ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

 

 


 

 

 

 

Διομήδης Διομήδους

 

 

Χρήστος Ιακώβου

 

 

Νατάσα Ιωάννου

 

 

Ηλίας Μυριάνθους

 

 

 

Θέα Νικολάου

 

 

 

Δημήτρης Παπαδάκης

 

 

Είναι προφανές ότι το non paper το οποίο η τουρκική κυβέρνηση απέστειλε στα 27 κράτη – μέλη της Ε.Ε. εξαιρουμένης της Κύπρου, έχει συγκεκριμένους στόχους οι οποίοι μπορούν να συνοψιστούν στα εξής:

 1. Να αποτρέψει τη λήψη οποιονδήποτε πρακτικών μέτρων σε βάρος της από την Ε.Ε. και κύρια, πολιτικών και οικονομικών, σε μια περίοδο όπου οι δημοκρατικοί θεσμοί και η οικονομία της παρουσιάζουν σοβαρούς κλυδωνισμούς.
 2. Να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας επιχειρώντας να την υποβαθμίσει από κρατική οντότητα σε νησί.
 3. Να εκβιάσει για τη συμπερίληψη του ενεργειακού ως προαπαιτούμενου θέματος για τη συζήτηση του Κυπριακού, ώστε να κατοχυρώσει τη δική της έμμεση ή και άμεση εμπλοκή στην εκμετάλλευση του φυσικού αερίου της περιοχής.
 4. Να δικαιολογήσει την προκλητική συμπεριφορά της κατά παράβαση των διεθνών κανόνων.

 

Όλα τα παραπάνω επιβάλλουν η Κυπριακή Κυβέρνηση να συνεχίσει και να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες της σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, έτσι ώστε το συντομότερο δυνατόν, η στήριξη που προσφέρει η Ε.Ε. σε διακηρυκτικό επίπεδο, να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο με τη λήψη συγκεκριμένων πρακτικών μέτρων.

 

Γραφείο Τύπου,

Λευκωσία 23 Ιουνίου 2019

Η αθρόα μεταφορά λαθρομεταναστών από την Τουρκία και τις κατεχόμενες περιοχές στην Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο μιας συνολικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα πρέπει να ληφθούν άμεσα και κατάλληλα μέτρα που να προνοούν:

 

 • Απαγόρευση εισόδου σε άτομα τα οποία δεν έχουν τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα και προέρχονται από μη εμπόλεμες περιοχές.
 • Επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης παραχώρησης πολιτικού ασύλου ούτως ώστε, τα άτομα που απορρίπτονται, να επιστρέφουν το συντομότερο δυνατόν στις χώρες προέλευσής τους.
 • Λήψη συγκεκριμένων συλλογικών μέτρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα στοχεύουν στη σωστή διασπορά και ασφαλή μετακίνηση μεταναστών και προσφύγων αιτητών πολιτικού ασύλου και σε άλλες χώρες κράτη μέλη της Ε.Ε.

 

Οφείλουμε να κατανοήσουμε και να σεβαστούμε τον πόνο και την αγωνία των προσφύγων και των μεταναστών. Η άμεση λήψη μέτρων με γνώμονα τον ανθρώπινο παράγοντα θα δώσει ένα οριστικό τέλος στο δικό τους Γολγοθά.

 

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 22 Ιουνίου 2019

Δείτε τη δήλωση εδώ:

Χαιρετίζουμε  το κείμενο των Συμπερασμάτων των ηγετών των «28» κρατών-μελών της ΕΕ, καθώς το περιεχόμενό του βρίσκεται προς την ορθή κατεύθυνση.

Παρόλα αυτά ως ΕΔΕΚ επιμένουμε πως πέρα από την διακηρυκτική συμπαράσταση της ΕΕ προς την Κυπριακή Δημοκρατία για την προκλητική και καταδικαστέα συμπεριφορά της Τουρκίας, επιβάλλεται  να ανακοινωθούν άμεσα τα στοχευμένα μέτρα τα οποία θα ληφθούν, ώστε να υπάρξει αναχαίτιση της τουρκικής προκλητικότητας και προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων  της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Θυμίζουμε πως ως ΕΔΕΚ καλέσαμε την κυβέρνηση να διεκδικήσει τα πιο κάτω μέτρα:

 • αποκοπή των προενταξιακών κονδυλίων της Τουρκίας,
 • αναστολή της τελωνειακής αναβάθμισης και παγοποίηση των οποιωνδήποτε οικονομικών και εμπορικών συμφωνιών μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ,
 • λήψη πρακτικών μέτρων (κυρώσεων) σε βάρος της Τουρκίας.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 21 Ιουνίου 2019

Οι δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Ενέργειας επιβεβαιώνουν ότι η κατοχική δύναμη προχωρεί σταθερά σε μία προσπάθεια κλιμάκωσης των προκλητικών της ενεργειών με συγκεκριμένο στόχο την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, την αναστολή του ενεργειακού της προγράμματος και τη δημιουργία γκρίζων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο. Από πλευράς ΕΕ, αναμένουμε ότι το ανακοινωθέν του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων δεν θα είναι μόνο μια φραστική διακήρυξη στήριξης προς την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα πρακτικά μέτρα όπως τα εξής:

 • αποκοπή των προενταξιακών κονδυλίων της Τουρκίας,
 • αναστολή της τελωνειακής αναβάθμισης και παγοποίηση των οποιωνδήποτε οικονομικών και εμπορικών συμφωνιών μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ,
 • λήψη πρακτικών μέτρων (κυρώσεων) σε βάρος της Τουρκίας.

Πέραν από την υλοποίηση των παραπάνω η Κυπριακή Κυβέρνηση θα πρέπει να διεκδικήσει και την αεροναυτική συνδρομή με κύριο στόχο την προστασία της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας που αποτελεί τμήμα του ευρωπαϊκού χώρου.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 18 Ιουνίου 2019

ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Με αφορμή το περιεχόμενο της έκθεσης της Κομισιόν για την Τουρκία, επαναλαμβάνουμε πως αυτή αποτελεί ένα θετικό βήμα στη στάση της ΕΕ έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σημειώνουμε πως η κυπριακή κυβέρνηση θα πρέπει να διεκδικήσει η αναστολή της αναβάθμισης της τελωνειακής σχέσης ΕΕ και Τουρκίας και ο τερματισμός των ενταξιακών διαπραγματεύσεων να μην διασυνδέεται μόνο με τα θέματα της εκδημοκρατικοποίησης του τουρκικού πολιτειακού καθεστώτος αλλά και με τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας καθώς και με τις προκλητικές ενέργειες σε βάρος της Ελλάδας και της Κυπριακής ΑΟΖ, όπου αποτελούν ευρωπαϊκό χώρο.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 30 Μαΐου 2019

ΕΔΕΚ ΓΡΟΘΙΑ

Το εκλογικό αποτέλεσμα επιβάλλει να εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες προς όλους τους ψηφοφόρους, παραδοσιακούς αλλά και νέους που προέρχονται από άλλους πολιτικούς χώρους, οι οποίοι στήριξαν την προσπάθειά μας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλουμε και προς τα μέλη της ηγεσίας (πρώην και νυν), το επαγγελματικό προσωπικό, τα στελέχη των μαζικών και φοιτητικών οργανώσεων και τους συνεργάτες για τις άοκνες προσπάθειες που κατέβαλαν. Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε και στους έξι υποψηφίους για τον αγώνα που έκαναν για να επιτύχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Από την πλευρά της ΕΔΕΚ θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τους πολίτες ότι θα τιμήσουμε και θα σεβαστούμε την ψήφο τους, εργαζόμενοι στη βάση ενός κοινού σχεδιασμού, για να ενδυναμώσουμε την παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, να κατοχυρώσουμε τα κυριαρχικά της δικαιώματα, να αντιμετωπίσουμε τις τουρκικές προκλητικές ενέργειες και να διεκδικήσουμε τη λήψη πολιτικών και οικονομικών μέτρων σε βάρος της Τουρκίας.

Η ΕΔΕΚ με τη συμμετοχή της στη δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα του ευρωκοινοβουλίου, αυτή των Σοσιαλιστών, συνεχίζει τον αγώνα της για εκπλήρωση των προσδοκιών των πολιτών για κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 27 Μαΐου 2019

Δείτε τη δήλωση εδώ:

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,

Οι προσεχείς ευρωεκλογές είναι κρίσιμες για την πατρίδα μας. Οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη επιβάλλουν ενότητα και συντονισμό αντιμετώπισης με στόχο την προάσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την κατοχύρωση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Δεν είναι η ώρα να προτάξουμε όσα μας χωρίζουν. Είναι η ώρα να προβάλουμε όσα μας ενώνουν.

Για να πετύχουμε:

 • αναστολή της αναβάθμισης των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση,
 • το πάγωμα της τελωνειακής σύνδεσης Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης  και
 • την υιοθέτηση κυρώσεων σε βάρος της κατοχικής δύναμης,

θα πρέπει να ενδυναμώσουμε τη φωνή μας στην Ευρώπη.

Η συμμετοχή της Κύπρου στη Σοσιαλιστική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου, δυναμώνει αυτή τη φωνή.

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,

απευθυνόμαστε στα δημοκρατικά και πατριωτικά σας αισθήματα. Σας καλούμε να στηρίξετε τη δημοκρατία. Σας καλούμε να απορρίψετε τον λαϊκισμό, τη φθηνή δημαγωγία και τις ακραίες συμπεριφορές. Σας καλούμε να ενισχύσετε και να ενδυναμώσετε τη φωνή της πατρίδας μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίζοντας το ψηφοδέλτιο της ΕΔΕΚ.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 24 Μαΐου 2019

Δείτε τη δήλωση εδώ:

Μπορεί η φραστική διακήρυξη στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας να είναι ενέργεια προς τη θετική κατεύθυνση, όμως από μόνη της δεν μπορεί να αποτελέσει στοιχείο ανάσχεσης της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας και της συνεχιζόμενης αμφισβήτησης των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Γι’ αυτό και η κυβέρνηση θα πρέπει με προσεκτικούς χειρισμούς και με σταθερότητα να διεκδικήσει από τους εταίρους μας:

 • λήψη πρακτικών μέτρων σε βάρος της Τουρκίας (οικονομικές και εμπορικές κυρώσεις)
 • αναστολή οποιασδήποτε μορφής αναβάθμισης εμπορικών ή οικονομικών σχέσεων Τουρκίας και ΕΕ και
 • συνδρομή για αεροναυτική παρουσία της ΕΕ στο χώρο της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 10 Μαΐου 2019

 

Την 1 Μαΐου του 2004 η Κύπρος, μετά από μία πολύχρονη διαδικασία απότοκο της  στενής συνεργασίας της ΕΔΕΚ με το ΠΑΣΟΚ και τον τέως πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου, καθώς και των προσπαθειών του Γιάννου Κρανιδιώτη στη σοσιαλιστική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου, γίνεται  πλήρες μέλος της Ε.Ε.

15 χρόνια μετά, η επέτειος της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε. οφείλει να αποτελεί για όλους μας ένα ορόσημο αναφοράς τόσο για την συλλογική προσπάθεια που καταβλήθηκε σε όλους τους τομείς όσο και για τον σκοπό για τον οποίο έχουμε ενταχθεί.

Η προάσπιση και η ενίσχυση της κρατικής οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, η δίκαιη, δημοκρατική και βιώσιμη λύση του κυπριακού με κατοχύρωση του ευρωπαϊκού κεκτημένου, χωρίς παρεκκλίσεις και πρωτογενές δίκαιο, στην οποία θα διασφαλίζονται όλα τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα χωρίς εθνοτικές, φυλετικές και θρησκευτικές διακρίσεις, υπήρξαν οι πρώτιστοι στόχοι.

Για την κατοχύρωση των  πιο πάνω, η ΕΔΕΚ διεκδικεί την επανεκλογή ευρωβουλευτή στη δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα του ευρωκοινοβουλίου, αυτή των σοσιαλιστών, ώστε να ενισχύσει τη φωνή της Κύπρου στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. και να συνεχίσει να εμβολιάζει σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο την κοινωνία με προτάσεις και μέτρα που στοχεύουν στην κοινωνική συνοχή και κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτό εξάλλου επιβάλλεται και ως ελάχιστη απότιση φόρου τιμής και ευγνωμοσύνης προς τους αγώνες  του βασικού υποστηρικτή της ενταξιακής πορείας της Κύπρου στην Ε.Ε., του αδικοχαμένου συμπατριώτη μας Γιάννου Κρανιδιώτη.

 

Λευκωσία, 1η Μαΐου 2019