ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΔΕΚ

Σε μια εποχή η οποία κατακλύζεται από τις σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις και τα προβλήματα στα δημόσια νοσηλευτήρια λόγω της πανδημίας, τις επαναλαμβανόμενες τουρκικές προκλήσεις και τους σοβαρούς κινδύνους που ελλοχεύουν από την επικείμενη Πενταμερή, η στόχευση των υπεύθυνων πολιτικών κομμάτων πρέπει να είναι η έγκαιρη κατάθεση προτάσεων και η συνέργεια στην εξεύρεση λύσεων.

Η ΕΔΕΚ  ήδη από τον Μάρτιο του 2020 κατέθεσε στην κυβέρνηση ολοκληρωμένη πρόταση για αντιμετώπιση της πανδημίας σε οικονομικό, κοινωνικό και ιατρικό επίπεδο που εξασφάλιζε έγκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος και οικονομική ενίσχυση προς όσους έχουν επηρεαστεί.

Σε ότι αφορά το Κυπριακό, αποτελεί το μόνο κόμμα που αποκήρυξε την Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία που είναι η νομιμοποιημένη μορφή διχοτόμησης. Είναι γι’ αυτό το λόγο που η ΕΔΕΚ τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της απελευθέρωσης της πατρίδας μας, της πλήρους εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την επικράτεια χωρίς παρεκκλίσεις, της κατοχύρωσης της αρχής «ένα κράτος, ένας λαός», και των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων του συνόλου των πολιτών.

Η ΕΔΕΚ με εποικοδομητικές προτάσεις θα συμβάλει στο μέτρο των δυνατοτήτων της ώστε η πόλη και επαρχία Λεμεσού να συνεχίσει να είναι στυλοβάτης της κυπριακής οικονομίας και της πολιτιστικής δημιουργίας της πατρίδας μας.

Συνεχίζοντας, λοιπόν, με συνέπεια τον αγώνα για μια καλύτερη Κύπρο, η ΕΔΕΚ προχωρεί στην ανακοίνωση του ψηφοδελτίου της εκλογικής περιφέρειας Λεμεσού για τις βουλευτικές εκλογές 2021:

 1. Σιζόπουλος Μαρίνος, Πρόεδρος Κ.Σ ΕΔΕΚ
 2. Ευσταθίου Γιώργος, Πρόεδρος Ε.Ε Λεμεσού Συμμαχίας Πολιτών
 3. Ιακώβου Χρήστος, Σύμβουλος του προέδρου της ΕΔΕΚ για το Κυπριακό και για Διεθνή Θέματα
 4. Καρκαλλή Χριστιάνα, Επιχειρηματίας
 5. Κόμπος Αδάμος, Πρώην Εκπαιδευτικός – Επιχειρηματίας
 6. Λυσάνδρου Λύσανδρος, Δικηγόρος
 7. Παπαβασιλείου Φάνη, Πρόεδρος Σοσιαλιστικής Γυναικείας Κίνησης Λεμεσού, Συνδικαλίστρια
 8. Σκανδάλη Γεωργία (Γιούλα), Φυσιοθεραπεύτρια
 9. Στυλιανίδη Έρμα, Αντικέρ, Εκτιμήτρια παλαιών αντικειμένων
 10. Στυλιανού Γιάννος, Διευθυντής Πωλήσεων
 11. Φωτίου Γιώργος, Οικονομικός Διευθυντής Ναυτιλιακής Εταιρείας
 12. Χαραλάμπους Πάμπος, Συνδικαλιστής, Β΄ Αντιπρόεδρος Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου

Ευσταθίου Γιώργος, Πρόεδρος Ε.Ε Λεμεσού Συμμαχίας Πολιτών

Ο Γιώργος Ευσταθίου γεννήθηκε στη Λεμεσό, είναι 35 χρονών και έχει καταγωγή από την πόλη της κατεχόμενης Μόρφου. Είναι γιος του Στάθη Ευσταθίου εκ Μόρφου και της Ήβης Ευσταθίου του γένους Στυλιανού από την Λεμεσό.

Μετά το πέρας της στρατιωτικής του θητείας σπούδασε Τηλεπικοινωνίες στις Η.Π.Α όπου και αποφοίτησε αποκτώντας πτυχίο με διάκριση το 2009. Συνέχισε τις σπουδές του στο Ηνωμένο Βασίλειο με την απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου στην ασφάλεια δεδομένων και δικτύων.

Εργάστηκε στο παρελθόν σε ελεγκτική εταιρεία αλλά και σε εταιρεία τεχνολογίας στην Λεμεσό. Τώρα εργάζεται ως σύμβουλος πληροφορικής. Τον Οκτώβριο του 2018 εκλέχθηκε Πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού της Συμμαχίας Πολιτών, θέση την οποία κατέχει μέχρι και σήμερα. Είναι μέλος της Γραμματείας και Πολιτικής Συγκλήτου στην Συμμαχία Πολιτών. Επίσης, είναι ο Αντιπρόεδρος Επικοινωνίας του Young Democrats of Europe (YDE), της νεολαίας του Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (EDP). Αντιπροσωπεύει την Συμμαχία Πολιτών στα διάφορα συνέδρια του EDP στο εξωτερικό.

Τα ενδιαφέροντά του επικεντρώνονται γύρω από τα θέματα της Ευρώπης, της άμυνας, του περιβάλλοντος και του Κυπριακού.

Ιακώβου Χρήστος, Σύμβουλος του προέδρου της ΕΔΕΚ για το Κυπριακό και για Διεθνή Θέματα

Ο Χρήστος Ιακώβου γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1968. Σπούδασε Ιστορία και Διεθνείς Σχέσεις. Ειδικεύθηκε στη Γεωπολιτική και στην ανάλυση συγκρούσεων στην Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο. Το ερευνητικό του έργο περιλαμβάνει επιστημονική αρθρογραφία για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και τις γεωπολιτικές αλλαγές. Διετέλεσε Διευθυντής του Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών του Υπουργείου Άμυνας της Κύπρου. Στην περίοδο 2016 – 2018 ήταν σχολιαστής στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού MEGA –TVONE. Από το 2008 είναι διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών και από το 2019 Σύμβουλος του Προέδρου της ΕΔΕΚ για το Κυπριακό και για Διεθνή Θέματα.

Καρκαλλή Χριστιάνα, Επιχειρηματίας

Η Χριστιάνα Καρκαλλή γεννήθηκε στην Λεμεσό το 1986. Αποφοίτησε από το Λύκειο Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Ακολούθως απόκτησε τον τίτλο του Χρηματοοικονομικού και Ασφαλιστικού Συμβούλου από το American Collage και από το Ασφαλιστικό Ινστιτούτο Κύπρου.

Διοργάνωσε σειρά εκδηλώσεων τα έσοδα από τις οποίες δόθηκαν σε φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Εργάζεται ως Διευθύντρια Πωλήσεων σε εργοληπτική εταιρεία.  Παράλληλα είναι ιδιοκτήτρια εταιρείας που εισάγει προϊόντα υγείας και ομορφιάς.

Έχει μεγάλη εμπειρία στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης καθότι εργάστηκε για σειρά ετών σε γνωστό δημοσιογραφικό συγκρότημα, κυρίως στην παραγωγή τηλεοπτικών εκπομπών και σειρών.

Έχει ιδιαίτερες ευαισθησίες στα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος μας και ιδιαίτερα στα θέματα φτωχοποίησης. Θεωρεί ότι στη νέα Βουλή είναι σημαντικό να εκπροσωπούνται νέες γυναίκες με όραμα οι οποίες είναι μακριά από κάθε αναίσχυντη σχέση με τη διαφθορά και τη διαπλοκή.

Κόμπος Αδάμος, Πρώην Εκπαιδευτικός – Επιχειρηματίας

Ο Αδάμος Κόμπος γεννήθηκε στα Τσιφλικούδια Λεμεσού, όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε ηλεκτρονικά και δίδαξε στις Δημόσιες Τεχνικές Σχολές, Λεμεσού και Λάρνακας. Συνέγραψε πέντε βιβλία για ηλεκτρονικά ζητήματα και υπήρξε εκδότης – διευθυντής του περιοδικού «Εφηρμοσμένη Ηλεκτρονική». Επίσης συνέγραψε τα βιβλία «Αγώνας Ζωής Μάρω Κόμπου», «Η Τελευταία Προσγείωση», «Σημεία Αναφοράς της Λεμεσού» και «Η Μάχη του Προεδρικού, 15Η Ιουλίου 1974», «Σημεία Αναφοράς της Λεμεσού», « Η Τουρκοανταρσία στη Λεμεσό 1963/64».

Αρθρογραφεί στις ημερήσιες και εβδομαδιαίες εφημερίδες, για πολιτικά, κοινωνικά, εκπαιδευτικά, εθνικά και άλλα θέματα.Είναι επιχειρηματίας στον τομέα των ηλεκτρονικών εξαρτημάτων και συσκευών. Είναι Πρόεδρος του «Ιδρύματος Μάρω Κόμπου», που στηρίζει θεραπείες καρκινοπαθών στο εξωτερικό.

Πολιτεύεται και είναι Δημοτικός Σύμβουλος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ, στο Δήμο Λεμεσού και μέλος της Εφορείας Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λεμεσού.

Λυσάνδρου Λύσανδρος, Δικηγόρος

Ο Λύσανδρος Λυσάνδρου γεννήθηκε στις 23/06/1971 στη Λεμεσό. Φοίτησε στο 10ο Δημοτικό Χαλκούτσας, Γυμνάσιο και Λύκειο Αγίου Νικολάου και ακολούθως στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Νομικής. Κατά τα φοιτητικά του χρόνια υπήρξε Γενικός Γραμματέας της Δημοκρατικής Κίνησης Κυπρίων Φοιτητών «ΑΓΩΝΑΣ», εκλεγμένο μέλος στην Ε.Φ.Ε.Κ. Αθηνών και ενεργό στέλεχος της ΠΑΣΠ. Με την αποφοίτησή του το 1995 και την επιστροφή του στην Κύπρο υπήρξε ενεργό στέλεχος της Σ.Ν.ΕΔΕΝ, την οποία υπηρέτησε από τη θέση του Αντιπροέδρου. Από το 2006 μέχρι και το 2015, διετέλεσε Γενικός Γραμματέας στον Μορφωτικό Αθλητικό Μουσικό Σύλλογο «ΑΡΗΣ» Λεμεσού, ενώ από τον Γενάρη του 2020 έχει αναλάβει καθήκοντα Προέδρου.

Διατηρεί από το 2006 τη δικηγορική εταιρία Λ.ΛΥΣΑΝΔΡΟΥ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Δ.Ε.Π.Ε και εργάζεται ως Δικηγόρος. Είναι παντρεμένος με τη Σωτηρούλα Γαγκουλλή και έχει δύο παιδιά, τον Έρμο και τον Γιώργο Λυσάνδρου. Η ενασχόλησή του με τα κοινά, ξεκινά από τα μαθητικά του χρόνια και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Πιστεύει ότι σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα που επιζητά και επιδιώκει μια ειρηνική και βιώσιμη λύση, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να αλλάξει, είναι η ίδια η κοινωνία των πολιτών και τούτο μπορεί να γίνει με την πραγματική ισότητα όλων των πολιτών, την πάταξη της διαφθοράς και του μέσου, την αναβάθμιση της παιδείας και τη χάραξη μιας νέας πολιτικής εργασιακής στρατηγικής, ούτως ώστε η εξεύρεση εργασίας των νέων να είναι φυσικό επακόλουθο των σπουδών τους.

Παπαβασιλείου Φάνη, Πρόεδρος Σοσιαλιστικής Γυναικείας Κίνησης Λεμεσού, Συνδικαλίστρια

Η Φάνη Παπαβασιλείου γεννήθηκε στη Λεμεσό από γονείς βιοπαλαιστές. Σπούδασε Δημόσιες Σχέσεις και Επικοινωνία και αποφοίτησε με άριστα. Από το 2007 μέχρι και σήμερα εργάζεται στη Σχολική Εφορεία Λεμεσού. Είναι παντρεμένη και μητέρα τριών παιδιών.

Είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Γυναικείας Κίνησης Λεμεσού, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Κ. Σ. ΕΔΕΚ, Συνδικαλίστρια και Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Βοηθητικού Γραμματειακού Προσωπικού. Είναι μέλος  Συνοικιακού Συμβουλίου, μέλος της Γραμματείας του εθελοντικού Σωματείου Cyprus Art & Care και Διαχειρίστρια της Εθελοντικής/Φιλανθρωπικής ομάδας «Προσφέρω με αγάπη».

Διετέλεσε Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων Προδημοτικής Εκπαίδευσης, το 2010 γραμματέας της Ακαδημίας Ολυμπιακής Γυμναστικής «Αμαθούς», μέχρι το 2019 ήταν μέλος του Συνδέσμου Γονέων Λυκείου Αγίας Φυλάξεως όπου και τιμήθηκε. Πρωτοστάτησε και διοργάνωσε την 1η εθελοντική αιμοδοσία μεταξύ της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων Προδημοτικής και Δημοτικής Εκπαίδευσης και της ΠΟΕΔ η οποία έχει καθιερωθεί ως θεσμός.

Η σκληρή εργασία και ο καθημερινός έντιμος αγώνας της οικογένειας της για να εξασφαλίσουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής, την στιγμάτισε και καθόρισε την πορεία της. Από μαθήτρια ήταν ιδιαίτερα ενεργή με συμμετοχή κυρίως στα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα, μέσα από αντικατοχικές πορείες γυναικών και διαδηλώσεις με κύριο γνώμονα της πάντοτε τον ΑΝΘΡΩΠΟ και την προάσπιση των δικαιωμάτων του. Πρωτοστάτες, οδηγοί και συμπαραστάτες στη μέχρι σήμερα πορεία της, ήταν οι γονείς της οι οποίοι την γαλούχησαν με τις ιδέες και τις αξίες του Σοσιαλισμού, των ίσων ευκαιριών, ίσων δικαιωμάτων και κυρίως τον σεβασμό στον συνάνθρωπο μας.

Με αυτά τα δεδομένα και αξίες η διαδρομή της δεν θα μπορούσε να ήταν διαφορετική. Οι αγώνες για δικαίωση την έμαθαν να διεκδικεί ακούραστα, να αγωνίζεται με υπομονή και επιμονή να προασπίζεται το δικαίωμα του ατόμου στη μόρφωση, στην υγεία, στην ασφάλεια, στην αξιοπρεπή διαβίωση και στην αναγκαιότητα για καλλιέργεια και ανάπτυξη της ελεύθερης βούλησης και Κριτικής σκέψης για ένα καλύτερο αύριο.

Ανάμεσα στα ενδιαφέροντα της είναι η ευημερία των ζώων και η πράσινη ανάπτυξη γι’ αυτό και έχει καταρτίσει συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες  μπορούν να τύχουν άμεσης εφαρμογής.

Ξεχωρίζει για την εθελοντική, φιλανθρωπική της δράση.

Όνειρο της μια ενωμένη πατρίδα χωρίς στρατό κατοχής!

Σκανδάλη Γεωργία (Γιούλα), Φυσιοθεραπεύτρια

Η Γεωργία Σκανδάλη γεννήθηκε στην Μόρφου στις 10/6/71. Μαζί με την οικογένεια της, τον πατέρα της Παύλο Σκανδάλη και τη μητέρα της Αντρούλα Παναγή, εξαναγκάστηκαν με την εισβολή να φύγουν από την Μόρφου και να εγκατασταθούν στη Λεμεσό. Φοίτησε και αποφοίτησε από το Γυμνάσιο και Λύκειο Πέτρου και Παύλου.

Σπούδασε φυσικοθεραπεία (φυσιοθεραπεύτρια Β) στην Τ.Σ.Α (Τεχνολογική σχολή Αθηνών) και στην Α.Σ.Α (Αθηνών). Έχει δύο κόρες την Παυλίνα Θεοδώρου και την Άντρια Θεοδώρου. Στα κοινά αναμείχθηκε ενεργά από το 2006. Όνειρο της είναι ένα σωστό σύστημα υγείας και η επιστροφή της Μόρφου και κάθε Μορφίτη.

Στυλιανίδη Έρμα, Αντικέρ, Εκτιμήτρια παλαιών αντικειμένων

Η συμμετοχή της στα κοινά από τα μαθητικά της χρόνια έχει αναδείξει ζητήματα στα οποία με την εκλογή της θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο πλαίσιο των διαφόρων επιτροπών στις οποίες θα συμμετέχει.

Από το 2015 είναι ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού Ομίλου Χειμερινών Κολυμβητών και Φίλων Λεμεσού «Ακτή Ολυμπίων», πού είναι και μέλος στο Αθλητικό Μητρώο του ΚΟΑ ως Όμιλος Αθλητικής Ενασχόλησης. Από έρευνες στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου της Λεμεσού για τη ρύπανση στη θάλασσα από διαρροές λυμάτων, αποδείχθηκε ότι εκτός από τους παρανομούντες και την ολιγωρία των κρατικών υπηρεσιών δεν υπάρχει ούτε νομικό πλαίσιο ούτε συγκεκριμένη υπηρεσία καταστολής της ρύπανσης στη θάλασσα. Από το 2014 είναι μέλος στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Καρναβαλικών Πόλεων F.U.C.C. μετά από εισήγηση του Προέδρου στη Γενική Συνέλευση όταν έγινε το Συνέδριο στην Κύπρο. Μέχρι σήμερα συμμετέχει στα τακτά ετήσια συνέδρια σε διαφορετικές χώρες.

Ως ακτιβίστρια στον πολιτισμό από το 1994 μέχρι σήμερα έχει παραχωρήσει και προσφέρει από την προσωπική της συλλογή μέχρι σήμερα εντελώς δωρεάν σε όλη την Κύπρο τα σκηνικά και τα έπιπλα σε εκατοντάδες θεατρικές παραστάσεις σε θέατρα Κυπριακά, Ελληνικά, Ρωσικά, ερασιτεχνικά (Θ.Ο.Κ, Παττίχειο Λεμεσού, Ριάλτο, Θέατρο Ένα, Περιοδεύοντες, Ε.Ν.Α.Φ Αγίας Φύλας, Ε.Θ.Α.Λ, Κερύνεια Όπερα κ.ά) Γυμνάσια, Λύκεια, Κρατικά και ιδιωτικά, Γιορτή του Κρασιού, Σχολές Χορού, Μουσικές Σχολές και Νηπιαγωγεία, Ρωσικά Μπαλέτα και τηλεοπτικές παραγωγές του Ρ.Ι.Κ κ.ά.

Βοήθησε στην δημιουργία πολλών Μουσείων σε Κοινότητες και ιδιώτες καθώς και το Παττίχειο Δημοτικό Μουσείο – Ιστορικό Αρχείο Κέντρο Μελετών Λεμεσού με έπιπλα και αντικείμενα.

Στυλιανού Γιάννος, Διευθυντής Πωλήσεων

Ο Στυλιανού Ιωάννης είναι υιός του Πατήρ-Γεώργιου και της Παναγιώτας με καταγωγή από το χωριό Συκόπετρα της επαρχίας Λεμεσού. Γεννήθηκε στην Κυθρέα, είναι 52 ετών και πατέρας ενός κοριτσιού 14 χρονών. Τελείωσε το κλασικό τμήμα του Παγκυπρίου Γυμνασίου. Υπηρέτησε στην Εθνική Φρουρά ως έφεδρος Ανθυπολοχαγός Μηχανικού. Σπούδασε στην Φιλοσοφική Σχολή (ΦΠΨ) του Εθνικού Καποδιστριακού Αθηνών. Διετέλεσε Πρόεδρος των φοιτητών στις φοιτητικές εστίες όπως και μέλος της φοιτητικής παράταξης ΑΓΩΝΑΣ Αθηνών. Παρακολούθησε σεμινάρια δημοσιογραφίας. Είναι κάτοχος διπλώματος προπονητικής ποδοσφαίρου. Εργάζεται ως Διευθυντής πωλήσεων σε εταιρείες οικιακών συσκευών. Συμμετέχει σε ποικίλους οργανισμούς νεολαίας όπως και σε ομάδες πρωτοβουλίας για την ανάδειξη και προστασία του εκκλησιαστικού πλούτου της Κύπρου (αναστύλωση εγκαταλελειμμένων μοναστηριών κ.ά.). Τέλος, είναι ενεργό μέλος σε διάφορες εθελοντικές ομάδες στήριξης ευπαθών πολιτών.

Φωτίου Γιώργος, Οικονομικός Διευθυντής Ναυτιλιακής Εταιρείας

Ο Γεώργιος Φωτίου γεννήθηκε στα Κάτω Πολεμίδια, κατάγεται από την επαρχία Αμμοχώστου και είναι 36 χρονών. Προέρχεται από πολύτεκνη οικογένεια και είναι νυμφευμένος με δύο παιδιά. Αποφοίτησε από το Λύκειο Πολεμιδιών το 2002 στο οποίο διετέλεσε ενεργό μέλος στα κοινά και στα κεντρικά μαθητικά συμβούλια. Αφού υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία μετέπειτα αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στον κλάδο Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής. Είναι μέλος σε διάφορους επαγγελματικούς συνδέσμους εκ των οποίων και του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ) και κάτοχος του αντίστοιχου επαγγελματικού τίτλου πιστοποίησης Certified Accountant (ACCA). Είναι Εγκεκριμένος Λογιστής και Εγγεγραμμένος Ελεγκτής και Πάροχος Διοικητικών Υπηρεσιών κάτω από τον Σύνδεσμο Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ). Εργάστηκε στον Ελεγκτικό Οίκο PricewaterhouseCoopers Ltd από το 2007 μέχρι το 2014. Από το 2014 μέχρι και σήμερα εργάζεται σε Όμιλο ναυτιλιακών εταιριών Κυπριακών συμφερόντων, την Olympia Ocean Carriers Ltd, κατέχοντας την θέση του Οικονομικού Διευθυντή – CFO. Είναι Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος σε διάφορες Κυπριακές Εταιρείες και κατέχει την θέση του ταμία στο Διοικητικό Συμβούλιο του Αθλητικού Πολιτιστικού Ομίλου Πολεμιδιών (Α.Π.Ο.Π).

Χαραλάμπους Πάμπος, Συνδικαλιστής, Β΄ Αντιπρόεδρος Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου

Ο Πάμπος Χαραλάμπους γεννήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 1990 στην Λεμεσό όπου και διαμένει μέχρι και σήμερα, έχοντας καταγωγή από την Λετύμπου της Πάφου.

Είναι πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κατέχει Δίπλωμα Δημοσιογραφίας, Σύνταξης και Ρεπορτάζ και BA Mass Communication and Media Arts/Journalism από το Queen Margaret University.

Το ενδιαφέρον του για τα κοινά ξεκίνησε ήδη από τα μαθητικά του χρόνια. Στα φοιτητικά του χρόνια υπήρξε ενεργό μέλος της φοιτητικής παράταξης του ΑΓΩΝΑ διατελώντας για δύο χρόνια Πρόεδρος της παράταξης.

Με την επιστροφή του στην Κύπρο ξεκίνησε την ενασχόληση του τόσο με την Νεολαία ΕΔΕΚ όσο και με το Κίνημα. Διετέλεσε για μια θητεία μέλος της Επαρχιακής Επιτροπής ΕΔΕΚ Λεμεσού και για περισσότερο από πέντε χρόνια ήταν υπεύθυνος σε παγκύπρια βάση της Μαθητικής Κίνησης του ΑΓΩΝΑ.

Το 2019 εκλέχθηκε Β΄ Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου.

Από τον Μάϊο του 2018 εργάζεται ως Συνδικαλιστής στην ΔΕΟΚ με την αρμοδιότητα του Σύμβουλου εργασιακών σχέσεων για ζητήματα που αφορούν τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, το ωρομίσθιο προσωπικό, τους οικοδόμους και τις βιομηχανίες.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 15 Ιανουαρίου 2021

Κατά τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών από πλευράς ΕΔΕΚ ζητήσαμε διευκρινήσεις:

 • σε σχέση με τα θέματα της κατώτατης σύνταξης,
 • της επιδότησης για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων κυρίως στις ορεινές περιοχές,
 • τον τερματισμό της αναλογιστικής μείωσης  στη σύνταξη του 12% για όσους εργάζονταν σε βαριά  και ανθυγιεινά επαγγέλματα,
 • όπως επίσης και την προαγωγή των εθελοντριών και των Υπαξιωματικών ΣΥΠ.

Όπως έχουμε τονίσει πάρα πολλές φορές το Κίνημα θα περιμένει να λάβει τις τελικές απαντήσεις της Κυβέρνησης για τις προτάσεις που εκκρεμούν ώστε το Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ να μπορεί να λάβει την τελική του απόφαση.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 15 Ιανουαρίου 2021

Μετά από τη σημερινή συζήτηση που είχαν ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, οι Βουλευτές του κόμματος, Κωστής Ευσταθίου και Ηλίας Μυριάνθους, με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ δήλωσε:

«Είχαμε μαζί με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ και τους δύο βουλευτές του σοσιαλιστικού κόμματος, τον κ. Ευσταθίου και τον κ. Μυριάνθους, μια σοβαρή συζήτηση για δυο πάρα πολύ σημαντικά ζητήματα:

 • Το πρώτο αφορά το δικαίωμα των πολιτών για  προσφυγή στην δικαιοσύνη και
 • το δεύτερο για τη βασική κατοικία κάτω από 350 χιλ ευρώ.

Θέλω και δημόσια να ξεκαθαρίσω την θέση μου που θεωρώ πως συμπίπτει και με την  θέση των φίλων και συνεργατών  του σοσιαλιστικού κόμματος ΕΔΕΚ:

 • Το δικαίωμα του οποιουδήποτε πολίτη να προσφεύγει στη  δικαιοσύνη είναι αναφαίρετο.
 • Δεύτερο, το δικαίωμα του δανειολήπτη να  προσφεύγει στη δικαιοσύνη για  να αμφισβητήσει είτε χρεώσεις είτε υπερχρεώσεις  είναι αναφαίρετο.
 • Τρίτον, η  Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και η Τρόικα και όσοι παρακολουθούν την πορεία της χώρας, ζητούσαν επίμονα από τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας να θεσπίσουν ειδικό  δικαστήριο για τις χρηματοπιστωτικές  διαφορές και τις οικονομικές διαφορές.

Το πρόβλημα στον τόπο μας, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι που καθυστερεί η απονομή δικαιοσύνης με αποτέλεσμα από τη μια όσοι έχουν δίκαιο στο τέλος να μην μπορούν να το βρουν σύντομα. Και δικαιοσύνη που καθυστερεί, δεν είναι δικαιοσύνη.

Από την άλλη, λόγω της καθυστέρησης στη λήψη δικαστικών αποφάσεων υπήρξε διαχρονικά μία εκμετάλλευση είτε από στρατηγικούς κακοπληρωτές  είτε από άλλους πολίτες που εν γνώσει τους δεν είχαν καμία πιθανότητα να κερδίσουν την δίκη, προσέφευγαν στη δικαιοσύνη και κέρδιζαν πέντε ή δέκα ή δεκαπέντε  χρόνια μέχρι να βγει η απόφαση.

Οφείλει αυτή η πολιτεία να ρυθμίσει αυτό το ζήτημα με ειδικό δικαστήριο για να μπορούν να βγαίνουν αποφάσεις  μέσα σε σύντομο  χρονικό διάστημα. Τρεις , έξι, επτά μήνες.

Αυτό βοηθά και τον χρηματοπιστωτικό τομέα, βοηθά και  την εικόνα της χώρας αλλά είναι και δίκαιο προς τον δανειολήπτη. Μέχρις ότου όμως, γιατί θα χρειαστούμε διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή  Εκτελεστική Τράπεζα, Εκτελεστική και Νομοθετική εξουσία, με την Κυπριακή Κεντρική Τράπεζα, γίνεται μια πρωτοβουλία, θέμα που έχει ζητήσει και ο κ. Σιζόπουλος, είναι αποδεκτό από την Εκτελεστική εξουσία και το βλέπει θετικά και το Ανώτατο Δικαστήριο, μέχρι την πλήρη θέσπιση του πλαισίου που έχω πει, το Ανώτατο Δικαστήριο να ορίσει συγκεκριμένους δικαστές που θα εξετάζουν μόνο αυτές τις ειδικές διαφορές.

Έρχομαι στο δεύτερο θέμα της βασικής κατοικίας. Ήδη υπάρχει αναστολή στην οποιαδήποτε εκποίηση μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο. Δεύτερο, υπάρχει το Σχέδιο Εστία στο οποίο ένας αριθμός αιτητών έχει εγκριθεί, ένας αριθμός έχει απορριφθεί και ένας πολύ μεγαλύτερος αριθμός δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις δόσεις γιατί είναι οι πολύ ευάλωτες ομάδες.

Εκπονείται εκ μέρους της κυβέρνησης το Εστία 2 όπου αφορά πολύ περισσότερους ιδιοκτήτες κατοικίας κάτω των 350 χιλ. ευρώ, που δεν έχουν τις δυνατότητες έστω και με μειωμένη δόση με βάση το Εστία 1 να ανταπεξέλθουν.  Με βάση το Εστία 2 που ετοιμάζεται από το Υπουργείο Οικονομικών αυτές οι πολύ ευάλωτες ομάδες θα έχουν την δυνατότητα να πληρώνουν πολύ λιγότερη δόση με το κράτος να συνεισφέρει περισσότερα αλλά επιπρόσθετα και οι τράπεζες να επωμισθούν επιπρόσθετο κόστος.

Με αυτά τα δύο ζητήματα θεωρώ πως και η κοινωνία ωφελείται, και η χώρα ως επενδυτικός προορισμός, αλλά επιπρόσθετα δείχνουμε με την κοινωνική μας ευαισθησία στις ευάλωτες ομάδες, στην βασική κατοικία αλλά και το δικαίωμα του δανειολήπτη να προσφεύγει στην δικαιοσύνη».

Στην συνέχεια ο κ. Σιζόπουλος δήλωσε:

«Όπως γνωρίζετε πριν από μερικές μέρες από την πλευρά της ΕΔΕΚ είχαμε ανακοινώσει ποιες από τις προτάσεις μας είχαν γίνει αποδεκτές από την Κυβέρνηση και θα εντάσσονταν στο νέο αναθεωρημένο προϋπολογισμό για το 2021, και ποιες προτάσεις βρισκόντουσαν σε εκκρεμότητα. Στις προτάσεις που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα, για εμάς, η πιο σημαντική, ήταν η πρόταση της κατοχύρωσης του δικαιώματος του δανειολήπτη σε περίπτωση αμφισβήτησης υπερχρεώσεων και άλλων διαδικασιών των τραπεζών να μπορεί να προσφεύγει στην δικαιοσύνη και μέχρι την έκδοση της τελικής απόφασης του δικαστηρίου να αναστέλλεται η διαδικασία της εκποίησης.

Αυτό για εμάς είναι ένα αναφαίρετο δικαίωμα και κυρίως είναι μια αρχή που πολλές φορές τονίσαμε. Να προστατεύσουμε τους δανειολήπτες από τις άδικες και αυθαίρετες εκποιήσεις των Τραπεζών. Γι’ αυτό και η συνάντηση με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού επικεντρώθηκε κυρίως σε αυτά τα ζητήματα, γιατί ακριβώς θα πρέπει κατά τρόπο τελεσίδικο να ξεκαθαρίσει η απόφαση της κυβέρνησης για να μπορούν τα συλλογικά όργανα της ΕΔΕΚ να έχουν ολοκληρωμένη την τελική εικόνα όσον αφορά τις συγκεκριμένες προτάσεις για να μπορούν να πάρουν την απόφαση τους ενόψει του γεγονός ότι την ερχόμενη Πέμπτη θα συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής για να ψηφιστεί ή να απορριφθεί, ο νέος αναθεωρημένος προϋπολογισμός.

Την ίδια στιγμή θα πρέπει να τονίσουμε ότι από την πλευρά της ΕΔΕΚ δεν εγκαταλείπουμε τις προσπάθειες μας. Γνωρίζουμε το μέγεθος των δυνατοτήτων μας, όμως δεν εγκαταλείπουμε τις προσπάθειες μας να στηρίξουμε εποικοδομητικά τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, που σήμερα αντιμετωπίζουν μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα και βρίσκονται σε δύσκολη θέση και να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό δίκτυ κοινωνικής και οικονομικής προστασίας τους με συνέργεια και εποικοδομητικές προτάσεις για να βρισκόμαστε δίπλα στους πολίτες. Αυτό όμως σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι με δικές μας προτάσεις θα οδηγήσουμε είτε σε οικονομικό εκτροχιασμό τον προϋπολογισμό είτε θα θέσουμε υπό αμφισβήτηση την οικονομική αξιοπιστία της πατρίδας μας ενόψει ενδεχόμενων αξιολογήσεων. Η πατρίδα μας και ο λαός μας είναι η προτεραιότητα των επιλογών μας».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν υπήρξε διαφωνία με τον κ. Μυριάνθους για τη συζήτηση του εν λόγω θέματος, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ απάντησε:

«Δεν είναι θέμα διαφωνίας οποιουδήποτε. Εδώ είναι ένα θέμα που καταθέσαμε τις απόψεις μας. Γνωρίζετε ποια είναι η πρόταση της ΕΔΕΚ. Είναι πρόταση η οποία το Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ ομόφωνα υιοθέτησε και ως εκ τούτου, εμείς θα καταθέσουμε την τελική και ολοκληρωμένη απόφαση της κυβέρνησης επί των προτάσεων μας στο Πολιτικό Γραφείο για να πάρει την δική του απόφαση. Από εκεί και πέρα είναι προφανές ότι οι αποφάσεις του Πολιτικού Γραφείο είναι μεν δεσμευτικές αλλά σε καμιά περίπτωση δεν υποχρεώνει τον οποιοδήποτε να την ακολουθήσει».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν τίθεται ή όχι θέμα κομματικής πειθαρχίας γι’ αυτό το ζήτημα, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε:

«Αυτό είναι θέμα το οποίο θα αποφασίσει το Πολιτικό Γραφείο αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα από πλευράς των Βουλευτών του κόμματος ή άλλων στελεχών. Και πρέπει να τονίσω ότι το σύνολο των μελών του Πολιτικού Γραφείου μέχρι στιγμής ήταν ιδιαίτερα υποστηρικτικό σε αυτή την προσπάθεια για τους λόγους που ανέφερα και προηγουμένως».

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 14 Ιανουαρίου 2021

Δήλωση Ανδρειανής Οδυσσέως, μέλους Πολιτικού Γραφείου, για το ΓεΣΥ και προϋπολογισμούς

Πραγματικά, διερωτόμαστε με ποιο τρόπο αλλάζει η φιλοσοφία του ΓεΣΥ όταν αυτό που ζητά για τον Κύπριο πολίτη η πρόταση της ΕΔΕΚ είναι το αυτονόητο:

Να κατατεθεί αίτημα προς τον Γενικό Εισαγγελέα ώστε να γνωματεύσει εάν και κατά πόσο με βάση τη σημερινή νομοθεσία και συγκεκριμένα το άρθρο 22 ο ασθενής δικαιούται να απολαμβάνει υπηρεσίες του ΓεΣΥ, όπως για παράδειγμα φάρμακα, αναλώσιμα και εργαστηριακές εξετάσεις οι οποίες θα συνταγογραφούνται από γιατρούς εκτός ΓεΣΥ.

Η πρόταση της ΕΔΕΚ δεν έχει κανένα άλλο στόχο παρά μόνο να ρυθμιστούν θέματα που αφορούν άνεργους και χαμηλοσυνταξιούχους ασθενείς, οι οποίοι δεν έχουν ιδιωτική ασφάλιση και λόγω της χρονιότητας και της σοβαρότητας της πάθησής τους δεν θα ήθελαν να αντικαταστήσουν τον γιατρό που για χρόνια τους έχει περιθάλψει.

Πραγματικά αναρωτιόμαστε, είναι τελικά ή δεν είναι βασική φιλοσοφία του ΓεΣΥ η ελεύθερη επιλογή γιατρού και νοσηλευτηρίου;

Μας εκπλήσσει ιδιαίτερα που κανείς, ούτε η κυβέρνηση αλλά ούτε και κανένα άλλο κόμμα, δεν διαμαρτύρεται για το γεγονός ότι το πολυασφαλιστικό με ευθύνη και ανοχή, τόσο του ΟΑΥ όσο και αυτού του ίδιου του Υπουργείου Υγείας,  ήδη παρανόμως εφαρμόζεται. Και αυτό φαίνεται ξακάθαρα από το γεγονός ότι ήδη επιτρέπεται σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια να έχουν τμήματα και εντός και εκτός ΓεΣΥ, όπου γιατροί εκτός ΓεΣΥ αμείβονται από τον ΟΑΥ για υπηρεσίες που προσφέρουν σε ασθενείς του ΓεΣΥ μέσω του νοσηλευτηρίου τους.

Καλούμε τον Υπουργό Οικονομικών να ενημερωθεί σωστά ως προς την πρόταση της ΕΔΕΚ η οποία όχι μόνο δεν αντιβαίνει της φιλοσοφίας του ΓεΣΥ αλλά αντίθετα ενισχύει τα δικαιώματα των ασθενών. Ταυτόχρονα δε, να λάβει θέση και δράση για την εξόφθαλμα παράνομη εφαρμογή του πολυασφαλιστικού με ευθύνη και ανοχή της ίδιας της κυβέρνησης.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 13 Ιανουαρίου 2021

 

Τα επεισόδια στο «Πουρνάρα» αναδεικνύουν την ανάγκη βελτίωσης των συνθηκών διαμονής στο εν λόγω Κέντρο αλλά και την επιβεβλημένη λήψη αυστηρών μέτρων αποτροπής και εξάλειψης του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης. 

Ανάμεσα στα μέτρα αυτά πρέπει να είναι:  

 • Ενίσχυση των διαδικασιών γρήγορου και άμεσου επαναπατρισμού των παράνομων μεταναστών. 
 • Να απαγορεύεται σε όσους έρχονται ως φοιτητές στη συνέχεια να υποβάλλουν αιτήσεις ζητώντας πολιτικό άσυλο. 
 • Στήριξη των πολιτικών προσφύγων. Η  αποδοχή αιτήσεων για πολιτικό άσυλο να γίνεται μόνο από αιτητές που προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές. 
 • Ομοιόμορφη διασπορά στην ΕΕ και την Κύπρο όσων θα παραμείνουν νόμιμα ώστε να μην δημιουργούνται γκέτο σε διάφορες περιοχές. 

Όπως πολλές φορές σημειώσαμε, με σεβασμό στα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα, χρειάζεται να ληφθούν σοβαρά μέτρα περιορισμού και αναχαίτισης της παράνομης μετανάστευσης καθώς η Κύπρος δεν είναι ξέφραγο αμπέλι. Χρειάζεται στήριξη και οχύρωση σε όλα τα επίπεδα. Η γεωγραφική της θέση και το εθνικό της πρόβλημα επιβάλλουν να είμαστε διπλά προσεκτικοί και αυστηροί απέναντι σε όσους εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο με στόχο να αλλοιώσουν την δημογραφική και κοινωνική της δομή. 

Γραφείο Τύπου 

Λευκωσία, 12 Ιανουαρίου 2021 

Δήλωση Νατάσας Ιωάννου, Επικεφαλής Γραφείου Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων Κ.Σ. ΕΔΕΚ, για την επικείμενη Πενταμερή Διάσκεψη και τις εξελίξεις στο Κυπριακό

Η ΕΔΕΚ επαναλαμβάνει πως το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής και κατοχής. Η οποιαδήποτε διαδικασία επανέναρξης των συνομιλιών πρέπει να στηρίζεται στην απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό με κατά προτεραιότητα συζήτηση τη διεθνή πτυχή του προβλήματος. 

Η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να αποφύγει τις παγίδες που μπορεί να κρύβονται μέσα από την εμπλοκή της σε μία διαδικασία αμφίβολης αποτελεσματικότητας μέσω της οποίας ενδέχεται η τουρκική πλευρά να κεφαλαιοποιήσει  πρόσθετα οφέλη όπως συνέβη και στο παρελθόν.  

Γραφείο Τύπου  

Λευκωσία 12 Ιανουαρίου 2021 

 

Δήλωση Προέδρου Κ.Σ. ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου, για τους προϋπολογισμούς

Με τη σημερινή διάσκεψη θα ήθελα να σας ενημερώσω για τις προτάσεις της ΕΔΕΚ που μετά τις εντατικές επαφές με Υπουργούς της Κυβέρνησης, έγιναν αποδεκτές και έχουν ενσωματωθεί στον νέον αναθεωρημένο προϋπολογισμό.

Αυτές είναι:

 1. Καθορισμός κατώτατης σύνταξης.
 2. Παραχώρηση σύνταξης στα 63 σε εργαζόμενους σε βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα χωρίς την αποκοπή του 12%.
 3. Επιδότηση των εργαζόμενων μητέρων για τη φύλαξη των παιδιών τους σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.
 4. Αύξηση του ποσού επιδότησης απόκτησης κατοικίας στις 259 δυσπραγούσες κοινότητες σύμφωνα με το σχέδιο που ήδη έχει ανακοινωθεί κατά 10 μέχρι και 30 χιλ. ευρώ για κάθε οικογένεια επιπλέον.
 5. Ένταξη στο σχέδιο και των υπόλοιπων 134 κοινοτήτων που είχαν εξαιρεθεί με επιδότηση της κατοικίας από 15-20 χιλ. ευρώ κατά περίπτωση.
 6. Επέκταση του χρόνου ρύθμισης πολεοδομικών εκκρεμοτήτων κατά ένα χρόνο (μέχρι 31.12.2022) και συμπερίληψη σε αυτές του δικαιώματος αλλαγής χρήσης του υποστατικού, νομιμοποίησης μεσοπατώματος για καταστήματα μέχρι 80 τ.μ. και παραχώρησης δωρεάν χώρων στάθμευσης για να μπορέσει η επιχείρηση αυτή να έχει την άδεια λειτουργίας της.
 7. Προώθηση προγράμματος επιχορηγημένης εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε κατοικίες μόνιμων κατοίκων ορεινών και ημιορεινών κοινοτήτων, για τη μείωση της τιμής του ρεύματος που καταβάλλουν.
 8. Πάταξη της φοροδιαφυγής και επίσπευση της διαδικασίας επιστροφής στους δικαιούχους του ΦΠΑ και του Φόρου Εισοδήματος.
 9. Προσθήκη στον προϋπολογισμό του αναγκαίου ποσού για την προαγωγή των ΣΥΠ και των εθελοντριών Υπαξιωματικών της Ε.Φ.

Επιπρόσθετα, εκκρεμούν οι τελικές αποφάσεις της Κυβέρνησης για τις εξής προτάσεις που υποβλήθηκαν από την ΕΔΕΚ:

 1. Σύσταση του Ειδικού Δικαστηρίου για Χρηματοπιστωτικές Υποθέσεις ώστε να μπορούν οι δανειολήπτες που διαφωνούν με τις υπερχρεώσεις των τραπεζών να καταφεύγουν σε αυτόν και μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης να αναστέλλετε η διαδικασία εκποίησης.
 2. Παραχώρηση του δικαιώματος στον δανειολήπτη να εξαγοράζει το δάνειό του για πρώτη κατοικία και μικρή επαγγελματική στέγη στο 50-55% της αξίας-του πριν την πώληση σε Εταιρία Εξαγοράς Δανείων
 3. Κατάθεση αιτήματος στη Νομική Υπηρεσία για γνωμοδότηση εάν σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία του ΓεΣΥ, οι ασθενείς δικαιούνται να λαμβάνουν τα φάρμακα, τα αναλώσιμα και τις εργαστηριακές εξετάσεις που περιλαμβάνονται στους σχετικούς καταλόγους, τα οποία όμως συνταγογράφουν ειδικοί γιατροί εκτός ΓεΣΥ, γιατί θέλουμε να βοηθήσουμε εκείνους τους ασθενείς που δεν έχουν ασφάλειες που προέρχονται από τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και δυστυχώς δεν είναι δυνατόν να αντικαταστήσουν τον ιατρό τους  και
 4. Επαναφορά στο πλαίσιο συγκεκριμένων κριτηρίων της Δήλωσης Πολιτικής για τα αγροτεμάχια για σκοπούς οικιστικής ανάπτυξης.

Για ακόμα μια φορά η ΕΔΕΚ δηλώνει ότι με εποικοδομητική συνέργεια θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα στον πολίτη και τα καθημερινά του προβλήματα.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν η ΕΔΕΚ είναι αισιόδοξη για την αποδοχή και των τεσσάρων προτάσεων που εκκρεμούν ο κ. Σιζόπουλος απάντησε:

«Αυτό θα εξαρτηθεί από την κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι σε κάποιες από αυτές ήδη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την τελευταία συνάντηση με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων είχε θετικά τοποθετηθεί. Όμως από εκεί και πέρα επαφίεται η εξαγγελία υλοποίησης των συγκεκριμένων προτάσεων».

Στην ερώτηση εάν θα τοποθετηθεί θετικά η ΕΔΕΚ στον αναθεωρημένο προϋπολογισμό, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε:

«Όταν θα έχουμε τις τελικές προτάσεις και για τα τέσσερα θέματα τα οποία βρίσκονται σε εκκρεμότητα τότε θα συγκληθεί το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος το οποίο θα ενημερωθεί με κάθε λεπτομέρεια και θα λάβει την τελική του απόφαση».

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 11 Ιανουαρίου 2021

Με αφορμή την ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Πάφου αλλά και τις αντιδράσεις που προκύπτουν και από άλλες επαγγελματικές ομάδες λόγω των νέων μέτρων για περιορισμό της πανδημίας, εκφράζουμε την ελπίδα πως από την πλευρά της κυβέρνησης θα υπάρξει μία σωστή και γρήγορη επίλυση των προβλημάτων που εντοπίζονται.

Με την σωστή και άμεση επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν, θα μπορέσουν να αρθούν οι όποιες αδικίες εντοπίζονται.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 10 Ιανουαρίου 2021

Με αφορμή την ανακοίνωση του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου αλλά και τις αντιδράσεις που προκύπτουν και από άλλες επαγγελματικές ομάδες λόγω των νέων μέτρων για περιορισμό της πανδημίας, εκφράζουμε την ελπίδα πως από την πλευρά της κυβέρνησης θα υπάρξει μία σωστή και γρήγορη επίλυση των προβλημάτων που εντοπίζονται.

Με την σωστή και άμεση επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν, θα μπορέσουν να αρθούν οι όποιες αδικίες εντοπίζονται.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 10 Ιανουαρίου 2021

Το ανεπίσημο αντίγραφο της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ όπως έχει δοθεί στη δημοσιότητα μας υποχρεώνει να επαναλάβουμε πως ο Αντόνιο Γκουτέρες οφείλει επιτέλους να εγκαταλείψει την ποντιοπιλατική πολιτική που ακολουθεί: 

 1. Το κυπριακό δεν είναι θέμα διευθέτησης ανάμεσα σε δύο κοινότητες. Σύμφωνα με τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ το κυπριακό είναι διεθνές ζήτημα εισβολής και παράνομης συνεχιζόμενης κατοχής και ως τέτοιο οφείλει να το αντιμετωπίσει.  
 2. Στην Κύπρο δεν υπάρχει «βορράς» και «νότος». Υπάρχει η Κυπριακή Δημοκρατία και η κατεχόμενη από την Τουρκία περιοχή της Κύπρου και το κατοχικό καθεστώς.  
 3. Δεν υπάρχει λόγος αναζήτησης διαδικασίας για το κυπριακό αφού αυτή καθορίζεται ΗΔΗ από την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ: σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης με κατά προτεραιότητα συζήτηση της διεθνούς πτυχής που είναι: 
  1. Η πλήρης αποχώρηση όλων των κατοχικών στρατευμάτων. 
  2. Ο επαναπατρισμός των εποίκων.  
  3. Η επιστροφή όλων των προσφύγων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, σε συνθήκες ασφάλειας. 
  4. Η κατάργηση των εγγυήσεων.  

Ως εκ τούτου ο Γενικός Γραμματέας οφείλει να σεβαστεί τις συγκεκριμένες αποφάσεις και να προωθήσει την υλοποίησή τους ώστε μετά από αυτή τη διαδικασία να καταδειχθεί ποιος πραγματικά συνεργάζεται και ποιος όχι.  

Γραφείο Τύπου 

Λευκωσία, 9 Ιανουαρίου 2021