ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΔΕΚ

Διακήρυξη Κ.Σ. ΕΔΕΚ για την 28η Οκτωβρίου

Δεκαοχτώ χρόνια μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και τα τραγικά αποτελέσματα που είχε, ο Ελληνισμός όρθωσε ανάστημα και έγραψε το ιστορικό έπος του ‘40.

Παρόλο που η ελληνική κοινωνία ήταν καταρρακωμένη και ο ελληνικός λαός βρισκόταν μεταξύ σφύρας και άκμονος, δεν επικαλέστηκε την ένδεια, ούτε την οικονομική και πολιτική κρίση που επικρατούσε. Έγραψε ιστορία με την αντίσταση και τον ηρωισμό του για τον οποίο είμαστε περήφανοι αφού και εμείς ως Έλληνες Κύπριοι συμμετείχαμε τόσο με το «Κυπριακό Σύνταγμα» όσο και στο Αλβανικό μέτωπο στον αγώνα που δόθηκε κατά του φασισμού και του ναζισμού.

Το διαχρονικό μήνυμα του ΄40 είναι η αντίσταση, η μη παραίτηση, η συνέχιση του αγώνα για λευτεριά. Ως Έλληνες της Κύπρου οφείλουμε να σεβαστούμε το έπος του ‘40 και να απομονώσουμε όλες εκείνες τις φωνές που επικαλούνται την δήθεν κόπωση και παραίτηση του λαού λόγω του μακροχρόνιου αγώνα που διανύουμε. Η όποια παραίτηση αποτελεί ασέβεια προς το ιστορικό «ΟΧΙ».

Γι’ αυτό οφείλουμε να μην παραιτηθούμε, όπως οι αντίπαλοί μας θέλουν να πράξουμε. Οφείλουμε με εθνική αξιοπρέπεια και αντίσταση να συνεχίσουμε τον άοκνο αγώνα μέχρι την αληθινή λευτεριά.

Η συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και του αγώνα απέναντι σε κάθε τι μη δημοκρατικό και φασιστικό-ναζιστικό, αποτελεί την πιο έμπρακτη απότιση φόρου τιμής σε όσους αγωνίστηκαν υπέρ της ελευθερίας και κατά του φασισμού-ναζισμού.

Ζήτω η 28η Οκτωβρίου!

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 28
 Οκτωβρίου 2020

46 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή συζητείται το θέμα της αποζημίωσης για απώλεια χρήσης για τους ιδιοκτήτες περιουσιών στα κατεχόμενα. Να υπενθυμίσουμε ότι η ΕΔΕΚ από το 1978 για πρώτη φορά είχε καταθέσει πρόταση νόμου για δημιουργία «Ταμείου Στήριξης»  και η οποία επανακατατέθηκε εκ νέου ,πρόσφατα.

Η πρόταση αποσκοπεί στη στήριξη των ιδιοκτητών της κατεχομένης γης μας, ούτως ώστε, αντί της προσφυγής στην παράνομη Επιτροπή Περιουσίων των κατεχομένων ή της εκποίησης της ακίνητης τους περιουσίας, να προσφεύγουν στο «Ταμείο Στήριξης», το οποίο και θα τους στηρίζει οικονομικά ως μέρος της οφειλόμενης αποζημιώσεως για την απώλεια χρήσης, κάρπωσης ή εκμετάλλευσης της γης τους.

Συνεπώς για την ΕΔΕΚ είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι δεν θα πρέπει να μιλούμε για μια συμβολική αποζημίωση για απώλεια χρήσης και με κανένα τρόπο δεν θα πρέπει να αντικαταστήσει την προσφυγική στεγαστική πολιτική του κράτους η οποία και θα πρέπει να συνεχιστεί.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

27 Οκτωβρίου 2020, Λευκωσία

Με αφορμή την αντιπαράθεση που προέκυψε μεταξύ Γεν. Εισαγγελέα και Γεν. Ελεγκτή για την έρευνα σχετικά με το επενδυτικό πρόγραμμα, τα τελευταία 24ωρα γινόμαστε για ακόμα μια φορά μάρτυρες ενός άνευ ορίων λαϊκισμού.

Εάν η πραγματική πρόθεση κάποιων κομμάτων είναι η κάθαρση και η διαφάνεια πρέπει να απαντήσουν δημόσια, με ευθύτητα και χωρίς περιστροφές στα παρακάτω ερωτήματα και όχι απλά να θέτουν προσχηματικά διλήμματα.

  • Ποια ήταν η θέση και η στάση τους όταν από το 2016 η ΕΔΕΚ ζητούσε ενημέρωση για το επενδυτικό πρόγραμμα και τα γραφεία που εμπλέκονταν στην υποβολή των αιτήσεων;
  • Ποια ήταν η θέση και η στάση τους όταν μετά τις αρχικές αποκαλύψεις του δικτύου Al Jazeera, η ΕΔΕΚ είχε ζητήσει πλήρη διερεύνηση ολόκληρου του προγράμματος και τιμωρία όσων εμπλέκονταν σε τυχόν παρατυπίες ή παρανομίες;
  • Με ποιο τρόπο βοήθησαν την αστυνομική έρευνα για να εντοπισθεί η πηγή διαρροής εγγράφων στο Al Jazeera από τη Βουλή και εάν σε αυτή εμπλέκονταν και ποιοι Βουλευτές;
  • Γιατί δεν ψήφισαν την αυτοδιάλυση της Βουλής ως ένα πρώτο βήμα ένδειξης ότι εννοούν πραγματικά την κάθαρση από τη στιγμή που στο σκάνδαλο επιβεβαιώθηκε η εμπλοκή και Βουλευτών; Ποιες κομματικές σκοπιμότητες τους καθόρισαν την στάση τους;

Με αυτή την ευκαιρία θα ήταν σκόπιμο να παραθέσουν και τη στάση τους για την σωρεία των σκανδάλων που ταλαιπώρησαν τους πολίτες, ακόμα και για τη θέση τους για τις εκποιήσεις, την ασυδοσία των τραπεζιτών σε βάρος των πολιτών, για το κούρεμα, τα αξιόγραφα, το χρηματιστήριο κ.ά.

Η ΕΔΕΚ θα συνεχίσει να πολιτεύεται υπεύθυνα και αξιόπιστα. Για την ΕΔΕΚ η κάθαρση δεν είναι ούτε σχήμα λόγου, ούτε δικαιολογία υπεκφυγής. Το απέδειξε πολλές φορές ακόμα και σε δύσκολες εποχές, καταβάλλοντας βαρύ τίμημα.

Αυτό ας το γνωρίσουν όλοι.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 28
 Οκτωβρίου 2020

Καίρια ερωτήματα προέκυψαν κατά τη σημερινή συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού και τα οποία πρέπει να απαντηθούν και έχουν σχέση με:

  • το ζήτημα της αύξησης του δημοσίου χρέους και τρόποι σμίκρυνσής του
  •  την αύξηση των δημοσίων εσόδων
  • και με την γενικότερη συζήτηση γύρω από ένα νέο μοντέλο οικονομίας που δεν θα στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στον τουρισμό και τον κατασκευαστικό τομέα.

Από πλευράς της ΕΔΕΚ ζητούμε την άμεση τροποποίηση της νομοθεσίας του Εθνικού Ταμείου Επενδύσεων ώστε μέρος των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες μέχρι τη δημιουργία του Εθνικού Ταμείου να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απομείωση του δημοσίου χρέους, όπως ακριβώς προνοείτο και στο αρχικό νομοσχέδιο και διαφοροποιήθηκε μετά από κοινή τροπολογία των κομμάτων ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ.

Να υπενθυμίσουμε ότι ως ΕΔΕΚ κατά τη ψήφιση της νομοθεσίας καταθέσαμε σχετική τροπολογία στη βάση της αρχικής πρόθεσης του Υπουργείου και η οποία καταψηφίστηκε από την πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Ως προς το δεύτερο ζήτημα, για την αύξηση των δημοσίων εσόδων από πλευράς της ΕΔΕΚ επιδώσαμε στο Υπ. Οικ πακέτο μέτρων τα οποία αυξάνουν τα έσοδα του κράτους και ταυτόχρονα και την ρευστότητα χωρίς τραπεζικό δανεισμό και επιβαρύνσεις των αυτοτελώς εργαζομένων και των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία.

Παράλληλα, η κυβέρνηση θα πρέπει  να εξετάσει το θέμα της παράτασης του μέτρου της αναστολής των δόσεων στοχευμένα στους τομείς που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την πανδημία προς αποφυγή της αύξησης νέων κόκκινων δανείων που θα θέσει εκ νέου σε  περιπέτειες το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου.

Τέλος, ως προς τη συζήτηση γύρω από ένα νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι από το 2003 ως ΕΔΕΚ ζητούμε τη χρηματοδότηση καινοτόμων επενδύσεων στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα της οικονομίας, αξιοποιώντας και το επιστημονικό προσωπικό της πατρίδας μας όπως για παράδειγμα ο τομέας της υδροπονίας κ.α ώστε η οικονομία της Κύπρου να μην στηρίζεται στους ευπαθείς τομείς του τουρισμού και του κατασκευαστικού τομέα.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

26 Οκτωβρίου 2020, Λευκωσία

 

Η απόφαση του ΟΚΥπΥ για ένταξη στην ΟΕΒ αποτελεί ακόμη ένα βήμα προς την κατεύθυνση της προσπάθειας  για Ιδιωτικοποίηση των Κρατικών Νοσηλευτηρίων . Στην ουσία αποτελεί συνέπεια του γεγονότος ότι τρία χρόνια μετά τον διορισμό του Δ.Σ. του ΟΚΥπΥ τα δημόσια νοσηλευτήρια δεν έχουν στελεχωθεί με επάρκεια και δεν έχουν καλυφθεί οι ανάγκες τους σε ιατρικό εξοπλισμό και αναλώσιμα.

Αδυνατούν να τιμολογήσουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν στον ΟΑΥ με αποτέλεσμα ο φορολογούμενος πολίτης να καλείται να καλύψει δεκάδες εκατομμύρια ελλείματα που δημιουργούνται και την ίδια στιγμή υποβαθμίζεται η περίθαλψη την οποία απολαμβάνει από τα δημόσια νοσηλευτήρια .

Σε συνδυασμό και μάλιστα με ευθύνη του ΟΑΥ επιχειρείται να εισαχθεί και το πολυασφαλιστικό σύστημα και επιβεβαιώνεται πλήρως ότι τόσο ο ΟΚΥΠΥ όσο και ο ΟΑΥ με  κάλυψη- κατά τα άλλα αντιπολιτευόμενων πολιτικών δυνάμεων- προχωρούν σε υπονόμευση της υφισταμένης νομοθεσίας εφαρμογής του ΓΕΣΥ.

Η ΕΔΕΚ από την πρώτη στιγμή είχε προειδοποίηση  για αυτούς τους κινδύνους , αλλά τόσο οι προειδοποιήσεις της όσο και οι εισηγήσεις της όχι μόνο δεν εισακούστηκαν αλλά αντίθετα στοχοποιήθηκαν .

Τελικά κάποιοί που περί άλλων τυρβάζουν είναι η ώρα να λάβουν τις ευθύνες τους!!

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

26 Οκτωβρίου 2020 , Λευκωσία

Δηλώσεις Μαρίνου Σιζόπουλου και Μάριου Χαννίδη για συμπόρευση με την ΕΔΕΚ

Ο Νομικός, Μάριος Χαννίδης, ανταποκρινόμενος θετικά στην πρόσκληση της ΕΔΕΚ στη βάση της Πολιτικής Διακήρυξης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, ενώνει τις δυνάμεις του και συμπορεύεται με την ΕΔΕΚ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν, ο Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσεꓽ

«Αγαπητέ Μάριε, σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την απόφαση σου να συμπορευθείς ξανά και να ενισχύσεις την προσπάθεια της ΕΔΕΚ και γενικά όλων αυτών που ενώνουν σήμερα τις δυνάμεις τους μαζί με την ΕΔΕΚ, σε μια δύσκολη για την πατρίδα μας περίοδο, όπου θα πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια.

Εκτός από την προώθηση μιας λειτουργικής, δημοκρατικής και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, με κατοχύρωση των πολιτικών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών ανεξάρτητα από θρησκευτική και εθνοτική προέλευση, να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να επέλθει επιτέλους η κάθαρση στην πατρίδα μας.

Τα τελευταία σκάνδαλα τα οποία έχουν ταλανίσει και έχουν αποδυναμώσει την κρατική υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας τόσο στον ευρωπαϊκό όσο και στον διεθνή χώρο δεν πρέπει να παραμείνουν ατιμώρητα. Θα πρέπει, λοιπόν, όλοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να υπάρξει κάθαρση, να υπάρξει εξυγίανση και να υπάρξει αποκατάσταση της υπόστασης και της κρατικής οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για ακόμη μια φορά σε ευχαριστώ, για το γεγονός ότι αυτήν τη δύσκολη ώρα, επιστρέφεις και ενώνεις μαζί με όλους τους υπόλοιπους τις δυνάμεις σου για να πετύχουμε αυτούς τους υψηλούς αλλά πάντα τίμιους στόχους που έχουμε θέσει».

Ακολούθως ο Μάριος Χαννίδης δήλωσεꓽ

«Αγαπητέ Πρόεδρε είναι πραγματικά με ανάμεικτα συναισθήματα που βρίσκομαι εδώ μετά από εφτά χρόνια. Όπως γνωρίζεις είχα ενταχθεί στις τάξεις του κόμματος το 1998 και το 2001 εκλέχθηκα για πρώτη φορά ως Δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Λατσιών.

Είχαμε μια μακρόχρονη συνεργασία και μαζί και με το κόμμα. Υπηρέτησα σε διάφορες θέσεις και ο κεντρικός άξονας της επανένταξης μου στην ΕΔΕΚ είναι να συμβάλω στην προσπάθεια που ως Πρόεδρος του Κινήματος αλλά και η ηγεσία καταβάλετε για την γενικότερη ενίσχυση του Σοσιαλιστικού κινήματος, κάτι το οποίο υπηρέτησα για πάρα πολλά χρόνια.

Θεωρώ ότι όσο ποτέ άλλοτε, είναι αναγκαία η ενίσχυση αυτού του χώρου για το καλώς νοούμενο συμφέρον των συμπολιτών μας. Βιώνουμε μια πολύ δύσκολη περίοδο, με την αβεβαιότητα που επικρατεί γύρω μας, με μια επεκτατική και επικίνδυνη Τουρκία. Άρα θεωρώ ότι η ασφάλεια των πολιτών πρέπει να είναι πάνω από τα κόμματα και πάνω από τις πολιτικές φιλοδοξίες και θα πρέπει όλοι να εργαστούμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Στόχος μας θα πρέπει να είναι τα απλά αλλά και τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας, η οικονομική τους ανάπτυξη και να βρουν ξανά οι συμπατριώτες μας και συμπολίτες μας την αξιοπρέπεια που τους αξίζει. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ».

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 26 Οκτωβρίου 2020

Έχοντας κατά νου και τις εκτιμήσεις για την εξάπλωση της Πανδημίας Covid-19 στην Πατρίδα μας και τις προβλεπόμενες επιπτώσεις στην Οικονομία θεωρούμε ότι πρέπει να αξιολογηθούν οι προτάσεις της ΕΔΕΚ οι οποίες επιδόθηκαν στον υπουργό Οικονομικών και στην Κυβέρνηση και να τεθούν σε εφαρμογή με βασικό στόχο την μείωση των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων στους πολίτες.

Στο πλαίσιο αυτών των προτάσεων ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί στην αύξηση της ρευστότητας των αυτοτελώς εργαζόμενων και επιχειρήσεων που πλήττονται από την Πανδημία υπό μορφή έμμεσου δανεισμού από το κράτος χωρίς επιβαρύνσεις .

Όπως προνοούν οι συγκεκριμένες προτάσεις της ΕΔΕΚ, ο δανεισμός αυτός θα αποπληρωθεί μετά την κρίση -σε χρονικό διάστημα που θα καθοριστεί -σε ισόποσες δόσεις έτσι ώστε το μεν κράτος να μην απωλέσει εισοδήματα και οι πληγείσες επιχειρήσεις και οι αυτοτελώς εργαζόμενοι να μην έχουν πρόσθετες επιβαρύνσεις.

Είναι από όλους αποδεκτό πως η διατήρηση της ρευστότητας στην Οικονομία μειώνει τις πιθανότητες απολύσεων και συγκρατεί το δείκτη της ανεργίας και παράλληλα μειώνει και το ποσό ή τα χρήματα που το κράτος θα χρειαστεί να καταβάλει για να στηρίξει τις επιχειρήσεις .

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

25 Οκτωβρίου 2020, Λευκωσία

Οι συνεχιζόμενες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώς για εποικισμό της Αμμοχώστου δεν πρέπει να παραμένουν αναπάντητες.Για αυτό η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στην εφαρμογή στοχευμένων μέτρων οικονομικής φύσεως σε βάρος του κατοχικού καθεστώτος.

Υπενθυμίζουμε πως από την πλευρά μας ως ΕΔΕΚ εδώ και 4 χρόνια έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στην Κυβέρνηση που με την προώθηση τους θα επιφέρουν οικονομικό κόστος στο κατοχικό καθεστώς. Ως εκ τούτου καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην ένταξη τους σε συγκεκριμένο Πρόγραμμα εφαρμογής τέτοιων προτάσεων.

Η αποφυγή απάντησης σε τέτοιες προκλητικές ενέργειες εκλαμβάνονται από την Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς ως αδυναμία και όχι ως ανωτερότητα.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

24 Οκτωβρίου 2020, Λευκωσία

Ευαισθητοποίηση και ένταξη τακτικού και προληπτικού ελέγχου του μαστού

Η Παγκόσμια Μέρα Κατά του Καρκίνου του Μαστού είναι η καλύτερη αφορμή για να ευαισθητοποιηθούμε και να εντάξουμε τον τακτικό και προληπτικό έλεγχο στη ζωή μας. Για τον σκοπό αυτό, ο Γιατρός και Ειδικός Ακτινολόγος μαστού Δημήτρης Σοφοκλέους δήλωσε:  

«Θα ήθελα να παροτρύνω όλες τις γυναίκες όπως εξετάζονται τακτικά. Οι γυναίκες που είναι πέραν των σαράντα ετών να κάνουν κάθε χρόνο την μαστογραφία τους και τον υπέρηχο μαστού. Η εξέταση από την ίδια την κοπέλα μπορεί να γίνεται κάθε μήνα από πιο νεαρή ηλικία, ιδανικά μετά την δεύτερη εβδομάδα του κύκλου. Πρέπει να εξετάζεται η μασχάλη, το στήθος και η θηλή. Οτιδήποτε παρατηρήσει μια γυναικά, είναι καλά να πάει στον γιατρό της για να γίνει μια πιο συγκεκριμένη εξέταση.   

Ο καρκίνος του μαστού είναι θεραπεύσιμος, φτάνει να τον βρούμε γρήγορα. Εάν γίνει η διάγνωση του καρκίνου στα πρώτα στάδια, η θεραπεία είναι σχεδόν 100%. Οπόταν είναι κρίμα το 2020 να έχουμε θανάτους από τον καρκίνο του μαστού διότι μια διάγνωση έχει γίνει αργά.   

Στην Κύπρο έχουμε αρκετά κέντρα που ασχολούνται με τον μαστό, τόσο κρατικά όσο και ιδιωτικά. Έτσι νομίζω η πρόσβαση σε αυτά τα κέντρα, είναι δυνατή για όλες τις γυναίκες». 

Γραφείο Τύπου 

Λευκωσία, 25 Οκτωβρίου 2020 

Η Έλλη Κυριακίδου αφιέρωσε τη ζωή της στο κυπριακό θέατρο και στη διάδοσή του μέσω του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης.

Η χαρακτηριστική της φωνή, το μοναδικό της ταλέντο, η καλοσύνη και το χαμόγελό της θα μένουν πάντα χαραγμένα στο μυαλό και την καρδιά μας.

Η ηγεσία και τα μέλη του Κ.Σ. ΕΔΕΚ στέλνουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στην καλλιτεχνική και προσωπική της οικογένεια.

Αιωνία της η μνήμη.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 23 Οκτωβρίου 2020