ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΔΕΚ

Με αφορμή τη σημερινή σύσκεψη στο Προεδρικό για διόρθωση των αδυναμιών που υπάρχουν στην στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης, επαναφέρουμε τις προτάσεις που εδώ και χρόνια ως ΕΔΕΚ έχουμε καταθέσει στην κυβέρνηση, στους αρμόδιους Υπουργούς, στη Βουλή, στον ΚΟΑΓ και στον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης, για άμβλυνση και επίλυση του στεγαστικού προβλήματος:

 1. Επιστράτευση πολυκατοικιών ή και ξενοδοχείων που δεν λειτουργούν ώστε να στεγαστούν άμεσα οι άστεγοι.
 2. Οριοθέτηση περιοχών (σε κρατική γη) στις οποίες θα αναπτυχθούν προκατασκευασμένες κατοικίες για προσωρινή φιλοξενία αστέγων, αποφεύγοντας τη μονιμοποίηση σε αυτό το καθεστώς καθώς και την γκετοποίησή τους, μέχρι την επίτευξη του τελικού στόχου που είναι η επανένταξή τους στον κοινωνικό ιστό.
 3. Ενίσχυση της στεγαστικής πολιτικής του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ).
 4. Παραχώρηση από τον ΚΟΑΓ σε νεαρά ζευγάρια κατοικία σε τιμή κόστους.
 5. Παραχώρηση από τον ΚΟΑΓ σε οικογένειες που εμπίπτουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού οικίες / διαμερίσματα με συμβολικό ενοίκιο ή με τη μέθοδο της ενοικιαγοράς.
 6. Επιδότηση για την ανακαίνιση κατοικίας για επιστροφή κατοίκων από τα αστικά κέντρα στην ύπαιθρο και κυρίως στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές.
 7. Επαναφορά της δήλωσης  πολιτικής για τη στεγαστική ανάπτυξη των αγροτεμαχίων και τη δυνατότητα διαχωρισμού σε δίσκαλα τεμάχια και επαναφορά του συντελεστή δόμησης στο 10%.
 8. Ανέγερση φοιτητικών εστιών για παραχώρηση διαμερισμάτων σε φοιτητές με χαμηλό ενοίκιο.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 28 Ιανουαρίου 2020

 

Με αφορμή τον καταρτισμό της νέας μεταναστευτικής πολιτικής, από την πλευρά της ΕΔΕΚ ζητούμε να ληφθούν άμεσα αυστηρά μέτρα.

Αυτό είναι επιβεβλημένο τόσο από το ότι το 2019 οι παράνομοι μετανάστες που ήρθαν στην Κύπρο αυξήθηκαν κατά 325% σε σύγκριση με το 2018, όσο και από το ότι το μεταναστευτικό και προσφυγικό ρεύμα το αξιοποιεί σε μεγάλο βαθμό η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς σε μία προσπάθεια δημιουργίας μιας μορφής υβριδικού πολέμου αλλοίωσης της κυπριακής κοινωνίας. Συνεπώς η λήψη άμεσων μέτρων είναι επιβεβλημένη για προστασία τόσο της κυπριακής οικονομίας όσο και της κοινωνικής δομής του κυπριακού κράτους .

Επαναλαμβάνουμε πως ως Κύπρος οφείλουμε να προσφέρουμε προστασία σε πολίτες που προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές, καθώς αυτό επιβάλλει η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και η ίδια μας η ιστορία ως μία χώρα με χιλιάδες εκατοντάδες πρόσφυγες εξαιτίας της τουρκικής εισβολής.

Παρόλα αυτά, στην περίπτωση της παράνομης μετανάστευσης δεν μιλάμε για ανθρώπους που δικαιωματικά χρειάζονται προστασία, αλλά για μεταναστευτικά ρεύματα από χώρες στις οποίες δεν υπάρχουν πολεμικές συγκρούσεις αλλά και τυγχάνουν αξιοποίησης από την Τουρκία για εξυπηρέτηση των δικών της σκοπών.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 28 Ιανουαρίου 2020

Με αφορμή τη συζήτηση στη ΜΕΠΕΥ μεταξύ εκπαιδευτικών και Υπουργείου Παιδείας, η κυβέρνηση αποφάσισε να καταθέσει ένα νομοσχέδιο για σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα που προβλέπει την κατάργηση της αναλογιστικής μείωσης  του 12%, γνωστού ως penalty, για όσους είναι δυνητικοί δικαιούχοι και θα το επιλέξουν.

Από την πλευρά της ΕΔΕΚ εισηγούμαστε ότι για σκοπούς κοινωνικής δικαιοσύνης ο τερματισμός της αποκοπής του 12% θα πρέπει να επεκταθεί και:

 1. στις περιπτώσεις ανθυγιεινών και βαρέων επαγγελμάτων με τη δημιουργία σχετικού καταλόγου που να καθορίζει ποια είναι αυτά,
 2. στους τραυματίες και αιχμαλώτους πολέμου,
 3. αλλά και όσους υπηρέτησαν κατά το 1974, πέραν των δύο ετών, στην Εθνική Φρουρά.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 27  Ιανουαρίου 2020

 

 

Χθες βράδυ στην Πόλη Χρυσοχούς πραγματοποιήθηκε μαζική συγκέντρωση κατοίκων της περιοχής οι οποίοι επηρεάζονται από τις εκποιήσεις και τις αυθαίρετες συμπεριφορές των τραπεζών, όπως είναι οι υπερχρεώσεις, η απουσία σεβασμού στις περιπτώσεις προσφυγής των δανειοπηπτών στη δικαιοσύνη, η αξιοποίηση των ασαφειών για εκποίηση της πρώτης κατοικίας κ.ά.

Στη συνάντηση παρευρέθηκε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος και ο Βουλευτής του κόμματος Ηλίας Μυριάνθους, όπου ενημέρωσαν τους παρευρισκόμενους τόσο για τις μέχρι σήμερα θέσεις του κόμματος με στόχο την προστασία των δανειοληπτών, καθώς επίσης και για μελλοντικές ενέργειες τις οποίες το κόμμα θα αναλάβει, υπέρ της προστασίας των πολιτών και κατά της αυθαιρεσίας των τραπεζιτών.

 

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 26 Ιανουαρίου 2020

Το προσχέδιο του ψηφίσματος για την ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ συνιστά μία ακόμη επικίνδυνη διολίσθηση του κυπριακού. Όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», τον πρωταγωνιστικό ρόλο για το εν λόγω κείμενο φαίνεται να τον έχει η Μεγάλη Βρετανία, η χώρα που είναι η γενεσιουργός αιτία του κυπριακού προβλήματος.

Όσον από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν καταβάλλονται προσπάθειες για την επαναφορά του κυπριακού στη σωστή του βάση ως θέματος εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής και εθνοκάθαρσης, τόσο οι σταδιακές διολισθήσεις θα οδηγήσουν στο τέλος της μέρας στην περαιτέρω αναβάθμιση του ψευδοκράτους και στη νομιμοποίηση της διχοτόμησης.

Αυτός εξάλλου είναι και ο πάγιος στόχος της Τουρκίας πριν από την ολοκλήρωση του τελικού της στόχου που ήταν και, εξακολουθεί να είναι, ο πλήρης έλεγχος της Κύπρου, άμεσος ή έμμεσος, για να μπορέσει να εδραιώσει τον επικυριαρχικό της ρόλο στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 26 Ιανουαρίου 2020


Από τη χθεσινή συνάντηση Μέρκελ – Ερντογάν επιβεβαιώνεται το μεγάλο ενδιαφέρον της Γερμανίας για την τελωνειακή αναβάθμιση της Τουρκίας, και όχι για την ένταξής, στην ΕΕ. Οι λόγοι προφανώς είναι οικονομικοί καθώς είναι γνωστό το μεγάλο μέγεθος του εμπορικού ισοζυγίου Γερμανίας – Τουρκίας αλλά και οι μεγάλες επενδύσεις και επιχειρηματικά συμφέροντα των γερμανικών εταιρειών στην Τουρκία.

Αυτό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη στη διαμόρφωση της πολιτικής μας όσον αφορά τη διαχείριση του συγκεκριμένου προβλήματος αλλά και των ενεργειών που πρέπει να ληφθούν με στόχο τη μερική εξισορρόπηση από πλευράς Ελλάδας και Κύπρου των γερμανικών συμφερόντων.

Γραφείου Τύπου

Λευκωσία, 25 Ιανουαρίου 2020

Είναι γεγονός πως αυτό το ζήτημα το οποίο χρονίζει θα έπρεπε επιτέλους να ρυθμιστεί και να ρυθμιστεί με ένα τρόπο σωστό και δίκαιο προς όφελος όλων των πλευρών και όλων των κατευθύνσεων.

Εμείς θα στηρίξουμε την συγκεκριμένη πρόταση όμως την ίδια στιγμή καταθέτουμε και μια τροπολογία γιατί θεωρούμε ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου η αδυναμία καταβολής συγκεκριμένου ενοικίου δεν οφείλεται στους ενοικιαστές αλλά σε καταστάσεις οι οποίες επικρατούν στην συγκεκριμένη περιοχή. Μιλάμε περισσότερο για θέματα καταστημάτων. Δυστυχώς βρισκόμαστε στην Κύπρο και έχουμε διαπιστώσει πάρα πολλές φορές ότι διάφορά βελτιωτικά έργα που γίνονται είτε από το κράτος, είτε από την κυβέρνηση, καθυστερούν σε πολύ μεγάλο βαθμό να ολοκληρωθούν στο χρονικό διάστημα το οποίο έχει προκαθοριστεί.

Αυτό έχει τεράστιες συνέπειες πάνω στο θέμα της εμπορικότητας των συγκεκριμένων καταστημάτων, τα ενοίκια όμως τρέχουν, με αποτέλεσμα στο τέλος να βρίσκονται οι ενοικιαστές σε πάρα πολύ δύσκολη θέση.

Γι’ αυτόν τον λόγο χωρίς να θέλω να αναφερθώ σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και μάλιστα σε εμπορικά κέντρα των πόλεων για το πού έχει φτάσει αυτή η κατάσταση με την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των έργων, εμείς θεωρούμε ότι είναι δίκαιο να παραχωρηθεί προς τους ενοικιαστές η δυνατότητα μιας τρίμηνης καθυστέρησης όσον αφορά την εφαρμογή των συγκεκριμένων διατάξεων, οι οποίες προβλέπονται στη συγκεκριμένη νομοθεσία.

Θεωρούμε ότι αυτό είναι δίκαιο, είναι σωστό γιατί πρέπει να υποστηρίξουμε το δίκαιο και κυρίως τους ιδιοκτήτες αλλά από την άλλη πλευρά δεν θα πρέπει να οδηγούμε στην καταστροφή εμπορευόμενους για αιτίες οι οποίες δεν ανήκουν στην δική τους τη θέληση αλλά είναι συνθήκες οι οποίες είναι διαφορετικές. Εκτός αν έρθουμε σε κάποια στιγμή και να πούμε ότι για αυτές τις περιπτώσεις θα υπάρχουν αποζημιώσεις προς τους επηρεαζόμενους καταστηματάρχες. Για να μπορέσουν να επιβιώσουν.

Γι’ αυτό κάνουμε έγκληση προς τα μέλη του κοινοβουλίου να στηρίξουν αυτήν την τροπολογία, γιατί θεωρούμε ότι είναι δίκαιη, σωστή, δεν αντιμάχεται την φιλοσοφία της συγκεκριμένης πρότασης νόμου και νομίζω ότι είναι πολύ ισοζυγισμένη.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 24 Ιανουαρίου 2020

Στην περίπτωση των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων που έτυχαν από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ευνοϊκής δανειοδότησης είτε με παραχώρηση δανείου χωρίς εξασφαλίσεις, είτε με ευνοϊκό επιτόκιο ή με διαγραφή δάνειου, τότε τα ονόματά τους επιβάλλεται να δοθούν στην δημοσιότητα.

Όπως πολλές φορές έχουμε τονίσει, ο στόχος μας είναι η διαφάνεια αλλά όχι η θυματοποιήση των περιπτώσεων εκείνων που έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια ως απότοκο της οικονομικής κρίσης.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 24 Ιανουαρίου 2020

Ο οποιοδήποτε περιορισμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πάντοτε είναι και δυσάρεστος και  επικίνδυνος. Εξάλλου τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι η ειδοποιός διαφορά του ανθρώπου από τα υποζύγια.  Και αυτό δεν το λέω εγώ αλλά οι Γάλλοι  της Γαλλικής  Διακήρυξης του 1789 των δικαιωμάτων του ανθρώπου, το λέει η Αμερικανική Διακήρυξη για τα δικαιώματα του ανθρώπου, το λέει η διεθνής έννομη τάξη. Ο οποιοσδήποτε περιορισμός και επέμβαση θα πρέπει να είναι ανάλογος  του σκοπού για τον οποίο αυτή γίνεται. Δεν θα  προχωρήσω σήμερα να σας κάνω νομική ανάλυση. Εξάλλου αυτό είναι δουλειά των δικαστηρίων. Εδώ λειτουργούμε περισσότερο ως πολιτικό σώμα αλλά βεβαίως υπόλογο στη λαϊκή κυριαρχία. Θα προσπαθήσω να υποδείξω τους λόγους για τους οποίους μας βρίσκει αντίθετους το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Θα αναφερθώ επί τροχάδην στο άρθρο 6Α.

Καταρχήν η νομοθεσία δυστυχώς εξουσιοδοτεί για παρακολούθηση και μη μέλη της αστυνομίας. Έχοντας υπόψη  την περίπτωση του βαν όπου προφανώς οι συγκεκριμένοι οι οποίοι παρακολουθούσαν κατά τρόπο παράνομο εκτελούσαν καθήκοντα ή πρόσφεραν υπηρεσίες στον οποιοδήποτε, με τον ίδιο τρόπο ο νόμος αυτός  επιτρέπει στην αστυνομία, στους  ανακριτές, στις ερευνητικές αρχές  ουσιαστικά να αγοράζουν υπηρεσίες από μη μέλη της αστυνομίας από ανθρώπους ιδιώτες. Και αυτό είναι πάρα πολύ συνηθισμένο και αντιλαμβάνεστε τι πόρτες κατάχρησης των διαδικασιών ανοίγει.

Στο άρθρο 7 όπως αυτό τροποποιείται, δυστυχώς, ικανοποιεί τα κριτήρια του νόμου η πεποίθηση του ανακριτή ότι η παρακολούθηση θα προσφέρει και θα είναι χρήσιμη στην διερεύνηση ή αποτροπή  αδικημάτων. Η πεποίθηση. Πιστεύω δηλαδή ότι αν παρακολουθήσω κάποιον θα προχωρήσω σε διερεύνηση κάποιου αδικήματος. Περαιτέρω πρέπει να αναφερθώ και στο ότι η παρακολούθηση με βάση το εδάφιο Δ μπορεί να γίνει και κατά αγνώστων προσώπων. Να παρακολουθούμε δηλαδή πολίτες της Δημοκρατίας ασχέτως εάν η ταυτότητα δεν είναι γνωστή στον παρακολουθώντα. Επεκτείνεται η παρακολούθηση και σε άτομα πέρα των υποτίθεται στοχευμένων, λέει  το νομοσχέδιο. Δηλαδή να προχωρήσουμε σε παρακολούθηση όλων των πρσώπων που η παρακολούθηση της ιδιωτικής επικοινωνίας εύλογα πιστεύεται ότι μπορεί να βοηθήσει στην διερεύνηση  του αδικήματος. Επεκτείνεται κατά δραματικό τρόπο το εύρος της παρακολούθησης. Δεν υπάρχει σε καμία άλλη  ευρωπαϊκή χώρα απολύτως αυτή η ευκολία  πλέον με την οποία μπορεί να παρακολουθείται ο κάθε ένας, ο τρίτος ο άγνωστος, επειδή τυγχάνει κατά την  πεποίθηση του ανακριτή να βοηθήσει η παρακολούθηση  στην διαλεύκανση ή αποτροπή των αδικημάτων.

Στο άρθρο 8 του νομοσχεδίου αναφέρει πέρα της πεποιθήσεως ότι σε συνδυασμό πάντα με το 8Α δυστυχώς είμαστε υποχρεωμένοι εάν προέλθει αίτημα από τρίτη χώρα, π. χ. την Τουρκία, το Κατάρ, την Σαουδική Αραβία, την Γερμανία όπως έγινε με τον Αγωνιστή της Δημοκρατίας που ήθελαν να τον εκδώσουμε για να τον στείλουν στην Τουρκία να τον εξαφανίσουν. Εάν γίνουν αυτές  οι αιτήσεις η Κυπριακή Δημοκρατία είναι υποχρεωμένη να παρακολουθεί το συγκεκριμένο πρόσωπο ακόμα και Κύπριο εάν αυτή είναι η παράκληση, η απαίτηση, ξένου κράτος. Και αυτό έχει σημασία. Και μιλώ προς τα αριστερά για τις περιπτώσεις  που εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα ή κοινωνικοί αγώνες βαφτίζονται από ολοκληρωτικά καθεστώτα ως εγκληματίες.

Έχουμε καταθέσει δύο τροπολογίες οι οποίες φαίνεται ότι θα υπερψηφιστούν. Εάν υπερψηφιστούν , έχουμε υποχρέωση εφόσον η τροπολογίας μας γίνεται αποδεκτή να μην καταψηφίσουμε τουλάχιστον το νόμο.

Τελειώνω με το εξής. Οι  Γάλλοι το 1789 στην Οικουμενική Διακήρυξη  Δικαιωμάτων  του ανθρώπου είπαν το εξής το οποίο  επαναλαμβάνω με παρρησία. Ότι η άγνοια, η λήθη, η απαξίωση των δικαιωμάτων  του ανθρώπου είναι οι μόνες αιτίες των δημοσίων δεινών και της διαφθοράς των κυβερνώντων. Ποτέ δεν θα πρέπει να δίνουμε υπερεξουσίες σε άτομα ή επιτροπές που μόνες τους αποφασίζουν, παρακολουθούν και αυτόρυθμίζονται. Αυτό θα είναι το τέλος της Δημοκρατίας.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 24 Ιανουαρίου 2020

Μετά τη χθεσινή τελετή εγκαινίων των νέων γραφείων της ΕΔΕΚ στο Παραλίμνι, ο Πρόεδρος του κόμματος δήλωσε:

“Απόψε είχαμε την ευκαιρία και την τιμή να εγκαινιάσουμε το οίκημα της τοπικής οργάνωσης της ΕΔΕΚ στο Παραλίμνι. Είναι μια σημαδιακή μέρα για την ΕΔΕΚ δεδομένου ότι αυτό το οίκημα έχει δημιουργηθεί για να λειτουργήσει και να προσφέρει, κυρίως, υπηρεσίες προς τους πολίτες της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου για ζητήματα που έχουν σχέση με οικονομικά ή κοινωνικά προβλήματα και όχι μόνο.

Την ίδια στιγμή θεωρούμε ότι η παρουσία της ΕΔΕΚ σε αυτή την ακριτική περιοχή στέλνει ακόμα ένα ισχυρό μήνυμα. Ότι από την πλευρά της ΕΔΕΚ εκτός από τα είμαστε δίπλα στους πολίτες για τα προβλήματα της καθημερινότητάς τους, συνεχίζουμε τον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας μας”.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 24 Ιανουαρίου 2020