ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΥΓΕΙΑ

 

Σήμερα κατά τη συνέχιση της συζήτησης για την έγκριση των κανονισμών για τις συμβάσεις των Γενικών και Ειδικών γιατρών που θα συμμετάσχουν στο ΓεΣΥ, διαπιστώσαμε ότι συνεχίζουν να υπάρχουν μεγάλες αντιθέσεις ανάμεσα στους εμπλεκόμενους σε αυτή τη διαδικασία, καθώς επίσης και τις διαφορετικές πλευρές που η κάθε πλευρά δίδει σε διάφορες πρόνοιες των συγκεκριμένων κανονισμών με αποτέλεσμα να μην προχωρούν με τους γρήγορους και τους σωστούς ρυθμούς που θα έπρεπε για την κατάληξη στους τελικούς κανονισμούς.

Όμως για εμάς, το πλέον ανησυχητικό το οποίο προκύπτει μέσα από αυτή τη διαδικασία είναι ότι αυτοί που έχουν την ευθύνη για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ αδυνατούν να απαντήσουν τεκμηριωμένα σε προβλήματα τα οποία υποδεικνύονται ή αναφύονται και το χειρότερο από όλα είναι ότι ενώ αυτοί οι κανονισμοί, τόσο για τους προσωπικούς γιατρούς όσο και για τους ειδικούς γιατρούς, βρίσκονται ακόμα σε διαδικασία συζήτησης, δεν έχουν ολοκληρωθεί και δεν έχουν εγκριθεί, έχουν ανοίξει οι κατάλογοι για εκδήλωση ενδιαφέροντος των γιατρών για συμμετοχή στο ΓΕΣΥ. Πραγματικά εκτιμούμε ότι στο τέλος της ημέρας, βάζουμε την άμαξα μπροστά από το άλογο. Πώς μπορεί σήμερα ένας παροχέας υγείας να αποφασίσει εάν θα ενταχθεί ή όχι ή να εκδηλώσει ενδιαφέρον ένταξης χωρίς να γνωρίζει το θεσμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα δραστηριοποιηθεί και όσον αφορά την προσφορά των ιατρικών του υπηρεσιών, αλλά και όσο αφορά το εργασιακό καθεστώς και τις αμοιβές τις οποίες θα έχει.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο θεωρούμε ότι υπάρχουν τρομακτικά προβλήματα όσον αφορά την πορεία εφαρμογής του ΓΕΣΥ και την τεράστια ευθύνη την έχουν οι φορείς που είναι επιφορτισμένοι με την υλοποίηση της νομοθεσίας για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ και την προώθηση το συντομότερο δυνατό της υλοποίησης για την έναρξη εφαρμογής του ΓΕΣΥ, ειδικά δεδομένου ότι από την 1η Μαρτίου ο φορολογούμενος πολίτης θα επιφορτίζεται και με πρόσθετες φορολογίες που θα αφορούν πια τη χρηματοδότηση του ΓΕΣΥ.

Γραφείο Τύπου,

Λευκωσία 21 Φεβρουαρίου 2019

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΚΥΠΥ ΝΤΕΙΒΙΝΤ ΝΙΚΟΛΣΟΝ

 

Η σημερινή υπερψήφιση της τροπολογίας που κατατέθηκε  από την ΕΔΕΚ  για δέσμευση του ποσού που αφορά την αντιμισθία του Προέδρου του ΟΚΥΠΥ στέλνει στην κυβέρνηση ένα πολιτικό μήνυμα: ότι θα πρέπει  επιτέλους να τοποθετηθεί επί του ασυμβιβάστου του κυρίου Νίκολσον.

 

Να υπενθυμίσουμε ότι εδώ και ένα χρόνο ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος,  είχε προβεί σε καταγγελίες  που αφορούσαν τη σύγκρουση συμφερόντων του κ. Νίκολσον για τη θέση στην οποία είχε διοριστεί και οι οποίες επιβεβαιώθηκαν τόσο από τον Γενικό Ελεγκτή όσο και  από την επιστολή που έστειλε ο Γενικός Εισαγγελέας προς τον Γενικό Ελεγκτή.

 

Θα αναμένουμε συνεπώς το συντομότερο δυνατόν την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και την οριστική τοποθέτησή του επί του ασυμβιβάστου του κυρίου Νίκολσον δεδομένου ότι η αυτονόμηση είναι πολύ σημαντική στην υλοποίηση του ΓεΣΥ.

 

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 15 Φεβρουαρίου 2019

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος

Μετά τη συνάντηση που είχαν σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, και ο Υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος, ο κ. Σιζόπουλος δήλωσε:

«Η συνάντηση ήταν άκρως εποικοδομητική και αυτό με κάθε ειλικρίνεια.  Υπάρχει η δυνατότητα και η προοπτική για μια πολύ αγαστή συνεργασία στο πλαίσιο ακριβώς της ενίσχυσης των προσπαθειών του νέου Υφυπουργείου Τουρισμού να αναπτύξει και να βελτιώσει ποιοτικά τον τουριστικό μας προϊόν. Ένα τομέα της κυπριακής οικονομίας ο οποίος είτε το θέλουμε είτε όχι θα παρουσιάζει μια διαχρονική παρουσία  και μια διαχρονική συνεισφορά στην κυπριακή οικονομία.

Ως εκ τούτου λοιπόν θεωρούμε ότι μέσα από την ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος θα μπορέσει η πατρίδα μας να έχει πάρα πολλά οφέλη και το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι μπορεί να αποτελέσει έναν ισχυρό παράγοντα οικονομικής σταθερότητας.

Από την πλευρά της ΕΔΕΚ έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες απόψεις. Εκτιμούμε ότι αυτές οι απόψεις θα αξιολογηθούν και στο βαθμό που είναι δυνατόν θα αξιοποιηθούν μέσα από μια τεχνοκρατική προσέγγιση και μελέτη και την ίδια στιγμή, όπως έχω διαβεβαιώσει και τον κ. Υφυπουργό, από την πλευρά της ΕΔΕΚ θα συνεχίσουμε να είμαστε εποικοδομητικοί και ειλικρινείς.

Και το πιο σημαντικό είναι ότι οι παρεμβάσεις μας δεν θα είναι παρεμβάσεις μηδενιστικού χαρακτήρα αλλά παρεμβάσεις εποικοδομητικές με κύριο στόχο τη σταδιακή βελτίωση και την υλοποίηση των στόχων που έχουμε θέσει ως πολιτεία εδώ και πάρα πολλά χρόνια για το τουριστικό μας προϊόν που δυστυχώς πρέπει να διαπιστώσουμε ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους στόχους παρέμειναν απλά καταγεγραμμένα στοιχεία χωρίς οποιαδήποτε πρακτική εφαρμογή είτε έναρξη υλοποίησης».

Στη συνέχεια ο κ. Περδίος δήλωσε:

«Κύριε Πρόεδρε καταρχήν σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την φιλοξενία. Αυτό που έχω να πω  είναι ότι όχι μόνο θα λάβουμε υπόψη τις εισηγήσεις σας, όμως αν το πάμε ένα βήμα περισσότερο, μπορούμε να πούμε ότι μας χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι αυτές οι εισηγήσεις που παραθέσατε συνάδουν σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό με τις δικές μας βλέψεις, το δικό μας όραμα για τον τουρισμό της χώρας μας όχι μόνο για σήμερα και αύριο, αλλά και για την ερχόμενη δεκαετία.

Όπως πολύ σωστά είπατε, χρειάζεται πλάνο, χρειάζονται στοχευμένες κινήσεις, και είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσω και εσάς όπως και όλους ότι αυτό είναι το πρώτο μέλημά μας αυτή τη στιγμή. Η αξιολόγηση όλων αυτών των κινήσεων που χρειάζονται την επόμενη δεκαετία ούτως ώστε ο τουρισμός να είναι αυτό που θέλουμε για την χώρα μας. Από την πλευρά μας να ξέρετε ότι είναι καλοδεχούμενα όσα έχετε να μας πείτε και σήμερα και τα επόμενα χρόνια θα είμαστε δίπλα σας, οι απόψεις σας είναι πάρα πολύ σημαντικές για εμάς, θέλουμε να είμαστε σε επαφή, όπως και με όλα τα κόμματα. Άρα να συνεχίσουμε σας παρακαλώ αυτή την επαφή και είμαι βέβαιος ότι θα δείτε και από την δουλειά μας ότι το μόνο που θέλουμε είναι το καλό της χώρας για ότι αφορά τον τομέα του τουρισμού».

Λευκωσία, 14 Φεβρουαρίου 2019

ΕΔΕΚ ΓΡΟΘΙΑ

Δεν πρόκειται να υποβιβάσω μια πολιτική αντιπαράθεση στο επίπεδο που επιθυμεί ο κ. Γιώργος Λιλλήκας.

Τα ερωτήματα που του τέθηκαν ήταν σαφέστατα. Ας απαντήσει, λοιπόν, στα ερωτήματα ο κ. Λιλλήκας και ας εγκαταλείψει τις υπεκφυγές:

  • Σε πόσες συνεδριάσεις της Επιτροπής Υγείας της Βουλής που συζητήθηκε το ΓεΣΥ παρευρέθηκε είτε ο ίδιος είτε εκπρόσωποι του κόμματός του;
  • Πόσο χρόνο έχει ξοδέψει μέχρι στιγμής σε επισκέψεις σε δημόσια νοσηλευτήρια για να διαπιστώσει τις συνθήκες εργασίας του ιατρικού προσωπικού αλλά και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία;
  • Πότε διαπίστωσε ο κ. Λιλλήκας ότι δεν πιστεύω στο ΓεΣΥ; Σήμερα ή όταν του είχα ετοιμάσει το προεκλογικό του πρόγραμμα για τα θέματα της υγείας, συμπεριλαμβανομένου του ΓεΣΥ, όταν ήταν υποψήφιος το 2013;

 

Λευκωσία, 8 Φεβρουαρίου 2019

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος

Κατανοώ τους λόγους για τους οποίους ο κ. Λιλλήκας το τελευταίο χρονικό διάστημα, είτε άμεσα είτε έμμεσα, επιχειρεί στοχευμένες επιθέσεις κατά του προσώπου μου.

Αναφορικά με τα θέματα του ΓεΣΥ δεν έχω οποιαδήποτε πρόθεση να εμπλακώ σε δημόσια συζήτηση για να εξηγήσω τις θέσεις μου. Σας παραπέμπω στην ανάρτηση διαχρονικών μας θέσεων προς επιβεβαίωση του ποιοι είχαν συγκροτημένες θέσεις, τις οποίες και δημόσια κατέθεσα ήδη από το 2013 (βλ. https://edek.org.cy/2019/oi-prospatheies-tis-edek-gia-tin-efarmogi-toy-gesy-epivevaionontai-apo-tin-istoria-tis-praxeis-tis-protaseis-kai-ta-osa-diachronika-echei-diekdikisei-gia-sosti-efarmogi-toy-gesy/).

Από εκεί και πέρα ο κ. Λιλλήκας όφειλε πριν από τις τοποθετήσεις του να ενημερώσει τους πολίτες:

  • Σε πόσες συνεδριάσεις της Επιτροπής Υγείας της Βουλής που συζητήθηκε το ΓεΣΥ παρευρέθηκε είτε ο ίδιος είτε εκπρόσωποι του κόμματός του;
  • Πόσο χρόνο έχει ξοδέψει μέχρι στιγμής σε επισκέψεις σε δημόσια νοσηλευτήρια για να διαπιστώσει τις συνθήκες εργασίας του ιατρικού προσωπικού αλλά και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία;
  • Πότε διαπίστωσε ο κ. Λιλλήκας ότι δεν πιστεύω στο ΓεΣΥ; Σήμερα ή όταν του είχα ετοιμάσει το προεκλογικό του πρόγραμμα για τα θέματα της υγείας, συμπεριλαμβανομένου του ΓεΣΥ, όταν ήταν υποψήφιος το 2013;

Λευκωσία, 7 Φεβρουαρίου 2019

 

Οι προσπάθειες της ΕΔΕΚ για την εφαρμογή του ΓεΣΥ επιβεβαιώνονται από την ιστορία, τις πράξεις, τις προτάσεις και τα όσα διαχρονικά έχει διεκδικήσει για  σωστή εφαρμογή του ΓεΣΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Οι προσπάθειες της ΕΔΕΚ για την εφαρμογή του ΓεΣΥ επιβεβαιώνονται από την ιστορία, τις πράξεις, τις προτάσεις και τα όσα διαχρονικά έχει διεκδικήσει για  σωστή εφαρμογή του ΓεΣΥ

Οι προσπάθειες της ΕΔΕΚ για την εφαρμογή του ΓεΣΥ επιβεβαιώνονται από την ιστορία, τις πράξεις, τις προτάσεις και τα όσα διαχρονικά έχει διεκδικήσει για  σωστή εφαρμογή του ΓεΣΥ:

·       Για πρώτη φορά στη Βουλή τέθηκε θέμα ΓεΣΥ το 1968 από το Βάσο Λυσσαρίδη

·       Το 2001 ψηφίστηκε ο νόμος πλαίσιο μετά από παρέμβαση της ΕΔΕΚ για να ψηφιστούν οι προϋπολογισμοί του 1999

·       Η ψήφιση του επικαιροποιημένου νομοσχεδίου τον Ιούνιο του 2017 ήταν αποτέλεσμα της συνεχούς άσκησης πολιτικής πίεσης από τον Μαρίνο Σιζόπουλο προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ήδη από τον Απρίλιο του 2015

·       Από την αρχή η ΕΔΕΚ τόνισε τη σημασία της σωστής αυτονόμησης και την εφαρμογή ενός μονοασφαλιστικού ΓεΣΥ

·       Η ΕΔΕΚ είναι το μόνο κόμμα που είχε και έχει ολοκληρωμένη θέση, αντίληψη και πρόταση για συγκροτημένο τρόπο εφαρμογής του ΓεΣΥ την οποία και ακολουθεί πιστά  

·       Είναι το μόνο κόμμα, εξάλλου, που ήδη από το 2016 κατέθεσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ολοκληρωμένη πρόταση για εφαρμογή του ΓεΣΥ στη βάση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος και χωρίς την επιβάρυνση των πολιτών με πρόσθετες φορολογίες.

 

Η ΕΔΕΚ θα συνεχίσει να αγωνίζεται υπέρ της εφαρμογής του ΓεΣΥ, χωρίς αναβολές, χωρίς καθυστερήσεις και χωρίς παρεκκλίσεις ώστε μέσω του ΓεΣΥ να παρέχεται υψηλού επιπέδου ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους πολίτες και κυρίως σε αυτούς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να την αποκτήσουν με άλλους τρόπους.

Ο αγώνας της ΕΔΕΚ για εφαρμογή ενός ΓεΣΥ το οποίο φύσει θέσει θα εξυπηρετεί τον πιο πάνω σκοπό και δεν θα καταρρεύσει, είναι διαρκής.

Πρωταγωνιστής της διαμόρφωσης των πιο πάνω θέσεων ήταν και είναι ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος. Οι καθαρές, ολοκληρωμένες και συγκροτημένες θέσεις που από το 2013 έχει καταθέσει για τη σωστή εφαρμογή του ΓεΣΥ, επαναδημοσιεύονται πιο κάτω με πλήρη διαφάνεια.

Έγγραφο Αρ. 1. Κατάσταση δημόσιου τομέα Υγείας και πρόταση Κ. Σ. ΕΔΕΚ για σωστή εφαρμογή του ΓεΣΥ, Νοέμβριος 2013

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – Η ΕΔΕΚ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΣΥ

Πηγή: ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 07/11/2013 11:14

 

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ Κ.Σ.ΕΔΕΚ

ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

 

Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρακολουθούμε με ιδιαίτερη ανησυχία την προσπάθεια της κυβέρνησης να τορπιλίσει την προώθηση της εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Υγείας, όπως έχει συμφωνηθεί με τους κοινωνικούς εταίρους και τον ιατρικό κόσμο. Αντ` αυτού η προσπάθεια της κυβέρνησης επικεντρώνεται στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του ασφαλιστικού κεφαλαίου μέσω του επανασχεδιασμού του ΓεΣΥ.

 

Είναι γνωστό ότι η εισαγωγή του ΓεΣΥ ήταν μία από τις 7 υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την προηγούμενη κυβέρνηση. Υπόδειξη την οποία επανέφερε με το Μνημόνιο η Τρόικα στη σημερινή κυβέρνηση.

 

Η στάση αυτή δεν φαίνεται να είναι άσχετη με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη διεξαγωγή νέας μελέτης και την εμπλοκή των ασφαλιστικών εταιρειών στην εφαρμογή του ΓεΣΥ. Οι πληροφορίες στον Τύπο ότι η κυβέρνηση θα αναθέσει στη Διεθνή Τράπεζα την επαναξιολόγηση των υπολογισμών του ΓεΣΥ «σκοτώνει» ουσιαστικά τον κοινωνικά αποδεκτό σχεδιασμό του ΓεΣΥ και ανοίγει παράθυρο για τον επανασχεδιασμό του Σχεδίου με την εμπλοκή των ασφαλιστικών εταιρειών για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων.

 

Μια τέτοια ενέργεια θα γυρίσει την προσπάθεια πολλά χρόνια πίσω.

 

Από την πλευρά της ΕΔΕΚ απαιτούμε  ξεκάθαρη τοποθέτηση από την κυβέρνηση.

 

Είναι διατεθειμένη να προωθήσει την εφαρμογή του ΓεΣΥ  και σε ποια βάση;

Στη βάση του νόμου-πλαισίου που ψήφισε η Βουλή και επεξεργάσθηκε ο ΟΑΥ με τη σύμφωνη γνώμη των εμπλεκομένων μερών και των κοινωνικών εταίρων ή

στη βάση των προεκλογικών εξαγγελιών του Προέδρου της Δημοκρατίας;

 

Με αυτή την ευκαιρία θα θέλαμε να επαναλάβουμε ότι για την ΕΔΕΚ το ΓεΣΥ για να μπορέσει να προσφέρει υψηλού επίπεδου περίθαλψη και κύρια σε αυτούς που δεν έχουν τη δυνατότητα να την αγοράσουν θα πρέπει:

 

1. Η κάλυψη να είναι καθολική

 

2. Η ισότιμη μεταχείριση όλων των πολιτών και η ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας να διασφαλισθεί

 

3. Ο ασθενής να έχει το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής γιατρού και νοσηλευτηρίου

 

4. Να αυτονομηθούν τα δημόσια νοσηλευτήρια σε διοικητικό οικονομικό και επιστημονικό επίπεδο

 

5. Να ενισχυθούν οι προσφερόμενες υπηρεσίες στην ύπαιθρο με την αναβάθμιση των υφιστάμενων Αγροτικών Κέντρων Υγείας και τη λειτουργία νέων, όπου είναι αναγκαίο

 

6. Να προωθηθεί η σωστή συνεργασία του ιδιωτικού και του δημόσιου  τομέα στο επίπεδο της τριτοβάθμιας και τεταρτοβάθμιας περίθαλψης με στόχο να περιορισθούν ακόμα περισσότερο οι αποστολές ασθενών στο εξωτερικό και παράλληλα να προσελκύσουμε ασθενείς από το εξωτερικό.

 

Η ΕΔΕΚ θεωρεί ότι η άμεση προώθηση της εφαρμογής του ΓεΣΥ αποτελεί κοινωνική απαίτηση και υποχρέωση της κυβέρνησης προς τους πολίτες. Οποιοιδήποτε νέοι σχεδιασμοί αποτελούν πισωγύρισμα και ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων.

 

Η καταστροφή της οικονομίας του τόπου και η φτωχοποίηση τεραστίων μαζών του κυπριακού λαού ως αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολούθησε η προηγούμενη κυβέρνηση και των χειρισμών της παρούσας κυβέρνησης που μας παρέδωσε στην Τρόικα και τα Μνημόνιά της δεν αφήνουν άλλη επιλογή από την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας, όπως έχει συμφωνηθεί με τους κοινωνικούς εταίρους  μέχρι το τέλος του 2015.

 

 

 

Έγγραφο Αρ. 2: Πρωτοβουλία ΕΔΕΚ για το ΓΕΣΥ. Κάλεσμα σε κόμματα της αντιπολίτευσης για διαμόρφωση κοινών θέσεων έναντι των προτάσεων της κυβέρνησης, Οκτώβριος 2014

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ -ΤΟ ΚΣ ΕΔΕΚ ΓΙΑ ΓΕΣΥ 
Πηγή: ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 10/10/2014 13:11 

 

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
ΤΟΥ ΚΣ ΕΔΕΚ ΜΑΡΙΝΟΥ ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΥ
 
Πρωτοβουλία ΕΔΕΚ για το ΓΕΣΥ – Κάλεσμα σε κόμματα της αντιπολίτευσης
για διαμόρφωση κοινών θέσεων έναντι των προτάσεων της κυβέρνησης

Η πρόσφατη συνάντηση του Υπουργού Υγείας με την ΕΔΕΚ όχι μόνο δεν διασκέδασε τις ανησυχίες-μας για τις προθέσεις της κυβέρνησης αναφορικά με τις αλλαγές που επιθυμεί να επιφέρει στο ΓεΣΥ, αλλά αντίθετα τις ενίσχυσε ακόμα περισσότερο.

Η διαπίστωσή-μας είναι πως η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας στερούνται ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την πολιτική διαχείριση του τομέα της υγείας.

Οι επιδιωκόμενες αλλαγές στο θεσμικό νομικό πλαίσιο του ΓεΣΥ θα επιφέρουν πλήρη αλλαγή στη φιλοσοφία-του με απρόβλεπτους κινδύνους.

Συγκεκριμένα:

• Η συγκέντρωση όλων των αρμοδιοτήτων του ΓεΣΥ σε ομάδα γραφειοκρατών που θα διοριστεί στο υπουργείο Υγείας, αποδομεί την κοινωνικοποιημένη μορφή του συστήματος, καταργεί τη διαφάνεια και καθιστά το ΓεΣΥ ευάλωτο στις πολιτικές επιλογές των εκάστοτε κυβερνώντων. Το ΓεΣΥ πρέπει να παραμείνει ανεξάρτητο και πέραν από κόμματα και κυβερνήσεις

• Η μεταφορά διαχείρισης του ταμείου ύψους ενός και πλέον δις ευρώ στην ίδια ομάδα, αυξάνει κατά την άποψή-μας τις πιθανότητες για σπατάλες και κακοδιαχείριση

• Διερωτόμαστε ποια η σκοπιμότητα της νομοθετικής εισαγωγής του πολυασφαλιστικού συστήματος, όταν η πρόθεση υλοποίησης προσδιορίζεται για μετά από 5-6 χρόνια, όταν οι συνθήκες πιθανόν να είναι διαφορετικές.

• Γιατί ενώ η κυβερνητική πρόταση προνοεί μετατροπή του ΟΑΥ σε συμβουλευτικό σώμα, την ίδια στιγμή θέλει να διορίζει και την πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ.;

• Όταν ο ΟΑΥ χρειάστηκε αρκετά χρόνια και ξοδεύτηκαν αρκετά εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσει εμπειρία διαχείρισης του ΓεΣΥ, πώς θα μπορέσει η ομάδα που θα διοριστεί στο Υπουργείο σε μερικούς μήνες να είναι έτοιμη για την εφαρμογή του νέου μοντέλου;

• Τέλος, η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα συγκροτημένη άποψη για τη μορφή αυτονόμησης των κρατικών νοσηλευτηρίων, καθώς και για τα φάρμακα τα οποία θα καλύπτουν πέραν του 20% της συνολικής ετήσιας δαπάνης του ΓεΣΥ.

Η ΕΔΕΚ ως το κόμμα που πρωτοστάτησε στην εφαρμογή του ΓεΣΥ δεν θα αποδεχθεί να διακυβεύεται το μέλλον και η σωστή εφαρμογή-του, σήμερα όπου η οικονομική κρίση έθεσε σε κίνδυνο την προσφορά ικανοποιητικού επιπέδου ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους πολίτες, ειδικά αυτών που προέρχονται από τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα.

Το Π.Γ. του κόμματος στην τελευταία-του συνεδρία αποφάσισε η ΕΔΕΚ να αναλάβει την πρωτοβουλία συζήτησης με τα κόμματα που δεν συμμετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα για τη διαμόρφωση κοινής θέσης και τη δημιουργία κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που θα αποτρέψει την έγκριση όσων από τις κυβερνητικές προτάσεις στρέφονται προς λανθασμένη κατεύθυνση.

Ήδη εντός της ημέρας θα αποσταλεί σχετική επιστολή προς τα κόμματα. Εάν συμφωνούν θα προγραμματισθεί κοινή συνάντηση για την έναρξη δομημένου διαλόγου.

Λευκωσία, 10 Οκτωβρίου 2014
Γραφείο Τύπου

Σημ.: Η επιστολή προς τους αρχηγούς κοινοβουλευτικών κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών επισυνάπτεται. 

Επιστολή του Αναπλ. Προέδρου του ΚΣ ΕΔΕΚ προς αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και Οικολόγων Περιβαλλοντιστών

Λευκωσία
10 Οκτωβρίου 2014

Προς
Κύριο ……………..

ΘΕΜΑ: ΓεΣΥ

Αγαπητέ ….,

Οι τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την προώθηση εφαρμογής του ΓεΣΥ και οι προθέσεις της κυβέρνησης για ριζικές αλλαγές στον υφιστάμενο νόμο πλαίσιο, μας δημιουργούν εύλογες ανησυχίες για το ποιες είναι οι τελικές της προθέσεις.
Όλοι αναγνωρίζουμε ότι η υγεία αποτελεί ύψιστο κοινωνικό αγαθό ειδικά στις σημερινές κρίσιμες οικονομικές συνθήκες που διέρχεται η πατρίδα μας.
Εκτιμούμε ότι τα κόμματα μας θα πρέπει να εγκαινιάσουν ένα δομημένο διάλογο με στόχο τη διαμόρφωση κοινής στάσης στο κοινοβούλιο για αποτροπή δυσάρεστων εξελίξεων.
Προτείνουμε οι πυλώνες συζήτησης να είναι τα παρακάτω:


1. Διατήρηση της κοινωνικοποιημένης μορφής του ΓεΣΥ όπως αυτή καθορίζεται από το σημερινό νόμο-πλαίσιο και την εφαρμογή του από τον ΟΑΥ
2. Αποτροπή της μεταφοράς του ταμείου του ΓεΣΥ στο Υπουργείο Υγείας και παραμονής του στον ΟΑΥ
3. Αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων
4. Εισαγωγή του πολυασφαλιστικού συστήματος και
5. Τιμολογιακή πολιτική για τα φάρμακα

Εάν η απάντηση-σας στην πρόταση-μας είναι θετική θα θέλαμε να προχωρήσουμε στην πρώτη μας συνάντηση το συντομότερο δυνατό δεδομένων των χρονικών περιθωρίων που η κυβέρνηση καθόρισε για τη συζήτηση των προτάσεών της στη Βουλή, και καθορισμού από κάθε κόμμα της αντιπροσωπείας του.

Με εκτίμηση
Δρ. Μαρίνος Σιζόπουλος
Αν.  Πρόεδρος Κ.Σ ΕΔΕΚ

Κοινοποίηση:
Κύριο Άντρο Κυπριανού, Γενικό Γραμματέα ΑΚΕΛ
Κύριο Νικόλα Παπαδόπουλο, Πρόεδρο ΔΗΚΟ  
Κύριο Γιώργο Περδίκη, Γεν. Γραμματέα Κινήματος
Οικολόγων Περιβαλλοντιστών

Έγγραφο Αρ. 3: 6 προτάσεις της ΕΔΕΚ για τη δημόσια Υγεία, Απρίλιος 2014

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΤΟ ΚΣ ΕΔΕΚ ΓΙΑ ΓΕΣΥ 
Πηγή: ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 28/04/2014 11:25 

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
ΤΟΥ Κ.Σ. ΕΔΕΚ ΜΑΡΙΝΟΥ ΣΙΖΟΥΠΟΛΟΥ

Ποιο ΓΕΣΥ θέλει η Κυβέρνηση;

6 προτάσεις της ΕΔΕΚ
για τη δημόσια Υγεία

Παρακολουθούμε με ιδιαίτερη ανησυχία την ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης στα Δημόσια νοσηλευτήρια και την κατάρρευση του σημερινού συστήματος υγείας η οποία βρίσκεται «προ των πυλών».

Οι λίστες αναμονής μεγαλώνουν.

Οι ελλείψεις είναι καθημερινό φαινόμενο.

Το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό βρίσκεται σε κατάσταση εξουθένωσης.

Οι ασθενείς καταβάλλουν το μεγάλο τίμημα με ταλαιπωρία αλλά και σε πολλές περιπτώσεις με επιβάρυνση της κατάστασης της υγείας τους.

Οι προειδοποιήσεις μας εδώ και χρόνια δυστυχώς δεν έχουν εισακουσθεί.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης του ΑΚΕΛ που είχε αναστείλει την εφαρμογή του ΓεΣΥ είναι τεράστιες.

Οι ευθύνες της σημερινής  κυβέρνησης του ΔΗΣΥ εξ΄ ίσου μεγάλες.

Από την ανάληψη της διακυβέρνησης πέρασαν 14 μήνες και διαπιστώνουμε να παρακολουθεί με αμηχανία τα όσα αρνητικά συμβαίνουν στον τομέα της υγείας.

Οι προεκλογικές υποσχέσεις ότι τάχατες έχει έτοιμες προτάσεις και σωρεία νομοσχεδίων για επίλυση των προβλημάτων αποδεικνύονται κούφια λόγια.

Για μήνες απέφευγε να απαντήσει εάν στις προθέσεις της είναι να παρακάμψει το υφιστάμενο πλαίσιο εφαρμογής του ΓεΣΥ όπως έχει ψηφισθεί από τη Βουλή και να εισαγάγει νέο σχέδιο με τη συμμετοχή ασφαλιστικών εταιρειών.
Σήμερα παραδέχθηκε ότι εξετάζει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Εμείς γνωρίζουμε ότι το έχει αποφασίσει και αυτό που εξετάζει είναι ο τρόπος προώθησής του.

Γι’ αυτό ζήτησε από την Τρόικα εξάμηνη παράταση έναρξης εφαρμογής του ΓεΣΥ.

Γι’ αυτό έγιναν επαφές με ασφαλιστικές εταιρείες.

Γι΄ αυτό παρακάμπτει συστηματικά τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, ο οποίος είναι ο καθ’  ύλην υπεύθυνος σύμφωνα με το νόμο να προωθήσει την εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η προσπάθεια της νέας ηγεσίας των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών (Φ.Υ.) να καταστούν ο μοναδικός παραλήπτης και προμηθευτής φαρμάκων για το ΓεΣΥ, καθώς και ρυθμιστής όλων των αποφάσεων που θα έχουν σχέση με τα φάρμακα. Οι προσπάθειες αυτές μας θυμίζουν το υπόβαθρο πάνω στο οποίο στήθηκε το μεγάλο σκάνδαλο των Φ.Υ. την περίοδο 2003-2005.

Οι ενέργειες της κυβέρνησης θα γυρίσουν την προσπάθεια πολλά χρόνια πίσω και επιπρόσθετα:

·       σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης όπου το εισόδημα των περισσότερων οικογενειών έχει μειωθεί επικίνδυνα η συνεισφορά ασφαλιστικής κάλυψης  θα είναι αδύνατη,

·       το πολυασφαλιστικό σχέδιο εφαρμόσθηκε στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Ομπάμα έδωσε σκληρή μάχη εναντίον των συντηρητικών δυνάμεων για να το αντικαταστήσει και να μπορέσει να προσφέρει αξιοπρεπή περίθαλψη σε μεγαλύτερο αριθμό πολιτών.

Από την πλευρά της ΕΔΕΚ ζητούμε ξεκάθαρη τοποθέτηση από την κυβέρνηση.

Είναι διατεθειμένη θα προωθήσει την εφαρμογή του ΓεΣΥ  και σε ποια βάση;

Στη βάση του νόμου πλαισίου που ψήφισε η Βουλή και επεξεργάσθηκε ο ΟΑΥ με τη σύμφωνη γνώμη των εμπλεκομένων μερών και των κοινωνικών εταίρων; Ή στη βάση των προεκλογικών εξαγγελιών του προέδρου της Δημοκρατίας για πολυασφαλιστικό σχέδιο;

Εάν η κυβέρνηση ακολουθήσει την πρώτη επιλογή η ΕΔΕΚ θα είναι συμπαραστάτης. Σε αντίθετη περίπτωση θα αγωνισθεί για να αποτρέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Δεν θα αποδεχθεί περαιτέρω συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και μάλιστα στον πλέον ευαίσθητο τομέα κοινωνικής πολιτικής, την υγεία.


Με αυτή την ευκαιρία θα θέλαμε να επαναλάβουμε ότι για την ΕΔΕΚ το ΓεΣΥ για να μπορέσει να προσφέρει υψηλού επίπεδου περίθαλψη και κύρια σε αυτούς που δεν έχουν τη δυνατότητα να την αγοράσουν θα πρέπει:


1. Η κάλυψη να είναι καθολική
2. Ο ασθενής να έχει το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής γιατρού και νοσηλευτηρίου
3. Να αυτονομηθούν τα δημόσια νοσηλευτήρια σε διοικητικό, οικονομικό και επιστημονικό επίπεδο
4. Να ενισχυθούν οι προσφερόμενες υπηρεσίες στην ύπαιθρο με την αναβάθμιση των υφιστάμενων Αγροτικών Κέντρων Υγείας και τη λειτουργία νέων όπου είναι αναγκαίο
5. Να συσταθούν εποπτικά όργανα παρακολούθησης της πιστής και χωρίς καταχρήσεις εφαρμογής του ΓεΣΥ με στόχο την οικονομική-του βιωσιμότητα
6. Να προωθηθεί η σωστή συνεργασία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα στο επίπεδο της τριτοβάθμιας και τεταρτοβάθμιας περίθαλψης με στόχο να περιορισθούν ακόμα περισσότερο οι αποστολές ασθενών στο εξωτερικό και παράλληλα να προσελκύσουμε ασθενείς από το εξωτερικό.

Λευκωσία
Γραφείο Τύπου
28  Απριλίου 2014

 

 

Έγγραφο Αρ. 4: Αυτονόμηση κρατικών νοσοκομείων. Σχόλια για το προτεινόμενο προσχέδιο νομοσχεδίου – προτάσεις, Ιανουάριος 2015

 

Στις σημερινές κρίσιμες οικονομικές συνθήκες η άμεση, ορθή και βιώσιμη εφαρμογή του ΓεΣΥ πρέπει να αποτελεί για όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τους κοινωνικούς φορείς βασική προτεραιότητα.

 

Τα κύρια χαρακτηριστικά ενός ορθολογιστικού, κοινωνικά δίκαιου και λειτουργικού ΓεΣΥ πρέπει να είναι:

 

–        Η καθολικότητα

–        Η κοινωνική αλληλεγγύη

–        Η οικονομική βιωσιμότητα

–        Η προσφορά υψηλού επιπέδου περίθαλψης σε όλους τους πολίτες και κύρια σε αυτούς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να την εξασφαλίσουν με άλλους τρόπους

–        Η ισότιμη αλλά και συμπληρωματική συνεργασία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Η σωστή και βιώσιμη αυτονόμηση των κρατικών νοσοκομείων είναι βασικός συντελεστής για την εφαρμογή του ΓεΣΥ καθότι αυτά πρέπει να αποτελέσουν:

 

–        τον κύριο πυλώνα για την προσφορά υψηλού επιπέδου περίθαλψης

–        τον σταθεροποιητικό παράγοντα για την αποτροπή του ενδεχόμενου πλήρους ιδιωτικοποίησης του τομέα της υγείας

–        τον αξιόπιστο εταίρο του ιδιωτικού τομέα για την ανάπτυξη της τρίτο και τεταρτοβάθμιας περίθαλψης καθώς και της υλοποίησης ερευνητικών προγραμμάτων

–        την κλινική υποστήριξη στη νεοσύστατη ιατρική σχολή του πανεπιστημίου Κύπρου.

Η μελέτη του προσχεδίου του νομοσχεδίου για την αυτονόμηση των κρατικών νοσοκομείων που ετοίμασε το Υπ. Υγείας δεν ικανοποιεί το πλαίσιο όπως έχει περιγραφή πιο πάνω και δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες-μας.

 

Επιπρόσθετα, διαπιστώνουμε ότι καμία από τις εισηγήσεις-μας δεν έχει συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο. Αυτό επιβεβαιώνει ότι ο πολυδιαφημιζόμενος κοινωνικός διάλογος του Υπουργού Υγείας που προηγήθηκε δεν ήταν ουσιαστικός. Ήταν για το θεαθήναι και αποτελούσε μέρος επικοινωνιακής τακτικής σκοπιμότητας και παραπληροφόρησης.

 

Το προσχέδιο του νομοσχεδίου περιλαμβάνει σειρά αρνητικών προνοιών που καταδεικνύουν ότι ο στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η αναδιοργάνωση και η ουσιαστική αυτονόμηση των κρατικών νοσοκομείων αλλά η πλήρης ιδιωτικοποίησή-τους στα επόμενα τρία χρόνια, δηλ. μέχρι τη λήξη της θητείας-της.

 

Συγκεκριμένα το προσχέδιο του νομοσχεδίου:

 

–        προωθεί την πλήρη κομματικοποίηση των νέοιδρυθέντων οργανισμών μέσα από τον τρόπο διορισμού και ελέγχου των Δ.Σ. και των Διευθυντικών ομάδων, καθώς και της αξιολόγησης του προσωπικού και των προαγωγών

–        καθορίζει ότι οι οργανισμοί θα λειτουργούν κατά τρόπο αποκλειστικό με τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου και τα διατάγματα του Υπουργού Υγείας. Αυτό παραβιάζει τόσο την αυτονομημένη όσο και την κοινωνικοποιημένη μορφή που θα πρέπει να έχουν οι οργανισμοί.

–        Προνοεί τη συμμετοχή των Γενικών Διευθυντών των Υπουργείων Υγείας και Οικονομικών στα Δ.Σ. και των πέντε οργανισμών. Αυτό είτε θα τα καταστήσει δυσκίνητα, είτε μόνιμα θα αντικαθίστανται από άλλους λειτουργούς

–        δεν καθορίζει το εργασιακό καθεστώς του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού

–        δεν διασφαλίζει την οικονομική-τους βιωσιμότητα. Οι 5 οργανισμοί δεν είναι βιώσιμοι. Τα τρία χρόνια κάλυψης των ελλειμμάτων είναι μικρό χρονικό διάστημα ώστε να μπορέσουν οι οργανισμοί να προσαρμοσθούν στο νέο περιβάλλον

–        περιλαμβάνει πρόνοια για μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων στους οργανισμούς. Σε περίπτωση πώλησής- τους θα υπάρχει αποξένωση κρατικής περιουσίας

–        διατηρεί στο υπουργείο Υγείας το ρόλο του παροχέα και το διατηρεί σε υπουργείο κρατικής υγείας, ουσιαστικά διατηρείται το σημερινό σύστημα.

Κατά την άποψή-μας η ορθολογιστική, λειτουργική και βιώσιμη αυτονόμηση των κρατικών νοσοκομείων πρέπει να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

 

1.    Συνεργασία με διεθνή οίκο με εμπειρία στην εφαρμογή ΓεΣΥ και ανάθεσης σε αυτόν της ευθύνης:

o   Για επιλογή των μελών των Δ.Σ. από κατάλογο που θα ετοιμασθεί με ανοικτές διαδικασίες ώστε να διορίζονται με βάση επιστημονικά κριτήρια οι καλύτεροι, να αποκλείεται η κομματική παρέμβαση και να διασφαλίζεται η κοινωνικοποιημένη μορφή των οργανισμών.

o   Να υποστηρίζουν τους οργανισμούς στον καταρτισμό των επιστημονικών-τους προγραμμάτων και των οικονομικών-τους προϋπολογισμών

o   Να προβαίνουν σε υποδείξεις για τη βελτίωση της παρεχόμενης περίθαλψης, της ανάπτυξης ή όχι νέων τμημάτων και σώφρονος οικονομικής διαχείρισης

 

2.    Δημιουργία μικρότερου αριθμού οργανισμών ώστε να ανταποκρίνονται στην κλίμακα οικονομίας, να αυξάνεται η δυνατότητα βιωσιμότητας και επιστημονικής συνεργασίας

 

3.    Ο χρόνος κάλυψης των ελλειμμάτων να επεκταθεί στα 5 χρόνια με σταδιακή μείωση 20% κάθε χρόνο

 

4.    Ξεκάθαρος καθορισμός του εργασιακού καθεστώτος του προσωπικού και της επιστημονικής δομής της κάθε κλινικής.

Καλούμε για τελευταία φορά την κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας να συνεργασθούν με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους κοινωνικούς εταίρους για την άμεση εφαρμογή του ΓεΣΥ στη βάση του νόμου πλαισίου του 2001 και του ενοποιημένου τροποποιημένου νομοσχεδίου που ετοιμάσθηκε από τον ΟΑΥ.

 

Σε αντίθετη περίπτωση θέλουμε για μια ακόμα φορά να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν πρόκειται με οποιονδήποτε τρόπο να συναινέσουμε σε μια εκτρωματική μορφή ΓεΣΥ όπως επιχειρείται από την κυβέρνηση. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι προφανής-της στόχος είναι η πλήρης ιδιωτικοποίηση του τομέα υγείας, όπως έχει συμβεί και με τους άλλους κερδοφόρους Ημικρατικούς Οργανισμούς.

 

 

 

Έγγραφο Αρ. 5: Επιστολές Μαρίνου Σιζόπουλου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την ανάγκη εφαρμογής του ΓεΣΥ από το 2015 και συγκεκριμένη και ολοκληρωμένη πρόταση εφαρμογής του ΓεΣΥ εντός χρονοδιαγράμματος και χωρίς την επιβάρυνση των πολιτών με πρόσθετες φορολογίες.

 

Επιστολή Αρ. 1:

 

Λευκωσία
9 Απριλίου 2015


Εξοχότατο Πρόεδρο Κυπριακής Δημοκρατίας
Κύριο Νίκο Αναστασιάδη
Προεδρικό Μέγαρο
Λευκωσία


Εξοχότατε,


Είναι κοινή διαπίστωση ότι ο Δημόσιος Τομέας Υγείας στην πατρίδα μας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω της μη εισέτι εισαγωγής του Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ) καθώς επίσης και της μεγάλης επιβάρυνσης που δέχεται ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης που πλήττει την πατρίδα μας.

 

Δυστυχώς θα πρέπει να παρατηρήσουμε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις δικαιολογημένες ή όχι στην εισαγωγή του ΓεΣΥ καθώς επίσης κατά την άποψη μας απροθυμία ή και αδυναμία από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας να επιλύσει τα σοβαρά αυτά προβλήματα. Αποτέλεσμα είναι ο δημόσιος τομέας υγείας να οδηγείται σε επιστημονική απαξίωση με τελική συνέπεια το κόστος να το καταβάλλουν οι ασθενείς.

 

Ως εκ τούτου εκτιμούμε ότι τα θέματα της υγείας θα πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα της κοινωνικής μας πολιτικής γι’ αυτό και εισηγούμαστε να αναλάβετε την πρωτοβουλία το συντομότερο δυνατό για πραγματοποίηση σύσκεψης των κοινοβουλευτικών κομμάτων υπό την προεδρία σας, με κύριο στόχο τη συνδιαμόρφωση κοινής πολιτικής η οποία να καλύπτει τους παρακάτω 5 άξονες:

 

1.    Ποιος έχει την αρμοδιότητα για την εφαρμογή του ΓεΣΥ

2.    Ποιος θα διαχειρίζεται και πως το ταμείο του ΓεΣΥ

3.    Εισαγωγή ή όχι πολυασφαλιστικού συστήματος

4.    Αυτονόμηση δημόσιων νοσηλευτηρίων

5.    Τρόπος εισαγωγής των φαρμάκων στο ΓεΣΥ

Για τις κοινές αποφάσεις να αναληφθούν ευθύνες από όλες τις πολιτικές δυνάμεις ανεξάρτητα αν συμμετέχουν ή όχι στο κυβερνητικό σχήμα, για να προωθηθεί τάχιστα η υλοποίηση τους.


Με εκτίμηση
Μαρίνος Σιζόπουλος
Πρόεδρος Κ.Σ. ΕΔΕΚ

 

Επιστολή Αρ. 2:

 

Λευκωσία
2 Φεβρουαρίου 2016

 

Εξοχότατο Πρόεδρος Κυπριακής Δημοκρατίας
Κύριο Νίκο Αναστασιάδη
Προεδρικό Μέγαρο
Λευκωσία

 

Εξοχότατε,

Είναι πια κοινή διαπίστωση ότι ο τομέας Υγείας και κύρια ο Δημόσιος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Η εισέτι μη εισαγωγή του ΓΕΣΥ επιδεικνύει ακόμα περισσότερο την κατάσταση όπως επίσης και την προσφερόμενη περίθαλψη από τα νοσοκομεία λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας και της μείωσης του ιατρικού προσωπικού.

 

Είναι πεποίθησή- μας ότι αυτή τη στιγμή απαιτείται η λήψη πολιτικών αποφάσεων για την εισαγωγή του ΓΕΣΥ στη βάση προκαθορισμένου χρονοδιαγράμματος, αρχίζοντας από την πρωτοβάθμια περίθαλψη και την αυτονόμηση των νοσοκομείων.

 

Εισηγούμαστε να αναλάβετε την πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση το συντομότερο δυνατό, σύσκεψης των αρχηγών και Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων υπό την Προεδρία- σας, με στόχο την συνδιαμόρφωση κοινής πολιτικής για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ.

 

Παρόμοια επιστολή σας είχα αποστείλει και στις 9 Απριλίου του 2015 (η επιστολή επισυνάπτεται), χωρίς όμως να τύχω οποιασδήποτε απάντησης.

 

Με εκτίμηση

Δρ. Μαρίνος Σιζόπουλος
Πρόεδρος Κ.Σ. ΕΔΕΚ

 

Επιστολή Αρ. 3:

 

Λευκωσία,

9 Μαρτίου  2016

 

Εξοχότατο
Πρόεδρο Κυπριακής Δημοκρατίας
κ.κ. Νίκο Αναστασιάδη
Προεδρικό Μέγαρο
Λευκωσία


Θέμα: Εισαγωγή του ΓεΣΥ

 

Εξοχότατε,

 

Σε απάντηση της επιστολής-σας με ημερομηνία 2 Φεβρουαρίου 2016 σας κοινοποιώ την πρόταση εισήγηση του Κ.Σ. ΕΔΕΚ η οποία αφορά την άμεση εισαγωγή του ΓεΣΥ.

 

Η πρόταση αυτή κατατέθηκε προφορικά και στον Υπουργό Υγείας κατά τη διάρκεια της τελευταίας –μας συνάντησης.

 

Είμαι στη διάθεση τόσο εσάς προσωπικά όσο και των συνεργατών-σας,  για οποιεσδήποτε επιπρόσθετες διευκρινήσεις.

Με εκτίμηση

 

Δρ Μαρίνος Σιζόπουλος
Πρόεδρος

 

 

 

 

ΓεΣΥ-ΕΦΑΡΜΟΓΗ

 

Λόγω της μεγάλης καθυστέρησης στην εισαγωγή του ΓεΣΥ, της οικονομικής κρίσης και της δραματικής επιδείνωσης της λειτουργίας των κρατικών νοσηλευτηρίων, η ταυτόχρονη εφαρμογή όλων των φάσεων του ΓεΣΥ εκτιμάται αδύνατη και άκρως επικίνδυνη.

 

Γι’ αυτό και προτείνεται η εφαρμογή κατά φάσεις στο πλαίσιο συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος καθορισμένης χρονικής διάρκειας.

 

Οι προτεινόμενες φάσεις εφαρμογής περιλαμβάνουν:

–        Εισαγωγή της πρωτοβάθμιας περίθαλψης *

–        Ένταξη των παρακλινικών και εργαστηριακών εξετάσεων

–        Αυτονόμηση των Δημόσιων Νοσηλευτηρίων

–        Εισαγωγή της δευτεροβάθμιας περίθαλψης (ενδονοσοκομειακής)

–        Εισαγωγή της τριτοβάθμιας και τεταρτοβάθμιας περίθαλψης

Εισαγωγή πρωτοβάθμιας περίθαλψης:

Η σωστή και αποτελεσματική εφαρμογή της πρωτοβάθμιας περίθαλψης αποτελεί τη «λυδία λίθο» της εφαρμογής του ΓεΣΥ. Στόχος της εισαγωγής της πρωτοβάθμιας περίθαλψης είναι:

–        Η αποσυμφόρηση των Εξωτερικών Ιατρείων και των Πρώτων Βοηθειών των Νοσοκομείων με την μεταφορά ασθενών και στον Ιδιωτικό Τομέα

–        Η ανασυγκρότηση των Νοσοκομείων για να οδηγηθούν μέσα σε κατάλληλες συνθήκες στην αυτονόμηση

–        Η αναβάθμιση των Αγροτικών Κέντρων Υγείας

–        Η ενίσχυση της προληπτικής ιατρικής μέσα από την έγκαιρη εξέταση των περιστατικών και αποφυγή της επιδείνωσης της κατάστασης υγείας των ασθενών λόγω καθυστέρησης, η οποία στη συνέχεια θα απαιτήσει μεγαλύτερο κόστος αποθεραπείας. Άρα μπορεί να γίνει εξοικονόμηση πόρων

–        Η συνεργασία Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα

Μέθοδος εφαρμογής:

–        Την ευθύνη εποπτείας και εφαρμογής θα έχει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας(ΟΑΥ)

–        Ο ασθενής θα έχει τη δυνατότητα ελεύθερης επιλογής γιατρού τόσο από τον Ιδιωτικό τομέα όσο και από το δημόσιο

–        Στην περίπτωση επιλογής ιατρού του ιδιωτικού τομέα θα καθορισθεί τέλος επίσκεψης (copayment). Της καταβολής του τέλους να εξαιρεθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι ευάλωτες ομάδες.

–        Στην επίσκεψη σε πρώτη φάση θα περιλαμβάνονται και τα φάρμακα. Σε δεύτερη φάση να συμπεριληφθούν και οι εργαστηριακές και παρακλινικές εξετάσεις.

–        Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για την κάλυψη των προσφερομένων υπηρεσιών θα είναι αυτό το οποίο διαθέτει σήμερα το κράτος ως δαπάνη για την πρωτοβάθμια περίθαλψη. Ο προϋπολογισμός να είναι σταθερός και να μην υπάρχουν υπερβάσεις.

–        Σύσταση ομάδων ελέγχου για αποφυγή καταχρήσεων από τους παροχείς υγείας και καθορισμός ποινών σε περίπτωση υποτροπής.

–        Το κράτος θα έχει πρόσθετα έσοδα τα οποία θα προκύπτουν από το φόρο εισοδήματος των παροχέων υγείας, δεδομένου ότι για τον καθένα θα είναι γνωστό τόσο το ποσό που θα λάβει από το κράτος, όσο και από το επιπρόσθετο τέλος επίσκεψης (copayment).

–        Όσον αφορά τα φάρμακα να εφαρμοσθεί η θέση που υιοθέτησε ο ΟΑΥ. Δηλ. για κάθε κατηγορία φαρμάκων να καθορισθεί η τιμή αποζημίωσης. Εάν ο παροχέας υγείας επιθυμεί να συνταγογραφήσει φάρμακο που είναι πιο ακριβό από την προκαθορισμένη τιμή, τότε ο ασθενής θα καλύψει τη διαφορά. Έτσι αποφεύγεται η απομάκρυνση φαρμάκων από την αγορά και ταυτόχρονα κατοχυρώνεται η δυνατότητα τόσο του ασθενή, όσο και του παροχέα υγείας να έχουν εκλογή φαρμάκου.

Τέλος, προτείνουμε την άμεση κατάθεση στη Βουλή για ψήφιση του  επικαιροποιημένου τροποποιητικού νομοσχεδίου για το ΓεΣΥ, όπως αυτό έχει διαμορφοποιηθεί σε συνεργασία με τον ΟΑΥ.

 

*Σημ.: Υπάρχει η δυνατότητα η εφαρμογή να γίνει δοκιμαστικά για κάποιο χρονικό διάστημα σε μια επαρχία, ώστε να εντοπισθούν και να διορθωθούν τυχόν λάθη ή αδυναμίες ή/και ελλείψεις που θα παρατηρηθούν.

 

 

 

 

Έγγραφο Αρ. 6: Προεκλογικό πρόγραμμα Κ. Σ. ΕΔΕΚ, Βουλευτικές εκλογές 2016

 

ΓεΣΥ – Προεκλογικό πρόγραμμα Κ. Σ. ΕΔΕΚ, Βουλευτικές εκλογές 2016

 

Προϊστορία του ΓεΣΥ:

 

Για πρώτη φορά τέθηκε στη Βουλή θέμα εφαρμογής ΓεΣΥ το 1968 από τον Βάσο Λυσσαρίδη

 

Το Νοέμβριο του 1998 η ψήφιση των κρατικών προϋπολογισμών εξαρτάτο από την ψήφο των βουλευτών της ΕΔΕΚ. Η ΕΔΕΚ έθεσε στην κυβέρνηση 3 όρους για να δώσει θετική ψήφο. Ο ένας από τους τρείς ήταν η κατάθεση νομοσχεδίου για το ΓεΣΥ

 

Το νομοσχέδιο τελικά κατατέθηκε στη Βουλή το Μάρτιο του 1999 και ψηφίστηκε σε νόμο τον Απρίλιο του 2001.

 

Μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2003 η κυβέρνηση Κληρίδη (ΔΗΣΥ) δεν προχώρησε στη σύσταση του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) όπως προνοούσε ο νόμος.

 

Η σύσταση του ΟΑΥ άρχισε το 2005 από την κυβέρνηση Τ. Παπαδόπουλου (ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ)

 

Το 2010 η κυβέρνηση Δ. Χριστόφια (ΑΚΕΛ) παγοποίησε την εφαρμογή του ΓεΣΥ και ανέστειλε τον ανταγωνιστικό διάλογο για την κατακύρωση της προσφοράς για το Μηχανογραφικό Σύστημα

 

Η σημερινή κατάσταση στον τομέα της Υγείας:

Τα τελευταία χρόνια παρακολουθούμε με ιδιαίτερη ανησυχία την ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης στον τομέα της δημόσιας υγείας.

 

Η μαζική μετακίνηση ασθενών από τον ιδιωτικό τομέα στο δημόσιο λόγω και της οικονομικής κρίσης, έχει επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Μέρος του ιδιωτικού τομέα οδηγείται σε μαρασμό, ενώ τα Δημόσια νοσηλευτήρια αδυνατούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί. Η  κατάρρευση του σημερινού συστήματος υγείας βρίσκεται «προ των πυλών».

 

–        Οι λίστες αναμονής μεγαλώνουν.

–        Οι ελλείψεις αναλωσίμων και φαρμάκων είναι καθημερινό φαινόμενο.

–        Η απουσία του αναγκαίου ιατρικού εξοπλισμού καθυστερεί σημαντικά την έγκαιρη διάγνωση παθήσεων και η υγεία των ασθενών τίθεται σε κίνδυνο.

–        Το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό βρίσκεται σε κατάσταση εξουθένωσης. Οι κακές συνθήκες εργασίας και η απαράδεκτη μισθοδοσία οδήγησε μεγάλο αριθμό γιατρών να εγκαταλείψουν τα δημόσια νοσοκομεία.

–        Σημαντικές κλινικές είναι υποστελεχωμένες.

Η κυβέρνηση μέσα από παλινδρομήσεις ουσιαστικά έχει επιβεβαιώσει ότι δεν διαθέτει όραμα, ούτε και συγκροτημένη άποψη για την εφαρμογή του ΓεΣΥ. Αυτό που την ενδιέφερε ήταν η άρον άρον ψήφιση του νομοσχεδίου για την Αυτονόμηση των Δημόσιων Νοσοκομείων και η επικαιροποίηση του νόμου για το ΓεΣΥ λόγω των προσεχών Προεδρικών εκλογών.

 

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι οι πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης δεν είναι να εφαρμόσει το ΓεΣΥ και να προσφέρει στους πολίτες ποιοτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αλλά δια μέσου της υποτιθέμενης κρατικοποίησης να οδηγήσει το σύστημα στην κατάρρευση και την πλήρη ιδιωτικοποίησή-του, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που θα προκύψουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, ειδικά στις σημερινές συνθήκες της οικονομικής κρίσης.

 

Προς επιβεβαίωση παρατίθενται τα παρακάτω γεγονότα:

–        Το Νοέμβριο του 2014 ετοίμασε νομοσχέδια για την αυτονόμηση των νοσοκομείων για να ψηφισθούν με διαδικασία εξπρές τα οποία προέβλεπαν τη δημιουργία 6 (έξι) αυτόνομων οργανισμών Ιδιωτικού Δικαίου. Σήμερα στο τελικό νομοσχέδιο προτάθηκε ένας οργανισμός Δημόσιου Δικαίου.  Παρά τις πολλαπλές μελέτες που έγιναν για άλλα θέματα καμία μελέτη δεν έγινε για να καθορίσει πιο είναι το πλέον λειτουργικό και αποτελεσματικό μοντέλο, του ενός Οργανισμού ή των 3 ή των 6 Οργανισμών.

–        Ξεκίνησε με σύνθημα το πολυασφαλιστικό σύστημα. Σήμερα κατέληξε στο μονοασφαλιστικό, αλλά την ίδια στιγμή υπάρχουν στελέχη της κυβέρνησης που εξακολουθούν να υποστηρίζουν το πολυασφαλιστικό.

–        Προωθείται η αυτονόμηση των νοσοκομείων αλλά καμιά μελέτη δεν έγινε για τις πραγματικές ανάγκες του δημόσιου τομέα σε εξοπλισμό και κατανομή κλινικών ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί με αξιώσεις στις ευθύνες που θα επωμισθεί στο πλαίσιο του ΓεΣΥ. Δεν είναι δυνατόν σήμερα στο δημόσιο τομέα να μην υπάρχει έστω και ένα  ολοκληρωμένο Ογκολογικό Τμήμα. Να λειτουργεί μόνο μία Νευροχειρουργική Κλινική και ένας Μαγνητικός Τομογράφος

–        Τέσσερα και πλέον χρόνια από την ανάληψη της διακυβέρνησης όχι μόνο δεν κατόρθωσε να καλύψει τις ανάγκες των νοσοκομείων σε ιατρικό προσωπικό, αλλά αντίθετα αυτές έγινα ακόμα μεγαλύτερες λόγω της μαζικής αποχώρησης γιατρών

–        Ενώ το καλοκαίρι του 2016 ο ΠτΔ αρνείτο να αναγνωρίσει την επιστημονική αναβάθμιση των νοσηλευτών και τους οδήγησε σε απεργία διαρκείας, σήμερα τους το έχει αναγνωρίσει αλλά με έναρξη εφαρμογής μετά τις Προεδρικές εκλογές. Το ίδιο και με τη μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών.

–        Το φθινόπωρο του 2016 κατατέθηκαν από την κυβέρνηση στη Βουλή τα νομοσχέδια για την αυτονόμηση των νοσοκομείων και την αναδιάρθρωση της Δημόσιας Υπηρεσίας με στόχο την ταυτόχρονη ψήφισή-τους. Τα δύο νομοσχέδια καθόριζαν με εντελώς διαφορετικό τρόπο την πρόσληψη των γιατρών στο δημόσιο τομέα.

Η εφαρμογή του ΓεΣΥ:

Το ΓεΣΥ για να μπορέσει να εκπληρώσει αποτελεσματικά την αποστολή-του και τους λόγους εφαρμογής-του, πρέπει να έχει τη δυνατότητα να προσφέρει στους πολίτες άμεσα και αποτελεσματικά υψηλού επιπέδου ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη.

Οι παρακάτω βασικές αρχές πρέπει να χαρακτηρίζουν την εφαρμογή-του. Αρχές οι οποίες  υιοθετήθηκαν από την πρώτη στιγμή και στην πορεία του χρόνου επιβεβαιώθηκαν και έγιναν αποδεκτές από το σύνολο των κοινωνικών εταίρων.

1.    Σωστή εφαρμογή  ώστε να παρέχει υψηλού επιπέδου ποιοτική περίθαλψη στον κυπριακό λαό και κύρια σε αυτούς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να την εξασφαλίσουν με άλλους τρόπους

2.    Διασφάλιση της δυνατότητας ισότιμης πρόσβασης όλων των πολιτών σε αυτό

3.    Η εφαρμογή-του να παραμείνει μακριά από κομματικές ή άλλες σκοπιμότητες καθώς και οικονομικά συμφέροντα

4.    Να αποκλεισθούν παρεμβάσεις οι οποίες θα παρεμποδίσουν την ομαλή και εύρυθμη εφαρμογή και λειτουργία-του

5.    Κατά την εφαρμογή-του να υπάρχει διαφάνεια, σωστός και αυστηρός εποπτικός έλεγχος και χρηστή οικονομική διαχείριση

6.    Διασφάλιση της καθολικότητας, της αλληλεγγύης και της κοινωνικοποιημένης μορφής-του

7.    Σωστή αυτονόμηση των νοσοκομείων, ώστε να διασφαλισθεί η επιστημονική και οικονομική-τους επιβίωση

8.    Αξιοποίηση των επιβεβαιωμένων θετικών στοιχείων του υφιστάμενου συστήματος και αποφυγή των αρνητικών

9.    Σωστή αξιοποίηση του ιατρικού και παραιατρικού προσωπικού της πατρίδας-μας. Κατοχύρωση της ελεύθερης επιλογής από τον ασθενή γιατρού και νοσηλευτηρίου.

Λόγω της μεγάλης καθυστέρησης στην εισαγωγή του ΓεΣΥ, της οικονομικής κρίσης και της δραματικής επιδείνωσης της λειτουργίας των κρατικών νοσηλευτηρίων, η ταυτόχρονη εφαρμογή όλων των φάσεων-του εκτιμάται αδύνατη και άκρως επικίνδυνη.

 

Γι΄ αυτό και η εφαρμογή-του κατά φάσεις στο πλαίσιο συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος καθορισμένης χρονικής διάρκειας εκτιμάται ως η πλέον ρεαλιστική διαδικασία.

 

Οι προτεινόμενες φάσεις εφαρμογής περιλαμβάνουν:

–        Εισαγωγή της πρωτοβάθμιας περίθαλψης (εξωνοσοκομειακής)

–        Ένταξη των παρακλινικών και εργαστηριακών εξετάσεων

–        Αυτονόμηση των Δημόσιων Νοσηλευτηρίων

–        Εισαγωγή της δευτεροβάθμιας περίθαλψης (ενδονοσοκομειακής)

–        Εισαγωγή της τριτοβάθμιας και τεταρτοβάθμιας περίθαλψης

Εισαγωγή πρωτοβάθμιας περίθαλψης:

Η σωστή και αποτελεσματική εφαρμογή της πρωτοβάθμιας περίθαλψης αποτελεί τη «λυδία λίθο» της εφαρμογής του ΓεΣΥ. Στόχος της εισαγωγής-της είναι:

–        Η αποσυμφόρηση των Εξωτερικών Ιατρείων και των Πρώτων Βοηθειών των Νοσοκομείων με την παραχώρηση του δικαιώματος στους ασθενείς ναι επιλέγουν ελεύθερα το γιατρό της αρεσκείας-τους τόσο από το Δημόσιο όσο και από τον Ιδιωτικό Τομέα

–        Η ανασυγκρότηση των Νοσοκομείων για να οδηγηθούν μέσα σε κατάλληλες συνθήκες στην αυτονόμηση

–        Η αναβάθμιση των Αγροτικών Κέντρων Υγείας

–        Η ενίσχυση της προληπτικής ιατρικής μέσα από την έγκαιρη εξέταση των περιστατικών και αποφυγή της επιδείνωσης της κατάστασης υγείας των ασθενών λόγω καθυστέρησης, η οποία στη συνέχεια θα απαιτήσει μεγαλύτερο κόστος αποθεραπείας.

–        Η αρμονική και ισότιμη συνεργασία Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα

Μέθοδος εφαρμογής:

–        Την ευθύνη εποπτείας και εφαρμογής θα έχει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας(ΟΑΥ)

–        Ο ασθενής θα έχει τη δυνατότητα ελεύθερης επιλογής γιατρού τόσο από τον Ιδιωτικό τομέα όσο και από το δημόσιο, χωρίς περιορισμό στον αριθμό ασθενών

–        Στην περίπτωση επιλογής ιατρού του ιδιωτικού τομέα θα καθορισθεί τέλος επίσκεψης (copayment). 

–        Στην επίσκεψη σε πρώτη φάση θα περιλαμβάνονται και τα φάρμακα. Σε δεύτερη φάση να συμπεριληφθούν και οι εργαστηριακές και παρακλινικές εξετάσεις

–        Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για την κάλυψη των προσφερόμενων υπηρεσιών θα είναι αυτό το οποίο διαθέτει σήμερα το κράτος ως δαπάνη για την πρωτοβάθμια περίθαλψη. Ο προϋπολογισμός να είναι σταθερός και να μην υπάρχουν υπερβάσεις.

–        Σύσταση ομάδων ελέγχου για αποφυγή καταχρήσεων από τους παροχείς υγείας και καθορισμός ποινών σε περίπτωση υποτροπής.

–        Όσον αφορά τα φάρμακα για κάθε κατηγορία να καθορισθεί η τιμή αποζημίωσης. Εάν ο παροχέας υγείας επιθυμεί να συνταγογραφήσει φάρμακο που είναι πιο ακριβό από την προκαθορισμένη τιμή, τότε ο ασθενής θα καλύψει τη διαφορά. Έτσι αποφεύγεται η απομάκρυνση φαρμάκων από την αγορά και ταυτόχρονα κατοχυρώνεται η δυνατότητα τόσο του ασθενή, όσο και του παροχέα υγείας να έχουν επιλογή φαρμάκου.

Η παραπάνω επιλογή θα:

–        Μειώσει το λειτουργικό κόστος

–        Βελτιώσει το επίπεδο της προσφερόμενης περίθαλψης

–        Μειώσει την ταλαιπωρία των ασθενών στα Εξωτερικά Ιατρεία και στα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών

–        Εξαφανίσει σταδιακά τις λίστες αναμονής

–        Συμβάλει στην μετατροπή της Κύπρου σε περιφερειακό κέντρο παροχής ιατρικών υπηρεσιών

Η αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων αποτελεί βασική προϋπόθεση για την εφαρμογή του ΓεΣΥ. Αυτή πρέπει να αφορά το διοικητικό, επιστημονικό και οικονομικό επίπεδο

Για να είναι επιτυχημένη η αυτονόμηση πρέπει να διασφαλιστούν

–        Η δυνατότητα λειτουργίας των δημόσιων νοσηλευτηρίων στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον επί ίσοις όροις με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια

–        Ο καθορισμός χρονοδιαγράμματος για την οικονομική-τους στήριξη στα πρώτα χρόνια της αυτονόμησης, και

–        Ο/οι οργανισμός/οί που θα προκύψει/ουν με την αυτονόμηση να είναι τέτοιος/οι ώστε να μπορεί/ούν να καταστεί/ούν οικονομικά βιώσιμος/οι και κατ΄ επέκταση αυτοδύναμος/οι.

Η πραγματοποίηση μελέτης η οποία θα αφορά τον αριθμό των αυτονομημένων οργανισμών, τον αριθμό των κλινικών κατά ειδικότητα που θα πρέπει να λειτουργήσουν στο δημόσιο τομέα, ο αριθμός του προσωπικού που θα πρέπει να στελεχώσει τόσο τις κλινικές όσο και τα δημόσια νοσηλευτήρια, το μοντέλο συνεργασίας τόσο μεταξύ των δημόσιων νοσηλευτηρίων όσο και με τα αντίστοιχα ιδιωτικά καθώς και οι ανάγκες σε εξοπλισμό είναι επιβεβλημένη. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε με αποτέλεσμα το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί για έγκριση να αποδειχθεί στο μέλλον εάν όχι επικίνδυνο, το ολιγότερο αναποτελεσματικό.

 

Αλήθεια

Από την πλευρά της ΕΔΕΚ  δεν υπάρχει καμία πρόθεση σύγκρουσης με τις ηγεσίες των υπολοίπων κομμάτων, ωστόσο σε περιπτώσεις όπου δέχεται σκόπιμα επιρκίσεις στη βάση παραποιημένων γεγονότων δεν θα παραμένει απαθής και χωρίς να προβαίνει σε οποιαδήποτε απάντηση.

Κατανοούμε απόλυτα τους λόγους, για τους οποίους η εφημερίδα «Χαραυγή» (εκφραστικό όργανο της ηγεσίας του ΑΚΕΛ, προσπαθεί να διαστρεβλώσει τις θέσεις της ΕΔΕΚ και να οικειοποιηθεί δήθεν την υλοποίηση του ΓεΣΥ. Σκόπιμα όμως παραγνωρίζει, ότι:

1. ότι επί προεδρίας Δημήτρη Χριστόφια (Ιανουάριος 2010), παγοποιήθηκε η διαδικασία εφαρμογής του ΓεΣΥ.

2. η απόρριψη του πολυασφαλιστικού, ήταν πρωτοβουλία που ανελήφθη από την ΕΔΕΚ (από τον τότε Αναπληρωτή Πρόεδρο και σημερινό της Πρόεδρο Μαρίνο Σιζόπουλο) σε επαφές του τόσο με το ΑΚΕΛ όσο και με το ΔΗΚΟ, λόγω των κινδύνων που περιείχοντο στην κυβερνητική πρόταση  το 2013.

3. η τότε προσπάθεια για κατ’ επείγουσα διαδικασία για δήθεν αυτονόμηση των νοσοκομείων, που  είχε αναληφθεί από τον τότε Υπουργό Φίλιππο Πατσαλή, με προφανή στόχο την ιδιωτικοποίηση τους και πάλι είχε ανασταλεί με πρωτοβουλία που έλαβε η ΕΔΕΚ τόσο με το ΑΚΕΛ όσο και με το ΔΗΚΟ. Από πλευράς ΑΚΕΛ στις συναντήσεις συμμετείχε ο κ. Άθως Γεωργίου και από πλευράς του ΔΗΚΟ κ. Μενέλος Κωμοδίκης.

4. η δρομολόγηση της διαδικασίας για τη ψήφιση του επικυρωμένου νομοσχεδίου του ΓεΣΥ τον Ιούνιο του 2017 έγινε και πάλι μετά από πρωτοβουλία του Προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου, τόσο με επιστολές που απέστειλε στον ΠτΔ, τον Απρίλιο του 2015, τον Ιανουάριο του 2016, τον Φεβρουάριο του 2016 και της κοινής συνάντησης που είχε με τον ΠτΔ, στην παρουσία του τότε Υπουργού Υγείας τον Ιούνιο του 2016. Μάλιστα από την πλευρά της ΕΔΕΚ, κατατέθηκε εις τον ΠτΔ γραπτώς ολοκληρωμένη πρόταση εφαρμογής του ΓεΣΥ και ήταν το μόνο κόμμα που κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση.

Ως εκ τούτου, η προσπάθεια επίρριψης ευθυνών από την πλευρά της ηγεσίας του ΑΚΕΛ προς την ΕΔΕΚ, γιατί ακριβώς η ΕΔΕΚ διεκδικεί την σωστή εφαρμογή του ΓεΣΥ προς όφελος των πολιτών και κυρίως αυτών, που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξασφαλίσουν με άλλους τρόπους, φαίνεται ότι ενοχλεί την ηγεσία του ΑΚΕΛ και ο λόγος είναι ότι η ΕΔΕΚ δεν θα ήθελε, το ΓεΣΥ να έχει την ίδια κατάληξη που είχαν οι Κυπριακές Αερογραμμές και ο Συνεργατισμός.. Κατάληξη για την οποία η ηγεσία του ΑΚΕΛ είχε τεράστιες ευθύνες.

 

 

Λευκωσία, 3 Φεβρουαρίου 2019

Είναι πρωτοφανής, όσο και παράλογη νομικώς και λογικώς, η θέση της Κυβέρνησης δια στόματος του Υπουργού Υγείας για το θέμα της σύγκρουσης συμφερόντων του κ. Νίκολσον. Για τους δικούς της λόγους επιμένει στην παράνομη πρόσληψή του, παρά το γεγονός ότι η εν δυνάμει διαπλοκή του ίδιου δεν εξαντλείται στο ποιων συνεργατών του τα συμφέροντα προωθεί, αλλά επεκτείνεται και στο ποιων από τους ανταγωνιστές του τα συμφέροντα αποκλείει σε προσφορές και συμβάσεις.

Λευκωσία, 24 Ιανουαρίου 2019

 

Θεωρώ ως πολιτικό ατόπημα την ενέργεια του Υπουργού Υγείας και γενικά του Υπουργείου Υγείας, να μην εκπροσωπηθεί στη σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής ελέγχου, για τα θέματα που έχουν σχέση με την έρευνα του Γενικού Ελεγκτή και τις διαπιστώσεις περί ασυμβίβαστου όσον αφορά το διορισμό του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΚΥπΥ.

Είναι πολύ καλά γνωστό ότι η σωστή αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για τη σωστή εφαρμογή του ΓεΣΥ και τη δυνατότητα προσφοράς υψηλού επιπέδου περίθαλψης στους πολίτες, κυρίως αυτούς τους πολίτες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να την εξασφαλίσουν με άλλους τρόπους.

Γι’ αυτό και οποιοδήποτε ενδεχόμενο η οποιαδήποτε σκόπιμη λειτουργία του συγκεκριμένου οργανισμού μπορεί να οδηγήσει σε περιπλοκές και κυρίως στην αποδυνάμωση του δημόσιου τομέα, με πιθανότητα ακόμα και κατάρρευσης στο τέλος, κάτι που αποτελεί μια πολύ επικίνδυνη και αρνητική εξέλιξη.

Γι’ αυτό επιτέλους το Υπουργείο Υγείας αλλά και η κυβέρνηση οφείλουν συναισθανθούν το μέγεθος της ευθύνης το οποίο αναλαμβάνουν να προωθήσουν την μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση από καταβολής της Κυπριακής Δημοκρατίας και επιτέλους να λειτουργήσουν κατά τρόπο σωστό κατά τρόπο συγκροτημένο, διαφανή, χωρίς σκοπιμότητα και συμφέροντα που μπορεί να υποβόσκουν στο παρασκήνιο και να μπορέσουν να  εξυπηρετήσουν σωστά την προσφορά υγείας στον λαό.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 17 Ιανουαρίου 2019

Δείτε τη δήλωση εδώ:

Μετά την πρωινή συνάντηση που είχαν στα γραφεία του Κ.Σ.ΕΔΕΚ ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, με τον Πρόεδρο και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Κλάδου Ιατρών και Κλινικών Διευθυντών ΠΑΣΥΔΥ, ο Πρόεδρος του Κλάδου Ιατρών και Κλινικών Διευθυντών, Αγαθοκλής Χριστοφίδης δήλωσε:

«Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του κλάδου ιατρών και κλινικών διευθυντών της ΠΑΣΥΔΥ είχαμε σήμερα μία συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ στον οποίο θέσαμε τους προβληματισμούς για τις επερχόμενες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την ΕΔΕΚ και προσωπικά τον Πρόεδρό της για  την πρόσκληση και την ευκολία και την συμπαράσταση στα προβλήματα τα οποία θέσαμε. Αντιλαμβάνεστε ότι μπαίνουμε σε μιας νέα εποχή. Στα δημόσια νοσηλευτήρια εκτελείται τεράστια δουλειά και θέλουμε την υποστήριξη όλων των πολιτικών φορέων σ’ αυτό τον αγώνα για καλύτερο σύστημα υγείας και καλύτερη προσφορά περίθαλψης στον λαό.»

Σε ερώτηση δημοσιογράφου προς τον Πρόεδρο του Κλάδου Ιατρών και Κλινικών Διευθυντών, Αγαθοκλή Χριστοφίδη σχετικά με την απάντηση που θα δώσει ο κλάδος Ιατρών και Κλινικών Διευθυντών ΠΑΣΥΔΥ για τα συμβόλαια από τον ΟΚΥΠΥ, ο κ. Χριστοφίδης δήλωσε:

«Κοιτάξετε να δείτε. Τα συμβόλαια τα έχουμε πάρει, η απάντηση μας θα δοθεί εντός των ημερών, των προσεχών ημερών αλλά δεν νομίζω να είναι μείζον θέμα αυτή τη στιγμή για την πορεία των νοσηλευτηρίων αυτό διότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι οι γιατροί που υπηρετούν μόνιμα ή αορίστου χρόνου στα δημόσια νοσηλευτήρια μπορούν να παραμείνουν με το άλλο καθεστώς. Έχουν τη δυνατότητα επιλογής δηλαδή και θα έχουν μπροστά τους 18 μήνες ολόκληρους να αποφασίσουν αν θα μεταβούν ή όχι. Απλά πληροφοριακά να σας ενημερώσω ότι έχει τελειώσει η μελέτη των συμβολαίων αυτών και μπορεί και σήμερα ή αύριο να δώσουμε την απάντηση μας».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου προς τον κ. Χριστοφίδη για το εάν τα συμβόλαια είναι ελκυστικά ή περιέχουν ασάφειες, απάντησε:

«Ασάφειες δεν περιέχουν. Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι τόσο ελκυστικά όσο αναμέναμε. Κοιτάξετε να δείτε. Υπάρχουν πάρα πολλές παράμετροι οι οποίοι δεν αναφέρονται μέσα. Να σας φέρω ένα απλό παράδειγμα. Για παράδειγμα ξέρετε ότι για οποιοδήποτε δημόσιο υπάλληλο αφυπηρετήσει πριν τα 65 πληρώνει ένα penalty στο Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο είναι πάρα πολύ υψηλό. Για παράδειγμα ένας άνθρωπος που είναι σήμερα 60 χρονών ή 59 ή 55 αυτό το penalty μπορεί να είναι από 25 μέχρι 30% του εφάπαξ του. Και ο μισθός του θα μειωθεί κατά 15% κατά τη διάρκεια της σύνταξής του. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό είναι ένα τεράστιο ποσό, το οποίο μέσα δεν προνοείται από το συγκεκριμένο συμβόλαιο.

Οι προβληματισμοί μας είναι ότι βρισκόμαστε στην αρχή ενός νέου καθεστώτος, υπάρχουν πράγματα τα οποία δεν έχουν ξεκαθαριστεί, υπάρχουν αρμοδιότητες μεταξύ Υπουργείου Υγείας και ΟΚΥπΥ, οι οποίες δεν έχουν ξεκαθαριστεί με αποτέλεσμα αν δεν γίνουν σύντομα να δημιουργηθούν κάποια προβλήματα, διοικητικά, λειτουργικά κ.τ.λ. Αυτά πρέπει να ξεκαθαριστούν το συντομότερο δυνατό. Νομίζω δεν θα ήταν του παρόντος να αναφέρω κάποια  από τα θέματα αυτά».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου προς τον κ. Χριστοφίδη για τις μέχρι τώρα συζητήσεις που γίνονται, απάντησε:

«Κοιτάξετε εμείς που είμαστε γιατροί των δημόσιων νοσηλευτηρίων, είμαστε στο σύστημα υγείας, δεν έχουμε τη δυνατότητα να μην συμμετέχουμε στο ΓεΣΥ, από εκεί και πέρα δεν θα ήθελα να υπεισέλθω στα όσα συζητούνται με τους συναδέλφους. Εμείς θα είμαστε είτε στην πρωτοβάθμια είτε στην δευτεροβάθμια είτε στην τριτοβάθμια περίθαλψη. Οι γιατροί που θα είναι στα νοσηλευτήρια θα είναι συνεπείς. Και είναι ανεξάρτητο το τονίζω από το πόσοι θα μεταφερθούν εθελοντικά εις τον ΟΚΥπΥ το ΓεΣΥ θα λειτουργήσει χωρίς να υπάρχει η αναγκαιότητα να μεταφερθούμε όλοι στον ΟΚΥπΥ. Το νοσοκομείο θα υπάρχει. Ελπίζουμε ότι θα λειτουργήσει καλύτερα απ’ ότι είναι σήμερα».

Στη συνέχεια  Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε:

«Η συνάντηση σήμερα με την αντιπροσωπεία των γιατρών των Κρατικών νοσηλευτηρίων του τμήματος της ΠΑΣΥΔΥ έχει μια ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα της εφαρμογής του ΓεΣΥ και όλοι μέχρι στιγμής αναγνωρίζουν ότι ο δημόσιος τομέας θα πρέπει να αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά της σωστής εφαρμογής ενός ΓεΣΥ, το οποίο να μπορεί να προσφέρει υψηλού επιπέδου περίθαλψη στους πολίτες. Και όπως πάρα πολλές φορές έχουμε τονίσει, σε αυτούς τους πολίτες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να την εξασφαλίσουν με άλλους τρόπους λόγω της οικονομικής τους κατάστασης ή και κυρίως σε αυτούς τους πολίτες που δεν κατοικούν στα αστικά κέντρα αλλά κατοικούν στην ορεινή, ημιορεινή Κύπρο ή ενδεχομένως σε ακριτικές περιοχές και στην ύπαιθρο.

Η σημερινή συνάντηση δυστυχώς έχει για ακόμα μια φορά επιβεβαιώσει τους φόβους μας, ότι παραμονές εφαρμογής του ΓεΣΥ, δεν έχει ληφθεί ουσιαστικά κανένα μέτρο το οποίο να μπορεί να βελτιώνει την κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια και κυρίως την επίλυση σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζονται, της έλλειψης αναλωσίμων, της έλλειψης κλινικών, της έλλειψης ιατρικού κυρίως προσωπικού έτσι ώστε να μπορέσει ο δημόσιος τομέας να ανταποκριθεί στις δημόσιες ευθύνες.

Τεράστια επίσης είναι τα προβλήματα με τον εξοπλισμό που σήμερα υπάρχει που είτε ελλιπής, είτε ανεπαρκής είτε χρειάζεται ανανέωση και είναι εύλογες οι ανησυχίες ότι ουσιαστικά συνειδητά ή ασυνείδητα αυτοί που έχουν την ευθύνη εφαρμογής του ΓεΣΥ, αντί να επιχειρήσουν να αναβαθμίσουν τον δημόσιο τομέα στην ουσία με τη στάση και τη συμπεριφορά τους τον υποβαθμίζουν. Αυτές τις ανησυχίες τις έχουμε διατυπώσει κατ’ επανάληψη και επειδή κάποιοι επιχειρούν να παρουσιάσουν ότι αυτές οι ανησυχίες είναι κίνητρο από την πλευρά της ΕΔΕΚ, που είναι το κόμμα εκείνο που παλεύει συστηματικά για τη σωστή εφαρμογή του ΓεΣΥ εδώ και χρόνια για δήθεν αναβολή του ΓεΣΥ, θέλω να το διαψεύσω.

Ο στόχος της ΕΔΕΚ δεν είναι η αναβολή του ΓεΣΥ. Ο στόχος της ΕΔΕΚ είναι η σωστή εφαρμογή του ΓεΣΥ προς όφελος των πολιτών και ασκούμε έντονη κριτική προς το Υπουργείο Υγείας, την  πολιτική του ηγεσία γιατί ακριβώς μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει στη λήψη σωστών μέτρων για τη βελτίωση της κατάστασης και κυρίως για την ενίσχυση της σωστής εφαρμογής του ΓεΣΥ με κινδύνους που ενδεχομένως από την προχειρότητα που διακατέχει αυτές τις ενέργειες στη συνέχεια αυτά τα προβλήματα να είναι τεράστια και ο κίνδυνος ενδεχομένως στο μέλλον να αντιμετωπίσουμε παρόμοια προβλήματα όσον αφορά τη λειτουργία των δημοσίων νοσηλευτηρίων όπως ήταν τα προβλήματα των κυπριακών αερογραμμών ή της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας δεν είναι απομακρυσμένος.

Και με αυτή την ευκαιρία θα ήθελα να τονίσω και ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα. Από την πρώτη στιγμή στη Βουλή και όχι μόνο, είχαμε διαπιστώσει το ασυμβίβαστο του διορισμού του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού για την αυτονόμηση των νοσοκομείων με αυτή τη θέση, που εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι ο διορισμός έχει σκοπιμότητες και χαιρόμαστε ιδιαίτερα γιατί μετά από τις συνεχόμενες καταγγελίες μας, μετά από τα στοιχεία που καταθέσαμε στη Βουλή, επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες μας από την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή και από ότι έχουμε πληροφορηθεί και από την έκθεση που ετοίμασε η γενική εισαγγελία.

Εδώ λοιπόν είναι τεράστια η ευθύνη και αυτών που προχώρησαν στο διορισμό και αυτών που στηρίξαν το διορισμό αλλά και αυτών που επέκριναν την ΕΔΕΚ όταν αποκαλύψαμε αυτά στα στοιχεία. Ο καθένας λοιπόν μπορεί να αντιληφθεί ότι με όλα αυτά τα προβλήματα με αυτή την τακτική την οποία έχουν όλοι αυτοί που έχουν την ευθύνη εφαρμογής του ΓεΣΥ, δεν μπορούμε να είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι.

Οφείλουμε να επαγρυπνούμε, οφείλουμε να εκφράζουμε καλόπιστα τις επιφυλάξεις μας και την ίδια στιγμή βλέπετε ότι δεν περιοριζόμαστε μόνο στις επιφυλάξεις αλλά την ίδια στιγμή καταθέτουμε σημαντικές εποικοδομητικές προτάσεις μέσα από τη συσσωρευμένη εμπειρία την οποία έχουμε όλα αυτά τα χρόνια για να βοηθήσουμε ακριβώς τους πάσχοντες συνανθρώπους μας, για να βοηθήσουμε το κράτος να εφαρμόσει ένα σωστό ΓεΣΥ.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι συναντήσεις και η ανταλλαγή απόψεων θα συνεχιστεί γιατί ακριβώς υπάρχουν τεράστια προβλήματα τα οποία θα πρέπει να επιλυθούν. Και από την πλευρά της ΕΔΕΚ θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο που μας προσφέρεται κοινοβουλευτικά ή και με δημόσιες παρεμβάσεις να ενισχύσουμε αυτή την προσπάθεια ούτως ώστε να αναβαθμιστούν τα δημόσια νοσηλευτήρια και να μπορούν να ανταποκριθούν με επάρκεια, κυρίως σε επιστημονική επάρκεια σε αυτή την υποχρέωση την οποία η πολιτεία θα τους αναθέσει».

Ο Πρόεδρος του Κλάδου Ιατρών και κλινικών διευθυντών ΠΑΣΥΔΥ, Αγαθοκλής Χριστοφίδης, κλείνοντας συμπλήρωσε:

«Και τελειώνοντας θα ήθελα να προσθέσω αν μου επιτρέπει και ο Πρόεδρος, ότι σήμερα από τους γιατρούς στα δημόσια νοσηλευτήρια γίνεται μια φοβερή επιστημονική δουλειά με ιδρώτα και αίμα στην πραγματικότητα για αυτή τη δουλειά και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να την αφήσει να πάει χαμένη. Φοβερό έργο γίνεται».

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 10 Ιανουαρίου 2019