ΕΔΕΚ

Το Κ. Σ. ΕΔΕΚ συγχαίρει τον Μάριο Γερολεμίδη που μέσα από την εθελοντική και ανιδιοτελή του προσφορά χάρισε ζωή σε έναν συνάνθρωπό μας.

Ο Μάριος έκανε το αυτονόητο. Έδωσε λίγο αίμα, έγινε υποψήφιος δότης μυελού των οστών και μόλις βρέθηκε συμβατός δέκτης δώρισε ζωή. Το παράδειγμα του Μάριου πρέπει να βρει μιμητή τον κάθε έναν από εμάς.

Γίνε και εσύ Εθελοντής Δότης Μυελού των Οστών και Κάνε Δώρο τη Ζωή!

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 17 Σεπτεμβρίου 2019

Καταδικάζουμε το θλιβερό συμβάν του θανάτου ενός συμπολίτη μας σε τροχοκάθισμα από διερχόμενο όχημα επειδή η διέλευσή του από το  πεζοδρόμιο ήταν αδύνατη λόγω παράνομα σταθμευμένου οχήματος.

Με αφορμή το πιο πάνω υπενθυμίζουμε ότι από το 2015 κατατέθηκε από την τέως βουλευτή της ΕΔΕΚ κ. Ρούλα Μαυρονικόλα, πρόταση που τροποποιεί τον περί Μηχανοκινήτων Οχημάτων και Τροχαίας Νόμο, η οποία προνοεί:

  • Να καταστεί αδίκημα η στάθμευση ή εγκατάλειψη σε οδούς, πεζοδρόμια και χώρους στάθμευσης οχημάτων για άτομα με αναπηρία τα οποία εμποδίζουν τη διέλευση πεζών και ατόμων σε τροχοκάθισμα
  • Θεσπίζεται η υποχρέωση της τοπικής αρχής, εντός των ορίων της οποίας βρίσκεται το παράνομο σταθμευμένο όχημα να μετακινεί, να απομακρύνει και να φυλάγει αυτό μέχρι την παραλαβή του από τον ιδιοκτήτη του έναντι της καταβολής από αυτόν των εξόδων μετακίνησης και φύλαξής του.

Υπενθυμίζουμε πως και η Οργάνωση παραπληγικών Κύπρου (Ο.ΠΑ.Κ) έχει στείλει σχετική επιστολή στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής προ ενός έτους ζητώντας τη συνέχιση της συζήτησης της εν λόγω πρότασης νόμου.

 

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 17 Σεπτεμβρίου 2019

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Το Κ.Σ. ΕΔΕΚ καταδικάζει την απαράδεκτη και, για ακόμα μια φορά, αδικαιολόγητη και προκλητική συμπεριφορά του κατοχικού καθεστώτος το οποίο προχώρησε στη σύλληψη δύο γυναικών στα κατεχόμενα επειδή έβγαλαν φωτογραφία το σπίτι τους στην κατεχόμενη Μόρφου.

Η αδικαιολόγητη σύλληψη των δύο γυναικών από το κατοχικό καθεστώς αποδεικνύει για ακόμα μια φορά την κατάφορη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Καλούμε τις αρμόδιες αρχές και τα Ηνωμένα Έθνη να προβούν σε όλες τις δέουσες ενέργειες ώστε να αφεθούν ελεύθερες οι δύο γυναίκες, καθώς επίσης και να κάνουν όλα τα απαραίτητα διαβήματα ώστε αυτές οι ενέργειες να μην επαναληφθούν.

Είναι αδιανόητο ένας πρόσφυγας να συλλαμβάνεται επειδή έβγαλε φωτογραφία το σπίτι του, τη γη που γεννήθηκε!

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 16 Σεπτεμβρίου 2019

Το Κ.Σ. ΕΔΕΚ συγχαίρει τη νέα ηγεσία της Νεολαίας ΕΔΕΚ η οποία εξελέγη χθες κατά το 15ο Παγκύπριο Συνέδριο Νεολαίας ΕΔΕΚ.

Ευχόμαστε κάθε επιτυχία, καλή δουλειά και καλούς αγώνες στον Πάμπο Χαραλάμπους ο οποίος εξελέγη Πρόεδρος της Νεολαίας ΕΔΕΚ, στον Νάσο Ηροδότου για την εκλογή του στη θέση του Γραμματέα καθώς και στο 14μελές Κεντρικό Συμβούλιο.

Χρέος και καθήκον της νέας ηγεσίας και των μελών της Νεολαίας ΕΔΕΚ καθώς και κάθε ΕΔΕΚίτη είναι η συνέχιση του αγώνα του Οργανωτικού Γραμματέα της ΕΔΕΝ Δώρου Λοΐζου για λευτεριά, δημοκρατία και εθνική αξιοπρέπεια.

 

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 16 Σεπτεμβρίου 2019

Οι προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις αξιωματούχων της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος που αποκαλύπτουν τις επιδιώξεις τους για την Αμμόχωστο, κάνουν επιβεβλημένη την προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στη βάση και των σχετικών ψηφισμάτων που αναφέρονται ρητώς σε κατά προτεραιότητα επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.

Παράλληλα, η Κυπριακή Κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει στη λήψη οικονομικών και  πολιτικών αντίμετρων ώστε να καταστεί σαφές στο κατοχικό καθεστώς και στην Τουρκία ότι οι προκλήσεις τους δεν μένουν αναπάντητες. Όσο οι προκλητικές τους ενέργειες παραμένουν αναπάντητες, όχι μόνο δεν θα τερματίζονται αλλά αντίθετα θα εκτραχύνονται.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 16 Σεπτεμβρίου 2019

Επιβαλλόμενη είναι η προσφυγή στο Συμβούλιο ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σε σχέση με τις Τουρκικές επιδιώξεις στο θέμα της Αμμοχώστου όπως έχουν επαναδιατυπωθεί και  μέσα από την συνέντευξη στην Καθημερινή του τούρκου υπουργού εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος μίλησε για απόφαση όσον αφορά τον σταδιακό εποικισμό της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, επικαλούμενος το δικαίωμα χρήσης. Με τρόπο προκλητικό ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δηλώνει πως αυτή η ενέργεια δεν αντίκεινται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και μάλιστα λέει πως πολλοί ελληνοκύπριοι το ζητούν αυτό απευθυνόμενοι στην « επιτροπή αποζημιώσεων» στα κατεχόμενα.

Η ΕΔΕΚ θέλει να επισημάνει πώς η συγκεκριμένη προσφυγή πρέπει να τύχει κατάλληλης προετοιμασίας ώστε να έχει θετικό αποτέλεσμα στην βάση και των σχετικών ψηφισμάτων για την Αμμόχωστο. Την ίδια στιγμή η κυπριακή κυβέρνηση επιβάλλεται να προχωρήσει στην λήψη πρακτικών , πολιτικών και οικονομικών μέτρων σε σχέση με τις συνεχιζόμενες  προκλητικές ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος και της Τουρκίας για τον σταδιακό εποικισμό της περίκλειστη πόλης της Αμμοχώστου με στόχο την ανακοπή συνέχισης αυτών των ενεργειών.

 

 

Μέχρι στιγμής, οι όροι αναφοράς όπως έχουν δημοσιοποιηθεί δεν μπορούν να αποτελέσουν ένα αντικειμενικό και αξιόπιστο πλαίσιο διαλόγου για την επίλυση του Κυπριακού.Η ΕΔΕΚ υπενθυμίζει πως οι συγκεκριμένοι όροι περιλαμβάνονται και στο πλαίσιο συζήτησης και στο Κράν Μοντανά που κατέληξε σε αδιέξοδο και κανένας δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι αυτή την φορά θα έχει θετική κατάληξη.

Είναι πλαίσιο ετεροβαρές υπέρ της τουρκικής πλευράς το οποίο αξιοποιεί είτε για να οδηγήσει σε λύση Τουρκικών προδιαγραφών , είτε σε περίπτωση αποτυχίας να επιρριφθεί η ευθύνη και στην δική μας πλευρά και να δικαιολογηθεί η πάρα πέραν αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος.

Ο πρόεδρος θα πρέπει να διεκδικήσει και να επιμείνει -μετά και τα αλλεπάλληλα αδιέξοδα -όπως συζητηθεί πρώτα η διεθνής πτυχή του Κυπριακού που είναι και η ουσία του προβλήματος.Και εάν και εφόσον υπάρχει κατάληξη να συζητηθούν η εσωτερική διακυβέρνηση και τα υπόλοιπα θέματα.

Είναι καιρός να διδασκόμαστε από τα λάθη του παρελθόντος και όχι να τα επαναλαμβάνουμε .

 

Επιβαλλόμενη είναι η προσφυγή στο Συμβούλιο ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σε σχέση με τις Τουρκικές επιδιώξεις στο θέμα της Αμμοχώστου όπως έχουν επαναδιατυπωθεί και προσφάτως μέσα από τις δηλώσεις του τούρκου υπουργού εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος μίλησε για απόφαση όσον αφορά τον σταδιακό εποικισμό της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων.

Η ΕΔΕΚ θέλει να επισημάνει πώς η συγκεκριμένη προσφυγή πρέπει να τύχει κατάλληλης προετοιμασίας ώστε να έχει θετικό αποτέλεσμα στην βάση και των σχετικών ψηφισμάτων για την Αμμόχωστο. Την ίδια στιγμή η κυπριακή κυβέρνηση επιβάλλεται να προχωρήσει στην λήψη πρακτικών , πολιτικών και οικονομικών μέτρων σε σχέση με τις συνεχιζόμενες  προκλητικές ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος και της Τουρκίας για τον σταδιακό εποικισμό της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου με στόχο την ανακοπή συνέχισης αυτών των ενεργειών.

 Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 14 Σεπτεμβρίου 2019

Γιάννος Κρανιδιώτης

Ο οραματιστής, διπλωμάτης, ευρωπαϊστής, πολιτικός, συγγραφέας, πατριώτης και ΕΔΕΚίτης Γιάννος Κρανιδιώτης έχασε τη ζωή του στις 14 Σεπτεμβρίου 1999 στο Βουκουρέστι στο τραγικό εκείνο αεροπορικό δυστύχημα που υπήρξε η αιτία να σκοτωθεί και ο γιος του Νικόλας καθώς και πέντε ακόμη επιβαίνοντες.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Γιάννος Κρανιδιώτης, υπήρξε εκ των πρωταγωνιστών της ευρωπαϊκής πορείας και εν τέλει, ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο την προώθηση και λύση του κυπριακού προβλήματος.

Το καλύτερο μνημόσυνο για τον Γιάννο Κρανιδιώτη είναι η συνέχιση του αγώνα για δίκαιη, δημοκρατική, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού με ουσιαστική εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια, χωρίς παρεκκλίσεις και πρωτογενές δίκαιο.

Δύο σχεδόν δεκαετίες μετά τον πρόωρο και άδικο χαμό του Γιάννου Κρανιδιώτη, το Κ.Σ. ΕΔΕΚ δηλώνει πίστη και συνέχιση του αγώνα του.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 14 Σεπτεμβρίου 2019