ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΔΕΚ

Με αφορμή τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την ελεύθερη πρόσβαση ανηλίκων στο αλκοόλ, θυμίζουμε πως ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Κωστής Ευσταθίου, έχει υποβάλει τροπολογία στην υπό συζήτηση πρόταση νόμου που τροποποιεί τον Περί Πώλησης Οινοπνευματωδών Ποτών Νόμο.

Σύμφωνα με την τροπολογία, την ευθύνη για την πώληση, τη διάθεση ή τη χορήγηση οινοπνευματώδους ποτού σε πρόσωπο ηλικίας κάτω των δεκαεπτά ετών θα έχει και “το πρόσωπο το οποίο προμήθευσε ή το οποίο προμηθεύτηκε και ακολούθως διέθεσε ή παρέδωσε ή χορήγησε το οινοπνευματώδες ποτό» ενώ αυξάνει τις ποινές σε περιπτώσεις παράβασης του σχετικού άρθρου απαγόρευσης διάθεσης οινοπνευματώδους ποτού σε ανήλικους.

Η εν λόγω τροπολογία αποσκοπεί στο να κάνει πιο αυστηρό το νόμο όσον αφορά τις περιπτώσεις διάθεσης οινοπνευματωδών ποτών σε ανήλικους.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 20 Μαΐου 2019

 

Με αφορμή το Brexit και λόγω της Βρετανικής στάσης στα θέματα των τουρκικών παρεμβάσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, η Κυπριακή Κυβέρνηση επιβάλλεται να εξετάσει με μεγάλη σοβαρότητα το θέμα της αναστολής της λειτουργίας των Βρετανικών Βάσεων και την απομάκρυνσή τους από την Κύπρο.

Θυμίζουμε πως με απόφαση του ΟΗΕ οι Βρετανικές Βάσεις είναι παράνομες. Γι’ αυτό και στο Σχέδιο ΑΝΑΝ η Βρετανία φρόντισε να διασφαλίσει τη νομιμοποίηση της παρουσίας των Βρετανικών Βάσεων και μάλιστα της δυνατότητας να έχουν οι Βρετανοί ρόλο και λόγο στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 19 Μαΐου 2019

ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ

Σήμερα συμπληρώνεται ένας αιώνας από την σφαγή των Ελλήνων του Πόντου από τα κεμαλικά στρατεύματα. Ένας αιώνας πόνου και οδύνης για τις ψυχές που σφαγιάστηκαν με τον πλέον απεχθή τρόπο από τους οπαδούς και τον στρατό του Κινήματος των Νεότουρκων.

Οι 350.000 δολοφονημένοι Έλληνες του Πόντου αποτελούν τη μεγαλύτερη απόδειξη της δρομολογημένης και μεθοδευμένης εθνοκάθαρσης που επιχειρεί εδώ και χρόνια η Τουρκία απέναντι στον Ελληνισμό, μίας εθνοκάθαρσης ανάλογης αυτής που βιώσαμε το 1974 από τα στρατεύματα του Αττίλα.

Είναι σημαντικό ότι τα τελευταία χρόνια η γενοκτονία των Ποντίων Ελλήνων γίνεται όλο και πιο  γνωστή διεθνώς. Το πιο σημαντικό όμως είναι να πιεστεί η Τουρκία να αναγνωρίσει τις γενοκτονίες και τα εγκλήματα που έχει διαπράξει, γεγονός που θα αποτελέσει μία σημαντική πολιτική νίκη έναντι της Τουρκίας και δικαίωση των νεκρών ψυχών. Πρωτοστάτης σε αυτόν τον αγώνα υπήρξε από το 1991 ο Ανδρέας Παπανδρέου με την κατάθεση πρότασης νόμου και την καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως «Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων».

Το  ελληνικό και το κυπριακό κράτος έχουν ευθύνη να εργαστούν προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης. Είναι πολύ σημαντικό η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας  να διασυνδεθεί με την υποχρέωσή της για αναγνώριση τόσο της ποντιακής όσο και της αρμενικής γενοκτονίας.  Ήρθε πλέον η στιγμή να σηκώσουμε το βάρος της εθνικής μας συνείδησης και να διεκδικήσουμε με ομοθυμία τη δικαίωση όλων αυτών που χάθηκαν από τα εθνικιστικά και επεκτατικά σχέδια της Τουρκίας.

Όλα αυτά θα πρέπει να μας αφυπνίσουν και να μας συνειδητοποιήσουν σχετικά με την επιδιωκόμενη λύση του κυπριακού στο πλαίσιο της οποίας η Τουρκία δεν πρέπει να επιτραπεί να έχει άμεσα ή έμμεσα ρόλο στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 19 Μαΐου 2019

Με την ευκαιρία της Διεθνούς Μέρας κατά της ομοφοβίας, το σοσιαλιστικό κίνημα της Κύπρου τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της κατάργησης οποιασδήποτε δυσμενούς διάκρισης σε βάρος συνάνθρωπων μας.

Στηρίζουμε τον αλληλοσεβασμό, την απόλυτη προστασία της ιδιωτικής ζωής και τασσόμαστε υπέρ της εξάλειψης των διακρίσεων, του μίσους και του φόβου απέναντι στον συνάνθρωπο μας.

 

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 17 Μαΐου 2019

ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ ΕΔΕΚ

Η τρομοκρατία της Τουρκίας διά μέσου του κατοχικού καθεστώτος και η προσπάθεια φίμωσης της «Αφρίκα», του Σενέρ Λεβέντ, του Αλί Οσμάν και κάθε φωνής που εναντιώνεται στην κατοχή, τη διχοτόμηση και την προοπτική εδραίωσης ενός δημοκρατικού, λειτουργικού και βιώσιμου κράτους χωρίς φυλετικούς διαχωρισμούς με πλήρη εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την επικράτεια, έπεσε στο κενό.

Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι προοδευτικοί πολίτες, σεβόμενοι την Κυπριακή Δημοκρατία και το κοινό μέλλον, οφείλουμε να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για αποτροπή επιβολής λύσης στο κυπριακό τύπου απαρτχάιντ, όπως επιχειρείται από πολλές πλευρές να εφαρμοστεί. Η Κύπρος πρέπει να είναι ένα δημοκρατικό κράτος με έναν λαό και με πλήρη κατοχύρωση όλων των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο του πλήρους μέλους της ΕΕ.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 17 Μαΐου 2019

Η σημερινή εξαγγελία της στεγαστικής πολιτικής, είναι προς την ορθή κατεύθυνση καθώς υιοθετεί σημαντικό αριθμό προτάσεων και θέσεων που είχαμε καταθέσει στον Υπουργό Εσωτερικών, στον ΚΟΑΓ, στον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης και στη Βουλή.

Θυμίζουμε πως η ΕΔΕΚ ήταν το μόνο κόμμα που είχε προτείνει αντί να ψηφιστούν τα 45 εκατομμύρια για τη μείωση της τιμής των καυσίμων, τα χρήματα αυτά να δοθούν σε στοχευμένα κοινωνικά μέτρα όπως αυτά που οδηγούν στην άμβλυνση του στεγαστικού προβλήματος των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Για ακόμα μια φορά επαναλαμβάνουμε τις προτάσεις που κατέθεσε η ΕΔΕΚ για άμβλυνση ή και επίλυση του στεγαστικού προβλήματος:

  1. Παραχώρηση από τον Κυπριακό Οργανισμό Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ) σε νεαρά ζευγάρια κατοικία σε τιμή κόστους.
  2. Παραχώρηση από τον ΚΟΑΓ σε οικογένειες που εμπίπτουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού οικίες / διαμερίσματα με χαμηλό ενοίκιο ή με τη μέθοδο της ενοικιαγοράς.
  3. Επιστράτευση πολυκατοικιών ή και ξενοδοχείων που δεν λειτουργούν ώστε να στεγαστούν άμεσα οι άστεγοι.
  4. Οριοθέτηση περιοχών (σε κρατική γη) στις οποίες θα αναπτυχθούν προκατασκευασμένες κατοικίες για προσωρινή στέγαση αστέγων, αποφεύγοντας τη μονιμοποίηση σε αυτό το καθεστώς καθώς και την γκετοποίησή τους, μέχρι την επίτευξη του τελικού στόχου που είναι η επανένταξή τους στον κοινωνικό ιστό.
  5. Επιδότηση για την ανακαίνιση κατοικίας για επιστροφή κατοίκων από τα αστικά κέντρα στην ύπαιθρο και κυρίως στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές.
  6. Επαναφορά της δήλωσης  πολιτικής για τη στεγαστική ανάπτυξη των αγροτεμαχίων και τη δυνατότητα διαχωρισμού σε δίσκαλα τεμάχια και επαναφορά του συντελεστή δόμησης στο 10%.
  7. Ανέγερση φοιτητικών εστιών για παραχώρηση διαμερισμάτων σε φοιτητές με χαμηλό ενοίκιο.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 17 Μαΐου 2019

ΕΔΕΚ ΓΡΟΘΙΑ

Ήδη από τις 5 Μαΐου ζητάμε από τον κ. Χ. Χρίστου, Προέδρο του ΕΛΑΜ, να μας πει τους λόγους που αποχώρησε τον περασμένο Απρίλιο από την αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής όταν γινόταν μονόλεπτη σιγή για τα θύματα της Χούντας των Αθηνών η οποία συνεργάστηκε με την Τουρκία για την κατάληψη και την κατοχή μέρους της πατρίδας μας.

Κατά τη χθεσινοβραδινή συζήτηση στο τηλεοπτικό κανάλι Άλφα που συντόνιζε και παρουσίαζε η δημοσιογράφος Αιμιλία Κενεβέζου, ο κ. Χρίστου ερωτήθηκε ξανά για τους λόγους που αποχώρησε από την Ολομέλεια της Βουλής κατά την απότιση φόρου τιμής στα θύματα της Χούντας και πάλι δεν απάντησε.

Καταρρέουν πλέον όλο και πιο συχνά οι προσπάθειες της ηγεσίας του ΕΛΑΜ να παραπλανήσει με τη στάση και τη ρητορική της για τη σχέση της με τη Χρυσή Αυγή και τα υπόλοιπα εθνικιστικά κόμματα που δρουν κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 17 Μαΐου 2019

Λόγω της Βρετανικής τακτικής η οποία εμμέσως πλην σαφώς αμφισβητεί για πολλοστή φορά  τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, επαναλαμβάνουμε τη θέση μας πως είναι καιρός η κυπριακή κυβέρνηση να σκεφτεί σοβαρά την αναστολή και το κλείσιμο των Βρετανικών Βάσεων. Αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να ρυθμιστεί αν όχι πριν από  τη λύση, τουλάχιστον ταυτόχρονα με τη λύση και σε καμία περίπτωση μετά από τη λύση.

Υπενθυμίζουμε πως οι Βρετανοί προσπάθησαν να προσδώσουν νομιμότητα και κυριαρχία στις Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο. Μία προσπάθεια η οποία επιχειρήθηκε και με το Σχέδιο Ανάν αλλά και στο πλαίσιο λύσης του Kυπριακού και δεν καρποφόρησε.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 17 Μαΐου 2019

 

Η ΕΔΕΚ εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για το θάνατο του Μιχαλάκη Ζαμπέλα ο οποίος ξεχώριζε για το ήθος και την προσφορά του στα κοινά και στον πολιτισμό.

Η ΕΔΕΚ εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.

 

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 15 Μαΐου 2019

Καταδικάζουμε την απαράδεκτη δήλωση του  Βρετανού Υπουργού Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν.

Η δήλωση επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τον αρνητικό ρόλο της Μεγάλης Βρετανίας στο κυπριακό πρόβλημα.

Τα όποια διαβήματα της κυπριακής κυβέρνησης για ανάκληση, διόρθωση και απολογία από πλευράς Βρετανίας για τη δήλωση Ντάνκαν, είναι επιβεβλημένα.

 

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 15 Μαΐου 2019