ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Ενόψει της σημερινής τηλεδιάσκεψης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές ένωσαν τη φωνή τους για να στείλουν ένα δυνατό μήνυμα ενότητας αλλά και ενίσχυσης των κρατών μελών ώστε να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την πανδημία και να αποφύγουν μία νέα οικονομική κρίση.

Για το σκοπό αυτό η Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρία Βασιλειάδου, συμμετείχε μαζί με άλλους αρχηγούς και εκπροσώπους ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών κομμάτων όπως είναι η Πρωθυπουργός της Δανίας, Μέττε Φρεντέρικσεν, η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά κ.ά. Κοινή διαπίστωση των συμμετεχόντων στην τηλεδιάσκεψη είναι η ενίσχυση της αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ και η έμπρακτη στήριξη των κρατών μελών μέσα από μέτρα που θα στηρίζουν τις ευάλωτες ομάδες τόσο κατά τη διάρκεια της κρίσης όσο και μετά.

Η Αναπληρωτής Πρόεδρος δήλωσε τη στήριξη της ΕΔΕΚ στις προτάσεις του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για τη δημιουργία δυνατού κοινωνικού δικτύου με ενίσχυση και ενδυνάμωση των δημοσίων νοσοκομείων, πληρέστερη και ποιοτική εφαρμογή κρατικών Σχεδίων Υγείας όπως και οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων, αυτοτελώς και μη, και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η ΕΔΕΚ έβαλε στο τραπέζι της συζήτησης πρόταση δημιουργίας «Συμβουλίου Δράσης και Παρακολούθησης» όσων συμβαίνων στα κράτη μέλη με στόχο τη δημιουργία πρωτοκόλλων στη βάση υιοθέτησης καλών πρακτικών. Επίσης η Αν. Πρόεδρος τόνισε την ανάγκη λήψης οικονομικών μέτρων στήριξης προς την Κύπρο, την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες της ΕΕ που δέχονται προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 26 Μαρτίου 2020

Στην επικείμενη τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη για τον κορωνοϊό, η Ευρώπη καλείται να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να στηρίξει το σύνολο των μελών της εφαρμόζοντας μία δημοσιονομική πολιτική που θα διασφαλίζει την άμεση οικονομική ανάκαμψη και την άμβλυνση των οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία.

Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ζητήσει τη λήψη γενναίων αποφάσεων και μέτρων που να διασφαλίζουν οικονομική ρευστότητα στα κράτη ώστε να:

 • Στηριχθούν οι ανάγκες των κρατικών νοσηλευτηρίων σε εξοπλισμό, φαρμακευτικό υλικό, αναλώσιμα προστασίας ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
 • Να στηριχθεί αποφασιστικά η παρεμπόδιση μεταναστευτικών ροών για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.
 • Να μελετηθεί το ενδεχόμενο πρόσθετης οικονομικής βοήθειας προς τα κράτη μέλη ανάλογα με τον βαθμό που η πανδημία θα επηρεάσει την οικονομία τους.

Η Ευρώπη καλείται να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να στηρίξει τους πολίτες της ώστε να αποφευχθεί μία νέα οικονομική ύφεση.

 

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 24 Μαρτίου 2020

Η επίσκεψη είναι ενόψη της προσεχούς διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSAC) η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Ελσίνκι μεταξύ 1ης και 3ης Δεκεμβρίου 2019.

Στο πλαίσιο των εργασιών της διάσκεψης, θα συζητηθούν οι προτεραιότητες της Φιλανδικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, καθώς επίσης, οι πολιτικές προτεραιότητες της νεοεκλεγείσας Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Von der Leyen.

Ο κ. Μυριάνθους θα προβεί σε εισήγηση αναφορικά με το «Όραμα της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Μέλλον της Ευρώπης».

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 29 Νοεμβρίου 2019

Κωστής Ευσταθίου

Στο πλαίσιο των εργασιών του 4ου Μέρους της  Συνόδου 2019 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσηςτου Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) στο Στρασβούργο ο βουλευτής της ΕΔΕΚ κ. Κωστής Ευσταθίου εκλέγηκε με συντριπτική πλειοψηφία των μέλων της  Επιτροπής Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Συνέλευσης, έναντι των δύο ανθυποψηφίων του, Εισηγητής για το θέμα της Εφαρμογής των Αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), αντικαθιστώντας τον τέως Εισηγητή, Έλληνα πρώην βουλευτή, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Η έκθεση για την εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ στα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης αποτελεί μία από τις πιο παραγωγικές, σύνθετες και σοβαρές εργασίες που γίνονται στην ΚΣΣΕ.

Επιπροσθέτως, η Επιτροπή Πολιτισμού, Επιστημών, Εκπαίδευσης και ΜΜΕ της ΚΣΣΕ έκανε ομόφωνα αποδεχτό το προσχέδιο ψηφίσματος του κ. Ευσταθίου με θέμα την τεχνητή νοημοσύνη σε συνάρτηση με τον ρόλο της εκπαίδευσης και του πολιτισμού στη νέα τεχνολογική εποχή.

 

Λευκωσία 2 Οκτωβρίου 2019

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 


 

 

 

 

Διομήδης Διομήδους

 

 

Χρήστος Ιακώβου

 

 

Νατάσα Ιωάννου

 

 

Ηλίας Μυριάνθους

 

 

 

Θέα Νικολάου

 

 

 

Δημήτρης Παπαδάκης

 

 

Είναι προφανές ότι το non paper το οποίο η τουρκική κυβέρνηση απέστειλε στα 27 κράτη – μέλη της Ε.Ε. εξαιρουμένης της Κύπρου, έχει συγκεκριμένους στόχους οι οποίοι μπορούν να συνοψιστούν στα εξής:

 1. Να αποτρέψει τη λήψη οποιονδήποτε πρακτικών μέτρων σε βάρος της από την Ε.Ε. και κύρια, πολιτικών και οικονομικών, σε μια περίοδο όπου οι δημοκρατικοί θεσμοί και η οικονομία της παρουσιάζουν σοβαρούς κλυδωνισμούς.
 2. Να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας επιχειρώντας να την υποβαθμίσει από κρατική οντότητα σε νησί.
 3. Να εκβιάσει για τη συμπερίληψη του ενεργειακού ως προαπαιτούμενου θέματος για τη συζήτηση του Κυπριακού, ώστε να κατοχυρώσει τη δική της έμμεση ή και άμεση εμπλοκή στην εκμετάλλευση του φυσικού αερίου της περιοχής.
 4. Να δικαιολογήσει την προκλητική συμπεριφορά της κατά παράβαση των διεθνών κανόνων.

 

Όλα τα παραπάνω επιβάλλουν η Κυπριακή Κυβέρνηση να συνεχίσει και να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες της σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, έτσι ώστε το συντομότερο δυνατόν, η στήριξη που προσφέρει η Ε.Ε. σε διακηρυκτικό επίπεδο, να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο με τη λήψη συγκεκριμένων πρακτικών μέτρων.

 

Γραφείο Τύπου,

Λευκωσία 23 Ιουνίου 2019

Η αθρόα μεταφορά λαθρομεταναστών από την Τουρκία και τις κατεχόμενες περιοχές στην Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο μιας συνολικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα πρέπει να ληφθούν άμεσα και κατάλληλα μέτρα που να προνοούν:

 

 • Απαγόρευση εισόδου σε άτομα τα οποία δεν έχουν τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα και προέρχονται από μη εμπόλεμες περιοχές.
 • Επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης παραχώρησης πολιτικού ασύλου ούτως ώστε, τα άτομα που απορρίπτονται, να επιστρέφουν το συντομότερο δυνατόν στις χώρες προέλευσής τους.
 • Λήψη συγκεκριμένων συλλογικών μέτρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα στοχεύουν στη σωστή διασπορά και ασφαλή μετακίνηση μεταναστών και προσφύγων αιτητών πολιτικού ασύλου και σε άλλες χώρες κράτη μέλη της Ε.Ε.

 

Οφείλουμε να κατανοήσουμε και να σεβαστούμε τον πόνο και την αγωνία των προσφύγων και των μεταναστών. Η άμεση λήψη μέτρων με γνώμονα τον ανθρώπινο παράγοντα θα δώσει ένα οριστικό τέλος στο δικό τους Γολγοθά.

 

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 22 Ιουνίου 2019

Δείτε τη δήλωση εδώ:

Χαιρετίζουμε  το κείμενο των Συμπερασμάτων των ηγετών των «28» κρατών-μελών της ΕΕ, καθώς το περιεχόμενό του βρίσκεται προς την ορθή κατεύθυνση.

Παρόλα αυτά ως ΕΔΕΚ επιμένουμε πως πέρα από την διακηρυκτική συμπαράσταση της ΕΕ προς την Κυπριακή Δημοκρατία για την προκλητική και καταδικαστέα συμπεριφορά της Τουρκίας, επιβάλλεται  να ανακοινωθούν άμεσα τα στοχευμένα μέτρα τα οποία θα ληφθούν, ώστε να υπάρξει αναχαίτιση της τουρκικής προκλητικότητας και προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων  της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Θυμίζουμε πως ως ΕΔΕΚ καλέσαμε την κυβέρνηση να διεκδικήσει τα πιο κάτω μέτρα:

 • αποκοπή των προενταξιακών κονδυλίων της Τουρκίας,
 • αναστολή της τελωνειακής αναβάθμισης και παγοποίηση των οποιωνδήποτε οικονομικών και εμπορικών συμφωνιών μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ,
 • λήψη πρακτικών μέτρων (κυρώσεων) σε βάρος της Τουρκίας.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 21 Ιουνίου 2019

Οι δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Ενέργειας επιβεβαιώνουν ότι η κατοχική δύναμη προχωρεί σταθερά σε μία προσπάθεια κλιμάκωσης των προκλητικών της ενεργειών με συγκεκριμένο στόχο την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, την αναστολή του ενεργειακού της προγράμματος και τη δημιουργία γκρίζων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο. Από πλευράς ΕΕ, αναμένουμε ότι το ανακοινωθέν του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων δεν θα είναι μόνο μια φραστική διακήρυξη στήριξης προς την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα πρακτικά μέτρα όπως τα εξής:

 • αποκοπή των προενταξιακών κονδυλίων της Τουρκίας,
 • αναστολή της τελωνειακής αναβάθμισης και παγοποίηση των οποιωνδήποτε οικονομικών και εμπορικών συμφωνιών μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ,
 • λήψη πρακτικών μέτρων (κυρώσεων) σε βάρος της Τουρκίας.

Πέραν από την υλοποίηση των παραπάνω η Κυπριακή Κυβέρνηση θα πρέπει να διεκδικήσει και την αεροναυτική συνδρομή με κύριο στόχο την προστασία της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας που αποτελεί τμήμα του ευρωπαϊκού χώρου.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 18 Ιουνίου 2019

ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Με αφορμή το περιεχόμενο της έκθεσης της Κομισιόν για την Τουρκία, επαναλαμβάνουμε πως αυτή αποτελεί ένα θετικό βήμα στη στάση της ΕΕ έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σημειώνουμε πως η κυπριακή κυβέρνηση θα πρέπει να διεκδικήσει η αναστολή της αναβάθμισης της τελωνειακής σχέσης ΕΕ και Τουρκίας και ο τερματισμός των ενταξιακών διαπραγματεύσεων να μην διασυνδέεται μόνο με τα θέματα της εκδημοκρατικοποίησης του τουρκικού πολιτειακού καθεστώτος αλλά και με τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας καθώς και με τις προκλητικές ενέργειες σε βάρος της Ελλάδας και της Κυπριακής ΑΟΖ, όπου αποτελούν ευρωπαϊκό χώρο.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 30 Μαΐου 2019