ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Δείτε τη δήλωση εδώ:

Μπορεί η φραστική διακήρυξη στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας να είναι ενέργεια προς τη θετική κατεύθυνση, όμως από μόνη της δεν μπορεί να αποτελέσει στοιχείο ανάσχεσης της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας και της συνεχιζόμενης αμφισβήτησης των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Γι’ αυτό και η κυβέρνηση θα πρέπει με προσεκτικούς χειρισμούς και με σταθερότητα να διεκδικήσει από τους εταίρους μας:

  • λήψη πρακτικών μέτρων σε βάρος της Τουρκίας (οικονομικές και εμπορικές κυρώσεις)
  • αναστολή οποιασδήποτε μορφής αναβάθμισης εμπορικών ή οικονομικών σχέσεων Τουρκίας και ΕΕ και
  • συνδρομή για αεροναυτική παρουσία της ΕΕ στο χώρο της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 10 Μαΐου 2019

 

Την 1 Μαΐου του 2004 η Κύπρος, μετά από μία πολύχρονη διαδικασία απότοκο της  στενής συνεργασίας της ΕΔΕΚ με το ΠΑΣΟΚ και τον τέως πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου, καθώς και των προσπαθειών του Γιάννου Κρανιδιώτη στη σοσιαλιστική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου, γίνεται  πλήρες μέλος της Ε.Ε.

15 χρόνια μετά, η επέτειος της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε. οφείλει να αποτελεί για όλους μας ένα ορόσημο αναφοράς τόσο για την συλλογική προσπάθεια που καταβλήθηκε σε όλους τους τομείς όσο και για τον σκοπό για τον οποίο έχουμε ενταχθεί.

Η προάσπιση και η ενίσχυση της κρατικής οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, η δίκαιη, δημοκρατική και βιώσιμη λύση του κυπριακού με κατοχύρωση του ευρωπαϊκού κεκτημένου, χωρίς παρεκκλίσεις και πρωτογενές δίκαιο, στην οποία θα διασφαλίζονται όλα τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα χωρίς εθνοτικές, φυλετικές και θρησκευτικές διακρίσεις, υπήρξαν οι πρώτιστοι στόχοι.

Για την κατοχύρωση των  πιο πάνω, η ΕΔΕΚ διεκδικεί την επανεκλογή ευρωβουλευτή στη δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα του ευρωκοινοβουλίου, αυτή των σοσιαλιστών, ώστε να ενισχύσει τη φωνή της Κύπρου στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. και να συνεχίσει να εμβολιάζει σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο την κοινωνία με προτάσεις και μέτρα που στοχεύουν στην κοινωνική συνοχή και κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτό εξάλλου επιβάλλεται και ως ελάχιστη απότιση φόρου τιμής και ευγνωμοσύνης προς τους αγώνες  του βασικού υποστηρικτή της ενταξιακής πορείας της Κύπρου στην Ε.Ε., του αδικοχαμένου συμπατριώτη μας Γιάννου Κρανιδιώτη.

 

Λευκωσία, 1η Μαΐου 2019

Το Κ.Σ.ΕΔΕΚ επανέρχεται επί του θέματος της σύλληψης και κράτησης του Κούρδου αγωνιστή Cerkez Korkmaz. Είναι γνωστή δυστυχώς η στάση της Τουρκίας η οποία έχει πετύχει σε διεθνές επίπεδο να παρουσιάσει ως τρομοκράτες τους Κούρδους αγωνιστές, οι οποίοι μάχονται κατά του απολυταρχικού και φασιστικού καθεστώτος που επικρατεί σήμερα στην Τουρκία για να  διεκδικήσουν τις βασικές ελευθέριες για τον Κουρδικό λαό.

Κατά τη σημερινή συνάντηση με μέλη της Επιτροπής φιλίας του Γερμανικού κοινοβουλίου, ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου ήγειρε το θέμα και δήλωσε ότι η Γερμανία ως δύναμη δημοκρατίας και ελευθερίας θα πρέπει να προβληματιστεί για τον προσδιορισμό του PKK ως τρομοκρατική οργάνωση όπως επίσης και για την προμήθεια γερμανικών αρμάτων μάχης για τη χρησιμοποίησή τους στο Αφρίν της Συρίας και στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη.

Απευθύνουμε τέλος, ακόμη μια φορά έκκληση προς τις Κυπριακές Αρχές να αναλογιστούν το βάρος της ευθύνης που έχουν για την έκδοση ενός πολιτικού πρόσφυγα στην Γερμανία για τον οποίο οι ίδιες στο παρελθόν έκριναν ότι έπρεπε να τύχει προστασίας για αυτό και του χορήγησαν πολιτικό άσυλο.

Ας σημειωθεί τέλος ότι ο Cerkez Korkmaz είχε και στο παρελθόν εκδιωχθεί από το Τουρκικό καθεστώς και είχε φυλακιστεί για 10 χρόνια σε μπουντρούμια στην Τουρκία.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 28 Μαρτίου 2019

 

«Στην περιοχή μας χρειαζόμαστε την παρέμβαση της Γερμανίας και της Ε.Ε σε ζητήματα αρχών. Πρώτα για να μη μετατραπεί η Ανατολική Μεσόγειος σε πεδίο διαμάχης πολιτισμών και σε πεδίο πολέμου τα επόμενα χρόνια, λόγω του πλούτου που υπάρχει στην περιοχή.

Δεύτερον για να προστατέψουμε τις πύλες Ευρώπης. Αυτός είναι ο ρόλος της Γερμανίας. Να προλάβει τη μετατροπή της Ανατολικής Μεσογείου σε τουρκική λίμνη με την κατάληψη της Κύπρου.

Χρειαζόμαστε συμμάχους φίλους μας σαν μια δύναμη δημοκρατίας και ελευθερίας και είναι γι’ αυτό που ανησυχούμε ιδιαίτερα όταν η Γερμανία ανέχεται η Τουρκία να χρησιμοποιεί γερμανικά άρματα μάχης, τα LEOPARD,  στο Αφρίν της  Συρίας, στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη και όταν προσδιορίζει το PKK  ως τρομοκρατική οργάνωση».

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 27 Μαρτίου 2019

Συνέντευξη Προέδρου ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου στην Εφημερίδα Καθημερινή, 24 Μαρτίου

Ίσως να καθυστερήσατε να έρθετε σε αντιπαράθεση με το ΕΛΑΜ;

Δεν είναι θέμα καθυστέρησης αντιπαράθεσης, υπάρχουν πολλοί τρόποι να χειριστείς τέτοιες καταστάσεις.  Είναι γεγονός ότι η Ακροδεξιά με αυτή την φασιστοειδή αντίληψη και νοοτροπία παρουσιάζει μία αύξηση σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Επομένως και η Κύπρος δε μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη. Όμως την ίδια στιγμή η Κύπρος σε αντίθεση με άλλες χώρες έχει να αντιμετωπίσει και άλλα προβλήματα, όπως η κατοχή και η προκλητική τουρκική συμπεριφορά. Με αυτή την πατριδοκάπηλη συνθηματολογία από πλευράς της ελληνικής χούντας οδηγηθήκαμε σε μία καταστροφή το 1974 και ως εκ τούτου θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Είναι πολύ ξεκάθαρο πως ως ΕΔΕΚ δεν πρόκειται να ξεφύγουμε από το πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης στη βάση των πολιτικών όρων όμως την ίδια στιγμή δεν είμαστε και διατεθειμένοι να δεχτούμε από τον οποιοδήποτε εκβιασμούς και απειλές. Η ιστορία μας το επιβεβαιώνει. Αυτή την ιστορία δεν πρόκειται να την αφήσουμε ορφανή και αυτό θα πρέπει να το συνειδητοποιήσουν όλοι.

Το ΕΛΑΜ βεβαίως μιλά για ΕΛΑΜοποίηση της ΕΔΕΚ…

Το θέμα ΕΛΑΜοποίησης της ΕΔΕΚ που ήταν μία στοχευμένη πολιτική κυρίως σε βάρος του κόμματός μας, εξυπηρετούσε σκοπιμότητες άλλων κομμάτων.

Όπως;

Νομίζω ότι είναι καλά γνωστό. Γιατί έτσι θεωρούσαν ότι μπορούσαν να αντιμετωπίσουν με μεγαλύτερη ευκολία τις θέσεις της ΕΔΕΚ που σε πολιτικό και ιδεολογικό επίπεδο ήταν αδύνατο να τις αντιμετωπίσουν. Και τα ερωτήματα είναι σαφέστατα: τι σχέση έχουν οι θέσεις της ΕΔΕΚ μαζί με τις θέσεις του ΕΛΑΜ; Η ΕΔΕΚ απορρίπτει τη συγκεκριμένη μορφή ΔΔΟ γιατί ως ένα σοσιαλιστικό κόμμα δε μπορεί να δεχτεί ότι ο λαός θα είναι διαχωρισμένος στη βάση εθνοτικής και θρησκευτικής προσέλευσης. Ένα κόμμα όπως η ΕΔΕΚ που αγωνίστηκε εναντίον του Άπαρτχαιτ, της καθιέρωσης του «ένας άνθρωπος μία ψήφος» δεν θα μπορούσε να αποδέχεται ότι στην ίδια μας την πατρίδα στο πλαίσιο μίας λύσης θα υπάρχουν αυτοί οι ρατσιστικοί και φυλετικοί διαχωρισμοί. Το ΕΛΑΜ μπορεί να απορρίπτει τη ΔΔΟ στη βάση ενός εντελώς διαφορετικού κριτηρίων. Τα δικά μας κριτήρια είναι σαφέστατα και απόλυτα συνυφασμένα με την σοσιαλιστική μας ιδεολογία.

Για κάποιους μπορεί να ξεφεύγει του ρεαλισμού…

Ρεαλισμός, δεν είναι υποταγή σε ρατσιστικά συνθήματα. Ρεαλισμός είναι να αγωνίζομαι για το δίκαιο των ανθρώπων και  την καθιέρωση των πολιτικών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όταν πριν από δεκαετίες αγωνιζόντουσαν στη Νότια Αφρική εναντίον του Άπαρτχαιτ θεωρούσαν πως δεν ήταν ρεαλισμός. Όμως εκείνη η πολιτική έφερε αποτελέσματα. Κατέρρευσε και εφαρμόστηκε ένα άλλο σύστημα πιο δημοκρατικό πιο ανθρώπινο, πιο φιλελεύθερο με κατοχύρωση δικαιωμάτων. Γι αυτό ως σοσιαλιστές ως ιδεολόγοι και οραματιστές έχουμε την υποχρέωση να αγωνιστούμε και να παλέψουμε.

Η εικόνα σας όμως με το ΕΛΑΜ έξω από την πρεσβεία της Ελλάδας έκανε πολλούς να δουν συγκλίσεις μεταξύ των δύο κομμάτων.

Σε καμία περίπτωση. Ήταν μία εκδήλωση την οποία πραγματοποίησε, οργάνωση Ελλαδιτών που κατοικούν στην Κύπρο και μας απηύθυναν  πρόσκληση. Δεν ήταν εκδήλωση που οργάνωσε το ΕΛΑΜ για να παρευρεθεί η ΕΔΕΚ. Όπως αντιλαμβάνεστε δε μπορώ να αποφεύγω να παρευρίσκομαι σε οποιαδήποτε εκδήλωση γιατί υπάρχει το ενδεχόμενο να παρευρεθεί το ΕΛΑΜ ή οποιοσδήποτε άλλος. Με το ίδιο σκεπτικό δεν πρέπει να παρευρίσκομαι ούτε στη βουλή και σε καμία εκδήλωση! Αυτή η συμπεριφορά είναι που επιτρέπει στο ΕΛΑΜ να μονοπωλήσει κάποια ζητήματα, να αλλοιώσει την πραγματική του εικόνα να την εξωραΐσει και αυτό θα είναι σε βάρος της κοινωνίας και της πατρίδας μας.

Είχατε  προσεγγίσει το ΕΛΑΜ κατά τις προεδρικές για να στηρίξει με κάποιο τρόπο την υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου; επειδή αυτό λέγεται…

Σε καμία περίπτωση δεν έγινε κάτι τέτοιο από τη δική μας πλευρά. Και ο Νικόλας Παπαδόπουλος εξήγησε και διέψευσε τις πληροφορίες που υπήρχαν. Αλλά από την πλευρά τη δική μας, υπογραμμίζω πως δεν υπήρξε καμία επαφή και καμία σχέση.

Σε αυτές τις εκλογές επιλέξατε να ακολουθήσετε μοναχική πορεία. Δεν δυσκολεύει το εγχείρημα η κατάληψη της έδρας;

Τα εύκολα είναι για τους πολλούς, τα δύσκολα για τους λίγους. Το θέμα είναι να τολμήσεις. Εμείς καταβάλαμε κάθε ειλικρινή προσπάθεια για να υπάρξει μία συνεργασία με τα υπόλοιπα δύο κόμματα που συνεργαστήκαμε και στις προεδρικές εκλογές. Αυτή η συνεργασία δεν καρποφόρησε, όχι με υπαιτιότητα της ΕΔΕΚ και το γνωρίζετε πολύ καλά. Απλά υπήρχαν πρόνοιες στις προτάσεις των φίλων των υπολοίπων κομμάτων που θεωρούσαμε πως δε μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές γιατί κλόνιζαν την αξιοπιστία της συνεργασίας έναντι του εκλογικού σώματος.  Εμείς θέλουμε να είμαστε έντιμοι και καθαροί απέναντι στους πολίτες, να τους βλέπουμε στα μάτια χωρίς να ντρεπόμαστε και να υποστηρίζουμε τις θέσεις και τις απόψεις μας. Γι αυτό και όταν δεν κατορθώθηκε να γίνουν τέτοιες αλλαγές που να ικανοποιούν αυτά τα στοιχεία της αξιοπιστίας ακολουθήσαμε τον δικό μας δρόμο.

Αυτό σημαίνει και λήξη της όποιας μελλοντικής συνεργασίας του χώρου;

Εμείς καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια συνεργασίας. Άλλωστε και στις προεδρικές εκλογές ήταν δική μας πρωτοβουλία αυτή η συνεργασία. Προσπαθήσαμε να υπάρξει και μία κοινοβουλευτική συνεργασία των κομμάτων η οποία ήταν αρκετά προβληματική. Δεν είναι της ώρας να πούμε τα προβλήματα που είχαν ανακύψει σε αυτή την πορεία οπόταν κάτω από αυτές τις συνθήκες ο καθένας επιλέγει να ακολουθήσει τον δρόμο του.

Στην ΕΔΕΚ υπάρχει έλλειψη στελεχών;

Δεν υπάρχει έλλειψη στελεχών, όμως αυτό που υπάρχει σε ένα βαθμό είναι απουσία προβεβλημένων στελεχών. Αυτό δεν εξαρτάται μόνο από το κόμμα και τα  στελέχη αλλά και από τα ΜΜΕ, που επιλέγουν ποιόν θα καλέσουν. Αυτό προκαλεί προβλήματα καθώς ενώ διαθέτεις ένα στελεχιακό δυναμικό δε μπορείς να το αξιοποιείς στον βαθμό που θέλεις.

Τι απαντάτε στις καταγγελίες για τη σταλινοποίηση της ΕΔΕΚ;

Ότι ξεφεύγουν από κάθε όριο φαντασίας. Ενδεικτικό ότι η ΕΔΕΚ είναι το μοναδικό κόμμα στην Κύπρο που έχει τις συνεδριάσεις όλων των συλλογικών του οργάνων ανοικτές στα ΜΜΕ. Ακόμα και τις πιο κρίσιμες. Εάν η ηγεσία  του κόμματος έχει  τέτοια τρομακτική ικανότητα να ποδηγετεί εκατοντάδες στελέχη του κόμματος που παρευρίσκονται σε αυτές τις συνδιασκέψεις στην παρουσία μάλιστα των ΜΜΕ τότε πρέπει να μας βγάλετε το καπέλο και να παραδεχτείτε ότι οι ικανότητές μας είναι τρομακτικές. Εάν τώρα κάποιοι για τους δικούς τους λόγους θέλουν να στοχοποιήσουν συγκεκριμένα πρόσωπα τότε είναι άλλη υπόθεση.

Δεν σας ανησυχεί όταν υπάρχουν τέτοιες καταγγελίες;

Το θέμα είναι ότι είμαστε ένα κόμμα εξωστρεφές πια, ένα δημοκρατικό και διαφανές κόμμα και είναι όλα ανοικτά από τα οικονομικά μέχρι τα πάντα.

Ποιο είναι στοίχημα της ΕΔΕΚ στις επικείμενες εκλογές;

Να εκλέξουμε ευρωβουλευτή και να έχουμε ένα ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό των εκλογών του 2016.

Στο ενδεχόμενο που δεν λάβετε την έδρα έχετε πει ότι θα αναλάβετε την πολιτική ευθύνη…

Έχω πει ότι η πολιτική ευθύνη θα αναληφθεί. Δεν σημαίνει ότι την πολιτική ευθύνη την έχει αποκλειστικά ο πρόεδρος. Όλοι έχουν την πολιτική ευθύνη άλλοι σε μεγαλύτερο και άλλοι σε λιγότερο βαθμό.

Τι σημαίνει συνεπώς το να αναληφθεί η πολιτική ευθύνη;

Οι αποφάσεις είναι ομόφωνες, συνεπώς αναλαμβάνονται από το σύνολο όλων αυτών που έλαβαν την απόφαση. Το οτι υπάρχει διαβάθμιση είναι δεδομένο. Το ζητούμενο για μας είναι εντελώς διαφορετικό. Δεν έχουν την ίδια ευθύνη αυτοί που εργάζονται και προσπαθούν με αυτούς που δεν εργάζονται και βρίσκονται στο περιθώριο.

Σε ποιους αναφέρεστε;

Σε όσους για διάφορους λόγους είναι κάπως περιθωριοποιημένοι και αρέσκονται στην κριτική αλλά όχι στην αυτοκριτική.

Επειδή  εσάς σας αρέσει να κάνετε την αυτοκριτική σας, υπάρχει το ενδεχόμενο παραίτησής σας στο σενάριο που δεν κερδίσετε την έδρα;

Είμαι γιατρός και δουλεύω βάσει δεδομένων και όχι σεναρίων.

Και δεν το θεωρείτε πραγματικό σενάριο το να χάσετε την έδρα;

Ακριβώς.

Έχετε δεχτεί την κριτική ότι υποσκάπτετε το ΓεΣΥ. 

Έχω δεχτεί την επίθεση αλλά χωρίς καμία τεκμηρίωση. Όσο προχωρά ο χρόνος και όλες οι καταγγελίες που έχω κάνει δικαιώνονται, δεν άκουσα αυτοκριτική ούτε ανάληψη ευθύνης από όλους αυτούς που έκαναν τις επιθέσεις . Όταν τον Μάρτιο του 18, κατέθετα στοιχεία για το ασυμβίβαστο του Νίκολσον και το ενδεχόμενο σύγκρουσης συμφερόντων, θυμάστε πόση επίθεση δέχτηκα; Σήμερα δεν άκουσα κάποιον να ζητά συγγνώμη τη στιγμή που με δικαίωσε ο Γενικός Ελεγκτή,  η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, όταν ο κ. Νίκολσον υπό το βάρος της ευθύνης αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Δεν άκουσα κανέναν να πει για τα τεράστια προβλήματα στον τομέα της υγείας, που δεν φρόντισαν αυτοί που είχαν την ευθύνη να τα επιλύσουν για να εφαρμοστεί σωστά το Σχέδιο Υγείας. Η ΕΔΕΚ αγωνίζεται για τη σωστή εφαρμογή ενός ΓεΣΥ που να προσφέρει ποιοτική περίθαλψη στους πολίτες και σε αυτούς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να την εξασφαλίσουν με άλλο τρόπο.

Ίσως να ήταν καλύτερα δηλαδή να υπάρξει αναβολή;

Γιατί να υπάρξει αναβολή και να μην υπάρξει επίκριση αυτών που είχαν την ευθύνη από τον Ιούνιο του 2017 να προετοιμάσουν το σύστημα; Είναι δυνατό να ξεκινά 1η Ιουνίου το ΓεΣΥ και ακόμα το κανονιστικό πλαίσιο για την ένταξη των ειδικών γιατρών να μην έχει ψηφιστεί από τη βουλή; Στη βάση ποιού πλαισίου θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον οι γιατροί; Που ξέρω αν ανταποκρίνομαι στους κανονισμούς για να εκφράσω το ενδιαφέρον μου; Τι έκανε το συμβούλιο του ΟΚΥΠΥ από τον Δεκέμβρη του 17 μέχρι και τον Φλεβάρη του 2019; Το μόνο πράγμα που έκανε ο κ. Νίκολσον με τους συνεργάτες του ήταν να διορίσουν τη διευθυντική ομάδα. Με αυτούς τους ρυθμούς εφαρμόζεις ΓΕΣΥ;

Δεν πρέπει να ξεκινήσει πρώτα και στην συνέχεια να διορθωθούν στρεβλώσεις και λάθη;

Άλλο να το εφαρμόζεις και να διορθώνεις τα λάθη και άλλο η παραβίαση της νομοθεσίας. Υπάρχουν τρεις διαφορετικές σχολές σκέψης γύρω από το ΓεΣΥ. Η τάση όλων όσων επιθυμούμε μια πραγματική εφαρμογή του ΓΕΣΥ με ποιοτική περίθαλψη στους πολίτες,  η τάση αυτών που λένε να εφαρμόσουμε ένα ΓΕΣΥ και ο,τι ΓΕΣΥ και να’ ναι και αυτοί που θέλουν να εφαρμοστεί ένα ΓΕΣΥ στη βάση σκοπιμοτήτων για να έχουν ενδεχομένως στη συνέχεια κάποια προσωπικά ή άλλα συμφέροντα.

Σαν τι συμφέροντα;

Η κατάρρευση του δημόσιου τομέα της υγείας και η ανάγκη να οδηγηθεί σε μία λύση Συνεργατισμού, Κυπριακών Αερογραμμών. Θα έχουμε μπροστά μας τρεις επιλογές: ή μικραίνουμε τις υπηρεσίες που θα παρέχει ο δημόσιος τομέας, ή ακολουθούμε το μοντέλο των κυπριακών αερογραμμών και κλείνουμε, ή το αποτέλεσμα είναι ένα μοντέλο όπως με τη Συνεργατική Τράπεζα.

Και ποιοι θα εξυπηρετούνται;

Ενδεχομένως ξένα συμφέροντα. Και εδώ θα είναι η τραγωδία του κύπριου πολίτη.

Ήδη όμως υποφέρει ο κύπριος πολίτης από την απουσία δημόσιας υγείας.

Συμφωνούμε πως θα πρέπει να διορθωθούν οι στρεβλώσεις σωστά. Από την ώρα που δε μπορείς να ανταποκριθείς σε αυτές τις υποχρεώσεις πείτε μου πώς μπορείς να εφαρμόσεις ΓΕΣΥ. Δεν είναι για όλα αυτά που παλεύω τα τελευταία χρόνια; Και μου απαντούν ότι είμαι γιατρός ιδιώτης. Αφού είμαι γιατρός ιδιώτης γιατί παλεύω για τον δημόσιο τομέα; Εγώ υποστηρίζω και παλεύω να ενισχυθεί ο δημόσιος τομέας.

Ως γιατρός θα εγγραφείτε στο ΓΕΣΥ;

Όταν τελειώσει το κανονιστικό πλαίσιο να το συζητήσουμε.

Δεν έχετε αποφασίσει ακόμα δηλαδή.

Περιμένω το κανονιστικό πλαίσιο ακόμα. Η προσπάθεια στοχοποίησής μου από κάποιους είναι γιατί αντιλαμβάνονται ότι η εμπειρία που έχω, η τεχνογνωσία στα συστήματα υγείας αλλά και οι θέσεις μου είναι τόσο τεκμηριωμένες που από την ώρα που δεν μπορούν να τις αποδεχτούν και να τις απορρίψουν απλά με στοχοποιούν για να τις απαξιώσουν. Αυτό που πρέπει να ψάξουμε δεν είναι τι συμφέροντα εξυπηρετεί ο Σιζόπουλος αλλά τι συμφέροντα εξυπηρετούν αυτοί που πολεμούν αυτές τις θέσεις που προωθεί ο Σιζόπουλος οι οποίες θέσεις στοχεύουν στην ελαχιστοποίηση των προβλημάτων από την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας, την ισχυροποίηση του δημόσιου τομέα για να αποτελέσει πραγματική ραχοκοκαλιά του συστήματος και τέλος, την προσφορά ποιοτικής περίθαλψης στους πολίτης σε ολόκληρη την επικράτεια, και κυρίως σε αυτούς τους πολίτες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να την εξασφαλίσουν με άλλους τρόπους.

Χαιρετίζουμε τις δηλώσεις της κ. Μογκερίνι σχετικά με το 54ο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ – Τουρκίας καθώς αυτές είναι προς την ορθή κατεύθυνση.

Ανάμεσα στα θετικά στοιχεία της δήλωσης ξεχωρίζουμε την ξεκάθαρη αναφορά και αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με τις τουρκικές δηλώσεις για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Αυτές οι δηλώσεις είναι πολύ σημαντικές και πρέπει να τύχουν αξιοποίησης από την Κυπριακή Κυβέρνηση.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 15 Μαρτίου 2019

Η έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για την Τουρκία περιέχει αρνητικά και θετικά στοιχεία.

Ανάμεσα στα θετικά στοιχεία είναι το ότι η Τουρκία καλείται να:

  • Αρχίσει την αποχώρηση των στρατευμάτων της από την Κύπρο.
  • Αποδώσει την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου στα Ηνωμένα Έθνη πριν από τη λύση (και δεν διασυνδέεται το θέμα αυτό με τη λύση)
  • Απόσχει από κάθε ενέργεια που διαφοροποιεί το δημογραφικό ισοζύγιο στο νησί.

Ανάμεσα στα αρνητικά στοιχεία της έκθεσης είναι:

  • Η αναφορά για συνέχιση της ad hoc επιτροπής για προετοιμασία των Τουρκοκυπρίων και εξοικείωσή τους με το κεκτημένο, κατά παράβαση του πρωτοκόλλου 10 της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ το οποίο έχει σαφή διάταξη και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παραβιαστεί.
  • Η αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας, που είναι και ο κύριος στόχος της, χωρίς μάλιστα να συνδέεται αυτό με την υλοποίηση των κυπρογενών της υποχρεώσεων.

Καλούμε την κυβέρνηση να εντατικοποιήσει τις ενέργειες και τα διαβήματά της ώστε να αδρανοποιηθούν τα αρνητικά σημεία της έκθεσης, και την ίδια στιγμή να προβάλει και να εντάξει πιο δυναμικά στις διεκδικήσεις της, τα θετικά στοιχεία που αναφέρονται.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 14 Μαρτίου 2019

 

Με βάση και τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» για την ετοιμασία της έκθεσης του ευρωκοινοβουλίου για την Τουρκία, επιβεβαιώνεται για ακόμα μια φορά το πόσο σημαντική είναι η εκπροσώπηση της Κύπρου στη σοσιαλιστική ομάδα του ευρωκοινοβουλίου.

Είναι αυτόν τον αγώνα τον οποίο η ΕΔΕΚ αναλαμβάνει με κύρια προσπάθεια την προώθηση θέσεων που να στηρίζουν τα δίκαια και τα συμφέροντα του κυπριακού λαού και της Κυπριακής Δημοκρατίας και κύρια το πλαίσιο για μια δημοκρατική λύση στο κυπριακό, αποτρέποντας την οποιαδήποτε μορφή άμεσης ή έμμεσης αναγνώρισης του κατοχικού καθεστώτος αλλά και της θεσμικής του αναβάθμισης.

Είναι αυτό το οποίοι πρέπει να κατανοήσουν οι Κύπριοι ψηφοφόροι και στις επερχόμενες ευρωεκλογές, πως στηρίζοντας το ψηφοδέλτιο της ΕΔΕΚ καθιστούν την Κύπρο ακόμα πιο δυνατή στα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 3 Μαρτίου 2019

Βρισκόμαστε ως Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές μπροστά στη μεγάλη πρόκληση των ευρωεκλογών του Μαΐου του 2019. Όλοι μαζί μπορούμε ενωμένοι να δείξουμε την αποφασιστικότητα μας για διεκδίκηση των αξιών που αποτελούν τον πυρήνα της σοσιαλιστικής μας ιδεολογίας, να αγωνιστούμε για μια ελεύθερη, δίκαιη και Ευρώπη.

Στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις 22/23 του Φλεβάρη που διεξάγεται στη Μαδρίτη, θα συζητηθεί και θα εγκριθεί η τελική προεκλογική ατζέντα.

Αύριο, 22/2/19, θα ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης του Κοινού Εκλογικού Μανιφέστο για ένα «Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο για την Ευρώπη» αρχικά από το σώμα των Αρχηγών των κομμάτων / μελών του ΕΣΚ και σε δεύτερη φάση από την ολομέλεια των εγγεγραμμένων μελών της αποστολής κάθε κόμματος.

Το κοινό εκλογικό μανιφέστο θα αποτελέσει την πυξίδα για τη προεκλογική εκστρατεία των σοσιαλιστικών κομμάτων κάθε χώρας- μέλους της ΕΕ.

Το κοινό μήνυμα προς όλους τους σοσιαλιστές της ΕΕ, από τα απλά μέλη μέχρι τις ηγεσίες , είναι ότι έφτασε η ώρα όπου θα πρέπει επιτέλους να τραβήξουμε τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων και όλων των άλλων.

Μέσα από την ομοψυχία και την ενότητα – και σε τοπικό επίπεδο και αναμεταξύ της ευρύτερης σοσιαλιστικής οικογένειας, μπορούμε να αναδείξουμε το ανθρώπινο και κοινωνικό μας πρόσωπο, σε αντίθεση με τους συντηρητικούς και τους καταστροφικούς εθνικιστές.

Σήμερα είναι η ευκαιρία μας για να αγγίξουμε τη ψυχή, τη καρδιά, την αλήθεια του κάθε συμπολίτη μας και να τον πείσουμε ότι μπορούμε να είμαστε εμείς η αλλαγή για μια άλλη Ευρώπη, πιο ανθρωποκεντρική.

Γιατί εμείς οι Σοσιαλιστές αναγνωρίζουμε ότι είναι δική μας η ιστορική ευθύνη να αποκαταστήσουμε τη πίστη των απλών πολιτών στις αρχές και τις αξίες πάνω στις οποίες χαράζεται η ΕΕ, τις αρχές της ελευθερίας, της ειρήνης, της δικαιοσύνης, της ευημερίας και της προοπτικής.

Η ΕΔΕΚ, το σοσιαλιστικό κόμμα της Κύπρου, ως ενεργό μέλος του ΕΣΚ , δηλώνουμε ευθαρσώς τη παρουσία μας και την ενεργό συμμετοχή μας σε αυτό τον αγώνα για επαναπροσανατολισμό της ΕΕ στον αστερισμό της ΕΥΡΩΠΗΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ.

Διεκδικούμε με αξιώσεις μια έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μια φωνή δυνατή για τη Κύπρο μέσα στη δεύτερη μεγαλύτερη Κοινοβουλευτική ομάδα, αυτή των Σοσιαλδημοκρατών.

ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

Η χθεσινή ομιλία του Προέδρου της της Δημοκρατίας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο και οι αναφορές του στο κυπριακό πρόβλημα εμπεριείχαν σωστές διαπιστώσεις.

Από την πλευρά της ΕΔΕΚ ευχόμαστε και ελπίζουμε  ότι αυτές οι διαπιστώσεις θα οδηγήσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο να εναρμονίσει την πρακτική και τακτική που ακολουθεί στο Κυπριακό με τις χθεσινές φραστικές του διατυπώσεις ώστε να οδηγηθούμε σε μία αληθινά δίκαιη, δημοκρατική, λειτουργική και βιώσιμη λύση.

 

Λευκωσία, 13 Δεκεμβρίου 2018