ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΔΕΚ

Μετά και από τις ψεσινές εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας και την παράταση της περιόδου ισχύος των έκτακτων μέτρων, ως ΕΔΕΚ επαναφέρουμε την πρότασή μας, την οποία καταθέσαμε και με τη μορφή πρότασης νόμου στη Βουλή, για πλήρη αναστολή των εκποιήσεων μέχρι το τέλος του χρόνου συμπεριλαμβανομένων, πέραν των τραπεζών, και των εταιρειών αγοράς δανείων.

Από την πλευρά της ΕΔΕΚ θα ζητηθεί όπως η συγκεκριμένη πρόταση, που είναι ήδη κατατεθειμένη στη Βουλή, να τεθεί προς συζήτηση στην ολομέλεια του σώματος το συντομότερο δυνατόν.

 Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 9 Απριλίου 2020

Τα μέτρα που εξήγγειλε το Υπουργείο Γεωργίας για στήριξη των γεωργών είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και αναμένουμε την άμεση υλοποίησή τους.

Ανάμεσα στα μέτρα που έχει λάβει το αρμόδιο Υπουργείο, το καλούμε να συμπεριλάβει και την πρότασή μας για επιδότηση ύψους 20% στο αγροτικό πετρέλαιο και στην ηλεκτρική ενέργεια λειτουργίας τουρμπινών.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 9 Απριλίου 2020

Η πολιτική της κυβέρνησης πέραν από τον περιορισμό της διασποράς της πανδημίας, πρέπει να επικεντρωθεί και στα παρακάτω τρία σημεία λόγω της παράτασης των μέτρων και της αβεβαιότητας της διάρκειας της κρίσης:

1.     Δημοσιονομική πειθαρχία.

2.     Αύξηση της ρευστότητας του κράτους.

3.     Στήριξη της οικονομίας για μείωση των επιπτώσεων και γρήγορη επανεκκίνηση.

Από τα μέτρα τα οποία ανακοινώθηκαν ουσιαστικά απουσιάζουν τα κίνητρα για αύξηση των κρατικών εσόδων. Από την πλευρά της ΕΔΕΚ έχουμε ήδη προτείνει:

–        10% μείωση των οφειλών προς το κράτος για όσους θα τις τακτοποιήσουν εμπρόθεσμα, όπως:

  • Σχέδιο Αριάδνη.
  • Ληξιπρόθεσμες οφειλές Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
  • Φ.Π.Α.
  • Οφειλές στο φόρο εισοδήματος.

–        Κίνητρα για τον κατασκευαστικό τομέα μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020:

  • Κατάργηση του φόρου κεφαλαιουχικών κερδών για την πώληση ακινήτων.
  • Μείωση του Φ.Π.Α. στο 10%.
  • Μείωση κατά 50% των μεταβιβαστικών τελών.

–        Επιβολή ειδικής εφ’ άπαξ  φορολόγησης στις τράπεζες και τις εταιρείες πετρελαιοειδών ανάλογα με το μερίδιό τους στην αγορά καθώς και της JCC.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 9 Απριλίου 2020

Μετά την αποψινή διάσκεψη τύπου του προέδρου της δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και της διυπουργικής επιτροπής σε σχέση με τις σημερινές αποφάσεις που λήφθηκαν για την αντιμετώπιση του COVID-19, ως ΕΔΕΚ θέλουμε να επισημάνουμε ειδικά για τον επαναπατρισμό των φοιτητών, πως με τα όσα εξαγγέλθηκαν όχι μόνο δεν έχουν διασκεδαστεί οι δικαιολογημένες ανησυχίες των γονιών αλλά αντιθέτως έχουν αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

Και αυτό επειδή σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις ο επαναπατρισμός θα περιλαμβάνει 1000 περίπου άτομα ανά δεκαπενθήμερο και από αυτό γίνεται αντιληπτό ότι για τους 16,500 χιλιάδες συμπατριώτες μας που έχουν εγγραφεί στην σχετική πλατφόρμα θα απαιτηθούν 7 περίπου μήνες για τον επαναπατρισμό τους.

Ως ΕΔΕΚ σημειώνουμε στα θετικά την προσέγγιση με την Ιεράρχηση των ομάδων επαναπατρισμού όμως την ίδια ώρα υποδεικνύουμε πως θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα ώστε ο επαναπατρισμός να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τα τέλη Μαΐου.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

8 Απριλίου 2020, Λευκωσία

 

Μετά την αποψινή διάσκεψη τύπου του προέδρου της δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και της διυπουργικής επιτροπής σε σχέση με τις σημερινές αποφάσεις που λήφθηκαν για την αντιμετώπιση του COVID-19, ως ΕΔΕΚ θέλουμε να επισημάνουμε ειδικά για τον  επαναπατρισμό των φοιτητών πως με τα όσα εξαγγέλθηκαν, όχι μόνο δεν έχουν διασκεδαστεί οι δικαιολογημένες ανησυχίες των γονιών αλλά αντιθέτως έχουν αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

Και αυτό επειδή σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις ο επαναπατρισμός θα περιλαμβάνει 1000 περίπου άτομα ανά 15 πενθήμερο και από αυτό γίνεται αντιληπτό ότι για τους 16,500 χιλιάδες συμπατριώτες μας που έχουν εγγραφεί στην σχετική πλατφόρμα θα απαιτηθούν 7 περίπου μήνες για τον επαναπατρισμό τους.

Ως ΕΔΕΚ σημειώνουμε στα θετικά την προσέγγιση με  την Ιεράρχηση των ομάδων επαναπατρισμού όμως την ίδια ώρα υποδεικνύουμε πως θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα ώστε ο επαναπατρισμός να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τα τέλη Μαΐου.

 

Είναι αναγκαίο ,τώρα όσο ποτέ να δοθούν κίνητρα προς την Τουριστική βιομηχανία που να κινούνται προς τη κατεύθυνση λειτουργίας και όχι αναστολής λειτουργίας των ξενοδοχείων στον τόπο μας, μετά το μεγάλο πλήγμα που δέχεται ο τομέας από τα μέτρα περιορισμού και το κλείσιμο αεροδρομίων λόγω του COVID-19.

Για αυτό τον λόγο η ΕΔΕΚ καλεί τους αρμοδίους να προχωρήσουν σε κινήσεις ενίσχυσης του εγχώριου Τουρισμού και μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν να τεθούν σε λειτουργία ξενοδοχειακές μονάδες στον τόπο μας που θα φιλοξενήσουν Κύπριους για να περάσουν τις Καλοκαιρινές τους διακοπές.

Την ίδια στιγμή θα πρέπει να υπάρξουν ρυθμίσεις προς στήριξη και των ταξιδιωτικών πρακτόρων οι δραστηριότητες των οποίων έχουν ανασταλεί και  αδυνατούν λόγω της κατάστασης να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τις οποίες ανέλαβαν έναντι των πολιτών , αεροπορικών εταιρειών και ξενοδοχειακών μονάδων.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

8 Απριλίου 2020, Λευκωσία

 

Ως ΕΔΕΚ επανερχόμαστε στο θέμα του επαναπατρισμού των φοιτητών που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στις χώρες που σπουδάζουν λόγω του COVID-19 και απευθύνουμε εκ νέου έκκληση προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση να προχωρήσουν τάχιστα τις διαδικασίες επαναπατρισμού των φοιτητών αφού οι ανησυχίες των οικογενειών των οποίων τα παιδιά σπουδάζουν στο εξωτερικό και κύρια στη Μεγάλη Βρετανία είναι πλήρως δικαιολογημένες.

Πέραν από τον άμεσο επαναπατρισμό όσων έχουν ταυτοποιηθεί με προβλήματα υγείας ,η Κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε επίσπευση επαναπατρισμού και όλων των υπολοίπων δεδομένου ότι η αβεβαιότητα με την εξέλιξη της πανδημίας σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες επιτείνει δικαιολογημένα τις ανησυχίες των οικογενειών τους.

Επαναλαμβάνουμε πως ο επαναπατρισμός πρέπει να γίνει συγκροτημένα και συντεταγμένα ώστε να προστατευθεί η υγεία των φοιτητών και ταυτόχρονα να αποφευχθεί η διασπορά του κορωνοϊού στην πατρίδα μας.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

8 Απριλίου 2020, Λευκωσία

Είναι αναγκαίο ,τώρα όσο ποτέ ,να δοθούν κίνητρα προς την Τουριστική βιομηχανία που να κινούνται προς τη κατεύθυνση λειτουργίας και όχι αναστολής λειτουργίας των ξενοδοχείων στον τόπο μας, μετά το μεγάλο πλήγμα που δέχεται ο τομέας από τα μέτρα περιορισμού και το κλείσιμο αεροδρομίων λόγω του COVID-19.

Για αυτό τον λόγο η ΕΔΕΚ καλεί τους αρμοδίους να προχωρήσουν σε κινήσεις ενίσχυσης του εγχώριου Τουρισμού και  μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν να τεθούν σε λειτουργία ξενοδοχειακές μονάδες στον τόπο μας που θα φιλοξενήσουν Κύπριους για να περάσουν τις Καλοκαιρινές τους διακοπές.

Την ίδια στιγμή θα πρέπει να υπάρξουν ρυθμίσεις προς στήριξη και των ταξιδιωτικών πρακτόρων οι δραστηριότητες των οποίων έχουν ανασταλεί και  αδυνατούν λόγω της κατάστασης να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τις οποίες ανέλαβαν έναντι των πολιτών , αεροπορικών εταιρειών και ξενοδοχειακών μονάδων.

 

Ως ΕΔΕΚ επανερχόμαστε στο θέμα του επαναπατρισμού των φοιτητών που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στις χώρες που σπουδάζουν λόγω του COVID-19 και απευθύνουμε εκ νέου έκκληση προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση να προχωρήσουν τάχιστα τις διαδικασίες επαναπατρισμού των φοιτητών αφού οι ανησυχίες των  οικογενειών των οποίων τα παιδιά σπουδάζουν στο εξωτερικό και κύρια στη Μεγάλη Βρετανία είναι πλήρως δικαιολογημένες.

Πέραν από τον άμεσο επαναπατρισμό όσων έχουν ταυτοποιηθεί με προβλήματα υγείας ,η Κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε επίσπευση επαναπατρισμού και όλων των υπολοίπων δεδομένου ότι η αβεβαιότητα με την εξέλιξη της πανδημίας σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες επιτείνει δικαιολογημένα τις ανησυχίες των οικογενειών τους

Επαναλαμβάνουμε πως ο επαναπατρισμός πρέπει να γίνει συγκροτημένα και συντεταγμένα ώστε να προστατευθεί η υγεία των φοιτητών και ταυτόχρονα να αποφευχθεί η διασπορά του κορωνοϊού στην πατρίδα μας.

 

Είναι παραδεκτό πως η Οικονομία μας δέχεται βαρύ πλήγμα μετά τα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης του COVID-19. Ο υποχρεωτικός εγκλεισμός με το κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων οδήγησε σε οικονομική δυσχέρεια μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας οι οποίοι δεν έχουν εισοδήματα για να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους.

Για αυτό τον λόγο ως ΕΔΕΚ καλούμε την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου να έρθει σε συνεννόηση με τις Εμπορικές Τράπεζες του τόπου και πέραν της απόφασης μη ανατοκισμού των τόκων των δανείων,να προχωρήσουν οικειοθελώς στην παγοποίηση για αυτή την περίοδο όλων των τόκων και σε σε ρυθμίσεις υποβοήθησης των πολιτών και των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την κρίση σε σχέση με την εξυπηρέτηση των δανειακών ή άλλων τους υποχρεώσεων .

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

8 Απριλίου 2020,Λευκωσία