ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΔΕΚ

 Αύγουστος του 1996 ήταν ακόμα ένας μαυροφορεμένος μήνας που έμελλε να μείνει χαραγμένος στη μνήμη του κάθε Κύπριου. Ο Τάσος Ισαάκ δολοφονήθηκε στις 11 Αυγούστου 1996 από τους Τούρκους εθνικιστές γκρίζους λύκους και αστυνομικούς του ψευδοκράτους. Δολοφονήθηκε βίαια και άνανδρα επειδή διαδήλωνε υπέρ της ελευθερίας και κατά του Τούρκου εισβολέα.

Η θηριωδία των Τούρκων εκδηλώθηκε το ίδιο βάναυσα και το ίδιο άνανδρα λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα. Ανήμερα της κηδείας του Ισαάκ, κατά τη διάρκειας διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του, εκτελέστηκε εν ψυχρώ ο Σολωμός Σολωμού. Με το χαμόγελο και ένα τσιγάρο στα χείλη, περιφρονώντας τα τουρκικά στρατεύματα, ο Σολωμού, συνεχίζοντας την παράδοση των ηρώων ολόκληρου του ελληνισμού, ανέβηκε στον ιστό για να κατεβάσει από τα ελληνικά χώματα της Δερύνειας την τουρκική σημαία.

Ο Κενάν Ακίν, ο δολοφόνος του Σολωμού Σολωμού ο οποίος μάλιστα παραδέχθηκε ενοχή, παραμένει ατιμώρητος και φιγουράρει δίπλα από τους εκάστοτε ηγέτες του κατοχικού καθεστώτος και εντολοδόχους της Άγκυρας. Το ίδιο ατιμώρητη παραμένει και η Τουρκία παρά τα εγκλήματα, την εθνοκάθαρση και τη συνεχιζόμενη και παράνομη εισβολή.

Εξακολουθούμε να επιμένουμε πως στο χώρο που δολοφονήθηκε ο ήρωας Σολωμός Σολωμού δεν έπρεπε να στηθεί ακόμα ένα σημείο διέλευσης το οποίο διευκολύνει τους τουρκικούς σχεδιασμούς για εποικισμό της Αμμοχώστου και συμβάλλει στις ολέθριες πολιτικές και οικονομικές συνέπειες σε βάρος των νόμιμων κατοίκων της. Η κυβέρνηση όφειλε και οφείλει να στήσει μνημείο για τους δύο ήρωες που θυσίασαν τη ζωή τους υπέρ της ελευθερίας.

Την ίδια στιγμή επαναλαμβάνουμε και πάλι το αυτονόητο αίτημά μας: η Kυπριακή Kυβέρνηση να θέσει κατά τις συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κατοχικό ηγέτη αίτημα παράδοσης του Κενάν Ακίν. Έστω και αργοπορημένα η δικαιοσύνη πρέπει να αποδοθεί.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 11 Αυγούστου 2020

Mε μεγάλη θλίψη έχουμε πληροφορηθεί για τον αναπάντεχο χαμό του πρώην Γενικού Διευθυντή του ΔΗΣΥ, Γιώργου Λιβέρα, στις πλημμύρες που έπληξαν την Εύβοια.

Η ηγεσία και τα στελέχη του Κ.Σ ΕΔΕΚ , εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στην οικογένεια του.

Γραφείο Τύπου

10 Αυγούστου 2020, Λευκωσία

Προσκαλείστε στο Ετήσιο Μνημόσυνο του Ήρωα της Τουρκικής Εισβολής,

Αντώνη Αντωνίου

Απο την Κοινότητα Ζωοπηγής Λεμεσού

Κυριακή, 16 Αυγούστου 2020

Με την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αποστολου Ανδρέα Μεσα Γειτονιάς

Επιμνημόσυνο λόγο θα εκφωνήσει ο Χριστός Ιακωβου (Σύμβουλος Προέδρου Κ. Σ ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου για το Κυπριακό)

Θα ακολουθήσει τρισάγιο και καταθεση στεφάνων στον Τύμβο Πεσόντων στη Μακεδονίτισσα.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 10 Αυγούστου 2020

Οι νέες Τουρκικές προκλητικές ενέργειες στην ΑΟΖ της Κ.Δ. και η αμφισβήτηση των Κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και της Ελλάδος επαναφέρουν την ανάγκη πέραν από την επίδειξη αποφασιστικότητας να ισχυροποιηθεί η αμυντική αποτρεπτικής ισχύς του άξονα Ελλάδος -Κύπρου.

Ως ΕΔΕΚ επαναλαμβάνουμε πως μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει άμεσα οι Κυβερνήσεις Ελλάδος και Κύπρου να προχωρήσουν σε συγκεκριμένο σχεδιασμό στον οποίο θα περιλαμβάνονται και η αυξημένη αριθμητικά και οπλικά Ελληνική στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο ως Εγγυήτριας χώρας, αλλά την ίδια στιγμή να αξιοποιηθούν σε μεγαλύτερο δυνατόν βαθμό οι προοπτικές εμπλοκής σε αυτή τη συνεργασία και άλλων Ευρωπαϊκών χωρών τα συμφέροντα των οποίων στην Ανατολική Μεσόγειο συγκλίνουν ή ταυτίζονται με αυτά της Κύπρου και της Ελλάδος .

Είναι προφανές ότι η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας δεν αναστέλλεται μόνο με εκκλήσεις και επίδειξη καλής θέλησης.

 

Γραφείο Τύπου

10 Αυγούστου 2020, Λευκωσία

 

Απάντηση του Κ.Σ.ΕΔΕΚ στο ΑΚΕΛ και στον Άντρο Κυπριανού για το σχόλιο του στην «Καθημερινή» σε σχέση με την αποτυχία εκλογής 

Η επίρριψη ευθυνών σε άλλους είναι το ευκολότερο σενάριο όταν αποτύχεις να πετύχεις τον στόχο σου- όποιος κι αν είναι αυτός-και αποτελεί πάγια τακτική του ΑΚΕΛ.
Ως ΕΔΕΚ να υπενθυμίσουμε στον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ κ. Κυπριανού ότι η δική μας υποψηφιότητα ανακοινώθηκε πρώτη από όλες. Και ότι επικοινωνήσαμε έγκαιρα με την ηγεσία του ΑΚΕΛ για να συνεργαστούμε. Βρήκαμε κλειστές πόρτες και προαποφασισμένα δεδομένα για στήριξη Κόρτα και συνεργασία με το ΔΗΚΟ.

Σημειώνουμε την εμφανή απαξίωση του ΑΚΕΛ για επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων με την ΕΔΕΚ και διαμηνύουμε πως η ΕΔΕΚ δεν θα είναι ουραγός κανενός.
Εμείς δώσαμε τον δικό μας αγώνα, με αξιοπρέπεια, με ολοκληρωμένη πρόταση για την Αγλαντζιά, με θέσεις και στρατηγικό σχεδιασμό.
Ας δει τα του οίκου του ο Κ. Κυπριανού και να αξιολογήσει τις αντιδράσεις των μελών και στελεχών του στα ΜΚΔ μετά τα γεγονότα στο Παλλάδιο.

Nα υπενθυμίσουμε επιπλέον, την ίδια απαξιωτική συμπεριφορά της Ηγεσίας του ΑΚΕΛ έναντι της ΕΔΕΚ και στην περίπτωση των Δημαρχιακών εκλογών στο Δήμο Αμμοχώστου, όπου μας κατέθεσαν συγκεκριμένα ονόματα προς συζήτηση και ενώ αναμέναμε απάντηση για συνάντηση διερεύνησης της δυνατότητας συνεργασίας προχώρησαν στην ανακοίνωση άλλου υποψηφίου χωρίς καν να συζητήσουν με την ΕΔΕΚ.

Ως ΕΔΕΚ δεν έχουμε πρόθεση να εμπλακούμε σε αντιπαραθέσεις με άλλα πολιτικά κόμματα εάν όμως προκληθούμε δεν θα διστάσουμε να το πράξουμε.

Ο νοών νοειτο.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

9 Αυγούστου 2020, Λευκωσία

Το 1964 μετά την εκδήλωση της τουρκικής ανταρσίας για κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η περιοχή Τηλλυρίας δέχθηκε το μεγαλύτερο βάρος της τουρκικής επιθετικότητας. Στόχος της Τουρκίας ήταν η κατάληψη της περιοχής και η δημιουργία ενός μεγάλου προγεφυρώματος με επίκεντρο τα Κόκκινα. Αυτό θα της επέτρεπε την μεταφορά στρατού και οπλισμού ώστε να ολοκληρώσει την επεκτατική της πολιτική με κατάληψη της Κύπρου και ενσωμάτωσή της στην Τουρκία.

Η ηρωική αντίσταση των κατοίκων της περιοχής απέτρεψε αυτό το ενδεχόμενο, για αυτό και ακολούθησαν τον Αύγουστο του 1964 οι βομβαρδισμοί της τουρκικής αεροπορίας με τη χρήση βομβών ναπάλμ εναντίον αμάχων της ευρύτερης περιοχής Τηλλυρίας.

Σε αυτή την πορεία δοκιμασίας, αγώνων και θυσιών, η ευρύτερη περιοχή της Τηλλυρίας έχει να περηφανεύεται ότι προσέφερε βαρύ αλλά περήφανο τίμημα. Η ιστορία την κατατάσσει στην κορυφή της προσφοράς προς την πατρίδα και το λαό μας.

Η παραχώρηση άδειας στους Τούρκους εθνικιστές και τους οπαδούς της ΤΜΤ να μεταβαίνουν διά μέσω των ελεύθερων περιοχών στα Κόκκινα για να πανηγυρίσουν τα εγκλήματα που διέπραξε η Τουρκία σε βάρος του άμαχου πληθυσμού της Τηλληρίας, αποτελεί μελανό στίγμα στον αγώνα όσων αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για να προασπίσουν την ελευθερία της περιοχής.

Η κρατική μας αξιοπρέπεια και ο σεβασμός απέναντι στους ήρωές μας, επιβάλλει απαγόρευση της διέλευσης. Ευχόμαστε ότι η Κυπριακή Κυβέρνησή θα εισακούσει την έκκλησή μας.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 8 Αυγούστου 2020

Δηλώσεις Προέδρου Κ.Σ. ΕΔΕΚ για τη σημερινή του συνάντηση με τον Πρέσβη της Ρωσίας

Σήμερα είχα την ευκαιρία να έχω μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση και με τον Πρέσβη της Ρωσικής Συνομοσπονδίας τον κ. Οσάτσι, στο πλαίσιο κάποιον τακτικών συναντήσεων αλληλοενημέρωσης που υπάρχει.

Από την πλευρά του Ρώσου Πρέσβη, ουσιαστικά ενημερώθηκα για τα θέματα που αφορούν την διπλή φορολογία που έχει προκύψει, καθώς επίσης και για τις απόψεις και τις αντιλήψεις της Ρωσικής Κυβέρνησης αναφορικά με τα ζητήματα που υπάρχουν στην Λιβύη.

Από την δική μου την πλευρά ανάφερα στον Ρώσο Πρέσβη τις δικές μας σκέψεις και απόψεις γύρω από όσα τεκταίνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι μόνο. Καθώς επίσης και τις προκλητικές δηλώσεις αλλά και ενέργειες αξιωματούχων του κατοχικού καθεστώτος αναφορικά με την συνομοσπονδιακή μορφή λύσης του κυπριακού αλλά και για την κινδυνολογία την οποία εκτοξεύουν αναφορικά με τον εποικισμό της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 7 Αυγούστου 2020

 

 

Δηλώσεις Προέδρου Κ.Σ. ΕΔΕΚ και Υπουργού Γεωργίας μετά από τη σημερινή τους συνάντηση

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Γεωργίας συνάντηση ανάμεσα στον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ και τον Υπουργό Γεωργίας. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο κ. Κώστας Καδής δήλωσε:

«Είχα την χαρά να δεχθώ σήμερα στο γραφείο μου τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ και τους συνεργάτες του με τους οποίους είχαμε μια πολύ γόνιμη συζήτηση. Εξετάσαμε τα θέματα που ενδιαφέρουν και εντάσσονται στις αρμοδιότητες του Υπουργείου μου και η συζήτηση επικεντρώθηκε στο να επεξηγηθεί από μέρος της ΕΔΕΚ  το σκεπτικό της προσέγγισης που υιοθέτησε κατά την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή, της συνολικής οικονομικής και εμπορικής συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Καναδά.

Ιδιαίτερα εξηγήθηκε το πώς αυτή η στάση θα μπορούσε να ενισχύσει την προσπάθεια που κάνει η Κύπρος για κατοχύρωση του χαλουμιού ως προϊόν ονομαστικής προέλευσης. Εγώ από την πλευρά μου παρουσίασα στον Πρόεδρο τις ενέργειες τις οποίες έχει προβεί την τελευταία περίοδο η Κυβέρνηση σε σχέση με το θέμα αυτό, εξήγησα ότι το θέμα της κατοχύρωσης του χαλουμιού είναι πάρα πολύ ψηλά στις προτεραιότητες μας, ότι είχα συναντήσεις για την προώθηση του ζητήματος με τους αρμόδιους ευρωπαίους επιτρόπους και ότι αυτή την στιγμή αναμένουμε μια κοινή συνάντηση με τους αρμόδιους επιτρόπους στις Βρυξέλες ούτως ώστε το θέμα να δοθεί από όλες του τις διαστάσεις και να υπάρξει επιτέλους μια κατάληξη η οποία θα κατοχυρώσει αυτό το πολύ σημαντικό προϊόν για το τόπο μας.

Επίσης, ενημέρωσα τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ ότι το ζήτημα του χαλουμιού έχει τεθεί στο ανώτατο επίπεδο από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διότι ακριβώς αποτελεί θέμα ύψιστης σημασίας για τον τόπο μας.

Οι προσπάθειες για την κατοχύρωση συνεχίζονται και ευελπιστούμε ότι στην  βάση αρχών θα καταλήξουμε σύντομα σε μια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία μόνο  όφελος θα έχει για την Κύπρο και τους πολίτες μα».

Ακολούθως ο κ. Σιζόπουλος δήλωσε:

«Και εγώ από την πλευρά μας θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κύριο Υπουργό και τους συνεργάτες του για μια πραγματικά πάρα πολύ γόνιμη και εποικοδομητική συνάντηση την οποία είχαμε. Και όντως  σε αυτή τη συζήτηση επικεντρώθηκε και εστιάστηκε το ενδιαφέρον μας. Να εξηγήσουμε τους λόγους,  τους πολιτικούς λόγους τους οποίους η ΕΔΕΚ τήρησε την συγκεκριμένη στάση και έκανε την συγκεκριμένη πρόταση  αναφορικά με την κύρωση της συγκεκριμένης συμφωνίας. Ο στόχος μας μέσα από την εποικοδομητική συνέργεια την οποία θέλουμε να έχουμε προς τους Υπουργούς και προς την κυβέρνηση ήταν ακριβώς με την δική μας πολιτική επιχειρηματολογία να εμπλουτίσουμε το οπλοστάσιο επιχειρημάτων του Υπουργού και των συνεργατών του σε μια όντως πάρα πολύ κρίσιμη και δύσκολη διαπραγμάτευση που αφορά ένα πάρα πολύ σημαντικό και ζωτικό τομέα της κυπριακής οικονομίας αλλά κυρίως και της κυπριακής αγροτικής πολιτικής.

Με βασικό γνώμονα και στόχο πώς μπορούμε αφενός μεν να επιταχύνουμε την διαδικασία πιστοποίησης του συγκεκριμένου προϊόντος αλλά και την ίδια στιγμή να διασφαλίσουμε τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας και του λαού της.

Την ίδια στιγμή είχα και μια ευκαιρία με τον κύριο Υπουργό να θέσουμε ακόμα ένα ζήτημα το οποίο έχει αναλάβει την ευθύνη να το μελετήσει, αναφορικά με την διάβρωση της ακτής στην περιοχή Μενεού που τίθεται σε κίνδυνο πια η περιουσία συγκεκριμένων ατόμων που έχουν εξοχικές κατοικίες στην περιοχή.

Είναι ένα θέμα το οποίο είναι πολύ σοβαρό απ’ ότι έχουμε ήδη ενημερωθεί. Από την πλευρά της ΕΔΕΚ έχουμε αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, συνάντησης επαφής με τους κατοίκους της περιοχής που επηρεάζονται και την ίδια στιγμή έχουμε μεταφέρει πληροφορίες στον κύριο Υπουργό ελπίζοντας ότι ακριβώς θα ληφθούν γρήγορα και άμεσα μέτρα για την παρεμπόδιση ή καλύτερα για την προστασία των κατοικιών από την διάβρωση που κινδυνεύουν λόγω ακριβώς στην συγκεκριμένη περιοχή, της έλλειψης κυματοθραυστών αλλά γενικά και της κατάστασης που επικρατεί».

 

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 7 Αυγούστου 2020

 

 

Τα γραφεία του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ σε όλες τις Επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου θα παραμείνουν κλειστά για την περίοδο 10-15 Αυγούστου. Τα γραφεία θα λειτουργήσουν ξανά τη Δευτέρα 17 Αυγούστου 2020.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 7 Αυγούστου 2020

Δήλωση Προέδρου Κ.Σ. ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου, για τη Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου

Η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου από μία πρώτη ανάγνωση φαίνεται ότι κινείται προς την ορθή κατεύθυνση για την ουσιαστική ακύρωση της παράνομης συμφωνίας της Τουρκίας με την κυβέρνηση Σάρατζ στη Λιβύη.

Αυτό ανοίγει την προοπτική της οριοθέτησης των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών Ελλάδας – Κύπρου και Αιγύπτου που ελπίζουμε ότι θα πραγματοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ταυτόχρονα λειτουργεί και ως μηχανισμός αποτροπής των παράνομων διεκδικήσεων της Τουρκίας στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και ταυτόχρονα της ακύρωσης, σε μεγάλο βαθμό, του θαλάσσιου τουρκικού τόξου της Ανατολικής Μεσογείου ή της «Γαλάζιας Πατρίδας» όπως το ονομάζει ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν.

Αυτό όμως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μας οδηγήσει σε εφησυχασμό. Αντίθετα θα πρέπει να είναι η αρχή για την ενίσχυση μίας συγκεκριμένης πολιτικής η οποία να αναβαθμίζει το γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας και της Κύπρου στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, να εμπλέκει άλλες ισχυρές, ευρωπαϊκές χώρες, τα συμφέροντα των οποίων συγκλίνουν με τα δικά μας στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου.

Τέλος, στην περαιτέρω ενίσχυση της αμυντικής στρατιωτικής αποτρεπτικής ισχύος, Ελλάδας και Κύπρου, στο πλαίσιο του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, ως μια προσπάθεια αντιμετώπισης ενδεχομένως των μελλοντικών τουρκικών προκλήσεων που θα υπάρξουν.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 7 Αυγούστου 2020