είναι μόνο η περιβαλλοντική μελέτη, είναι και η περιβαλλοντική μελέτη αλλά κυρίως είναι και η μελέτη των επιπτώσεων της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, της έντασης της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας ακόμα  και αυτό που ακούσατε μέσα στη συζήτηση. Εάν και κατά πόσο αυτή η  ακτινοβολία μπορεί να εκπέμπεται κανονικά ή αν δημιουργεί ένα κλειστό κύκλωμα  και πολλαπλασιάζονται οι κίνδυνοι  όσον αφορά την υγεία των πολιτών για να μπορέσουμε ακριβώς να πάρουμε τα κατάλληλα  δυνατά μέτρα ώστε πρωταρχικός  στόχος να είναι να προστατεύσουμε την υγεία των πολιτών αλλά την ίδια στιγμή να μην αναστείλουμε την οποιαδήποτε τεχνολογική ανάπτυξη».

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 19 Σεπτεμβρίου 2019

Το γεγονός ότι σήμερα η Κύπρος βρίσκεται στην πρώτη θέση της Ε.Ε. σε αριθμό ειδικών γιατρών σε σχέση με τον πληθυσμό της, αλλά καταβάλλεται προσπάθεια εξεύρεσης πρόσθετου ιατρικού προσωπικού εκτός Κύπρου για να καλύψει τις ανάγκες, θα πρέπει να προβληματίσει τους αρμοδίους και κυρίως το Υπουργείο Υγείας και αυτούς που έχουν την ευθύνη για την εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Θα πρέπει να προβληματιστούν για τους λόγους που προκύπτει αυτή η αναγκαιότητα και που οδηγούνται σε υποστελέχωση τα δημόσια νοσηλευτήρια.

Αντί να επιχειρούν «εισαγωγή» ιατρικού προσωπικού να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δώσουν λύση στα προβλήματα που υπάρχουν για να αξιοποιηθεί το υφιστάμενο ιατρικό προσωπικό που υπάρχει στην Κύπρο.

 

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 18 Σεπτεμβρίου 2019

Με αφορμή την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας ημερομηνίας 30/8/2019 για υποχρέωση από τις 2/9/2019 προσκόμισης παραπεμπτικού προσωπικού ιατρού για εξέταση του ασθενή από ειδικό ιατρό σε νοσηλευτήριο του ΟΚΥΠΥ για σκοπούς παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας, θυμίζουμε ότι αυτό αποτελεί παραβίαση της οικείας νομοθεσίας.

Συγκεκριμένα, το Άρθρο 28 2. (β) του Περί του Γενικού Συστήματος Υγείας Νόμου του 2017 προνοεί ότι οι υπηρεσίες φροντίδας υγείας από  ειδικούς ιατρούς παρέχονται σε δικαιούχους από ειδικούς ιατρούς της επιλογής τους μετά από απευθείας πρόσβαση του δικαιούχου σε ειδικό ιατρό με την καταβολή ποσού συνεισφοράς.

Παρά τις δημόσιες προφορικές διευκρινήσεις του εκπροσώπου του ΟΚΥπΥ καλούμε το Υπουργείο Υγείας να προβεί στις δέουσες γραπτές διορθώσεις και διευκρινήσεις επί της ανακοίνωσης της 30ης Αυγούστου για αποφυγή στρεβλώσεων και παραβιάσεων της νομοθεσίας.   

 

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 3 Σεπτέμβριου 2019

 

 

 

 

Η συγκεκριμένη απόφαση του Υπουργείου Υγείας για υποχρέωση προσκόμισης παραπεμπτικού προσωπικού ιατρού για εξέταση  του ασθενή από ειδικό ιατρό σε νοσηλευτηρίο του ΟΚΥΠΥ για σκοπούς παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας στην ουσία αποτελεί παραβίαση της οικείας νομοθεσίας.

Συγκεκριμένα, το Άρθρο 28 2. (β) του Περί του Γενικού Συστήματος Υγείας Νόμου του 2017 προνοεί ότι οι υπηρεσίες φροντίδας υγείας από  ειδικούς ιατρούς παρέχονται σε δικαιούχους από ειδικούς ιατρούς της επιλογής τους μετά από απευθείας πρόσβαση του δικαιούχου σε ειδικό ιατρό  με την καταβολή ποσού συνεισφοράς.

Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το Υπουργείο Υγείας παραβιάζει τη σχετική νομοθεσία.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 2 Σεπτεμβρίου 2019

Τα συσσωρευμένα προβλήματα τα οποία παρουσιάζονται με την εφαρμογή του ΓεΣΥ και τα οποία προϊόντος του χρόνου όχι μόνο δεν μειώνονται αλλά αυξάνονται, επιβάλλουν την άμεση επίλυσή τους. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  θα πρέπει άμεσα να αναλάβει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Η προσπάθεια αυτή πρέπει να επικεντρωθεί σε τρεις άξονες με στόχο την επίλυση των προβλημάτων το συντομότερο δυνατό:

 1. Άμεση αναδιοργάνωση των δημοσίων νοσηλευτηρίων η οποία θα επιτευχθεί μέσα από την:
  1. επαρκή ιατρική στελέχωση,
  2. ίδρυση νέων κλινικών,
  3. ενίσχυση των περιφερειακών  νοσοκομείων και των αγροτικών κέντρων και
  4. κάλυψη των αναγκών σε εξοπλισμό και αναλώσιμα.
 2. Άμεση δυνατότητα των ασθενών για απευθείας πρόσβαση σε όλους τους γιατρούς με συμπληρωμή ώστε να ενταχθεί το σύνολο των γιατρών, ειδικών και μη, στο ΓεΣΥ.
 3. Σύσταση ανεξάρτητων ομάδων αυστηρού εποπτικού ελέγχου για να τερματιστεί η κακοδιαχείριση και να παταχθεί το φαινόμενο της διασπάθισης των χρημάτων του φορολογουμένου πολίτη.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 27 Αυγούστου 2019

Με αφορμή το χθεσινό περιστατικό στο νοσοκομείο Πόλεως Χρυσοχούς και τον κίνδυνο που διέτρεξε συμπατριώτης μας επειδή απουσίαζε γιατρός λόγω της υποστελέχωσης των δημόσιων νοσηλευτηρίων ειδικά των περιφερειακών , αποτελεί ακόμη ένα πρόσθετο στοιχείο επιβεβαίωσης των ανησυχιών που κατά καιρούς η ΕΔΕΚ έχει εκφράσει αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και  επιβεβαίωση των θέσεων της  που από το 2015 επίμονα ζητάει ότι στο πλαίσιο εφαρμογής του ΓΕΣΥ θα έπρεπε:

-Να αποσυμφορηθούν και να αναδιοργανωθούν τα δημόσια νοσοκομεία

-Να ενισχυθούν από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και με εξοπλισμό για να μπορούν να προσφέρουν υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες στους πολίτες σε ολόκληρη την επικράτεια.

Δυστυχώς θα πρέπει να παρατηρήσουμε ότι παρόλα αυτά , όχι μόνο δεν υπήρξε αναδιοργάνωση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και αναβάθμιση περιφερειακών και αγροτικών κέντρων , δεν υπήρξε καμία ενίσχυση σε ιατρικό εξοπλισμό (ο δημόσιος τομέας εξακολουθεί να έχει ένα μόνο μαγνητικό τομογράφο)αλλά αντίθετα υπήρξε σημαντική υποστελέχωση ιατρικού προσωπικού με αποτέλεσμα το εναπομείναν ιατρικό προσωπικό στα δημόσια νοσηλευτήρια να εργάζεται κάτω από απαράδεκτες συνθήκες και η προσφερόμενη προς πολίτες περίθαλψη σε πολλούς τομείς του δημόσιου τομέα να παρουσιάζει δραματική υποβάθμιση.

Υπάρχει επιτέλους σε κάποιους πολιτική ευαισθησία να αναλάβουν τις πολιτικές τους ευθύνες για το κατάντημα του δημόσιου τομέα υγείας;