ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΥΓΕΙΑ

Ένα μήνα μετά την εφαρμογή της δεύτερης φάσης του ΓΕΣΥ τα δημόσια νοσηλευτήρια υπολειτουργούν αφού παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις.Δεν μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες χωρίς να λάβουν εκατομμύρια ευρώ από τον ΟΑΥ μέσα από συμπληρωματικούς προϋπολογισμούς τους οποίους επωμίζεται ο κύπριος φορολογούμενος

Με ευθύνη του ΟΑΥ τώρα κάποιοι επιχειρούν την εισαγωγή του πολυασφαλιστικού συστήματος παραβιάζοντας μάλιστα και την σχετική νομοθεσία .

Ως ΕΔΕΚ καλούμε τον πρόεδρο της δημοκρατίας να προβεί άμεσα σε λήψη μέτρων που να διασφαλίζουν πρωτίστως αξιοπρεπή πρόσβαση των πολιτών σε ποιοτική Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

 

Γραφείο Τύπου

5 Ιουλίου 2020 , Λευκωσία

Η κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια προκαλεί δικαιολογημένες ανησυχίες. Αφενός η υποστελέχωση λόγω της μαζικής φυγής γιατρών και αφετέρου η υποβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών σε διάφορα τμήματα, θέτουν σε κίνδυνο την επιστημονική αξιοπιστία και την οικονομική βιωσιμότητα των νοσηλευτηρίων με τις συνεπακόλουθες επιπτώσεις στην προσφορά των υπηρεσιών προς τους ασθενείς.

Την κύρια ευθύνη για αυτή την κατάσταση και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τα δημόσια νοσηλευτήρια την φέρουν:

 1. Το Υπουργείο Υγείας που δεν φρόντισε να αναβαθμίσει τα δημόσια νοσηλευτήρια και να τα καταστήσει επιστημονικά και οικονομικά βιώσιμα πριν από την αυτονόμησή τους, όπως προνοεί η σχετική νομοθεσία και όπως πολλές φορές η ΕΔΕΚ είχε υποστηρίξει.
 2. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΚΥΠΥ το οποίο εδώ και 2,5 χρόνια από την ανάληψη της διοίκησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων, ουδέν έπραξε για την αναβάθμισή τους σε εξοπλισμό και σε δημιουργία νέων κλινικών για να μπορέσει να καλύψει τη ζήτηση ή τις ανάγκες των ασθενών. Ένδειξη της αποτυχίας του Διοικητικού Συμβουλίου είναι και το γεγονός ότι αδυνατεί να τιμολογήσει τις προσφερόμενες υπηρεσίες προς το ΓεΣΥ με αποτέλεσμα την απώλεια εκατομμυρίων τα οποία καλείται ο φολογούμενος πολίτης να καλύψει μέσα από τις κρατικές ενισχύσεις.
 3. Ο ΟΑΥ ο οποίος με τον τρόπο εφαρμογής του ΓεΣΥ και κυρίως του πλαισίου λειτουργίας των προσωπικών γιατρών υποβοηθά τη μαζική φυγή γιατρών από τα δημόσια νοσηλευτήρια και ουσιαστικά συμβάλλει στην υποστελέχωση τους.

Το φάσμα κατάρρευσης των δημοσίων νοσηλευτηρίων είναι πια ορατό και η επιστημονική, διοικητική αλλά και πολιτική ευθύνη θα ανήκει σε όλους αυτούς που άμεσα ή έμμεσα υποστήριξαν την λανθασμένη εφαρμογή του ΓεΣΥ για εξυπηρέτηση συμφερόντων ξένων προς του ασθενείς αλλά και προς το επίπεδο της προσφερόμενης υγείας που το κράτος οφείλει να παρέχει στους πολίτες του.

Η ΕΔΕΚ θα συνεχίσει με την ίδια συνέπεια να προωθεί τη σωστή και αξιόπιστη εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 24 Ιουνίου 2020

Το άνοιγμα των οδοφραγμάτων  με τον τρόπο που προκρίνεται εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους καθώς:

 • δεν υπάρχουν αξιόπιστες επιδημιολογικές μελέτες στα κατεχόμενα,
 • θα ξεκινήσουν άμεσα οι πτήσεις από την Τουρκία στα κατεχόμενα την οποία Τουρκία το κατοχικό καθεστώς έχει κατατάξει στην κατηγορία Α΄,  ενώ είναι υψηλού κινδύνου,
 • δεν υπάρχει σαφής ένδειξη για τον αριθμό των διαγνωστικών τεστ που μπορούν να κάνουν οι κατοχικές αρχές ώστε να είμαστε σίγουροι πως όσοι θα έρχονται στις ελεύθερες περιοχές δεν θα αποτελούν πιθανούς φορείς του ιού,
 • δεν έχει επιβεβαιωθεί η ποιότητα και η αξιοπιστία των τεστ που γίνονται στα κατεχόμενα.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες το άνοιγμα των οδοφραγμάτων εγκυμονεί σοβαρούς κίνδυνους.

Μια ενδεχόμενη διασπορά του ιού θα έχει ολέθριες συνέπειες στην υγεία των πολιτών και την οικονομία του τόπου και οι ευθύνες της κυβέρνησης θα είναι μεγάλες.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 23 Ιουνίου 2020

Δηλώσεις Προέδρου Κ.Σ. ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου, μετά την Κοιν. Επιτροπή Υγείας

Η συζήτηση που διεξήχθηκε σήμερα στην Κοιν. Επιτροπή Υγείας για τα προβλήματα που έχουν προκύψει κυρίως στη Λεμεσό με την έναρξη της Β Φάσης του ΓεΣΥ και τη μη ένταξη ικανοποιητικού αριθμού ιδιωτικών κλινικών, και έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο πρόβλημα,  έχει αναδείξει στην ουσία την προχειρότητα με την οποία επιχειρήθηκε η εφαρμογή της δεύτερης φάσης. Επίσης και το γεγονός ότι αποκαλύπτονται σταδιακά παρατυπίες σε σχέση με την υφιστάμενη νομοθεσία και παραβίαση αρχών που θα έπρεπε να χαρακτηρίζουν την εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας.

Συγκεκριμένα, στερείται ο ασθενής την ελεύθερη επιλογή ιατρού και νοσηλευτηρίου. Την ίδια στιγμή, σημαντικός αριθμός ειδικών ιατρών αδυνατεί να εφαρμόσει ενδονοσοκομειακή περίθαλψη προς όφελος των ασθενών του. Επίσης, έχει διαπιστωθεί ότι με ευθύνη του ΟΑΥ έχει παραβιαστεί η νομοθεσία όσον αφορά τη λειτουργία των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων και έχουμε νοσηλευτήρια δυο ταχυτήτων. Υπάρχουν νοσηλευτήρια στα οποία έχει επιτραπεί ταυτόχρονα με το τμήμα που θα είναι ενταγμένο στο ΓεΣΥ να υπάρχει και τμήμα εκτός ΓεΣΥ που να προσφέρει υπηρεσίες και αυτό είναι εκτός της νομοθεσίας. Έχει επίσης επιβεβαιωθεί ότι υπάρχουν περιπτώσεις ιατρών, οι οποίοι δεν είναι συμβεβλημένοι με το ΓεΣΥ αλλά για τις υπηρεσίες που θα προσφέρουν σε ασθενείς του ΓεΣΥ σε νοσηλευτήρια που είναι ενταγμένα στο ΓεΣΥ, θα λαμβάνουν αμοιβή.

Αντιλαμβάνεστε ότι με αυτήν τη διαδικασία πια, τα προβλήματα είναι τεράστια και κυρίως γίνεται μια προσπάθεια εκτός του ότι έχει παραβιαστεί η συγκεκριμένη νομοθεσία, να εισαχθεί το πολυασφαλιστικό ενδεχομένως σύστημα από την πίσω πόρτα χωρίς ενδεχομένως αυτό να τύχει της επικύρωσης του Κοινοβουλίου.

Την ίδια στιγμή πραγματικά, εμάς ως ΕΔΕΚ μας ανησυχεί το γεγονός ότι θα δημιουργήσουμε ασθενείς δυο ταχυτήτων, θα δημιουργήσουμε νοσηλευτήρια δυο ταχυτήτων, θα δημιουργήσουμε ιατρούς πολλών ταχυτήτων και στο τέλος αυτό θα αποβεί εις βάρος της ιδεολογίας και της φιλοσοφίας που έπρεπε να χαρακτηρίζει το ΓεΣΥ, ότι δηλαδή όλοι οι ασθενείς και όλοι οι πάροχοι θα πρέπει να βρίσκονται στην ίδια μοίρα και κυρίως να μπορούμε να προσφέρουμε υψηλού επιπέδου περίθαλψη στους πολίτες, κυρίως αυτούς οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να την εξασφαλίσουν με άλλους τρόπους.

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι με όλα αυτά οι ανησυχίες μας γίνονται ακόμα μεγαλύτερες και φυσικά την ευθύνη την έχουν αποκλειστικά οι φορείς που έχουν αναλάβει την ευθύνη εφαρμογής του Σχεδίου Υγείας αλλά και τα πολιτικά κόμματα οι οποίοι καλύπτουν ή συγκαλύπτουν αυτήν την διαδικασία.

 

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 18 Ιουνίου 2020

Πολύ αργά η Κυβέρνηση και ο υπουργός Υγείας άρχισαν να διαπιστώνουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τα ελλείμματα στα κρατικά νοσηλευτήρια και έχουν να κάνουν και με τον ενδεχόμενο κατάρρευσης τους με όλες τις συνεπακόλουθές συνέπειες .

Να υποθέσουμε ότι οι διαπιστώσεις αυτές είναι για αναληφθούν ευθύνες έστω και τώρα για την σωστή αναδιοργάνωση και τη βιωσιμότητα των νοσηλευτηρίων ή είναι πλέον αργά και αρχίζει η έναρξη προετοιμασίας των πολιτών για ενδεχόμενη εκποίηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων ;

Όταν η ΕΔΕΚ από το 2015 προειδοποιούσε ότι πρέπει από την έναρξη του ΓΕΣΥ  στην βάση προγράμματος τα δημόσια νοσηλευτήρια να αναδιοργανωθούν ,να αναβαθμιστούν και να διαμορφωθούν συνθήκες Διοικητικής -Επιστημονικής και Οικονομικής αυτοδυναμίας για να αποφευχθούν αυτά τα ενδεχόμενα από τους δήθεν «οπαδούς ΓΕΣΥ», η ΕΔΕΚ δεχόταν πολεμική ότι είναι τάχατες εναντίον του ΓΕΣΥ .

Κανένας από αυτούς Κυβέρνηση , πολιτικά Κόμματα και άλλοι, δεν έκαναν την αυτοκριτική τους όταν στις συνθήκες της Πανδημίας αποδείχθηκε η αδυναμία των κρατικών νοσηλευτηρίων να διαχειριστούν την κρίση και η όποια διάσωση της επιστημονικής τους αξιοπιστίας ήταν αποτέλεσμα του υπερβάλλοντα ζήλου τον οποίο επέδειξαν οι γιατροί και νοσηλευτές οι οποίοι και αυτοί στο παρελθόν είχαν στοχοποιηθεί.

 

Γραφείο Τύπου

6 Ιουνίου 2020, Λευκωσία

Η εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας που ολοκληρώνεται σήμερα με την έναρξη της  εφαρμογής της Β΄ φάσης, της ενδονοσοκομειακής περίθαλψης, ουσιαστικά είναι αποτέλεσμα των αλλεπάλληλων προσπάθειών της ΕΔΕΚ από το 1969.

Η ΕΔΕΚ έχοντας ως προτεραιότητα την παροχή υψηλού επιπέδου ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης προς όλους τους πολίτες μέσω του ΓεΣΥ, εκφράζει ταυτόχρονα και τις ανησυχίες της για τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν ως προς την εφαρμογή του ΓεΣΥ τόσο στο επίπεδο της εξωνοσοκομειακής περίθαλψης όσο και τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δημόσιος τομέας της υγείας ο οποίος μέσα στις σημερινές συνθήκες δυστυχώς αδυνατεί να ανταποκριθεί με επάρκεια στις αυξημένες υποχρεώσεις που αναλαμβάνει.

Και αυτό γιατί οι φορείς που έχουν την ευθύνη εφαρμογής του ΓεΣΥ είτε αδυνατούν είτε αδιαφορούν να προχωρήσουν άμεσα στη σοβαρή επίλυση των προβλημάτων του θέτοντας ουσιαστικά σε κίνδυνο και την βιωσιμότητά του.

 

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 1 Ιουνίου 2020

Με αφορμή τη συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην εφημερίδα Πολίτης και τα όσα αναφέρει σχετικά με το ΓεΣΥ και την πανδημία, σημειώνουμε πως η πανδημία επιβεβαίωσε τις τεράστιες αδυναμίες του δημόσιου συστήματος υγείας οι οποίες εντοπίζονται σε:

 1. Απουσία οργάνωσης του δημόσιου τομέα υγείας
 2. Έλλειψη ιατρικού εξοπλισμού και εξειδικευμένων τμημάτων που να μπορούν να προσφέρουν ομοιόμορφες υπηρεσίες σε ολόκληρη την επικράτεια
 3. Η πρωτοβάθμια περίθαλψη αντί να λειτουργήσει ως μηχανισμός προστασίας του δημόσιου τομέα στην ουσία λειτούργησε ως μηχανισμός αποδυνάμωσης και αποσταθεροποίησης του δημόσιου τομέα.

Έστω και σήμερα, εάν όντων θέλουμε η έναρξη της Β΄ φάσης να μην είναι προβληματική, να προχωρήσουν άμεσα σε υλοποίηση πολιτικές οι οποίες να επιλύουν τα συγκεκριμένα προβλήματα.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 17 Μαΐου 2020

Αυτά αξίζουν σε όλους, όσοι εργάζονται στη πρώτη γραμμή στον χώρο της υγείας και προσφέρουν, όχι μόνο τις υπηρεσίες τους, αλλά τη ψυχή τους, στους πάσχοντες συνανθρώπους μας δήλωσε η Αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρία Βασιλειάδου στην είσοδο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας όπου μετέβηκε για να αφήσει γαρύφαλλα σε όλους τους νοσηλευτές που εργάζονται.

«Παγκόσμια μέρα του νοσηλευτή σήμερα, και όπως κάθε χρόνο, βρισκόμαστε εδώ, για να προσφέρουμε ένα λουλούδι και να πούμε ένα ευχαριστώ στους νοσηλευτές μας.

Φέτος όμως, αυτό το ευχαριστώ έχει μεγαλύτερη αξία, γιατί οι άνθρωποι αυτοί αξίζουν τον απόλυτο θαυμασμό μας για την συνέπεια, την ευθύνη και την αυτοθυσία, με την οποία περιθάλπουν όσους συνανθρώπους μας έχουν ασθενήσει από τον ιό, μένοντας μακριά από τις δικές τους οικογένειες και με κίνδυνο της ζωής τους.

Το νοσηλευτικό προσωπικό αποτελεί την ραχοκοκαλιά του οικοδομήματος της υγείας κάθε χώρας.  Εμείς το αναγνωρίζουμε και στεκόμαστε δίπλα τους,  στους αγώνες τους για διεκδίκηση καλύτερων συνθηκών εργασίας και αναβάθμισης των όρων εργοδότησης. »

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

12 Μαίου 2020 , Λευκωσία

Εάν η πανδημία του κορωνοϊού έχει αποδείξει κάποια αδύνατα σημεία του συστήματος διαχείρισης τέτοιων σοβαρών περιπτώσεων, ένα από αυτά είναι και ο δημόσιος τομέας της υγείας. Φυσικά όχι με ευθύνη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού το οποίο έχει δώσει το άπαν των δυνάμεών του για να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση. Με αυτή την ευκαιρία θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες της ΕΔΕΚ προς όλους όσους στα νοσοκομεία ως ιατρικό, ως νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, στελέχωσαν και έδωσαν τη μάχη για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Υπενθυμίζουμε ότι από το 2015 στις προτάσεις που ως ΕΔΕΚ είχαμε καταθέσει στην κυβέρνηση και όχι μόνο, με στόχο την έναρξη εφαρμογής του ΓεΣΥ, είχαμε τονίσει την ανάγκη ότι ο δημόσιος τομέας υγείας θα πρέπει να ενισχυθεί για να μπορέσει να αποτελέσει την πραγματική ραχοκοκαλιά του ΓεΣΥ, για να μπορέσει να προσφέρει υψηλού επιπέδου περίθαλψη σε όλους τους πολίτες και κυρίως σε αυτούς τους πολίτες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να την αποκτήσουν με άλλους τρόπους. Γι’ αυτό και ανάμεσα στις εισηγήσεις μας περιλαμβανόταν το ότι θα έπρεπε τα δημόσια νοσηλευτήρια:

 1. Να ενισχυθούν σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό
 2. Να ενισχυθούν με σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό
 3. Να δημιουργηθούν και νέες κλινικές ώστε να υπάρχει αποκέντρωση των υπηρεσιών και η δυνατότητα προσφοράς ομοιόμορφης περίθαλψης στους πολίτες σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια.

Όλα αυτά δυστυχώς δεν έγιναν και σήμερα βιώνουμε τις αδυναμίες και παραλήψεις που έχουν δημιουργηθεί από το σύστημα.

Να υπενθυμίζουμε ότι όταν η ΕΔΕΚ κατέθετε τις συγκεκριμένες προτάσεις κατηγορήθηκε από πολλές πλευρές ότι με αυτές υπονομεύει την εφαρμογή του ΓεΣΥ. Σήμερα όμως έχουν καταστεί αναπόφευκτες.

Πραγματικά χαιρόμαστε για το γεγονός ότι και άλλες πολιτικές δυνάμεις αντιλήφθηκαν την αναγκαιότητα ενίσχυσης του δημόσιου τομέα για να μπορέσει να ενισχυθεί για να επιτελέσει πραγματικά το ρόλο του στο πλαίσιο ενός σωστού γενικού συστήματος υγείας προς όφελος των πολιτών. Τους ευχαριστούμε που έστω και σήμερα, έστω και αργά, ουσιαστικά έχουν δικαιώσει τις θέσεις και τις προτάσεις τις οποίες ως ΕΔΕΚ διαχρονικά έχουμε καταθέσει γι’ αυτό το σοβαρό ζήτημα.

Και είναι αναπόφευκτο ότι θα πρέπει πια η κυβέρνηση, η Βουλή και όλοι οι αρμόδιοι φορείς να εγκύψουν με ιδιαίτερη προσοχή. Και σήμερα ως αποτέλεσμα των αδυναμιών που έχουν αποκαλυφθεί από την πανδημία του κορωνοϊού, να προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε τον δημόσιο τομέα, να τον αναβαθμίσουμε εάν θέλουμε να επιτελέσει τον πραγματικό του ρόλο σε ένα γενικό σχέδιο υγείας για να είναι ο πρωταγωνιστής και όχι να ακολουθά τις εξελίξεις και τα γεγονότα.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 8 Μαΐου 2020

 

Με την ευκαιρία της αυριανής χαλάρωσης των μέτρων απευθύνουμε έκκληση προς τους πολίτες να μην προβούν σε καταχρήσεις γιατί είναι κρίμα αυτό που με τις δικές τους θυσίες πέτυχαν, να καταστραφεί σε μικρό χρονικό διάστημα. Τα παραδείγματα άλλων χωρών θα πρέπει να μας συνετίσουν.

Την ίδια στιγμή ο έλεγχος και η επιτήρηση από το κράτος πρέπει να γίνεται κατά τρόπο σωστό και άμεσο.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 3 Μαΐου 2020