ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΦΘΟΡΑ

ΕΔΕΚ ΓΡΟΘΙΑ

Με αφορμή τη συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας και την ολοκλήρωση του 2018, προχωρώντας σε μια ψύχραιμη αξιολόγηση στα θέματα της εσωτερικής διακυβέρνησης διαπιστώνουμε πως παρά τις βελτιώσεις σε ορισμένους τομείς, στην πραγματικότητα αυτές οι βελτιώσεις δεν κατόρθωσαν να διαφοροποιήσουν προς το καλύτερο και να προσθέσουν ένα θετικό πρόσημο στις αρνητικές εξελίξεις που παρουσιάστηκαν.

Σε αυτές τις αρνητικές εξελίξεις καταγράφονται:

 1. Η περαιτέρω υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου της μεσαίας και χαμηλότερης οικονομικής τάξης λόγω της αύξηση ς του κόστους διαβίωσης, των ψηλών ενοικίων, της καθήλωσης των μισθών και των χαμηλών συντάξεων.
 2. Η μεγάλη αύξηση των αστέγων χωρίς να υπάρχει οποιοδήποτε ουσιαστικό σχέδιο πρόληψης του φαινομένου.
 3. Η διαδικασία αναδιάρθρωσης των δανείων παρουσιάζεται προβληματική και σημαντικός αριθμός πολιτών κινδυνεύει να απολέσει την κατοικία του.
 4. Η ανεργία παρά τη μείωση που στατιστικά παρουσιάζει αυτή δεν είναι ουσιαστική λόγω του μεγάλου αριθμού (κυρίως νέων επιστημόνων που εργοδοτούνται στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια).
 5. Η πολυδιαφημισμένη έναρξη της εφαρμογής του ΓεΣΥ στην πράξη αποδεικνύεται προβληματική και δικαιολογημένα δημιουργεί ανησυχίες τόσο στους πολίτες όσο και στο ιατρικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
 6. Η μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση παρουσίασε στασιμότητα.
 7. Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση παρά τα θετικά βήματα που έχουν γίνει εξακολουθούν να υπολείπονται σημαντικές δράσεις που θα οδηγήσουν στην ολοκλήρωσή της.
 8. Απουσιάζει η σταθερή προώθηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που μπορούν να συμβάλουν στην μείωση της ρύπανσης και του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας που θα βοηθούσε σημαντικά τους πολίτες και κυρίως τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
 9. Τα προγράμματα στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας δεν τυγχάνουν επαρκής οικονομικής στήριξης με αποτέλεσμα η Κύπρος να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις των χωρών μελών της Ε.Ε.

Όπως και το 2018, έτσι και το 2019, η ΕΔΕΚ με εποικοδομητικές και εφαρμόσιμες προτάσεις αλλά και θετικές παρεμβάσεις θα συνεχίσει με κύριο στόχο την προώθηση της υλοποίησης δράσεων και προτάσεων οι οποίες να προστατεύουν και να αναβαθμίζουν τις ευάλωτες ομάδες το πληθυσμού και να δημιουργούν συνθήκες κοινωνικής συνοχής.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 31 Δεκεμβρίου 2018

Με αφορμή τη δολοφονία της δημοσιογράφου Β. Μαρίνοβα, η ΕΔΕΚ καταδικάζει τις δολοφονίες είτε δημοσιογράφων είτε άλλων ατόμων που διερευνούν θέματα διαφθοράς.

Καλούμε τις αρμόδιες αρχές όπως:

 • προχωρήσουν σε άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης,
 • λάβουν δραστικά μέτρα για την προστασία ατόμων που διερευνούν υποθέσεις στις οποίες ενδέχεται η ζωή τους να βρίσκεται σε κίνδυνο,
 • συμπεριλάβουν συγκεκριμένες ρήτρες που να μην αφήνουν ανοικτή τη δυνατότητα διασπάθισης κονδυλίων από ευρωπαϊκές, και όχι μόνο, επιχορηγήσεις,
 • προχωρήσουν σε ριζική καταπολέμηση της διαφθοράς σε όλες τις μορφές της με συγκεκριμένα και άμεσα υλοποιήσιμα μέτρα.

Σημειώνουμε πως για την εν λόγω δολοφονία η ΕΔΕΚ διά μέσου του Ευρωβουλευτή της έχει υποβάλει κατεπείγουσα γραπτή ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 9 Οκτωβρίου 2018

ΣΠΗΛΙΕΣ ΠΕΓΕΙΑΣ

Με αφορμή το πρόσφατο θέμα που έχει προκύψει αναφορικά με πιθανές σκόπιμες αλλαγές ή και υπερβάσεις σε πολεοδομικές ζώνες με ενδεχόμενο στόχο την προνομιακή εξυπηρέτηση κάποιων και που ενδεχομένως να έχουν προέλθει από κρατικές υπηρεσίες, η ΕΔΕΚ προχώρησε στην εγγραφή του συγκεκριμένου θέματος στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.

Ταυτόχρονα ζητά, για σκοπούς διαφάνειας και αποφυγής συνολικού στιγματισμού επιχειρηματιών ή άλλων προσώπων, να προχωρήσει άμεσα έρευνα από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες για να διαπιστωθεί εάν και κατά πόσο τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνονται και, ενδεχομένως, ποιοι έχουν ευνοηθεί. Η έρευνα να καλύψει τη χρονική περίοδο των τελευταίων τουλάχιστον 20 χρόνων.

Την ίδια στιγμή εκτιμούμε ότι η εμπλοκή και του Γενικού Ελεγκτή σε αυτή τη διαδικασία θα αποτελέσει πρόσθετο υποβοηθητικό στοιχείο.

 

Λευκωσία, 8 Μαρτίου 2018

ΕΡΕΥΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Ως ΕΔΕΚ ζητούμε από τις αρμόδιες Αρχές του Κράτους την παραπομπή στη Δικαιοσύνη, αξιοποιώντας τόσο τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν στην έρευνα Πική όσο και αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στη έρευνα που πραγματοποίησε η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, όλων όσων εμπλέκονται σε ποινικά αδικήματα που συνέβαλαν στην κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας το 2013 και τις σοβαρές επιπτώσεις που προκλήθηκαν στο λαό.

Την ίδια στιγμή τονίζουμε την ετοιμότητά μας να στηρίξουμε οποιοδήποτε αίτημα  των παραπάνω αρχών για τη διερεύνηση του συγκεκριμένου σκανδάλου είτε για ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό είτε για την αγορά υπηρεσιών από εξειδικευμένους οίκους του εξωτερικού είτε και τεχνολογικού εξοπλισμού που θα διευκολύνει την γρήγορη και αξιόπιστη ολοκλήρωση των ερευνών .

 

Λευκωσία, 20 Οκτωβρίου 2017

Με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του Κακουργιοδικείου στην υπόθεση του τέως Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, απαιτούμε τη συνολική και καθολική εξυγίανση όλων των σκανδάλων διαφθοράς και διαπλοκής αλλά και των σκανδάλων εκείνων που έκλεισαν με συνοπτικές διαδικασίες όπως είναι το σκάνδαλο για τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες, το Ακτινοθεραπευτικό του Νοσοκομείου Λεμεσού κ.ά.

Πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν είχαμε τονίσει ότι η διαπλοκή και η διαφθορά περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο και ανώτερους κρατικούς λειτουργούς, οι οποίοι αξιοποιώντας «πολιτικές πλάτες» καθώς και την προνομιακή θέση που κατέχουν, προσφέρουν έναντι αδρών ανταλλαγμάτων ευνοϊκή εξυπηρέτηση σε οικονομικούς κύκλους.

Τα τελευταία τρία χρόνια σε αρκετές περιπτώσεις η ΕΔΕΚ είχε ζητήσει δημόσια την πραγματοποίηση έρευνας, υποδεικνύοντας και προς ποιους θα πρέπει να στραφεί.

Να υπενθυμίσουμε ότι η πρόταση της ΕΔΕΚ περιλάμβανε στο σχετικό κατάλογο τη σε βάθος εξέταση του πόθεν έσχες κρατικών αξιωματούχων, και συγγενών πρώτου βαθμού, οι οποίοι υπηρέτησαν ή υπηρετούν σε νευραλγικές θέσεις της δημόσιας υπηρεσίας όπως γενικοί διευθυντές υπουργείων, γενικοί και επαρχιακοί διευθυντές πολεοδομίας και κτηματολογίου, τμήματος φορολογίας, μέλη επιτροπών προσφορών και άλλοι, διότι σε αρκετές περιπτώσεις είναι εμφανής έως προκλητική η αναντιστοιχία νόμιμων εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων.

Όμως, για να είναι η έρευνα αξιόπιστη πρέπει:
να είναι διαφανής,
η εμπλοκή της Βουλής να είναι ουσιαστική,
η ομάδα έρευνας να μην αποτελείται μόνο από δημόσιους λειτουργούς αλλά να ενισχυθεί και από ορκωτούς ελεγκτές/λογιστές,
ο σχετικός κατάλογος των προσώπων που θα περιλαμβάνει η έρευνα να ετοιμαστεί σε σύντομο διάστημα και σε αυτό να περιλαμβάνονται και οι συγγενείς α΄ βαθμού,
να προστατευθούν πολίτες για να δώσουν στοιχεία για έμμεσους εκβιασμούς που έτυχαν και «δώρα» που έχουν προσφέρει για να τύχουν ευνοϊκής εξυπηρέτησης,
να δοθούν ουσιαστικά κίνητρα και προστασία σε δημόσιους λειτουργούς για να αποκαλύψουν στοιχεία που γνωρίζουν,
οι αρχές να προχωρήσουν άμεσα σε κατάσχεση των φορολογικών φακέλων των ατόμων που βρίσκονται στον κατάλογο για να αποτραπεί η αφαίρεση ή η καταστροφή στοιχείων, και τέλος
η έρευνα να επεκταθεί για εντοπισμό περιουσιακών στοιχείων και στο εξωτερικό.

Η ΕΔΕΚ έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι είναι στην πρώτη γραμμή για την πάταξης της διαφθοράς σε οριζόντιο επίπεδο.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 2 Μαρτίου 2017

Θα πρέπει να υπάρξει πλήρης ενημέρωση για όλες τις περιπτώσεις ανώτερων και ανώτατων δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι αξιοποιώντας τη θέση τους στη συνέχεια εργοδοτήθηκαν σε διάφορες ιδιωτικές εταιρίες προσφέροντας τη γνώση από την προνομιακή θέση που κατείχαν, ενδεχομένως σε βάρος της πολιτείας.

Εάν και εφόσον φανεί πως υπάρχει λόγος, η ΕΔΕΚ θα ζητήσει στη Βουλή προσθήκη στη σχετική νομοθεσία και άλλων ανώτερων και ανώτατων κρατικών λειτουργών ώστε να απαγορεύεται η προσφορά υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα μετά την αποχώρησή τους από την δημόσια υπηρεσία αν δεν παρέλθει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (2 χρόνια).

Υπό την πίεση των καταγγελιών της ΟΥΕΦΑ για τα σαθρά του Κυπριακού ποδοσφαίρου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης προσπαθεί να κερδίσει εντυπώσεις ότι τάχατες ενδιαφέρεται για την πάταξη των κακώς εχόντων στο χώρο του αθλητισμού και ιδιαίτερα στο ποδόσφαιρο.

Για αρκετά χρόνια η ΟΥΕΦΑ έστελλε φακέλους διαφόρων χρωμάτων για το Κυπριακό ποδόσφαιρο, χωρίς να υπάρχει οποιοδήποτε αποτέλεσμα από τους αρμοδίους.

Διαιτητής, ο οποίος δεν έχει διαψευστεί, κατήγγειλε σωρεία σκανδάλων στο χώρο του ποδοσφαίρου, χωρίς να τιμωρηθεί κανένας.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος ασχολείται με το ποδόσφαιρο, τώρα ανακάλυψε ότι:

 • Υπάρχει διαφορά στο ποδόσφαιρο;
 • Οι Πρόεδροι ομάδων είναι και μάνατζερ αθλητών τους οποίους διοχετεύουν οι ίδιοι ανάλογα με τα συμφέροντά τους;
 • Οι ανώτεροι αξιωματούχοι Ομοσπονδιών έχουν οικονομικά-επαγγελματικά συμφέροντα με τις ομοσπονδίες στις οποίες είναι μέλη;

Εάν όντως τώρα διαπίστωσε όλα τα κακώς έχοντα στον αθλητισμό, τότε περιμένουμε την αυτοκριτική του.

Ένας από τους λόγους που κάποιοι από τους εκάστοτε κυβερνώντες κλείνουν τα μάτια στη διαφθορά στο ποδόσφαιρο είναι γιατί ακριβώς έχουν κομματικοποιήσει το ποδόσφαιρο με προσωπικά και κομματικά οφέλη ενώ την ίδια στιγμή με τη στάση και συμπεριφορά τους έχουν ποδοσφαιροποιήσει την πολιτική ζωή του.

Η ΕΔΕΚ μελετά το νομοσχέδιο που κατατέθηκε πρόσφατα για την καταπολέμηση της χειραγώγησης αθλητικών γεγονότων και πολύ σύντομα θα καταθέσει συγκεκριμένες και ριζοσπαστικές προτάσεις οι οποίες θα στοχεύουν στην πραγματική εξυγίανση του ποδοσφαίρου και στην καταπολέμηση της διαπλοκής που υπάρχει σε αυτό.

Με αφορμή την υπόθεση του κτηρίου του Επαρχιακού Κτηματολογικού Γραφείου Αμμοχώστου αλλά και τη γενικότερη συζήτηση γύρω από την καταλληλότητα των κτηρίων που φιλοξενούν τις δημόσιες υπηρεσίες, η ΕΔΕΚ καλεί και πάλι την κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα:
 • το συνολικό αριθμό των κτηρίων που νοικιάζει το κράτος για στέγαση των δημοσίων υπηρεσιών,
 • τους ονόματα των ιδιοκτητών των εν λόγω κτηρίων και, τέλος
 • το μίσθωμα που καταβάλλεται κάθε έτος.

Χαιρετίζουμε την έκδοση των δύο ενταλμάτων σύλληψης για την υπόθεση της Focus.

Ευχόμαστε αυτό να είναι η αρχή για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης ώστε να χυθεί άπλετο φως στο θέμα των παράνομων χρηματοδοτήσεων από τη συγκεκριμένη εταιρεία.

Και αυτό επειδή φαίνεται πως οι εν λόγω χρηματοδοτήσεις δεν είναι άσχετες με τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην κυπριακή οικονομία και την οποία, δια μέσου της κατάρρευσης της Λαϊκής, ουσιαστικά οδήγησαν στις οδυνηρές συνέπειες της οικονομικής κρίσης, τις οποίες βίωσε και εξακολουθεί να βιώνει ο κυπριακός λαός.

Το ζήτημα επαναφέρει δύο θέματα:

 • Το πρώτο είναι πως οι εξουσίες του Γενικού Εισαγγελέα στην Κύπρο είναι ανεξέλεγκτες και πρέπει να ασκούνται με φειδώ. Με βάση το σύνταγμα ο Γενικός Εισαγγελέας μπορεί να διατάξει την αναστολή οποιασδήποτε ποινικής δίωξης χωρίς να λογοδοτήσει. Αυτή η εξουσία πρέπει να ασκείται με προσοχή ώστε να μην πλήττεται το περί δικαίου αίσθημα.
 • Το δεύτερο είναι πως στην προκειμένη περίπτωση ο κ. Φαίδωνος δεν παρείχε μόνο πληροφορίες που αποδείχθηκε ότι δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα αλλά τις έκανε κατά τρόπο προσβλητικό κινούμενος στα όρια του λιβέλου.

Κατά την ΕΔΕΚ, αυτό θα έπρεπε να μετρήσει στην απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα, την οποία θεωρούμε βεβιασμένη.