ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΥΓΕΙΑ

 Χαιρόμαστε για το γεγονός ότι άρχισαν κάποιοι να αντιλαμβάνονται και να αναγνωρίζουν τα προβλήματα που προκύπτουν από την μέχρι σήμερα λανθασμένη εφαρμογή του ΓΕΣΥ, καθώς και το γεγονός ότι πριν την έναρξη δεν υπήρξε σωστή προετοιμασία.

Το Κ.Σ ΕΔΕΚ όταν έθετε αυτά τα ζητήματα είχε στοχοποιηθεί και κατηγορηθεί ότι δεν θέλει την εφαρμογή του ΓΕΣΥ.

Όμως σήμερα, αυτοί που διαπιστώνουν τα προβλήματα ούτε έχουν προβεί στην ανάλογη αυτοκριτική και ούτε έχουν καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυση των  προβλημάτων.

Το Κ.Σ.ΕΔΕΚ όπως και στο παρελθόν έτσι και στην έναρξή της συζήτησης των προϋπολογισμών κατέθεσε τις προτάσεις του με καθαρότητα σε μία προσπάθεια βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών από το ΓΕΣΥ, ώστε οι πολίτες να μπορούν να απολαμβάνουν υψηλού επιπέδου περίθαλψη και κυρίως- αυτοί που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να την εξασφαλίσουν με άλλους τρόπους-, αλλά την ίδια ώρα να υπάρξει και σεβασμός στην διαχείριση των χρημάτων του φορολογούμενου πολίτη.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λευκωσία 11 Δεκεμβρίου 2019

Έξι μήνες μετά την έναρξη της εφαρμογής του ΓεΣΥ διαπιστώνεται πως ο δημόσιος τομέας λόγω της υποστελέχωσης και των ελλείψεων σε φάρμακα, εξοπλισμό και αναλώσιμα, εξακολουθεί να έχει σοβαρά προβλήματα με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εκπληρώσει με επάρκεια τις όποιες ευθύνες έχει αναλάβει. Αντιλαμβανόμαστε πως εάν η κατάσταση δεν διορθωθεί άμεσα όταν πλέον θα ενταχθεί και η ενδονοσοκομειακή περίθαλψη, ο κίνδυνος πλήρους αδυναμίας εκπλήρωσης των υποχρεώσεων των δημοσίων νοσηλευτηρίων γίνεται ακόμη μεγαλύτερος.

Για την ΕΔΕΚ είναι ξεκάθαρο πως η αιτία των προβλημάτων είναι η μη τήρηση της νομοθεσίας από όλους αυτούς που ανέλαβαν την ευθύνη να εφαρμόσουν το ΓεΣΥ. Η νομοθεσία που ψηφίστηκε προϋπόθετε ότι πριν από την έναρξη εφαρμογής του ΓεΣΥ θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί σε θετικό επίπεδο η διοικητική και οικονομική αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων και όχι να ξεκινήσει η αυτονόμηση με την εφαρμογή του ΓεΣΥ και να ολοκληρωθεί πέντε χρόνια αργότερα.

Όταν όμως η ΕΔΕΚ προειδοποιούσε για όλα αυτά, αναδεικνύοντας την ίδια στιγμή και το σκάνδαλο με το ασυμβίβαστο του Νίκολσον, κάποιοι το μόνο που έκαναν ήταν να στοχοποιούν την ΕΔΕΚ παρά να συντάσσονται μαζί της για την εφαρμογή ενός σωστού ΓεΣΥ.

Από την πλευρά της ΕΔΕΚ θα συνεχίσουμε να ζητάμε την άμεση επίλυση των προβλημάτων, να αναδεικνύουμε τις στρεβλώσεις και να προτείνουμε λύσεις με βασικό γνώμονα την εφαρμογή ενός σωστού ΓεΣΥ που θα εξυπηρετεί τους πολίτες και κύρια αυτούς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να την αποκτήσουν με άλλους τρόπους.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 6 Δεκεμβρίου 2019

Ως Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ και την Γραμματεία Θεματικής Επιτροπής Υγείας για την τιμητική πρόσκληση αλλά και να συγχαρώ για την πρωτοβουλία να γίνει μία ανοικτή, εποικοδομητική, στρογγυλή τράπεζα όπου εμπλεκόμενοι φορείς που έχουν προσκαλεστεί, εκφράζουν τις δικές τους εμπειρίες μέσα από τους πρώτους έξι μήνες της εφαρμογής του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Στόχος και σκοπός αυτών των Ημερίδων, αυτών των συζητήσεων, είναι ο καθένας να συμβάλει εποικοδομητικά έτσι ώστε συμπεράσματα και πορίσματα να αξιοποιηθούν εκεί που γίνονται οι σωστές νομοθετικές ρυθμίσεις και αποφάσεις για να βελτιώσουμε όσο το δυνατό καλύτερα τα δεδομένα που αφορούν το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι εδώ για να μείνει. Οι οποιεσδήποτε αναφορές των προβλημάτων τα οποία αναδεικνύονται μέσα από την εφαρμογή του, είναι προβλήματα τα οποία ήταν και προλήψιμα και προβλέψιμα. Παρόλα ταύτα τα ζούμε, είμαστε εδώ όλοι να καταθέσουμε απόψεις έτσι ώστε να βοηθήσουμε και όλα τα κόμματα να αντιληφθούν βασικές αρχές οι οποίες θα πρέπει να διέπουν το σύστημα υγείας έτσι ώστε αυτά τα προβλήματα να ελαχιστοποιηθούν και ο κόσμος να έχει προσβασιμότητα σε ποιοτικές και αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας αλλά και να διασφαλίσουμε και την αξιοπρέπεια την επιστημονική των παρόχων υγείας.

Εξάλλου ο στόχος των κομμάτων και, η ΕΔΕΚ το έχει αποδείξει επιτυχώς, είναι να μεταφέρουν τα κοινωνικά αιτήματα σε εφαρμόσιμες λύσεις και πρακτικές έτσι ώστε ο Κύπριος ασθενής ή ο Κύπριος πολίτης να έχει την αίσθηση ότι ζει σε ένα κράτος κοινωνικής πρόνοιας».

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 5 Δεκεμβρίου 2019

Η σημερινή Ημερίδα έχει φέρει στο τραπέζι όλους τους εμπλεκόμενους φορείς όσον αφορά το Γενικό Σχέδιο Υγείας. Για μας είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να συζητήσουμε τα όσα μας προβληματίζουν μέσα στο νέο περιβάλλον. Έχουμε συνειδητοποιήσει ότι όταν υπάρχει ένας δομημένος διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, πολλά πράγματα μπορούν να αλλάξουν και πολλά πράγματα μπορούν να γίνουν προς όφελος του Κύπριου πολίτη.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την απεργία στις 13 Δεκεμβρίου δήλωσε:

Εκείνο το οποίο θέλουμε να πούμε όσον αφορά την εξαγγελθείσα απεργία των κυβερνητικών γιατρών δηλαδή της ΠΑΣΥΚΙ της 13 του Δεκέμβρη, είναι ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένας δομημένος διάλογος με όλες τις συντεχνίες των κυβερνητικών γιατρών. Την προηγούμενη Τρίτη σε συνάντηση που είχαν με τον Πρόεδρο του Δ.Σ τους επεξηγήθηκε ότι το θέμα θα τύχει συζήτησης στην επόμενη συνεδρία του Δ.Σ. που θα λάβει χώρα στις 12 Δεκεμβρίου και είναι με μεγάλη έκπληξη που έχουμε ακούσει τα εξαγγελθέντα μέτρα.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 5 Δεκεμβρίου 2019

Μετά την ολοκλήρωση της Ημερίδας του Κ. Σ. ΕΔΕΚ για την Υγεία και το ΓεΣΥ ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε σε δημοσιογράφους:

«Με τη δεύτερη φάση του ΓεΣΥ είμαστε σε ένα κομβικό σημείο  διαβούλευσης με τα  ιδιωτικά νοσηλευτήρια, με την ηγεσία των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων. Γίνονται κάποιες άτυπες συνομιλίες, γίνεται προεργασία  και θεωρούμε ότι σε μια δυο βδομάδες ελπίζουμε ότι  θα βρούμε τις  συγκλίσεις ώστε να υπογράψουμε ένα μνημόνιο συνεργασίας για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε.

Στη σημερινή Ημερίδα γίνεται μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση. Θα έλεγα ότι ακούγονται  διάφορες απόψεις, μια ποικιλία απόψεων. Είναι πολύ φυσιολογικό ένα Γενικό Σχέδιο Υγείας  επειδή συμμετέχουμε όλοι, να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Είναι θεμιτό  να υπάρχουν συμφωνίες και διαφωνίες. Είναι πολύ καλή προσπάθεια ώστε μέσα από αυτή τη ζύμωση ιδεών να δούμε εκεί και όπου υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης του Γενικού Σχεδίου Υγείας και να τα κάνουμε».

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 5 Δεκεμβρίου 2019

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την απεργία που έχει ανακοινωθεί στις 13 Δεκεμβρίου ο κ. Χριστοφίδη απάντησε:

«Αναφορικά με την απεργία που έχει ανακοινωθεί  από την άλλη συντεχνία εμείς τηρούμε στάση αναμονής. Θα ακολουθήσει αργότερα σήμερα μία ανακοίνωση στην οποία θα αναφέρονται οι δικές μας οι θέσεις και αναλόγως των ενεργειών που θα γίνουν από την εργοδοτική πλευρά  θα πάρουμε και τις αποφάσεις στη συνέχεια».

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 5 Δεκεμβρίου 2019

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η Ημερίδα του Κ.Σ. ΕΔΕΚ για την “Υγεία και το ΓεΣΥ” στο πλαίσιο της εκστρατείας «Δίπλα στον Πολίτη». Στην Ημερίδα τοποθετήθηκαν με εισηγήσεις ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο Δρ Μαρίνος Θεοδώρου, Γραμματέας Θεματικής Επιτροπής Υγείας Κ.Σ.ΕΔΕΚ και συντονιστής της Ημερίδας, η Ελένη Πιέρα Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου, ο Δρ Αγαθοκλής Χριστοφίδης, Πρόεδρος Κλάδου Ιατρών και Κλινικών Διευθυντών της ΠΑΣΥΔΥ, ο Χάρης Χαριλάου, Πρόεδρος Συνδέσμου Διευθυντών Κλινικών Εργαστηρίων, Βϊοατρικών και Κλινικών Εργαστηριακών Επιστημόνων, η Μαρκέλλα Μάρκου εκ μέρους της Εταιρείας Βιοπαθολόγων Μικροβιολόγων Γιατρών Κύπρου, ο Δρ Πέτρος Αγαθαγγέλου, Πρόεδρος Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), ο Πάμπος Χαριλάου, Εκπρόσωπος Τύπου ΟΚΥΠΥ, ο Ανδρέας Παπακωνσταντίνου Διευθυντής ΟΑΥ και ο Πρόδρομος Αργυρίδης εκ μέρους του Κλάδου Νοσηλευτών ΠΑΣΥΔΥ. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Ημερίδας, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ δήλωσε:

«Μέσα στο πλαίσιο του προγράμματος εκστρατείας της ΕΔΕΚ «Δίπλα στον Πολίτη» με βασικό στόχο την  εξειδίκευση προτάσεων που αφορούν κοινωνικά και οικονομικά θέματα με τα οποία θα μπορέσουμε να  στηρίξουμε κυρίως τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, εντάσσεται και η σημερινή μέρα που συζητάμε στις ημερίδες που διοργανώνουμε με θέμα την Υγεία  και κυρίως την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας.

Η εμπειρία των έξι  μηνών από την εφαρμογή  έχει ενδεχομένως αναδείξει τα θετικά και τα αρνητικά  του συγκεκριμένου  συστήματος. Κατά τη διάρκεια της σημερινής ημερίδας  με εκπροσώπους όλων  των φορέων που εμπλέκονται στην εφαρμογή του ΓεΣΥ, των Γιατρών, και του  ιδιωτικού και  δημόσιου τομέα, του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου και του Συνδέσμου των γιατρών του δημόσιου τομέα, των κλινικών εργαστηρίων, των φαρμακοποιών, του ΟΑΥ, του ΟΚΥΠΥ καθώς επίσης  και των νοσηλευτών, επιχειρούμε να κάνουμε μία εποικοδομητική συζήτηση, να προσδιορίσουμε ποια είναι τα προβλήματα  τα οποία αυτοί που έχουν την ευθύνη εφαρμογής του ΓεΣΥ  διαπιστώνουν και την ίδια στιγμή μέσα από τις δικές τους προτάσεις  να μπορέσουμε  και ως κόμμα να διαμορφώσουμε τις δικές μας προτάσεις  και εισηγήσεις με  βασικό στόχο, εποικοδομητικά να βελτιώσουμε την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας.

Ο βασικός μας στόχος ως ΕΔΕΚ είναι να προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή περίθαλψη στους πολίτες  και κυρίως σε  αυτούς τους πολίτες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να την εξασφαλίσουν με  άλλους τρόπους στηρίζοντας ταυτόχρονα και ισχυροποιώντας  τον δημόσιο τομέα  ο οποίος είναι επιφορτισμένος να προσφέρει ιατρική περίθαλψη σε ολόκληρη την επικράτεια και όχι μόνο στα αστικά κέντρα. Αλλά και να δημιουργήσουμε συνθήκες αγαστής συνεργασίας  δημόσιου και ιδιωτικού τομέα προς όφελος  κυρίως των ασθενών αλλά και των πολιτών  οι οποίοι εισφέρουν μέσα από  τα πλεονάσματα ή τα υστερήματά τους για να διαμορφωθεί ο προϋπολογισμός  εφαρμογής του ΓεΣΥ.

Με απόλυτο λοιπόν σεβασμό στον ασθενή, στον φορολογούμενο πολίτη αλλά και στους επιστήμονες που εμπλέκονται στην εφαρμογή ως ΕΔΕΚ  θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε με συνέπεια  την σωστή εφαρμογή ενός ΓεΣΥ».

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 5 Δεκεμβρίου 2019

Παρά τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας για το ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια δεν θα ιδιωτικοποιηθούν, εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουμε πειστικές απαντήσεις για τους λόγους που το ασφαλιστικό σύστημα του ΓεΣΥ και η αυτονόμηση των δημοσιών νοσηλευτηρίων έχουν συμπεριληφθεί ως τομείς πρόσκλησης ξένων επενδύσεων σε ομιλία του στο 9th Nicosia Economic Congress (18 Απριλίου 2019) με τίτλο “The Cyprus Health Sector: A new frontier for foreign Investment”.

Οι ανησυχίες μας γίνονται ακόμα μεγαλύτερες εάν συνυπολογίσουμε ότι πεντέμισι μήνες μετά την έναρξη εφαρμογής του ΓεΣΥ η κατάσταση των δημοσίων νοσηλευτηρίων όχι μόνο δεν έχει βελτιωθεί αλλά αντίθετα έχει επιδεινωθεί. Η υποστελέχωση σε ιατρικό προσωπικό και η έλλειψη ιατρικού εξοπλισμού συνεχίζει να υποβαθμίζει την προσφερόμενη περίθαλψη στους ασθενείς καθώς και το γεγονός ότι η επίλυση των διαφόρων προβλημάτων αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη βραδύτητα.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 19 Νοεμβρίου 2019

Πεντέμισι μήνες μετά την έναρξη της εφαρμογής του ΓΕΣΥ το ερώτημα που τίθεται είναι με τα μέχρι σήμερα δεδομένα που υπάρχουν εάν ο δημόσιος τομέας  μπορεί να εκπληρώσει με επάρκεια τις όποιες ευθύνες έχει αναλάβει. Οι ανησυχίες είναι ακόμη μεγαλύτερες δεδομένου ότι πολύ σύντομα θα έχουμε την ευκαιρία της εισαγωγής της ενδονοσοκομειακής περίθαλψης στη δευτεροβάθμια. Με την κατάσταση που επικρατεί  σήμερα στα δημόσια νοσηλευτήρια, ο κίνδυνος ουσιαστικά πλήρους αδυναμίας εκπλήρωσης αυτών των υποχρεώσεων να γίνεται ακόμη μεγαλύτερος.

Ο λόγος που παρατηρούνται αυτά τα προβλήματα στο δημόσιο τομέα είναι γιατί ακριβώς αυτοί που ανέλαβαν την ευθύνη να εφαρμόσουν το ΓΕΣΥ δεν τήρησαν τη νομοθεσία η οποία ψηφίστηκε, που προϋπόθετε ότι πριν από την έναρξη εφαρμογής του ΓΕΣΥ θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί σε θετικό επίπεδο η διοικητική και οικονομική αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων και όχι να ξεκινήσει με την εφαρμογή και να ολοκληρωθεί σε πέντε χρόνια.

Εδώ ακριβώς ελέγχεται και ο διορισμός του κ. Νίκολσον, και όχι μόνο, στον ΟΚΥΠΥ όπου για 14 ολόκληρους μήνες, από τον Δεκέμβριο του 2017 μέχρι τον Μάρτιο του 2019, η μόνη δραστηριότητα η οποία υπήρχε, παρά τα λεφτά που χορηγήθηκαν από το κράτος ήταν ο διορισμός δώδεκα διευθυντικών στελεχών. Αντιλαμβάνεστε ότι με τέτοιους ρυθμούς είναι προφανές ότι τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στον δημόσιο τομέα με υποστελέχωση τμημάτων, με  κίνδυνο αναστολής της λειτουργίας διαφόρων τμημάτων, με την έλλειψη του ιατρικού εξοπλισμού, των αναλώσιμών και γενικά την κατάσταση που επικρατεί.

Την ίδια στιγμή μας ανησυχεί το γεγονός ότι σήμερα ο Υπουργός δεν μπορούσε να δώσει απάντηση σε ορισμένα ερωτήματα που θέσαμε όπως για παράδειγμα:

  • Ποια είναι τα ελλείματα λόγω της αδυναμίας των δημοσίων νοσηλευτηρίων να κοστολογήσουν τις υπηρεσίες που έχουν προσφέρει στους ασθενείς στο πλαίσιο του ΓΕΣΥ για να μπορούν αυτά τα λεφτά να τα διεκδικήσουν από τον ΟΑΥ
  • Το γεγονός ότι δεν μπορούσε να μας απαντήσει ποιος είναι ο αριθμός των ιατρών που έχει εγκαταλείψει τον δημόσιο τομέα τα τελευταία δυο χρόνια.

Ζητήματα τα οποία θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικά. Επιπρόσθετα, πρέπει να τονίσω ότι δεν πήραμε απάντηση στο καίριο ερώτημα που θέσαμε. Για το γεγονός ότι ο ίδιος ο Υπουργός τον περασμένο Απρίλιο σε συγκεκριμένο συνέδριο που είχε γίνει με αφορμή την αναθεώρηση του τομέα της δημόσιας υγείας στην Κύπρο, ότι δημιουργούνται συγκεκριμένες ευκαιρίες για ξένες επενδύσεις, κυρίως στον τομέα του ασφαλιστικού συστήματος αλλά και στον τομέα της αυτονόμησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων. Και εδώ είναι ακριβώς ζητήματα που πρέπει με τρόπο ξεκάθαρο να γνωρίζουμε τι προθέσεις υπάρχουν γιατί οφείλουμε  να ομολογήσουμε ότι οι ανησυχίες μας είναι μεγάλες. 

Από την ώρα που αντιλαμβανόμαστε ότι ο δημόσιος τομέας αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα, την ίδια στιγμή προκαλούμε ότι αυτό αποτελεί και τομέα που θα μπορεί να υπάρχουν ξένες επενδύσεις, αντιλαμβάνεστε ότι οι ανησυχίες πολλαπλασιάζονται. Και είναι ακριβώς αυτός ο λόγος που τέθηκαν τα συγκεκριμένα ερωτήματα, αλλά δεν πήραμε απαντήσεις αξιόπιστες.

Ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση και όλοι όσοι πραγματικά ενδιαφέρονται για μια σωστή εφαρμογή του ΓΕΣΥ και κυρίως για να μπορέσουν άμεσα να επιλυθούν τα προβλήματα και να μπορέσουμε να προσφέρουμε υψηλού επιπέδου περίθαλψη στους πολίτες ότι θα λάβουν έγκαιρα και γρήγορα μέτρα διόρθωσης αυτών των προβλημάτων προτού να είναι αργά.

Επειδή υπάρχει ένα ζήτημα το οποίο έχει σχέση και με τα θέματα του καρκίνου, και του μαστού και του τραχήλου, θα πρέπει να τονίσουμε ότι από την ιατρική πλευρά θα πρέπει να εφαρμοστούν με ακρίβεια τα εθνικά πρωτόκολλα τα οποία σήμερα υπάρχουν όσον αφορά τις εξετάσεις για σκοπούς πρόληψης. Όμως την ίδια στιγμή, και εδώ είναι η μεγάλη μας ανησυχία, ότι δυστυχώς τα προβλήματα που παρουσιάζονται σήμερα κυρίως στον δημόσιο τομέα της υγείας και  η αδυναμία γρήγορης και έγκαιρης εξυπηρέτησης των περιστατικών, σε πάρα πολλές περιπτώσεις τίθενται διάφοροι κίνδυνοι όπως για παράδειγμα η κάθε περίπτωση θα πρέπει να αντιμετωπίζεται διαφορετικά.

Υπάρχουν περιπτώσεις που θα πρέπει αυτές οι εξετάσεις να επαναλαμβάνονται στους έξι, στους οκτώ ή στους δώδεκα μήνες και δεν θα πρέπει να περιμένουμε πότε είναι το πρωτόκολλο που καθορίζει ως χρόνο επανεξέτασης. Ακόμα, θα πρέπει μέσα από τα αποτελέσματα των μελετών που πρέπει να έχουμε, και από ό,τι φαίνεται  δυστυχώς δεν τα έχουμε, να μπορούμε να καθορίσουμε εάν και με τους ρυθμούς αύξησης των περιστατικών χρειάζεται η συντόμευση και η αλλαγή αυτών των πρωτοκόλλων για να μπορούμε να ανταποκριθούμε με τη μεγαλύτερη δυνατή επάρκεια στις ανάγκες που σήμερα υπάρχουν.

Δυστυχώς, επειδή ο καρκίνος πια, και λόγω της αύξησης του προσδόκιμου ηλικίας αλλά και  λόγω άλλων σημαντικών αλλαγών που συμβαίνουν, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται προληπτικά γι’ αυτό και θα πρέπει άμεσα το Υπουργείο Υγείας να προχωρήσει στην αξιοποίηση επιστημονικών γνώσεων με την εμπλοκή εμπειρογνωμόνων σε όλους αυτούς τους τομείς των καρκινωμάτων που σήμερα δημιουργούν τεράστια προβλήματα στον πληθυσμό, έτσι ώστε να μπορεί να υπάρχει γρήγορη διαχείριση και άμεση προσφορά θεραπείας στους πάσχοντες για πρόληψη των επιπλοκών και του κινδύνου που τίθεται για την ζωή αυτών των ατόμων. 

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 18 Νοεμβρίου 2019

Θεωρούμε απαράδεκτη την απόφαση του ΟΑΥ για πλαφόν στην εξέταση για το τεστ Παπανικολάου, τη μαστογραφία και τους υπέρηχους.

Οι όποιες περικοπές χρειάζεται να γίνουν θα πρέπει να στοιχειοθετούνται και να είναι προς όφελος του γενικού πληθυσμού.

Οι εξετάσεις πρόληψης ιδιαίτερα του καρκίνου είναι σημαντικό να γίνονται σύμφωνα με το πρωτόκολλο και όχι σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας. Αυτή την πολιτική των εύκολων αποκοπών σε θέματα  που αφορούν τον γυναικείο πληθυσμό πραγματικά δεν τις αντιλαμβανόμαστε.

Θεωρούμε ότι στο ΓΕΣΥ θα έπρεπε αντί περικοπών να συμπεριληφθούν και άλλες εξετάσεις που αφορούν τις γυναίκες. Π.χ. οδοντιατρική κάλυψη κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και ένα χρόνο μετά την γέννα, γιατί όλοι ξέρουμε ότι μια εγκυμοσύνη δημιουργεί προβλήματα στα δόντια, κάτι που περιλαμβάνεται σε άλλα συστήματα υγείας άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Η προστασία του γυναικείου πληθυσμού που δυστυχώς βιώνει λόγω της φύσης του  και ιδιαίτερα προβλήματα υγείας θα πρέπει να είναι κύριο μέλημα της κυβέρνησης και της κοινωνίας γενικότερα.

Γραφείο Τύπου Σοσιαλιστικής Γυναικείας Κίνησης

Λευκωσία, 18 Νοεμβρίου 2019