ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΔΕΚ

 

H ΕΔΕΚ με αίσθημα υπερηφάνειας και σεβασμού αποδίδει φόρο τιμής σε όσους όρθωσαν το πατριωτικό ανάστημα και απέδειξαν πως ο πόθος για λευτεριά δεν τιθασεύεται από κανέναν κατακτητή όσο ισχυρός κι’ αν είναι.

Η επανάσταση του 1821 θα πρέπει να αποτελέσει για όλους εμάς ένα αυθεντικό παράδειγμα διαρκούς αγωνιστικότητας και διεκδικητικότητας για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού.

Ας εμπνευστούμε από το 1821 κι ας αποτινάξουμε επιτέλους τον ραγιαδισμό και την ηττοπαθή πολιτική. Η ΕΔΕΚ, πιστή στην ιστορία της επιλέγει την οδό του αγώνα και της αντίστασης μέχρι τη μέρα που θα έχουμε μία αληθινά λεύτερη πατρίδα.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 25 Μαρτίου 2019

Ανήμερα, της εορτής του Νεβρόζ των Κούρδων στις 21 Μαρτίου, οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας συνέλαβαν κατά την αναχώρησή του από το αεροδρόμιο Λάρνακας μετά από αίτημα των Γερμανικών αρχών τον Κούρδο αγωνιστή, Cerkez Korkmaz.

Είναι προφανές ότι πίσω από τις ενέργειες αυτές βρίσκεται η Τουρκία, η οποία εδω και δεκαετίες έχει  καταφέρει να περιληφθούν οι κουρδικές οργανώσεις που προασπίζονται τα δικαιώματα των Κούρδων στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων διεθνώς.

Το Κ.Σ ΕΔΕΚ καλεί τις αρχές της Δημοκρατίας να αφήσουν ελεύθερο τον Cerkez Korkmaz στον οποίο ας σημειωθεί έχει παραχωρηθεί πολιτικό  άσυλο  ακριβώς γιατί αναγνώρισαν τον κίνδυνο που διέτρεχε από το καθεστώς στην Τουρκία.

 

Λευκωσία, 23 Μαρτίου 2019

ΕΔΕΚ ΓΡΟΘΙΑ

Οι συστηματικά επαναλαμβανόμενες δημόσιες προκλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, όπως η πρόσφατη δήλωση του Τούρκου Υπουργού Άμυνας, επιβεβαιώνουν για ακόμα μια φορά τους τουρκικούς σχεδιασμούς και στόχους που δεν είναι άλλοι από την πλήρη προσάρτηση της Κύπρου στην τουρκική επικράτεια.

Όλες αυτές οι δηλώσεις επιβεβαιώνουν πως κάποιοι πρέπει, επιτέλους, να σταματήσουν να ζουν με ψευδαισθήσεις ως προς το ρόλο της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος, το οποίο ελέγχεται πλήρως από την τουρκική κυβέρνηση, αναφορικά με τη λύση του Κυπριακού.

Ως εκ τούτου η οποιαδήποτε λύση του κυπριακού θα πρέπει να έχει τέτοιες πρόνοιες και να είναι τέτοιας μορφής που να αποκλείει οποιαδήποτε μορφή άμεσης ή έμμεσης επέμβασης της Τουρκίας στη λειτουργία του κράτους.

 

Λευκωσία, 23 Μαρτίου 2019

ΚΩΣΤΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

 

Η ΕΔΕΚ διαχρονικά ασκούσε κριτική στην αδυναμία του ΡΙΚ να ανταποκριθεί στο λειτούργημα, στην απαίτηση της κοινωνίας για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Παρατηρήθηκαν διαχρονικά στο ΡΙΚ  καταπιεστικές συμπεριφορές απέναντι σε υπαλλήλους, συνεργάτες και λειτουργούς του ΡΙΚ, επεμβάσεις είτε από τα κόμματα είτε από την εκάστοτε κρατούσα κυβερνητική πλειοψηφία στον εθνομηδενισμό, στον από-εθνισμό ο οποίος βολεύει πρώτιστα τη διαιώνιση της τουρκικής κατοχής, στην επιβολή της νοοτροπίας σύμφωνα με την οποία επιχειρείται στοχοποίηση της κυπριακής διαλέκτου και παράδοσης, που γίνεται συνώνυμο της υποκουλτούρας.

Όμως δεν παύει το ΡΙΚ να αποτελεί τη δημόσια ραδιοτηλεόραση για την οποία τίθεται ζήτημα επιβίωσης. Είναι ξεκάθαρο από τις τοποθετήσεις που έχουν ακουστεί και σήμερα και την προηγούμενη βδομάδα ότι τίθεται θέμα επιβίωσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και πρώτιστα υπό το πρόσχημα της οικονομικής αυτονόμησης. Επομένως, με το να τίθεται ζήτημα ραδιοτηλεόρασης τίθεται ζήτημα πολυφωνίας.

ΒΒC δε μπορεί να γίνει το ΡΙΚ. Πρέπει να είμαστε σοβαροί όταν μιλάμε και όταν οραματιζόμαστε. Μακάρι να γίνει ένα σοβαρό, ένα σεμνό, ένα πολυφωνικό, ένα δημοκρατικό, ένα κρατικό, ένα λιτοδίαιτο δημόσιο ίδρυμα ραδιοτηλεόρασης. Αυτά περί BBC είναι για άλλες κοινωνίες, για άλλες κουλτούρες.

Εμείς θέλουμε να πούμε το εξής: υπάρχει ένα νέο διοικητικό συμβούλιο ας του δώσουμε πίστωση χρόνου. Υπάρχει η απαίτηση για να στηρίξουμε τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, υπάρχει απαίτηση πολυφωνίας. Γι΄αυτό το λόγο θα υπερψηφίσουμε τον προϋπολογισμό του ΡΙΚ

 

Λευκωσία, 22 Μαρτίου 2019

Το Κ.Σ.ΕΔΕΚ συγχαίρει την Δημοκρατική Κίνηση Φοιτητών Αγώνας Πανεπιστημίου Κύπρου για την επιτυχία της διατήρησης της φοιτητικής έδρας στις εκλογές της ΦΕΠΑΝ που διεξήχθησαν εχθές στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Αυτό αποτελεί ένα θετικό στοιχείο για τη συνέχιση και ενδυνάμωση του αγώνα που επιτελείται σε μια δύσκολη περίοδο για το φοιτητικό κίνημα.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 22 Μαρτίου 2019

Τα κεντρικά γραφεία της κεντρικής Τράπεζας

 

Η  ΕΔΕΚ  συστρατεύεται  με το  Αγροτικό  Κίνημα,  την Ένωση  Κοινοτήτων Κύπρου και τις  υπόλοιπες Επαγγελματικές Συνδικαλιστικές  Οργανώσεις  για  διεκδίκηση  της  επιστροφής  των  περιουσιακών στοιχείων  του  Συνεργατισμού  στο  λαό,  το  σταμάτημα της αποξένωσης της  περιουσίας  του  Συνεργατισμού  και  την  τιμωρία  των  ενόχων  για  την  κατάληξη  του  Συνεργατισμού.

Η  ΕΔΕΚ  καλεί  τα  μέλη και  τους  φίλους της αλλά και όλο  τον  κυπριακό  λαό να  δώσει μαζικά  το  παρών  του στην  εκδήλωση που  προγραμματίσθηκε  για  την Τετάρτη  27  Μαρτίου  στις  6:30μ.μ. στο   Οίκημα  της  ΠΑΣΥΔΥ  και στην  πορεία  προς  το  Προεδρικό.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 22 Μαρτίου 2019

Χθες η Αναπληρώτρια Πρόεδρος του Κ.Σ.ΕΔΕΚ, Μαρία Βασιλειάδου ειχε σειρά συναντήσεων, πρώτα με τον Πρόξενο της Κύπρου στην Αλβανία, κύριο Vladimir Avrami και μετά με την Πρέσβειρα της Ελλάδας στην Αλβανία κυρία Ελένη Σουρανή. Με τον Πρόξενο συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στη διεύρυνση της συνεργασίας και ανάπτυξη προοπτικών σε επίπεδο εμπορικό και πολιτιστικό. Η Πρέσβειρα της Ελλάδας παρουσίασε τη διάσταση των πολιτικών σχέσεων, τα προβλήματα και την εικόνα που παρουσιάζει η Αλβανική πραγματικότητα. Και στις δυο συναντήσεις η κυρία Βασιλειάδου ανέπτυξε τις διαστάσεις του Κυπριακού προβλήματος  και τις θέσεις της ΕΔΕΚ για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση προς όφελος όλων των νόμιμων κατοίκων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

Η 21η Μαρτίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down με στόχο την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την ενεργοποίηση της διεθνούς κοινότητας για τα άτομα με το σύνδρομο Down. Με αυτή την αφορμή στέλνουμε τα συγχαρητήριά μας στο Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής και στον ιδρυτή του, Δρ Αμέρικο Αργυρίου, για τα πρωτοπόρα προγράμματα προληπτικής διάγνωσης για παιδιά με Σύνδρομο Down με στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος.

 

Τα «χαρισματικά» παιδιά μέσα από την κατάλληλη εκπαίδευση και τη συνεργασία γονέων, δασκάλων και πολιτείας, μπορούν να γίνουν ενεργά μέλη της κοινωνίας.

 

Η ΕΔΕΚ θα συνεχίσει να εργάζεται ώστε τα «χαρισματικά» πλάσματα να έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλους και να έχουν την στήριξη και την ποιότητα ζωής που τους αξίζει.

 

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 21 Μαρτίου 2019

Η 21 Μαρτίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού από τον ΟΗΕ μετά την εν ψυχρώ δολοφονία 70 φοιτητών που διαδήλωναν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ. Ένας αγώνας στον οποίο πρωτοστάτησε και ο ιστορικός ηγέτης και επίτιμος Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης. Η ΕΔΕΚ τιμώντας τα θύματα όλων των ρατσιστικών επιθέσεων ανεξαρτήτως εθνοτικής και θρησκευτικής προέλευσης, δηλώνει παρούσα σε κάθε προσπάθεια της πολιτείας και των φορέων αυτής για την εξάλειψη αυτού του απάνθρωπου και αρνητικού φαινομένου που έχει ριζώσει βαθιά σε όλες τις  εκφάνσεις της κοινωνίας.

 

Η ΕΔΕΚ δηλώνει παρούσα στον αγώνα κατά του κοινωνικοοικονομικού ρατσισμού μέσα από στοχευμένα μέτρα για κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη και κατά των ρατσιστικών προνοιών της λύσης του κυπριακού που επιβάλλουν διαχωρισμό του λαού στη βάση εθνοτικής και θρησκευτικής προέλευσης.

 

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 21 Μαρτίου 2019

 

 

Σήμερα η Αν. Πρόεδρος είχε επίσημη συνάντηση με την Υφυπουργό Δικαιοσύνης της Αλβανίας κυρία Teuta Vodo στα κεντρικά γραφεία του Σοσιαλιστικού κόμματος SPA στα Τίρανα. Την κυρία Βασιλειάδου καλωσόρισε ο Πρόεδρος της Αλβανικής Βουλής  κύριος Taulant Balla.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, έγινε ενημέρωση για το Κυπριακό πρόβλημα και τις διαστάσεις του στον ευρύτερο Ευρωπαϊκό χώρο, το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακης Δημοκρατίας και οι τριμερείς σχέσεις που αναπτύσσει, οι Ευρωεκλογές, το Brexit. Η κυρία Vodo αναφέρθηκε κυρίως στη διαδικασία αίτησης της Αλβανίας για ένταξη στην Ευρωπαική Ένωση.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την ανταλλαγή δώρων. Από σήμερα, το γραφείο του Πρωθυπουργού της Αλβανίας θα κοσμεί το Καράβι της Κερύνειας, ως σύμβολο αγώνα για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού.