ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΔΕΚ

Με αφορμή την πυρκαγιά στον Ακάμα, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, δήλωσε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter:

“Καταδικαστέα και εγκληματική η πυρκαγιά στον Ακάμα. Χρωστάμε ευγνωμοσύνη στους πυροσβέστες και δασοφύλακες που για ακόμα μια φορά καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες”.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 13 Νοεμβρίου 2019

ΚΩΣΤΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

Απαράδεκτη η συμπεριφορά του κράτους απέναντι στους κατοίκους Ιδαλίου

Αναφορικά με το Δάλι είναι φανερό ότι αφού αφέθησαν οι ιδιοκτήτες  να αγοράσουν τα ακίνητα τους και να χτίσουν τις κατοικίες τους, το κράτος αποφάσισε να προχωρήσει στην αδειοδότηση οχληρών και βαριών εγκαταστάσεων. Αυτού του είδους η συμπεριφορά είναι απαράδεκτη απέναντι στους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν μπορούμε να ξεγελούμε αβρόχοις ποσίν τους πολίτες τους οποίους έχουμε ταχθεί να εξυπηρετούμε.

 Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 13 Νοεμβρίου 2019

 

Αξίζει να αναφερθεί ότι αν αυτή η σπουδή για τιμωρία των μαθητών, οι οποίοι είχαν την τόλμη να φωνάξουν εναντίον της κατοχής και υπέρ της αντίστασης στο φασισμό, καθώς και αυτού του είδους η αυστηρότητα επιδεικνυόταν σε όλες τις παραβατικές συμπεριφορές των μαθητών τότε θα είχαμε καλύτερα σχολεία.

 Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 13 Νοεμβρίου 2019

Δεν μπορεί η Κύπρος και η Ελλάδα να αφεθούν μόνες τους να απαντήσουν στις μεταναστευτικές ροές

Αναφορικά με το θέμα που εξέτασε η Επιτροπή Θεσμών για τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές στην Κύπρο δε θα πρέπει να λησμονούμε ότι για κάθε μια άφιξη στην Κύπρο ισοδυναμεί με 200 αφίξεις στη Γερμανία. Αυτό λαμβανομένων υπόψιν των μεγεθών των δύο κρατών δείχνει και το τεράστιο πρόβλημα της Κύπρου. Κάθε μέρα είναι σαν να καταφθάνουν στη Γερμανία ή σε χώρες μεγάλες της Ευρώπης μερικές χιλιάδες μεταναστών ή προσφύγων ή κατ’ επίφαση προσφύγων. Επομένως είναι ένα τεράστιο ζήτημα.

Κάποτε ο Michel Rocard, o Γάλλος πρωθυπουργός, είχε πει «κατανοούμε το πρόβλημα και της φτώχειας και της παγκόσμιας ανέχειας αλλά δε μπορεί η Γαλλία να λύσει αυτό το πρόβλημα από μόνη της». Καλό θα είναι όλοι αυτοί οι οποίοι μας παροτρύνουν να δεχόμαστε κι άλλους μετανάστες  και οι ίδιοι να κατανοήσουν ότι θα πρέπει να επιδείξουν αλληλεγγύη προς την Κύπρο.  Δεν μπορεί η Κύπρος και η Ελλάδα να αφεθούν μόνες τους να απαντήσουν στις μεταναστευτικές ροές, οι οποίες πάρα πολλές φορές ενέχουν το χαρακτήρα της εμπορίας προσώπων. Να σταματήσουμε να σιγοντάρουμε τους εμπόρους του ανθρώπινου πόνου.

 Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 13 Νοεμβρίου 2019

Χαιρετίζουμε την «Προσιτή στέγαση και το νέο πλαίσιο στεγαστικής πολιτικής» που εξαγγέλθηκε από τον Υπουργό Εσωτερικών καθώς αυτό εμπερικλείει αρκετές από τις θέσεις που επανειλημμένα έχει καταθέσει η ΕΔΕΚ στη Βουλή, στον Υπουργό Εσωτερικών, στην Υπουργό Εργασίας, στον ΚΟΑΓ και στον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης. Συγκεκριμένα, οι προτάσεις της ΕΔΕΚ περιλαμβάνουν:

·        Επιστράτευση πολυκατοικιών ή και ξενοδοχείων που δεν λειτουργούν ώστε να στεγαστούν άμεσα οι άστεγοι.

·        Οριοθέτηση περιοχών (σε κρατική γη) στις οποίες θα αναπτυχθούν προκατασκευασμένες κατοικίες για προσωρινή στέγαση αστέγων, αποφεύγοντας τη μονιμοποίηση σε αυτό το καθεστώς καθώς και την γκετοποίησή τους, μέχρι την επίτευξη του τελικού στόχου που είναι η επανένταξή τους στον κοινωνικό ιστό.

·        Παραχώρηση από τον Κυπριακό Οργανισμό Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ) σε νεαρά ζευγάρια κατοικία σε τιμή κόστους.

·        Παραχώρηση από τον ΚΟΑΓ σε οικογένειες που εμπίπτουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού οικίες / διαμερίσματα με χαμηλό ενοίκιο ή με τη μέθοδο της ενοικιαγοράς.

·        Επιδότηση για την ανακαίνιση κατοικίας για επιστροφή κατοίκων από τα αστικά κέντρα στην ύπαιθρο και κυρίως στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές.

·        Επαναφορά της δήλωσης πολιτικής για τη στεγαστική ανάπτυξη των αγροτεμαχίων και τη δυνατότητα διαχωρισμού σε δίσκαλα τεμάχια και επαναφορά του συντελεστή δόμησης στο 10%.

·        Ανέγερση φοιτητικών εστιών για παραχώρηση διαμερισμάτων σε φοιτητές με χαμηλό ενοίκιο.

Θυμίζουμε πως τον περασμένο Δεκέμβριο η ΕΔΕΚ ήταν το μόνο κόμμα το οποίο δεν ψήφισε τα 45 εκατομμύρια να δοθούν για την δήθεν μείωση της τιμής των καυσίμων κατά 5 σεντ, αλλά υπέδειξε πως τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να διοχετευτούν και προς την ενίσχυση της στεγαστικής πολιτικής του ΚΟΑΓ.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 13 Νοεμβρίου 2019

Η ΕΔΕΚ υπέδειξε τους κινδύνους που ελλοχεύουν μέσα από την επικείμενη τριμερή και πενταμερή διάσκεψη

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ δήλωσε:

«Όσον αφορά τόσο το θέμα της σύγκλησης τριμερούς διάσκεψης με στόχο την σύγκλιση των όρων αναφοράς και την επιβεβαίωσή τους, καθώς και την σύγκληση στην συνέχεια της άτυπους πενταμερούς διάσκεψης, ως ΕΔΕΚ είχαμε από την αρχή εκφράσει της επιφυλάξεις μας καθώς επίσης υποδείξαμε και τους κινδύνους που ελλοχεύουν από αυτό το ενδεχόμενο, από αυτή την διαδικασία.

Σήμερα μετά την λεπτομερειακή ενημέρωση που είχαμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και, θα ήθελα να τον ευχαριστήσω για αυτή την ενημέρωση, επιβεβαιώνεται κατά την άποψή μας ότι πορευόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά.

Γιατί βλέπουμε και τις δημόσιες τοποθετήσεις της Τουρκίας κυρίως τους όρους τους οποίους θέτει και ως εκ τούτου εάν και κατά πόσο κάποιοι από αυτούς τους όρους για να πραγματοποιηθούν αυτές οι συναντήσεις υιοθετηθούν από τον ΓΓ τότε αντιλαμβάνεστε πως οι κίνδυνοι τότε θα είναι υπαρκτοί».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν η Τουρκία θέτει όρους κατά την τριμερή, ο κ. Σιζόπουλος δήλωσε:

«Το βλέπουμε δημόσια».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημέρωνε πρώτα τους πολιτικούς αρχηγούς για τις πληροφορίες που έχει η Λευκωσία από το παρασκήνιο και τις επαφές ξένων κυβερνήσεων, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε:

«Η ενημέρωση ακριβώς επιβεβαιώνει αυτά που η Τουρκία δημόσια στην ουσία ζητά με προκλητικές ενέργειες και κυρίως με όρους τους οποίους θέτει για την πραγματοποίηση αυτών των συναντήσεων».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν η Τουρκία θέτει βέτο ακόμη και για μία άτυπη πενταμερή εντός Δεκεμβρίου, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε:

«Αυτά, είναι κάτι που θα δούμε στην πορεία. Αλλά βλέπετε τις δημόσιες τοποθετήσεις.

Ως εκ τούτου εμείς ανησυχούμε και γι΄αυτό ακριβώς υποδείξαμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ελπίζουμε να γίνει αποδεκτό, ότι δηλαδή πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί για να διαχειριστούμε όλα τα ενδεχόμενα σενάρια γιατί δεν μπορούμε να γνωρίζουμε στο τέλος αυτή η κατάσταση πως θα εξελιχθεί. Και είναι πάρα πολύ σημαντικό να αποφύγουμε τους κινδύνους που η Τουρκία αυτή την περίοδο θα επιχειρήσει είτε γιατί ακριβώς από την μία θέλει να κερδίσει χρόνο ενόψει άλλων προτεραιοτήτων που έχει αυτή την στιγμή, είτε ενδεχομένως, μέσα από αυτή την στάση της θέλει να κεφαλαιοποιήσει πρόσθετα πολιτικά κεκτημένα όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τα θέματα που σχετίζονται με τον Ευρωβουλευτή της ΕΔΕΚ, Δημήτρη Παπαδάκη, ο κ. Σιζόπουλος δήλωσε:

«Δεν υπάρχουν δημόσιες δηλώσεις. Είναι θέμα εσωτερικής διαχείρισης και ως εκ τούτου όλα να τα περιμένετε την ώρα που πρέπει».

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 13 Νοεμβρίου 2019

Πέραν από την τεχνοκρατική διάσταση και τον αθέμιτο ανταγωνισμό που δημιουργείται, το θέμα του χαλουμιού είναι ένα καθαρά πολίτικο ζήτημα. Η οποιαδήποτε συνέχιση εμπλοκής του κατοχικού καθεστώτος στη διαδικασία αυτή αποτελεί ταυτόχρονα και έμμεσή αναγνώρισή του.

Καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει στη λήψη προστατευτικών μέτρων ώστε να τερματιστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο όλες εκείνες οι ενέργειες που μέσω του χαλουμιού οδηγούν σε έμμεση αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος και υπονομεύουν το Πρωτόκολλο 10 της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 12 Νοεμβρίου 2019

«Τιμούμε το Πολυτεχνείο, Καταδικάζουμε το ψευδοκράτος»

Το Κ.Σ. ΕΔΕΚ διοργανώνει εκδήλωση καταδίκης του ψευδοκράτους και τιμής στο Πολυτεχνείο με τίτλο «Τιμούμε το Πολυτεχνείο, Καταδικάζουμε το ψευδοκράτος». Η εκδήλωση θα γίνει την Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2019, στις 7:00 μ.μ. στο Ξενοδοχείο Κλεοπάτρα (Αίθουσα “Μακεδονία”).

Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι ο Μαρίνος Σιζόπουλος, Πρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ και ο Πέτρος Ευθυμίου, π. Υπουργός Παιδείας της Ελλάδος. Την εκδήλωση παρουσιάζει και συντονίζει η Β΄ Αντιπρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ, εκπαιδευτικός και συγγραφέας, Έλενα Περικλέους ενώ το μουσικό πρόγραμμα θα εκτελεστεί από τον Πάμπο Σακκά.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 12 Νοεμβρίου 2019

Το νομικό πλαίσιο των κυρώσεων για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας είναι βήμα προς τη θετική κατεύθυνση που η κυβέρνηση οφείλει να αξιοποιήσει ώστε να προχωρήσει σε κλιμακούμενα μέτρα νοουμένου η Τουρκία, όπως δήλωσε και το τουρκικό ΥΠΕΞ, συνεχίσει τις προκλήσεις.

Σε ότι αφορά την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών για μείωση της προενταξιακής βοήθειας προς την Τουρκία για το 2020, υπογραμμίζουμε πως η Τουρκία δεν επιθυμεί και δεν στοχεύει στο να γίνει μέλος της ΕΕ αλλά στο να έχει ένα ειδικό καθεστώς συνεργασίας που θα της προσφέρει οικονομικά και εμπορικά οφέλη και το οποίο δεν θα την υποχρεώνει να εναρμονιστεί με το ευρωπαϊκό ή και διεθνές δίκαιο.

Συνεπώς η κυπριακή κυβέρνηση οφείλει να εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της για τερματισμό της οικονομικής εκμετάλλευσης της ΕΕ από την Τουρκία και ενίσχυσης των δράσεων που θα υποχρεώνουν την Τουρκία να συμμορφωθεί με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο και τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις ειδικότερα.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 12 Νοεμβρίου 2019

Για ακόμα μια φορά βλέπουμε δημόσιες αντιπαραθέσεις για την «προστασία» των πολιτών από τις αυθαιρεσίες των τραπεζιτών. Αυτοί που σήμερα αντιπαρατίθενται έπρεπε να σκεφτούν τους πολίτες όταν με τη στάση τους εντός του κοινοβουλίου έδιναν υπερόπλα στους τραπεζίτες σε βάρος των πολιτών.

Kαλά θα είναι να πουν δημόσια στους πολίτες τι ψήφισαν στην περίπτωση των εκποιήσεων και πώς τοποθετήθηκαν στην τροπολογία της ΕΔΕΚ τον Ιούλιο του 2018 που προνοούσε όταν ο πολίτης καταφεύγει σε ένδικα μέσα να αναστέλλεται η διαδικασία της εκποίησης μέχρι τη λήψη της τελικής απόφασης. Αυτές ήταν οι κινήσεις που έπρεπε να στηρίξουν για την προστασία των πολιτών και όχι τα αφηγήματα που σήμερα παρουσιάζουν.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 12 Νοεμβρίου 2019