ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΔΕΚ

Μέσα από την ενδελεχή μελέτη της ανακοίνωσης του νέου πακέτου μέτρων για την οικονομία διαπιστώνεται ότι υπάρχουν μέτρα προς την ορθή κατεύθυνση.

Με το μέχρι σήμερα περιεχόμενο του πακέτου προκαλούνται, όμως, εύλογες ανησυχίες όσον αφορά τον τρόπο δανειοδότησης αυτοτελώς εργαζομένων και επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα δεν διευκρινίζονται ζωτικά θέματα της δανειοδότησης όπως:

 1. Θα απαιτείται ή όχι υποθήκη ακινήτου για την παραχώρηση δανείου;
 2. Η τράπεζα θα έχει δικαίωμα να πωλήσει το δάνειο σε εταιρεία εξαγοράς πιστώσεων;
 3. Σε περίπτωση που ένα δάνειο καταστεί μη εξυπηρετούμενο θα υπάρχει διαδικασία εκποίησης του ενυπόθηκου ακίνητου;
 4. Έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία και απαραίτητα μέτρα ώστε τα δάνεια να παραχωρούνται σε αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη και όχι ενδεχομένως για να αξιοποιούνται για εξυπηρέτηση άλλων σκοπών;

Το κομμάτι της δανειοδότησης είναι το πλέον σημαντικό στη στήριξη των επιχειρήσεων δεδομένων των αρνητικών επιπτώσεων που μπορεί να υπάρχουν αλλά και της μέχρι σήμερα συμπροφοράς των τραπεζών έναντι πολιτών και δανειοληπτών.

Από την πλευρά της ΕΔΕΚ θα αναμένουμε την πλήρη διευκρίνηση των πιο πάνω από την ενημέρωση που θα μας γίνει στην Επιτροπή Οικονομικών.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 29 Μαΐου 2020

Από το πακέτο μέτρων που εξήγγειλε η Κυβέρνηση για στήριξη των επιχειρήσεων και αυτοτελώς εργαζόμενων που έχουν πληγεί από τον Κορωνοιό, από μία πρώτη ανάγνωση εξάγονται τα πάρα κάτω συμπεράσματα:

1.Με ευθύνη της Κυβέρνησης χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Αντί η προσπάθεια της να επικεντρωθεί στη διαμόρφωση ενός ουσιαστικού πλαισίου στήριξης , αναλώθηκε σε τακτικισμούς για την εξασφάλιση Κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας

2.Αρκετά από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν περιλαμβάνονταν σε γραπτές προτάσεις της ΕΔΕΚ που δόθηκαν στην Κυβέρνηση στις 14 και 30 Μαρτίου όπως:

 • Μείωση του ΦΠΑ
 • Ενίσχυση στεγαστικής Πολιτικής
 • Κίνητρα στον Τουριστικό και τον Κατασκευαστικό τομέα
 • Ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με επιδότηση και όχι με δανεισμό
 • Προώθηση ώριμων Αναπτυξιακών έργων

3.Η εφαρμογή των μέτρων πρέπει να  γίνει στοχευμένα και υπό αυστηρό έλεγχο , ώστε να αποφευχθούν τυχόν καταχρήσεις από τους δικαιούχους και να προστατευθούν οι φορολογούμενοι πολίτες από την μεταφορά σε αυτούς τυχόν οικονομικών επιπτώσεων.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

28 Μαίου 2020, Λευκωσία

 

Οι χθεσινές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την οικονομική στήριξη της Οικονομίας των Χωρών της Ε.Ε. λόγω της Πανδημίας του Κορωνοιού ουσιαστικά δικαιώνουν τις προσπάθειες των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και της ΕΔΕΚ που από την αρχή υποστήριζαν:

 • Περισσότερες κρατικές επιχορηγήσεις και λιγότερος δανεισμός ώστε να προστατευθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις
 • Να μην αυξηθούν τα λειτουργικά έξοδα
 • Να μην κινδυνεύσει η βιωσιμότητα τους με πιθανό ενδεχόμενο να αυξηθούν τα ΜΕΔ , οι εκποιήσεις και η ανεργία

Την ανάγκη προστασίας και ενίσχυσης του Δημόσιου τομέα Υγείας, που όπως αποδείχθηκε είναι ο μόνος που μπορεί να αντιμετωπίσει με τη μεγαλύτερη δυνατή επάρκεια προβλήματα τα οποία μπορούν να προκύψουν

Τέλος , η αλληλεγγύη των Χωρών -μελών για αντιμετώπιση κρίσιμων καταστάσεων , καταρρίπτει την αντιευρωπαϊκή πολιτική τόσο των ευρωσκεπτικιστών  όσο και των ακροδεξιών κομμάτων

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

28 Μαίου 2020, Λευκωσία

Σήμερα στην έκτακτη συνεδρίαση που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα PES οι ηγέτες των σοσιαλιστικών κομμάτων συμφωνήσαμε σε μία κοινή διακήρυξη που αφορά στην ανακοίνωση για το νέο Ταμείο Ανάκαμψης που εξήγγειλε η Κομισιόν, στις 2.30 το απόγευμα.

Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές χαιρετίζουμε το σχέδιο ανάκαμψης. Το σημερινό Σχέδιο είναι απότοκο των πολλών παρεμβάσεων των Σοσιαλιστών για να αυξηθεί η απευθείας επιχορήγηση στα κράτη μέλη και να μειωθεί η “στήριξη”  μέσω δανειοδότησης. Ο διπλασιασμός των κονδυλίων της απευθείας επιχορήγησης είναι μία μεγάλη νίκη που πετύχαμε εμείς οι Σοσιαλιστές. Θεωρούμε πως το εν λόγω Σχέδιο αποτελεί  μία σημαντική πρωτοβουλία που λήφθηκε έγκαιρα για την άμεση στήριξη των χωρών που έχουν πληγεί από την πανδημία. Είναι μια ισχυρή απάντηση στους ευρωσκεπτικιστές και τους ακροδεξιούς εθνικιστές που ήθελαν την ΕΕ να μένει αδιάφορη στα προβλήματα των μελών της και να οδηγείται στην διάλυση. Με αυτό το Σχέδιο η ΕΕ δηλώνει παρούσα, δίπλα στα κράτη μέλη της, δίπλα σε κάθε Ευρωπαίο πολίτη.

Μέσα από την κοινή διακήρυξη οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές δηλώνουμε ότι η κοινωνική συνοχή, η πράσινη ανάπτυξη και η  ψηφιακή τεχνολογία αποτελούν τους κύριους άξονες πολιτικής που θα οδηγήσουν την Ευρωπαϊκή οικογένεια σε ένα μέλλον προόδου και ανάπτυξης. Είμαστε εδώ για να προστατεύσουμε τους πολίτες και να ανταποκριθούμε εμπράκτως στις ανάγκες τους.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 27 Μαΐου 2020

Η επιβεβαίωση και από πλευράς Υπουργού Εσωτερικών ότι στην Κύπρο βρίσκονται 17  τζιχαντιστές υπό τον μανδύα των μεταναστών, θα πρέπει επιτέλους να ηχήσει σαν κουδούνι κινδύνου για όλους.

Αυτό που αντιμετωπίζει τώρα η Κύπρος είναι μια ασύμμετρη απειλή. Σε αυτή την απειλή θα πρέπει να προτάξουμε το νόμο, την τεχνολογία και την εργασία μας προκειμένου οι μεταναστευτικές ροές να περιοριστούν και να εξαφανιστούν.

Αυτό που απαιτείται είναι η τήρηση των κανόνων του δικαίου. Θα πρέπει να εφαρμοστούν οι τεχνολογίες στη γραμμή αντιπαράταξης και θα πρέπει να τροποποιηθεί η νομοθεσία ώστε όλοι αυτοί οι οποίοι υπό το πρόσχημα είτε των εικονικών γάμων, είτε των μεταναστών και εισέρχονται στην Κύπρο, να μην μπορούν να δημιουργούν αυτά τα τετελεσμένα τα οποία αντιμετωπίζουμε.

Σε αυτό το ζήτημα εμείς θα υποστηρίξουμε την κυβέρνηση, θα στηρίξουμε τα νομοσχέδια  αλλά θα πρέπει και η  κυβέρνηση να προχωρήσει στην εγκατάσταση συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης στη γραμμή αντιπαράταξης για εντοπισμό και αποτροπή της παράνομης εισόδου οικονομικών μεταναστών. Έχοντας ένα σκοπό: ότι η Κύπρος δεν μπορεί να καταστεί ξέφραγο αμπέλι.

 

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 27 Μαΐου 2020

Όλοι παραδέχονται ότι ο δημόσιος τομέας της υγείας θα πρέπει να αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά του ΓεΣΥ. Με δεδομένο ότι βρισκόμαστε μερικές μόνο μέρες πριν από την έναρξη της Β’ φάσης του ΓεΣΥ, καλούμε τους αρμόδιους φορείς να μας απαντήσουν:

 • Ο δημόσιος τομέας σήμερα είναι έτοιμος να ανταποκριθεί στις αυξημένες, ενδεχομένως, ευθύνες που θα αναλάβει;
 • Έχει στελεχωθεί ικανοποιητικά με ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό και, αν ναι, με πόσους γιατρούς και νοσηλευτές;
 • Έχει αναπτύξει νέα τμήματα για να καλύψει όλη την επικράτεια με παροχή υψηλού επιπέδου ιατρική περίθαλψη και, εάν ναι, ποια είναι τα τμήματα που έχουν διαμορφωθεί;
 • Προχώρησε η ενίσχυση των δημοσίων νοσηλευτηρίων σε ιατρικό εξοπλισμό και, εάν ναι, τι μηχανήματα έχουν αγοραστεί;
 • Στην περίπτωση που τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια δεν θα ενταχθούν πώς θα αντιμετωπισθεί το πρόβλημα;

Ανεξάρτητα με το θέμα του κορωνοϊού, η σχετική νομοθεσία ψηφίστηκε ήδη από τον Ιούνιο του 2017. Τρία σχεδόν χρόνια αργότερα, οι αρμόδιοι φορείς τι έπραξαν για τη σωστή προετοιμασία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης;

Γιατί τρέχουμε την τελευταία στιγμή με μπαλωματικές λύσεις που αποδεικνύουν έλλειψη προγραμματισμού και σωστής υλοποίησης; Η όλη προχειρότητα είναι λόγω ανικανότητας ή εμπεριέχει σκοπιμότητες;

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 27 Μαΐου 

Τώρα είναι η ώρα επικέντρωσης της προσπάθειας στον οικονομικό τομέα.

Οι προτάσεις που καταθέσαμε μέχρι σήμερα, αλλά και αυτές που θα καταθέσουμε εξυπηρετούν  αυτόν ακριβώς το στόχο.

Η  Κυβέρνηση οφείλει να επικεντρώσει τις προσπάθειές-της σε τρία επίπεδα.

Ι)             Να αυξήσει τα έσοδα του κράτους για να έχει την απαιτούμενη ρευστότητα. Αυτό μπορεί να το πετύχει με:

 –              Εσωτερικό δανεισμό μέσα από κρατικό ομόλογο. Η ΕΔΕΚ κατάθεσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σχετική πρόταση από τις 4 Μαΐου.

 –              Παραχώρηση κινήτρων σε πολίτες και επιχειρήσεις να καταβάλουν μέχρι το τέλος του χρόνου οικονομικές υποχρεώσεις που έχουν προς το κράτος

ΙΙ)           Να προχωρήσει σε φορολογικές ελαφρύνσεις. Μείωση του ΦΠΑ σε διάφορα είδη πρώτης ανάγκης, στις αγοραπωλησίες ακινήτων κ.ά. ώστε να αυξηθεί η κατανάλωση και διεύρυνση των φορολογικών κλιμάκων για να μειωθεί η φοροδιαφυγή. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των επαναλαμβανόμενων εσόδων του κράτους.

ΙΙΙ)          Στοχευμένη επιχορήγηση των αυτοτελώς εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Όσο λιγότερος είναι ο δανεισμός τόσο λιγότερη θα είναι η αύξηση των λειτουργικών εξόδων, με αποτέλεσμα να μειωθεί η πιθανότητα αύξησης των ΜΕΔ, των εκποιήσεων, της αναστολής εργασίας επιχειρήσεων και άρα και της ανεργίας, η αύξηση της οποίας θα επιφέρει πρόσθετο κόστος στο κράτος.

 

Η ΕΔΕΚ με αίσθημα ευθύνης έναντι των πολιτών οι οποίοι θα κληθούν και πάλι να καταβάλουν το κόστος των οικονομικών επιπτώσεων, θα συνεχίσει να πολιτεύεται με σύνεση και εποικοδομητική συνέργεια δίπλα στον πολίτη με στόχο την ελαχιστοποίηση αυτών των επιπτώσεων.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

26 Μαίου 2020,Λευκωσία

Η παράνομη ενέργεια Τούρκων αξιωματικών και πολιτών να εισέλθουν εντός του ελληνικού εδάφους αποτελεί επιβεβαίωση της αυξημένης τουρκικής επιθετικότητας που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό τόσο εναντίον της Ελλάδας όσο και εναντίον της Κύπρου.

Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να ενισχύσουν την αποτρεπτική τους ισχύ αλλά και να επιμείνουν στη λήψη πρακτικών μέτρων σε βάρος της Τουρκίας από τους θεσμούς της ΕΕ. Είναι αυταπόδεικτο πως οι λεκτικές διακηρύξεις δεν αποτρέπουν την Τουρκία από το να επαναλαμβάνει την προκλητική και καταδικαστέα συμπεριφορά της.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

26 Μαίου 2020, Λευκωσία

Το Κ. Σ. ΕΔΕΚ στηρίζει την εκστρατεία “SMOKE FREE CYPRUS” που αποτελεί κοινή δράση της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου και του Ερευνητικού Εργαστηρίου George DBehrakis με στόχο τη μείωση του καπνίσματος και την αύξηση των ελέγχων εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας.

Από τα στοιχεία τα οποία έχουν κατατεθεί σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών αναφορικά με το Σχέδιο Εστία προκύπτει ότι μέχρι στιγμής μόνο ένας μικρός αριθμός αιτήσεων έχουν οδηγηθεί στο στάδιο της τελικής έγκρισης (3%).

Διαπιστώνεται ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στη μελέτη των αιτήσεων όπως επίσης και ότι δεν έχει ακόμα εξαγγελθεί το Σχέδιο Β΄ για όσους δεν εγκριθούν.

Τελικά επιβεβαιώνεται η προχειρότητα διαχείρισης αυτού του θέματος καθώς και η παρελκυστική τακτική που ακολουθεί ο τραπεζικός τομέας για ευνόητους λόγους.

Το αποτέλεσμα όλου αυτού είναι ότι τελικά δεν θα εξυπηρετηθούν ούτε και θα προστατευθούν αυτοί που έχουν πραγματική ανάγκη την προστασία από τις τραπεζικές αυθαιρεσίες.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 25 Μαΐου 2020