ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΥΓΕΙΑ

 

Η 7η Απριλίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Η ΕΔΕΚ, ως ένα γνήσιο σοσιαλιστικό κόμμα αγωνίζεται για το δικαίωμα της δωρεάν περίθαλψης προς όλους του πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσα από τη σωστή εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Ήδη από το 1968 όπου ο Βάσος Λυσσαρίδης είχε εισηγηθεί την εισαγωγή του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ) έθεσε ως βασικό στόχο το ΓεΣΥ να προσφέρει υψηλού επιπέδου ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και κυρίως σε αυτούς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να την εξασφαλίσουν με άλλο τρόπο. Σε αυτή την βασική αρχή η ΕΔΕΚ είναι σταθερή και αμετάκλητη.

Από την πλευρά της ΕΔΕΚ θα συνεχίσουμε να επαγρυπνούμε, θα βρισκόμαστε σε σύγκρουση με όσους επιθυμούν τη μη υλοποίηση του ΓεΣΥ ή την κατάρρευσή του. Αυτό που μας ενδιαφέρει δεν είναι απλά και μόνο να πούμε ότι έχουμε ΓεΣΥ. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να έχουμε σωστό ΓεΣΥ για να μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του προς όλους τους κύπριους πολίτες.

 Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 7 Απριλίου 2019

Η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου. Σκοπός της ημέρας αυτής είναι να ενημερώσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τον αυτισμό και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την ομαλή ένταξη των αυτιστικών ατόμων στην κοινωνία.

Η ΕΔΕΚ αγωνίζεται για ίσα δικαιώματα και ίση πρόσβαση των ατόμων με αυτισμό διεκδικώντας  την εφαρμογή των πάγιων και δίκαιων αιτημάτων τους ανάμεσα στα οποία είναι:

·       Η απόκτηση της μπλε κάρτας για να σταθμεύουν στους ειδικούς χώρους για άτομα με αναπηρίες

·       Τροποποίηση του «Περί Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος Νόμου» ώστε να συμπεριληφθούν τα άτομα με αυτισμό στους δικαιούχους.

·       Την άμεση δημιουργία Κέντρου Αυτισμού στην Κύπρο.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 4 Απριλίου 2019

 

Έχει αρχίσει στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας η συζήτηση του νομοσχεδίου με τους συνοδευόμενους κανονισμούς για τη δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείων εντός  των νοσοκομείων, δημοσίων και ιδιωτικών, για να καλυφθούν οι ανάγκες στο πλαίσιο του ΓΕΣΥ.

Εκ πρώτης όψεως πρέπει να πούμε ότι υπάρχει μια αδήριτη αναγκαιότητα για αναβάθμιση, εκσυγχρονισμό και για ικανοποίηση ορισμένων ελάχιστων προϋποθέσεων για τη λειτουργία των φαρμακείων σε αυτούς τους χώρους.

Όμως από την πλευρά μας έχουμε διαπιστώσει μέσα από τους Κανονισμούς και τις πρόνοιες για την εφαρμογή της συγκεκριμένης νομοθεσίας πως δημιουργούνται ζητήματα τα οποία ενδεχομένως θα προκαλέσουν ανισότητα όσον αφορά τα διάφορα ιατρικά κέντρα, ιδιωτικά και δημόσια, να ανταποκριθούν με επάρκεια σε αυτή τη νομοθεσία.

Την ίδια στιγμή υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί ένας αθέμιτος ανταγωνισμός ανάμεσα στα φαρμακεία που θα λειτουργούν στους νοσοκομειακούς χώρους με τα φαρμακεία του ιδιωτικού τομέα. Κι αυτό γιατί μέσα από διάφορες πρόνοιες θα επιτρέπεται να ικανοποιηθούν εξωνοσοκομειακοί ασθενείς ή ακόμη και το σύνολο των ασθενών που είναι δικαιούχοι στο Γενικό Σχέδιο Υγείας, που είναι το σύνολο των πολιτών .

Tην ίδια στιγμή, δίνει τη δυνατότητα στον εκάστοτε Υπουργό αλλά και σε κάτοχο άδειας λειτουργίας αυτού του φαρμακείου εντός του νοσοκομείου να μπορεί με ειδικά διατάγματα να καθορίζει και το εύρος των παρεχόμενων υπηρεσιών που θα έχουν αυτά τα φαρμακεία.

Ο δικός μας ο φόβος λοιπόν είναι ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία θα δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα. Δε μπορεί για παράδειγμα αυτή τη στιγμή το νοσοκομείο Πόλης Χρυσοχούς ή το νοσοκομείο του Κάτω Πύργου Τηλλυρίας να εκπληρώσουν αυτές τις προϋποθέσεις για να λειτουργήσει ένα φαρμακείο. Άρα την ώρα που δεν θα μπορούν σημαίνει δεν θα λειτουργεί το φαρμακείο. Ποιος θα εξυπηρετήσει τους ασθενείς αυτούς σ’ αυτούς τους χώρους;

Όλα αυτά σε λεπτομέρειες θα έχουμε την ευκαιρία να τα δούμε και να τα συζητήσουμε όταν θα γίνεται η κατ’ άρθρον συζήτηση. Όμως αυτό που θέλω ευθύς εξ’ αρχής να τονίσω είναι ότι για ακόμη μια φορά για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα όπως είναι το θέμα της κάλυψης της φαρμακευτικής αγωγής των πολιτών στο πλαίσιο του ΓΕΣΥ, έρχεται το συγκεκριμένο νομοσχέδιο μερικούς μήνες πριν από την έναρξη της εφαρμογής του ΓΕΣΥ. Ένα νομοσχέδιο που είναι πολύπλοκο, πολυσέλιδο και άρα πολύ σημαντικό, θα συζητηθεί και πάλι με ταχύτητα για να μπορέσουμε να προλάβουμε την εφαρμογή του ΓΕΣΥ.

Για ακόμα μια φορά η προχειρότητα αυτών των φορέων που είχαν  την ευθύνη για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ επιβεβαιώνεται, όπως έγινε με τον προϋπολογισμό του ΟΑΥ, όπως έγινε με τους κανονισμούς για τη συμμετοχή των προσωπικών και των ειδικών ιατρών που δεν ψηφίστηκαν ακόμη από τη Βουλή, γίνεται τώρα με το θέμα των φαρμάκων και των φαρμακείων και αντιλαμβάνεστε ότι για μας οι ανησυχίες είναι πολύ μεγάλες. Ο κίνδυνος να υπάρξουν σοβαρά προβλήματα και σοβαρά λάθη στην εφαρμογή του ΓΕΣΥ είναι πολύ μεγάλος με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 28 Μαρτίου 2019

ΓΕΣΥ

H αντιπαράθεση μεταξύ των κυβερνητικών γιατρών, του Υπουργείου Υγείας και του ΟΚΥπΥ αποτελεί ακόμα ένα στοιχείο επιβεβαίωσης των προειδοποιήσεων που εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα δημόσια η ΕΔΕΚ είχε αναφέρει και αφορούν την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν οι υπεύθυνοι φορείς την  εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Τα συνεχόμενα προβλήματα τα οποία προκύπτουν από αυτή τη συμπεριφορά προκαλούν εύλογες ανησυχίες ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ο δημόσιος τομέας της υγείας και, όχι μόνο, να μην είναι σε θέση να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις υποχρεώσεις του για να προσφερθεί στους πολίτες ποιοτική περίθαλψη που είναι ουσιαστικά και ο βασικός στόχος εφαρμογής Γενικού Σχεδίου Υγείας.

Από πλευράς ΕΔΕΚ θα συνεχίσουμε να υποδεικνύουμε τις όποιες στρεβλώσεις και προβλήματα υπάρχουν με απώτερο στόχο αυτά να διορθωθούν άμεσα και να οδηγηθούμε χωρίς καθυστερήσεις στη σωστή εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 18 Μαρτίου 2019

Με αφορμή τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας στο νοσοκομείο Πάφου είμαστε υποχρεωμένοι να θυμίσουμε πως ενώ έχουν παρέλθει 14 μήνες από το διορισμό του Διοικητικού Συμβουλίου των Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, το οποίο είναι επιφορτισμένο με την αυτονόμηση των νοσοκομείων και παράλληλα με την ποιοτική αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι όχι μόνο δεν βελτιώθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπιζε ο δημόσιος τομέας αλλά αντίθετα έχουν επιβαρυνθεί.

Τέτοια προβλήματα είναι, ανάμεσα σε άλλα, η υποστελέχωση, οι ελλείψεις σε εξοπλισμό, σε αναλώσιμα και σε φάρμακα. Αυτά τα προβλήματα δυστυχώς δεν παρουσιάζονται μόνο στο νοσοκομείο Πάφου.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ο δημόσιος τομέας να μην μπορεί να ανταποκριθεί με επάρκεια στην αποστολή του και να προσφέρει ποιοτική περίθαλψη στους πολίτες.

Από πλευράς ΕΔΕΚ θα συνεχίσουμε να υποδεικνύουμε τις όποιες στρεβλώσεις και προβλήματα υπάρχουν με απώτερο στόχο αυτά να διορθωθούν άμεσα και να οδηγηθούμε χωρίς καθυστερήσεις στη σωστή εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 13 Μαρτίου 2019

Αυτοί που εισηγήθηκαν τον διορισμό Νίκολσον στόχευαν μέσα από τη δημιουργία προβλημάτων να παρεμποδίσουν τη σωστή εφαρμογή του ΓεΣΥ και να στερήσουν από τους πολίτες τη ποιοτική περίθαλψη, εξυπηρετώντας προφανώς δικές τους σκοπιμότητες

Τόσο η υποβολή παραίτησης από τον Πρόεδρο του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας όσο και η σημερινή αποδοχή της παραίτησης από το Υπουργικό Συμβούλιο, επιβεβαιώνουν ακριβώς το ασυμβίβαστο και τη σύγκρουση συμφερόντων που ενείχε ο συγκεκριμένος διορισμός.

Θα πρέπει επίσης να τονίσουμε ότι αυτός ο διορισμός, διορισμός ουσιαστικά σκοπιμότητας, αποδεικνύει ότι αυτοί που τον εισηγήθηκαν, αυτοί που τον προώθησαν, στην ουσία ο στόχος τους, αφού ήταν εν γνώση τους αυτά τα δεδομένα, δεν ήταν να υπηρετήσουν σωστά ένα κομβικό σημείο που αφορούσε τη σωστή εφαρμογή του ΓεΣΥ, που ήταν η αυτονόμηση των νοσοκομείων, αλλά κυρίως μέσα από τη δημιουργία προβλημάτων να παρεμποδίσουν τη σωστή εφαρμογή του ΓεΣΥ και κυρίως να στερήσουν από τους πολίτες τη δυνατότητα να απολαμβάνουν ποιοτικής περίθαλψης φροντίδα, εξυπηρετώντας προφανώς δικές τους προσωπικές σκοπιμότητες.

Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι γιατί από την πλευρά της ΕΔΕΚ εδώ και ένα χρόνο είχαμε υποδείξει το συγκεκριμένο ζήτημα του ασυμβίβαστου και της σύγκρουσης συμφερόντων, είχαμε στοχοποιηθεί, είχαμε κατηγοριοποιηθεί. Σήμερα νιώθουμε δικαιωμένοι μέσα από τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου μέσα από τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα αλλά και την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή που όλα αυτά στην ουσία επιβεβαιώνουν αυτά που η ΕΔΕΚ είχε καταγγείλει.

 

Λευκωσία, 7 Μαρτίου 2019

 

ΓΕΣΥ
Βόμβα στα θεμέλια της αυτονόμησης των νοσοκομείων και του ΟΚΥΠΥ έχουν θέσει αυτοί που είχαν την ευθύνη να προτείνουν τον διορισμό του κ. Νίκολσον αλλά και αυτοί που τον αποδέχθηκαν, εν γνώση των οποίων ήταν προφανές ότι υπήρχε σύγκρουση συμφερόντων

—————————————————————————————

 
Τόσο η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή όσο και η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες στις οποίες είχε προβεί πριν από ένα χρόνο η ΕΔΕΚ σχετικά με το ασυμβίβαστο του κ. Νίκολσον.
 
Με αφορμή και τους τίτλους των εφημερίδων, οφείλουμε να αναδείξουμε πως βόμβα στα θεμέλια της αυτονόμησης των νοσοκομείων και του ΟΚΥΠΥ έχουν θέσει αυτοί που είχαν την ευθύνη να προτείνουν τον διορισμό του κ. Νίκολσον αλλά και αυτοί που τον αποδέχθηκαν, εν γνώση των οποίων ήταν προφανές ότι υπήρχε σύγκρουση συμφερόντων. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, το γεγονός ότι επιχείρησαν να στοχοποιήσουν όσους είχαν αναδείξει το σημείο του ασυμβίβαστου.
 
Η αδιαφορία την οποία επέδειξε το Υπουργείο και η κυβέρνηση για άμεση λήψη μέτρων μετά τις αρχικές καταγγελίες και την επιβεβαίωσή τους για το ασυμβίβαστο, ενδέχεται να οδηγήσει σε πρόσθετες περιπλοκές όσον αφορά τη λειτουργία του Οργανισμού, δεδομένης της δυνατότητας νομικής αμφισβήτησης του συνόλου των αποφάσεων που έλαβε το διοικητικό συμβούλιο του ΟΚΥΠΥ. Χρειάζεται, ακόμη, περαιτέρω προσεκτική μελέτη για το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικού αδικήματος από πλευράς Νίκολσον, δεδομένης της συνειδητής απόκρυψης στοιχείων που αφορούσαν τον ίδιο όσο και τη σύζυγό του, τα οποία επιβεβαίωναν το ασυμβίβαστο του διορισμού του στη συγκεκριμένη θέση.
 
Τέλος, είναι λυπηρό να διαπιστώσουμε ότι για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, όπως είναι η αυτονόμηση των δημοσίων νοσοκομείων, η οποία ουσιαστικά άπτεται της ουσίας της εφαρμογής του ΓεΣΥ, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΚΥΠΥ, εδώ και 14 ολόκληρους μήνες, μόλις και μετά βίας διόρισε τη διευθυντική ομάδα του Οργανισμού. Με αυτούς του ρυθμούς η θετική ολοκλήρωση της αυτονόμησης φαντάζει απομακρυσμένο σενάριο.
 
Από πλευράς ΕΔΕΚ θα συνεχίσουμε να υποδεικνύουμε τις όποιες στρεβλώσεις και προβλήματα υπάρχουν με απώτερο στόχο αυτά να διορθωθούν άμεσα και να οδηγηθούμε χωρίς καθυστερήσεις στη σωστή εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας.
 
 
Λευκωσία, 6 Μαρτίου 2019

ΓΕΣΥ ΨΗΦΙΣΗ

Τα μέτρα τα οποία αποφάσισαν οι νοσηλευτές της ΠΑΣΥΔΥ επιβεβαιώνουν τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν αναφορικά με την πορεία εφαρμογής του ΓεΣΥ.

Τρεις μόνο μήνες πριν από την έναρξη παροχής υπηρεσιών του ΓεΣΥ και ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η εισφορά των πολιτών προς το ταμείο, εξακολουθούν να υπάρχουν τεράστια προβλήματα προς επίλυση, όπως προκύπτει και από την πρόσφατη ανακοίνωση των νοσηλευτών του κλάδου ΠΑΣΥΔΥ.

Αυτό προκαλεί εύλογες ανησυχίες αλλά και την ίδια στιγμή επιβεβαιώνει την ΕΔΕΚ και όσους μέχρι στιγμής υποδείκνυαν αυτά τα προβλήματα και ζητούσαν άμεση επίλυσή τους ώστε η εφαρμογή του ΓεΣΥ να είναι και απρόσκοπτη αλλά και αποτελεσματική προς όφελος των πολιτών.

Ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι οι εντεταλμένοι φορείς για την εφαρμογή του ΓεΣΥ θα συνειδητοποιήσουν τις τεράστιες ευθύνες που έχουν και θα προχωρήσουν με γρήγορους ρυθμούς στην επίλυση αυτών των προβλημάτων.

Η ΕΔΕΚ θα συνεχίσει να είναι εποικοδομητική χωρίς όμως να αποκρύπτει τα προβλήματα και τις δυσκολίες. Γιατί υπεύθυνη πολιτική στάση είναι μέσα από αυτές τις υποδείξεις να αποφευχθεί το ενδεχόμενο κατάρρευσης του συστήματος. Ενδεχόμενο το οποίο είναι δυστυχώς υπαρκτό και οι συνέπειες και επιπτώσεις του στην κυπριακή κοινωνία πιθανόν να είναι ανεπανόρθωτες.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 4 Μαρτίου 2019

Η στάση και οι πρωτοβουλίες της ΕΔΕΚ για την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας αποδεικνύονται από την ίδια την ιστορία και τις θέσεις που κατέθεσε και καταθέτει υπέρ της άμεσης και σωστής εφαρμογής του ΓεΣΥ (https://edek.org.cy/…/oi-prospatheies-tis-edek-gia-tin-efa…/ )

Αντί απάντησης στα υπονοούμενα του κ. Λιλλήκα, βάζουμε τη δημόσια τοποθέτησή του στον ΑΝΤ1 τον Απρίλιο του 2013 για να κρίνει ο ίδιος ο πολίτης.

https://youtu.be/VlL8UsSM2K4

Αλήθεια ο ίδιος γιατί φρόντισε να αφαιρέσει από το YouTube τη συγκεκριμένη του τηλεοπτική εμφάνιση;

 

Λευκωσία, 24 Φεβρουαρίου 2019

Αλήθεια

 

Τα όσα δημοσιεύει σήμερα η σύνταξη της εφημερίδας «Χαραυγή» επιβεβαιώνουν την προσπάθεια συνειδητής και συστηματικής διαστρέβλωσης της πραγματικότητας.

Η διαδικασία για την απόρριψη του πολυασφαλιστικού συστήματος στο ΓεΣΥ ξεκίνησε με πρωτοβουλία της ΕΔΕΚ και του σημερινού Προέδρου της, με συγκεκριμένη επιστολή που απέστειλε στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών τον Οκτώβριο του 2014 και η οποία δημοσιεύεται τόσο στο (ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 10/10/2014 13:11, ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 07/02/2019 14:13) όσο και στη σελίδα της ΕΔΕΚ (https://edek.org.cy/2019/oi-prospatheies-tis-edek-gia-tin-efarmogi-toy-gesy-epivevaionontai-apo-tin-istoria-tis-praxeis-tis-protaseis-kai-ta-osa-diachronika-echei-diekdikisei-gia-sosti-efarmogi-toy-gesy/).

Ως εκ τούτου είναι εκ του πονηρού τα όσα αναφέρει σήμερα η «Χαραυγή».

Είναι κατανοητό πως κάποιοι επειδή αντιλαμβάνονται ότι δημιουργούνται τεράστια προβλήματα όσον αφορά την εφαρμογή του ΓεΣΥ, προσπαθούν να αποποιηθούν τις δικές τους ευθύνες.

Άλλοι είναι που προωθούν σκοπιμότητες σε βάρος της ποιότητας που πρέπει να απολαμβάνουν οι πολίτες έξω από τη σωστή εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Η δράση και οι πρωτοβουλίες της ΕΔΕΚ για άμεση και σωστή εφαρμογή του ΓεΣΥ για παροχή υψηλού επιπέδου ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους πολίτες και κύρια σε αυτούς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να την αποκτήσουν με άλλους τρόπους, επιβεβαιώνονται από τις διαχρονικές θέσεις και ολοκληρωμένες προτάσεις που καταθέτει.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 23 Φεβρουαρίου 2019