ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Η Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρία Βασιλειάδου, συμμετείχε σε διαδικτυακή συζήτηση με την Katarina Barley, Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα τον νέο Μηχανισμό ελέγχου που διασυνδέει την εφαρμογή πλαισίου διακυβέρνησης που να διασφαλίζει το Κράτος Δικαίου καθώς και την προστασία του ετήσιου προϋπολογισμού της ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης η κ. Βασιλειάδου ανέπτυξε τη σπουδαιότητα του Ταμείου Ανάκαμψης για όλες της χώρες της ΕΕ και κύρια σε αυτές που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία. Όπως σημείωσε η κ. Βασιλειάδου είναι σημαντική η απόφαση της ΕΕ να καθιερώσει έναν μηχανισμό ελέγχου ο οποίος, εκτός από την πολιτική πτυχή, να εξετάζει και κατά πόσον είναι χρηστή η δημοσιονομική διαχείριση του προϋπολογισμού της ΕΕ και σε ποιο βαθμό προστατεύει τα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης.

Κλείνοντας η κ. Βασιλειάδου σημείωσε:

· Χρειάζεται να υπάρχουν ξεκάθαροι κανόνες λειτουργίας του προτεινόμενου μηχανισμού ελέγχου, ώστε να διασφαλίζεται ότι όλες οι αρχές και αξίες της Ε.Ε. εφαρμόζονται από τα κράτη μέλη, χωρίς παρεκκλίσεις και χωρίς συμβιβασμούς.

· Χρειάζεται να εφαρμοστούν ταχύτερες διαδικασίες για την ολοκλήρωση αυτής της συζήτησης το συντομότερο.

· Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα κληθεί να λειτουργεί μέσα σε ένα αναμφισβήτητο θεσμικό πλαίσιο κοινά αποδεκτό, που να εγγυάται τη δικαιοσύνη στις αποφάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για παραβιάσεις των θεμελιωδών αρχών της Ε.Ε. και του κράτους δικαίου.

· Όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να τηρούν τα δημοκρατικά πρότυπα και πρέπει να επιβάλλονται κυρώσεις σε κυβερνήσεις που δεν τα εφαρμόζουν. Θα πρέπει όμως να βρεθεί μηχανισμός προστασίας των πολιτών, ώστε να διασφαλίζεται ότι δεν τιμωρούνται για αυθαιρεσίες των κυβερνήσεων.

· Η διασύνδεση της απελευθέρωσης του κονδυλίου 1.8 τρισεκατομμυρίων, (το οποίο περιλαμβάνει και το Ταμείο Ανάκαμψης) με την εφαρμογή Αρχών Κράτους Δικαίου στις χώρες μέλη είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και ανοίγει μια μεγάλη συζήτηση που θα μπορούσε επίσης να επεκταθεί και σε άλλα πλαίσια που σχετίζονται με τις βασικές αξίες πάνω στις οποίες έχει εδραιωθεί η Ε.Ε.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 9 Νοεμβρίου 2020

Ως ΕΔΕΚ επισημαίνουμε πώς για ακόμη μία φορά  οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν επιβεβαιώσει τις επιλεκτικές ευαισθησίες τους όσον αφορά τα θέματα των κυρώσεων όπως χθες στην περίπτωση της Λευκορωσίας αλλά και προηγουμένως της Ρωσίας με την Κριμαία , χωρών που δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ενώ την ίδια ώρα με κωλυσιεργίες και τακτικισμούς αποφεύγουν να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία η οποία κατά τρόπο προκλητικό παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα χωρών μελών της Ε.Ε. αλλά και συνεχίζει να κατέχει και να ισλαμοποιεί εδάφη Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης όπως στην περίπτωση της Κύπρου.

Γραφείο Τύπου

20 Αυγούστου 2020, Λευκωσία

Η Αναπλ. Πρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ, Μαρία Βασιλειάδου, συμμετείχε σήμερα στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών των Ευρωπαϊκών Σοσιαλιστικών Κομμάτων που είναι μέλη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) με στόχο την υιοθέτηση κοινής διακήρυξης.

Η διακήρυξη καθορίζει τους πυλώνες πάνω στους οποίους πρέπει να στηριχθεί η οικονομική βοήθεια που θα παραχωρηθεί από την ΕΕ στις χώρες – μέλη και τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν, ώστε το πλαίσιο στήριξης να υλοποιηθεί άμεσα. Βασική αρχή των σοσιαλιστών είναι η παραχώρηση μεγαλύτερης επιχορήγησης και λιγότερου δανεισμού.

Η Ευρώπη του αύριο για τους σοσιαλιστές πρέπει να χτιστεί πάνω στην ηλεκτρονική και τεχνολογική αναβάθμιση και στην πράσινη ανάπτυξη και να προωθεί να στηρίζει τα ίσα δικαιώματα ανάμεσα σε όλους τους ευρωπαίους πολίτες ανεξαρτήτως φύλου και εθνότητας.

Η υιοθέτηση κοινής πολιτικής και η παροχή βοήθειας στα κράτη μέλη της ΕΕ που απώτερο στόχο θα έχει την κοινωνική αλληλεγγύη, αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία για να αποδειχθεί η συνοχή της ΕΕ αλλά και η προσήλωση σε δημοκρατικές και αντιρατσιστικές πολιτικές.

 

Γραφείο Τύπου

18 Ιουνίου 2020, Λευκωσία

Οι χθεσινές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την οικονομική στήριξη της Οικονομίας των Χωρών της Ε.Ε. λόγω της Πανδημίας του Κορωνοιού ουσιαστικά δικαιώνουν τις προσπάθειες των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και της ΕΔΕΚ που από την αρχή υποστήριζαν:

  • Περισσότερες κρατικές επιχορηγήσεις και λιγότερος δανεισμός ώστε να προστατευθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις
  • Να μην αυξηθούν τα λειτουργικά έξοδα
  • Να μην κινδυνεύσει η βιωσιμότητα τους με πιθανό ενδεχόμενο να αυξηθούν τα ΜΕΔ , οι εκποιήσεις και η ανεργία

Την ανάγκη προστασίας και ενίσχυσης του Δημόσιου τομέα Υγείας, που όπως αποδείχθηκε είναι ο μόνος που μπορεί να αντιμετωπίσει με τη μεγαλύτερη δυνατή επάρκεια προβλήματα τα οποία μπορούν να προκύψουν

Τέλος , η αλληλεγγύη των Χωρών -μελών για αντιμετώπιση κρίσιμων καταστάσεων , καταρρίπτει την αντιευρωπαϊκή πολιτική τόσο των ευρωσκεπτικιστών  όσο και των ακροδεξιών κομμάτων

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

28 Μαίου 2020, Λευκωσία

Σήμερα στην έκτακτη συνεδρίαση που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα PES οι ηγέτες των σοσιαλιστικών κομμάτων συμφωνήσαμε σε μία κοινή διακήρυξη που αφορά στην ανακοίνωση για το νέο Ταμείο Ανάκαμψης που εξήγγειλε η Κομισιόν, στις 2.30 το απόγευμα.

Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές χαιρετίζουμε το σχέδιο ανάκαμψης. Το σημερινό Σχέδιο είναι απότοκο των πολλών παρεμβάσεων των Σοσιαλιστών για να αυξηθεί η απευθείας επιχορήγηση στα κράτη μέλη και να μειωθεί η “στήριξη”  μέσω δανειοδότησης. Ο διπλασιασμός των κονδυλίων της απευθείας επιχορήγησης είναι μία μεγάλη νίκη που πετύχαμε εμείς οι Σοσιαλιστές. Θεωρούμε πως το εν λόγω Σχέδιο αποτελεί  μία σημαντική πρωτοβουλία που λήφθηκε έγκαιρα για την άμεση στήριξη των χωρών που έχουν πληγεί από την πανδημία. Είναι μια ισχυρή απάντηση στους ευρωσκεπτικιστές και τους ακροδεξιούς εθνικιστές που ήθελαν την ΕΕ να μένει αδιάφορη στα προβλήματα των μελών της και να οδηγείται στην διάλυση. Με αυτό το Σχέδιο η ΕΕ δηλώνει παρούσα, δίπλα στα κράτη μέλη της, δίπλα σε κάθε Ευρωπαίο πολίτη.

Μέσα από την κοινή διακήρυξη οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές δηλώνουμε ότι η κοινωνική συνοχή, η πράσινη ανάπτυξη και η  ψηφιακή τεχνολογία αποτελούν τους κύριους άξονες πολιτικής που θα οδηγήσουν την Ευρωπαϊκή οικογένεια σε ένα μέλλον προόδου και ανάπτυξης. Είμαστε εδώ για να προστατεύσουμε τους πολίτες και να ανταποκριθούμε εμπράκτως στις ανάγκες τους.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 27 Μαΐου 2020

Η ΕΕ πρέπει να αντιληφθεί ότι για την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων χωρών μελών της, και κύρια της Κύπρου και της Ελλάδας, δεν αρκεί να περιορίζεται σε απλές φραστικές διακηρύξεις.

Θα πρέπει, εάν και εφόσον, η Τουρκία συνεχίσει αυτή την τακτική, να υπάρχει σταδιακά αναβαθμισμένη λήψη πρακτικών μέτρων, οικονομικών, εμπορικών και πολιτικών, σε βάρος της.

Η κυβέρνηση καλείται να εκπονήσει ένα τέτοιο σχέδιο και να προσπαθήσει σε συνεργασία με άλλες χώρες της ΕΕ να το προωθήσει.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 24 Απριλίου 2020

Ενόψει της σημερινής τηλεδιάσκεψης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές ένωσαν τη φωνή τους για να στείλουν ένα δυνατό μήνυμα ενότητας αλλά και ενίσχυσης των κρατών μελών ώστε να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την πανδημία και να αποφύγουν μία νέα οικονομική κρίση.

Για το σκοπό αυτό η Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρία Βασιλειάδου, συμμετείχε μαζί με άλλους αρχηγούς και εκπροσώπους ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών κομμάτων όπως είναι η Πρωθυπουργός της Δανίας, Μέττε Φρεντέρικσεν, η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά κ.ά. Κοινή διαπίστωση των συμμετεχόντων στην τηλεδιάσκεψη είναι η ενίσχυση της αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ και η έμπρακτη στήριξη των κρατών μελών μέσα από μέτρα που θα στηρίζουν τις ευάλωτες ομάδες τόσο κατά τη διάρκεια της κρίσης όσο και μετά.

Η Αναπληρωτής Πρόεδρος δήλωσε τη στήριξη της ΕΔΕΚ στις προτάσεις του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για τη δημιουργία δυνατού κοινωνικού δικτύου με ενίσχυση και ενδυνάμωση των δημοσίων νοσοκομείων, πληρέστερη και ποιοτική εφαρμογή κρατικών Σχεδίων Υγείας όπως και οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων, αυτοτελώς και μη, και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η ΕΔΕΚ έβαλε στο τραπέζι της συζήτησης πρόταση δημιουργίας «Συμβουλίου Δράσης και Παρακολούθησης» όσων συμβαίνων στα κράτη μέλη με στόχο τη δημιουργία πρωτοκόλλων στη βάση υιοθέτησης καλών πρακτικών. Επίσης η Αν. Πρόεδρος τόνισε την ανάγκη λήψης οικονομικών μέτρων στήριξης προς την Κύπρο, την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες της ΕΕ που δέχονται προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 26 Μαρτίου 2020

Στην επικείμενη τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη για τον κορωνοϊό, η Ευρώπη καλείται να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να στηρίξει το σύνολο των μελών της εφαρμόζοντας μία δημοσιονομική πολιτική που θα διασφαλίζει την άμεση οικονομική ανάκαμψη και την άμβλυνση των οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία.

Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ζητήσει τη λήψη γενναίων αποφάσεων και μέτρων που να διασφαλίζουν οικονομική ρευστότητα στα κράτη ώστε να:

  • Στηριχθούν οι ανάγκες των κρατικών νοσηλευτηρίων σε εξοπλισμό, φαρμακευτικό υλικό, αναλώσιμα προστασίας ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
  • Να στηριχθεί αποφασιστικά η παρεμπόδιση μεταναστευτικών ροών για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.
  • Να μελετηθεί το ενδεχόμενο πρόσθετης οικονομικής βοήθειας προς τα κράτη μέλη ανάλογα με τον βαθμό που η πανδημία θα επηρεάσει την οικονομία τους.

Η Ευρώπη καλείται να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να στηρίξει τους πολίτες της ώστε να αποφευχθεί μία νέα οικονομική ύφεση.

 

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 24 Μαρτίου 2020

Η επίσκεψη είναι ενόψη της προσεχούς διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSAC) η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Ελσίνκι μεταξύ 1ης και 3ης Δεκεμβρίου 2019.

Στο πλαίσιο των εργασιών της διάσκεψης, θα συζητηθούν οι προτεραιότητες της Φιλανδικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, καθώς επίσης, οι πολιτικές προτεραιότητες της νεοεκλεγείσας Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Von der Leyen.

Ο κ. Μυριάνθους θα προβεί σε εισήγηση αναφορικά με το «Όραμα της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Μέλλον της Ευρώπης».

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 29 Νοεμβρίου 2019

Κωστής Ευσταθίου

Στο πλαίσιο των εργασιών του 4ου Μέρους της  Συνόδου 2019 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσηςτου Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) στο Στρασβούργο ο βουλευτής της ΕΔΕΚ κ. Κωστής Ευσταθίου εκλέγηκε με συντριπτική πλειοψηφία των μέλων της  Επιτροπής Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Συνέλευσης, έναντι των δύο ανθυποψηφίων του, Εισηγητής για το θέμα της Εφαρμογής των Αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), αντικαθιστώντας τον τέως Εισηγητή, Έλληνα πρώην βουλευτή, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Η έκθεση για την εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ στα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης αποτελεί μία από τις πιο παραγωγικές, σύνθετες και σοβαρές εργασίες που γίνονται στην ΚΣΣΕ.

Επιπροσθέτως, η Επιτροπή Πολιτισμού, Επιστημών, Εκπαίδευσης και ΜΜΕ της ΚΣΣΕ έκανε ομόφωνα αποδεχτό το προσχέδιο ψηφίσματος του κ. Ευσταθίου με θέμα την τεχνητή νοημοσύνη σε συνάρτηση με τον ρόλο της εκπαίδευσης και του πολιτισμού στη νέα τεχνολογική εποχή.

 

Λευκωσία 2 Οκτωβρίου 2019

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ